Is het vreemd dat PSV ‘gewoon’ heeft kunnen winkelen bij een Russische club?

Maandag, 4 juli 2022 om 19:58Tom Rofekamp • Laatste update: 20:05

PSV vindt dat de transfer van Guus Til vanuit Rusland om meerdere redenen te verantwoorden is. Er ontstond kritiek op de club omdat er een transfersom van maximaal vier miljoen euro is betaald aan Spartak Moskou, terwijl diverse Russische (rechts)personen op een sanctielijst zijn geplaatst vanwege de oorlog met Oekraïne. Een woordvoerder van PSV vertelt echter aan het Eindhovens Dagblad dat men zich in Noord-Brabant van geen kwaad bewust is. Ligt de verantwoordelijkheid in Eindhoven, bij de FIFA of ergens anders?

De woordvoerder van PSV meldt dat Spartak Moskou - waar ook Quincy Promes onder contract staat - momenteel niet op een sanctielijst van de Europese Unie of de FIFA staat. "Wij hebben de situatie bij meerdere instanties gecheckt. Die oordeelden dat er geen sprake is van een onoorbare gang van zaken", luidt het vanuit Eindhoven. Daarbij kwam dat Til en zijn familie uit veiligheidsoverwegingen dolgraag weg wilden uit Rusland. Al met al heeft PSV daarom besloten om drie miljoen euro over te maken naar Spartak Moskou, dat op kan lopen naar een kleine vier miljoen door mogelijke bonussen.

Volgens de Eindhovenaren wil de FIFA stimuleren dat spelers uit Rusland kunnen vertrekken. De wereldvoetbalbond zorgde begin maart al voor een regeling waarbij contracten van spelers zonder Russische of Oekraïense nationaliteit konden worden opgeschort tot 30 juni 2022. Onlangs verlengde de FIFA die maatregelen met één kalenderjaar, waardoor Til in theorie 'gewoon' tot de zomer van 2023 in Eindhoven vastgelegd had kunnen worden. PSV besloot echter toch een transfersom op tafel te leggen, waardoor Til nu tot medio 2026 onder contract staat in het Philips Stadion.

De kwestie die rijst is of het Russische clubs überhaupt nog moet worden toegestaan om buitenlandse spelers tegen betaling te kunnen verkopen. De Europese Unie stelde vanwege de oorlog al diverse sancties in tegen Rusland, waarbij er diverse sectoren, personen en bedrijven worden geweerd in de lidstaten. De Britse overheid - onafhankelijk sinds de Brexit - koos voor soortgelijke maatregelen, waarbij ook voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich op de sanctielijst werd geplaatst. De bezittingen van de oligarch werden vanwege zijn ogenschijnlijke banden met het Russische regime bevroren; daarom moest Chelsea noodgedwongen worden verkocht.Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door sirius)

'daarbij komt dat Til en zijn familie uit veiligheidsoverwegingen dolgraag weg wilden uit Rusland.' Dat is natuurlijk totaal geen argument, hij was al weg en kon naar tal van andere clubs. Het verbaast me wel, want Feyenoord had die paar miljoen ook wel, alleen had ik het idee dat je geen spelers uit Rusland kon kopen momenteel.

4 juli 2022 om 20:21

Ik denk dat Feyenoord die indruk ook had, anders hadden ze die drie miljoen ook wel afgetikt. Wat dat betreft een beetje vaag allemaal, omdat hij eerder (impliciet) aangaf wel graag bij Feyenoord te willen blijven. Maar ach, PSV kan waarschijnlijk echt om de titel gaan spelen

4 juli 2022 om 22:43

Als Feyenoord die indruk zou hebben dan is dat toch gewoon volledig hun eigen schuld? Kan ik me namelijk bijna niet voorstellen dat je als professionele organisatie dat niet even navraagt of er onderzoek naar doet (als je hem echt wilt hebben).

4 juli 2022 om 23:34

Zeker, dat ontken ik ook niet. Ik denk alleen dat Feyenoord het per definitie onmogelijk achtte om een transfersom over te maken aan een Russische club, wat in de huidige omstandigheden geen heel rare gedachte is. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat PSV moreel abject bezig is, want ik weet daar allemaal het fijne niet van. Wel vraag ik me af waarom Larsson zijn contract laat ontbinden bij Spartak en er voor Til überhaupt betaald moet worden

4 juli 2022 om 21:55

Zover ik weet is Til de 3e speler die voor een bedrag word overgenomen door een Europese club vanuit Rusland, dus zou bekend moeten zijn bij de beleidsbepalers

Goede reactie van PSV. Zo geef je meteen uitleg en haal je onduidelijkheid uit de lucht. Er wordt niet omheen gedraaid, maar keurig de standpunten aangegeven waarom de aankoop van Guus Til gewoon verantwoord en ethisch is.

4 juli 2022 om 20:31

Ik blijf het onethisch vinden. Als we voor spelers een uitzondering maken, dan kunnen we net zo goed alles openzetten. Olie, grondstoffen zijn toch minimaal net zo belangrijk en ethisch te verantwoorden dat we dat ook kunnen inkopen? Nu komen er mensen amper meer rond door gestegen prijzen. Kortom met die redenatie van jou kan je net zo goed niet meer boycotten

4 juli 2022 om 20:39

Een algemeen verbod op zakendoen met Rusland is er niet. Omdat ook de FIFA hierin geen obstakel vormt, mag PSV in dit geval een speler van een Russische club kopen. Voorwaarde is wel dat de betreffende club of de eigenaars ervan niet zelf op de sanctielijsten staan.

Staat Spartak en/of de clubeigenaars op de sanctielijsten?

Nee. Niet op die van de Europese Unie. Ook hun firma Lukoil is gevrijwaard van beperkingen. PSV mag dus zakendoen met de club. Hoofdaandeelhouder Alekperov staat echter wel op de Britse sanctielijsten, omdat hij als baas van Lukoil een belangrijke rol in de olie- en gasindustrie speelt. Mede daarom deed Alekperov in april een stap terug bij Lukoil. Opmerkelijk: het olieconcern riep Poetin in maart nog op tot een ‘onmiddellijke beëindiging van het conflict’.

4 juli 2022 om 20:55

Nee want die sectoren staan hoogstwaarschijnlijk wel op de sanctie-lijsten.

4 juli 2022 om 20:57

@genietter. Verschil met olie en grondstoffen is wel dat die euro's wél in de zakken van een oorlogsvoerend land, en dus in die van Putin, belanden. Dit geld niet, en de FIFA moedigt ook aan om spelers daar weg te halen. Door dat te presenteren als reden komt PSV wel een beetje over alsof ze moeder Theresa willen spelen, maar ik vind het in zijn algemeenheid wel een geldige reden om een speler te kopen.

4 juli 2022 om 21:13

Er is al heel veel inconsequentheid hoe om te gaan met Rusland. De atp tennis federatie bijvoorbeeld. Laten Russen gewoon toe. Groot Brittannië doet dat niet, daarom nu geen russen op Wimbledon. De atp distantieert zich van dat beleid, daarom ook geen ranking punten. Dus het is al allemaal zo scheef als iets.Ik vind dat je psv weinig kan verwijten. Til heeft daar destijds getekend, en toen was er nog geen sprake van een oorlog. Moet je hem dan 'straffen' als Nederlander in Rusland? De uitsluiting van Russische sporters is juist met de hoop de druk verder toe te laten nemen. Dat doe je niet door een speler als Til niet weg te mogen kopen

4 juli 2022 om 22:24

Ik vind het onethisch dat maakt het niet illegaal. Al je argumenten gaan over de legaliteit niet over de ethiek.
Verder snap ik het wel van PSV en is het aan jullie om je eigen morele overwegingen te doen, ik heb de mijne en die meningen kunnen naast elkaar bestaan.

5 juli 2022 om 12:25

genieterr

"als we voor spelers een uitzondering maken, dan kunnen we net zo goed alles openzetten."

Er wordt helemaal geen 'uitzondering gemaakt voor spelers'. Waar sprake van is, is dat de EU sancties heeft opgelegd aan Rusland en bepaalde Russische personen. Die sancties worden dus opgelegd op bedrijven en instellingen (en personen), die op een lijst staan. De voetbalclub Spartak Moskou staat niet op die lijst. Dus, daar kan én mag gewoon zaken gedaan worden. De EU heeft niet in het kader van de sancties álle handelsverkeren met Rusland plat gelegd.

Verder zou ik graag zien wat er dan in jouw ogen zo 'onetisch' zou zijn aan deze deal. Je maakt dat namelijk in je bijdrage nergens duidelijk waarom je dat vindt. Die link met mensen die nauwelijks rond kunnen komen zie ik niet namelijk.

4 juli 2022 om 20:46

De hoofdreactie laat inderdaad weinig over voor speculatie, maar die volgende zin " Daarbij kwam dat Til en zijn familie uit veiligheidsoverwegingen dolgraag weg wilden uit Rusland. " slaat natuurlijk als een tang op een varken.

Er zullen vast meer families weg willen uit Rusland, maar die kunnen niet zo goed voetballen

5 juli 2022 om 09:26

Persoonlijk heb ik geen enkel probleem om zaken te doen met rusland. Ik ben namelijk niet in oorlog met hun. Dat is iets tussen rusland en Oekraïne (de vs). Echter geven ze helemaal geen uitleg. Ze komen met kul reacties. Zeg gewoon eerlijk dat je het niet uitmaakt, want je had hem gewoon kunnen halen dit seizoen zonder hem te kopen.

5 juli 2022 om 12:30

musi26

"ik ben namelijk niet in oorlog met hun. Dat is iets tussen rusland en Oekraïne (de vs)."

Als we Poetin en Lavrov moeten geloven is het al een aantal jaar oorlog tussen de NAVO (dat zijn 'wij', dus jij en ik) en Rusland. Als we hackers en cybersecurity specialisten moeten geloven ook al trouwens. Of vraag even aan bedrijven als ASML en instituten als het in Den Haag gevestigde OPCW met hoeveel Russische agenten zij al te maken gehad hebben.

Dus als ik Poetin mag geloven ben jij een erg naïeve man.

5 juli 2022 om 09:34

Ja door te zeggen dat Til en zijn familie uit veiligheidsoverwegingen weg wilden daar.. dus eigenlijk heeft PSV een soort van liefdadigheidsactie uitgevoerd en doen ze nu net alsof het in het belang van Til gedaan is.

Blijf het een shady business vinden. Uiteraard prima te verantwoorden lees ik, maar er blijft een naar gevoel knagen

4 juli 2022 om 20:17

Uiteindelijk kun je zo'n jongen ook bevrijden uit een land waarin een kleine dictator geen tegenspraak dult en zijn land compleet geïsoleerd ziet worden door de rest van de wereld. Kan mij goed voorstellen dat Til liever terugkeer in Nederland. Daarnaast heb je sportief in Rusland ook niets meer te zoeken want die zijn toch uitgesloten van Europees voetbal

4 juli 2022 om 21:50

'uiteindelijk kun je zo'n jongen ook bevrijden uit een land...' Haha dit geloof je zelf toch zeker ook niet? Til was sowieso nooit teruggekeerd naar Rusland, met of zonder PSV. Puur eigen belang dit

4 juli 2022 om 22:14

Wat de UEFA/FIFA doen vindt ik ook pure maffia praktijken of wordt het contract automatisch met een jaar verlengd als een speler zoals Til (ff los van de verkoop) kiest om een jaar elders in Europa te spelen. En hoe zit het dan met de betalingen van Spartak aan Ajax inzake Promes. Of kan Ajax fluiten naar de centen mocht er nog een openstaande rekening zijn?

Hoe dan ook is het voor Til en zijn familie gewoon fijn dat hij nu gewoon helemaal weg is uit Rusland zonder dat dat in de toekomst nog problemen op zou kunnen leveren.

Waarom is huur eigenlijk geen handel? Of betaald de Russische club het salaris gewoon door?

4 juli 2022 om 20:27

Zoals ik het begreep betaald de nieuwe club het salaris van de gehuurde speler, maar krijgt de originele club geen vergoeding. Daardoor gaat er geen geld van of naar Rusland. Kan het echter op dit moment niet dubbelchecken.

4 juli 2022 om 21:03Als de spelers gebruik maken van de nieuwe regel, wordt hun contract een jaar opgeschort (einddatum dus met een jaar verlengt en komend seizoen transfervrij). Zoals ik het begrijp kunnen de Russische (en Oekraã¯nsche!) clubs de speler dan niet meer tegenhouden. Het is dus eigenlijk geen huur en het salaris van de speler bij zijn nieuwe niet Russische club zal gewoon onderhandeld moeten worden is mijn interpretatie.

En de Russische clubs ontvangen dus inderdaad geen euro.

4 juli 2022 om 21:37

Maar eigenlijk “besparen” ze dan alsnog op salaris?

Dit is naïef van PSV. Spartak Moskou staat niet op de sanctielijst maar iedereen weet toch waar dit geld van PSV terecht komt.

4 juli 2022 om 20:16

@miki1959 Vertel het eens, waar gaat dat geld heen?

4 juli 2022 om 20:29

Als je het nieuws een beetje volgt dan weet je dat elke Rus die niet doet wat Poetin wil vast kan worden gezet. De kans is dus aanwezig dat Russische clubs hun inkomsten af moeten staan aan de Russische regering voor zijn oorlog

4 juli 2022 om 20:32

Als je een beetje het nieuws volgt zegt ie.. Je bedoeld het propaganda nieuws wat hier word verspreid? Dus je gelooft blind wat er hier word geschreven? Dat is pas naïef.

4 juli 2022 om 21:42

Het is wel zo dat de eigenaar van Spartak gelieerd word aan Poetin. Dat er dus vraagtekens zijn is niet zo vreemd. Echter; als je PSV nu veroordeelt, moet je die grens globaal trekken en dan blijf je bezig. Het is dus wel een lastige discussie.

4 juli 2022 om 22:46

Wauw. Jij bent wel echt volledig gehersenspoeld door de media volgens mij.. net of die 3 miljoen iets bijdraagt aan de oorlogsmachine van Poetin.. 😂😂

Ik vind het toch een beetje dubieus allemaal, ik had ook de indruk dat er sinds het begin van de oorlog vanuit het westen geen cent naar wie of wat dan ook in Rusland meer mocht gaan.

Maar goed, voor Til zelf is het natuurlijk wel prettig. Ik kan me voorstellen dat hij dat graag zo snel mogelijk definitief weg wilde uit Rusland.

4 juli 2022 om 20:38

(cabinessence)
Ach die moraalridders hier die jongen wilde met zijn gezin niet meer naar Rusland nou dit was een mooie gelegenheid toch ik vind er niet onethisch aan hoor , ik denk ook de de meeste russen deze oorlog ook niet wilden ik snap ook nooit dat je sporters gaat straffen voor wat een zo'n idioot doet .

Wat een onzin dat PSV zich moet verantwoorden, moraalridderig gedrag weer. Spelers gaan ook nog steeds naar de VS en China en niemand die vragen stelt.

4 juli 2022 om 20:19

Ene Mikos Gouka postte vandaag een opiniestuk in het AD met allerlei aannames, vandaar dat zo is gekomen. Heeft PSV goed opgelost zo.

4 juli 2022 om 20:33

Ik vind wel dat PSV zich moet verantwoorden. Als in: leg even een en ander uit hoe het tot stand gekomen is. Tis een gekke periode met allerlei sancties richting Rusland en Russen, en als je als club dan een speler voor een paar miljoen uit Rusland haalt, is het logisch dat mensen daar ethische en juridische vragen bij hebben. PSV reageert daar alert op en neemt initiatief door snel met antwoorden te komen. Dat het juridisch goed zit, daar vertrouw ik op en dat hebben ze denk ik ook goed onderbouwd. Of het ethisch helemaal juist is, daar kan je je vragen bij stellen en PSV maakt nu deze goed onderbouwde keuze. Je voorkomt vragen en bent er transparant over en dat is beter dan het in de doofpot stoppen en het doodzwijgen.

Hoe ver gaat die anti Rusland propaganda nog door? Alsof alles wat Russisch is nu meteen slecht is. Terwijl het westen eigenlijk net zo veel of misschien wel meer slechte dingen gedaan heeft, en dat maakt dan allemaal niet uit want? Of wat te denken van Oekraïne zelf? Zo een beetje het meest corrupte land in Europa.. En nee, ik zeg niet dat het juist is wat Putin heeft gedaan. Verre van zelf, maar de hypocrisie komt mij wel de strot uit hoor

4 juli 2022 om 21:20

Potjandorie, heeft Oekraïne weer een land binnen gevallen? Vervelend land is dat ook zeg...

4 juli 2022 om 22:48

De VS valt al tientallen jaren landen binnen en laten ze in verwoesting achter. Wat denk je als Rusland opeens wapens aan de grens van Mexico had gezet onder het mom van een alliantie? Ik ben volledig tegen Poetin en deze oorlog maar het “Westen” is hierin zo enorm hypocriet..

5 juli 2022 om 12:50

Tilburg

"de VS valt al tientallen jaren landen binnen en laten ze in verwoesting achter. "

Prima! Maar ik was in 2001 en 2003 faliekant tegen de invasies van Afghanistan en Irak. Dus mag ik nu, uiteraard en vanzelfsprekend toch de inval in de Oekraïne veroordelen? En ik adviseer jou om de inval in Oekraïne ook gewoon zonder enige reserve te veroordelen. Want als jij fel gekant was tegen wat de VS destijds deed, moet jij dat nu, dus, ook weer doen. Want anders ben jij namelijk hypocriet. Want toen was je daartegen en nu [praat je het allemaal goed? Dat deugt niet! Zorg dat je zelf eerst niet hypocriet bent voordat je anderen daarvan bheschuldigd.

Overigens, jij vergeet natuurlijk om te vermelden dat nota bene de Sovjet Unie in 1979 al zelf Afghanistan binnen gevallen was. Waarom noem jij dat eigenlijk niet? Dan is Rusland, dus, in jouw redenatie nog véél hypocrieter dan 'wij' toch? Om over de inmenging van Rusland in landen in Zuid Oost Azië, Arabische landen in de jaren '50 en '60 nog gezwegen.

4 juli 2022 om 21:37

Je hebt natuurlijk wel gradaties, hè?! Een land binnenvallen waardoor mensen min of meer afgeslacht worden, enkel om gebieden te veroveren is weerzinwekkend. Nu zeg ik overigens niet dat er adequaat op gereageerd word, maar laten we ook niet doen alsof je alles 1 op 1 met elkaar kunt vergelijken.

4 juli 2022 om 22:05

Wat denk je dat de US in het midden Oosten heeft gedaan? Of china richting Taiwan of Hong Kong? Maar daar hoor je niets over of minimaal want dat zijn vriendjes van elkaar...

4 juli 2022 om 22:32

Daar hoor je meer dan genoeg over, wellicht beter luisteren? Wie gaat China of de VS ter verantwoording roepen? Dat is de vraag..

4 juli 2022 om 23:12

Was het maar zo makkelijk. Rusland sancties opleggen en min of meer boycotten zorgt al voor miljarden tegelijk aan schade. Wat denk je wat er gaat gebeuren als je de VS en China ook gaat boycotten? Daarom zijn dit soort discussies altijd vreselijk complex. Dat kun je echt niet zo simpel afdoen. Je kunt je zelfs afvragen hoeveel nut de sancties richting Rusland hebben, want vooralsnog verandert er niet zoveel. De daadwerkelijke schade eindigt bij de onwetenden en burgers in het algemeen. Het is bovendien niet zo dat het morele kompas van landen altijd naar het noorden wijst. Integendeel.

4 juli 2022 om 23:43

Daarom. De enige die ze pakken met die zogenaamde sancties zijn de burgers die onderaan de ladder staan. De rijken worden alleen maar rijker, en de gewone burger kan straks niets meer betalen.. Ik wil niet aan complot theorieën beginnen, maar het begint toch wel echt te lijken dat die zogenaamde wappies gelijk gaan krijgen. Nu weer met die stikstof onzin.. Wanneer houdt het op? Ik dacht eerst ook dat het allemaal complotten waren, maar er begint bizar veel uit te komen.. Ik hou mijn hart vast voor de toekomst.

5 juli 2022 om 09:34

De sancties hebben 0% nut. Hebben we allemaal ook kunnen zien met de sancties tegen Iran.

5 juli 2022 om 12:57

R Vat

"ik wil niet aan complot theorieën beginnen, maar het begint toch wel echt te lijken dat die zogenaamde wappies gelijk gaan krijgen. Nu weer met die stikstof onzin.. Wanneer houdt het op? Ik dacht eerst ook dat het allemaal complotten waren, maar er begint bizar veel uit te komen.."

Laat ik je vast waarschuwen, als je nog langer naar RT en andere bronnen blijft luisteren en jezelf dus lekker blootstelt aan Kremlin propaganda dan zul je nog veel en veel meer complotten, bizarre beweringen en andere rare idiotie tegen gaan komen. En dan kom je vanzelf terecht bij de Flat Earthers en diegenen die zeker weten dat Marc Dutroux een vriend was van Mark Rutte en dat we door pedofiele netwerken geregeerd worden.

Dus neem je eigen advies ter harte: begin niet aan complot theorieën! Blijf er ver weg van! We zijn de fase voorbij dat we complot theorietjes nog als onschuldig vermaak konden tolereren. Want die charme van die dorpsgekkies die het leven inkleurden, die is er niet meer. Complottheorieën blijken inmiddels gevaarlijk te worden, omdat mensen bereid blijken om totaal bizarre toestanden met geweld te verdedigen. Dus moet daar nu op ingegrepen worden.

5 juli 2022 om 13:03

"de sancties hebben 0% nut. .'

Dat zie jij zo? Okay, mag. De cijfers van de Russische economie (die op het niveau van Italië ongeveer liggen) zeggen iets heel anders. Op veel vlakken werpen de sancties hun vruchten al af. En dat gaat over tijd alleen maar meer worden. Kernpunt daarbij is dat Poetin de sancties voorzag en 600 miljard aan cash geld had verzameld om de oorlog mee te financieren na invoering van de sancties. Dat geld gaat straks heel snel verbrand worden.

Sancties werken ook nooit binnen tien dagen of zoiets he. Daar gaat tijd overheen. Dat weet jij ook wel.

Maar, jij zegt dat de sancties niet werken. Wat stel jij dan wél voor om te doen, ervan uitgaande dat jij tegen oorlog, tegen moord en tegen genocide bent? Hoe wil jij dat er een einde komt aan deze oorlog precies?

'hebben we allemaal ook kunnen zien met de sancties tegen Iran.'

Oh? maar leg dan eens uit wat jij hebt gezien/ Want ik heb gezien dat de sancties dus wél hebben gewerkt. Iran heeft namelijk een verdrag gesloten met VS en de EU waarin een vergaande beperking was opgenomen voor het atoomprogramma van Iran. Het is dat ene meneer Trump in zijn onwijsheid dat verdrag opgezegd heeft (terwijl de Europese landen dat verdrag juist bevestigd hebben). maar dat staat los van het feit dat sancties uiteraard wel degelijk werken.

5 juli 2022 om 22:21

@constant kante -

"laat ik je vast waarschuwen, als je nog langer naar RT en andere bronnen blijft luisteren en jezelf dus lekker blootstelt aan Kremlin propaganda dan zul je nog veel en veel meer complotten, bizarre beweringen en andere rare idiotie tegen gaan komen. En dan kom je vanzelf terecht bij de Flat Earthers en diegenen die zeker weten dat Marc Dutroux een vriend was van Mark Rutte en dat we door pedofiele netwerken geregeerd worden."

Dat is wel verschrikkelijk kort door de bocht. Ieder schandaal begint bij een complottheorie. Zo begon de toeslagenaffaire ook en we hebben allemaal kunnen aanschouwen hoe dat is verlopen en nog steeds gaande is.

Wel ben ik het met je eens dat je jezelf er niet in moet verliezen en dat je niet op zoek moet gaan naar een complot. Echter gebeuren er momenteel wel rare dingen en dan heb ik het niet zozeer over Rusland en Oekraine. Maar om dan dergelijke gedachtegangen gelijk te koppelen aan flatearthers vind ik vreselijk kortzichtig. Daarmee smoor je elke vorm van tegengeluid in de kiem en zoiets is nooit goed.

Onderaan de streep gaat het er vooral om dat je zaken moet kunnen onderbouwen aan de hand van bronnen die als betrouwbaar geacht worden en zo dicht mogelijk bij de kern zitten. Dat betekent inderdaad dat je van die onbekende dubieuze websites niets wijzer wordt, maar via platformen als de NOS, het Rivm, debatten in de Tweede Kamer e.d. kom je tot genoeg informatie om op tot een onafhankelijke en objectieve mening te komen.

Ik kan niet voor een ander spreken, maar dan maak ik me toch wel enigszins zorgen over de toekomst. Er zijn wel heel veel belangrijke aspecten waarop Nederland aantoonbaar in verval is. Onderwijs, veiligheid, zorg, financieel, zomaar even een paar essentiele vlakken waar dit kabinet en de vorige kabinetten flink aan hebben lopen zagen. Ik vind het persoonlijk te simpel om dat af te doen als onkunde. Je hebt het over mensen die bij elk cijfertje elke invalshoek tot zich krijgen. Dan zwijg ik gemakshalve nog maar over het historisch laag vertrouwen in de politiek. Kun je dan met droge ogen beweren dat je alles zomaar moet accepteren?

Met complottheorien is helemaal niets mis. Ze zijn nodig om grootschalige leugens en schandalen aan het licht te brengen. Het wordt pas een probleem als mensen activistisch worden voordat ze uberhaupt enige vorm van bewijs of onderbouwing hebben en afgaan op zeer onbetrouwbare bronnen. Dan wordt het inderdaad een probleem.

5 juli 2022 om 09:32

Die anti rusland propaganda is als sinds WO2 bezig. Daarom is deze oorlog ook ontstaan. Hadden wij als het westen getracht om echt vrienden te worden, dan was er geen enkele reden om Oekraïne binnen te vallen. En voor je denkt dat ik de inval aan het goedpraten ben, nee dat doe ik totaal niet.

5 juli 2022 om 12:44

"hoe ver gaat die anti Rusland propaganda nog door? Alsof alles wat Russisch is nu meteen slecht is. Terwijl het westen eigenlijk net zo veel of misschien wel meer slechte dingen gedaan heeft, en dat maakt dan allemaal niet uit want?"

Hoeveel mensen zoals jij gaan we nog meemaken die volledig ten prooi zijn gevallen aan keiharde Kremlin propaganda? Want geloof jij echt in dat lulpraatje dat wij Poetin hebben 'gedwongen' om 100.000 soldaten en 6000 tanks in te zetten om een buurland te laten kapotschieten en daar genocide te plegen??? Denk eens gewoon rustig voor jezelf na! Als een vrouw verkracht is, ga jij dan ook de suggestie wekken dat het kwam doordat zij uitdagende kleding droeg? Of is je oordeelsvermogen nog intact en is uiteindelijk de dader verantwoordelijk voor zijn daden? Want Joe Biden of Mark Rutte hebben het Russische leger niet het bevel gegeven om de grens over te trekken he! En 'het Westen' heeft geen massamoorden en etnische zuiveringen gepleegd, zoals in Boetsja.

"verre van zelf, maar de hypocrisie komt mij wel de strot uit hoor"

En dat constant en alles standaard maar hypocriet noemen is ook echt dé ziekte waar mensen veel teveel last van hebben. Je kan tegenwoordig dankzij de rechtse sneeuwvlokjes ook echt nergens meer iets over zeggen of een mening ventileren, of je wordt door de Reactionaire rechtse gedachtenpolitie direct gecancelled omdat je hypocriet bent. Zo kun je elke vorm van vrije meningsuiting inderdaad de mond snoeren. bah!

Logisch dat deze vragen worden gesteld, Rusland staat op een financiã«le afgrond door de oorlog en houdt zelf de economie met pijn en moeite in stand, elk beetje geld is meegenomen voor hun. Niet dat Spartak of PSV hier iets aan kan doen, dit is meer iets voor de Uefa/fifa maarja die letten niet zo op de financiã«n als er ook wat in hun eigen portemonnee belandt.

Voor Til en z'n gezin is het een mooie uitkomst in ieder geval.

4 juli 2022 om 21:06

@homelander. Ouwehoer niet jongen. De UEFA heeft speciale regels dat spelers een jaar transfervrij kunnen vertrekken, no strings attached. Die hebben de spelers vanaf het begin enorm geholpen, in mijn ogen het maximale wat ze kunnen en een goede oplossing.

En wat voor geld verdient de UEFA hiermee dan?

Zenit ook nog, Spartak bedoel je denk ik.

5 juli 2022 om 09:36

Het tegenovergestelde is is waar. Rusland ontvangt meer geld, dan ooit. De Russische bank moet er alles aan doen om de roebel niet te hard te paten stijgen.

5 juli 2022 om 13:06

Een duurdere Roebel betekent dat het duurder wordt voor landen om zaken te doen met Rusland. Het werkt dus negatief op de handelsbalans. vandaar de renteverhogingen van de Russische banken.

Ook overigens: de Russische economie, ondanks dus de stijgende Roebel, daalt al minstens met 4%. En dat percentage gaat naar verwachting nog stijgen.

Hoe zit dit eigenlijk? Is het niet 'gewoon' aan PSV zelf om te bepalen of ze Guus Til van Spartak willen kopen? Ook in de tekst staat dat PSV bij meerdere instanties gecheckt heeft en dat Spartak niet op die sanctielijst staat. Ik snap de ophef aan de ene kant wel, maar waar trek je dan de grens? Ik heb wel een beetje het idee dat die grens nogal selectief is.

Maar als Til in loondienst blijft van een Russische club staan wij ook met hooivorken bij de voordeur. Dan moet de Fifa het zo regelen dat spelers van Russische clubs transfervrij mogen overstappen

Komt wel raar over, maar als het binnen de regelementen is dan kan het.

Wel slim gespeelt van PSV, hadden misschien ook Feyenoord kunnen wijzen op deze mogelijkheid.

Begrijpelijk dat ze ook zelf wel een goede speler willen hebben, er zitten daar in Eindhoven wel een stel slimmerikken.

New, dat is niet vreemd. Overheden doen dat ook gewoon. Al vaker uitgelegd hier hoe dat zit. Geen theorie maar feiten. Zelfs de geliefde msm heeft dit uitgelegd.

Ik lees net dat de reden waarom dit mag, is omdat het via een Duitse rekening van Spartak is betaald, dus eigenlijk gewoon de regeltjes beetje omleiden.

Moet je ook niet straks weer zeuren over een WK in Qatar of het feit dat Barcelona nog spelers kan kopen ondanks Ffp.

Je omzeilt nu zelf ook de regels, en geeft indirect geld aan een land dat al tienduizenden slachtoffers maakte.

We zouden gewoon Rusland op Alles moeten boycotten, en niet met sanctielijsten gaan werken.

5 juli 2022 om 12:49

Ze geven het geld niet aan het land maar aan een club. Komt dus niet in de oorlogskas van putin terecht.

5 juli 2022 om 13:05

Jij denkt dat hierover geen belasting betaald word ?!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.PSV33
3.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. VertessenAanvaller00
W. BenítezKeeper10
J. DrommelKeeper00
K. PeersmanKeeper00
B. WatermanKeeper00
O. BoscagliVerdediger00
J. BranthwaiteVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

6 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 PSV 0 0 0 0
2021/2022 Feyenoord 32 15 2 0
2020/2021 SC Freiburg 7 0 1 0
2020/2021 Freiburg II 4 4 0 0
2020/2021 Spartak Moskou 3 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Vermoedelijke opstelling PSV: Van Nistelrooij hakt knoop door

PSV lijkt dinsdagavond in de terugwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League tegen AS Monaco aan te treden in dezelfde opstelling als tijdens het heenduel (1-1), zo blijkt uit...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren