Barcelona krijgt weer een financiële injectie en doet nieuwe inschrijfpoging

Dinsdag, 9 augustus 2022 om 13:27Guy Habets • Laatste update: 15:46

Barcelona krijgt opnieuw een financiële injectie van honderd miljoen euro. Dat schrijven diverse Spaanse media. De club heeft besloten om nog een deel van Barça Studios te verkopen en nog maar 50,5 procent van het productiebedrijf in eigen beheer te houden. Investeringsfonds GDA Luma neemt 24,5 procent in handen.

Het is de vierde keer in korte tijd dat Barcelona een financiële impuls krijgt. Eerder werd er al een kwart van Barça Studios verkocht voor honderd miljoen euro en werden ook percentages van de tv-rechten verkocht. Tien procent van die rechten leverde 207,5 miljoen euro op en vijftien procent van de uitzendrechten bracht 400 miljoen euro in het laatje. Tot dusver bleek dat echter niet genoeg om alle nieuwe aanwinsten die naar Camp Nou kwamen, in te schrijven voor LaLiga.

Vanwege Financial Fair Play-regels moet Barcelona namelijk kunnen aantonen dat het genoeg financiële armslag heeft om iedereen te kunnen betalen. Alleen dan kunnen spelers worden ingeschreven. Met de honderd miljoen die het nu krijgt voor 24,5 procent van Barça Studios, gaat de Catalaanse club opnieuw proberen om iedereen ingeschreven te krijgen voor het nieuwe seizoen. Barça verwacht echter nog dertig tot veertig miljoen euro nodig te hebben om dat gerealiseerd te krijgen. Mede daardoor werd er al aan Frenkie de Jong, Sergio Busquets en Gerard Piqué gevraagd om salaris in te leveren. Die laatste twee lijken daar open voor te staan.

Aanwinsten als Franck Kessié, Andreas Christensen, Robert Lewandowski, Jules Koundé en Raphinha speelden al in diverse oefenwedstrijden mee met los Azulgrana, maar zitten nog in onzekerheid of ze de competitie-opener tegen Rayo Vallecano op zaterdag 13 augustus wel kunnen spelen. Hetzelfde geldt voor Sergi Roberto en Ousmane Dembélé, wiens aflopende contracten deze zomer werden verlengd. Zij wachten allemaal in spanning af of Barcelona de zaken op tijd rond krijgt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

151 reacties (laatste reactie door ajaxrosenberg)Heeft dit op lange termijn geen gevolgen voor barca en zo ja, wat zijn die??

Heb namelijk het gevoel dat Laporta alleen kijkt naar de periode waarin hij de president is en het hem niet boeit wat er na hem gebeurd?

9 augustus 2022 om 13:33

Precies dit, die laat straks een zo goed als failliete club achter qan z'n opvolger

9 augustus 2022 om 13:34

Nee Laporta moet succesboeken en snap wel dat hij dit doet, alleen vraagteken bij behandeling van Frenkie.

9 augustus 2022 om 13:39

Succes boeken door inkomsten nu te genereren die je later misloopt. Om vervolgens dure spelers als lewa en wss volgend jaar messi zonder enkele restwaarde binnen te halen

9 augustus 2022 om 13:50

Op de korte termijn boekt hij misschien succes maar als er over jaren geen rooie rot cent meer binnenkomt omdat ze nu overal hun kontje aan het verkopen zijn, is juist Laporta de kop van jut.

9 augustus 2022 om 13:51

Jij hebt dus echt geen verstand van zaken. Weet jij hoeveel toeristen en fans Messi aantrekt? Weet jij hoeveel Barcelona de afgelopen jaren aan Messi verdiend heeft?

9 augustus 2022 om 13:52

Op de korte termijn boekt hij misschien succes maar als er over jaren heen rooie rot cent meer binnenkomt omdat ze nu overal hun kontje aan het verkopen zijn, is juist Laporta de kop van jut.

9 augustus 2022 om 13:54

Aqua / Laporta mag heel erg blij zijn dat zijn grote vriend Florentino Perez hem helpt. Eigenlijk stond barcelona met hun rug tegen de muur aan want ze moesten die CVC deal gaan accepteren om geld vrij te maken, maar het enge aan die CVC deal was dat barcelona niet zelf mocht bepalen waaraan ze dat geld zouden uitgeven en ze zouden nooit al deze spelers kunnen kopen met die CVC deal. Florentino heeft Laporta voorgesteld aan een goede vriend van Florentino die toevallig de vice-president is van Key Capitals, een investeringsmaatschappij. Daardoor kan barcelona zich nu zo suf winkelen. Beter beginnen de catalanen op deze website wat respect op te brengen voor Real Madrid en ook voor de beste president ter wereld Florentino Perez. Zonder ons waren jullie allang dood. Het is dat barcelona tenminste nog nuttig is als het gaat om de European Super League, daarom helpt Florentino hun nu. Die goede vriend van Florentino heeft ons ook heel erg geholpen tijdens met de renovering van het Bernabeu. De enige reden dat barcelona nu kan kopen is door Real Madrid. Laat dat aub goed inzinken barcelona fans

9 augustus 2022 om 13:57

@HZ7-22 hoelang denk je dat Messi nog tegen balletje aan loopt te schoppen?

9 augustus 2022 om 13:58

Dubbele post, kan weg

9 augustus 2022 om 13:59

@insideRmadrid, heb je een legitieme bron?

9 augustus 2022 om 13:59

Weet jij hoeveel jaar Messi nog mee gaat ? Of te wel zeker kort termijn gedachte, nu je ziel verkopen om over paar jaar helemaal naar de klote te zien

9 augustus 2022 om 13:59

Aaah dat is InsidrMadrid weereens, nog steeds geen permban gehad jongen? Wel grappig om weereens een onzin bericht van jou te lezen

9 augustus 2022 om 14:00

Jij denkt dat Perez dit uit liefdadigheid doet? Nee joh. Perez moet La Liga sterk houden zodat ze kunnen concurreren met Premier League. Als Barca wegvalt dan kijken ze liever naar Newcastle op een gegeven moment.
Ze hebben elkaar nodig. Real en Barca

9 augustus 2022 om 14:01

Ligt eraan naruurlijk. Als je minder inkomsten hebt, is dat geen probleem. Zolang je het salarishuis maar op orde krijgt. En Messi kan spelen voor het geld wat hij zelf wil. Dus kan ook heel goedkoop worden.

9 augustus 2022 om 14:04

Messi is inmiddels 35, hoe lang zal hij denk je nog doorgaan tot hij het mooi geweest vind?

9 augustus 2022 om 14:05

Perez houd Barca overeind dat verdient wel 3 aparte rubrieken en aandacht van VZ

9 augustus 2022 om 14:05

Geweldig verhaal. Eerst kon Barca niks en werd er keihard geroepen dat Barca niemand kan kopen en inschrijven. Ja ook door heel veel Real (gelegenheid) fans. Nu de waarheid duidelijk anders is moeten de cules Perez gaan bedanken. Hahahaha….

9 augustus 2022 om 14:05

Haas / Het is algemeen bekend dat Florentino Perez warme banden heeft met Key Capitals, zijn twee vrienden Borja Predo en Anash Laghari zijn de owners daarvan. Als je op zoek bent naar een bron dat Florentino barcelona dus geholpen heeft kan je het beste intikken op google : Florentino and Laporta: The most intimate of enemies Marca... dan vind je een artikel van 7 augustus op marca.com, daar kan je precies lezen hoe het zit

9 augustus 2022 om 14:05

Het is iets complexer dan dat.

Barca ontving in 2020 ongeveer EUR 165m aan tv-geld, en verkoopt 25% daarvan voor EUR 607 miljoen. Dat betekent dat de club zo'n EUR 41m per seizoen minder zal ontvangen in de toekomst. Normaal gesproken zou je dus na ongeveer 16 jaar kiet draaien, maar door geldontwaarding en sowieso hogere bedragen die rondgaan in het voetbal zal een meer realistisch scenario zijn dat de investeerders binnen 10 jaar hun geld al hebben terugverdiend. De inkomksten uit tv-rechten zijn voor 25 jaar zijn verkocht. Dat betekent dat deze deal ze waarschijnlijk tegen de miljard aan gaat kosten. Dat terwijl Barca feitelijk geen investeringen hoeft te doen voor deze inkomstenstroom. Deze transactie is dan ook alleen maar begrijpelijk omdat de club waarschijnlijk failliet was gegaan als er niets gebeurde.

Barca studios heeft een jaarlijkse Ebitda van zo'n EUR 17m. Barca verkoopt ongeveer 50% voor een bedrag van EUR 200m. Deze deal komt dus neer op een verkoop tegen zo'n 12x Ebitda multiple. Daarnaast krijgt Barca maar 50% van de opbrengst, de andere 50% gaat in Barca studios, en kan geïnvesteerd worden. Volgens Laporte kan op termijn de jaarlijkse Ebitda verhoogd worden naar ruim 10x het bedrag dat het nu is, mits de juiste investeringen worden gedaan. Daar is nu geld voor. Deze transactie vind ik dan eigenlijk nog best begrijpelijk.

Wat ik echter niet begrijp, maar dan ook echt totaal niet, is dat je dit soort transacties doet om spelers te kopen op plaatsen waar je al spelers had. Lewa had ook een jaartje later transfervrij kunnen komen, dan had je het nog 1 jaar moeten doen met Auba en Depay, was dat nou zo verschrikkelijk geweest? De club begint mijn respect wel echt te verliezen, zij het dat ik deze voorzitter nog altijd beter vind dan die clown die er hiervoor zat.

9 augustus 2022 om 14:07

Soma / Ja niet zo zeer Laliga moet overeind blijven, ik bedoel El Clasico blijft toch altijd de grootste wedstrijd van deze planeet. Het heeft meer te maken met de European Super League, als barca helemaal dood af ligt op de stoep dan hebben we niets aan hun met die European Super League, ik denk dat je meer die kant op moet kijken. Laliga zal zijn shine nooit verliezen, alles in de voetbalwereld draait om Real Madrid, zo is het altijd al geweest. Wij hebben net de CL en de Laliga nog gewonnen, iedereen weet dat de echte elite in Spanje zit.

9 augustus 2022 om 14:10

Aqua / En toch wordt het niet 1 keer genoemd lol. Blijft interessant om te zien hoe het allemaal gaat aflopen. Als Frenkie niet verkocht wordt, denk ik dat er een heleboel spelers niet ingeschreven kunnen worden. Ik weet 100% zeker dat Laporta al zijn berekeningen maakt met in zijn achterhoofd dat Frenkie weggaat, ik bedoel Frenkie is de 5e middenvelder daar in de pikorde. Het zit Laporta ook niet lekker dat Frenkie eerst zegt dat barcelona zijn grootste droomclub is maar vervolgens nog wel dat belachelijke contract wil uitbetaald krijgen die hij met Barto getekend heeft. Hey en als Frenkie onbetwiste basisspeler was had barcelona misschien nog gezegd okay we houden hem wel. Nu heeft hij gewoon drie super matige seizoenen er op zitten en heeft volgens mij geen 1 prijs gewonnen. Dat criminele contract dat hij met Barto heeft getekend krijgt hij toch niet. Ik zie hem eind augustus nog wel verkassen als hij een paar Laliga wedstrijden op de bank heeft gezeten

9 augustus 2022 om 14:15

Goed uitgelegd!! En je scheid zaken goed uit elkaar. Barca had weinig keus als het gaat om verkopen (cash genereren). Vanuit management perspectief lijkt mij dit een juiste logische stap. 2e punt zijn de aankopen. Ja daar kun je inderdaad wat van vinden maar als ik wat Lewa nu al aan marketing waarde met zich meebrengt is daar ook wat voor te zeggen. A fijn… we kunnen dit pas feitelijk over een jaar of 2/3 beoordelen en dan pas conclusie trekken of dit slim of dom is geweest van het bestuur.

9 augustus 2022 om 14:20

Andersom is de waarde van Real Madrid ook een stuk hoger met een sterk Barcelona in de competitie.

9 augustus 2022 om 14:22

En vertel eens beste FR-Berend die er iets uitklept zonder te onderbouwen, waarom is het een onzin bericht volgens jou?

Mijn bron: https://www.marca.com/en/football/barcelona/2022/0...

9 augustus 2022 om 14:24

Weet jij hoeveel jaren Messi nog op het hoogste niveau mee kan, tien, vijftien, twintig?

9 augustus 2022 om 14:28Insidermadrid, ik heb je tip ter harte genomen en ben even gaan googlen, maar ik geloof er maar weinig van. Al ruim voordat de CVC deal afketste was duidelijk dat Barca er geen fan van was en niet zou gaan tekenen. Naast Sixth Street (wat volgens dit artikel alleen komt door Key Capital) waren er nog meer private equityfondsen geã¯nteresseerd. Dit soort transacties gaan altijd op dezelfde manier, namelijk via corporate finance adviseurs (vaak in combinatie met zakenbanken) waarbij potentiã«le kopers worden benaderd door de CF adviseur of banken, en door middel van een biedingsproces (auction) worden geselecteerd.

9 augustus 2022 om 14:29

@InsideRMadrid; zit ook een Nederlander achter eah, afkomstig uit Veenendaal (ik ken hem), die Florentino heeft geholpen door met een Final Flash de regering te bedreigen. Anders bestond Real early 2000 niet meer. Hij zit ook hier op VZ, maar handelt nog meer op de achtergrond.

9 augustus 2022 om 14:48

Messi heeft geen skippybal geraakt bij PSG. Die gaat Barca dan nu weer een monstersalaris geven

9 augustus 2022 om 15:22

Hz7-22 hier ga ik maar niet op in

9 augustus 2022 om 19:49

@chrissie23 wat je vergeet te vermelden is dat Barca voor Corona richting een omzet van 1 miljard ging. Door Corona is dit allemaal aan zicht gekomen wat eigenlijk een zegen is geweest voor de club.

Naast dat er gigantisch aan kosten is bespaard, hebben ze meer geld binnen gehaald. Door Corona (toerisme) liepen ze veel inkomen mis. Wat Laporta nu doet is zorgen dat het kapitaal op het veld staat, mensen hebben het over Lewa en verder? Staat volgens mij nog meer op het veld puur om weer mensen aan te trekken. Als alles gewoon open blijft en mensen kunnen vliegen gaan ze weer naar een goede omzet toe. Op de meeste verkochte aandelen hebben ze een terugkoop clause.

We doen net of dit de enige inkomsten zijn die Barca heeft en dat er zonder tv geld, niks meer binnen zal komen. Ik denk persoonlijk dat het enige wat ze in de problemen kan brengen Corona is, zo niet dan komt het wel goed. Enige is de manier waarop ze met Frenkie om gaan al spreken alle artikeltjes elkaar tegen en moeten we er vanuit gaan dat alles klopt.

10 augustus 2022 om 15:59

Messi heeft anders een prima voorbereiding gedraaid en een goeie eerste pot gespeeld met een wereldgoal kan zijn dat dit je ontgaan is

9 augustus 2022 om 13:38

Natuurlijk heeft dit gevolgen.

Ze hebben nu snel geld en lopen de komende inkomsten mis omdat de rechten verkocht zijn aan investeerders (die zich ongetwijfeld de ballen uit de broek lachen).

Bizar dat Barca in 1 zomer bijna 50% van Barca studios verkoopt om dure (oude) spelkers aan te trekken en maar te hopen dat het allemaal goed uitpakt.

Gaat op deze manier nog lang duren voor ze de financien weer een beetje op orde hebben.

9 augustus 2022 om 13:49

Aan de andere kant is het natuurlijk een gok, want als Barcelona afzakt naar een middenmoter omdat er gewoon geen inversteringen komen en omdat fans geen belangstelling meer hebben in de club, toeristen blijven uit etc. dan zul je wellicht ook niks meer hebben aan een Barca studio of andere randzaken want daar heeft niemand interesse in.

Nu krijgen ze nog geld voor die aandelen en rechten, gaan ze naar boven en komen ze er bovenop dan is het natuurlijk zonde want dan worden die aandelen meer waard en zal je er wellicht verlies op boeken tegenover als je alle aandelen in bezit hebt.

Echter als alles fout gaat en de gok pakt anders uit, ga je wellicht alsnog tenonder en zullen die aandelen alleen maar kelderen.

Het is dus maar echt de vraag hoe dit uitpakt. Barcelona kan net zo goed eindigen als een club als Monaco, waarbij je een groot stadion hebt dat gewoon maar voor de helft gevuld is omdat je eigenlijk maar gewoon een middenmoter bent.

Laporta neemt gewoon een gok vanuit een business point of view, nu pakken wat het opleverd en proberen de weg omhoog te vinden en ten boeken gaan als de man die barcelona geld kosten. Of de man zijn die Barcelona financieel aan het lijntje hield en afzakken en dan Barcelona tenonder ziet gaan.

hoe dan ook, ik denk dat Laporta allang weet dat hij verliest no matter what qua financiele gevolgen maar in iedergeval de boeken wilt ingaan als de man die Barca redden qua prestaties.

we gaan het zien

9 augustus 2022 om 13:57

Het is gewoonweg de verkeerde manier om dit probleem te tackelen.

Ze hadden gewoon opnieuw moeten beginnen. Laat een jaar de aankopen achterwege, probeer dure spelers te slijten en kies voor de jeugd.

Het befaamde La Masia staat toch zogenaamd zo hoog aangeschreven? Laat die spelers dan ook in de hoofdmacht komen.

Balde als tweede linksback bijvoorbeeld, in plaats van weer een oude Marcos Alonso te halen. Ik kom nu niet verder qua ingepaste jeugd de laatste jaren dan Ansu Fati en Gavi. Gavi gaat het duel op het middenveld zoals het er naar uit ziet verliezen, terwijl Fati moeite heeft om 4 wedstrijden op rij te spelen en op dit moment moet concurreren met Raphinha en Dembele.

Dit is allemaal korte termijn visie van een voorzitter die de schijn hoog houdt maar uiteindelijk dezelfde behandeling zal krijgen als z’n voorganger.

9 augustus 2022 om 14:08

Jeronsaik
Dat is precies wat Laporta nu aan het doen is idd. Gokken. Op grote schaal gokken.

Feyenoord heeft op deze manier ook eens gegokt toen Makaay, De Cler, etc. etc. naar De Kuip werden gehaald in de hoop op snelle successen en dus meer inkomsten. Die gok is finaal verkeerd uitgepakt. Daarna alsnog helemaal opnieuw begonnen.

Goed beieid en een duidelijke visie zijn op lange termijn 99 vd 100 x meer succesvol dan een domme gok op korte termijn succes. Wat ze nu doen is een beetje een alles of niets spelletje.

9 augustus 2022 om 13:38

100% je kunt beter verspreid vaste inkomsten binnenkrijgen dan eenmalig. Dit is gewoon weer slecht beleid want met deze eenmalige injectie gokken ze het erop dat ze internationaal weer mee gaan doen. Wat zeker geen garantie is.

9 augustus 2022 om 13:43

Dit is op de lange termijn het meest domme wat ze ooit hadden kunnen doen. Leuk hoor dat ze nu een goeie selectie hebben. Maar dit scheelt een partij inkomsten dat wil je niet weten. Laporta is minstens net zo slecht bezig als Bartomeu alleen word de een heilig verklaard en de ander afgemaakt. 🤮🤮🤮🤮

9 augustus 2022 om 14:46

Verfrissend om te zien dat een aantal Barca-fans berekend kijken naar wat er momenteel gaande is bij hun club. Jammer dat ze (ook onder de socio's die beslissingen nemen) in de minderheid zijn.

9 augustus 2022 om 13:44

Ironisch genoeg is Barca in de huidige situatie terecht gekomen omdat het vorige bestuur alleen aan de korte termijn dacht, en gaat Laporta vrolijk op die manier door. Wordt nog een gezellige boel daar voor de volgende president

9 augustus 2022 om 13:54

Laporta en Bartomeu zijn een pot nat. Je zou bijna denken dat ze elke dag aan de telefoon zitten om te kijken hoe ze meer geld kunnen genereren in het komende seizoen. Zul je zien dat Xavi 3e wordt en met Barcelona al in de 8e finales van de Champions league eruit geknikkerd wordt. Snap ook niet waarom de een heilig verklaard wordt en de ander niet.

9 augustus 2022 om 14:20

zou een hardgelacht zijn met spelers matreaal moeten ze minstens de finale van CL halen en meedoen om de Laliga..

9 augustus 2022 om 15:58

Minstens? Hoe dan? Er zijn nog steeds clubs die veel betere materiaal rond hebben lopen. En nog belangrijker… teams die als een team ballen. Zo ver is Barca nog niet. Het is geen PS he…

9 augustus 2022 om 13:55

Op de langere termijn blijft er steeds minder over van de inkomsten. TV rechten leveren minder op, de merchandising levert minder op en nu de TV producties rond Barca gaan minder opleveren.

Kortom, op de langere termijn daalt het budget van Barcelona behoorlijk.

Wat is het idee hier achter? De gouden tijden van tikia-taka laten herleven, stadion uitbreiden, hotels bouwen, restaurants toevoegen en hopen de rijke voetbal toerist te verleiden tot een weekendje Barcelona met top voetbal. Op die manier wil men de dalende inkomsten compenseren en het uiteindelijke budget zelfs vergroten.

Waar zit het risico? De aankopen zijn helemaal geen absolute wereldtop en sommige al behoorlijk op leeftijd. Blijft het grote succes uit, dan blijven de rijke voetbal toeristen weg en stort het kaartenhuis in elkaar.

9 augustus 2022 om 13:56

Natuurlijk heeft dat gevolgen. Dat lijkt me nogal logisch.

9 augustus 2022 om 13:57

Het ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt, het stadion was vorig jaar buiten de corona periode om voor de helft gevuld aan publiek, dan heb ik het nog niet eens over alle commerciële activiteiten om.

Ze verwachten door de investering nu dat ze snel terug komen op het niveau voor de crisis met een omzet rond de miljard, wat wel een verschil is het salaris huis dat was ruim 770 miljoen ,en nu naar verwachting 300 miljoen incl nieuwe spelers. En aangezien er terug koop clausules in de contracten staan , verwacht ik persoonlijk dat die snel terug gekocht zullen worden .

En wat betreft de 25% van de tv gelden de aankomende 25 jaar, je lees nergens dat laliga vorig jaar buiten real, bilbao en barca al 10% aandelen heeft verkocht voor 50jaar.

9 augustus 2022 om 14:07

Puur informatief: hoe kom je erbij dat de salariskosten van 770 naar 300 miljoen zijn gezakt?

9 augustus 2022 om 14:18

Ze gaan er nog altijd vanuit dat er een hele hoop dure spelers gaan vertrekken.

Maar met een selectie van 29 spelers, een B elftal, een grote jeugdopleiding en een uitgebreide staf en een zeer groot bestuurlijk apparaat zitten ze natuurlijk op veel hogere salaris kosten.

9 augustus 2022 om 14:34

ferdy1987, jij heet echt Ferdy en komt uit 87? Leuk zeg, ik heet ook Ferdy, dat kom ik nooit tegen! Wel Ferdi en Ferry. EN ik kom ook uit 87. Toch eigenlijk niet normaal, wil je mijn vriend zijn? Nou dit was mijn inbreng! On: Het boeit me niet zoveel meer. Beetje klaar met Barca, hoop eigenlijk dat Frenkie weg gaat, maarja hij wil niet. Tot ziens!

9 augustus 2022 om 14:56

Volg al 2 jaar de nieuws site Newsnow daarop staat alle nieuws wat betreft Barcelona, ook veel eerder dan voetbalzone maar ook stuk gedetailleerdere en daar stonden deze gegevens vermeld.

9 augustus 2022 om 14:00

Stel je voor dat je 25 jaar geleden een prijs moest plakken op TV-rechten of wat voor commerciële assets dan ook. Hoe zou je dat toen ingeschat hebben? En wat voor vlucht heeft het voetbal sindsdien gemaakt?

Door nu zelf als president even wat te kunnen investeren in zijn eigen speeltje, moet Barca straks structureel stappen terug doen. Laporta is als een president in sommige Afrikaanse of Latijns-amerikaanse landen die mijnbouwrechten op metalen of lithium aan china verkopen. Dan zelf leuk op de foto bij een nieuw station of schooltje en na hem de zondvloed.

9 augustus 2022 om 14:01

Levert dit seizoen niet het gewenste resultaat op? Dan zullen ze zich wel richten op Pedri(80miljoen) en Frenkie De Jong om inkomsten binnen te harken. Laporta verkoopt Barcelona's ziel.

9 augustus 2022 om 14:06

Beetje dubbel. Barca heeft het geld nodig om te investeren in spelers waarmee successen geboekt kunnen worden in de komende jaren. Als die successen er komen, stroomt ook andere kapitaal binnen (prijzengelden, betere sponsoren, meer fans, etc). Dat betekent echter ook dat Barca Studio's en de TV rechten meer waard zullen zijn dan nu. Dat is natuurlijk waarom die investeerders daarin investeren

Aan de andere kant kunnen uitblijvende successen ervoor zorgen dat Barca steeds minder aantrekkelijk wordt voor spelers en geldschieters. Dan kom je in een spiraal terecht waarbij alles minder waard wordt en waarbij je ook minder geld beschikbaar hebt voor verdere investeringen.

Al met al denk ik dat het geen slecht idee is van Barca om dit soort verkopen/investeringen te doen. Echter denk ik dat ze een te groot aandeel verkopen. Het lijkt nu een zeer korte-termijn-strategie te worden, terwijl dit idee prima op lange termijn zou kunnen werken.

9 augustus 2022 om 14:12

Investeerders maken sowieso winst op tv-rechten, want Barca verkocht ze voor ongeveer de helft van de totale waarde haha. Het moet wel héél gek lopen als investeerders hun geld daar niet uit halen.

9 augustus 2022 om 14:50

En dan rekenen we inflatie en de stijging in waarde nog niet eens mee. Als de afgelopen 25 jaar iets aantonen is het dat dat ook een enorme som zal zijn.

9 augustus 2022 om 17:44

Stijging in waarde heb ik ook benoemd. Dat hangt oa af van de successen. Inflatie is niet relevant in deze

9 augustus 2022 om 14:36

Kwestie van tijd voordat de selectie hun lichaam moet verkopen om nieuwe spelers te kunnen inschrijven

9 augustus 2022 om 14:51

Een nachtje met Alba zeg. Stel je voor. Jammer dat Shakira en Pique gescheiden zijn. Voor Shakira nam ik Gerard er voor lief bij.

9 augustus 2022 om 17:04

Nu delen van je bezittingen (waar omzet uit komt) verkopen, betekent minder opbrengsten in de toekomst (te beginnen met dit seizoen). Je 2e alinea, dat gevoel heb ik ook helemaal. Of hij denkt dat ze de omzetderving op een andere manier later kunnen terugbetalen.

9 augustus 2022 om 20:38

Het is toch allang duidelijk dat die club geen toekomst meer heeft, dus dan kun je het nu ook wel over de balk smijten

mooi zeg, hoe ze het telkens voor elkaar krijgen

9 augustus 2022 om 14:04

Volgende stap is het verkopen van de clubnaam. Wellicht Brazzerslona doen ofzo? Logo misschien aanpassen en verkopen aan een ander merk?

Er zijn serieus nog heroïnejunkies die er een gezonder financieel langetermijnplan op nahouden.

En weer minder inkomsten de komende jaren. Voor nu leuk, maar straks hobbeld Barca keihard achter de feiten aan. Dan niet gaan zeuren dat je minder inkomsten hebt als bijv Real Madrid, want dit doe je jezelf aan.

9 augustus 2022 om 13:48

Precies dit. Is nu al zo als je financiële huishouding met Real vergelijkt. Gat is enorm en Real doet geen gekke dingen naar toekomst toe. Geen ‘fan’ van een v beide, alleen van goed voetbal dus alleen weergave van feiten.

9 augustus 2022 om 13:53

Real heeft in 2006 100% van haar tv rechten verkocht.

9 augustus 2022 om 13:56

Voor meer dan de marktwaarde toen der tijd was. Dat is dus een goede deal geweest.

9 augustus 2022 om 14:58

Hahahah HZ7-22, lekker man. Toevallig heeft Barcelona hetzelfde gedaan. In 2006 verkochten ze voor 1 miljard euro hun TV-rechten aan Mediapro voor 7 jaar. En er zit een verschil in de deals. Mediapro is een productiemaatschappij, Barcelona verkoopt in dit geval de TV rechten aan een derde, namelijk een investeringsmaatschappij, die gaan uiteraard ook meer alle revenue maken (die 25%). Zeer wezenlijk verschil.

Korte termijn planning: aandelen verkopen en te dure middelmatige spelers kopen.
Lange termijn planning: faillissement.

9 augustus 2022 om 13:34

Kan je me exact uitleggen hoe dit in de toekomst nadelig voor de club kan zijn?

9 augustus 2022 om 13:38

Bij 100 procent van de aandelen krijg je ook 100 procent van de taart. Bij de helft krijg je maar de helft aan inkomsten. Ze kunnen het nu al bijna niet bijbenen, laat staan straks als de helft binnen gaat komen. Denk dat dat een beetje de strekking zal gaan zijn.

9 augustus 2022 om 13:49

Daarbij opgeteld dat de inkomsten in de toekomst alleen maar meer zullen zijn, terwijl Barca zelf in verhouding minder overhoudt dan toen ze alle aandelen in eigen bezit hadden.

9 augustus 2022 om 13:55

Inkomsten vanuit Barca Studios zijn niet de hoofdinkomsten, die komen namelijk uit het museum, tickets, merchandising, tv rechten en CL. Bartomeu wilde 100% van Barca Studios destijds verkopen voor 40 miljoen.

9 augustus 2022 om 14:02

Klopt maar ze hebben ook al een kwart van de TV rechten verpatst voor de komende 25 jaar, de helft van de merchandising verpatst en nu de helft van de eigen producties.

Tickets hebben ze nog altijd volledig in handen maar het is natuurlijk wel billen knijpen wat er komende herfst en winter met Corona gaat gebeuren.

9 augustus 2022 om 14:05

Ja maar je hebt een zak geld aan de voorkant. Waarmee je het salarishuis op orde kunt brengen.

9 augustus 2022 om 14:14

Dat lukt ze zo goed dat ze juridische stappen ondernemen tegen hun eigen spelers.

9 augustus 2022 om 19:55

Ik hoop enorm dat we weer op slot gaan en Barcelona het echt niet meer weet.

9 augustus 2022 om 13:57

Dit doet me een beetje denken aan het moment bij Monopoly waarop je je tegenstanders niet meer kan betalen als je op hun straat komt en dan jouw straten om moet draaien. Meestal uitstel van executie.

9 augustus 2022 om 14:00

Ik snap best wel dat ze speler aan willen of moeten trekken, maar had dan een jaartje gewacht met Lewandowski en het met Aubameyang/depay gedaan dit seizoen. Raphinha of Ferran, maar niet allebei.

9 augustus 2022 om 14:00

Aja - Ac / Voetbalzone blijft maar schrijven over barcelona die aandelen verkoopt, terwijl dat geld niet eens in de buurt komt van wat 1 van de beste vrienden van Florentino heeft gedaan voor barcelona. Ben benieuwd wanneer vz daarover gaat berichten. Barcelona kan zich zo suf winkelen omdat zij middelen hebben bemachtigd van Key Capital. Dat zelfde Key Capital heeft trouwens ook de televisie-opbrengsten van de European Super League bemachtigd. Je gaat nog veel meer horen van hen in de toekomst.

9 augustus 2022 om 15:03

Zou iemand Insider tegen zichzelf en ons kunnen beschermen?

9 augustus 2022 om 20:00

Hoezo Inside is altijd goed geïnformeerd en is een Madrileen.

Kan iemand mij uitleggen of wat Barca doet gevaarlijk voor de club is of niet?
Ik snap het niet precies is het verkopen van dit soort aandelen nadelig op lange termijn?
Zo nee waarom doen andere clubs als Real Madrid dit niet.

9 augustus 2022 om 13:39

Aangezien er nu aandelen verkocht worden van potentiele inkomsten loop je al deze inkomsten mis in de komende jaren. Je mist dus elk jaar 15% van de tv rechten en je mist 49,5% van de studio die ze verkopen.

9 augustus 2022 om 13:39

Ze verkopen praktisch gezien delen van de toekomstige inkomsten, in de hoop dat ze daarmee weer aan kunnen sluiten bij de top. Mocht dit niet lukken zit je dadelijk in eenzelfde situatie en nog minder geld/mogelijkheden om uit de situatie te komen. Ze nemen dus een risico.

9 augustus 2022 om 13:39

Natuurlijk is het gevaarlijk. Je ziet geen enkele club ter wereld dit doen en zeker niet op deze schaal. Die verkopen even 100 miljoen euro per jaar aan kapitaal voor acute injecties. Dat geld ga je nooit zomaar even ergens vandaan halen. Dat zou niet erg zijn als er geen schulden waren, maar bovenop dat verlies heeft het ook gigantische betalingsverplichtingen en nog steeds een peperdure selectie (ook al willen ze beweren dat dat niet het geval is). Om even een beeld te schetsen: Die aandelen worden verkocht voor een spotprijsje (maximaal 50 procent van de werkelijke waarde). Niet alleen verlies je de omzet die de aandelen vertegenwoordigen, maar ook 50 procent van de waarde. Op TV geld alleen is dat al 81 miljoen euro. 50 procent van Barca Studios is naar verluidt ook zo'n 20 miljoen euro per jaar aan waarde en aandelen. Dan hebben we het nog niet eens over rendement gehad, want die omzet zal blijven stijgen afgaande op de huidige markt.

9 augustus 2022 om 14:06

Misschien even googlen op een clubje dat in 2006 dit ook al had gedaan… is gewoon een ideetje …

9 augustus 2022 om 20:04

Dat is toch totaal anders en exact hetzelfde wat Barcelona deed. Dat is overigens normaal. Waar in Engeland je geld krijgt voor tv uitzendrechten is het in Spanje anders, daar kan je het in eigen beheer houden of verkopen.

9 augustus 2022 om 20:57

@barcalonista - Zo'n tekst en dat totaal irrelevante gegeven haal je aan voor een reactie. De boodschap is niet of een andere club ooit zoiets heeft gedaan (nota bene 16 jaar geleden), maar om een beeld te schetsen. Uiteraard geen reacties op de feiten en cijfers, maar op een randzaak.

9 augustus 2022 om 13:40

@khalid, het komt er eigenlijk op neer dat Barcelona voor een periode van 20-25 jaar een deel van haar bezittingen verkoopt. Dat levert nu een zak geld uit, over de lange termijn bezien is dit wel nadelig voor Barcelona, want minder inkomsten over die totale periode. Ze halen als het ware inkomsten uit die bezittingen naar voren. Real doet dat niet, simpelweg omdat het niet nodig is. Nogmaals, bezien over de totaalperiode van 20-25 jaar is het voordeliger om je bezittingen volledig zelf te houden. Of het gevaarlijk is ligt aan de bedrijfsvoering die de komende jaren gehanteerd gaat worden. De bezittingen van Barcelona zijn niet oneindig, dus er zit ook een grens aan dit soort eenmalige financiële injecties. Per saldo zullen ze hun salarishuishouding echt omlaag moeten krijgen.

9 augustus 2022 om 13:40

Zoals ik hierboven al schreef op jouw vraag aan Ajax-ACMilan zal het denk ik zijn dat je voor het snel verkrijgen van geld op termijn minder inkomsten krijgt. Als je de helft verkoopt ben je nu geholpen maar krijg je later natuurlijk ook maar de helft uitgekeerd. Aangezien Barcelona het nu al moeilijk heeft om overeind te blijven zal het in de toekomst aannemelijk zijn dat dat nog moeilijker gaat worden met alles wat er nu is en dat ze op termijn echt anders moeten gaan opereren.

9 augustus 2022 om 13:41ja hoor, wel zonder dat ik er veel meer over weet dan hier staat natuurlijk dus weet niet in hoeverre het ook hier het geval is.

maar zie het zo.
Productie maatschappij levert elk jaar bijvoorbeeld 10 miljoen op.
Barca verkoopt 25 voor 100 miljoen, waardoor ze zelf nog maar 7.5 miljoen overhouden elk jaar, dus 2.5 miljoen minder per jaar (want dat bedrag ontvangt het fonds dat 25 heeft).
Die 100 miljoen is meer dan ze de komende 40 jaar aan die 25 zouden verdienen, dus op korte termijn een goede deal. Echter heeft het fonds na die 40 jaar de 100 miljoen terugverdiend en nog steeds 25 aandeel erin, waardoor ze nog steeds jaarlijks 2.5 miljoen 'gratis' krijgen, die barca niet meer krijgt.

Even een voorbeeld met willekeurige getallen. Maar zo werkt zoiets dus, weet niet precies in hoeveel jaar dat investeringsfonds die 100 miljoen in dit geval terugverdient. Kan een stuk eerder zijn dan 40 jaar (waarschijnlijk ook zo) wat de deal alleen maar slechter maakt voor Barca.

Zulke dingen zijn dus echt om korte termijn veel geld te krijgen, maar zorgt het er voor dat je op langere termijn veel minder inkomsten hebt.
Zou zoiets dus eigenlijk zo min mogelijk aanraden, aangezien de lange termijn belangrijker is dan de korte termijn. Helaas vaak voor mensen die (tijdelijk) macht hebben, is dat niet zo..

9 augustus 2022 om 13:42

Toekomstige inkomsten verkopen om korte termijn succes te betalen vind ik zelf wel gevaarlijk ja. Daarnaast proberen ze het liefst zoveel mogelijk kosten uit te smeren naar de jaren hierna. Dus in de toekomst minder opbrengst maar wel nog steeds extra kosten. Voorzitters in Spanje zitten er meestal geen 10-20 jaar dus die willen vaak zoveel mogelijk succes op korte termijn. De volgende voorzitter kan dan weer puinruimen, maar dat levert geen zieltjes op dus korte termijn denken viert hoogtij daar.

9 augustus 2022 om 13:45

Ze verkopen hun aandelen en rechten op een gebied waar je in de toekomst sowieso geld aan gaat verdienen. En ze investeren dat zelfde geld terug in dure spelers (waarvan meerdere ook op leeftijd zijn). Je raakt dus heel veel geld kwijt aan salarissen en je gaat diezelfde spelers waarschijnlijk ook niet met winst kunnen verkopen. Dit kan je echt alleen doen als de club financieel verder gezond is, maar dat lijkt er niet op, erg riskant dus.

9 augustus 2022 om 13:47

Wat barca nu doet is de rechten op het geld uit tv gelden en merchandising dat ze de komende 5 jaar denken te verdienen nu al uitgeven. Ze verkopen deze vermoedelijke/toekomstige inkomsten aan een derde partij ( aan een bank, investeringsmaatschappij etc) voor direct geld waarmee ze nu dus weer hele dure spelers voor kopen. Echter, ze hebben dan nu wel inkomsten, maar het recht op toekomstige dit geld ( het gaat om honderden miljoenen) hebben ze verkocht dus de komende 5 jaar komen er honderden miljoenen niet bij Barca terecht maar bij de banken etc die de rechten hebben opgekocht.

Het gevaar is dat ze straks, de komende jaren dus nog minder geld verdienen als de huidige investeringen in de selectie niet tot resultaat leidt. Dat zou kunnen betekenen dat ze of failliet gaan of op een lager plan gaan voetballen als een subtopper of nog erger, een degradatie.

9 augustus 2022 om 15:16

Dat kun je alleen weten als begrijpt/ziet wat de einddoel van Laporta is, alle bovenstaande reacties zijn pure speculatie. Niet dat ik Barcelona een warm hart toe draag, maar eerder omdat ik graag met feiten werk.

Deed de Uefa zn werk maar zoals laliga dat hier doet omtrent financial fair play! En tsja barca lol, verkoop alles. Je kan inmiddels zelfs je trouwfeest in Spotify CN verzorge lol. En als je het nog treft, krijg je er wat ratten bij (is een filmpje van haha).

Poeh wat een lachwekkende gebeuren. En dan zie je de barca fans laatst feesten en schreeuwen, 'Madrid c****, Saluda el campeon. Im like really? Wat is dit voor niveau? Je hebt niks gewonnen, zit voor elk centje te graaien om uberhaupt je spelers te kunnen registreren. Terwijl Madrid kampioen is en de CL heeft gewonnen en kern gezond is. Haha echt onbegrijpelijk zijn vele van hen. Terwijl ik het prima vind dat ze hun team versterken, alleen goed voor laliga ook. Maar vele fans van hen ga ik echt nooit begrijpen en over deze situatie zijn ze ook aardig stil (nee oke niet allemaal ja).

9 augustus 2022 om 13:37

Wat is het verschil met jullie aan Barca oprechte vraag.
Hoe kunnen zijn veel meer uitgeven terwijl jullie al jaren een goed beleid voeren na het vertrek van Ronaldo etc.
Ik heb het gevoel dat jullie tegenwoordig al Bayrn op de transermarkt opereren. In uiterste gevallen hoge sommen uitdelen.
Maar kopen of kunnen jullie niet het zelfde doen.
Een extra spits Lb zou handig zijn volgens mij.

9 augustus 2022 om 13:41

Real kan dit geld ook uitgeven maar kiest ervoor om slimme aankopen te doen. Jonge potentiele topspelers die nu relatief goedkoop zijn.

9 augustus 2022 om 13:44

Omdat Barcelona delen van zichzelf verkoopt voor (minimaal) 25 jaar voor direct kapitaal. Daarom kan het deze bedragen uitgeven. Real Madrid heeft die inkomsten gewoon de komende 25 jaar. Verder kan Real Madrid gewoon flink spenderen. Ze wouden immers Mbappe losweken. Real Madrid kiest ervoor om dat geld op de bank te houden om de 1 of andere reden. Ik denk dat ze op zoek zijn naar een nieuwe absolute ster en denken dat ze de periode tot de volgende zomer met deze ploeg wel kunnen overbruggen. Het verschil is dat de ene verstandig met z'n centen omgaat, terwijl de ander Russisch roulette aan het spelen is.

9 augustus 2022 om 13:49

Het verschil is Florentino Perez die onomstreden is... een jaar of zes, zeven geleden werd hij bekritiseerd vanwege zijn harde houding ten opzichte van bijv Ronaldo, Casillas maar ik denk dat de meeste fans inmiddels wel doorhebben dat het óf (af en toe) moeilijke knopen doorhakken is, óf kampen met de problemen.
Inmiddels heeft Perez de buitenwacht wel ongeveer gewonnen, ondanks dat kille en zakelijke dat ie soms nog altijd uitstraalt, want mede door de bedrijfsvoering van deze man en zijn team staat RMA er nu voor zoals ze er voor staan.

9 augustus 2022 om 13:59

@Sirius en Khalid... Dat is idd dan de situatie nu. Maar het begon ergens of nja het volgende vind ik zelf een grote factor wat de situatie prima in beeld brengt hoe zij omgaan met de club en haar toekomst.

Je had Messi en Ronaldo, beide kregen de absolute top salarissen. Waar Messi maar steeds meer en meer kreeg en Barto als een slaaf daar ook nog in mee ging had Perez een grens. Tot hier en niet verder. Wil je niet Ronaldo? Prima en toen werd ie verkocht aan Juve (op een perfecte timing 'achteraf gezien' voor dik 100 mil. Barto liet zich en de club gijzelen door Messi waar Perez dat niet toeliet. Voor hem is niemand groter dan de club. Barto was daarin laks.

Een 2e factor is vooruit kijken en inzien waar de markt naar toe ging. Daar waar Perez inzag dat de markt verziekt raakte (hogere transfersommen en salarissen) maar er ook meer grote spelers (lees: mijn geliefde olieclubs uhm) aanwezig waren zag hij in, oke we moeten meer naar jonge toppers zoeken voor minder geld en ze dan tot toppers laten groeien. En dat is aardig gelukt met een Vini en Rodry of Fede en een Camavinga nu. Terwijl Barto toen in de stress raakte (nadat een Neymar vertrok) en zomaar met bizarre transfers kwam zoals Dembele, Coutinho en vooral Griezmann. Maar nog erger hen ook absurde salarissen gaf. Die nam een enorme risico, iets wat Perez niet deed. Alleen dat zou geen probleem zijn had barca bv. gewoon gepresteerd en als er geen covidcrisis was.

Dat gebeurde wel en toen ging het fout. Maar goed zo zal er ook wel andere factoren zijn denk ik.

9 augustus 2022 om 15:45

Het verschil is ongeveer een miljard aan schulden. Nu is een bijkomend verschil dat Barca de komende 25 jaar een fors stuk minder omzet gaat draaien dan Madrid om nu een leuke selectie in elkaar te boksen.

Madrid kan ook voor 800 miljoen allerlei toekomstige inkomsten verkopen en in de selectie pompen maar dat is simpelweg slecht beleid en nergens voor nodig. Verder kan Madrid volgens mij ook zonder sowieso meer spenderen dan ze tot nu toe doen maar men lijkt van mening dat dat momenteel niet nodig/nuttig is of dat de juiste spelers niet beschikbaar zijn.

Ik verwacht overigens wel dat Perez in de nabije toekomst nog eens groots wil uitpakken op de transfermarkt wanneer het stadion af is en vervolgens zal aftreden.

9 augustus 2022 om 13:41

Vergeet niet dat ze het eigen stadion hebben gerenoveerd, zodat ze er de komende 50 jaar weer tegenaan kunnen. Barca heeft een stadion dat eigenlijk niet meer kan...... dit zal ze nog eens 500 miljoen plus gaan kosten...

Tja, en volgend jaar krijg je dezelfde problemen weer en kun je weer delen van de club verkopen als er spelers moeten komen. Als je de voordelen wilt en de nadelen naast je neer legt, komen die nadelen dubbel zo hard terug. Die aandelen worden voor maximaal 50 procent van de waarde verkocht, dus bovenop het jaarlijkse verlies aan inkomsten verlies je nog eens 50 procent. Dat is alleen aan TV geld al zo'n 81 miljoen euro per jaar wat ze verliezen. Nu is niet helemaal duidelijk wat Barca Studios oplevert, maar ik las laatst dat het een onderneming is die met het jaar meer op aan het leveren is. Volgens mij waren de jaarlijks inkomsten inmiddels al de 20 miljoen euro gepasseerd. Die verkopen sowieso 100 miljoen euro per jaar aan inkomsten in zowel aandelen als waarde. Dan zwijgen we nog over potentieel rendement dat (afgaande op de laatste jaren) continu blijft stijgen. Haal dat maar eens ergens weg...

9 augustus 2022 om 13:43

Tsja wat moet de club anders? Barcelona is wanhopig bezig om mee te blijven doen in de top. Vergeet niet dat Barca voornamelijk een club is met buitenlandse supporters. Zodra je als club niet meer presteert lopen al die succes supporters weg en is Barca een lot als die van AC milan toegeschreven.

9 augustus 2022 om 13:52

Dat is niet realistisch. AC Milan is al decennia afhankelijk van een suikeroom. Dat is bij Barcelona simpelweg niet het geval. Ze hadden een selectie die verzekerd was van CL-voetbal en zo erg krimpen die inkomsten niet als het maar gewoon kwartfinales haalt in de CL.

Nu hebben ze minimaal 100 miljoen euro per jaar aan omzet verkocht voor snel kapitaal, is er nog steeds een astronomische schuld en gaat het waarschijnlijk ook nog eens 1,5 miljard lenen voor de renovatie van het stadion en alles eromheen. Om dat allemaal in goede banen te leiden, heb je een goedkope selectie nodig. Deze selectie is wellicht goedkoper dan die van drie jaar geleden, maar nog steeds een erg dure selectie.

Dit is niet verantwoord beleid voeren, maar Russisch roulette. De club gaat niet zomaar even 100 miljoen euro per jaar ergens vinden en het heeft flinke betalingsverplichtingen. Dat is geld wat je gewoon even verdampt en waar je niets van terugziet. Als er bij wijze van spreken nog een lockdown komt, kun je de club opdoeken. Geen miljardair die er dan nog heil in ziet, want de banken gaan dan direct over op het liquideren. De kans is niet meer zo groot, maar lockdowns zijn nog steeds een mogelijkheid als er een schadelijkere variant komt.

9 augustus 2022 om 14:04

Maar ze doen niet mee in de top. De Europese top vier is echt buiten bereik, ook met al deze aankopen.

9 augustus 2022 om 13:44

Een voorzitter zit er voor de korte termijn dus die willen graag korte termijn succes. Als de problemen nog groter worden, zijn ze zelf al lang weer verdwenen.

9 augustus 2022 om 15:57

Het kan werken als je nu deze kern samenhoud voor de komende 10 jaar en geen echte versterkingen nodig hebt. Dat moet wel betekenen dat elke transfer een schot in de roos moet zijn. In dat opzicht hadden ze dus beter Haaland kunnen halen ipv Lewa en dan bv. geen Raphinha aangezien je Dembele hebt verlengd. Het betekent ook dat Laporta all in speelt, en er straks Laliga aan elkaar gerijgt moeten worden met hier en daar een CL. Een seizoen zonder prijzen is echt wel fataal, en betekent weer een stap dichter bij een externe overname. Of een gedeeltelijke overname zoals Bayern.

Dit zijn natuurlijk eenmalige financiële injecties die het onderliggende structurele probleem (namelijk simpelweg te veel spenderen) niet wegnemen. Ergens zal de hand een keer op de knip moeten komen, bijvoorbeeld door minder hoge salarissen te gaan uitdelen. Benieuwd of Barcelona in staat is weer terug te keren naar een meer gezonde bedrijfsvoering.

9 augustus 2022 om 14:18

Niet onder Laporta. De redder des Catalonië heeft aangetoond louter aan de korte termijn te denken. Belangrijke assets met grote korting in de uitverkoop doen zodat er op zeer korte termijn geïnvesteerd kan worden in sportief succes. Ergens in de komende jaren gaan ze hier enorme last van krijgen, want ze lopen honderden miljoenen aan inkomsten mis. Maar hé, dan heb je dit jaar wel een trofee (met wat geluk)! Hoe leuk is dat.

Dus met andere woorden Piqué en Busquets mits ze hun salaris inleveren gaan dus altijd bij Barcelona blijven toch. Want ze leveren hun salaris tijdelijk in ,maar verwachten dan hun geld later terug te krijgen of ben ik verkeerd?. Wat Barca doet is gewoon zelfdestructie. Ik vind het halen van Kessie bv gewoon dom als je weet dat Je geen geld hebt. Ook haal je met lewa een spits op leeftijd en binnen drie jaar zit je weer met Dembele die zijn contract weer moet verlengen. Het is beetje eng allemaal

In Madrid, Londen, Turijn, Munchen en Manchester lachen ze zich helemaal suf. Totale uitverkoop daar aan de Costa Brava.

Straks verkopen ze de grond onder La Masia ook nog.

9 augustus 2022 om 13:39

De ziel is in ieder geval al verkocht aan de duivel.

9 augustus 2022 om 16:33

Welk deel van Manchester? Het blauwe deel denk. Want het rode deel is één pot nat alleen hebben ze daar wel het zuivere geld, maar ook geen beleid.

9 augustus 2022 om 17:20

Voeg daar maar Parijs en Liverpool aan toe ook een concurrent als het om de top gaat.

Kunnen we niet gewoon stoppen met het nieuws over deze club? Het interesseert me eigenlijk gewoon niet meer en ik hoop gewoon dat ik ze zo weinig mogelijk tegen kom op TV.

9 augustus 2022 om 17:25

Als we zo gaan beredeneren moeten we ook maar stoppen met Ajax nieuws want dat interesseert mij ook geen zak.
Ik ga dus wél voor Barca voor de buis zitten puur om het sportieve, want wat op het veld staat is gewoon prima materiaal om ver te komen in bv CL.
Geniet gewoon van voetbal en maak je als buitenstaander eens minder druk om die financiën waar je toch geen deel van bent.

10 augustus 2022 om 14:35

Echt goed te vergelijken ook he. Ga jij maar lekker kijken en die zwendel in standhouden.

Barcelona doet er nu alles aan om deze spelers in te schrijven. Ze kunnen niet veroorloven om een jaar geen cl te spelen. Ze hebben die inkomsten te hard nodig. Hoe het spelletje dan met Frenkie wordt gespeeld is gewoon vies en laat zien dat ze over lijken gaan.

Ik vrees dat Barca op de verkeerde weg zit.
Ga niet de snelweg op als je dit niet kan, al wil je nog zo graag. Wat Laporta nu doet is niet anders dan wat zijn voorganger heeft gedaan. En waarom?
Niet voor de fans, maar puur eigen ego.
Jammer, want Barca is mijn club. Als JC nog geleefd zou hebben zou hij het Nooit zover laten komen

Haha ze zetten de hele club in de uitverkoop om de kans te vergroten om dit jaar weer competitief te zijn... wat een wanhoop, zal wel verkeerd uitpakken, al helemaal op de lange termijn.

Barcelona gaat zo hard naar de afgrond 9n de toekomst. Ze kopen spelers zonder restwaarde en geven alleen maar uit

9 augustus 2022 om 17:27

Die willen met deze speler geld gaan genereren voor de toekomst en de club weer meer interessant te maken voor spelers, het blijft toch Barca he, speler gaan daar nu ook nog graag heen.

Uiterst pijnlijk dit. Stel dat je soort van superleague krijgt en inkomsten stijgen enorm, ben je nog steeds groot percentage kwijt aan derden en lopen andere clubs van je weg.
En wat als oudere spelers blessures krijgen? Iemand als Lewa een knieblessure bijvoorbeeld? Dan zit je met een idiote situatie dat investeringen op korte termijn tevergeefs zijn en je daar nog 40jr last van hebt.
Enfin, niet verkeerd als bijv Bayern er nog eens flink overheen gaat in komende CL

Hahaha, en ik werd voor emo uitgemaakt en ik snapte er geen snars van toen ik zei dat Barca enkel oog lijkt te hebben voor de korte termijn. Nog geen uur later de bevestiging..

Wat Barca nu doet is echt niet okay voor de lange termijn. Dit betekent minder inkomsten met nogsteeds bijna dezelfde uitgaves. Iedereen die een simpel huishouden runt weet dat dit niet goed kan gaan!

Doet Barcelona goed zeg. Knap in korte tijd zulke grote financiële injecties te krijgen, om de schulden weg te poetsen en zo spelers te halen om aan de top te blijven.

Dan zal Bernardo ook op korte termijn gehaald worden.

Andere clubs zouden deze constructie ook aan moeten gaan.

Alweer????
Waarvan? Ze blijven bezig zo wat niet kan

9 augustus 2022 om 14:21

Heb je het artikel wel gelezen?

Bluf poker gespeeld door Laporte ervan uitgaande dat transfers van Frenkie, Umtiti en Braithwaite het wel mogelijk zouden maken om de inschrijvingen te regelen, maar gegokt en verloren. Vraag mij ook echt af hoe dit is gecommuniceerd naar Lewa/Raphina en wat voor mooi verhaal er is gegeven terwijl je nog altijd je zaakjes niet op orde had om ze speelgerechtigd te maken. Het is arrogantie ten top denkend dat spelers wel even akkoord zou gaan met een transfer. Het meest erge vind ik nog dat sommige Barca fans dit als gezond beleid blijven zien terwijl het de term krankzinnig voorbij is. Je hebt een geweldige jonge groep en had deze aangevuld met betaalbare talenten. Laat ze een paar jaar rijpen genoegen nemend met bijvoorbeeld plaats 3 (gewoon CL) ipv je zo geforceerd te willen meten met Real. Gefeliciteerd, dit beleid heeft jullie onnodig gebracht tot een van de meest gehate clubs wat eeuwig zonde is.

Onvoorstelbaar onverstandig als je het mij vraagt. Twee dingen. Allereerst verkoop je 50 procent van de aandelen in Barca Studios. Nog los van het rendement van die studio en het feit dat je daar dus jaarlijks nog maar de helft van krijgt, kun je die aandelen ook niet meer als onderpand gebruiken voor leningen. Daarnaast verkoop je tv-rechten, waardoor je direct miljoenen aan inkomsten jaarlijks gaat missen.

Op de korte termijn levert dit je cash, waarmee je transfersommen kunt betalen en daarnaast kun je dat bedrag dit jaar ook aanwenden voor salarissen. Boekhoudkundig zou je dan tegen La Liga kunnen zeggen dat je aan de FFP regels voldoet. Volgens jaar staat dit bedrag niet meer als inkomsten in de boeken. Volgend jaar en de jaren daarna loop je dus aan de inkomstenkant enorme bedragen mis, waarvan de vraag is of je die met bijvoorbeeld CL-miljoenen gaat compenseren. Wil je aan de FFP regels voldoen, dan moeten inkomsten en uitgaven - aan salarissen - in verhouding zijn. Hoe Barca dat denkt te kunnen bolwerken is me niet duidelijk. In het slechtste geval kun je al vanaf volgend jaar bepaalde spelers niet (meer) inschrijven, maar als ik het zo lees wordt dat zelfs dit jaar al spannend. En aan die spelers heb je dan al miljoenen uitgegeven.

Dit is echt een ramp die zich aan je ogen voltrekt. Droevig.

Gaat er ook nog iemand die Laporta stoppen? Wat een mafkees is dat zeg. Die breekt in zijn eentje heel de toekomst van de club af.

Waarom wordt er nu weer een belofte speler die veel geld gekost heeft weer bejubeld daarintegen over een speler b.v van A
Z hoor je nada.Zijn dan alleen de z.g.n 3 topclubs bepalend in nederland.

.

De legacy van Laporte, die zijn voorganger beticht van het creëren van een 'rommeltje' Doet het nog even over. I.p.v. een paar stappen terug met, de jeugd weer vol de kans geven en misschien een paar veteranen met toegevoegde waarde tegen een mooie prijs. Om uiteindelijk deze rotzooi te ontstijgen en weer terug naar een gezonde topclub.

Pff heb je eerst Bartomeu die ongelofelijk dure contracten uitdeelde aan allerlei spelers, heb je nu Laporta die tv rechten verkoopt en wat op de lange termijn inkomsten gaat kosten. Ik hoop zo dat ze inzien dat ze nu geen oude versleten spelers meer moeten halen maar moeten bouwen op de jeugd, met gavi, Fati hebben ze 2 spelers met een hele grote toekomst, maar op deze manier zie ik het niet goed komen

Barca toch.. wat ben je aan het doen!?

Dit is echt slecht beleid, vooral korte termijn denken, maar ze gooien zo honderden miljoenen van de toekomst weg.

Een voorbeeld is al het verkopen van 25% tv rechten.
Barca moet nu 25 jaar lang een kwart van de tv-inkomsten afstaan. Komend jaar gaat in Spanje een nieuwe tv-deal in. Barça gaat circa 200 miljoen per jaar ontvangen. Van dit bedrag moet de club dus 50 miljoen afgeven aan de Amerikanen.
Stel dat de tv-opbrengsten van FC Barcelona tot 2047 gelijk blijven. De investeerder heeft dan zijn geld na tien jaar terugverdiend en pakt uiteindelijk 1,25 miljard. Dat is 740 miljoen boven de aankoopprijs van 510 miljoen. Geld dat normaal gesproken naar FC Barcelona was gegaan. Waarschijnlijk valt het rendement voor de investeerders nog een stuk hoger uit, omdat elke paar jaar de tv-rechten opnieuw worden verkocht. Dit leidt tot nu toe altijd tot hogere bedragen voor FC Barcelona.

Naast de tv rechten zijn nu de barca studio's aan de beurt.

Begin 2020 werd er een strategie gepresenteerd om meer engagement met haar fans te genereren. Middels o.a. Barca studio's Barcelona ziet content en data als rode draad in alles wat de club doet in haar nieuwe digitale strategie. Via haar eigen productiemaatschappij Barça Studios gaat Barcelona zelf content produceren die emoties moet losmaken bij fans van over de hele wereld. Via deze aansprekende content wil Barcelona meer data over haar fans verzamelen. Deze data zal in alle (nieuwe) projecten gebruikt worden. Bovendien helpen de data Barcelona om nieuwe producten en diensten aan te bieden afgestemd op de behoeften en wensen van de supporters.

Een belangrijk kanaal gericht op de toekomst, waarvan ook weer bijna de helft wordt verkocht.

Deze acties zijn terecht zoals iedereen aangeeft het toekomstig failliesement van Barcelona. Mark my words.

Meld jullie allemaal aan bij een voetbalclub, want zo te lezen zitten hier talentvolle financiele adviseurs

9 augustus 2022 om 15:26

Het niveau van de aanbevelingen is inderdaad van een behoorlijk niveau. Meeste voetbal clubs worden overigens zeer behoorlijk geleid, zeker in Nederland.

Spanje is een heel ander verhaal. Dat hebben we tijdens de krediet crisis wel geleerd. Clubs eten zich helemaal vol met schulden. Bouwen stadions die ze halverwege niet meer af kunnen bouwen.

9 augustus 2022 om 18:55

Ik kan maar aan 1 club denken die zijn stadion niet af krijgt, namelijk Valencia. Dus met 'clubs' weet ik echt niet wie je nog bedoelt.

Laporta die laatst verkondigd even te willen onderzoeken hoe die "criminelen" voor hem dat contract van Frenkie tot stand hebben gebracht, en zelf nu doodleuk alles wat Barça opgebouwd heeft in de verkoop zet. Wat een kerel. Volgende week 49,5% van de Camp Nou parkeerplaatsen maar op de Spaanse marktplaats zetten, kunnen ze de zoveelste korte termijn aanwinst proberen in te schrijven.

Vrij bizar dat iedereen het huidige bestuur van Barcelona als een stel 'idioten' ziet. Het probleem ligt vooral bij het vorige bestuur, het wanbeleid van de afgelopen jaren heeft ertoe geresulteerd dat Laporta besluiten moet nemen die eigenlijk niet te doen zijn.

Hij doet wat hij moet doen, de club redden. De manier waarop verdient absoluut geen schoonheidsprijs, maar het is aan het einde van de dag ook gewoon een keiharde business, de voetbalwereld. Denk dat 9 van de 10 mensen hier hetzelfde had gedaan. (even los van de FdJ cheerleaders)

9 augustus 2022 om 16:02

Ook het huidige bestuur is verre van slim bezig momenteel. In plaats van te kiezen voor bezuinigen en het elftal vooral met transfervrije spelers en jonge talenten aan te vullen wordt er doodleuk boven de 100 miljoen aan transfersommen uitgegeven.

9 augustus 2022 om 18:37

Hij redt helemaal niets. Hij verkoopt vreselijk veel toekomstige winst voor net de helft van de prijs (en dat is exclusief potentieel rendement dat maar blijft stijgen) waardoor de club in principe 100 miljoen euro per jaar inlevert op dit moment. Dat zal in de toekomst stijgen als TV gelden stijgen en Barca Studios meer en meer op gaat leveren.

Wat hij ook doet is tekorten aanvullen met dat kapitaal, spelers halen van dat kapitaal en een veel te klein deel aflossen. Het sloot een lening op een lening af, dus dubbele rente. Hij loopt ermee te pochen alsof het geweldig is, terwijl de club miljoenen tegelijkertijd in rook op ziet gaan. Daar komt nog een lening van 1,5 miljard bovenop om alles om en in het stadion te renoveren.

Wat Laporta doet is zichzelf de middelen verschaffen om zijn periode van sportief succes te voorzien en gebruikt daar de toekomst van Barcelona voor. Dat kapitaal is heel snel op en daar gaat het de komende 25 jaar veel last van hebben. En wat gaan ze volgende zomer doen als ze spelers nodig hebben? Je raadt het al; er word gewoon weer wat verkocht en hij laat details achterwege om te stellen dat het goed gaat met Barcelona.

De club is financieel verre van gezond en het feit dat het delen van de club moet verkopen, toont dat heel erg goed aan. Als dat zo verstandig en goed was, deden alle clubs het. Dan kon Real Madrid meer bieden dan PSG voor Mbappe, dan kon Manchester United deze zomer een half miljard aan spelers spenderen en konden clubs als Dortmund concurreren met Bayern. 9 van de 10 mensen hetzelfde? Nee, de meeste mensen snappen wel dat dit Russisch roulette is. Alleen de successupporters van Barcelona (en dat zijn er heel veel) staan achter dit beleid. Anders hebben ze niets te juichen.

Het gevolg van dit beleid: De schuld blijft bijna onverminderd hoog, de betalingsdruk is flink, de kosten stijgen, de omzet daalt, de reputatie is volledig afgebroken, er is dit seizoen nauwelijks bespaard op de salarissen, van respect is geen enkele sprake meer vanuit het bestuur en het verdampt miljoenen tegelijk. Dan zwijgen we nog maar even over de rentekosten; dat is gewoon geld verbranden.

9 augustus 2022 om 20:12

@sirius hierboven gaf je aan dat Barcelona 50% van hun tv-rechten had verkocht. Dat klopt niet, het is 25%, ongeveer 41,5 miljoen euro per jaar. Dat is zo'n 5% van hun totale omzet.

Als Barca Studios meer omzet gaat maken dan hoeft dat geen nadeel te zijn. Natuurlijk mis je 50% daarvan, maar je tegenstanders profiteren daar niet van, die zien namelijk geen cent van die omzet. Dat in tegenstelling tot de tv gelden, waarbij het geld wordt verdeelt over alle clubs. Stijgt dat, dan stijgt het in verhouding meer voor de andere clubs.

Ik snap niet waarom men steeds zo verbaast reageert wanneer Barcelona weer iets verkoopt. Het is al sinds half juni bekend wat ze gaan verkopen. Spoiler alert: ze gaan hoogstwaarschijnlijk volgend jaar een deel van BLM verkopen. Willen ze daarna meer verkopen, dan zullen ze de socios nogmaals moeten vragen om toestemming. Ik verwacht niet dat ze daar mee instemmen. Het plan was namelijk dat door deze verkopen de club er weer beter voor zou staan. Nog meer verkopen zou betekenen dat je plan heeft gefaald. Al weet je het nooit met de socios...

Je zou bijna hopen dat Barcelona eens failliet gaat. Dit is pure mismanagement en ze gebruiken geld dat er niet is.

Ik ben blij dat Barca niet stil zit. Ik hoop dat ze nu FdJ met rust gaan laten als elke speler in geschreven kan worden naar deze verkoop voor een mooi bedrag.

Ik kan ‘mes que un club’ wel uit m’n shirtje wegkrassen en er ‘menos que un club, una obra de Laporta’ van maken. Onderhand word ik een beetje treurig van de onwil om te accepteren dat we de hand op de knip moeten houden en er mindere jaren aankomen. Dit is Russisch roulette spelen met een club die velen zo dierbaar is en waar velen van houden (of inmiddels hielden) door haar unieke stijl en mentaliteit. Vreselijk teleurstellend, geeft een hele nare lading aan alle sterren die deze periode zijn gehaald.

9 augustus 2022 om 18:28

Ik plaats van al die successupporters zie ik toch liever supporters als jij in dit soort artikelen terugkomen. Mensen die daadwerkelijk het beste voorhebben met de club en daar naar discussieren. Het is duidelijk ontzettend gevaarlijk en er vooral op gebaseerd op zo snel mogelijk succes te boeken in de tijd dat Laporta er zit. De volgende eigenaar krijgt alles op z'n bord en tegen die tijd is er over de lange termijn al zoveel schade aangericht, dat Barcelona door een nog dieper dal moet.

Nu ook weer Laporta die loopt te pochen met omzet en winst. Echter vertelt hij er niet bij dat daar de financiele constructies bijzitten. Wat hij ook niet vertelt is dat Barcelona dit seizoen hogere kosten heeft doordat spelers door corona hun salaris hebben opgeschoven naar de komende jaren. Ook is er niet bespaard op salarissen, maar er zijn alleen maar spelers bijgekomen. Ze hebben een aantal spelers transfervrij laten gaan, maar die verdienen bij elkaar nog niet wat Lewandowski verdient enkel aan salaris. Die 20 miljoen van Coutinho is ook min of meer verdampt.

Misschien is het ook wel goed dat dit een keer faliekant misgaat, want het is wel duidelijk dat het huidige systeem niet werkt voor Barcelona. Het werkt bij Real Madrid omdat Perez ondanks eventuele druk van socio's gewoon doet wat hij zelf wil en in het belang van de club handelt over elk termijn. Bij Barcelona zijn die socio's vreselijk giftig en die voorzitters doen alles om hen te paaien. Daar moet echt een outsider komen die het belang van de club vooropstelt over de korte, middel(lange) en lange termijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4953 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona1617
5.Osasuna122
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder60
O. DembéléAanvaller62
RaphinhaAanvaller61
Ansu FatiAanvaller62
R. LewandowskiAanvaller68
Ferran TorresAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

272 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Barcelona 6 1 0 0
2021/2022 Barcelona 32 3 6 1
2020/2021 Barcelona 37 3 5 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
Laatste voetbalnieuws

Nieuwe blessure Barcelona; ziekenboeg steeds voller richting cruciale weken

Héctor Bellerín is de volgende speler van Barcelona die in de lappenmand is beland met een blessure. Nadat afgelopen week al meerdere Barça-spelers geblesseerd waren geraakt tijdens hun interlands, betekent het...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren