‘Roma cancelde duel met Barça onder druk van PSG-directeur Al-Khelaïfi’

Woensdag, 29 juni 2022 om 16:47Jordi Tomasowa • Laatste update: 16:54

Corriere dello Sport denkt de werkelijke reden te weten waarom AS Roma zich heeft teruggetrokken voor de wedstrijd tegen Barcelona in de strijd om de Trofeu Joan Gamper. De Romeinen gaven als reden voor de afzegging dat de club de best mogelijke voorbereiding voor de selectie wil hebben, maar volgens de Italiaanse krant is Roma niet met een eerlijke verklaring gekomen.

Corriere dello Sport beweert dat Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van Paris Saint-Germain en de European Club Association (ECA), een rol heeft gespeeld in de afzegging van Roma. Volgens de krant heeft hij Dan Friedkin, de eigenaar van Roma, verzocht om het vriendschappelijke duel te annuleren. Als voorzitter van ECA sprak Al-Khelaïfi zich in het verleden al meermaals fel uit tegen de Super League. Barcelona staat, net als Juventus en Real Madrid, nog altijd achter de plannen om een Super League te vormen.

Barca meldde maandag nog woest dat Roma heeft besloten om zich terug te trekken voor de wedstrijd om de Trofeu Joan Gamper. “De club werkt aan het vinden van een nieuwe tegenstander voor deze wedstrijd en Barça zal de toeschouwers hun geld voor het kaartje teruggeven. Barcelona wil duidelijk maken dat de reden van deze omstandigheden volledig buiten de club ligt en de schuld is van AS Roma. Het bestuur overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de Italiaanse club”, schreef Barcelona op de eigen clubsite.

De Trofeu Joan Gamper is de wedstrijd die sinds 1966 de traditionele opening van het seizoen is voor Barcelona. De club speelt die dag een wedstrijd in het Camp Nou en de nieuwe spelers worden voorgesteld aan de fans. De prijs is vernoemd naar Joan Gamper, de man die in 1899 Barcelona oprichtte. PSV was in 2000 de laatste Nederlandse tegenstander van de Catalanen in deze traditionele wedstrijd.Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door conchaespina)

En deze bestuurders moeten volwassen mensen voorstellen. Grow up!

29 juni 2022 om 17:01

Die gozer kan zich beter wat drukker maken om de situatie in Qatar door wie hij zijn club laat sponsoren dan om een Super League

29 juni 2022 om 17:09

@Japie_Krekel Hij is zelf eveneens voorzitter van die sponsor en zit in de organisatie van het WK, dus ik vermoed niet dat hij zich daar echt druk om aan het maken is, haha.

30 juni 2022 om 16:24

Blijkbaar niet inderdaad, maar als je aan die ellende meedoet en dan nog durft te klagen over een Superleague dan heb je echt lef 😄

Heeft de UEFA in zijn zak die Al-Khelaïfi en ook nog eens de macht en mag spenderen als een maniak zonder er keihard gestraft te worden ... Wat een vergif zijn zulke oliesjeiks gene goed woord voor over.

29 juni 2022 om 17:01

Amen! Daarom kan ik er wel van genieten als een PSG eruit vliegt in de CL. Niets tegen de club maar wel hekel aan de eigenaar en zijn houding

29 juni 2022 om 17:02

Geloof dit best, alsof dit iets groots is. Die Nasser en co hebben zelfs de gehele Uefa in hun broekzak. Ze hebben zelfs meegeholpen met die nieuwe giga CL deal. Ze praten nu zelfs mee met zogenaamde de nieuwe ffp hervorming. En heb je niet gemerkt, Nasser en Ceferin praten dezelfde taal de laatste tijd. Zogenaamd hun gevecht tegen de ESL. Agh, kan niet wachten tot de Uefa ten onder gaat. Smerige organisatie. Het voetbal heeft altijd veel te danken aan de klassieke topclubs die voor veel kijkcijfers zorgen etc. maar nu zie je ze opeens weglopen met de olieclubs. En tsja dit betreft Roma zou me helemaal niks verbazen.

29 juni 2022 om 17:06

@SocioFan1 De controversie omtrent de ESL en de verschuiving die het meebracht wat betreft de machtsverhoudingen binnen het voetbal, hebben wel enorm goed uitgepakt voor Al-Khelaïfi inderdaad. Het zou me niet verbazen als hij van tevoren zijn kansen heeft ingeschat, en dit ook zag als een mogelijkheid om de klassieke topclubs aan te vallen en de status van PSG te ‘legitimeren’.

29 juni 2022 om 17:14

Ja idd, dat weet ik wel zeker. Alhoewel er vooraf al heel wat gebeurd is natuurlijk maar ze hebben op deze manier wel hun positie versterkt. Maar de ESL is ook een gevolg vanwege de opkomst van die staatsolieclubs en vooral de Uefa die met ze wegloopt waarbij zij hun gang kunnen gaan en zo'n ffp niets voorstelt. Of dat ze hun oliegeld op dirty manieren in de club pompen. Dat en de Uefa die hun achterna is gegaan heeft ervoor gezorgd dat de klassieke topclubs een andere weg willen inslaan, die van de ESL zodat oa de Uefa buitenspel wordt gezet. Maar idd ja, die Nasser en co zagen hun kans om hun positie te versterken en dat is voorlopig aardig gelukt maar juist dat is wat mij betreft een zeer grote zorg voor het voetbal! Allee jammer dat weinigen dat inzien!

29 juni 2022 om 17:19

@SocioFan1 Ik denk dat het niet echt het gevolg is van de clubs zoals PSG. Al tenminste in de jaren ‘90 werd er gesproken over een Super League. Ik denk wel dat het een gevolg is van de strijd tussen FIFA/UEFA enerzijds en de elite clubs anderzijds. Daarnaast steeds grotere financiële mogelijkheden, waardoor zo een competitie interessanter wordt, maar ook een toenemende noodzaak ervan - helemaal vanwege de coronasituatie.

29 juni 2022 om 17:38

Eens ja, dat is zeker ook een grote factor. Dat is 1 want idd de Fifa speelt volgens mij ook een stiekeme rol in deze. Alhoewel betreft mijn punt, het zijn de ESL clubs zelf die dat roepen over dus de strijdt tegen de staatsolieclubs (en hoe zij het voetbal eco systeem/piramide verwoesten) en de Uefa, die dus in hun broekzak zit en er nios tegen doet. Maar goed. Er is een chaotische ontwikkeling gaande op de achtergrond waarvan vele fans weinig afweten. Misschien boeit het ze weinig geen idee.

29 juni 2022 om 17:45

@SocioFan1 Uiteindelijk draait het simpelwel om geld. De elite clubs willen meer, maar dit zou ten koste gaan van de macht van FIFA/UEFA en hun inkomsten, dus die zijn tegen.

Overigens vindt de mondelinge behandeling van de ESL-zaak bij het Europees Hof plaats over een kleine twee weken, dus dan horen we inhoudelijk meer van de partijen. Ik ben er live bij, dus wellicht kan ik m’n post daarna wat verder onderbouwen, haha.

29 juni 2022 om 18:00

Uiteraard, dat is al heel lang zo, geld is een big thing. Alleen moet er wel een eerlijk eco systeem gehanteerd worden, een soort piramide constructie waarin de grote clubs bovenaan zitten en de clubs onderaan mee profiteren. Doe je het goed klim op de ladder naar boven en andersom. Zie clubs als Milan en Arsenal die neerdaalden of juist andersom een Atalanta en Spurs.

Maar nu heeft de Uefa die olieclubs zowat alle macht gegeven, de hindernissen weg genomen voor ze zoals de ffp en die zetten zichzelf compleet boven die voetbal piramide en verwoestem het voetbal ecosysteem. Zie hoe de markt bv. is ontploft sinds Neymars transfer etc. Maar ook de manier hoe ze hem hebben gehaald waarbij psg zelf zogenaamd niks op papier had betaald. Of neem een city dat gewoon even doodleuk 10 clubs bezit, talenten koopt via andere clubs of hun fake sponsorships etc.

Ja klopt ja, bijna dus maar je ziet dat er weinig aandacht voor is bij de gemid. voetbalfan. Het boeit ze weinig lol. Maar ja. Wel tof man, heb je iets van een functie daar dan zeker of? Ben iig benieuwd wat er uitkomt.

*Ohja die fans riepen dus they saved football haha. Maar ze hebben niet door dat they saved Uefa and the oilclubs for now. -_-

Overigens moet de ESL wel een open concept zijn, gesloten vind ik zelf ook helemaal niks.

29 juni 2022 om 19:19

@sociofan1

Dat ben ik met je eens. Sterker nog, de EU is het met je eens. Dat solidariteit tussen de elite en de 'grassroot' van fundamenteel belang is is vastgesteld door het Europees Hof en heeft de Europese Commissie eveneens beaamd. Bovendien is dit sinds het Verdrag van Lissabon ook expliciet neergelegd in Artikel 165 Vweu, waardoor het een formele wettelijke basis gekregen heeft. Daarin is eveneens gesteld dat eerlijkheid en openheid van belang zijn.

Van oudsher zijn sportbonden zelf-regulerend. Echter, hun autonomie is in toenemende mate 'voorwaardelijk' gemaakt, onder meer aan het houden aan Europees recht. Dat vormt ook de kern van de ESL-zaak: in hoeverre mag Fifa/uefa beslissen wie er wel/niet een andere competitie mogen opzetten? En, in het bijzonder, welke sancties mogen zij opleggen? Nu werd er gedreigd met uitsluiting van zowel clubs als spelers die aan ESL mee zouden doen. Dat is vrij ingrijpend en de ESL-clubs vinden met name dat de sportbonden misbruik maken van hun machtspositie. Fifa/uefa verdedigen zich door te zeggen dat de straffen nodig zijn om de structuur van het voetbal te beschermen, dus de solidariteit maar ook het functioneren van de competities. Daarnaast claimen zij dat de ESL-clubs een kartel vormen. Dat laatste is ook een belangrijke reden voor de de ESL om het format te veranderen naar een meer open competitie.

Interessant daarnaast is dat op dezelfde ochtend van de mondelinge behandeling van de ESL-zaak, ook de behandeling van een andere zaak is, namelijk die van het hoger beroep in de ISU-zaak. Dit is een zaak ingespannen door Mark Tuitert en Niels Kerstholt tegen de Internationale Schaatsunie, vanwege de straffen die de bond aan hen op wilde leggen voor het meedoen aan een organisatie die niet door de bond goedgekeurd was (namelijk door, uit m'n hoofd, een Zuid-Koreaans bedrijf dat een schaatstoernooi wilde organiseren in Dubai - heel nice). De uitspraak in die zaak gaat essentieel zijn voor de ESL-zaak.

Wat betreft je laatste vraag: ik heb geen functie bij het Hof, maar ik volg het inderdaad ook niet enkel als supporter, haha. Ik doe iets juridisch met een specialisatie op het gebied van sport, met name voetbal.

29 juni 2022 om 23:29

Ja interessant man. Dacht al zoiets, iets met sportrecht. Heb eens een studie periode sport recht gehad. Best leuk, dan krijg je met een heel andere kant te maken bv. in de voetballerij.

En nou dat idd dus. Maar wel grappig dat Ceferin dat vaak riep dus dat zij zogenaamd het voetbal redden. Uhm maar we weten allemaal wel dat het enkel om hun eigen portemennee gaat en machts status. Ben erg benieuwd wat er uitkomt.

29 juni 2022 om 17:10

Niet alles geloven wat je leest, totaal onbetrouwbaar deze krant.

29 juni 2022 om 17:13

Al vind ik de initiatiefnemers van de Super League zo mogelijk nog erger. Een competitie die gebaseerd is op marketingwaarde ipv sportieve prestaties, enkel opgesteld omdat clubs als Juventus en Barcelona financieel wanbeleid hebben gevoerd en verzekerd willen zijn van miljoenen ipv ervoor te moeten spelen.

29 juni 2022 om 17:37

Haha, net als de Champions League. Bedankt "nuanceman".

Beetje janken over de SL, terwijl het vanuit exact hetzelfde principe komt als de CL.

29 juni 2022 om 17:39

Haha idd ja, krom gebrabbel kom je hierover wel vaker tegen bij de meeste voetbal fans. Ze hebben geen idee joh. 🙈

Zoals kortgeleden, zogenaamd, ...we saved football riepen ze dan haha. 🙃

29 juni 2022 om 17:57

@Almogaver Niet helemaal, want een (cruciaal) verschil zit ‘m in dat de ESL een gesloten competitie is, terwijl de Champion’s League dat niet is. Ik vermoed dat dat ook een belangrijke factor zal spelen in de aanhangige zaak.

Om toch de ‘nuanceman’ uit te hangen: in hoeverre clubs een eerlijke kans hebben en het huidige systeem niet voornamelijk enkel dezelfde elite clubs dient, valt wel te twisten uiteraard.

29 juni 2022 om 18:02

@TULLIUS Dat is dus veranderd he. De ESL en hun clubs hebben dat veranderd van gesloten naar een open concept. En maar goed ook, een gesloten concept sloeg nergens op. Zou net de NBA lijken maar dat is allemaal zo anders ingedeeld.

29 juni 2022 om 18:08

De zo door iedereen gelauwerde Premier League, beste competitie van de wereld roept iedereen. Ontstaan als... precies dat, een Super League. Geen problemen mee gehad toch?

29 juni 2022 om 18:48

@sociofan1 Voor zo ver ik heb kunnen zien en publiekelijk gedeeld is, is het nu wel het plan om het concept meer 'open' te maken dan eerst, maar niet helemaal en zeker niet geheel gebaseerd op sportieve prestaties. Dit zijn sowieso slechts plannen, want de laatste officiële versie van het format is nog wel met bescherming van de 'founding clubs'.

Ik denk overigens dat er uiteindelijk wel een break-away league zal komen. Dat lijkt me onvermijdelijk. De 'ESL-clubs' moeten alleen nog het juiste format vinden wat hen wel de financiële voordelen geeft, maar ook juridisch houdbaar is.

1 juli 2022 om 17:38

De spaanse clubs kunnen er ook wat van met al die leningen en dat zeg ik als real fan.

Gewoon lekker vriendschappelijke Clasico voor Gamper, zelf dat haalt meer kijkcijfers dan elke Ligue1 wedstrijd.

29 juni 2022 om 20:08

Een vriendschappelijke Clasico? Bestaat dat? Willen we dat?

29 juni 2022 om 20:57

Toch altijd fijner, want dat maakt de vriendschappelijke wedstrijd iets minder vriendschappelijk en zorgt toch voor een bepaalde inzet. Als je daarmee ook nog eens een middenvinger kan uitsteken naar Al Khelaifi, waarom niet?

Aldus eens Italiaans krantje dat nou niet echt bekend staat als betrouwbaar. "Denkt te weten", next.

29 juni 2022 om 19:40

En wat denk je dan dat de werkelijke reden is dat Roma plotseling heeft afgezegd en Barcelona furieus heeft gereageerd?

Mocht dit waar zijn dan is dit toch echt wel triestig. Ik betwijfel het eerlijk gezegd.... Wat heeft de voorzitter van PSG zich even te moeien met het reilen en zeilen van AS Roma?

29 juni 2022 om 17:15

Puur om Barcelona sarren denk ik, niets meer en niets minder. Ome Nasser kan toch doen wat hij wil, want zelfs als hij buiten de lijntjes kleurt heeft het voor hem geen gevolgen.

29 juni 2022 om 17:15

Toch lijkt mij dat hij het meest aan het genieten is als hij Barca of Real M dwars kan zitten, of het nou een oefenwedstrijd is of spelers van beide clubs kunnen halen. Hij wil gewoon laten zien dat hij meer macht heeft als de 2 beste clubs van de afgelopen +/-10 jaar.

29 juni 2022 om 19:18

Mocht het waar zijn. Maar ja, geen enkel bewijs anders dan een obscure krantje.
Zou Barca er niet gewoon achter kunnen zitten om PSG zwart te maken? Of verzint men maar wat om de krant te vullen?
Wie het weet, mag het zeggen.

Iemand die zo corrupt en achterbaks is en op alle mogelijke manieren zijn eigen macht en die van zijn meesters misbruikt mag gewoon aanblijven in een hoge functie tbv de Uefa. Mooi toch.

Tis weer komkommertijd, waar geruchten rond een oefentoernooi nieuws zijn.

Klinkt vooral als een typisch machtsspelletje. Barca en PSG staan natuurlijk al niet bekend als beste vrienden, dus mocht dit waar zijn zou het me niks verbazen. Triest is het wel, het elkaar zo willen beïnvloeden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4953 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. KessiéMiddenvelder10
GaviMiddenvelder10
P. AubameyangAanvaller10
O. DembéléAanvaller10
RaphinhaAanvaller10
Jordi AlbaVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren