Vera Pauw: ‘Ik ben als jonge vrouw verkracht door hoge voetbalfunctionaris’

Vrijdag, 1 juli 2022 om 22:00 • Laatste update: 22:02

Vera Pauw, voormalig voetbalster en oud-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen, is als jonge vrouw verkracht door een hoge voetbalfunctionaris. Dat zegt de huidige bondscoach van de Ierse vrouwen in een uitgebreid statement op Twitter. Later werd ze ook seksueel mishandeld door twee andere mannen en Pauw geeft aan dat dat voor haar symbool staat voor systematische problemen in het Nederlandse voetbal. De KNVB deed namelijk niets met haar verhaal.

"Zelfs mensen heel dicht bij me wisten dit niet, maar ik ben slachtoffer geweest van verkrachting door een prominente voetbalfunctionaris toen ik een jonge speelster was", zegt Pauw in haar statement. "Later kwamen daar twee seksuele aanvallen van twee andere mannen bij." Alle drie de mannen waren binnen het Nederlandse voetbal werkzaam op het moment dat ze zich aan Pauw vergrepen. De voormalig bondscoach van de Nederlandse voetbalsters heeft 35 jaar met dat geheim rondgelopen, maar heeft nu besloten om het te delen. "Eindelijk ben ik klaar om verder te gaan en ik ben trots op wie ik ben", schrijft ze. "Dit was het allermoeilijkste in mijn leven."

In de lange verklaring, die Pauw op sociale media heeft gedeeld, vertelt ze hoe ze zich de afgelopen 35 jaar heeft gevoeld. "Weinigen weten van het systematische seksuele misbruik, machtsmisbruik, pesten, intimidatie, isolatie en framing waar ik aan werd blootgesteld als speelster en als bondscoach in het Nederlandse voetbal. Dat heb ik jarenlang voor me gehouden en ik heb de herinnering aan de gebeurtenissen toegestaan om mijn leven te beheersen en me dagelijks pijn te bezorgen."

De voetbalautoriteiten waar Pauw haar verhaal aan vertelden, deden niets. "Sommigen wilden het liever stilhouden dan me de steun te bieden die ik nodig had. Nu kan ik zelf niet langer zwijgen. Nadat ik geen passende respons kreeg vanuit de KNVB, die ik gevraagd had naar een onderzoek toen ik mijn verhaal al voor de vijfde keer vertelde, ben ik onlangs naar de politie gestapt met mijn verhaal. Dat voelt al als het begin van het einde voor mij, maar ik weet dat er nog veel meer ellende aan zit te komen."

"Verhalen zullen ontstaan in de Nederlandse media over mijn vreselijke verhalen en ik weet ook dat men zich tegen mij zal keren om mijn verhaal in waarde te doen zakken", gaat ze verder. "Ik neem volledige verantwoordelijkheid voor wat ik gedaan en niet gedaan heb. Ik hoop dat andere jonge voetballers en trainers die aan iets vergelijkbaars als verkrachting en mishandeling blootgesteld zijn, zich nu dapper genoeg voelen om hun verhalen ook te uiten."Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties

Ik weet niet of ik goed doe om te reageren op dit artikel. Ik denk dat voor velen die zich niet in die wereld begeven en alleen voetbal kijken vanuit een toeschouwers point of view het moeilijk vinden om dit te geloven.

Uiteraard doet dit niet onder aan de vreselijke ervaringen die zij, als sporter, professional, als mens en vrouw heeft moeten ervaren. En ik denk dat de mensen waarbij zij heeft geklaagd, de ervaringen heeft gedeeld zich diep moeten schamen. Want om na 35 jaar op deze manier je verhaal te moeten doen zodat het bekend wordt en zodat er echt veranderingen gedaan worden is natuurlijk van de zotten.

Het verbaasd mij toch ook altijd weer, dat we in een Westers land wonen, leven, werken en ons prijzen om onze democratie, onze waarden, normen, de gelijkheid die we dus zo blijkelijk op papier na streven en verkopen aan andere maatschappijen - dat de grote jongens waar we toch steeds maar weer op vertrouwen, blijkbaar toch die waarden en normen niet delen met de gewone man en vrouw.

Triest, hoe bestuursleden, politici, mensen met gezag en beslissings posities, zangers, acteurs etc mensen die zich willen opleiden of kans willen nemen hun talent te kunnen uiten - worden uitgebuit en worden gebruikt in bijvoorbeeld de media en sport. (Hockey, Voice of Holland, Voetbal vrouwen, werkende op kantoor etc)

Triest triest en triest, je zou je kinderen bijna wensen om vooral maar gewoon een normale baan te kiezen met een gewone opleiding.

Succes mevrouw, van alle voetbal fans in Nederland, bedankt voor uw dienst aan Oranje en hulde voor uw openheid.

2 juli 2022 om 00:32

Ook bij normale banen gebeurt dit. Hoe vaak hebben managers geen affaire met een ondergeschikte. Misschien kan je dan nog zeggen dat er sprake is van wederzijds goedkeuren, toch valt het onder metoo.

Wat ik niet snap, en zeker in onze Westerse beschaving, dat er overal het oudste beroep wordt beoefend. Als je zo sexueel gefrustreerd bent. Blijkbaar gaat het niet om de sex.

Chapeau voor je comment. Goed verwoord en Ik sluit me daar volledig bij aan.

2 juli 2022 om 00:41

Uiteraard, het ging mij eigenlijk om dat het mij toch altijd verbaasd dat de daders, die overigens overal in de maatschappij zijn, in elk beroep etc. Dat de mensen die zich op facebook, instagram, in de media, op tv voordoen als vooruit strevende mensen, mensen waar we tegenop kijken als voorbeeld, mensen die weten dat ze zo gezien worden en die weten dat we naar ze kijken. Dat die mensen het toch altijd weer weten te verpesten.

Bijvoorbeeld die Ali B en Overmars, Borsato en die minister (vrouwelijk) die worden bekeken, gevolgd met cameras, interesse etc. liggen onder een vergrootglas en toch denken die mensen - weetje wat? Ik maak toch die zet.

Ik snap er niks van. Waarom doe je het? Je weet toch dat het ooit uitkomt. Je weet dat het mensen en jezelf beschadigd, waarom neem je het risico nou?

2 juli 2022 om 07:33

@jeronsaik,
Macht, macht macht. Het maakt niet uit waar je leeft, te veel mensen gebruiken hun machtspositie om dingen voor elkaar te krijgen. Of tenminste het idee te hebben dat ze alles mogen...

Bizar hoe er hier mee is omgegaan door de KNVB. Geeft ook wel aan hoe ziek de maatschappij was, dat dit allemaal geaccepteerd werd vroeger.

Goed dat ze nu hier mee naar buiten treed. Helaas is het nodig. Ben wel benieuwd of de KNVB hier nog wat mee gaat doen.

2 juli 2022 om 07:36

Was? Het is nog steeds dezelfde maatschappij hoor. Mensen blijven mensen, maar door dat we tegenwoordig leven in een ander tijdperk kan je dit sneller naar buiten brengen. Het nadeel is dan wel dat je nu ook meer zaken hebt waarin een slachtoffer valse beschuldigingen uit. (En ik denk niet dat Vera Pauw dingen verzint).

2 juli 2022 om 10:24

Ik bedoel was in de zin dat het toen ‘geaccepteerd’ werd. Nu word het niet meer geaccepteerd.

Wel vind ik dat het allemaal 2 kanten heeft (niet specifiek deze situatie).

Denk ook aan vrouwen die model wilde worden, gingen met de fotograaf naar bed en kregen een carrière. Iedereen kent waarschijnlijk wel de term Gooise matrassen. Ook zoiets.

Of als er een bekende voetballer een kroeg/ discotheek binnenkomt komen er vrouwen op zoals bijen bij een pot honing. Veel zoeken het ook zelf op.

Laat ik er even duidelijk bij zetten dat aanranding/ verkrachting natuurlijk uit den boze is. Maar ik geef deze voorbeelden meer om aan te geven dat het niet altijd zo zwart wit is.

En wat te denken bij de supermarkt om de hoek? Daar gaan ook vaak de leidinggevende naar bed met de caissières/ vulploegmedewerkers. Is dit machtsmisbruik? Er is immers wel een verhouding van leidinggevende/ werknemer.

Dit is een zeer ernstige zaak die echt moet uitgezocht worden. Verkrachting en seksueel misbruik. Dit heeft bijna niks meer met grensoverschrijdend gedrag te maken maar met een zedenmisdrijf. Machtsmisbruik wat heeft geleid naar twee ernstige misdrijven. Verwacht echt dat de KNVB dit serieus gaat nemen.

2 juli 2022 om 14:20

Het is niet aan de KNVB om ernsige misdrijven te onderzoeken. Die hebben daar de machtsmiddelen niet voor.
Dit is een zaak voor de politie en het OM. Die kunnen pas in actie komen als er aangifte gedaan is. En dat is pas onlangs gebeurt.

2 juli 2022 om 14:37

Goed dat je wat nuance in mijn bijdrage brengt, maar zou deze beschuldigen waar zijn (dat moet de politie gaan uitzoeken) dan heeft de KNVB toch een probleem. Het gaat hier wel over twee verschillende zedenmisdrijven.

Kijk en nu praten we over 1 van de ergste misdrijven die er is. Dit is geen foto sturen, of miserabele poging tot versieren. Verkrachting is het walgelijkste van het walgelijkste. Pijnlijk is dat ze er zolang mee rond heeft moeten lopen, zoiets moet je zo snel mogelijk aanpakken. Maar goed zo’n ervaring meemaken is dusdanig traumatiserend dat je het soms met niemand durft te delen. Ik hoop echt dat de hulp wat betreft verkrachting en het verwerken ervan explosief gaat groeien. Ontzettend moedig dat Vera dit deelt met de rest en hopelijk doorbreekt dit een taboe rond verkrachting.

2 juli 2022 om 14:22

Als het waar is. Als zou blijken dat er helemaal geen sprake is van verkrachting dan is er sprake van zeer ernstige smaad die iemands leven kan verwoesten

2 juli 2022 om 15:24

Helemaal met je eens en ik zie nu dat ik dat ben vergeten mee te nemen in mijn bericht. Ik sluit me er namelijk bij aan dat als er zoiets verzonnen wordt, dat keihard aangepakt mag worden. Gevalletje Amber Heard bijvoorbeeld.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. JanssenVerdediger131
S. SpitseMiddenvelder1310
D. van de DonkMiddenvelder139
L. BeerensteynAanvaller131
J. RoordMiddenvelder125
S. van der GragtVerdediger102
J. GroenenMiddenvelder102
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederlands vrouwenteam.

In de wandelgangen

Donderdag 18 augustus
Juventus heeft haast met de transfer van Memphis Depay. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren