Overname van Vitesse komt nu heel dichtbij: ‘Zo snel mogelijk afronden’

Donderdag, 4 augustus 2022 om 18:25Guy Habets

Vitesse is dicht bij een overname. Dat zegt algemeen directeur Pascal van Wijk op de clubsite van de Arnhemmers. Het proces rond het kopen van de aandelen van Vitesse is al geruime tijd gaande en nu is er 'nagenoeg een akkoord over een definitief koopcontract', zo valt er te lezen.

Op 28 juni van dit jaar werden er al belangrijke stappen aangekondigd door Vitesse, maar daarna bleef het stil. Er kon geen nieuws over het overnameproces naar buiten worden gebracht, laat Van Wijk optekenen. "Net als onze achterban zouden wij nog liever vandaag dan morgen de overdracht geregeld willen hebben. Een proces van onderhandelen en het voldoen aan tal van met name juridische voorwaarden laat zich echter niet dwingen. Bovendien is het uiterst zorgvuldige overnametraject erbij gebaat dat dit in alle rust en achter de schermen plaatsvindt."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Nu kan de algemeen directeur echter toch met positieve berichtgeving op de proppen komen. De overname is nu namelijk echt in zicht. "We zijn met een overnamepartij nagenoeg akkoord over een definitief koopcontract. Na veel positieve gesprekken komen we steeds dichterbij. Het vergt met name veel juridische arbeid, maar ook op dit vlak zijn we de laatste plooien aan het gladstrijken. We hopen de overeenkomst zo snel mogelijk te kunnen afronden, zodat de licentiecommissie van de KNVB om goedkeuring kan worden gevraagd. Totdat deze stap gezet wordt, kunnen de naam en achtergrond van de overnamekandidaat nog niet wereldkundig worden gemaakt."

De doelen van Vitesse, die opgesteld werden toen duidelijk werd dat huidige grootaandeelhouder Valeriy Oyf de club te koop zou zetten, blijven overeind. "We hebben toen twee voorwaarden gesteld voor de voltooiing van de overname: het kunnen waarborgen van de continuïteit en het overeind kunnen houden van de (sportieve) ambities van Vitesse. Dit blijft de insteek, maar de situatie en de duur van het overnametraject hebben uiteraard wel invloed op onze huidige mogelijkheden."Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door firepotatoe)

Op naar de volgende cowboy. Persoonlijk zou ik willen dat het bezitten van clubs helemaal verboden zou worden en alle betaalde clubs een vereniging zouden worden.

4 augustus 2022 om 20:06

Dan zou er volgens mij een te groot financiëel verschil komen tussen de eerste 6 clubs (Die Europees spelen) en de rest

Alweer? Weer niet schrikken Vitesse gaat nu voor de landstitel? Hopelijk gaat het goed daar en komen ze niet in de knel, maar meer geld in de competitie is natuurlijk goed voor het algemene niveau.

4 augustus 2022 om 21:27

Dat was echt geweldige comedy, met zo'n stalen gezicht die tekst uitspreken; schitterend.

Voor Vitesse komt dit perfect uit. Jaren op de pof geleeft. Jaren miljoenen verlies gedraaid. En nu hoeven ze daar geen cent voor terug te betalen

5 augustus 2022 om 08:46

Tja, dat kan als je een sponsor hebt die privaat geld gebruikt. Zolang het niet om geld van de maatschappij gaat zoals elders gebeurd is, maakt het natuurlijk niet uit.

Al bekend wie die nieuwe partij is?

Ben benieuwd waarmee mijn club nu in zee zal gaan. Hopelijk dat de Vitesse-jeugd net als aan het einde van onze ‘Russische’ periode een kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. En natuurlijk een paar rake aankopen om in de subtop te blijven. En vanzelfsprekend dat het Vitesse gedachtegoed met oud-spelers/coach/trainer in tact blijft met Theo, Nicky, Edward enz. Hup Vites!

4 augustus 2022 om 19:39

Vitesse gaat met de huidige selectie gewoon rechterrijtje spelen. Dus dat moeten dan wel hele goede aankopen zijn om in de subtop te blijven. Er is echt te veel weggegaan afgelopen zomer. Maar een goede keeper zal al heel wat extra punten opleveren.

5 augustus 2022 om 08:49

Dat valt wel mee. Iedereen is redelijk vervangen, behalve misschien Openda aangezien we niet weten hoe Sankoh het gaat doen. Daar ligt ook meteen het probleem, want vorig seizoen ontbrak het aan creativiteit en scorend vermogen.

Spannende tijd voor Vitessenaren, die zijn dit natuurlijk ook niet gewend.

4 augustus 2022 om 19:23

Perfecte naam ook! Haha
Ben benieuwd wat dit gaat betekenen voor de club. Natuurlijk is het fijn om uit de schulden te zijn, maar ik heb het meer over het plan daarna

4 augustus 2022 om 20:00

Klopt, uiteindelijk is het alleen maar leuker voor de Eredivisie als meerdere clubs daadwerkelijk goed beleid hebben. Laten we hopen dat deze overname voorlopig de laatste is.

4 augustus 2022 om 20:43

Vites Ernm, mag ik jou vragen of je vertrouwen hebt in de volgende eigenaar, na al zo vaak teleurgesteld te zijn geweest? In mijn optiek is het sowieso lastig een eigenaar te vinden die de cultuur van de club blijft respecteren en dus zullen er misschien nog wat meer supporters afhaken als de resultaten tegenvallen of de club totaal anders wordt.
Kennissen van mij die al jaren een kaart van Vitesse hebben voelen niet echt meer dat gevoel van 15/20 jaar geleden.
Hoe sta jij erin?

4 augustus 2022 om 22:42

An sich hebben eigenaren bij Vitesse niet zo zeer de 'cultuur niet gerespecteerd', het probleem is meer dat Vitesse al jarenlang in een uitzichtloze situatie zit. Je hebt een wurgcontract met het stadion, waarbij het einde niet in zicht is want waar moet je anders naartoe. Stel je wilt zelf iets bouwen, daar gaat de gemeente niet mee akkoord want die hebben zelf belang bij het Gelredome. In het verleden wou Jordania het Gelredome kopen om zo (waar de meeste mensen altijd over klagen) weer meer sfeer in het stadion te kunnen krijgen dan kan je ergens naartoe, echter ligt een boeteclausule vanuit het verleden daarvoor, waardoor een eigenaar van Vitesse eerst een goede 12-15 miljoen op tafel moet leggen voordat ze uberhaupt mogen proberen het stadion te kopen. Ondertussen laat houdt de huidige stadioneigenaar alle initiatieven tegen rondom het proberen zaken te regelen voor meer sfeer (denk soms al aan heel simpele dingen als het vervangen van de stoelen naar clubkleuren) waarbij hij tegelijkertijd ook weigert onderhoud te plegen maar ondertussen een absurde huurprijs vraagt. Elk jaar zit je weer met dezelfde grap waarbij Vitesse 3 maal per jaar de grasmat mag vervangen omdat de eigenaar en stadionexploiteur heen en weer blijven schuiven over wie eindelijk het drainagesysteem moet maken (alvorens samen tot de conclusie te komen dat ze het beiden niet gaan doen).

Het grootste 'gebrek aan respect voor de cultuur' waren destijds die eerste jaren in de samenwerking met Chelsea toen er ook echt veel spelers op huurbasis naar binnen werden gehaald die nooit waarde vertegenwoordigde voor Vitesse zelf. In de latere jaren ging dit echter prima met maximaal drie goede huurspelers die echt iets toevoegde aan de selectie.

Verder is het ook wat lastig om zoiets ontastbaars als wat jouw kennissen claimen inzichtelijk te maken. Het zit hier natuurlijk ook erg in de regio om altijd een wat pessimistische insteek te hebben en daarbij veel te 'nuilen' (lees zeuren) op de club. Ik krijg er vaak het gevoel bij wat mijn opa (ook een echte Arnhemmer) altijd meegaf als hij het bijvoorbeeld had over de NS, dat de treinen allemaal troep waren, alles reed te laat en het leek nergens op, en als je hem dan vroeg wanneer hij voor het laatst met de trein was geweest dan was het dertig jaar voor het moment dat je er met hem over sprak.

Hiernaast helpt het ook niet mee dat over Vitesse natuurlijk door de jaren heen (of je dit nu terecht vindt of niet) nooit positieve pers is geweest. Ongeacht wat er gebeurde hebben de media een bijzonder negatieve blik op wat er ook gebeurd. Uiteindelijk gaat dit toch in de hoofden van de mensen meespelen. Met als meest duidelijke en recente voorbeeld de voorgaande eigenaar die schaamteloos door alle media als Rus werd neergezet terwijl je praat over een Oekraïner die een Russisch paspoort heeft gehaald nadat hij heeft gestudeerd in Rusland. Hierbij heeft Vitesse ook geen publieke sprekers die dit verhaal daadwerkelijk tegen gaan, waar bij de meeste andere clubs er altijd wel iemand beschikbaar is om de 'andere kant' van het verhaal (vanuit clubperspectief) te vertolken. Denk bijvoorbeeld aan de problematiek uit het verleden bij een Twente of AZ, waar toch elke keer weer een analist de nek uitstak om de club te verdedigen. Dit geeft natuurlijk qua stemming om een club heen een bepaalde smaak mee, want uiteindelijk wordt je toch constant geconfronteerd met mensen die er minder van af weten en toch hun mening al klaar hebben (waarbij je het ze ook niet helemaal kwalijk kan nemen, gezien je uiteindelijk graag zou willen dat je de verschillende media gewoon kan vertrouwen op het geen wat ze zeggen).

5 augustus 2022 om 08:43

Perfecte samenvatting @dajoowie !!

5 augustus 2022 om 10:08

Super verwoord!
Begrijp wat je zegt en dit lijkt een logische verklaring te zijn.
Maar feit is natuurlijk wel dat met het vertrek van Monnikhuizen naar GelreDome er een andere weg is ingeslagen. In het begin liep dat lekker met mooi spel en leuke spelers. Toch hebben ze destijds een flinke schuld opgebouwd bij de hoofdsponsor “NUON” van 70 miljoen gulden met nog andere schulden daarnaast. Dat is toen kwijtgescholden en de club stond op omvallen. Gemeenteraadsleden hebben toen moeten stemmen voor steun. Met een nipte meerderheid kreeg Vitesse steun. Veel inwoners van Arnhem waren hier niet blij mee en waren zelfs boos. Maar goed, ze konden dus verder. Maar in plaats van even pas op de plaats maken moest Vitesse zich weer mengen in de top. Ze kwamen uit bij die Rus en verkochten in mijn optiek hun eigen ziel aan de hoogste bieder. Uiteindelijk daar ook weer een schuld opgebouwd van 150 miljoen Euro die óók weer kwijtgescholden is. Blufpoker spelen met het opzeggen van de huur is niet echt een doordacht plan. Ik snap dat de huur te hoog was maar om zo te gokken vind ik eerder dom dan dapper.
In mijn optiek is Vitesse een heel stuk anders dan in de tijd van Monnikhuizen. Dat mag natuurlijk. Vele clubs zijn veranderd in de loop der jaren maar de meeste hebben toch hun cultuur bewaakt. Ik zie dat dus niet bij Vitesse terug. Misschien is het beter om een stap terug te doen om vervolgens weer twee stappen vooruit te kunnen. Ik ben bang dat de nieuwe eigenaar dat niet gaat doen. Die wilt gelijk resultaat. Want dat soort investeerders hebben niet veel met cultuur of liefde voor een bedrijf maar daar draait het om geld en status.
Hierdoor denk ik dat het twee kanten op kan gaan. Of ze doen mee om de prijzen of deze investeerder stopt er uiteindelijk ook weer mee en wordt Vitesse weer van de hand gedaan en ook daar komt een keer een einde aan met waarschijnlijk de ondergang van Vitesse. Dat zou voor de supporters en stad een verlies zijn.
Maar goed. Dit zijn speculaties en de tijd zal het zeggen.
Succes😉

5 augustus 2022 om 10:09

Super verwoord!
Begrijp wat je zegt en dit lijkt een logische verklaring te zijn.
Maar feit is natuurlijk wel dat met het vertrek van Monnikhuizen naar GelreDome er een andere weg is ingeslagen. In het begin liep dat lekker met mooi spel en leuke spelers. Toch hebben ze destijds een flinke schuld opgebouwd bij de hoofdsponsor “NUON” van 70 miljoen gulden met nog andere schulden daarnaast. Dat is toen kwijtgescholden en de club stond op omvallen. Gemeenteraadsleden hebben toen moeten stemmen voor steun. Met een nipte meerderheid kreeg Vitesse steun. Veel inwoners van Arnhem waren hier niet blij mee en waren zelfs boos. Maar goed, ze konden dus verder. Maar in plaats van even pas op de plaats maken moest Vitesse zich weer mengen in de top. Ze kwamen uit bij die Rus en verkochten in mijn optiek hun eigen ziel aan de hoogste bieder. Uiteindelijk daar ook weer een schuld opgebouwd van 150 miljoen Euro die óók weer kwijtgescholden is. Blufpoker spelen met het opzeggen van de huur is niet echt een doordacht plan. Ik snap dat de huur te hoog was maar om zo te gokken vind ik eerder dom dan dapper.
In mijn optiek is Vitesse een heel stuk anders dan in de tijd van Monnikhuizen. Dat mag natuurlijk. Vele clubs zijn veranderd in de loop der jaren maar de meeste hebben toch hun cultuur bewaakt. Ik zie dat dus niet bij Vitesse terug. Misschien is het beter om een stap terug te doen om vervolgens weer twee stappen vooruit te kunnen. Ik ben bang dat de nieuwe eigenaar dat niet gaat doen. Die wilt gelijk resultaat. Want dat soort investeerders hebben niet veel met cultuur of liefde voor een bedrijf maar daar draait het om geld en status.
Hierdoor denk ik dat het twee kanten op kan gaan. Of ze doen mee om de prijzen of deze investeerder stopt er uiteindelijk ook weer mee en wordt Vitesse weer van de hand gedaan en ook daar komt een keer een einde aan met waarschijnlijk de ondergang van Vitesse. Dat zou voor de supporters en stad een verlies zijn.
Maar goed. Dit zijn speculaties en de tijd zal het zeggen.
Succes😉

Ben heel benieuwd wie de nieuwe eigenaar wordt. Red Bull, de City-group, een Amerikaan die al wat clubs bezit of iemand compleet nieuw... Het kan allemaal. Ik heb het idee dat met elke nieuwe eigenaar en overname er wat clubliefde verloren gaat daar. Wel op tijd op nog wat te kunnen doen op de transfermarkt, misschien wat huurconstructies met een zusterclub.

4 augustus 2022 om 20:15

Zolang ze maar niet met de eigenaar van het Gelredome in zee gaan. Die laat de club het liefst failliet gaan zodat hij de grond kan verkopen. Hopelijk kan Vitesse het stadion zelf ooit nog eens kopen.

Weinig clubs die nog bestaan die ongeveer 225 miljoen kwijtgescholden hebben gekregen en een toekomst hebben. Voor Vitesse mooi maar het riekt wel naar competitievervalsing natuurlijk. Ver boven je stand leven en daar niet voor bestraft worden. Maar goed, dit lijkt normaal tegenwoordig

4 augustus 2022 om 21:48

Ben het met je eens in het geval je schulden maakt en derden zijn de dupe omdat ze uiteindelijk niet volledig worden betaald. Hier is sprake van een schuld aan een rechtspersoon van de eigenaar. Degene die uiteindelijk toestemming heeft gegeven om zijn geld uit te geven. Feitelijk dus niets anders dan al die clubs met hun suikeroompjes.

Gaat dit eindelijk betekenen dat Vitesse een normaal beleid moet gaan voeren, en geen 20 miljoen per jaar verlies mag draaien (wat de eigenaar voorheen altijd weer bijlegde)?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.NEC0-1
17.Vitesse0-3
18.FC Emmen0-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. HouwenKeeper10
E. CornelisseVerdediger10
C. ArcusVerdediger10
R. FlamingoVerdediger10
M. ManhoefVerdediger11
M. MeulensteenVerdediger10
FerroVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

In de wandelgangen

Vrijdag 5 augustus
Jerdy Schouten staat in de nadrukkelijke belangstelling van Torino. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren