Kieft voorziet hoofdpijndossier: ‘Je gunt Schreuder bijna een blessuregeval'

Zaterdag, 6 augustus 2022 om 07:44Wessel Antes • Laatste update: 11:39

Wim Kieft vindt dat Ajax wordt omgeven door vraagtekens, zo spreekt hij uit in zijn column in De Telegraaf. Kieft stelt dat er bij Ajax grote vragen heersen over de ideale personele bezetting op het veld en vindt dat de balans defensief volledig zoek is. Met name voorin heeft hij medelijden met de kersverse Ajax trainer, Alfred Schreuder.

Kieft denkt dat de drukke bezetting in de voorhoede dit seizoen problemen kunnen gaan opleveren bij Ajax. “Steven Bergwijn is de duurste Ajacied aller tijden en komt het beste tot zijn recht als hij vanaf de linkerflank kan spelen. Op rechts staat de Braziliaanse international Antony niet ter discussie. Zo blijft er voor Dusan Tadic, de aanvoerder, eigenlijk alleen de spitspositie over. Maar daarvoor heeft Schreuder met Brian Brobbey een beter alternatief voorhanden”, laat hij noteren in De Telegraaf. Kieft zou Brobbey dus eigenlijk boven Tadic opstellen in de punt van de aanval.

Kieft denkt echter niet dat het daadwerkelijk een realistisch scenario is dat de twintigjarige spits de voorkeur krijgt boven Tadic. “Dat lijkt ondenkbaar. Je kan je als trainer wel verschuilen achter het gegeven dat er verschrikkelijk veel wedstrijden in korte tijd te spelen zijn, maar daarmee kom je niet weg bij iemand als Tadic. Als trotse Serviër is hij niet iemand die snel genoegen zal nemen met een plaats op het tweede plan. Zelfs niet nu hij ouder wordt.” Tadic speelde in de afgelopen seizoenen nagenoeg alles voor Ajax. In 194 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers maakte hij 91 doelpunten, en gaf hij hetzelfde aantal assists.

Verdedigend maakt Kieft zich vooral zorgen om de balans. “Aanvallend zag het er goed uit, maar defensief was de balans volledig zoek. Zelfs met de Mexicaan Edson Alvarez vlak voor de verdediging.” Over nieuweling Calvin Bassey wil hij zich nog niet al te hard uitspreken. “Het oogt allemaal nogal wild en ongecontroleerd aan de bal. Bassey lijkt voorbestemd voor het centrale duo en dat zou de verdedigende balans bij Ajax ten goede komen. Blind en Wijndal zullen het dan moeten uitvechten op de linksbackpositie.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door teun1)

Komt allemaal goed Schreuder heeft al aangeven veel te gaan wisselen

6 augustus 2022 om 09:08

Denk jij dar Schreuder de juiste man is om een topclub als Ajax aan de sturen?

6 augustus 2022 om 09:20

Nee, hij is geen avontuurlijke trainer.... Wel resultaatgericht

6 augustus 2022 om 11:10

Ik denk dat Schreuder in ieder geval een eerlijke kans verdiend. Ik heb hem nog weinig geks zien doen of horen zeggen.

6 augustus 2022 om 12:27

Scummyman, je gaat waarschijnlijk dit seizoen zien dat er nog meer op balbezit gevoetbald gaat worden, maar dan rond het middenveld.

6 augustus 2022 om 10:58

Veel te gaan wisselen. Als hij zo doorgaat, dan haalt hij de winterstop niet eens.

6 augustus 2022 om 11:57

Hoezo? Ten Hag wisselde te weinig en te laat volgens veel mensen. Dan wil de nieuwe trainer wat eerder en meer gaan wisselen als de situatie het toelaat en dan is het nog niet goed..

Schreuder heeft al aangegeven dat hij tegen z’n spelers heeft gezegd dat er vaker gewisseld gaat worden. Heel goed. Niemand is zeker van z’n plek en als je gewisseld wordt dan schik je je maar. Ik denk dat Schreuder heel blij is met de vele keuzes. Zeker als je weer veel blessures hebt

6 augustus 2022 om 08:03

Je hebt toch ook nog die Conceicao. Ik zou Antony gewoon voor de hoofdprijs verkopen.

6 augustus 2022 om 08:46

Die is net nieuw en jong, wordt klaargestoomd voor volgend seizoen. Vorig kaar hadden we geen back up toen Neres wegging en Antony geblesseerd was. Fijn om nu opties te hebben

6 augustus 2022 om 09:22

Maar jij bent ook voor PSV Pieterpost. Dus dat snap ik wel dat jij dat zou doen. Gelukkig hebben wij geen PSV-supporters als technisch manager, haha. Wij Ajacieden willen gewoon zo'n sterk mogelijk zijn, vooral in de breedte. We hebben het geld alweer verdiend deze transferzomer dus als je wat potten wilt breken in bijvoorbeeld de CL, moet je absoluut nu iedereen behouden.

6 augustus 2022 om 09:44

Zo pieter. Jij wil dus per positie maar. 1 speler. Lekker Antony verkopen want die Portugees is er. Ja en daarachter dan?

6 augustus 2022 om 13:04

Dat is toch niet misgunnen, als PSV fan zou ik ook Gakpo of Sangare verkopen bij zo een dergelijk bod, je weet namelijk niet of die nog eens voorbij komt. Je zou dan ook met Bergwijn of Tadic vanaf rechts kunnen spelen, of Mo als hij het weer op de rit heeft, of een andere jeugdspeler. Tadic wil gewoon 90% van de potjes spelen, maargoed het blijft een luxe-probleem.

6 augustus 2022 om 08:04

Maar jij weet net zo goed dat het niet zo makkelijk is, niet iedereen zal het zomaar accepteren. Daarnaast speelde ten Hag juist vaak met een vaste basis wat succes opleverde. Ik denk dat Kieft best een punt heeft mbt Tadic, niet alleen dat hij zelf graag alles wil spelen, maar ook dat hij gewoon te belangrijk is voor de ploeg. Geldt voor Blind eigenlijk ook.

6 augustus 2022 om 09:05

En daarmee hetzelfde issue met brobbey. Die vertrok niet voor niets transfervrij 2 jaar geleden. Die vond toen al dat hij moest spelen. Dus die gaat zich nu ook niet op de bank laten zetten. En dat zou voor 20 miljoen een behoorlijk dure bankzitter zijn ook.

6 augustus 2022 om 10:47

@Suc6Magnet
Het draaide bij Brobbey om geld. Die wilde gewoon een bepaald salaris.

6 augustus 2022 om 12:28

Was jij ook niet 1 van de mensen op dit forum die vond dat Schmidt te veel wisselde ? Nu het bij ajax is is juist goed. Ik denk dat kreeft wel gelijk heeft dat je bij ajax niet met de beste spelers het beste elftal hebt

Die cijfers van Tadic 😂 Blijft bizar. 91 goals en 91 assists in 194 wedstrijden. Voor een buitenspeler ook nog. Hoe dan. Die gaat altijd spelen hoor.

6 augustus 2022 om 08:03

@Fossen, ik heb het al eerder aangegeven. Schreuder is een duur betaalde ontslag coach die voor de ondankbare taak staat om Blind en Tadic te gaan vervangen. Soort gelijk als Koeman bij barca. De kans dat die zonder kleerscheuren gaat lukken is echt heel klein. Ajax zit in een soort nieuwe opbouwfase, waarbij nog niet elke positie ijzersterk is ingevuld.

6 augustus 2022 om 08:29

Mwoah, Blind eens inderdaad. Deels. Maar ik denk niet dat het moment om een speler als Tadic te vervangen daar is als hij vorig jaar nog 13 goals en 19 (!) assists had. Dat 18/19 seizoen met 28 doelpunten was natuurlijk sowieso heel extreem dus dat kun je niet verwachten. Maar hij is nu nog zo enorm goed dat ik niet het idee heb dat hij aan vervangen toe is eerlijk gezegd.

6 augustus 2022 om 08:32

Zijn cijfers zijn natuurlijk fenomenaal, moet wel eerlijk bekennen dat daar nu ook heel veel penalties bij zitten. Ik denk dat naar mate het seizoen vorderd tadic toch komt te banken, hij heeft niet meer het vermogen om 90 minuten te jagen en snel is hij nooit geweest.

6 augustus 2022 om 08:50

34 penalties benut in die vier seizoenen bij Ajax, blijven er alsnog 57 veldgoals en 91 assists (plus nog een karrenvracht aan key-passes en gecreëerde kansen) over. Vorig seizoen overigens slechts 4 penalties benut, dus recent valt dat wel mee. Ik geloof best dat Schreuder iets meer gaat rouleren, maar Tadic een vaste plek op de bank? Nee, dat geloof ik niet. Vier seizoenen op rij MVP worden en in tal van andere aanvallende stats lijstaanvoerder zijn, dan kom je niet 1, 2, 3 op de bank te zitten.

6 augustus 2022 om 08:54

@Sanderk91, Buiten zijn stats is het ook gewoon de absolute leider van dit Ajax. Ik kan me best voorstellen dat als je geen Ajax supporter bent je het een kwal vind, maar voor mij is het de beste aanvoerder van de afgelopen 15 jaar. Beste aankoop van Overmars ooit.

6 augustus 2022 om 09:33

Ik had eigenlijk ook verwacht dat tadic 2 jaar zou vlammen om vervolgens nog een keer een stap te maken. Maar hij is echt een vaste waarde, niet alleen voor ajax maar voor de gehele eredivisie.

6 augustus 2022 om 09:45

@ninjakai: Met Blind snap ik je volledig. Denk dat Bassey straks links centraal staat, Wijndal LB en op het middenveld is met Alvarez en (m.i.) Taylor ook geen plek. Maar Tadic gaat echt 90% van de wedstrijden spelen, in de spits of vanaf links. Hij is nog veel te belangrijk voor Ajax om hem niet te laten spelen. Hij is bovendien de aanvoerder, die zet je ook doorgaans niet op de bank. Als Schreuder zoals jij zegt een duur betaalde ontslag coach was geweest, dan had hij Tadic al geen aanvoerder meer gemaakt, om een signaal af te geven.

6 augustus 2022 om 09:47

@rinkhsv: Volgens mij heeft Tadic ook zijn contract verlengd tot 2026 en bepaald hij zelf hoelang hij binnen die periode nog blijft voetballen, daarna krijgt hij een andere functie binnen Ajax.

6 augustus 2022 om 09:47

Tadic heeft al vaker aangegeven dat Ajax zijn droomclub is. Die heeft toen niet voor niets een 7 jarig contract getekend om hier ook z’n trainers carrière te starten

6 augustus 2022 om 09:38

Echt bizar inderdaad. Ik vind het af en toe een eikel, maar wat een schot in de roos is dat geweest voor Ajax.

6 augustus 2022 om 09:59

Inderdaad Tadic is van onschatbare waarde voor Ajax. Veel meer dan een kapstok. Maar ja zo heb je veel spelers in andere teams die onderschat worden. Ook de stofzuigers. PL Kante is prachtig om naar te kijken, de waardering/aandacht is veel minder.

Ik zou Antony nog verkopen nu je er de hoofdprijs voor kan krijgen. Bergwijn kan namelijk vanaf rechts ook prima uit de voeten.

6 augustus 2022 om 08:50

En je hebt natuurlijk ook nog ene Berghuis die ongeveer zijn hele leven op rechts speelt en bij Feyenoord zeer goede statistieken had op die positie.

6 augustus 2022 om 09:10

Berghuis is bij Ajax geen optie voor de rechterflank. Hoogstens in nood. Die moet stuivertje wisselen met Klaassen op 10.

6 augustus 2022 om 10:42

En waarom is dat geen optie voor Ajax? Mocht Antony verkocht worden, dan is het toch een prima alternatief op rechts?

6 augustus 2022 om 09:25

Ik heb het idee dat het aanvallende transfer beleid daar ook helemaal op afgestemd is tot nu toe.

6 augustus 2022 om 11:07

Pieterpost

Ik zou Gakpo nog verkopen nu je er de hoofdprijs voor kan krijgen. Savio kan namelijk vanaf links ook prima uit de voeten.


Gewoon even flauw doen


Antony is nodig. Dat is gewoon gevaarlijkste speler op rechts. Vorig seizoen storte het in, na wegvallen Antony.

Met hem en Bergwijn op links lekker veel snelheid op de flanken. Tadic gewoon spits en Brobbey krijgt rustig zijn kansen. Geen haast.

Ik voorzie daar ook nog wel een uitdaging. Maar goed, liever dit soort opties als coach, dan half werk op een bank zou je zeggen

Ik denk dat Berghuis gaat banken. Tadic op 10 achter Brobbey met Bergwijn en Anthony op de flanken is een meedogenloze aanval.

6 augustus 2022 om 08:33

Juist, in de eredivisie zou ik dit zeker doen. Europees gezien word je echter afgestraft met 4 louter aanvallende spelers.

Mijn grootste ergernis tot nu toe, is dat Alfredje de spelers niet altijd op ‘hun’ positie plaatst. Bassey moet bijvoorbeeld in het hart spelen.

6 augustus 2022 om 08:34

Bassey heeft afgelopen seizoen bij Rangers evenveel potten LB als LCV gespeeld dus zo evident is dat helemaal niet dat die in het hart 'moet' spelen. Als dat invalbeurtje van 10 minuutjes je enige argument is lijkt me dat niet echt steekhoudend...

6 augustus 2022 om 10:03

Waarschijnlijk ook een ander systeem met 3 centrale verdedigers?

6 augustus 2022 om 10:09

Nee hoor, dat niet. Rangers speelde heel het jaar met een 4-mans defensie alleen Bassey stond gewoon vaak als linksback. Kwam mede door een blessure van een centrale verdediger eigenlijk op LCV terecht en heeft het daar uitstekend gedaan. Speelde in de jeugd bij Leicester al als back en tot vorig seizoen eigenlijk vrijwel altijd. Ook zijn interlands voor Nigeria alle 6 als linksback. Bassey is gewoon een linksback die recent is omgeturnd tot centrale verdediger. Ajax heeft hem weliswaar als LCV aangetrokken maar ik vind het raar dat velen zo verbaasd zijn dat hij ook als back gebruikt wordt aangezien dat gewoon zijn meest vertrouwde positie is eigenlijk.

6 augustus 2022 om 11:31

De reden om Bassey centraal te zetten is om lengte toe te voegen als de tegenstander met kopsterke aanvallers speelt. Om die reden zie ik Schuurs ook graag blijven. Wordt tijd dat een trainer ook naar dat soort aspecten gaat kijken.

6 augustus 2022 om 12:27

Zo veel lengte heeft Bassey helemaal niet…

6 augustus 2022 om 13:24

Is met 1.85m niet per se bijster lang inderdaad, maar fysiek wel vrij imposant (zeker voor ED begrippen). Ik zie hem daarom ook zeker liever centraal op den duur, dat wel.

6 augustus 2022 om 08:48

Bassey mocht 1 keer invallen op LB. Dag erna speelde hij centraal. Snap best dat je hem zijn eerste minuten als back geeft, aangezien hij die positie kent. Wel eens dat Bassey binnenkort gewoon centraal moet komen

6 augustus 2022 om 09:49

Bassey is een linksback die door va. Bronckhorst centraal is gezet. Waarom denken zoveel mensen dat hij daar hoort. Hij speelt daar nog maar een half jaar. Ik zie hem daar ook graag maar het is gewoon een linksback

In de Eredivisie kom je er denk ik wel mee weg, want die voorhoede zal denk ik een flinke doelpunten machine worden. CL zal spannender zijn.

Mijn gevoel zegt dat Bergwijn vooral is gehaald voor de grote wedstrijden. Tegen sterke teams waar meer ruimt is achter de verdediging is hij samen met Anthony juist belangrijk met snelheid en diepgang. Dan zie ik Tadic starten en uiteindelijk Bergwijn het verschil maken. Of juist Antony banken. Die jongens hebben in november ook nog een WK te spelen. Kan maar zo zijn dat er 1 geblesseerd terug komt. Of in de winterstop als nog verkocht wordt. Lees Anthony aan MU.

De selectie is breed, dus ik hoop dat Schreuder durft te rouleren, dus Tadic kan ook een keer op de bank beginnen of Berghuis of Blind. Zeker voor CL wedstrijden is dat handig. Mijn sterkste basis. Pasveer - Sanchez - Timber - Bassey - Wijndal - Blind op 6 - Taylor op 8 - Bergwijn als aanv middenvelder - Antony - Brobbey - Tadic. En dus Gorter, Rensch, Schuurs, Baas, Alvarez, Klaassen, Berghuis, Kudus, Conceicao, Lucca, Unuvar op de bank.

Tadic in de spits betekent dat je van Tadic een gemiddelde speler maakt. Hij zal zijn taken naar behoren uitvoeren, hier en daar belangrijk maar hij zal niet meer speciaal zijn in zijn rendement. Dat moet je dan op de koop toe nemen en hopen dat Bergwijn nu opeens wel op 25 g/a komt.

Ik dacht heel lang dat tadic ook op 10 speelde. Kan hij volgens mij ook best

Dat er nu nog maar mensen beweren dat statistieken niks of niet veel zeggen.. Tadic is in vrijwel élke wedstrijd die hij voor Ajax heeft gespeeld direct betrokken geweest bij een doelpunt. En dan hebben we nog niet eens de cijfers van zijn indirecte betrokkenheid.. Zo iemand speelt dus gewoon altijd en dat is meer dan terecht.

Dat betekend dat Brobbey hoogstwaarschijnlijk gaat banken, óf Tadic moet naar de 10 toe, maar daar komt hij in mijn ogen loopvermogen voor te kort.

Ik kan mij er wel in vinden dat Ajax defensief te kwetsbaar is en dat ze daar te kort zijn geschoten in het transfer beleid, Bassy moeten we af wachten maar het zou nu toch duidelijk moeten zijn dat er defensief versterkt moet worden worden met minstens een ervaren centrale verdediger, Tadic moet natuurlijk de eerste keus zijn die was in het verleden tot heden zeer belangrijk voor Ajax, ook ben ik niet overtuigt van het verdedigend midden veld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.PSV33
3.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder11
B. BrobbeyAanvaller11
R. PasveerKeeper10
S. BerghuisAanvaller10
S. BergwijnAanvaller10
AntonyAanvaller10
D. BlindVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Voetbalanalyticus
5 fans
59 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren