Jansen kiest bij AZ voor keeperswissel: ‘Op dit moment heeft hij de voorkeur’

Zondag, 17 juli 2022 om 10:31Jordi Tomasowa • Laatste update: 12:40

Peter Vindahl begint komend seizoen niet als eerste doelman van AZ. Dat maakte trainer Pascal Jansen tegenover de eigen clubkanalen bekend. De Deense doelman kwam afgelopen seizoen voor bijna twee miljoen over van Nordsjaelland, maar wisselde sterke optredens af met uiterst onzekere. Het heeft Jansen doen besluiten om Hobie Verhulst een kans als eerste doelman te geven.

“Op dit moment heeft Hobie de voorkeur”, bevestigde Jansen tegenover het clubkanaal van AZ. “We nemen de trainingssituatie ook mee. Hobie heeft vanaf het begin van de voorbereiding hele goede dingen laten zien", zei de 49-jarige oefenmeester zaterdag na de oefenzege op Westerlo (0-1). AZ neemt het donderdag in de tweede voorronde van de Conference League op tegen FK Tuzla City en zal dit dus met Verhulst op doel doen.

"Peter heeft iets meer referentie nu hij hier al een seizoen speelt en traint”, vervolgde Jansen. “Dat neem je allemaal mee in de beoordeling en dat overleg ik met de staf, met Nick van Aart in het bijzonder als keeperscoach en op basis daarvan maak ik de keuzes.”

AZ nam Verhulst in de zomer van 2020 op transfervrije basis over van Go Ahead Eagles. In totaal kwam de 29-jarige doelman in de afgelopen twee seizoenen tot zes officiële optredens namens de Alkmaarders, waarin hij negen tegentreffers moest slikken. Vindahl kwam sinds zijn komst naar AZ tot 45 officiële duels en kreeg in totaal 59 tegendoelpunten te verwerken.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door repelsteel76)

Vindahl was geen hoogvlieger, maar dat is deze keeper ook niet. Hopelijk verrast hij!

17 juli 2022 om 11:18

Vindal is categorie Drommel, af een toe pakken ze een goede bal maar veel te vaak is er een blunder bij een houdbare bal. Als keeper moet je altijd een 6 of 7 halen zodat de ploeg van je op aan kan, uitschieters mogen natuurlijk wel. Er zijn maar enkele keepers die structureel punten pakken zoals Neuer, Oblak en nog een handjevol keepers. Betrouwbaarheid is het belangrijkste en dat is ook de reden waarom een Cilissen verder komt dan bijvoorbeeld een Bijlow, te vaak een mispeer.

17 juli 2022 om 11:46

Bijzondere conclusie die jij trekt tussen Cillessen en Bijlow

17 juli 2022 om 12:10

Haha! Doe mij ook zo'n glazen bol.
Schijnbaar weet jij al dat Bijlow niet het niveau van Cillessen gaat halen.

17 juli 2022 om 14:35

Drommel heeft naar mijn idee echt wel meer laten zien dan Vindahl. Moet AZ niet gewoon de markt op dan? Vindahl is inderdaad een slapjanus eerste klas, maar om nou met Hobie Verhulst het seizoen in te gaan...

"Wisselt sterke optredens af met zwakke"

Kan iemand mij wijzen op de sterke optredens van deze drollenvanger?

17 juli 2022 om 11:59

Bij jouw reactie moet ik gelijk denken aan dat stripje uit de krant, type fc Knudde. Schiet de een een pak melk in de kruising, en roept dan tegen de keeper: "dat was houdbare melk".

Het heeft een seizoen moeten duren maar de beste man heeft dan toch eindelijk het licht gezien!

17 juli 2022 om 10:38

Maar zie jij Verhulst dan als het antwoord? Ik weet het op dit moment niet, ben ook benieuwd naar Vindahl hoe hij hier op zal reageren wanneer hij de kans krijgt.

17 juli 2022 om 10:42

Vindahl heeft meer potentie dan Verhulst. Of Vindahl krijgt nog een kans na een seizoen wennen, of we kopen een nieuwe eerste doelman.

17 juli 2022 om 10:44

Verhulst heeft al bewezen niet goed genoeg te zijn. Vindahl komt als broekie net uit het buitenland en er wordt verwacht meteen een Bizot te krijgen. Verbaast me niks dat Jansen maar weer eens voor een uitgerangeerde speler kiest boven jeugd waar nog een hoop rek in zit. Beukema zal volgens seizoen ook wel blijven banken voor BMI en Hatzidiakos.

Een keeper moet betrouwbaar zijn. Daarom komt feitelijke middelmaat als Cillessen, Unnerstal en ook Stekelenburg zo ver als keeper, ze doen bijna nooit iets geks en zijn dus betrouwbaar. Dat was deze AZ keeper niet, net als Drommel. Dan kan je nog zo goed keepen, maar blunders mogen alleen door aanvallers gemaakt worden blijkbaar.

17 juli 2022 om 11:21

Middelmaat? Bij Stekelenburg kan ik dat nog volgen, die moet het vooral van zijn degelijkheid hebben, maar Cillesssen en Unnerstal zijn echt geweldige lijnkeepers. Het is puur omdat ze in de andere aspecten iets minder zijn dat ze geen absolute top zijn.

Verder klopt het inderdaad dat keepers harder worden afgerekend op hun blunders, maar dat is ook logisch. Als een keeper blundert wordt een ongevaarlijke situatie gepromoveerd tot een doelpunt. Als een aanvaller blundert wordt een kans (die vaak verre van een zekere goal is) om zeep geholpen. Fouten van keepers zijn gewoon vaak cruciaal, en de mogelijkheid om zelf beslissend te zijn is kleiner.

17 juli 2022 om 12:10

Stekelenburg is voor mij juist de enige keeper die boven de middelmaat uitstak van de genoemde 3. Dat was echt een natuurtalent pur sang die eigenlijk alles beheerste en nauwelijks blunders maakt(e).

Maar ik ben het wel met jullie eens dat betrouwbaarheid de belangrijkste eigenschap van een keeper is. Het is fijn om af en toe een onhoudbare bal tegen te houden maar onder aan de streep kom je het verst als je alle houdbare ballen tegenhoud.

17 juli 2022 om 12:14

"feitelijke" middelmaat Cillessen: cv 101 wedstrijden Ajax, 5 wedstrijden Barcelona (waar ze zeer tevreden over waren), 41 Valencia en 63 voor het NL-tal. Je legt de lat voor middelmaat behoorlijk hoog. Ok, hij is geen vd Sar, maar ik denk dat menig land blij zou zijn met zo'n keeper hoor.

17 juli 2022 om 15:43

Stekelenburg is nu bijna 40, maar 12 jaar geleden was hij echt een topkeeper bij Ajax en het Nederlands elftal.
Op de één of andere manier kwam het er niet meer uit daarna. Hij was daarvoor 6 jaar de vaste keeper van Ajax!!

Vindahl staat echt als een broekie in de goal. Maar ik zie de potentie wel als hij zekerder wordt. Ik denk dat Vindahl over 4-5 jaar een goede keeper is als hij vertrouwen krijgt. Echter kunnen wij daar als AZ-zijnde niet op wachten. Een verhuurperiode aan onderkant ED zal hem goed doen. Overigens moeten wij wel een nieuwe eerste doelman. Deze Verhulst word ik ook niet vrolijk van. Iemand suggesties voor 2-4 miljoen?

17 juli 2022 om 10:46

Voor 2-4 miljoen ga je geen keeper krijgen die zit te wachten op AZ en het gewenste niveau heeft. Ik zie het nig steeds zitten in Vindahl, het helpt ook als er eens 2 waardige cv's voor hem staan. Genoeg tegengoals die niet de fout van Vindahl, maar van het schutteren van de defensie zijn.

17 juli 2022 om 11:17

Helemaal eens. Die jongen komt net kijken en is echt piepjong. Geef hem een volwaardig seizoen de kans of verhuur hem. Dit was zijn eerste jaar in Nederland. Tweede doelman heeft geen enkele zin.

17 juli 2022 om 11:48

Op basis van wat? Enke omdat Vindahl nog jong is? Vindahl heeft werkelijk vanaf dag 1 lopen schutteren en heeft geen dag overtuigd. Hij is onzeker bij afstandsschoten, is een drama bij hoge ballen, is positioneel dramatisch bij dode spelsituaties en bovenal een enorme grabbelaar. Ik ben het eens dat Verhulst waarschijnlijk niet de oplossing is, maar die verdient in ieder geval een kans. Ik denk dat hij tenminste wel consistenter is en dat is altijd prettig bij keepers. Bovendien, als Verhulst nu ook door de mand valt is er nog tijd om te kijken naar vervangers:

17 juli 2022 om 12:46

Verhulst is vorig jaar al door de mand gevallen. Die is ook echt niet beter geworden door op z'n 29e een heel seizoen te hebben zitten banken. Vindahl kan tenminste nog beter worden. Het is of Vindahl gewoon de kans geven en vertrouwen bij hem opbouwen, of een vervanger halen en Vindahl verhuren tot hij het gewenste niveau heeft bereikt. Verhulst kan er echt helemaal niks van, en zal ons in de toekomst ook niks opleveren.

17 juli 2022 om 12:51

@spursfan - Lijkt me sterk hoor dat je geen keeper kunt halen die van het gewenste niveau is voor Az. Als je Karlsson bijvoorbeeld al voor 2,6 miljoen kunt halen, en eerlijk, we zijn in Nederland echt vrij slecht met het scouten van keepers, dan kun je voor een bedrag tussen de 2-4 miljoen best een prima keeper uit Scandinavie halen. Met betrekking tot je comment hieronder, Vindahl is inmiddels 24 en zijn cijfers bij Nordsjaelland spraken ook niet in zijn voordeel (55 wedstrijden, 86 tegengoals en 12 clean sheets voor de subtop van Denemarken). De enige wat hij heeft is lengte, maar hij oogt heel onzeker op goal en elke bal die op hem afkomt is het afwachten als hij het wel of niet kan tegenhouden. Een nieuwe speler mag je na 6 maanden niet afschrijven, maar als je na een jaar nog steeds moeite hebt om consistent te worden, dan mag je echt achter je oren krabben waaraan het ligt.

17 juli 2022 om 13:31

Vindahl was die keeper die we voor zo'n bedrag uit Scandinavië hebben gehaald. Er zaten meerdere clubs achter hem aan, dus zo slecht zal hij wel niet zijn geweest in Denemarken. Met wat meer ervaren spelers geef ik ze inderdaad een halfjaar om gewend te raken, maar deze jongen gaat bij AZ zijn eerste buitenlandse avontuur aan, dan kan je echt wel even de tijd nodig hebben om je aan te passen en gewend te raken. Hij moet inderdaad niet veel langer zo onzeker blijven, want dan schrijf ik hem wel af. Ik denk alleen niet dat AZ zin heeft nu nogmaals de portemonnee te trekken voor een keeper waarvan je net zo weinig garantie hebt dat hij zich wel meteen weet aan te passen. Dan is de kans groter dat Vindahl zijn plekje vindt dan dat de nieuwe keeper zich weet aan te passen. Homie Verhukst zie ik het al helemaal niet in zitten, die heeft voor mij allang bewezen niet goed genoeg te zijn, en die zal ook niet meer beter worden, wat Vindahl denk ik wel zal worden. Dan kan je ook nog een nieuwe ervaren keeper halen uit het buitenland, maar die willen ook wat verdienen en de vraag is of die trek hebben in AZ. Ik zou in ieder geval wel graag een bewezen keeper aangetrokken zien worden, maar ik hoef geen nieuw talent uit Scandinavië op goal, omdat ik niet zie waarom die wel kan wat Vindahl niet kan. AZ had Bizot nooit zo makkelijk moeten laten gaan. Was op het moment de beste keeper uit de eredivisie, en dat met een Onana in vorm.

17 juli 2022 om 15:15

Hoe is Verhulst door de mand gevlsn precies? Alleen Vindalh heeft elke wedstrijd geblunderd. Deed het in de voorbereiding goed en heeft daarna geen wedstrijd meer gespeeld.

Man man man, ik weet dat Vindahl niet het beste seizoen heeft gekeept, maar die jongen speelt zijn eerste seizoen in het buitenland, daar kan je ook niet meteen absolute top van verwachten. Met zijn 23 jaar zit er nog genoeg rek in. Hobie heeft echter allang laten zien niet goed genoeg te zijn. Is met een reden transfervrij op zijn 27e overgenomen van GAE en is kndertussen al 29. Die gaat echt niks meer voor je pakken dan Vindahl, alleen zit er nog een hoop waarde aan Vindahl als hij zijn draai een beetje weet te vinden, itt Hobie.

Gewaagd maar logisch.
Stel het word niets dan krijg je zo'n Drommel Mvoggo situatie.
Vind het persoonlijk wel het proberen waard.

Eigenlijk allebei niet goed genoeg voor een club met de ambities van AZ. Verhulst deed het aardig in de voorbereiding op het vorige seizoen en in de kwalificatie wedstrijden voor de EL, maar uiteindelijk vond ik dat hij te onrustig was en te vaak ballen weg stompte, terwijl ze vangbaar waren, waarna gevaar ontstond.

VOnd Verhulst bij mijn GO Ahead Eagles allesbehalve een goede keeper. Zeker geen puntenpakker. Een Gorter maakte echt indruk, er stond iets tussen de palen. Met Verhulst nooit gehad

Een jonge keeper uit het buitenland halen tijdens corona en dan een waardeloze defensie voor zijn neus zetten om hem dan te vervangen door een doelman die nooit verder is gekomen dan wat jaartjes jupiler league en zelfs daar niet overtuigde. De wissel is op basis van Vindahl zijn prestaties te begrijpen maar eigenlijk moet er dan een nieuwe doelman komen. Met Verhulst speel je wederom voor de playoffs in plaats van de top 3.

17 juli 2022 om 12:48

Of een ervaren keeper zodat Vindahl zich tijdens een eventuele verhuurperiode kan ontwikkelen, of Vindahl gewoon de kans geven en kijken of hij zich al wat meer op zijn plek voelt. Met Verhukst op doel ga je er zowel sportief als financieel uiteindelijk niet op vooruit, waar je aan Vindahl altijd nog een aardig bedrag over kan houden gezien zijn leeftijd.

17 juli 2022 om 13:01

Ik zou ook zeker de voorkeur aan Vindahl geven. Maar goed, wij staan niet iedere dag met ze op het veld dus geef de trainer het voordeel van de twijfel

17 juli 2022 om 13:33

De trainer heb ik inzake de kwestie Beukema al lang genoeg de tijd gegeven, ik zie niet waarom hij nu wel de goede beslissing zal maken. Zal je zien dat Hobie tegen Tuzla 2 blunders maakt en we daardoor nu al uit de ECL vliegen.

Ik vond dat vindahl zich in de tweede seizoenshelft wel redelijk herpakt heeft, natuurlijk is het nog geen bezot. Verhulst heeft uberhaupt de kwaliteiten niet, snap niet dat hij eerste keuze gaat worden. Jansen maakt wel vaker gekke beslissingen

17 juli 2022 om 14:42

Ik heb ook het idee dat Jansen nu een jaar te lang blijft. Vreemde beslissingen maakt hij zeker. Wellicht verrast Hoby maar heb er een hard hoofd in.

Totaal geen uitstraling die Vindahl. Heeft het fysiek van een 12 jarige.
Ze zouden hem nog niet eens aan Telstar moeten uitlenen.
2 miljoen kapitaalvernietiging aan die flapdrol.
Verhulst is al snel 3x klasse beter, maar dat is iedere doelman wel in de kkd divisie.

Is Mees Bakker of Sem Westerveld niet het bekijken waard? en Owusu-Oduro ben ik ook wel hyped voor.

17 juli 2022 om 19:04

Of moet AZ Drommel een kans geven op eersherstel en hem huren van PSV?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax66
2.PSV66
5.AZ63
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. LahdoAanvaller20
V. PavlidisAanvaller22
H. VerhulstKeeper20
M. van BrederodeAanvaller21
J. OdgaardAanvaller00
S. BeukemaVerdediger20
M. de WitVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

3 fans
Keeper, 29 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren