Brands schrok zich rot bij Everton: ‘Dat wordt er gewoon doorheen gedrukt’

Zondag, 3 juli 2022 om 14:15 • Laatste update: 14:59

Marcel Brands kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn periode als technisch directeur bij Everton. De Brabander, die sinds 1 juli algemeen directeur bij PSV is, had het Engelse avontuur voor geen goud willen missen. Toch gebeurden er dingen bij the Toffees die hem minder bevielen.

Brands was tot de zomer van 2018 als technische man verantwoordelijk voor het voetbalbeleid bij PSV en stapte toen over naar Everton. In de drieënhalf jaar dat de directeur voor de blauwe club van Liverpool werkte, heeft hij niet kunnen neerzetten wat hij wilde. Dat had met meerdere factoren te maken. "Zodra je denkt dat je een beetje de grip hebt, verlies je die ook weer heel snel", zegt Brands tegen de NOS. "Ik heb bijvoorbeeld als Brugman moeten praten om Carlo Ancelotti in het zadel te houden. De eigenaren keken er heel simpel naar en zeiden: 'Er is drie keer verloren, Marcel, doe er wat aan'."

Het lukte Brands niet om de Italiaan, die afgelopen seizoen LaLiga en de Champions League won met Real Madrid, voor Everton te behouden. "Hij voelde niet meer de steun van de eigenaren. Ontzettend zonde. Ancelotti is niet alleen een uitstekende trainer, maar ook een fantastisch mens." Een ander voorbeeld is het afronden van transfers dat buiten hem om ging. "Een transfer wordt er dan doorheen gedrukt omdat de manager een speler kent en de eigenaar daarin meegaat onder het mom: 'Marcel, je hebt misschien wel gelijk, maar zie het maar als een cadeautje voor de manager'."

In december 2021 besloten Brands en Everton om uit elkaar te gaan. Dat ging in onderling overleg. De huidige algemeen directeur van PSV, die Ruud van Nistelrooij aanstelde als trainer, is niet rancuneus ten opzichte van Everton. "Ik heb veel ervaring mogen opdoen in een bijna perfecte competitie, die strak en goed georganiseerd is. Maar aan de andere kant is het verbazingwekkend hoe er met het vele geld wordt omgesprongen. Voor ons als nuchtere Nederlanders is dat soms nog steeds moeilijk voor te stellen."

Ondertussen is Brands samen met technisch directeur John de Jong bezig om de selectie van PSV een volledig nieuw gezicht te geven. Met Boy Waterman, Walter Benítez, Ki-Jana Hoever, Xavi Simons en Luuk de Jong kwamen er al vijf nieuwe spelers en waarschijnlijk komen Guus Til en Savinho daar op korte termijn nog bij. Volgens het Eindhovens Dagblad blijft het daar niet bij en zou het goed kunnen dat er nog meer spelers naar het Philips Stadion zullen komen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door ajajax)

Ik ben in ieder geval blij dat Marcel terug is bij PSV je merkt dat gelijk met de aankopen die we doen, veel aanvallers en middenvelders halen maar de verdedigers die worden tot nog toe niet aangetrokken.

3 juli 2022 om 14:54

Haha, de klassieker. Maar er komt hoe dan ook nog een CB. Maak je vooral geen zorgen daarover.

Mooi inkijkje geeft Brands hier in de gang van zaken van een Britse voetbalclub, de eigenaren bepalen uiteindelijk bijna alles. Drukken alles erdoorheen.

3 juli 2022 om 15:07

Ik ben trouwens Hoever vergeten, maar die tel ik ff niet mee als aankoop.

3 juli 2022 om 15:39

Huren huren, kap nou eens met dat huren.

3 juli 2022 om 18:02

ben alleen nog niet overtuigd van de kwaliteit van de aankopen.

3 juli 2022 om 18:31

Daar kunnen wij verder niks mee. Het is voor alle clubs weer afwachten hoe de nieuwe aanwinsten gaan presteren.

3 juli 2022 om 22:08

G-schock, daar heb je helemaal gelijk in, moet het bij mijn eigen clubje ook nog maar zien.

Hoe meer geld hoe minder waarden en normen er gelden. Het geld dat er in het voetbal omgaat is gewoon te achterlijk veel. Het is veelal harken, harken en nog eens harken.

3 juli 2022 om 14:46

Aldus Ryan Babel .... 😀

Sorry, je hebt helemaal gelijk hoor. Als je nu toch zo'n psg en barca ziet, dan zijn normen en waarden idd ver te zoeken.

3 juli 2022 om 14:55

Ja, mijn naam stamt nog af van zijn eerste periode bij Ajax, haha. Ja, Babel heeft de plank ook vaak zat misgeslagen. Enja een nieuw account beginnen doen we maar niet, want dan kan ik nergens meer op reageren

3 juli 2022 om 16:46

Tsja, waarden en normen, wat zijn dat in dit geval? Je kan ook zeggen dat de eigenaren juist erg vriendelijk waren en committent toonde aan bepaalde mensen en ze daarom iets gunde, daar is niks mis mee als je vanuit waarde en normen kijkt. Ik denk eerder dat hoe meer geld vaak leid tot minder goed beleid. Waarden en normen staan daar los van. Barcelona heeft bijvoorbeeld, voor de club die het is, weinig geld, maar ook geen waarden en normen.

Als dit echt is hoe dingen gaan snap ik wel dat ze er bijna uitvlogen. Een cadeautje voor de manager, geef hem een auto ofzo ipv een speler van 20 miljoen haha. Hadden ze niet ook honderden miljoenen meer uitgegeven dan ontvangen ook? De FA moet eens goed kijken want Derby was (helaas) ook gewoon de lul met punten aftrek.

Zelfde gebeurd met Ten Hag. Die krijgt nu ook een vrijbrief om spelers te halen die hij wil. Ook cadeautjes. Nog even en hij koopt Klaiber en Labyad. Gevaarlijke ontwikkeling. Laat mensen gewoon doen waar ze goed in zijn en waar ze voor gehaald zijn.

3 juli 2022 om 15:07

Hoe weet je dat Ten Hag een vrijbrief krijgt om spelers te halen? Het zijn tot nu toe vooral geruchten en ze hebben nu pas bijna de 1e transfer afgerond met Malacia.

3 juli 2022 om 15:12

Lijkt me toch duidelijk. Frenkie hebben ze gewoon op geboden hoor. Dat is geen gerucht. Martinez is ook geen gerucht. Malacia komt ook sowieso uit de koker van ten Hag. Daar komt Man Utd echt niet zelf op.

3 juli 2022 om 16:40

Je doet nu net alsof het amateur voetballers zijn.. Malacia is een toptalent. Frenkie is één van de beste ter wereld op zijn positie en Martinez heeft ook bewezen op CL niveau te kunnen spelen.. Hoezo zijn dat "cadeautjes"? Een trainer wilt toch op een bepaalde manier spelen en moet dus bepalen welke spelers hij daarvoor denkt nodig te hebben..

3 juli 2022 om 18:35

Nou van gaal mocht zelfs blind halen naar MU.

4 juli 2022 om 01:42

@ R.Vatros. Dat mag jij vinden, maar ik vind dat er bij United drie linksbacks zijn die beter zijn dan Malacia. Dat De Jong goed genoeg is ben ik wel met je eens, maar ook Martinez heeft niets bewezen. Die paar wedstrijden op CL niveau is niet genoeg. Ik vind hem dan ook minder dan Lindelof, Varane, Jones en zelfs Maguire zoals hij bij Leicester speelde.

3 juli 2022 om 15:29

Zo gek is dat toch niet. Zo heb je bijvoorbeeld een Schmidt die bij PSV een aantal oud-bekende spelers haalt zoals een Ramalho en een Zahavi, en ook een Götze die vooral door Schmidt kwam . Bij Feyenoord Idem met slot waar hij Guus Til wilde en er nu gesproken wordt over Stengs. Ten hag dan met Labyad en Klaiber. Zo heeft elke trainer ook een beetje invloed op de spelers die hij wilt, althans meer dan logisch is het niet , want de trainer moet uiteindelijk gaan werken met die jongens en dan lijkt het me fijn om al te weten wat je kan verwachten van een speler.

4 juli 2022 om 01:40

Tja, aan de andere kant, iedereen zat af te geven op het feit dat United spelers haalde die managers niet wilden. Lijkt me een beetje een samenspel om te kijken wie je gaat halen, maar als een trainer een speler niet ziet zitten heeft het sowieso weinig nut…

4 juli 2022 om 08:35

Zoals ik het begreep, was het niet zozeer een vrijbrief voor Brands om spelers te halen. Er werden juist spelers (zogenaamde buitenkansjes) gehaald zonder invloed van Brands, als het ware cadeautjes. Spelers die eigenlijk niet perse bij de club of visie pasten en uiteindelijk wel geld kostten en niet zoveel gebracht hebben.

Marcel Brands is altijd een van mijn favoriete bestuurders geweest bij PSV. Vroeger als technisch directeur en nu als algemeen directeur, in de laatste rol moet hij zich nog enigszins bewijzen. Volgens mij heeft de man een heel goed netwerk en de huidige technisch directeur John de Jong kan zijn hulp en ervaring goed gebruiken denk ik. Toon Gerbrands heeft het als vorige algemeen directeur prima gedaan bij PSV en ik hoop dat Marcel Brands niet alleen de technische invulling ondersteunt maar ook goed zicht houdt op de financien en continuiteit van de club. Voorlopig toont PSV in ieder geval daadkracht op de transfermarkt, dat is de verdienste van Marcel, John en Ruud. Laten we afwachten hoe PSV er over 2 tot 3 jaar voor staat met de in mijn ogen mindere financiele mogelijkheden t.o.v. Ajax. Voor de Eredivisie hoop ik dat ook Feijenoord bij kan blijven en mogelijk AZ, met af en toe verrassende uitschieters van b.v. Utrecht, Heerenveen, Twente of dergelijke. Ik verheug me al op komend seizoen in ieder geval.

Hij kan zeggen wat hij wilt maar als je 500 miljoen tot je beschikking heb en zoveel miskopen doet ligt het niet alleen aan een manager of eigenaar.
Hij heeft Everton hoogs persoonlijk aan de rand van de afgrond gebracht.

Het enige wat in zijn voordeel pleit is dat het bestuur hem zolang zijn gang liet gaan.

Maar goed dat is mijn mening.

Dat is wel erg makkelijk, hij heeft zelf aan de lopende band met geld gesmeten en ieder jaar een vrijwel nieuwe selectie gekocht van allemaal spelers die niets aan het niveau toevoegden. Het resultaat van dit wanbeleid is dat de club bijna gedegradeerd is en de beoogde Champions League plaats compleet uit zicht verdwenen is.
En bij psv doet hij nu precies hetzelfde, er wordt weer vrolijk doorgekocht en met geld gesmeten, de jeugd kan het weer vergeten en of het allemaal versterkingen zijn??? Je kunt er maar 11 opstellen. Wat moet je nou in vredesnaam met Guus Til??

4 juli 2022 om 07:54

15 doelpunten bij je concurrent wegsnoepen, is ook een tactiek he

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Everton

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Everton0-1
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. GordonAanvaller10
A. IwobiAanvaller10
D. McNeilAanvaller10
A. BegovićKeeper00
J. PickfordKeeper10
C. CoadyVerdediger00
S. ColemanVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Everton.

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren