Richairo Zivkovic is eerlijk: ‘Tachtig procent van die keuze was financieel’

Woensdag, 3 augustus 2022 om 18:40Jonathan van Haaster • Laatste update: 18:43

Richairo Zivkovic is sinds dit seizoen weer te bewonderen in de Eredivisie. De 25-jarige spits is na vijf jaar teruggekeerd naar Nederland, waar hij zal uitkomen voor promovendus FC Emmen. Zivkovic stelt volwassener te zijn geworden in het buitenland. "Overal waar ik heen ging, bracht ik een bepaald verwachtingspatroon mee", zegt hij tegen de NOS. "Daar was ik altijd mee bezig en dat is niet altijd goed."

Zivkovic stapte in 2014 over van FC Groningen naar Ajax, dat hem uitleende aan achtereenvolgens Willem II en FC Utrecht. Na zijn definitieve transfer naar KV Oostende maakte het talent de onverwachte overstap naar de Chinese tweededivisionist Changchung Yatai. "Tachtig procent van die keuze was financieel", is hij eerlijk tegenover de NOS. Toch was Zivkovic niet altijd gelukkig. Zo miste hij het contact met zijn familie, vrienden en zijn vriendin. "Ik sliep later en stond later op om zo maximaal contact te houden."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De aanvaller zegt ook mooie dingen beleefd te hebben in China. "Het is niet zo dat ik het verschrikkelijk vond, maar het werd moeilijk toen corona kwam. De laatste acht maanden was ik echt alleen." Sportief gezien beleefde Zivkovic zijn hoogtepunt in het seizoen 2018/19, toen hij 25 keer scoorde in de Chinese League One. Een verhuurperiode bij Sheffield United in de Premier League volgde. "Het was apart dat ik verhuurd werd van China naar Engeland. Maar als je naar mijn statistieken keek, had ik een heel goed seizoen. Dan maakt het uiteindelijk niet echt uit waar je je doelpunten maakt."

Zivkovic keerde na vijf Premier League-duels terug naar China, waar hij nu werd verhuurd aan het Guangzhou City van trainer Giovanni van Bronckhorst. Nadien vertrekt Zivkovic naar Servië, waar hij bij Rode Ster Belgrado onder meer vier Europa League-wedstrijden speelde. Toch besefte de speler met Servische roots dat hij terug naar Nederland wilde. "Gewoon weer thuis zijn en weer lekker voetballen." FC Emmen en Zivkovic mogen zaterdag gelijk aan de bak, wanneer ze op bezoek gaan bij PSV.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door lierse1997)

Inderdaad kan je daar gewoon eerlijk over zijn. Iedereen die daar zogenaamd naartoe gaat voor het sportieve aspect zwamt waarschijnlijk uit zijn bilnaad

3 augustus 2022 om 19:14

Als hij echt eerlijk was dan had hij toegegeven dat het 100% financieel was

3 augustus 2022 om 19:22

Het kan ook gewoon 20% avontuur zijn? Tuurlijk is de hoofdsom het geld dat betekend dan niet meteen dat het ook alles is.

3 augustus 2022 om 20:27

Voor het land en de cultuur daar wil ik het nog best geloven, maar ondanks dat er veel grote spelers spelen is dat toch geen aantrekkelijke competitie?

3 augustus 2022 om 20:49

@japie, maar dat zegt ie toch ook nergens? Ik kan best veel redenen bedenken buiten een competitie om ergens heen te gaan.

4 augustus 2022 om 00:32

Ja, goeie cultuur daar van repressie en onderdrukking. Bijzonder eng land.

4 augustus 2022 om 06:41

Ben je er wel eens geweest? Ik ging er ook heen om mijn sport te bedrijven en ook dat was mede vanwege financien. Dát ik er uberhaupt heen ging was omdat ik op avontuur wilde. Het heeft me nooit teleurgesteld. Prachtige mensen leren kennen, mooie plekken gezien, op plekken gekomen waar ik nooit meer kom én centjes verdiend. Ik zou het iedereen aan willen raden. Heeft het land mijn politieke steun? Nee absoluut niet, maar ik ben blij dat ik dat niet als reden gebruik om er helemaal niet heen te gaan.

4 augustus 2022 om 14:25

Ik ben er 15 jaar geleden ook geweest. Mooi land inderdaad met vriendelijke (maar geïndoctrineerde) mensen. Nu zet ik er echter echt geen voet meer binnen door de hele Oeigoerenkwestie.

Nog altijd maar 25.. was natuurlijk een talentvolle spits alhoewel ik toentertijd de keuze vanuit ajax niet helemaal begreep.

Hopelijk krijgt hij t weer op de rit hier

Dat heeft dat meisje goed gedaan, zit meneer het geld in China op te halen en ligt ze hier met een maat van me in bed. Maarja wie ben ik om te judgen

3 augustus 2022 om 19:29

Wie ben jij om dat zomaar op een voetbalforum te gooien? Of was dit al bekend?

3 augustus 2022 om 19:52

Eerst vragen wie hij is om dit zomaar op een voetbalforum te gooien en daarna vragen of het al bekend was. Een beetje aparte volgorde vind je niet?

3 augustus 2022 om 22:40

Heeft die meid wat overgehouden aan zijn centjes dan, behalve een gedeukte eigendunk?

Lijkt me dat deze jongen zijn handen vol heeft aan zichzelf. 25, leven voor zich en leven achter zich. Tijd om een paar goede beslissingen voor zichzelf te gaan nemen die iets verder kijken. Of nog 1x echt voetballen of richting een maatschappelijk leven. Ik zou voor het laatste gaan maar ik heb zijn talent niet

Ik denk dat die 80% nog aan de voorzichtige kant is...

3 augustus 2022 om 19:11

Zijn genoeg mensen die aan de andere kant van de wereld willen wonen of in een andere cultuur. Wie weet hij ook. Vaak wel zo dat je niet in de meest bijzondere steden woont bij de clubs.

3 augustus 2022 om 20:50

Lijkt me stug. Geloof gerust dat de overige 20% bestaat uit zin in avontuur en zin om een andere cultuur te proeven. Daarnaast nog de uitdaging op persoonlijk vlak.

Schiet er aankomend weekend maar gelijk een paar in Zivkovic! Zou een lekkere rentree zijn in de eredivisie. en dan een resultaat pakken ook.

Gewoon op ethisch vlak moet je er al echt niet naar toe willen na al die verslagen over de Oeigoeren vind ik persoonlijk.

3 augustus 2022 om 19:54

Ik neem aan dat jij dan ook niet naar het aankomende WK gaat kijken?

3 augustus 2022 om 20:16

Ergens gaan wonen en naar tv kijken. Perfect te vergelijken.

3 augustus 2022 om 20:26

Het is best een aardige vergelijking als je kijkt naar sponsorgeld en andere belangen van zo’n voetbaltoernooi. Het feit dat je zo snibbig reageert vertelt me dat je dat zelf ook best wel weet.

3 augustus 2022 om 20:30

Het feit dat ik zo “snibbig” reageer ligt er eerder aan dat je keer op keer “gecounterd” wordt met dergelijke matige vergelijkingen.

Ik ga bijvoorbeeld zelf niet op vakantie gaan naar China. En nee ook niet naar de verenigde Staten voordat er weer zo een of ander matige poging van weerlegging op volgt.

3 augustus 2022 om 20:34

En sowieso is de vergelijking tussen Qatar, een land dat arbeiders misbruikt op een schandelijke manier, en China, een land dat gewoon een genocide aan het uitvoeren is, niet de sterkste vind ik persoonlijk.

3 augustus 2022 om 22:14

@lierse je bent te goed voor deze wereld. We moeten meer mensen hebben zoals jij. Neem allen een voorbeeld aan Lierse die weet hoe het moet.

Ontopic: Pas 25 jaar die is redelijk jong gaan zwerven. Hopen dat die er wat moois van maakt bij Emmen en zijn kwaliteiten die hij zeker heeft weer eens laat zien op de Nederlandse velden.

4 augustus 2022 om 01:08

Nooit zomaar dingen gaan roepen als je niet weet hoe de vork in de steel steekt.

Er zijn veel arbeidsmigranten die ZELF naar Qatar migreren omdat ze in eigen land letterlijk helemaal NIKS hebben. Werkomstandigheden zijn super pittig in alle landen waar je buiten werkt en het enorm warm is. Helaas vallen er slachtoffers maar dat is een schim als je kijkt hoeveel drugsrelateerde doden er in NL vallen of door medicijngebruik in de VS.

Altijd makkelijk om met een vinger te wijzen naar landen die je alleen maar voorbij hebt zien komen op je telefoonschermpje.

4 augustus 2022 om 01:28

Dus omdat iemand het kutter heeft moet je heel kut maar accepteren?

4 augustus 2022 om 03:38

In Kallo , België, staat een bedrijf waar.de werkomstandigheden te vergelijken zijn met die in Qatar , als ik de krant moet geloven. Maar ja dat is.maar een bedrijf . O ja je had ook nog Postnl in België, waar oa spraken was van kinderarbeid , maar ja ook dat is niet te vergelijken met China

4 augustus 2022 om 04:57

Je zegt het zelf. Niet te vergelijken met een genocide. Dan snap ik de reactie niet echt.

4 augustus 2022 om 15:52

Maar ondertussel wel wonen in België. Over genocide gesproken. Er is een bekende Belg die miljoenen Congolozen heeft vermoord.

On: deze gozer is pas 25. Toch al een soort van nomadenbestaan in het voetbal geleefd. Benieuwd of hij van waarde kan zijn voor Emmen

4 augustus 2022 om 16:51

@lierse
Omdat je ook wel de mond vol had over wat er allemaal in Qatar gebeurde, weet ik me te herrinneren. Toen was je meer dan snibbig

4 augustus 2022 om 23:10

Zeker. Dat is en blijft gewoon een schande dat toernooi.

3 augustus 2022 om 20:35

Deze jongen heeft geen HBO of WO papiertje he, het moet nu gebeuren voor hem. Je zou gek zijn als je dan principieel gaat doen.

3 augustus 2022 om 20:40

Gelukkig zijn er nog mensen die dat wel zijn, die zorgen voor veranderingen. Ik schaar mezelf daar trouwens niet onder voor de goede orde. Sowieso vind ik het vreemd dat China zo gespaard wordt. Geopolitiek is dat te begrijpen, maar door gewone mensen? Het zijn daar gewoon rechtstreekse nazi-praktijken die daar plaatsvinden.

3 augustus 2022 om 21:03

Zo werkt de wereld nou eenmaal helaas. Uiteindelijk bepaalt geld zo ontzettend veel. Kijk naar Kylie Jenner die elke dag in haar prive jet zit terwijl jij en ik duurdere vliegtickets kopen.3 augustus 2022 om 21:38

Heel raar, echt héél raar voorbeeld. Haar privé jet is toch van haarzelf? Wat is dit voor een vergelijking?

3 augustus 2022 om 22:09

Het gaat erom dat mensen of instanties met geld overal mee wegkomen en zich niets van de wereldproblematiek hoeven aan te trekken. Sterker nog, ze maken de problemen alleen maar groter. Of die jet nou van dat stomme mens is of niet, ze vervuild de aarde enorm terwijl duizenden boeren in Nederland inleveren.

3 augustus 2022 om 20:53

Vind je dat ook van spelers die naar de MLS gaan?

3 augustus 2022 om 20:55

Die voeren op dit moment geen genocide uit volgens mij.

Ik had je opmerking hierboven al aangekondigd.

3 augustus 2022 om 21:03

Genocide is niet ok, maar wat Amerika in het midden oosten doet/deed is prima? (of in ieder geval niet erg genoeg om daar niet naartoe te gaan) Waar ligt volgens jou de grens?

3 augustus 2022 om 21:05

Sowieso op doen of heel recent gedaan hebben. Maar dat laatste is al moeilijk want dan ben je scheve lijnen aan het trekken.

Verder vind ik genocides echt een absolute grens.

3 augustus 2022 om 22:17

...en laten we eerlijk zijn: als je de grens bij genocide trekt, is er ontstellend veel wat je wel door de vingers ziet 🤐

3 augustus 2022 om 22:22

Het is inderdaad niet echt streng haha.

Toch zonde hoe het met hem gelopen is.. altijd een topklasse talent geweest in zijn jongere jaren. Als hij zich goed had doorontwikkeld was het de spits geweest die ajax zoekt. Of hij was voor de hoofdprijs weggesnoept.

Wel lastig zonder familie en vrienden in een land waar je niks begrijpt. Een beetje vrouw gaat wel met je mee..vooral als je vent een prof is die verkocht word aan een chinese club. Dan kom je niks tekort in financieel opzicht dus kan je heel de dag aan het strand zitten of op insta de model uithangen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Emmen

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. AraujoVerdediger20
J. HardeveldVerdediger20
K. VeendorpVerdediger20
J. VeldmateVerdediger20
J. AssehnounMiddenvelder20
L. BernadouMiddenvelder21
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Emmen.

104 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren