De Nederlandse tiener die bij Juventus in de voetsporen van De Ligt wil treden

Vrijdag, 19 augustus 2022 om 11:00Jordi Tomasowa • Laatste update: 10:59

In samenwerking met GOAL licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar het zeventienjarige talent Dean Huijsen, die in de zomer van 2021 de overstap maakte van Málaga naar Juventus, waar hij in de voetsporen van Matthijs de Ligt wil treden.

Nederland Onder 17 kwam in de finale van het EK in juni tekort tegen de leeftijdsgenoten van Frankrijk, maar in Israël dienden zich wel enkele grote talenten voor de toekomst aan. Misschien wel de meest opvallende speler bij Oranje was verdediger Huijsen, die in de nabije toekomst de stap naar de hoofdmacht van Juventus hoopt te maken. Kort voor zijn zeventiende verjaardag, begin april, werd Huijsen door trainer Massimiliano Allegri opgeroepen om mee te trainen met het eerste elftal van Juve. De verdediger, die tijdens zijn eerste seizoen in Turijn al indruk maakte met de Onder 17 van de club, kreeg destijds de kans om te leren van een speler die hij bewondert en met wie hij regelmatig wordt vergeleken: Matthijs de Ligt.

Beide zijn lange, blondharige Nederlandse centrumverdedigers, die hun verdedigende kwaliteiten combineren met een indrukwekkende kalmte aan de bal, vandaar dat de vergelijking snel is gemaakt. Juve doet er echter alles aan om de verwachtingen rondom zijn pupil in dit vroege stadium te temperen. Huijsen is van nature rechtsbenig, maar raakt zelden in paniek als hij gedwongen wordt zijn zwakkere linkerbeen te gebruiken en met zijn 1,95 meter heeft hij de fysieke eigenschappen om te domineren tijdens wedstrijden in zijn leeftijdscategorie.

“Dean Huijsen is een zeer veelzijdige speler”, zei Mischa Visser, bondscoach van Nederland Onder 17 tegenover TuttoJuve. “En ondanks dat hij een centrale verdediger is, laat hij zich ook gelden in aanvallend opzicht. Defensief is hij in staat om op het juiste moment goed positie te kiezen en dankzij zijn lengte wint hij veel duels. Zijn kalmte maakt indruk op me, hij lijkt helemaal niet nerveus te zijn. Hij kan zich goed concentreren op wat hij op het veld moet doen, hij wordt niet beïnvloed door het tempo van de wedstrijd of de druk vanaf de tribunes.” Zoals Visser al zei, onderscheidt Huijsen zich misschien wel van andere topverdedigers door zich ook in aanvallend opzicht te laten gelden, of hij nu indribbelt van achteruit of wanneer hij een kans krijgt om op goal te schieten.

Hij was tijdens zijn eerste seizoen bij Juve goed voor zeven doelpunten in negentien duels en vond deze zomer ook twee keer het net op het EK Onder 17 in Israël. Huijsen is een strafschopspecialist en zijn vermogen om vanaf elf meter raak schieten, vertekent zijn indrukwekkende cijfers ietwat. Desalniettemin heeft hij ook laten zien dat hij gevaarlijk kan zijn in open spel. Het maken van goals als verdediger is niets nieuws voor Huijsen. Hij maakte vorige zomer de overstap naar Juve van Málaga, waar hij topscorer was bij de Onder 17. Je zou zelfs kunnen zeggen dat scoren hem in het bloed zit, aangezien zijn vader Donny een korte professionele carrière heeft gehad, nadat hij in de jeugdopleiding van Ajax de aanvalspartner van Patrick Kluivert was.

De familie Huijsen verhuisde naar Marbella toen Dean vijf jaar oud was, en hij kwam al snel terecht bij de lokale club Costa Unida CF, voordat hij vijf jaar later werd aangetrokken door Málaga. Hij speelde regelmatig in hogere leeftijdscategorieën en werd al snel gezien als een groeibriljant van de jeugdopleiding van Malaga. Op vijftienjarige leeftijd mocht hij als beloning voor zijn razendsnelle ontwikkeling meetrainen met het eerste elftal.

Toen de deadline van zomerse transferwindow in 2021 naderde, leken enkele Europese grootmachten, waaronder Real Madrid, Sevilla en ten minste één Premier League-club, interesse te hebben in Huijsen. Het was echter Juventus dat er onder leiding van hun scout Matteo Tognozzi in slaagde om de jongeling ervan te overtuigen naar Italië te verhuizen. Er werd voor hem een plan uitgestippeld dat hem niet te veel druk op zou leggen, noch zijn geduld op de proef zou stellen. De eerste tekenen zien er in ieder geval goed uit. Allegri liet eind vorig seizoen weten onder de indruk te zijn van wat hij van Huijsen zag tijdens trainingsdagen naast Leonardo Bonucci en De Ligt, en de verwachting is dat hij dit seizoen vaker soortgelijke kansen gaat krijgen.

Huijsen beschikt nog over een contract tot medio 2024 bij Juve, dat hem al een contractverlenging heeft aangeboden. Volgens Marca wordt het tienertalent nog steeds op de voet gevolgd door verschillende Europese topclubs, waarbij met name Bayern München enorm geïnteresseerd zou zijn. Wie weet wordt hij in München ooit nog eens herenigd met zijn idool Matthijs De Ligt, die eerder deze zomer Turijn achter zich liet voor een transfer naar der Rekordmeister. “Ik wil slagen bij Juve en je weet nooit wat de toekomst brengt”, zegt Huijsen tegenover Marca. Maar het is wel zo dat De Ligt mijn rolmodel als centrumverdediger is. Hij verdedigt heel scherp en is sterk aan de bal. Ik zou graag ooit samen met hem in de nationale ploeg spelen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door deechteajacied)

Goed dat die jongen al de ambitie heeft om naar Bayern te gaan. Lijkt me een goeie visie 😉

Hopelijk maakt hij wel wat minder vaak hands.

Zijn vader is toch degene die cor van hout en willem holleeder uitnodigde bij Haarlem steeds en dat ze er daar niet van waren gediend etc?!Net ff opgezocht, klopt idd. Drugstransporten etc. Ging ook met echt foute lui om.En dan wonen in een redelijk criminelenhol als marbella en die hele regio waar veel nederlandse penoze verblijven.Mooi verhaal toch weer haha

17 augustus 2022 om 13:39

Ik geloof het wel inderdaad. Hij liet zich in ieder geval in, in het criminele circuit, dus dat zal die dan wel zijn. De speler speelde best aardig op het EK. Zou hem wel in de eredivisie willen zien bij een subtopper in combinatie met een ervaren verdediger ernaast.

17 augustus 2022 om 13:45

Interessant. Ik heb ook even gegoogled, je hebt gelijk!

17 augustus 2022 om 13:49

Mooi verhaal wel hoor! Kan mij dit nog herinneren ook uit de jaren 90.
Benieuwd wat Donny daar nu officieel doet.
Hij had echt zo’n enorm amsterdams accent vroeger

17 augustus 2022 om 13:56

Zijn vader is een crimineel, moeten we zulke jongens wel in het Nederlands elftal willen is de vraag.

17 augustus 2022 om 14:00

Ach zelfs Danny blind is veroordeeld en bondscoach geweest

17 augustus 2022 om 14:02

Je bent zijn bloed maar niet verantwoordelijk voor zijn keuzes lijkt me. Het is een beetje het Maxima verhaal, en die mocht ook Koningin worden. Niet dat deze jongen het ver gaat schoppen, hij is te tenger voor een verdediger.

17 augustus 2022 om 14:24

Dus omdat zijn vader omging met criminelen moet je hem ook maar veroordelen en zijn carriere ontnemen?

17 augustus 2022 om 14:35

Zijn welvarende bestaan waardoor hij bij Malaga was terechtgekomen is opgebouwd met crimineel geld en contacten.

17 augustus 2022 om 16:57

Ach en mijn leven is misschien opgebouwd omdat mijn voorvaderen in de slavenhandel zaten. Maakt mij dat dan meteen een slecht mens? Zou hem lekker beoordelen op zijn kwaliteiten en houding. Al die randzaken heeft hij toch geen invloed op (gehad)

17 augustus 2022 om 17:08

Wat heeft zijn komst bij de club Malaga te maken met zijn vader? Werkelijk helemaal niets.

17 augustus 2022 om 19:25

Zijn vader heeft Malaga betaald met crimineel geld.

18 augustus 2022 om 00:17

Als die jongen geen strafbare feiten heeft gepleegd waar ik vanuit ga dan slaat het nergens op om hem te veroordelen omtrent de zonden zijn vader. Dus ja als hij goed genoeg is willen we hem zeker in het NL elftal.

18 augustus 2022 om 10:30

Zijn vader doet ook boodschappen met crimineel geld, dus eigenlijk vervalt het hele bestaansrecht van die jongen.

18 augustus 2022 om 19:14

Misschien heeft zijn vader ooit wel met crimineel geld een drankje voor een vrouw gekocht, is ze mee gegaan naar zijn, met crimineel geld gekochte, woning. Hebben ze seks gehad in zijn, met crimineel geld gekochte, bed en is daar deze jongen uit voort gekomen. Lijkt me beter als we de vader op sluiten en de moeder en zoon maar wegruimen en uit de geschiedenis boeken halen.

Maar ff serieus, what the fuck kan deze jongen doen aan het feit dat zijn vader een crimineel is? En er worden weer dingen geroepen waar de personen in kwestie waarschijnlijk 0,0 bewijs voor hebben. Laat die gozer lekker zijn gang gaan. Toen een van je ouders een keertje te hard reed om jou op tijd bij school af te zetten werd je toch ook niet om die reden een week van school geschorst of wel?

18 augustus 2022 om 20:19

Europa overspoelen met drugs en mensen naar de eeuwige jachtvelden sturen of te hard rijden is wel een verschilltje vind je niet?

18 augustus 2022 om 19:38

Moet hij per se afgerekent worden op zn vader's handellen.Vind het raar dat je dit benoemt
Een kind kiest zn ouders niet uit
Wees blij dat er een Nederlands talent aan het ontwikkelen is

Dit soort jongens moeten gewoon in de eredivisie spelen.. Zo een kleine kans dat je ooit in het eerste van Juventus komt, straks word je alleen maar verhuurd aan degradatie clubjes..

17 augustus 2022 om 13:40

Ja zou hem ook graag wel zien, alleen komt hij vanaf Malaga en heeft nog niet veel in Nederland gewoond. Dus ook wel logisch dat daar de focus niet op ligt, maar zou het ook wel toejuichen.

in de voetsporen van de Ligt, de grootste verdedigers ter wereld hebben bij juve gespeeld en dan kom je met de Ligt aan.

17 augustus 2022 om 13:41

Omdat die Nederlander is misschien he.

17 augustus 2022 om 13:48

Niet alleen Nederlander, maar hij was vooral laatste jaar ook de leider achterin. Verreweg de meeste speelminuten gemaakt van alle verdedigers bij Juve. Zo jong en zo talentvol.
Er zijn er maar weinig die op zo’n jonge leeftijd zo goed zijn en zoveel hebben bereikt.
Daar behoort De Ligt zeker bij hoor.

17 augustus 2022 om 13:49

ow dan is het helemaal raar

17 augustus 2022 om 14:10

mvbfan dat was Freddy Adu ook, op zn 14e al basisspeler bij DC United. Er zijn maar weinig die op zo'n jonge leeftijd zo goed zijn en zoveel hebben bereikt.

17 augustus 2022 om 14:20

@Scirea

Waar heb je het over? freddy adu? Die is nooit echt iets geworden überhaupt. Vreemd om hem bij de Ligt te betrekken.

17 augustus 2022 om 22:46

De Ligt heeft het zeker goed gedaan. Maar hij zal niet bij de beste verdedigers ooit horen bij Juve. Er zijn een boel grotere meneren die hem voorgaan. Leider is hij ook nooit geweest. Een van zijn grotere verbeterpunten. Dat je veel speelt betekend niet dat je een leider bent.

17 augustus 2022 om 13:47

Wie is de grootste juve verdediger ooit? Gentile?Cannavaro zie ik meer als grootheid bij Parma terwijl die van Napoli komt en Ferrara komt natuurlijk ook van Napoli.Als ik aan juve denk, denk ik vooral aan Boniek, Platini, viali, zizou, del piero etc gek genoeg niet perse verdedigers

17 augustus 2022 om 13:49

wat denk je van Scirea?

17 augustus 2022 om 13:51

Die zou bij mij niet opkomen. Maar dat ligt aan mij he gap. Ben 39 dus veel tijden niet meegemaakt en niet heel erg into juve 😉
Maar thnx. Ken de naam, dus ga ff googlen 👌

17 augustus 2022 om 13:54

ik zou het zeker eens opzoeken, best tragisch verhaal. en een absolute grootheid

17 augustus 2022 om 14:03

Thnx gedaan. Bizar joh 36 en een leuk triviant feitje ook met al die prijzen.

18 augustus 2022 om 06:40

Thuram, zambrotta, Chiellini waren ook grootheden.

18 augustus 2022 om 11:02

Heb even een artikel gelezen inderdaad en maar 1 gele kaart in 15 jaar voetbal. Jammer dat pfaff bij zijn afscheidswedstrijd de penal stopte

18 augustus 2022 om 11:17

Thuram zijn beste jaren waren bij Parma imo, Zambrotta vind ik persoonlijk nou niet echt een grootheid, wel goed, maar niet groots.
Chiellini, true. Grootheid idd!

Benieuwd of hij slaagt. Hij heeft zijn uitstraling in ieder geval niet mee, of hij kwam 2x voor de foto net uit bed

Jaaaa voetsporen. Doe dat maar niet. Als je iets wilt bereiken bij een top club, is je in de jeugd al presteren bij de club. Miljoenen gooien zoals bij de ligt, lijkt wel nooit goed uit te pakken.

Zoon van voormalig toptalent Donny Huijsen die uiteindelijk niet is doorgebroken bij Ajax. Goed seizoen gedraaid destijds bij Haarlem, maar werd uiteindelijk niet gekocht mede door zijn entourage (Cor van Hout en Willem Holleeder). Grote cocainezaak tegen zich gehad, maar is daar volgens mij vrijgesproken. Benieuwd of deze Huijsen iets professioneler is dan z'n ouwe...

18 augustus 2022 om 20:09

Lees boven ff gap!
Wel mooi verhaal he mbt offenbach natuurlijk en dat de bodyguard van van hout de vrouw vd voorzitter een bonk gaf

19 augustus 2022 om 07:59

Owh hahah, niet gezien. Salerno is ook goed geinformeerd

19 augustus 2022 om 13:24

In die tijd bij ajax, zelfde generatie had je ook mendel witsenhauzen. Broer van die tv kok miljoeska. Natuurlijk ook het neefje van Holleeder.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1064 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.AS Roma162
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
BremerVerdediger81
DaniloVerdediger80
M. De SciglioVerdediger80
F. KostićMiddenvelder81
F. MirettiMiddenvelder80
Alex SandroVerdediger70
J. CuadradoMiddenvelder70
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

Nederland
0 fans
17 jaar

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren