Gerbrands schetst vreselijke situatie: ‘Dit wordt echt onderschat in voetbal'

Maandag, 15 augustus 2022 om 09:05Paul Jeursen • Laatste update: 15:03

Toon Gerbrands heeft met veel plezier in de voetballerij gewerkt, maar noemde de persoonlijke bedreigingen, aan tafel bij Studio Voetbal, 'geen pretje'. De ex-algemeen directeur van AZ en PSV kreeg in zijn periode bij de Eindhovenaren te maken met ernstige bedreigingen en kreeg zelfs politiebescherming. "Dit is een van de onderwerpen die het minst besproken wordt in de voetballerij. Ik vind dat het onderschat wordt wat al die directeuren allemaal meemaken", aldus Gerbrands.

Op de vraag van presentator Sjoerd van Ramshorst of Gerbrands de voetballerij een leuke wereld vond, zei de ex-directeur volmondig 'ja'. Tafelgenoot Arno Vermeulen stipte de bedreigingen aan en vroeg hem of hij 'ook niet een beetje klaar was met persoonlijke bedreigingen naar hem en technisch directeur John de Jong toe'. Dat beaamde Gerbrands. "Na het vertrek van Van Bommel, kwamen de bedreigingen. In elke baan betaal je een prijs voor het vak waar je in zit. En dit was geen pretje. Ik kreeg politiebescherming, er stond een busje in de straat en ik mocht niet alleen naar mijn auto lopen. Na een thuiswedstrijd tegen Twente werd ook nog de hoofdingang van ons stadion bestormd. Maar dat is een van de onderwerpen die het minst besproken wordt in de voetballerij: wat al die directeuren allemaal meemaken." Vermeulen vroeg vervolgens of hij dacht dat men de bedreigingen onderschat. "Absoluut. Ik weet van collega’s wat er allemaal speelt en dat is erger dan iedereen denkt", weet Gerbrands.

De ex-directeur sprak verder over een spagaat waar de clubleiding van PSV in terechtkwam. "Je gaat afwegen wat je moet doen. Want geef je toe aan deze supporters, dan zijn zij aan de macht. Dus daar moet je op een hele slimme manier mee omgaan, want waar ligt de grens? Ik heb het er thuis weleens over gehad. Waar ligt die grens? Want dat kun je zelf niet bedenken. Dat moet je per situatie laten afhangen." Op de vraag van Vermeulen of hij een saferoom in huis heeft antwoordt Gerbrands met nee. "Ik had zelfs geen camerasysteem en dat heb ik toen wel moeten aanschaffen. Maar daar heb je overigens niks aan, want dan weet je hoe laat de bivakmutsen voor je deur hebben gestaan. Maar verder weet je niks!"

Mohamed Ihattaren
Gerbrands ging ook in op de situatie van Mohamed Ihattaren nu en toen hij nog speler van PSV was. Misdaadjournalist John van den Heuvel meldde dat de leaseauto van de speler, toen deze nog bij PSV onder contract stond, afbrandde. Gerbrands ontkende dit stellig. "Honderd procent zeker van niet." De ex-directeur ontkende tevens dat er toentertijd signalen waren dat Ihattaren contacten zou hebben uit het criminele milieu. "Nee dat soort dingen was bij ons niet aan de orde. Bij PSV werd Mo heel snel gebracht en dat deed hij heel goed. Nadat er een periode aanbrak dat hij niet veel meer speelde, hebben wij heel veel problemen met hem gehad, ook in relatie tot zijn vader die overleed.

In de kranten noemde Ihattaren wel dat John de Jong en ik er alles aan hadden gedaan om hem te helpen. En dat durf ik ook echt te zeggen hier: wij hebben er écht alles aan gedaan om hem te helpen." De toenmalige PSV-trainer van Ihattaren, Roger Schmidt, kreeg vaak de zwarte piet toegespeeld inzake het terugvallen van Ihattaren. "Maar het was juist Schmidt die het meeste geduld met hem leek te hebben", meent Gerbrands, die wel aanstipte dat de coach weliswaar in het talent bleef geloven, maar hem toch ook weer niet opstelde. "Daar kon Mo moeilijk mee omgaan. Via Mino Raiola ging hij naar Italië en daarna heb ik hem nooit meer gesproken. Het is een hele aardige en correcte jongen, maar als je zulke verhalen leest schrik je wel." Gerbrands maakte zich wel zorgen om Ihattaren in zijn tijd bij de Eindhovenaren. "Rondom jonge mensen die geld verdienen hangen altijd mensen heen. De ene is daar sterker in dan de ander en bij Ihattaren lag dat soms wat gevoelig."Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door cas1)

Echt een trieste (deel van een) supporterskern daar bij PSV, dat je directeuren gaat bedreigen is gewoon heel laag. Sommigen nemen het spelletje gewoon te serieus. Dat je in je vrije tijd iemand gaat opzoeken en bedreigen vind ik erg sneu.

Erg triest om te lezen dat Gerbrands zo bij PSV heeft moeten werken. Ik kan me voorstellen dat zo leven verschikkelijk
moet zijn. Uiteindelijk hebben de PSV supporters zichzelf hier ook mee, want een directeur zal wel twee keer nadenken voordat hij bij PSV aan de slag gaat.

15 augustus 2022 om 09:37

Bij Ajax is het vrees ik niet anders. Goed van Gerbrands dat hij dit verteld heeft overigens.

15 augustus 2022 om 09:56

Gerbrands geeft duidelijk aan dat ook andere directeuren in het voetbal daar mee te maken hebben. En als jij denkt dat dit bij ons aller AJAX niet (is) gebeurd dan ben je m.i. niet echt realistisch.

15 augustus 2022 om 09:57

Helemaal niets. Maar aangezien Ajax er bij ieder topic direct bij gehaald wordt....waarom niet hier?

Vrees dat dit idd bij veel te veel clubs gebeurt. Een klein groepje halkev zolen die het verpest voor de rest. Het is een beetje hoe de maatschappij werkt helaas.
Enige oplossing is imo zero tolerance beleid....zorgen dat je de rotte appels er uit pikt en ook keihard aanpakt.
Helaas makkelijker gezegd dan gedaan.

15 augustus 2022 om 10:10

Helemaal niets? Juist helemaal alles! Hij heeft het er toch over dat het een overkoepelend probleem is? Dus ook bij Ajax hebben ze hier mee te maken. Als er een keer de vergelijking getrokken mag worden is het hier wel! Het is toch van de zotten dat je moet vrezen voor dreigbrieven, supporters die je spelers opwachten en alle andere ellende. Dus je deelt een sneer uit aan (sommige) PSV supporters, maar helaas is dit overal een probleem, juist jou manier van provoceren als er weer iets over PSV te melden is....

15 augustus 2022 om 10:18

Bij Ajax gebeurt het natuurlijk ook, denk wel bij bijna alle clubs.

Helaas voeren clubs dit zelf ook. Neem nou de harde kern bij veel clubs. Daar zitten een hoop onzuivere personen, zelfs personen die veroordeeld zijn voor zwaardere delicten. Toch zie je bijvoorbeeld bij Ajax daar wel eens spelers tussen gaan zitten.
Dan heb ik het nog niet eens over het vele drugsgebruik wat er ook nog bij komt kijken.

15 augustus 2022 om 10:34

Dat is toch jouw club, Bij Feyenoord zal het ook gebeuren. Zo beter?

15 augustus 2022 om 11:30

Eerst loopt iedereen te zeiken dat Ajax overal in betrokken wordt maar vervolgens doet men het zelf. Typisch…

15 augustus 2022 om 11:49

Aangezien jij de nadruk erg op PSV legt misschien?Bij elke club groot of klein heb je dit volk er tussen zitten. Helaas…Het begint hier wel een trend te worden merk ik. “Wat heeft (Club) hiermee te maken”

15 augustus 2022 om 09:38

Misschien een afspiegeling van de gesjochten maatschappij?

15 augustus 2022 om 09:46

Wat een vervelende en zure reactie. Dit kan bij elke club gebeuren, ook de onze. Al twijfel ik of je uberhaubt ergens echt supporter van bent, zie vooral enorm veel azijn elke keer. En wat heeft het met Ajax te maken vraag je hieronder? Nou, simpel. Dit soort domme mensen die anderen bedreigen komen bij elke voetbalclub voor. Ajax is de concurrent van PSV en de club waar jij een profielfoto van hebt, dus die wordt benoemd.

15 augustus 2022 om 09:58

@ajaxf1: amen! Met als aanvulling dat het in het verleden ook bij AJAX al heeft plaatsgevonden.

15 augustus 2022 om 10:35

Dat bedoelde ik ook, maar klaarblijkelijk heb ik op korte maandagmorgen teentjes gestaan....

15 augustus 2022 om 09:50

Het is zeer triest dat sommige supporters niks beters hebben te doen dan directeuren bedreigen in je vrije tijd. Echter, het beeld dat hij schetst is natuurlijk groter. Hij weet dat het bij meerdere collega’s speelt en uit recente voorbeelden weten we ook dat het bij meerdere clubs speelt. In dit geval spreekt een ex directeur van PSV zich hierover uit, wat heel goed is, maar het probleem ligt natuurlijk veel groter. Daar moet men zich op focussen. Je laatste opmerking slaat natuurlijk nergens op, maar goed😉.

15 augustus 2022 om 10:04

Is bij ajax ook gebeurd maar daar zeg je niets over dat is pas zielig. Criminelen bezoeken in de gevangenis als voorzitter nee dan ben je goed bezig. Maar ja Ajaxkl……… zijn nu een maal arrogante kl…….,,,

15 augustus 2022 om 10:20

Tja Duivendrecht, wat moet ik nog meer zeggen dan dat de andere hierboven al hebben beschreven. Jouw reacties slaan zelden ergens op en toch trap ik er weer in om te reageren.

Helaas hebben alle clubs te maken met dit soort dreigementen. Sterker nog, vrijwel iedereen in een publieke functie (overheidsorganen, veiligheidsregio's, Ggd'en, hulpverleners). Erg leuk hoe je dit probeert af te spiegelen als een probleem wat alleen bij PSV voor komt maar dit is gewoon de maatschappij waarin we hedendaags leven.

Ik kan ook stellen dat mensen zich wel twee keer afvragen of ze met Ajax geassocieerd willen worden na het zien van jouw reacties, maar dat zou net zo'n onzin zijn.

15 augustus 2022 om 10:24

Haha kan bij elke club gebeuren. “Want een directeur zal wel twee keer nadenken voordat hij bij PSV aan de slag gaat”. Kijk bijv. naar je eigen club. Als je nie dom bent, weet je dat de Fside ook een aardige vinger in de pap heeft gehad binnen de bestuurskamer van Ajax.

15 augustus 2022 om 11:09

“Daar bij PSV” ? Kom aub onder die steen uit! Dit gebeurt bijna overal! Wellicht niet zo persoonlijk als in deze kwestie, maar in Engeland , Italie , Frankrijk maak je dit mee. Fortuna en Roda destijds met de fusie, MVV toen we weer eens failliet dreigde te gaan, Feyenoord , United .. man het rijtje is eindeloos.

Het is lekker makkelijk tegenwoordig om iemand anoniem te bedreigen. Hoe zeer er wordt gewezen naar privacy.. alles staat wel ergens online. Adressen en telefoonnummers van bekende mensen. Het is veel te toegankelijk geworden, en dan heb je dus altijd van dit soort idioten rondlopen.

15 augustus 2022 om 11:16

Sommige nemen niet alleen het spelletje serieus @ duivendrecht.
Je hebt ook bestuurders die naar begrafenissen van hooligans gaan .. remember?

15 augustus 2022 om 11:55

Je hebt ook hele warme mensen, zoals Arnesen. Hij vertrok van Ajax naar Psv en ......
Toen de voorzitter van Ajax kwam te overlijden, de heer Jaap van Praag, kwam hij naar de begrafenis.
Dit soort mensen staan hoog bij mij aangeschreven en niet die figuren die je kan uitnodigen voor een feestje of aanschuiven bij een voetbalprogramma

Wat de figuren betreft die zich te buiten gaan aan idiotie. Ik denk dat er heel veel bij zitten die dat niet voorogen hadden, maar langzaam aan meegaan met de leiders.
Zwak? ja, misschien wel, maar het gebeurt zo langzaam dat ze het niet doorhebben en voor je het weet zijn ze ook zo'n idioot geworden

Dat is toch bizar? Wat zou een Gerbrands gedaan moeten hebben om politiebescherming te moeten krijgen? Dat zijn dan toch complete idioten die een onschuldig iemand bedreigen. Bij een Berghuis tijdens zijn overstap naar Ajax kon je dit nog verwachten (praat het niet goed), maar bij Gerbrands kom op jongens

15 augustus 2022 om 09:51

Klopt Bundy. Dit gedrag is echt niet oke!
Ik vraag me tevens af uit welke situatie deze ‘fans’ komen dat ze zomaar 1,2,3 iemand gaan bedreigen.
Een goede begeleiding en het gesprek aangaan met de daders lijkt me een goede en doelgerichte oplossing om het verder te voorkomen!

15 augustus 2022 om 09:57

Een bedreiging, al helemaal online, is makkelijk gedaan hoor. De emotie er bij is zo indirect dat mensen een soort sociopathen lijken. De impact wordt gewoon onderschat.

15 augustus 2022 om 10:56

Ik vraag me af of een gesprek met dit soort "fans" wel zin heeft. Maar ja, proberen kan nooit kwaad.
Lastige situatie altijd.

15 augustus 2022 om 11:00

@Bundysr, Van Bommel ontslaan.
Deze heeft toen als een verongelijkt kind via de media de boel op lopen hitsen.

Ik denk inderdaad dat Gerbrands hier een goed punt heeft, de meeste supporters kunnen zich gedragen en zullen een trainer of technisch directeur nooit lastig vallen in de persoonlijke sfeer. Er is bij zo'n beetje iedere club ook een kern van supporters met het verstand van een doperwt en dit soort figuren schreeuwen vaak het hardst. Ik vind spreekkoren of een gesprek aan willen gaan met de clubleiding nog tot daar aan toe maar het is natuurlijk diep en diep triest dat de situaties die door Gerbrands beschreven worden gewoon best vaak voorkomen.

Wat zijn er toch nare mensen op de wereld. Iemand gaan bedreigen omdat je het niet eens bent met zijn of haar beslissingen. De wereld is echt helemaal gek geworden !!!

15 augustus 2022 om 19:55

Je laatste zin is echt lachwekkend. Vroeger waren er natuurlijk geen of nauwelijks bedreigingen. Maar natuurlijk. Niveautje Feesboek 🤦

15 augustus 2022 om 21:11

Lachwekkend nog wel. Je kunt toch niet ontkennen dat er meer geweld is. Maar misschien heb je een andere maatstaf.

15 augustus 2022 om 21:26

Niks persoonlijks gap, maar doodleuk claimen dat er "meer geweld is" terwijl de moordcijfers historisch laag zijn om nog maar te zwijgen over het extreme hooligan geweld jaren 70/80/90 is echt te zot voor woorden. Mijn hemel, ik vraag me oprecht af hoe je denkt. Je kunt toch niet ontkennen dat het vroeger in ieder opzicht vele malen erger was? Of is geschiedenis niet echt je ding? C'mon!!!

zijn van die doorgesnoven dorpsgekken die via social media denken maar alles te kunnen roepen.
in een stadion, met spreekkoren oid is het niet anders, maar dan heb je van die schaapjes die erachter aan lopen en mee gaan zingen om er bij te horen. omdat ze verder in hun leven helemaal niks hebben.
het is eigenlijk best triest

15 augustus 2022 om 10:02

Dat eerste is veelal niet waar. Het rare is dat dit soort types worden ‘aangestuurd’ door mensen met prima functies en dito levens. Ze vinden support bij elkaar en zijn sterk als groep en verbinden hun identiteit in dit geval aan een voetbalclub, maar dat kan ook een groep scooter enthousiastelingen zijn; vrienden uit hetzelfde dorp; groepen met eenzelfde culturele achtergrond en weinig representatie in de maatschappij; boeren in het nauw; etc..

Heftig wat de man heeft moeten meemaken. Slaat echt helemaal nergens op. Voetbal jongens gat om voetbal.....

Even dit: "misdaadjournalist John van den Heuvel meldde dat de leaseauto van de speler, toen deze nog bij PSV onder contract stond, afbrandde. Gerbrands ontkende dit stellig. "honderd procent zeker van niet."

Zie je gaf een keer aan, verhaal van John vd Heuvel rammelt gewoon. Veel leden bleven volhouden dat hij altijd de waarheid sprak. Eerst was het dreigementen van de familie van zijn vriendin, daarna nee mocro maffia zat in de auto en afgebrande lease auto.

Verhaal lijkt gewoon te rammelen

15 augustus 2022 om 10:22

Ik heb ook wat moeite om het chronologisch te plaatsen. Het ging toch om een Ajax lease-auto? Niet die van PSV? Of zou het bij beide clubs voor zijn gekomen?
Overigens geloof ik er nog steeds in dat er echt wel wat aan de hand is. Er is simpelweg veel te veel te doen rond die jongen.

15 augustus 2022 om 10:37

In het verhaal hierboven gaat het om een afgebrande psv lease auto.

15 augustus 2022 om 10:56

Woenselaar

Er is zeker wat aan de hand en geloof best iets met bedreigingen. Ook genoeg aan te merken op het gedrag van Ihattaren. Als speler ben ik zeker fan en ook toen bij PSV aangegeven dat ook groot deel van de schuld ligt bij Ihattaren.

Maar erg onverantwoordelijk van televaag om verwarrende verhalen te delen. Gebaseerd op geruchten.

Het voegt niets toe. Laat Ajax gewoon met een statement komen. Die zullen dat op een gegeven moment wel doen (mogelijk na akkoord van de veiligheiddienst)

@bizzlad

Ja ik volg het ook niet meer. Eerst de familie en toen zag je foto van beiden. Kon je dat verhaal ook met korrel zout nemen. Als er zoveel gedoe was, zouden zij nooit een foto zo plaatsen.

15 augustus 2022 om 11:28

Mrkrillin,

Net zo vaag als Voetbalzone met de clickbait titels die ze gewoon ordinair geld oplevert omtrent dit onderwerp. Zo verdient de Telegraaf ook haar knaken. Ik ben nog steeds van mening dat zodra John van den Heuvel hierover bericht er echt meer speelt.

Maar er is nu wel een wildgroei aan het ontstaan ja. Ajax zal hierover als beursgenoteerd bedrijf echt niet naar buiten treden overigens dus dan krijg je al gauw speculatie vanuit alle hoeken.

15 augustus 2022 om 10:37

Haha ik was 1 van de leden die zei dat v/d Heuvel vaak goed geinformeerd is. Dat hij altijd de waarheid spreekt gaat me iets te ver...dat zal ik nooit beweren.

Maar idd...het verhaal rammelt inmiddeels aan alle kanten. Eerst was het bedreigingen vanwege een meisje. Toen moccro maffia die in zijn auto naar een rechtszaak ging. Toen werd er een auto afghefikt die nu blijkt van PSV geweest te zijn wat keihard ontkent wordt door de toenmalige directeur.

Terug naar de teken tafel Jonh.
Ben wel benieuwd wat er nou echt aan de hand is namelijk.

15 augustus 2022 om 12:28

Het klopt ook gewoon niet. Ihattaren reed een Audi rs3 waarvan hij de motor heeft opgeblazen. En dat zet John van de Heuvel weer neer als zijn auto is in de fik gevlogen. Wereld van verschil met de werkelijkheid.

Ja wat kan je hier als club ook aan doen he. Voetbal is helaas voor de “de normale mens” en daar heb je wel eens leeghoofden tussen die niks te doen hebben. Wel opmerkelijk dat Schmidt toch wel meest geduld heeft gehad met Mo. Ik denk dat ie hem gewoon niet opstelde omdat ie hem wilde motiveren om harder te werken, helaas werkt dat niet zo bij Mo.

Niet te bevatten dat je zo als mens kan zijn dat je de directeur van een voetbalclub gaat bedreigen. Dan heb je echt totaal niks in je bovenkamer. Vraag me ook weleens af of deze "stoere" gasten zich ook bevinden op sites als voetbalzone.. Mag hopen dat diegene zich niet voortplanten, medelijden met de kinderen als dat je voorbeeld moet zijn.

Hoop dat Gerbrands dit een plek heeft kunnengeven en dat hij en zn gezin hier geen last meer van hebben.

Tja dat is niet alleen in het voetbal maar overal.
Doe of zeg je iets wat iemand niet zint dan kan je het krijgen. Zelfs een Derksen die gewoon z’n mening uit mag dat blijkbaar niet doen als het niet in het straatje past van bepaalde “supporters”
En het zijn niet eens alleen supporters die dit soort dingen doen.
Dit zijn vaak ook mensen die zelf alles mogen zeggen en doen maar als je iets terug zegt of doet je bent het niet met ze eens je de volle laag krijgt.
Dit soort figuren hebben we de afgelopen 2,5 jaar vrij ook vaak kunnen bewonderen in onze maatschappij.

Ach dat zijn mensen lekker veilig achter hun computertje die denken even flink te doen , ach het zijn zielige gastjes die waarschijnlijk niets anders te doen hebben , of je krijgt van die capuchonnetjes aan de deur want is beeld durven die broekenpoepers niet maar je moet het wel ten alle tijden serieus nemen , want een gek zit er altijd tussen en daar moet je niet aan denken .

Hij schrok zich wezenloos dat misdaadverslaggever meldde dat de auto van Ihateren in de fik was gestoken toen hij bij Psv balde
Twee mogelijkheden
1. Hij wist er niets van
2. hij wist er alles van en dacht daar komt niemand achter. Ja wij komen er niet achter, maar John Heuvelman wel

15 augustus 2022 om 19:59

Braaf alles geloven wat een knakker van nota bene de Telegraaf de wereld in pomt. In de wereld van misdaadjournalistiek behoort John echt niet bij het groepje met de beste reputatie. Soms een vette scoop, soms opgeklopte geruchten die als waarheid worden gebracht. Zoals nu ook bij Mo duidelijk wordt

Het nieuws dat John van de Heuvel naar buiten bracht klopt enigzins we maar het gedeelte over de in de fik gevlogen auto is gewoon een broodje aap verhaal. Ihattaren reed toendertijd een Audi rs3 waarvan de motor op is geblazen (tijdens het rijden). Dat zet hij dan neer als in de fik gestoken. Heel vals.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ2011
2.Ajax1917
3.PSV1815
4.Feyenoord1711
5.FC Twente1610
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. VertessenAanvaller40
F. RuttenUnknown
W. BenítezKeeper80
J. DrommelKeeper00
K. PeersmanKeeper00
B. WatermanKeeper00
O. BoscagliVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

18 fans
Middenvelder, 20 jaar

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren