Heerenveen spoelt Ajax-kater na heerlijke subtopper goed weg

SC Heerenveen heeft zich zondag prima hersteld van de 5-0 oorwassing tegen Ajax van afgelopen week. In het eigen Abe Lenstra Stadion werd het FC Twente van Ron Jans in een buitengewoon boeiend voetbalgevecht met 2-1 verslagen. Milan van Ewijk vestigde een hoofdrol op zich, door schuldig te zijn aan de 0-1 en vervolgens goed te zijn voor de gelijkmaker. Door de overwinning vestigt de selectie van Kees van Wonderen zich met twaalf punten uit zeven duels een stuk steviger in de subtop. Twente blijft vooralsnog vijfde met dertien punten.

Nog voordat het duel in het Abe Lenstra Stadion begonnen was, kreeg de kijker op ESPN al een geestig tafereel te zien. Terwijl presentator Cristian Willaert hevig in de veronderstelling was dat Hendrik Pasveer wederom het pak van mascotte Heero zou dragen, was dat nog altijd de zoon van commercieel directeur Martin Koopman. Pasveer – die 22 jaar het pak droeg en afgelopen februari ontslagen werd – won deze week een rechtszaak tegen Heerenveen, waarin de kantonrechter oordeelde dat hij weer in dienst moet worden genomen. In de zaak beklaagde Pasveer zich onder meer over Koopman, die zich tijdens de coronacrisis niet aan de regels zou hebben gehouden.

Ook de kijker in het stadion kreeg al snel wat te genieten – de meegereisde Twente-supporters, wat heet. De ploegen waren nog geen twee minuten onderweg of Van Ewijk speelde de bal te kort terug op kersverse Oranje-klant Andries Noppert. Virgil Misidjan kon daardoor onderscheppen en beheerst afronden. Nadat de vleugelspits niet veel later verzuimde om zijn tweede te maken, maakte Van Ewijk zijn fout van daarvoor goed.

De rechtsback ontglipte met zijn sprint aan de aandacht van alles en iedereen en kreeg de bal op een presenteerblaadje van Amin Sarr. Met een geplaatst schot in de verre hoek liet Van Ewijk Twente-goalie Lars Unnerstall kansloos: 1-1. Gesterkt door de gelijkmaker gingen de Friezen op jacht naar de voorsprong. Daar hadden ze slechts zes minuten voor nodig: Anas Tahiri legde de bal bij een ingestudeerde corner panklaar op het hoofd van Pawel Bochniewicz, die Ramiz Zerrouki in de lucht aftroefde en binnenkopte.

De tweede helft in het Abe Lenstra Stadion was een stuk fletser te noemen. Twintig minuten voor tijd kon het publiek echter weer op de banken, toen Robin Pröpper Sarr neerhaalde in het strafschopgebied. De Zweed ging zelf achter de bal staan voor de penalty, maar zag Unnerstall zijn inzet keren. Heerenveen mocht kort daarop van geluk spreken toen Ricky van Wolfswinkel voor de tweede maal die middag de lat trof. Unnerstall voorkwam met een katachtige reflex nog dat Bochniewicz zijn tweede binnenkopte, terwijl Sarr een één-op-één met de Duitser naast werkte.

2

Wat een frustrerende wedstrijd zeg. Deze had op basis van de eerste helft waarin Twente flinke kansen miste, gewonnen moeten worden. Je maakt ze niet, en dan wordt het een hele lastige wedstrijd. En dat blijkt, want de tweede helft creëerden we niets. Gefeliciteerd Heerenveen supporters!

18 september 2022 om 16:39

Heerenveen moet wel de complimenten krijgen. Die hebben het op mentaliteit en discipline gewonnen vandaag.

18 september 2022 om 16:42

Erg sportief vind ik jullie wel mannen. 1e helft Twente, 2e helft Heerenveen. Kon uiteindelijk alle kanten op gaan. Wel een hele mooie wedstrijd gekregen tussen 2 teams die beide wouden.

18 september 2022 om 16:43

Zeker weten Ruiz! Alle credits ook naar Heerenveen.

Wat een heerlijke overwinning. We beginnen schandalig slecht en je hebt mazzel dat Twente er niet gewoon 3 maakt voor rust! 2 uitstekende keepers bij beide teams ook zeg. Die hebben er een paar fantastische ballen uitgehaald. Zonde dat Sarr zichzelf niet beloond want wat heeft die lopen buffelen.

18 september 2022 om 16:37

Klopt wat je zegt, Twente had minstens 0-2 moeten staan in de eerste helft. Moet wel zeggen dat Heerenveen de tweede helft gewoon zeer volwassen uit heeft gespeeld waarin Unnerstall ons nog op de been heeft gehouden.

Echt die jongen is zo balvast en sterk. Blijf zo genieten van hem. Zonde dat hij er niet 1 in prikte. Beide keepers waren vandaag weer ijzersterk. Mooie wedstrijd!

Vlap.. kan toch niet. Zo slap, veel fouten en aanvallende voegt ie niks toe. Volgende keer kansen afmaken droppies!

Hoelang krijgt Vlap nog basis? Rots speelde werkelijk fantastisch tegen Psv op 10.
Vlap echt drama vandaag en dan ook nog 90 minuten spelen.
Ook beschamend hoe wij omgaan met de kansen die we krijgen.
Zelfde principe gold ook al uit bij Volendam.
Gewoon twee potten die je had kunnen winnen.

18 september 2022 om 16:35

Geen idee waarom Rots eruit is gehaald. Steijn op 10 lijkt mij een kwestie van tijd.

Op basis van de 2e helft terecht verloren. In de 1e helft had je al 3-0 voor moeten staan.

Heerlijk wedstrijd van Heereveen! Terechte winnaar en gaven Twente ook niet de mogelijkheid tot het creëren van kansen. Ik denk dat Heereveen en AZ om plek 4/5 gaan vechten. Twente zal wel een tandje bij moeten doen voor plek vijf.

18 september 2022 om 16:36

Geen kansen? Grapje hoop ik?

Nounou, heel blij met de winst maar Heerenveen zit nog een flink stuk onder Twente en AZ. Playoffs halen moet dit jaar de doelstelling zijn en lijkt me goed haalbaar

Heerenveen gaat daar nooit eindigen. Ik vond ze vandaag best slecht. Twente had met grote cijfers voor moeten staan de 1e helft. Maar de helft stonden ze vrij hoog, en was Heerenveen meer aan het verdedigen. Heerenveen moet blij zijn dat ze in het linkerrijtje eindigen.

18 september 2022 om 16:50

Fctwentersd we hebben geen kans meer gehad in de tweede helft man. Een beetje meer respect voor de tegenstander mag wel. Het wordt juist een hele kluif om Heerenveen onder ons te houden dit seizoen, zo goed zijn wij namelijk ook weer niet. Twente moet gewoon elke wedstrijd keihard knokken zoals tegen psv, anders kunnen we gewoon van iedereen verliezen.

18 september 2022 om 17:37

Als je de kansen in de 1e helft gewoon had afgemaakt, dan hadden we hier net over kunnen discussiëren. Daarbij vind ik Heerenveen niks bijzonders. Die gaan wel voor een playoff plek. Maar 5e gaan die echt niet worden.

18 september 2022 om 17:42

Goed verhaal FCTwenteRSD. Als Heerenveen de 2e helft de kansen af had gemaakt was Twente hier met 4/5-1 de boot in gegaan. Als als als.

18 september 2022 om 17:48

Goed verhaal, maar als Twente de kansen af had gemaakt waren ze zeker niet met 4/5-1 eraf gegaan..
Wel met 4/5-5

18 september 2022 om 18:03

Zijn jullie nu serieus? De kansen die Heerenveen kreeg kwam meer door dat twente continu de aanval opzocht waardoor ze vaak te ver stonden.

Op basis van de eerste helft onterecht achter, op basis van de tweede geen punt verdiend. Man wat was dat slecht zeg

Erg knappe overwinning van Heerenveen. Ik zag het vantevoren moeilijk in maar het lijkt dat Heerenveen inderdaad aanvallend sterker is geworden over de afgelopen tijd. Er zat, zeker in de 2de helft, aanvallend meer lijn in.
2de helft was Heerenveen de wedstrijd verdedigend meestal wel meester en hadden ze eigenlijk nog 3-1 moeten maken.

Ik ben wel een fan van Kees v Wonderen! Die heeft het echt weer prima voor elkaar daar met Heerenveen, die tevens een alleraardigst elftal hebben. Daarnaast vind ik het ook wel lekker om die irritant blije wijsneuzerige Ron 'kijk mij eens happy zijn' Jans op zijn bek te zien gaan. Heb echt helemaal niks met (de houding van) die man, itt Kees.

18 september 2022 om 17:06

Smaken verschillen. Ja, hij is een leraar, maar hij deed/doet het zowel bij Groningen als Heerenveen als Twenthe gewoon erg goed. Vind hem heel realistisch voor de camera.

Man Van de wedstrijd ondanks zijn valse start was voor mij Van Ewijk. Wat heeft die jongen veel gebracht vandaag. Was de meest dreigende man aan de zijde van Heerenveen. Verdediging stond erg sterk. Genoten van Van Beek en Tahiri. Gedisciplineerd uitgespeeld. Twenthe toch wel heer en meester in de eerste helft, maar door efficiënt te zijn met voorsprong gaan rusten. Prima uitgangspositie voor de tweede helft.

18 september 2022 om 17:23

Hij speelde na zijn fout idd goed, maar dat had hij ook vooral te danken aan Smal die hem totaal niet in de weg stond. Smal heeft de smaak van aanvallen te pakken en vergeet nog wel eens zijn verdedigende taken dan op te pakken.

Heerlijke en spannende wedstrijd. Had niet verwacht vandaag te gaan winnen. Maar als je met name naar de tweede helft kijkt zeker niet onverdiend. Eerste helft paar keer goed weggekomen, maar wij hadden zelf ook nog wel wat meer kansen mogen afmaken. Goede keepers. Leuke middag gehad in het ALS

Wil even toevoegen dat Olsson vandaag ook goed was. Voor mij de eerste wedstrijd van hem in Heerenveen shirt waarin in begin te zien waarom Heerenveen hem gehaald heeft. Hopelijk kan hij het doortrekken.

Genoten vanmiddag van de wedstrijd en de sfeer. De eerste 20 minuten waren voor Twente die wel erg makkelijk konden combineren en dreigend waren. Na de 1-1 (wat een mooie pass van Sarr) kwam Heerenveen iets meer in de duels. Na de 2-1 draaide het momentum mede door een fantastische redding van Noppert voor rust.

De tweede helft zat Heerenveen meer in de duels, werd er beter door verdedigd en kwam Twente minder aan voetballen toe al kregen beide teams nog aardige kansen.

Als Heerenveen fan blij met de 3 punten en vooral de manier hoe deze tot stand kwamen. Persoonlijk vond ik Sven van Beek man of the match maar ook Olsson, van Ewijk, Noppert en Pawel zaten goed in de wedstrijd.

18 september 2022 om 18:59

Vanmiddag ook te gast bij Heerenveen, leuk stadion. Mensen waren erg netjes catering goed. De sfeer vond ik dan weer een beetje tam / tegenvallen. Wel leuke middag / wedstrijd gezien! Gefeliciteerd met de punten.

18 september 2022 om 20:20

Twente was niet alleen de eerste 20 min beter. Totaal onterecht deze punten voor Heerenveen. Mooi gestolen, zeker, hoort bij het spelletje. Mede mogelijk gemaakt door het wisselbeleid van Jans.

18 september 2022 om 23:04

Gestolen? Een wedstrijd duurt meer dan 1 helft.