AZ komt recordgoal Van Crooij te boven en boekt zege op Het Kasteel

Zondag, 14 augustus 2022 om 18:43Paul Jeursen • Laatste update: 19:04

AZ heeft ondanks een recordgoal van Vito van Crooij (openingstreffer na slechts acht seconden) drie punten gepakt op Het Kasteel. De ploeg van Pascal Jansen toonde veerkracht en trok de overwinning over de streep: 2-3. Sparta blijft zodoende puntloos. Door de zege kunnen de Alkmaarders zich nu zorgeloos richten op het Conference League-treffen met het Portugese Gil Vicente.

Bij Sparta keerde aanvoerder Adil Auassar terug in de basis na een schorsing. Dat ging ten koste van Mike Eerdhuijzen. AZ-coach Jansen stuurde dezelfde elf spelers het veld in als afgelopen donderdag, toen Dundee United met 7-0 werd verslagen. Thuiswedstrijden van Sparta tegen de Alkmaarders leverden doorgaans veel spektakel op. In 2020 stond AZ na 33 minuten al met 0-4 voor, maar de thuisploeg kwam toen nog terug tot 4-4. Ook nu weer kreeg het publiek flink wat goals te zien. Voor het eerst in acht jaar werd er overigens ook weer op echt gras gespeeld op Het Kasteel.

Waar Sparta in de openingswedstrijd van het seizoen tegen SC Heerenveen (0-0) niet tot scoren kwam, veerden de Sparta-supporters al na acht seconden op. Van Crooij werd gelanceerd door Younes Namli, omspeelde AZ-keeper Hobie Verhulst en maakte Sparta’s eerste van het seizoen. Er werd nog wel gevlagd or de grensrechter, maar dit bleek, na een VAR-minuutje, onterecht. Met zijn snelle goal evenaarde Van Crooij het record van NAC’er Koos Waslander. Ruim veertig jaar was hij alleen in het bezit van het record van het snelste doelpunt ooit gemaakt in de Eredivisie. Als speler van NAC scoorde hij op 20 maart 1982 acht seconden na de aftrap in de wedstrijd tegen PEC Zwolle '82.

AZ zette de achtervolging in en dacht in de 32e minuut op gelijke hoogte te komen. Dani de Wit stuurde Vangelis Pavlidis weg, die goed wegkapte en keeper Nick Olij klopte. Dirk Abels redde echter op de doellijn. Het was AZ dat de klok sloeg, met zo’n 74 procent balbezit en acht schoten op doel, tegenover één van Sparta. Op slag van rust kreeg AZ loon naar werken. Namli verloor de bal knullig en Pavlidis slalomde langs Bart Vriends, die de Griek haakte en een strafschop veroorzaakte. De spits pakte dit presentje uit en verschalkte Olij door het midden. Op het moment dat beide ploegen wilden gaan rusten werd arbiter Jannick van der Laan nog even duidelijk gemaakt dat er iets in het strafschopgebied was gebeurd. Bruno Martins Indi zou een overtreding hebben gemaakt, maar uiteindelijk werd besloten dat er niks aan de hand was.

Ruim tien minuten na rust kwam AZ op een verdiende voorsprong. Auassar maakte een overtreding op Dani de Wit en uit de daaropvolgende aanval scoorde De Wit zelf. Myron van Brederode gaf voor, Pavlidis schampte de bal door naar De Wit die van dichtbij in de dak van het doel volleerde. De actie voorafgaand aan de goal leidde tot groot ongenoegen van Sparta-trainer Maurice Steijn, die vond dat de AZ-middenvelder de eerste overtreding zelf maakte en juist Auassar vasthield. “De Wit doet dit altijd, jullie moeten gewoon je huiswerk doen”, bitste hij de vierde official toe.

Lang kon AZ niet genieten van de voorsprong. Twee minuten later, na een prachtige pass van Jonathan de Guzman, maakte Van Crooij zijn tweede van de middag. Met een mooi stiftje verschalkte hij de uitkomende Verhulst. AZ richtte zich op en kwam slechts vijf minuten later alweer op voorsprong toen Milos Kerkez een afvallende bal langs Olij kreeg. Het was zijn laatste wapenfeit want vlak na zijn goal werd hij vervangen door Mees de Wit.

Bij Sparta maakte PSV-huurling Shurandy Sambo zijn opwachting. Hij viel in voor Abels. Het lukte Sparta niet meer om tot een slotoffensief te komen. Vanwege zijn aanhoudende commentaar op de leiding kreeg Steijn in de blessuretijd nog een gele kaart van scheidsrechter Van der Laan. Dankzij de zege kunnen de Alkmaarders zich nu richten op het Conference League-treffen met Gil Vicente.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door tinus45)

Zowaar gewonnen bij Sparta, dat is lang geleden... Hopelijk houdt Leo daar dan ook weer over op, om keer op keer te vermelden hoe moeilijk we het daar de laatste jaren hebben gehad. Spel was prima, hoewel er zeker wel een paar dissonanten waren. Evjen, BMI en Verhulst speelden niet goed. Hatzidiakos hoort daar gewoon niet te spelen, maar speelde vandaag wel redelijk.

Kerkez vind ik een leuke speler en ook Brederode ben ik van gecharmeerd (hoewel vandaag niet bepalend). Ben echt benieuwd (en vrees met grote vreze) wat er gaat gebeuren als iedereen fit is. Dan gaat waarschijnlijk Reijnders eruit voor Bazoer, bijvoorbeeld. Dat zou echt zonde zijn. Veel liever de Wit eruit en Reijnders op 10.

Maar goed, we staan lekker, zonder puntverlies, in de top van de ED en we zijn duidelijk Feyenoord voorbij (hierna houd ik daarover op).

14 augustus 2022 om 19:01

Reijnders is echt goed bezig de laatste tijd dus ik verwacht eerder Dani. Aan de andere kant moet Bazoer zich ook maar in de basis zien te knokken, de Wit is geen geweldenaar maar wel een echte pitbull op het middenveld. Hij is zeker niet de beste speler maar met zijn strijdlust wel altijd belangrijk voor AZ. Ik ben wel benieuwd naar Bazoer, met zijn kwaliteiten zou hij zeker een belangrijke speler kunnen worden

14 augustus 2022 om 20:01

Daarnaast maakt Dani de Wit belangrijke goals. Ik vind hem wat ondergewaardeerd worden, dat was bij Ajax ook al het geval

14 augustus 2022 om 22:41

Mensen noemen hem vaak lomp, puur omdat hij alles geeft en lekker op het randje speelt.
Stiekem droomt elke club van zijn speler in zijn selectie die dus ook nog weleens scoort.

14 augustus 2022 om 23:17

Dani maakt vandaag een belangrijke goal, maar doet dat echt niet vaak hoor. Zijn rendement is gewoon veel en veel te laag. Zijn beste kwaliteit is als AZ de bal niet heeft, namelijk in zijn loopvermogen en druk zetten. Ik zie liever een creatieve Reijnders op 10.

14 augustus 2022 om 19:02

Ik hoop nog steeds op een nieuwe keeper. Verhulst vind ik maar niks. Ik ben bang dat we het met hem moeten doen dit jaar…

14 augustus 2022 om 19:43

Ik denk dat we het dit jaar met Hobie moeten doen. Maar dit als overbruggingsjaar (wat vorig seizoen had moeten zijn) en dan volgend seizoen Westerveld zou ik mee kunnen leven. Net als Pascal, ik wil van hem af maar zijn contract loopt af dus dit jaar overleven en dan Martens of Arveladze aanstellen.

14 augustus 2022 om 19:48

Ga er alvast maar voorzichtig vanuit dat Pascal verlengd wordt, tenzij hij het in zijn hoofd krijgt dat hij hogerop kan/wil...

En dat zou ik, in tegenstelling tot de situatie bij Slot, van harte aanmoedigen .

14 augustus 2022 om 19:59

Ja ik vrees ook het ergste. Vd Brom is ook de coach met de meeste wedstrijden AZ (record zelfs afgenomen van Louis...) ondanks jarenlang hetzelfde gezeur als nu. Al paste die tenminste nog jeugd in, Pascal doet dat alleen bij echte noodzaak.

14 augustus 2022 om 19:03

Leuke speler die kerkez. Pas 18 jaar en gehaald uit de jeugdopleiding van Milan. Marktwaarde van 700k zal snel stijgen denk ik. Maakt een zeer goede indruk tot nu toe.

14 augustus 2022 om 19:19

Vind die Kerkez een goede speler. Een bijtertje die zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje staat en ook nog erg jong. Ik denk dat AZ in de toekomst ook een heel leuk bedrag aan hem zal verdienen, zoals ze in het verleden wel vaker hebben gedaan bij meerdere spelers.

Maar vind dat AZ dat sowieso vaak heel goed doet. Kerkez werd afgelopen seizoen in januari gehaald en klaargestoomd voor dit seizoen. Rustig gebracht en hier en daar wat wedstrijden gespeeld en wel iets meer nadat Wijndal afgelopen seizoen geblesseerd raakte, maar dat halen van spelers in januari en ze klaarstomen voor het nieuwe seizoen doet AZ al jaren en dat vind ik echt gewoon top.

Je kan volgens mij met gemak meerdere spelers opnoemen waarbij AZ dat op deze manier heeft gedaan: Mattias Johansson, Aron Johánnsson, Jonas Svensson, Oussama Idrissi en dus Miloz Kerkez. Vind het transferbeleid van AZ in het algemeen sowieso al top. Natuurlijk zitten er weleens miskopen tussen, maar dat heeft iedere club.

Heb de wedstrijd van vandaag overigens niet helemaal gezien, maar zag wel het doelpunt na 7 of 8 seconden. Ik ben ook benieuwd hoe de opstelling eruit zal zien als iedereen fit is bij AZ. De Wit zou ik ook vervangen door Reijnders en dan Bazoer controlerend, maar dat zal vast niet gebeuren.

Maar ik heb wel het idee dat AZ met een betere trainer, gewoon mee kan strijden met FC Twente om plek 4 en als echt alles meezit bij zowel Twente als AZ dat ze misschien dan ook nog mee kunnen spelen voor plek 3. Maar bij AZ zie ik in Jansen gewoon geen goede trainer, doet te weinig met dit materiaal en natuurlijk zijn er in de verdediging wat punten om te verbeteren maar vind nog steeds dat je hier meer mee kan presteren.

Het begin was typisch Sparta uit, maar uiteindelijk toch een keer de overwinning eruit gesleept tegen Sparta. Echt een spannende pot en bij vlagen echt wel goed spel gezien. Verdedigend wel 2 grote blunders door onoplettendheid, waarin BMI en Kerkez niet vrijuit gingen. Laatstgenoemde maakte het natuurlijk wel goed met de winnende goal. Verder vond ik Reijnders echt heel dominant (vooral de eerste helft). Blijft een leuke speler die het spel zoveel dynamischer maakt.
Als Bazoer, Odgaard en Vanheusden fit zijn, kan het echt nog wel een leuk seizoen worden. Er staat in ieder geval een betere selectie dan vorig seizoen.

14 augustus 2022 om 20:00

Reijnders was zo verschrikkelijk goed zeg. Clasie probeerde het ook de tweede helft, kappen draaien en rustig langs een man dribbelen maar die liep zich meermaals vast. Odgaard moet je toch meteen voor Evjen zetten. Wat een slapzak is dat zeg. Dwingt niks af, zie het echt zo niet in hem zetten. Van Brederode vond ik wel goed, echt een handenbinder, mist nog iets rendement of dwingend spel. Pavlidis is een grote topper. Bazoer voor De Wit of Clasie? Vandaag was De Wit wel weer prima (itt GAE thuis), maar blijft een soort Guus Til, echt soepel voetbalt die nooit. Scoren wel. En dan Vandeusden voor Beukema en Sugawara voor Hatzidiakos. Dan heb je wel echt een leuk team, als Karlsson blijft.

14 augustus 2022 om 20:08

Ik vond Beukema goed spelen vandaag. Erg solide. Mag van mij basis blijven

14 augustus 2022 om 23:23

Odgaard zal ook zeker boven Evjen verkozen worden. Evjen was vandaag in mijn ogen ook de slechtste aan onze kant. Alles lijkt op 70% te gaan. Hij wordt constant weggezet en alle passjes waren ook net niets. Ik zie (wel steeds minder nu de tijd vordert) het er nog uitkomen bij hem, maar er moet echt een knop om. Bazoer 100% voor Dani als je het mij vraagt en Reijnders op 10, maar ik denk dat Bazoer bank begint en zijn plek moet afdwingen. Reijnders doet het te goed nu om gepasseerd te worden. Vanheusden zal waarschijnlijk Beukema’s plek innemen, maar liever zou ik ook BMI naar de bank zien vertrekken. Vandaag ook matig en echt een trage balkijker. Hoe vaak een speler uit zijn rug ontsnapt is echt bizar.

15 augustus 2022 om 00:25

@azchelsea. Ja eens dat De Wit eruit moet. Reijnders echt te goed en Bazoer is geen slot op de deur. Lekker team hoor als je voorin Karlsson, Pavlidis en Odgaard hebt. En dan met Kerkez Reijnders en Bazoer loopt er redelijk wat kapitaal rond. Van Brederode, Lahdo en Barasi zit er ook nog talent achter. En weet je wie ik nou echt goed vindt, die Verhulst. Eindelijk een een normale keeper.

15 augustus 2022 om 02:03

Verhulst een normale keeper, je maakt een grapje toch? Totaal geen uitstraling en bijzonder zwak in de lucht. Klemt ook geen enkele bal. (Al begin ik te denken dat dat door de keeperstrainer komt). De 1-0 van Sparta pakt hij totaal verkeerd aan em dat was niet zijn eerste fout dit jaar. Dundee uit had een 'normale' keeper die bal gewoon uit de hoek geplukt, zo ver uit het midden was dat schot niet maar Verhulst moest drie stappen zetten en kwam nog tekort. Dundee thuis ook een aantal keer zwak bij corners, maakt bij die stand niet uit maar ook dan moet een keeper zijn werk doen. Het begon vorig seizoen al, Celtic thuis kom je snel achter doordat Hobie geen keuze durft te maken tussen komen of blijven staan.

Met Hobie speel je hoogstens voor plek 5 en met wat geluk plek 4 maar niet meer dan dat, komt simpelweg tekort. Niet zonder reden dat hij jarenlang reserve is geweest en niet verder is gekomen dan twee seizoenen kkd.

15 augustus 2022 om 10:32

Sluit mij aan bij Moussa. Hobie vind ik om dezelfde redenen ook niet goed genoeg. Hij straalt meer rust uit dan Vindahl, maar dat zegt meer over Vindahl. Een nieuwe keeper is wel essentieel om een goed seizoen te draaien. Als het goed is, is dat nu ook prioriteit van Huiberts.

15 augustus 2022 om 11:29

@azchelsea, @mousadembele19. Misschien heb ik het verkeerd gezien, ik zal hem in de gaten houden. Die Vindahl vond ik echt een onzeker vogeltje, net als Drommel bij PSV vorig jaar eigenlijk. Verhulst tegen GAE en Dundee 2 keer echt een bal onder de lat vandaan geranselt. We gaan het zien. PSV heeft nu Benitez en ik kan je verzekeren dat het echt een heerlijk gevoel is om een keeper te hebben die heerst in de 16, ook bij hoge ballen. Straalt ook af op de Cv's.

Nu met die onrustige BMI en de volgens jullie matige Verhulst voorspelt dat voor bijvoorbeeld in Europa weinig goeds.

15 augustus 2022 om 14:15

Benitez is een uitzonderlijke keeper voor de eredivisie. Hoewel ik enorm tevreden ben met het beleid van AZ is de transferzomer van PSV behoorlijk jaloersmakend haha.

Ik ben ook geen fan van Bruno, veel te traag en kan dat niet met inzicht compenseren, maar voor de conference league hebben we nog altijd een relatief sterk elftal denk ik. Los van ploegen als West Ham en Nice (op een goede dag gelijk aan Nice durf ik te zeggen) is AZ een van de sterkere teams in het derde toernooi. Nu eerst maar die Portugezen verslaan en de poule halen uiteraard. En hopelijk PSV naar het miljardenbal, mooie bonuspunten voor dat extra ticket komende jaren.

15 augustus 2022 om 14:18

@MousaDembele19. Volgens Unibet is AZ zwaar favoriet (1.30 om door te gaan), PSV met 1.5 ook redelijk favoriet. Twente krijg je 3.55, gokje waard.

PSV heeft wel nog voordeel dat ze eerst uit moeten.

Tevreden met het voetbal. Bijna de hele wedstrijd gedomineerd terwijl onze sterspelers nog terug moeten komen van blessures. Daarnaast aan het einde eigenlijk geen kans weggegeven. Was een vermakelijke pot voor de AZ-fans en ook de neutrale kijkers. Smaakt naar meer!

14 augustus 2022 om 22:43

En dan te bedenken dat een Karlsson, vHeysden, Odgaard en Bazoer ook nog ingepast moeten worden.

15 augustus 2022 om 00:24

Moet die Karlsson niet verkocht worden?

16 augustus 2022 om 09:34

Moet? Az heeft heel wat in kas en is financieel kern gezond.
Jesper heeft nog een contract tot de zomer van 2026 dus die gaat alleen weg voor een absurd bedrag en dan denk ik aan boven de 20 wat Az niet kan weigeren.
Speelt hij nog een seizoen zoals afgelopen jaar en gaan er in Europa 9ok nog een paar in dan gaat Az volgende zomer voor een flink bedrag afscheid nemen van hem en kan er tijdig een vervanger worden gehaald, daar is nu amper meer tijd voor ook.

Goede zege van AZ, na natuurlijk de mooie zege op Dundee. Vind die Kerkez een goede linksback, zou die graag willen ruilen voor Wijndal. Wellicht dat ze interesse hebben in Wijndal bij AZ. Hij lijkt me goed te passen bij die club!

Terechte overwinning, had nog wel wat hoger kunnen uitvallen. Wel verfrissend om eindelijk eens een goede start te hebben. Ben erg benieuwd naar het team als Karlsson, Odgaard, VanHeusden, Bazoer en Yuki er weer bij zijn. Dat is echt een enorme kwaliteitsboost.

3 punten van Sparta, das lang geleden dus super tevreden.
Top start van het seizoen zo, geen rare dingen.
Hopelijk komt onze topper Karlsson snel terug en gaan we ook snel weer Odgaard aan het werk zien.

Knappe overwinning, Sparta uit is zelden makkelijk.

Fijne zege van een halve B ploeg. Het wordt wel tijd dat die A ploeg terug op het veld komt. Je ziet met die slappe start al dat er mechanismes ontbreken en als je straks een half team moet inbouwen gaat dat proces weer opnieuw spelen.

Kerkez doet Wijndal snel vergeten. Hij moet verdedigend nog wel het één en ander leren maar aanvallend al net zo sterk als Owen. 700k toch? En 19 jaar. Dat gaat er één worden hoor

14 augustus 2022 om 19:37

AZ heeft 2 miljoen betaald geloof ik

14 augustus 2022 om 19:42

Klopt, volgens TM. Marktwaarde wordt momenteel geschat op 700k, maar ja, die waarde is zelden relevant voor de transfersom...

Na de rust speelde AZ in het tempo dat hoort. Ze hebben een leuke ploeg en brede selectie. Die kerkez is wel een mannetje vwwl temperament en word een grote jongen. Aanvallend en verdedigend zeer sterk. Jammer dat wijndal bijv meer aanvallend sterk is.
Pavlidis blijft ook lekker werken en scoren. Moet lukken tegen Gil Vicente

Dit AZ heeft ontzettend veel geluk gehad en mogen de amateur scheids dankbaar zijn. Bmi had allang met rood van t veld af moeten gaan, penalty was discutabel. Verder veel in t voordeel van AZ gefloten, var die niet in durft te grijpen bij 2 overtredingen waar dan de goals van AZ uit vallen. Schande voor t voetbal.

14 augustus 2022 om 20:02

Laat me raden, je bent voor Sparta. AZ was 10 keer beter joh. Geen moment getwijfeld na de 1-1 wie zou gaan winnen.

14 augustus 2022 om 20:05

Over BMI heeft hij gewoon gelijk. Met al een gele kaart op zak, had hij er bij die actie met minimaal twee keer geel af gemoeten. Wat er daarna gebeurt, is onvoorspelbaar, maar het ,lijkt me niet dat AZ dan net zo dominant had kunnen spelen.

De andere momenten kun je over discussiëren, ik vond het wel een pingel en ik vond de scheids verder niet overdreven voor AZ fluiten.

Az was een stuk beter, het spel van Sparta leek nergens op. Hopelijk komt daar snel verandering in.

Kerkez liet zich wel heel erg makkelijk eruit lopen door van Crooij bij de tweede goal van Sparta. Hoe kreeg hij het voor elkaar om zo traag te zijn dat van Crooij hem er zo makkelijk uit liep en dan naar de keeper te wijzen terwijl die van veel verder moest komen dan hijzelf?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1818
2.Ajax1817
3.AZ178
4.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. van BrederodeAanvaller61
P. JansenUnknown
H. VerhulstKeeper70
P. VindahlKeeper00
J. BerkhoutVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

1 fan
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren