Perez: ‘Ajax wil op elke positie een topper, dat is hier niet het geval'

Zaterdag, 6 augustus 2022 om 19:18Jeroen van Poppel • Laatste update: 21:28

Kenneth Perez vindt dat de keeperspositie bij Ajax niet 'top' bezet is. De analist van ESPN zag zaterdag hoe Remko Pasveer tegen Fortuna Sittard de kans kreeg van Alfred Schreuder. De 38-jarige goalie kreeg twee doelpunten om de oren, onder meer een prachtige vrije trap van Burak Yilmaz, maar Ajax won dus alsnog. "Na zo'n eerste helft ben je natuurlijk opgelucht", aldus Pasveer na afloop.

Ajax kwam in de eerste helft al vroeg op achterstand door een treffer van Paul Gladon en wist daar voor rust weinig tegenover te zetten. "Het gaat er uiteindelijk om wat je met het balbezit doet en dat je kansen creëert", zegt Pasveer. "We waren traag en switchten te weinig van kant, waardoor we weinig ruimte hadden. In de tweede helft hebben we dat beter gedaan."

Pasveer kreeg dus de voorkeur boven Jay Gorter, die in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5 verlies) behoorlijk in de fout ging. Leo Oldenburger stelt dat Pasveer nu eerste keeper is. "Wie heeft dat gezegd?", glimlacht Pasveer. "Ik heb van de trainer gehoord dat ik vandaag speel. Dat is de situatie en meer is er eigenlijk niet gezegd. We willen allemaal graag spelen en ik mocht vandaag spelen, daar ben ik blij mee. Je weet dat met keepers niet heel snel gewisseld wordt, maar je moet altijd blijven presteren, dat is alleen maar goed bij een club als Ajax speelt. Als je wil blijven staan moet je presteren."

Perez concludeert dat Schreuder 'geen behoefte' heeft om nu al een eerste doelman aan te wijzen. "Daar heeft hij geen behoefte aan. Blijkbaar ontlopen ze elkaar niet veel." Perez vindt de positie wel een zorgenkindje bij Ajax. "De ambitie die Ajax heeft is dat ze op elke plek een topper willen hebben, maar ze hebben natuurlijk in de goal geen topper. Pasveer heeft het goed gedaan, maar het is natuurlijk niet een topper. Hij is 39 (38, red.), dat is niet iemand waarop je altijd kunt bouwen, hoewel hij het vorig jaar goed heeft gedaan, dat wil ik wel blijven benadrukken. Maarten (Stekelenburg, red.) is natuurlijk geblesseerd en ook aan de oude kant, Jay Gorter hebben we zaterdag gezien: dat is een jonge keeper en je moet maar afwachten hoe hij het doet. Het is ook lastig voor een trainer."

De vrije trap van Yilmaz
Pasveer kon in de slotfase een harde vrije trap van Yilmaz niet uit zijn doel houden. "Je weet dat hij de kwaliteiten heeft en hij kan met rechts in beide hoeken schieten, ik zat een beetje in dubio", aldus de ervaren goalie. "Ik weet niet of hij door of over de muur ging, ik heb het ook nog niet teruggezien. Ik had denk ik niet heel veel anders had kunnen doen. Je moet eigenlijk zorgen dat je op die plek geen overtreding maakt."

Perez wijst de muur aan als schuldige bij Ajax. "Het is gewoon een harde bal, maar de muur...", aldus de Deen. "De muur gaat uit elkaar, en de een springt ook met zijn rug naar de bal toe. Wat je wil van de muur: bij elkaar blijven, gezamenlijk omhoog springen en met het gezicht naar de bal toe. Hier springt de een naar links, de ander met zijn rug, en dan is de keeper kansloos. Hij is eigenlijk voor de andere hoek. De muur springt gewoon heel slecht hier."


Poll

Heeft Ajax een nieuwe doelman nodig?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door glannestino)

Nou er zijn wel meer posities waar geen toppers staan hoor. Denk aan de backposities.

6 augustus 2022 om 19:51

Snap die kritiek op Wijndal niet. Gewoon een goede back voor Ajax. Aanvallend sterk en staat verdedigend zijn mannetje. Is nog jong en kan zich ontwikkelen de komende jaren.

6 augustus 2022 om 19:54

Oké, maar dus geen topper

6 augustus 2022 om 20:11

Enige toppers zijn Timber, Bergwijn, Tadic en Antony. Hij zit in de categorie daaronder.

7 augustus 2022 om 00:02

Kudus is ook een topper, maar krijgt geen kansen.
En Brobbey weet ik ook nog niet

7 augustus 2022 om 00:59

Kudus heeft anders vorig seizoen in geen moment laten zien dat hij een topper is…

7 augustus 2022 om 09:29

Tadic?! Die is al lang over z'n uiterste houdbaarheidsdatum heen maar na ETH durft ook Schreudertje hem niet te wisselen maar zet ie een raspaard als Kudus gewoon op de bank om hem pas in blessuretijd in te brengen!

7 augustus 2022 om 10:54

Tadic is al 4 jaar, ook vorig jaar, de MVP van de Eredivisie. Tuurlijk, lekker de beste speler op de bank zetten. Kansloos

6 augustus 2022 om 19:53

En een echte centrumspits mag er ook wel bij. Nu heb je 2 jonkies die je beide geen hele wedstrijd kunt laten spelen.

ajax heeft op dat gebied inderdaad nu gegokt en verloren.
gorter is niet op het niveau waar onana was op die leeftijd, dat is ook niet erg maar nu zit ajax met, zoals perez al aangeeft, 2 oude keepers en een jonge doelman die het nog niet echt aankan.
een pasveer op goal is niet verkeerd, die doet het gewoon prima maar daar kan je niet ver mee de toekomst in.
dus ze gaan gorter (misschien) de tijd geven om toch nog te laten zien dat hij klaar is voor ajax 1.

anders moeten ze inderdaad weer ergens anders een doelman vandaan halen...

7 augustus 2022 om 00:05

Het is wel erg! Ajax is een topclub en wilt serieus meedoen in Europa. Dan moet je op iedere positie 2 toppers hebben.
De imago van opleidingsclub (waarbij falen mag bij jonge talenten) is gewoon niet acceptabel.
Het gaat om de resultaten.

7 augustus 2022 om 01:10

Ajax blijft een opleidingsclub, zoals alle Nederlandse topclubs zijn. Een topclub kan namelijk wel haar spelers behouden in de meeste gevallen. Clubs in Nederland halen ook geen topspelers en halen spelers of leiden spelers op en moeten deze simpelweg vroeg of laat verkopen omdat ze een volgende stap willen maken. Onze competitie is niet sterk genoeg om topspelers te houden. Topclubs kopen voor grote bedragen bij Ajax. Ajax zou nooit op kunnen tegen de clubs die de betere spelers van Ajax binnenhalen. Historisch is Ajax een topclub, maar Ajax hoort niet bij de beste clubs van Europa. Staat gewoon op de Europese ranglijst bij Roma, Shakhtar, Porto en Lyon. En weet je wat het mooiste is, daar is niks mis mee en iets waar je best trots op kunt zijn als supporter.

7 augustus 2022 om 01:25

Nee NEC, je moet denk ik even een jaartje verder kijken want het erbarmelijke jaar 17-18 (waar we geen Europese poulefase haalden) is net weggevallen en Ajax staat momenteel 10e van Europa. Voor Atletico Madrid en net achter Barcelona, Juventus en Manchester United. En dat zijn toch wel een beetje andere namen. Daar is niks mis mee en daar zijn we zeker trots op.

7 augustus 2022 om 01:30

Het valt me op dat je zeer selectief subtopploegen van met name B landen gaat noemen waar we allemaal voorbij zijn maar ook gewoon topploegen van A landen en die noem je bewust niet. Inter, Arsenal, Spurs, Dortmund... allemaal ingehaald door Ajax. Ik krijg bijna het idee dat je dit bewust gewoon niet noemt om Ajax' z'n prestaties te downloaden.

7 augustus 2022 om 07:40

Myvision, de waarheid zit ergens tussen wat jij zegt en wat NEC zegt. Voor wat betreft de positie op die lijst heb je gelijk. Maar we moeten nog maar zien dat Ajax dit seizoen zijn Europese positie handhaaft. Er zijn veel belangrijke spelers vertrokken en de nieuwe groep is nog erg zoekende. En dat is dan precies waar NEC op doelt: Wij kunnen voor de lange termijn spelers niet vasthouden omdat ze naar een grotere competitie willen.

Ongeacht dat Perez soms onnodig aan het zoeken is heeft die hier een valide punt. Pasveer had een uitzonderlijk jaar in de Eredivisie vorig seizoen, zeker in contrast met Onana. Maar in de CL was gelijk een tandje minder en van Gorter kan je dit jaar ook geen wonderen verwachten.

6 augustus 2022 om 19:35

Ik was en ben van mening dat Pasveer het vorig jaar natuurlijk prima heeft gedaan, maar dat de vele tegen goals niet zozeer aan onana ( of het gemis van pasveer) lagen,maar meer aan de vele wisselingen in de verdediging die gelijk met de blessure van pasveer begonnen .. Na Benfica uit heeft ajax uit mijn hoofd alleen tegen feyenoord met de vaste verdediging gespeeld.. Zo heeft schuurs in die periode ook ineens veel meer gespeeld.

7 augustus 2022 om 00:22

Niet met je eens. Pasveer was ook erg goed bij Vitesse het jaar ervoor. En heeft die lijn goed doorgetrokken. Heb hem al die seizoenen zien spelen. Hij was erg goed. Vond toen ook al dat hij bij het Nederlandselfral hoorde als 3de keeper. Maar omdat hij maar bij Vitesse speelde kwam hij niet in aanmerking. Hij is gewoon de eerste doelman van Ajax. En gaat dat gewoon weer heel goed doen. Leeftijd is gewoon bullshit. Van de Sar, Buffon en Kahn waren ook gewoon nog top op die leeftijd. Dus ik voorzie geen problemen. Lekker Pasveer eerste doelman maken. Laten schitteren in de CL en meenemen naar het EK. Hij kan 1 ding namelijk heel goed. Dat is zijn defensie goed neerzetten.

7 augustus 2022 om 01:47

Whut. Pasveer had de beste cijfers in Europa zo'n beetje..

De hele verdediging bij Ajax is tot nu toe alles behalve top, sommige komen te kort of hebben de vorm nog niet te pakken

6 augustus 2022 om 19:27

Ehh ben ik niet mee eens. Timber is fenomenaal.

6 augustus 2022 om 22:46

Timber valt dan ook onder het kopje 'vorm nog niet', dat gaat vanzelf wel weer komen want Timber is erg goed

6 augustus 2022 om 22:59

Heeft niks te maken met vorm, maar vooral met hoe de ploeg moet spelen en welke spelers waar staan. Schreuder is daarin echt heel slecht. Wij hebben echt wel geweldige spelers. Misschien niet op elke positie momenteel, maar op heel veel posities hebben wij echt wel meerdere fantastische spelers. Je kan daar heel veel kanten mee op, maar Schreuder krijgt het voor elkaar om tot nu toe consequent op zo'n manier te spelen dat 90% van de spelers hun niveau niet halen/daar ver onder presteren...

7 augustus 2022 om 11:32

Geef die Schreuder even wat tijd. Jullie zaten ook alleen maar te klagen toen Ten Hag er net was. Wellicht pakt Schreuder het binnen no time ook geweldig op.

De muur springt altijd slecht. Iedereen springt een andere kant op. Van die afstand kan je beter geen muur neerzetten en blijf maar in het midden van je goal staan. Als je bang bent kan je ook nog kiezen om gewoon een speler ernaast op de lijn te zetten. Een voorzet van die afstand moet dan wel heel scherp zijn afgesneden om gevaarlijk te worden.

6 augustus 2022 om 19:36

Ja inderdaad zet een speler op de lijn , zodat de tegenstander 2 spelers voor de keeper kunnen zetten om zijn zicht te ontnemen ?

6 augustus 2022 om 20:23

Maakt echt geen klap uit. Ze staan bij corners ook al met zijn tweeën voor de keeper. Bij vrije trappen staan ze ook al te springen en te zwaaien en als de bal dicht op de 16-meter lijn ligt staan ze pal voor je neus. Succes met een vrije trap scoren als er 18 man voor je staat en dan 4 voor de lijn aangezien de tegenstander er ook met 2 staat. Lijkt me alleen maar in het nadeel van de vrije trapnemer maar goed.

6 augustus 2022 om 21:00

Dat werkt echt niet. Als er verschillende spelers van de tegenstanders bij de keeper kunnen staan met een vrije trap krijg je hele gevaarlijke situaties. En dat het dan te druk wordt voor de goal, gaat niet op. Dan krijg je van die doelpunten als die van Taylor van vandaag, waarbij er op de verre paal gericht wordt, en de keeper niet kan duiken omdat hij niet weet of de bal zal worden aangeraakt.

6 augustus 2022 om 21:12

Die bal van Taylor is niet vanuit stilstand waar de verdedigende partij georganiseerd staat. Spelers komen drukzetten, staan niet op vaste afstand en hebben niet, zoals bij een vrije trap wel het geval is, een man die wordt gedekt. Die bal van Taylor kan er alleen maar in vliegen doordat Fortuna niet goed georganiseerd staat, dat kan je bij een vrije trap gewoon neerzetten. Yilmaz kan deze goal alleen maken door de muur, Pasveer vertrouwt erop dat hij niet zo makkelijk door/over de muur gaat en staat te ver in “zijn” hoek. Blijf het zeggen, heb bijna nog nooit iemand een vrije trap zien scoren terwijl de muur normaal springt, ze springen allemaal opzij, met de rug, ze draaien, sommige springen helemaal niet, het is een zooitje. Dan kan je net zo goed geen muur neerzetten en als Pasveer gewoon een stap naar het midden zetten.

Pasveer stond te veel naar rechts bij die vrije trap. Die zag ik al aankomen. En Yilmaz schoot de onterecht gegeven vrije trap vervolgens onberispelijk in.

Ik ben het eens met Perez. Pasveer heeft vorig jaar natuurlijk een topjaar gehad, maar is daarmee nog geen topkeeper. Op de vrije trap van Burak had hij bijvoorbeeld beter kunnen anticiperen. Het probleem ligt nu echter bij de defensie, want die is zelfs voor Eredivisiebegrippen ronduit matig

7 augustus 2022 om 11:30

Inderdaad. Met de defensie die ajax nu heeft kan je echt niet in de CL aan komen zetten. Het is te hopen voor jullie dat die Basey zich snel aanpast i. Het systeem. Dan heb je wel een gouden duo met hem en timber

Er zijn prima spelers aanwezig bij Ajax. Wat vandaag en zelfs tegen PSV gebeurde ligt niet alleen aan de keeper.Pasveer had die bal misschien wel moeten hebben ja. Maar de balans in het team moet kloppen vanaf het begin en met alle respect dit was Fortuna Sittard hoor! Dat ze uberhaubt zo dreigend waren ligt niet aan een keeper em zelfde verhaal voor Gorter tegen PSV.

Iedereen trekt wel heel snel conclusies over Ajax. Kan me herinneren dat dit net zo was aan het begin van het tijdperk Ten Hag. Geef die man nou even wat tijd en trek je conclusies over een aantal maanden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.PSV33
3.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder11
B. BrobbeyAanvaller11
R. PasveerKeeper10
S. BerghuisAanvaller10
S. BergwijnAanvaller10
AntonyAanvaller10
D. BlindVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

10 fans
Keeper, 38 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Ajax 1 0 0 0
2021/2022 Ajax 20 0 0 0
2020/2021 Vitesse 33 0 0 0
2019/2020 Vitesse 26 0 0 0
2018/2019 Vitesse 11 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Hugo Borst slaat weer terug naar Pasveer en spaart ook Alfred Schreuder niet

Hugo Borst is in zijn column voor het Algemeen Dagblad kritisch op Ajax en trainer Alfred Schreuder. Zo schrijft Borst het onbegrijpelijk te vinden dat doelman Jay Gorter alweer op...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren