‘Van Valentijn Driessen kan ik écht enorm genieten!’

Donderdag, 7 juli 2022 om 08:30Justus Dingemanse • Laatste update: 21:13

Hoofdredacteur Freek Jansen van Voetbal International ging in Kopstukken vanuit Bar & Restaurant NOLA in Utrecht de diepte in over zijn eigen carrière. Na de strenge selectieprocedure haalden niet al zijn verhalen de aflevering, maar daarmee mogen zij niet verloren gaan. In de bonusaflevering Fragmenten & Feitjes vertelt Jansen onder meer over redactionele keuzes en zijn jaartje 'vreemdgaan' met het Algemeen Dagblad.

Door: Justus Dingemanse & Kevin van Buuren

Wie VI zegt, zegt Johan Derksen. De voormalig hoofdredacteur van het blad speelde dan ook een belangrijke rol in de loopbaan van Jansen. De twee ontmoetten elkaar twintig jaar geleden voor de eerste keer, in de periode dat Jansen bij NAC Breda speelde. “Ik studeerde journalistiek en voetbalde, dat was interessant voor hem. Maar ik moest me eerst op voetbal richten”, vertelt Jansen. “Toen ik jaren later niet meer voetbalde, aan het einde van mijn studie zat en wel oren had naar de voetbaljournalistiek, stuurde ik hem een brief. Dat was eind 2006. Een dag later kon ik al op gesprek komen en weer een dag later was ik aangenomen. Dat is nu ondenkbaar.”

De jonge Jansen kwam bij VI terecht in de voetbalkantine van de journalistiek. “De sfeer daar was geweldig. Er werd overal gerookt. En harde humor, ook naar elkaar. Net als bij het voetbal.” In Kopstukken vertelt Jansen over de voetvolleytoernooitjes op kantoor, waar ook Derksen de bal uit het niets ‘ineens vol op zijn linker’ kon nemen en over computers liet vliegen. “Het was heel ontspannen, maar tegelijk moest je ook leveren. Als het slecht was, dan kreeg je dat meteen te horen. Die aanpak kende ik van mijn tijd als voetballer en sprak me ook aan.”

De beruchte hoofdredacteur Johan Derksen, in andere tijden

Jansen is positief over zijn periode onder Derksen. Inmiddels is hij zelf ook onderdeel van de hoofdredactie. Zijn manier van leiding geven vergelijkt hij met zijn rol als trainer/speler van zijn amateurclub. “Ik wil graag tussen de redacteuren staan. Sinds een jaar of zes ben ik trainer/speler bij het eerste elftal van LSVV ’70 in Leiden. Ik zie veel raakvlakken. Je wil het beste voor iedereen en met elkaar top presteren, maar soms moet je ook keuzes maken en mensen teleurstellen. Hoofdredacteur moet je trouwens ook niet te groot maken hoor, dat ben ik ook maar toevallig geworden.”

Zichzelf niet te serieus nemen en een positieve houding is een belangrijk kenmerk van Jansen. Echter vermaakt hij zich ook om cynische tegenspelers. “Ik herken me dan ook niet in het beeld dat de journalistiek cynisch zou zijn. Verhalen van collega’s die een dergelijke reputatie hebben, lees en beluister ik met veel plezier. De column van Sjoerd Mossou vind ik geweldig en Valentijn Driessen, daar kan ik ook echt enorm van genieten.” Ook op de redactie van Voetbal International is niet iedereen zo goedlachs als de journalistieke teamspeler. “Dat moet ook niet, je moet juist verschillende karakters hebben. Dat maakt je sterk en ons elftal bij VI vind ik gewoon top.”

Freek Jansen vertelt geanimeerd op de stoel bij Kopstukken

Jansen voelde zich altijd al thuis bij ‘zijn club’ VI. Toch verliet hij dat team na 12,5 jaar om bij het AD te werken, toen het blad allesbehalve stevig stond. “Het was een hele roerige tijd, vol bezuinigingen en gedoe rond overnames. Ik was voorzitter van de redactieraad, had dagelijks met iedereen contact, waardoor het me helemaal leeg trok. Er waren zo veel randzaken aan de gang, dat ik niet eens meer met mijn echte werk bezig kon zijn.”

Wat volgde was een korte affaire. Al na een jaar keerde Jansen terug bij het Voetbal International. “Dat was inderdaad snel, ik snapte dan ook dat sommige mensen er van opkeken. Het was alsof ik een nieuwe vriendin had en zei: ‘Je bent heel leuk, maar ik ga toch weer terug naar mijn oude vriendin.’” Desondanks vertrok de ervaren journalist met een wrange nasmaak: “Ik merkte dat, toen ik kenbaar maakte te willen vertrekken, er een hele andere toon tegen mij werd aangeslagen. Dat vond ik in mijn carrière van vijftien jaar het vervelendst. Toch heb ik nergens spijt van, want ik heb ook altijd open kaart gespeeld. En VI is toch mijn thuis.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

Poll

Welke aflevering van dit seizoen vond jij het leukst?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door krovikan)

Nou, dat is een zeldzaamheid! Ik ken niemand die van Valentijn Driessen kan genieten.

5 juli 2022 om 13:40

Ik vind het vooral jammer dat mensen met zo weinig kennis en liefde voor het voetbal , op posities zitten waar ze niet horen. Zowel Driessen als Derksen hebben een veel te groot podium gekregen, wat totaal niet past bij hun beperkte kwaliteiten.

5 juli 2022 om 13:51

Ik denk dat Driessen prive een prima kerel kan zijn maar hij zuigt toch zovaak en altijd tegen de zelfde mensen heb ik het idee.
Maarja ieder zijn vak he.

5 juli 2022 om 14:16

@prem_93 als ik bij VI hoor hoe die vent over zijn vrouw praat en hoe hij met haar omgaat lijkt het me helemaal geen prima kerel privé

5 juli 2022 om 14:22

@ MC significant, oke daar heb ik geen weet van. Kijk al geruime tijd geen VI meer vanwege de inhoud van het programma.

5 juli 2022 om 14:48

Mooi hoe anoniempjes op internetmensen die hun hele leven in de voetbjournalistiek wegzetten als mensen met weinig kennis en liefde voor voetbal

5 juli 2022 om 15:02

@migi Je kunt de Telegraaf onmogelijk journalistiek noemen. Dat is gewoon verkapte roddelpers..

5 juli 2022 om 15:09

Migi, het zijn kneusjes die dénken verstand van voetbal te hebben. Is nogal een belangrijk punt. Dat ze er vervolgens ziel en zaligheid in leggen is hun probleem, maar dat maakt ze geenszins kenners van het voetbal. 😉 Het blijven nobody's.

5 juli 2022 om 19:50

Nouja als je Driessen hoort praten dan kan ik me echt niet voorstellen dat hij 'liefde voor het voetbal' heeft hoor. Alles is slecht , stom, onzinnig of raar volgens hem. Niemand kan er wat van behalve de absolute topspelers. Etc. Als je liefde voor het voetbal hebt zou je toch ook met plezier moeten kunnen kijken naar de mindere goden toch?

6 juli 2022 om 11:06

MC Significant, toch heeft de Telegraaf het nagenoeg altijd bij het juiste eind als het over Ajax gaat.

7 juli 2022 om 12:23

Populisme viert hoogtij in alle lagen helaas. Inhoud doet niet terzake. Derksen Driessen zouden een Juice kanaal moeten beginnen.

5 juli 2022 om 14:41

Misschien zijn vrouw?

5 juli 2022 om 16:06

Ik vermaak me wel met Driessen. Iedereen vind dat hij niet serieus te nemen is maar zodra hij wat zegt jaagt hij wel al die mensen de kast op 😄

5 juli 2022 om 16:26

Het is gewoon een hetze hier op deze site tegen Valentijn. Lekker populaur toepen dat Valentijn niet deugt en hopen op een like.

5 juli 2022 om 16:47

Ik snap ook niet echt waar mensen zich zo druk om maken. Hij geeft zijn mening en daar kan je het mee eens zijn of niet

5 juli 2022 om 17:15

Vraag me wel af of die echt zijn mening geeft of dat hij echt alleen mensen op de kast wil jagen. Desondanks moeten mensen zich er niet zo druk om maken.

7 juli 2022 om 08:55

Hij schrijft voetballers en trainers al af voordat ze een knikker hebben geraakt.
Bijna een pessimistische kijk op het voetbal, want alles wat niet perfect gespeeld is, of waar de klasse niet vanaf druipt is slecht en stom. Dat vind ik wat makkelijk om te roepen van een afstandje.

Daar kan ik het gewoon niet mee eens zijn. Vooral als zijn ongelijk wordt bewezen heeft hij dan ook niet de ballen om te zeggen dat hij het verkeerd had.

5 juli 2022 om 21:12

Volgens mij is dat 1 van de 10 inderdaad. Walgelijke man

6 juli 2022 om 00:09

Ik vind hem altijd wel leuk. Hij heeft in ieder geval overal een mening over. Kan je het vervolgens mee eens of oneens zijn, maar het creëert in ieder geval wat reuring.

Persoonlijk vind ik dat veel leuker dan het 93ste VZ lid of analist wat met een politiek correct verhaal met een hoop tekst maar zonder mening komt. Waarna je enkel kan zeggen: "nou, leuk verhaal joh."

Een hoop van wat Valentijn zegt is ook een beetje om te sarren en een beetje olie op het vuur te gooien. Hij chargeert wel eens. Vooral niet alles te letterlijk nemen wat hij zegt, en daar een beetje doorheen kunnen prikken.

6 juli 2022 om 08:36

Zie de reacties hierboven ook. Pure frustratie, omdat iemand anders denkt. Een nobody, kneusjes. Heel hypocriet zelfs, want het toont zelf aan hoe ze zijn.

Ik ben het vaak niet met hem eens. Het is inderdaad vaak een bloedzuiger en hij is graag negatief. Dat maakt het echter wel juist vermakelijk. Niet voor niets dat Driesen zoveel clicks online genereert. Het scoort. De tegenstanders van Driesen, die hier ook weer simpel en ongefundeerd lopen te brallen, houden dit zelf in stand

6 juli 2022 om 19:17

Ik luister al tijden niet meer naar prems commentaar vanwege de inhoud van zijn nutteloze opmerkingen

6 juli 2022 om 20:55

Ik zal van Valentijn genieten als hij zijn pensioen aankondigt..

Ik las de titel en dacht: iets klopt er niet.

5 juli 2022 om 13:33

Ze zitten met deze interviews in een bar... Ik denk dat deze vraag rond 2:30 's nachts kwam na 25 biertjes

Ik kan alleen van Driessen genieten als iemand hem op zijn plek zet.

5 juli 2022 om 13:37

Freek is familie van m'n vriendin. Die neem ik nu een stuk minder serieus op de volgende familie BBQ 😉

5 juli 2022 om 14:19

Inderdaad, alleen gebeurt dat veel te weinig. Ook die flapdrol Mike Verweij die echt zo vaak nieuws de wereld in slingert waarbij hij begint met: "ik denk" of "ik vermoed". Prachtig toen Marcel van Roosmalen hem eens live op tv de frikandel onder de sportjournalisten noemde

Ik vind het vooral leuk als Valentijn ongelijk krijgt. Met z'n 'wat denken ze dan? Dat ze voor Sinisterra 20-25 miljoen gaan krijgen? Met 15 miljoen mogen ze al heel blij zijn.'

5 juli 2022 om 14:15

Inderdaad. Het is alleen jammer dat hij er veel te weinig mee geconfronteerd wordt. Vooral bij VI en de Telegraaf laten ze hem gewoon met vrijwel al zijn onzin wegkomen zonder met de billen bloot te hoeven

5 juli 2022 om 14:16

Ja, afgerekend worden op foutieve teksten is in het journalistieke landschap van de Telegraaf niet aan de orde. Ongefundeerde lulkoek wordt daarentegen wel enorm gewaardeerd!

7 juli 2022 om 12:26

Typisch rechtse media. De onderbuik als graadmeter.

In de categorie 'zinnen die ik nooit verwacht had te horen en/of te lezen': "Van Valentijn Driessen kan ik écht enorm genieten!"

5 juli 2022 om 20:20

Het ligt eraan hoe je ernaar kijkt. Persoonlijk zie ik ook 2 kanten, de roddeljournalist die graag in de schijnwerpers wilt staan. En ik zie de man die het 90% van de keren aan het foute eind heeft en door veel mensen de grond in wordt geboord (voornamelijk de reaguurders, niet zijn collega's). Als je het op een bepaalde manier bekijkt, moet je er toch om lachen dat Valentijn zich elke keer weer voor schut zet (en dus op die manier kan ik ervan genieten)

Freek werd gevraagd om met een zin te komen die nog nooit iemand heeft uitgesproken.

Valentijn had zo goed kunnen worden in dit vak.
Als hij nou elke keer precies het tegenoverstelde had gezegd van wat zijn gedachte is, dan zou hij nu de grootste voetbalkenner van Nederland zijn geweest.

Ik kan altijd genieten van hoe sommige mensen op Valentijn reageren zoals een stier op een rode lap reageert.

Dat heb ik nou ook. Ik geniet ook enorm van de voorspellingen van Driessen. Heerlijk.

Hoe voorspelbaar zijn de vele reacties veelal opgevoed met volkskrant of AD. Voetbalnieuws is vaak waan van de dag en dan zit je er ook wel eens naast met je voorspelling. Ik geniet van zijn uitgesprokenheid, al ben ik het niet altijd met hem eens. Neem Valentijn met een korreltje zout, dat maakt het allemaal een stuk leuker. Mensen met een mening zijn nog zeldzaam in deze politiek correctie tijd. Dat zou je moeten koesteren. Het gaat over voetbal..Sommigen menen te zeggen dat hij niet hoort op zijn positie, dat wordt in een vrij land nog altijd bepaald door de kijkers of lezers die dit blijkbaar wel waarderen.

Wat een flut artikel. Leg dan op z’n minst even uit waarom je Valentijn zo fantastisch vindt? Hier schieten we niks mee op. Het artikel kan je samenvatten in 1 zin: Freek ging van VI naar AD en al gauw weer terug. Nou, lekker boeiend

5 juli 2022 om 15:31

@herbyherbs, het artikel hoort bij de YouTube-video die in de tekst staat. Hierin word je in ruim dertig minuten helemaal bijgepraat.

Vroeger plaatsen we alleen een inleiding met de video, maar veel gebruikers stelden er prijs op wat meer inhoudelijke context te krijgen. Vandaar dat we nu in zeven alinea's het gesprek in grote lijnen weergeven. Tegelijkertijd tikken we natuurlijk niet alles uit, want dan voegt de video weinig meer toe.

Driessen is gewoon een karikatuur.
Als hij niet vervelend kan doen valt hij niet op, dus heeft hij daarvan z'n ding gemaakt.
Het zielige is dat iedereen dat zo intussen wel doorheeft.

Ik kan ook wel genieten van Driessen, maar nog veel meer van de mensen die steeds weer boos op em reageren zonder door te hebben dat dit precies is waar hij op uit is.

Ben toch bang dat Fweek dit zegt uit collegialiteit en omdat hem ernaar gevraagd wordt. De manier waarop Valentijn Driessen en Mike Verweij journalistiek bedrijven zou elke zichzelf respecterende vakbroeder toch tegen de borst stuiten. VI is een respectabele titel die doet aan factchecking en geen gelul de wereld inslingert, als je dan ziet hoe Telegraaf eenzijdig en alleen een bewering publiceert in een column en een paar later daarnaar refereert als 'er wordt gezegd dat', terwijl ze zelf de bron zijn, dan zou je als collega-journalist van afgrijzen toch naar de Raad van Journalistiek stappen? Tolereren cq gedogen is een ding, maar ervan genieten? Kom op Fweek, you're better then that!

Waarom staat dit artikel hier überhaupt en vooral nog steeds zo hoog. Al dagen 39 reacties, ja nu 40, maar hou aub op met dat geslijm bij de grotere media. Artikelen doorplaatsen is genoeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.PSV33
3.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder11
B. BrobbeyAanvaller11
R. PasveerKeeper10
S. BerghuisAanvaller10
S. BergwijnAanvaller10
AntonyAanvaller10
D. BlindVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren