Hoe het Italiaanse voetbal en de onderwereld met elkaar verbonden zijn

Donderdag, 18 augustus 2022 om 13:30 • Laatste update: 14:51

De voetbalhistorie is er een waar al eeuwenlang aan gepend wordt. Vele verhalen over bijvoorbeeld clublegendes, onvergetelijke bekerzeges of historische titelraces blijven hangen, maar evenzoveel kronieken raken vergeten in de massa. In de rubriek Football Chronicles zorgt Voetbalzone ervoor dat de verhalen die een eeuwige plek in ons geheugen verdienen, die ook krijgen. Met in deze editie: Italiaans voetbal en de onderwereld.

Niet de stewards of de politie, maar de zogenoemde Curva's maken de dienst uit in en rondom de voetbalstadions. Die vrijheid geeft supporters de kans om hun fascistische denkbeelden te uiten. Een van de bekendste voorbeelden daarvan is SS Lazio. Geheel toevallig is de link tussen Lazio en rechtsnationalisme niet, aangezien oud-dictator Benito Mussolini groot fan van de club was. Incidenten zijn aan de orde van de dag en in 2019 ging het faliekant mis. Fabrizio Piscitelli, één van de beruchtste supporters van de club, wordt geliquideerd. Een afrekening in het criminele circuit, zo bleek later. Daar ging al het nodige aan vooraf.

De aanhangers van Lazio maakten antisemitische stickers, spandoeken (‘Auschwitz is je vaderland, de ovens zijn je huizen’) en zetten een grootschalige ticketscam op. In ruil voor orde en rust in het Stadio Olimpico gaf Lazio jarenlang duizenden kaarten gratis weg, die vervolgens door de Napolitaanse maffia, de Camorra, op de zwarte markt verkocht werden. De Lazio-aanhang stapte vervolgens in de cocaïnehandel van de Camorra en kreeg zijn eigen gebied in de buurt van Stadio Olimpico. De al eerder aangehaalde Piscitelli kreeg zo veel macht dat zelfs stadionverboden hem niets deden. Tot frustratie van de politie kreeg hij toegang tot plekken die zelfs voor de politie onbereikbaar waren.

Ook oud-Juventus-president Andrea Agnelli is beschuldigd van een ticketscam, dit keer in samenwerking met de Calabrische maffia, de 'Ndrangheta. Oud-Palermo-eigenaar Maurizio Zamparini kreeg eens na een paar mindere resultaten een afgehakte geitenkop in de post, in de stijl van de eerste film van The Godfather. Giuseppe Sculli, oud-jeugdspeler van Juventus, bleek de kleinzoon te zijn van Giuseppe Morabito, de baas van de 'Ndrangheta. Morabito zette drugslijnen op om hasj, heroïne en cocaïne het land in te smokkelen. Sculli zelf werd in 2006 geschorst voor het manipuleren van de wedstrijd Crotone – Messina; twee clubs uit Sicilie en Calabrie, waar respectievelijk de Cosa Nostra en de 'Ndrangheta vandaan komen.

Het is een kleine greep uit de vele voorbeelden waarin het Italiaanse voetbal en criminaliteit met elkaar zijn verbonden. Check onze video voor meer verhalen, kijk op ons YouTube-kanaal voor andere video's en blijf Voetbalzone volgen!Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door spelvout)

Interessant artikel Vz! Leuk om te zien/lezen

Geld moet rollen. Ik denk zowat dat er in elk land wel geld in de club rolt door zaken waar men geen weet van hebben en daar is italië een van. Je hebt ook oliebazen uit het middenoosten die geld in clubs pompen waarvan we niet weten of het legaal is. Heel veel clubs doen dingen wat niet legaal hoort te zijn.En dan heb je Nederland. Waarbij directeuren dickpics sturen wat niet legaal is.

15 augustus 2022 om 20:39

Het is 1 directeur die dat gedaan heeft. Het is echt geen dagelijkse kost hier hoor...

16 augustus 2022 om 21:52

Je vergelijkt oprecht banden met georganiseerde misdaad met het versturen van een dickpic?

Leuk om weer een nieuw soort artikel te lezen/luisteren vz! Goed bezig.

Overal waar veel verdiend kan worden zal je zekere personen vinden die hier op een illigale wijze een slaatje uit willen slaan.
In Zuid europa en dus ook italie is de corruptie heel erg wijdverbreid.
Het zit er echt heel diep, waar je zelfs als toerist al snel dingen van zal merken. Mocht je er langere tijd verblijven dan zal het je verbazen hoeveel geks je in het dagelijks leven zal zien.

Hou zelf erg van dit soort stukken.
Heb zelf over 3 periodes in Italie gewoond (studie-stage-werk) en mijn oudste dochter is er geboren. Ben altijd geïnteresseerd geweest in de ultra/maffia cultuur in Italie. Ook vaker aan gedacht stukken in te sturen haha

15 augustus 2022 om 20:38

Doen! het insturen van stukken. Lijkt me interessant om te lezen.

Maar wat merk je als toerist van corruptie?

Leuk artikel... had van mij alleen wel iets langer /uitgebreider gemogen

Ik heb heel weinig met het Italiaans voetbal. Niet zozeer door het calcio en het verdedigen, wel tegen de politieke spelletjes die er spelen zoals dus de invloed van de maffia. Juventus vind ik het ergste voorbeeld. Invloed op scheidsrechtersaanstellingen en smerige spelletjes zijn daar onderdeel van de cultuur. Vergeet niet het hele Super League verhaal. Ze zijn daar nog steeds voorvechter van. Arriverderci Juventus. Groeten Klaas.

Dat verhaal van de ticket scam door Andrea Agnelli in samenwerking met de maffia is wel heel kort door de bocht. Het is niet zo dat clubs, voorzitters en bestuurlsleden zomaar uit vrije wil met dit soort criminelen samenwerkt.

15 augustus 2022 om 19:57

Dit soort dingen maakt het Italiaanse voetbal toch mooi?
Al die oude voorzitters vond ik zo mooi. Familie Sensi, Cragnotti, Moratti en zo nog veel meer met veel te veel trots en schurkend tegen de onderwereld aan en sowieso niet wars van de schimmige deals.
Hier ging het italiaanse voetbal later aan ten onder.
Maar ze deden het echt uit liefde voor hun club.
Niet zoals buitenlandse/anonieme eigenaren die het als een verdienmodel/speeltje/investering zien.

Geef mij italiaans voetbal maar boven welk ander voetbal dan ook

15 augustus 2022 om 21:05

@salerno1919
Ben ik deels wel met je eens, veel voorzitters opereerden vaak op het randje en soms ook over het randje, inderdaad uit liefde voor hun club. Ik denk alleen wel dat je niet moet onderschatten hoeveel indruk de maffia heeft achtergelaten in de jaren 70 en 80 wat betreft ontvoeringen van rijke industrieelen of hun familie. Dit was schering en inslag waarbij moord of verminking niet werd geschuwd. Ik kan me zo voorstellen dat die angst echt tot de jaren negentig heeft doorgewerkt en dat voorzitters niet te moeilijk durfden te doen op vage zakelijke voorstellen. Daarom vind ik niet dat je Agnelli zo’n ticket scam kan aanrekenen, sterker nog dat zou normaal gesproken helemaal niet in zijn belang zijn.

15 augustus 2022 om 23:11

Familie agnelli is niet rijk geworden door rare schimmige deals, los van wat belasting ontduiken en zij komen echt liever niet in contact met mensen die hen schade zouden kunnen brengen. Maar de familie Moratti wat erg nauw verbonden was met Kaddafi is natuurlijk al hele andere koek. En vooral bij de middelgrote clubs uit de jaren 60-00 waren vaak plaatselijke rijke foute gasten die de dienst uitmaakten, en dan wel rijk maar totaal niet in de verhouding rijk met wat nu rijke mensen zijn, die moesten wel van alles uithalen om financieel mee te kunnen want hun hele reputatie in de regio/stad stond op het spel als de club zou vallen. Wat in de meeste gevallen uiteindelijk ook gebeurde.


16 augustus 2022 om 00:27

Dan moet je even de video kijken, daar wordt benoemd dat hij is vrijgesproken! 👌🏼

Het verhaal over de link tussen fascisme en voetbal in Italiã« zit wel iets genuanceerder en anders in elkaar. Al helemaal wat Lazio betreft. Mussolini was van mening dat in een sterk land een voetbalploeg uit de hoofdstad hoort te domineren (wat Franco later ook met Real Madrid deed). Om dat te bewerkstelligen verzocht hij alle voetbalclubs uit Rome om te fuseren. Dit gebeurde ook: bijna alle Romeinse clubs fuseerden en vormden op die manier de club AS Roma. Lazio Roma was juist tegen de fusie en wilde de fascisten afhouden. De link tussen het fascisme en AS Roma is juist vele malen ouder en sterker dan bij Lazio. De sterke band tussen fascisme en Lazio kwam pas veel later.

16 augustus 2022 om 12:17

Yep precies.
Mensen hebben echt vaak het idee dat ssl zo extreem rechts is. Bij Roma is ook een bende qua dat hoor.
De vlaggen die eerder bij Roma hingen waren ook altijd lijp. Bij lazio is het alleen wel meer iets geworden dat het meer aan de oppervlakte kwam en bij Roma gewoon heel diep onder de supporters.
Veel mannen van de harde kern gaan ook goed met elkaar om uit de extreem rechtse en criminele werelden

Ik vind dit een leuk idee voor een artikel, maar het is wel erg kort en blijft erg aan de oppervlakte. Steek er dan wat meer research in en werk het wat verder uit zou ik zeggen.

16 augustus 2022 om 12:13

Dit kunnen wij hier toch aanvullen, is veel leuker vaak vind ik

16 augustus 2022 om 12:27

Ja das ook weer waar, het brengt wel iets op gang. Maar beetje onderzoeksjournalistiek vind ik altijd leuk om te lezen.

16 augustus 2022 om 13:15

Denk dat hier redelijk veel kennis is. Alleen de zin en kunde om een goed journalistiek stuk te schrijven is er vaak niet. Daar schaar ik mezelf ook onder overigens.

Ik loop al meer dan 40 jaar rond in de voetbalwereld en dit is mij al heel lamg bekend. Zij hebben Mardonna ook aan de coke geholpen.

16 augustus 2022 om 14:57

Die is in zijn barcelona tijd begonnen met coke

16 augustus 2022 om 20:08

Italië was hij begonnen helaas amigo

16 augustus 2022 om 20:19

Nee hij heeft zelf gezegd dat die in barcelona in aanraking is gekomen met coke, maar later veel is gaan gebruiken in Napels.
Maakt verder ook niet uit.
Blijft de grootste ooit voor mij.

17 augustus 2022 om 00:22

Laat de 'voor mij' maar weg hoor Salerno1919

18 augustus 2022 om 17:32

Nee hoor, voor mij is en blijft Cruijff de grootste. En ik vind het helemaal prima dat niet iedereen dat met mij eens is, zou jij ook eens moeten proberen.

16 augustus 2022 om 20:07

Klopt dat doet pijn als je die docu ziet. Elke stad heeft zijn maffia ik kom uit firenze daar is het ook maar niet zo groot als in Napoli of rome of milaan. Napoli is in de avond heel gevaarlijk en als je in buurten komt waar het gebeurd word je door kleine jongen gevraagd niet daar te lopen. Ze hebben veel uitkijk en vertrouwen niemand. In firenze gebruiken ze veel albaniers en zigeuners als ze hun handen niet vuil willem maken. En in milaan gebruiken ze veel vluchtelingen om dingen voor ze te doen. De Calabria maffia is veruit de wreedste en gevaarlijkste. Maar ze werken nu ook met Nederlanders. Zal je verbazen hoeveel er hier wonen omdat ze niet daar kunnen wonen. Verder als je die sfeer wil proeven kan je ook naar new york Chicago of Toronto gaan

16 augustus 2022 om 20:09

Of Sardinië. In zuid Italië was vroeger altijd de meeste armoede. Daarom betekende die titel van Maradona zoveel

16 augustus 2022 om 20:24

Kicke, ook gewoond?
Ik heb oa in Rome en Napels gewoond, kom er ook nog behoorlijk vaak. Vooral veel last van straattuig ipv georganiseerde criminaliteit. Al is dat als ondernemer een heel ander verhaal.
Ze rijden er natuurlijk als gekken en ik doe er redelijk aan mee daar, maar ben wel gaan oppassen mbt het gebaren maken naar wie, heb 2x een pistool op mij gericht gekregen bij een simpele verkeersfittie 😂

18 augustus 2022 om 17:36

Heerlijk, dat stukje over die verkeersfitties. Beetje oppassen en het ego opzij zetten dan maar. 😂

18 augustus 2022 om 20:22

Haha yes, ga dan maar ff voor en gewoon sorry zeggen terwijl die ander als een debiel rijdt 😂

Leuk dat VZ zich ook toelegt op dit soort artikelen, wat mij betreft echt een meerwaarde. Maar het artikel begint meteen al met een fout: 'er wordt al eeuwenlang aan de voetbalhistorie gepend'. Zo lang bestaat voetbal nog niet .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Lazio

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Napoli2012
3.Udinese199
4.Lazio1712
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
I. ProvedelKeeper80
PatricVerdediger80
A. MarušićVerdediger80
Felipe AndersonMiddenvelder81
S. Milinković-SavićMiddenvelder83
Luis AlbertoMiddenvelder82
M. ZaccagniMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Lazio.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Lazio.

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren