Amnesty trekt aan de bel over Qatar: land voert act op over mensenrechten

Zondag, 3 juli 2022 om 18:09Tom Rofekamp

Amnesty International is alles behalve gerust over de mensenrechtensituatie in Qatar. Ondanks dat de gastheer van aankomend WK op papier talloze hervormingen in het arbeidsrecht heeft doorgevoerd, komt hier volgens de humanitaire organisatie in de praktijk maar weinig van terecht. Amnesty spreekt zelfs van 'achteruitgang' ten opzichte van het moment van de wetswijzigingen. Optreden van de FIFA kan volgens de organisatie een wereld van verschil maken.

De mensenrechtensituatie in Qatar wordt maandag besproken in de Bundestag, het Duitse parlement. Amnesty zal daarbij aanwezig zijn en een statement presenteren dat in handen is van nieuwssite RND. In het statement worden zorgen geuit over wat er allemaal veranderd had móéten worden, maar waarvan niets terecht is gekomen. Zo worden paspoorten van arbeidsmigranten nog steeds ingenomen, minimumlonen niet gemonitord, pauzes en vrije dagen genegeerd, lonen laat of helemaal niet uitbetaald en wettelijke beschermingseisen tegen de hitte verwaarloosd.

Volgens Amnesty heerst er grote weerstand binnen het Qatarese bedrijfsleven over de hervormingen. "Er zijn zorgen over het verlies van invloed en winstkansen", luidt de analyse van de organisatie. De overheid van het Midden-Oosterse land zou bij schendingen van het arbeidsrecht nauwelijks ingrijpen, waardoor er nog altijd een erbarmelijke situatie bestaat in het land. Wel voegt Amnesty toe dat de omstandigheden van arbeiders die direct op bouwterreinen voor het WK werken wel degelijk verbeterd is. Dat deel bedraagt naar verluidt echter maar twee procent van het totale aantal arbeidsmigranten in het land.

Amnesty roept de FIFA daarom op om een helder sanctieprogramma op te stellen voor het schenden van mensenrechten. "Zo'n compensatiemechanisme zou een echte game changer kunnen zijn", is de overtuiging. Naast de arbeidsrechtelijke situatie blijven ook (onder andere) vrouwenrechten en rechten van de LGBTIQ+-community een groot discussiepunt. De FIFA verscheurde half mei al contracten met een aantal Qatarese hotels die weigerden om koppels van hetzelfde geslacht te ontvangen. Het is strafbaar in Qatar om in het openbaar te laten zien op iemand van dezelfde sekse te vallen.34 reacties (laatste reactie door voetbalvreugd)

Zolang het geen vijand van Amerika is, boeit het blijkbaar allemaal niet zo. Over propaganda gesproken..

3 juli 2022 om 18:29

@tottigalactico, we hoorden anders ook weinig tegengeluid bij sport evenementen in Brazilie, Zuid Afrika, China of Rusland. Dat beschuldigende vingertje altijd maar naar Amerika is so simple minded. Commerciele belangen gaan voorop of het nu in Rusland is of Amerika dat maakt geen reet uit voor die bedrijven waar jij maar al te graag geld aan betaald.

3 juli 2022 om 18:30

Over niet weten waar je het over hebt bedoel je zeker? Duidelijk nog nooit de site van amnesty geraadpleegd.

3 juli 2022 om 18:36

Nee, over hoe landen als Saudi-Arabie en Israel alles kunnen flikken wat ze willen, zonder dat daar wereldwijde consequenties tegenover staan.

3 juli 2022 om 18:39

Amnesty heeft het daar ook heel vaak over. Ik snap niet echt wat je nog meer van ze verwacht. Een inval oid?

3 juli 2022 om 18:40

Mijn reactie is niet gericht op amnesty. Die doen uitstekend werk.

3 juli 2022 om 18:48

Dan snap ik je wel. Het leek dat je het over amnesty had.

3 juli 2022 om 18:49

Ah ok, dan zei ik (ook) niets

3 juli 2022 om 18:42

Precies en dan heb je Ronald De Boer nog met zijn onzin over hoe een geweldig positieve invloed dat WK op Qatar heeft

3 juli 2022 om 20:30

@Japie, 2 % van de arbeidsmigranten heeft werk vanuit het WK alle overige arbeidsmigranten werken in alle vormen van bouw en daar zijn de grootste problemen. En jij wil het maar alleen hebben over een nietszeggende de Boer?? Je blijft vooral 1 richting kijken. Dat hele land is en was al corrupt voor het WK maar ja toen kon je de Boer niet noemen. Wk is niet het probleem en ook niet de oplossing alleen voor die mensen rond het WK onder druk van internationale organisaties.

Dus denk niet zo beperkt om je ongenoegen over de Boer te misbruiken.

4 juli 2022 om 17:38

Ik weet dat heel dat land corrupt is. Daarom snap ik niet dat Ronald De Boer met hun in zee gaat om verhaaltjes te verkopen dat Qatar een soort van Disneyland is terwijl er de meest afschuwelijke dingen gebeuren daar

3 juli 2022 om 18:43

@totti
Qatar wordt er juist van beschuldigd dat het contacten onderhoud met Iran, een flink aantal landen hebben Qatar restricties en sancties opgelegd, waaronder de VS.

3 juli 2022 om 18:52

En toch wordt er een wk gehouden, is Saudi-Arabie een van de deelnemende landen en zou ook een land als Israel mogen participeren indien geplaatst, terwijl Rusland wordt geweerd. Dan wordt er toch duidelijk met twee maten gemeten en zijn oorlogen en mensenrechten slechts een cruciale factor wanneer de lijdende groep er een is waar we ons mee sympathiseren en de slechterikken aan de overkant staan. Hou voetbal en politiek gescheiden of knikker een land als Saudi-Arabie, de beste vriend van Amerika, er dan ook gewoon uit. En gooi de Israelische ploegen dan ook uit elk toernooi. Ik kan me niet voorstellen dat je niet ziet hoe selectief het beleid is.

3 juli 2022 om 19:43

Het is een naïeve gedachten om sport en politiek te scheiden. Zelf instrumenten als mensenrechtenorginisties zijn onderdeel van de wereldpolitiek.
Ja er wordt een WK gehouden; maar kijk eens na alle die negatieve geluiden rond dit wk. Dat onderzoek waar vele van het kritiek op gebaseerd is , is verre van waterdicht.

3 juli 2022 om 23:48

Wat heeft Amerika er mee te maken? In plaats van Amerika kan je ook China, Brazilië, India, Rusland, Iran, Saudi Arabië of Indonesië kunnen noteren. Waarom moet volgens jou Amerika er iets van vinden? Ik vind het vooral een Arabische aangelegenheid om dit aan te kaarten, de Arabische wereld houd zich echter stil.

Dat van die paspoorten is wel het meest kwalijke. Dat is gewoon (slecht) verkapte slavernij. Zouden ze in Qatar ook sorry zeggen?

3 juli 2022 om 18:26

Nahhh waarschijnlijk over 500 jaar wanneer er niemand is om echt sorry te zeggen. Mogen de achter achter achter achter kleinkinderen de schuld op zich nemen.

3 juli 2022 om 19:30

Met de huidige haat en nijd is het nog maar afwachten of we over 500 jaar nog een fatsoenlijk bestaan hebben. Overal oorlog, tekorten en dit soort conflicten. Lijkt wel wachten tot er een bubbel knapt.

4 juli 2022 om 07:13

Jij snapt het. Wereldwijde voedselcrisis is al in gang gezet. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. On: Mooi voor die 2%, nu de rest nog. Verder is dit toch geen nieuws?

Jammer dat ze in een islamitisch land zo tegen de islamitische principes in gaan. Echt zonde gewoon.

Welkom in de echte wereld. Wat hier gebeurd, wordt bv ook gedaan bij westerse bedrijven/landen. Op papier is alles goed geregeld in praktijk valt het vaak tegen. Als het om geld gaat dan worden princiepens heel makkelijk opzij gezet.

Laten we eerst eens kijken naar de mensenrechten in Europa voor we anderen de les lezen. Zolang hier een hele sector richting faillissementen en onteigening wordt geleid en mede hierdoor de zelfdoding onder agrarische ondernemers buitensporig hoog is, mensen onterecht al jarenlang slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire zonder uitzicht op verbetering/hun kinderen ontnomen zijn en de mensen in Groningen nog dagelijks leven in huizen die beschadigd zijn door voortdurende gaswinning moeten we hier echt nog grote stappen zetten. En dan heb ik het niet eens over de asielzoekers die hier noodgedwongen buiten slapen en niks te eten krijgen. Er is in ons land alleen al zoveel mis dat ik het heel erg misplaatst zou vinden als we wel anderen de les gaan lezen.

3 juli 2022 om 19:33

Mes snijdt van 2 kanten in dit geval. Wat betreft je voorbeelden met betrekking tot wat er hier speelt kan ik niks tegenin brengen, dat zijn enkel feiten. Maar je moet natuurlijk wel ook kunnen kijken hoe het er ergens aan toe gaat. Moet wel zeggen dat ik me kapot erger dat het huidige kabinet als hoofdzaak de buitenlandse problemen heeft in plaats van hier.

3 juli 2022 om 20:07

Eerst eigen problemen oplossen. Als jezelf niet alles op orde hebt, zal een ander je ook minder/niet serieus nemen. Als je in beiden energie steekt, ligt het voor de hand dat het allebei halfbakken aangepakt wordt en er dus niks wordt opgelost. In Nederland hebben we het zelf in de hand en daarom zou je hier, normaal gesproken, de meeste winst kunnen boeken.

4 juli 2022 om 02:11

Enigszins met je eens, maar vind de problemen toch in het geheel niet met elkaar te vergelijken.

3 juli 2022 om 19:38

Ik heb nog een veel beter idee. Laten we het gewoon allebei benoemen. En Amnesty is geen land. In ons eigen land moeten we vooral stoppen met VVD stemmen, want bij zoals vrijwel alles is ook het sjoemel- en wegkijkbeleid omtrent stikstof de reden dat de maatregelen zo rigoureus zijn. De stikstofcrisis is namelijk totaal niet nieuw.

3 juli 2022 om 20:04

D66 en ook CDA doen hier net zo makkelijk aan mee, maar de VVD is als jarenlange grootste partij en door het leveren van de minister president terecht de grote blikvanger. Het is gewoon een puinhoop. Dat er fouten worden gemaakt is begrijpbaar en nog enigszins acceptabel, maar dat die problemen structureel niet worden opgelost/groter worden gemaakt is niet te accepteren. Verder doel ik er meer op dat Amnesty nu bij Duitsland aandringt op acties. Wij hebben hier onze problemen, maar ik ga ervan uit dat dit in Duitsland net zo is en daar nationaal ook van alles speelt dat eerst opgelost moet worden. En ik ben persoonlijk eerst voor zelf je zaken op orde hebben voor je energie moet steken in de problemen van anderen.

3 juli 2022 om 21:42

Dan kan dus geen land ooit een keer kritiek hebben op de organisatie van een toernooi elders. En onteigenen, wat al heel lang gebeurt en waar een vergoeding (die hoger zou moeten zijn) tegenover staat, tegenover het afpakken van paspoorten en modere slavernij zetten is onterecht. Je kan en mag prima kritiek hebben op andere landen, ook als je zelf zo je eigen problemen hebt.

3 juli 2022 om 23:14

@CoMokum, en dat is dus het hele probleem van tegenwoordig. Het denken dat alles tegelijk mogelijk is en je overal in de wereld alle problemen moet (helpen) oplossen of we ons ermee moeten bemoeien. En ik ben het met je eens als het hier om incidenten zou gaan, maar het betreft hier door de overheid veroorzaakte problemen die structureel niet worden opgelost en burgers zeer direct treft in hun privéleven/gezinnen uit elkaar trekt en mentale problemen veroorzaakt. Sorry hoor, maar als zulke dingen direct veroorzaakt worden door de overheid, is het niet de tijd om je hard te maken over problemen in andere landen.

4 juli 2022 om 00:21

Allemaal peanuts vergeleken met de mensenrechtenschendingen die daar in Qatar plaatsvinden. Gaat dus helemaal nergens over om dat hier te benoemen, je mag god op je blote knieën bedanken dat je hier geboren bent.

Sommige kijken echt hier met zo’n obsessieve bril en proberen alles te vergelijken met het een en ander. Er gebeuren heel veel erge dingen in vele landen, maar slavernij om een WK tot staande te krijgen is heel iets anders dan de algemene sociopolitieke situatie.

3 juli 2022 om 21:20

Precies Binny maar laat bedrijven er dan niet meer heen importeren, laten clubs niet meer naar dat land gaan voor welke sport dan ook, laten de individuele spelers dan ook zich nu eens uitspreken en niet gaan. Hoe willen we ooit van het veld stappen bij racisme als we juist wel gaan naar een land waar mensenrechten in totaliteit geschonden wordt. Iedereen maakt keuzes maar vooral in eigen belang.

3 juli 2022 om 21:47

Zeker Thamike je hebt gelijk. We zeggen allemaal wat maar staan erbij en t gaat allemaal door

3 juli 2022 om 22:05

Je zou toch wel degelijk iets kunnen doen? Ik ga dat WK bijvoorbeeld niet kijken (al zijn hier leden actief die me daarin niet geloven, zij kennen mijn karakter niet). Niet dat die ene consument veel verschil maakt, maar dan draag je in ieder geval een minuscuul steentje bij aan een betere toekomst. Dat doe je niet wanneer je dat WK straks gaat vieren alsof het Koningsdag is.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren