Elia lijkt punt achter zijn loopbaan te zetten: ‘Niemand meer wat te bewijzen’

Donderdag, 4 augustus 2022 om 22:46Wessel Antes

Eljero Elia lijkt niet meer op zoek te gaan naar een nieuwe club, zo meldt de spraakzame aanvaller voor de camera van Omroep West. Elia geeft aan dat het ernaar uitziet dat hij gaat stoppen met profvoetbal. De 35-jarige buitenspeler scheurde in januari zijn enkelbanden af, waarna een lange revalidatieperiode volgde. Inmiddels is hij weer fit, maar lijkt het erop dat hij zijn schoenen aan de wilgen gaat hangen.

Voor de camera van het regionale medium is Elia eerlijk over zijn toekomst. De 35-jarige buitenspeler zit sinds juli zonder club, nadat zijn contract bij ADO Den Haag afliep, maar denkt niet dat hij nog verdergaat. “Ik weet het niet, aangezien ik pas net weer fit ben. Ik kan gelukkig weer rennen en ik zie wel wat er gebeurt. Ik zeg nooit nooit, maar hoe het er nu naar uitziet ga ik stoppen. Ik heb niemand meer wat te bewijzen dus ik zie het wel.”

Elia debuteerde in januari 2005 op zeventienjarige leeftijd voor ADO tijdens het met 0-3 verloren Eredivisie-duel tegen FC Groningen. Na zestig officiële wedstrijden voor de Hagenezen nam FC Twente hem voor 200.000 euro over. In Enschede groeide de rechtspoot uit tot een pijlsnelle en onberekenbare buitenspeler, waardoor hij in juli 2009 een transfer naar Hamburger SV verdiende. De Duitse club betaalde destijds negen miljoen euro voor hem. Als speler van Hamburg viel Elia in tijdens de verloren WK-finale van het Nederlands elftal in 2010. In de 71e minuut kwam hij in het veld voor Dirk Kuijt, waarna hij de pijnlijke nederlaag van Oranje in de verlenging niet kon voorkomen.

Daarna werd Elia door Juventus, wederom voor negen miljoen euro, overgenomen van Hamburg. In Turijn speelde Elia uiteindelijk maar vijf officiële wedstrijden, waarna een uittocht naar Werder Bremen volgde. Uiteindelijk kwam Elia via Southampton terecht bij Feyenoord, waar hij de meest succesvolle periode van zijn carrière beleefde. In Rotterdam was Elia een belangrijke schakel in het succeselftal van Giovanni van Bronckhorst. Met Feyenoord won hij de TOTO KNVB beker in 2016 en behaalde hij een jaar later het eerste kampioenschap van de club in achttien jaar tijd.

Uiteindelijk speelde Elia 68 officiële wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij achttien keer scoorde en veertien assists gaf. Na het kampioenschap lieten de Rotterdammers hem naar Turkije vertrekken, waar Elia ook kampioen werd met Istanbul Basaksehir in 2019. In de afgelopen seizoenen speelde Elia in Nederland voor FC Utrecht en ADO, maar wist hij nooit meer zo te schitteren als hij bij Feyenoord deed. Elia speelde in totaal dertig interlands voor Oranje, waarin hij twee keer scoorde en vier assists gaf.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door ali boembari)

Elia baas. Voor altijd kampioensheld. Die akka panna tegen arias blijft genieten 😁

5 augustus 2022 om 04:03

En ze tattoo die hij na dat seizoen maakte was minimaal net zo legendarisch . Fenenoond kampioen met een verkeerd jaartal als ik me niet vergis

Typische Elia-uitspraak. Heeft zich in mijn beleving altijd gericht op de buitenwacht en haalde daar zijn motivatie uit. Op zich prima als dat zorgt voor de juiste motivatie, maar intrinsieke motivatie is uiteindelijk altijd beter. Heb toch het idee, kijkende naar zijn carrière, dat hij die motivatie heeft gemist om alles uit zichzelf te halen.

4 augustus 2022 om 23:02

Ja hij zegt het zelf ook. Ik heb niemand meer wat te bewijzen. Uhm, dat had je nooit toch? Ik zou vooral voor mezelf wat willen bewijzen, kijken wat haalbaar ia, grenzen verleggen. Alles eruit halen wat er in zit (sportief dan).

Hij lijkt zichzelf te beschermen, mocht er geen club meer komen (heb toch niemand meer iets te bewijzen) maar hij laat de deur wel op een kier. Hij wil ergens nog wel denk ik maar het doet hem wellicht een beetje pijn dat er nog geen club gekomen is.

4 augustus 2022 om 23:17

Ik denk eigenlijk dat ie wel degelijk alles/ een hele hoop uit z’n kwaliteiten heeft gehaald. Bij verschillende clubs goed gepresteerd over langere periodes en prijzen gewonnen (Twente Feyenoord Turkije). Fitheid/inspanning was in mijn beleving ook nooit echt een issue bij hem. Dat het een irritant figuur kan zijn is uiteraard een ander verhaal.

4 augustus 2022 om 23:38

Vind ik ook Aad. Bij Feyenoord heeft hij echt zijn stempel gedrukt, op een manier die je bij hem niet snel zou verwachten eigenlijk. Was heel goed voor de groepsdynamiek, was heel hongerig naar succes en haalde veel druk weg bij zijn ploeggenoten. Het is een vreemde vogel, maar ik kan vaak wel om hem lachen

4 augustus 2022 om 23:47

Toen die voor het eerst bij Oranje kwam vond ik hem echt wel exteem goed. Met een betere mentaliteit had hij minimaal in de subtop van Europa kunnen slagen en misschien wel hoger.

5 augustus 2022 om 01:07

Hoezo met een betere mentaliteit? Niet ieder talent heeft hetzelfde plafond hé

Wat een vervelende gozer zeg, blij dat hij eindelijk gaat stoppen. Die denkt echt dat hij wat is en dat is hij al jarenlang niet meer met die grote mond alsof hij de koninklijke hoogheid is. Zo goed is hijj ook helemaal nooit geweest.

4 augustus 2022 om 23:15

Wat word ik moe van al jouw ontzettend zeikerige comments. Op elk artikel is er wel wat te bashen.

Hij heeft gewoon een hele mooie carrière gehad, prijzen gepakt, op een blauwe maandag bij Juve gespeeld. Prima, neemt niemand hem af. En door tot de orde van de dag

4 augustus 2022 om 23:21

Wat naar dat je je zo aan hem hebt geërgerd. Kun je eindelijk rustig slapen nu Elia met pensioen gaat. Ben blij voor je jongen! Blijkbaar had je zoveel last van hem.

Toch wel een sierlijke speler geweest, en het was nooit saai rond de persoon Elia.

Lijkt me heel interessant om eens in het hoofd te kijken van (jongens als) Elia, om te zien waarom ze altijd de media/buitenwereld/haters aanhalen.

4 augustus 2022 om 23:48

Denk dat je na 2 seconden kijken wel klaar bent hoor.

5 augustus 2022 om 16:08

Ik zelf denk dat het is omdat dit soort spelers niet zijn wie ze graag willen zijn dat zie je ook bij Depay, die is veel liever een hele harde stoere gangster rapper van de straat maar in t echt is die gewoon een rijke voetballer die heel ze leven netjes begeleid is bij Sparta en PSV (mijn beide neven zijn prof voetballer dus ik heb van dichtbij gezien hoe erg je gepamperd word vanaf klein als je een groot talent bent.) Daardoor zoeken ze een soort alter ego die goed bij hun past en gaan ze over haters en de buitenwereld praten. Maar ik ben zelf opgegroeid en getogen in schilderswijk en geloof mij deze jochies hebben niks te klagen, ga gewoon genieten van je uitverkoren leven vol mooie wedstrijden en geld om onbeperkt uit te geven wat je wilt en dan het belangrijkst van alles: Stop met janken!!

Op een jaar bij Twente en Feyenoord na nooit een onbetwiste basisspeler geweest en overal voortijdig vertrokken. In het rijtje Babel, Promes Lang, veel babbels, weinig prestaties en nog minder hersencellen.

4 augustus 2022 om 23:50

Hoewel Lang helaas nog niet van de voetbalvelden verdwijnt, ben ik het wel met je eens dat hij nu al in dit rijtje gezet mag worden. Babel heeft echter wel het een gepresteerd, zeker meer dan Elia, maar heeft het publiek een beetje tegen zich gekregen (mede door alle bondscoaches die Babel zowat heilig verklaard hadden).

5 augustus 2022 om 00:46

Wat dacht je van al die domme interviews en raps die Babel heeft gemaakt. En zijn hele gedoe om maar zo min mogelijk belasting te betalen. Denk dat dat ook niet mee heeft geholpen aan een positieve publieke opinie.

5 augustus 2022 om 01:01

Babel heeft zakelijk en toch ook wel sportief successen behaald. Wat dat betreft past hij niet in het rijtje. Maar door z’n voorkomen en uitlatingen in de media en dergelijke snap ik dat je hem in dat rijtje plaatst.

5 augustus 2022 om 08:10

Elia heeft zakelijk en sportief geen successen behaald? Juist op dat vlak doet Elia niet onder voor derest.

5 augustus 2022 om 13:44

Zo, je kan beter wat minder intelligent zijn dan zo respecloos als jij jezelf hier uitspreekt. Je comment leek nog ergens op tot die laatste regel. Schaamtelijk.

Topper die Elia altijd wel een actie in huis...ik vond hem persoonlijk altijd beter dan Memphis maar zeg dat niet tegen de VZ bezoekers haha..
Ga je goed Elia👍🏽👍🏽

4 augustus 2022 om 23:32

@Dennis, kijk objectief naar de cijfers van Elia en Memphis en er is maar één conclusie mogelijk. Beter nog, je hoeft niet eens objectief te kijken.. Elia beter dan Memphis, dan heb je gewoon werkelijk geen verstand van voetbal. Maar dat was ook wel al duidelijk geworden, gezien de hoeveelheid troll-achtige reacties van je hier

Niemand is van je onder de indruk Elia, dus je hebt alles te bewijzen. Al snap ik dat je op je 35 dat niet meer kan bewerkstelligen. Te vroeg de stap gemaakt waardoor je stil kwam te staan(en blessures) en sindsdien nooit meer verder gekomen. De stap naar Juve was de doodsteek. Wat jammer is, want ik hoopte toen, en inmiddels 12 jaar later nog steeds, dat er eindelijk weer een Nederlandse aanvaller succesvol zou zijn in de Italiaanse competitie…

4 augustus 2022 om 23:28

Naar het schijnt wilde hij destijds niet naar Juventus, maar heeft Munsterman hem die kant op geduwd omdat hij weigerde te onderhandelen met Ajax. Zonde, op zijn tijd was het een prima buitenspeler die als te kleine jongen de Italiaanse kleedkamers binnenwandelde en daardoor nooit echt lekker onbevangen heeft kunnen spelen daar.

4 augustus 2022 om 23:34

Hij ging niet van Twente naar Juventus, hij ging naar HSV

4 augustus 2022 om 23:42

Klopt, ik was abuis. Het punt blijft staan, hij is door Munsterman naar een andere club geduwd omdat hij weigerde te onderhandelen. Dat financiële, uhm, genie stelde nog dat hij als een soort bank zou moeten fungeren voor Ajax omdat Ajax hem in gespreide termijnen over wilde nemen. Iets wat in die tijd ook al heel normaal was in de voetbalwereld.

Ik heb wel van die jongen genoten. Als hij destijds naar Ajax was gegaan en daar een belangrijke speler was geworden denk ik dat zijn carrière er een stuk beter voor had gestaan. Hij was in die tijd echt een Eredivisie-topper die wel wisselvallig was.

Ik was altijd fan van je..

Tot de laatste jaren. Toen leek het alsof je een stuk zelf reflectie begon te missen.
Daarvoor van je genoten 🔥

Genoten van de voetballer Elia. Geërgerd aan de persoon Elia.

De glimlach voor de kampioenswedstrijd tegen heracles zal me altijd bijblijven.

5 augustus 2022 om 04:01

Voor mij is het ze tattoo . Fenenoond kampioen

Nou ja, niemand meer wat te bewijzen? Ik ben nog steeds benieuwd of hij niet te dom om te poepen is. Dus wellicht n leuke uitdaging

Die stond lekker tussen de hardgaande mensen op Awakenings afgelopen weekend. Het ziet er inderdaad naar uit dat ie gaat stoppen

Als dat de reden is om te stoppen met voetballen, waarom dan niet eerder gestopt?! Je had al langer niemand meer iets te bewijzen.. sinds Utrecht alleen maar bewezen dat je het niet meer kan. Als die wat minder met "bewijzen" bezig was geweest en wat meer voor z'n plezier voetbalde, had ie volgens mij nog best van meerwaarde kunnen zijn ergens.

Wat een vermoeiend mannetje is dat aan het worden zeg, echt bizar, als hij de laatste periode alleen maar heeft gespeeld om zich te bewijzen verklaart het voor mij alles dat het helemaal niks werd.

Jammer man. De Elia van 2010 leek echt wat te gaan worden. Helaas nooit echt eruit gekomen.

Jaja de man met de meest legendarische tattoo . Fenenoond kampioen met een verkeerd jaartal volgens mij ook nog .

Hij was dus wel degelijk aan het wachten op een nieuwe club. Gewoon derde divisie of hoofdklasse spelen Elia. Beetje stabiliteit en soms nog lekker verdienen ook.

Och wat vliegt de tijd toch. Ik weet nog dat ik Elia voor het eerst zag in zijn beginjaren bij het Nederlands elftal. Wat een talent was het toch destijds. Helaas zijn belofte nooit waar kunnen maken maar wat kon deze jongen toch voetballen. Elia het ga je goed en geniet van je pensioen.

Haha, hij zou eens onderzocht moeten worden. Doet altijd alsof de buitenwereld met hem bezig is maar het is alleen maar andersom.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 8
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

100 fans
Aanvaller, 35 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren