Newcastle presenteert controversieel ‘met mensenbloed doordrenkt’ shirt

Dinsdag, 28 juni 2022 om 19:06 • Laatste update: 20:08

Newcastle United heeft alsnog het derde shirt gepresenteerd dat de afgelopen weken hevig bekritiseerd werd. De Engelse topclub trekt zich niets aan van het statement van Amnesty International, dat in mei al verbolgen reageerde op het wedstrijdtricot. De mensenrechtenorganisatie beschuldigt Newcastle met het wit-groene shirt promotie te maken voor Saudi-Arabië, dat sinds de overname sterk gelieerd is aan de club. "Dit beschouwen wij als het sportswashen van een in bloed gedrenkte mensenrechtentoestand", aldus Amnesty.

Hoewel Newcastle het verband lijkt te ontkennen, toont het shirt veel gelijkenissen met het nationale tenue van Saudi-Arabië. De Premier League-club kwam in oktober 2021 in handen van een steenrijk consortium uit dat land, maar is officieel niet verbonden aan Saudi-Arabië. Sterker nog, de Engelse voetbalbond kreeg de garantie dat de Saudische staat geen enkele inspraak zou krijgen in de arbeidersstad.

De mensenrechtenorganisatie beschuldigt de Arabische staat van ‘sportswashing’, een Engelse term die afgeleid is van whitewashing (witwassen). In het geval van ‘sportswashing’ gaat het om het gebruik van het positieve imago van sport(clubs) om de eigen reputatie te verbeteren. Felix Jakens, werkzaam bij Amnesty International UK, zei tegenover the Guardian na het uitlekken van de shirts: “Als Newcastle dezelfde kleuren kiest als Saudi-Arabië, toont dat de macht van het geld en de toewijding van het koninkrijk om zijn brute, in bloed gedrenkte mensenrechtentoestand te sportswashen.”

Newcastle werd in oktober 2021 overgenomen door Public Investment Fund uit Saudi Arabië. Die organisatie zou nauwe contacten houden met de staat, niet in de laatste plaats omdat kroonprins Mohammad bin Salman ook voorzitter is van PIF. Bin Salman zou onder andere goedkeuring hebben gegeven voor de moord op journalist Jamal Khashoggi, die in oktober 2018 werd geliquideerd.Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door timmio)

Zolang de FA stilzwijgend toekijkt, zie ik niets mis met het 3e tenue te veranderen naar je landkleuren. Amnesty is altijd erg luidruchtig als het gaat om spelers, bobos en clubs, maar laat ze eens organisaties als de fifa, uefa, de fa, de fia enzo structureel en keihard aanpakken. Je weet wel, waar de wortelrot zit.

28 juni 2022 om 19:16

Doen ze ook.

28 juni 2022 om 19:18

Ik merk het

28 juni 2022 om 19:22

Dat jij niet op de hoogte bent betekent niet dat ze het niet doen natuurlijk. Amnesty heeft de uefa al aangesproken in verband met de finale van de EL in Azerbeidzjan, de FIFA al een keer of honderd in verband met het WK en de FA ook gewoon in verband met de aankoop van Newcastle.

28 juni 2022 om 19:25

Misschien wil je mijn reactie beter lezen. Ik schrijf keihard aanpakken, niet dat softe gedoe met een koekje erbij. Want het heeft geen effect, iedereen kan dat zien

28 juni 2022 om 19:29

Ze hebben naar het schijnt massa-executies van familieleden van hooggeplaatsten in die organisaties overwogen als keiharde maatregel. Om God weet welke reden hebben ze dat echter niet gedaan…

28 juni 2022 om 19:41

Sorry bochherief, wat soort keihard aanpakken denk je dat amnesty kan doen? Ze hebben geen eigen rechtbank..

28 juni 2022 om 19:45

Bongiorno, hun lobby is veel te zwak. Schrijnend. Terwijl hun doelen prachtig zijn. Bewerkstelligen niets bij de beslissers en richten hun pijlen daarom maar op de actoren.

28 juni 2022 om 19:50

Keihard aanpakken? Ook een voorstelletje waarmee ze dat kunnen doen? De enige mogelijkheden die zo'n organisatie heeft is geld inzamelen om slachtoffers te steunen en verder vertrouwen op de macht van de publieke opinie om bepaalde partijen het vuur aan de schenen te leggen nadat ze de massa inlichten over alles waar deze organisatie zich schuldig aan maakt. Ze kunnen dus echt niets anders dan de Fifa en Uefa publiekelijk aanspreken en veroordelen over zulke dingen en vervolgens vertrouwen op het gezond verstand van de massa.

28 juni 2022 om 20:12

real8madrid

keihard aanpakken klinkt zo lekker populistisch om te scoren.

Maar wist je niet dat Amnesty beschikt over een eigen leger?
Ik denk dat je in de war bent met VN. Een non-profit organisatie wat geld inzamelt voor slachtoffers, mensenleed onder aandacht brengt en wat lobbyt

28 juni 2022 om 21:02

Lekker hoor bochherief, hun lobby is te schrijnend. Verandering moet van mensen vandaan komen. Dat kan Amnesty niet afdwingen. Wat een hol geblaat van je.

28 juni 2022 om 21:10

@bochherief: je bent goed in het benoemen wat Amnesty allemaal niet goed doet, maar wat zouden ze dan wel moeten doen in jouw optiek?

28 juni 2022 om 19:18

De FA is zo hypocriet als wat! Als je met geld komt, laten ze alles toe. Hun weg kijken zegt wel alles maar niet alleen nu. Sinds Abramo's dirty oilmoney al. En dan nu Newcastle's overname toelaten. Bah! Oilmoney talks nowadays! 🤮

28 juni 2022 om 19:25

Aan de ene kant ben ik het met je eens. Maar aan de andere kant "oilmoney" kunnen ze uitgeven omdat wij met z'n alleen graag een auto rijden en er lekker warm bij willen zitten. Wat de Saudies in Jemen doen is 10x erger dan wat er in Oekraïne gebeurt, maar ik hoor daar niemand over. Omdat we het olie vanuit daar nodig hebben. Dan is ons eigenbelang belangrijker dan levens van onschuldigen.

28 juni 2022 om 19:31

Ik zie niet in wat er mis is met dit tenue. Laat voetbal voetbal en politiek politiek. Oekraïne is wat mij betreft een NAVO/EU/Europese aangelegenheid. Wat er in Yemen gebeurt, daar moeten de Arabische landen zich maar hard voor maken. Dat hoor ik te weinig. Hoor niets uit Noord-Afrika ofzo daarover. Zoals wij weinig tot niets roepen over "hun" oorlog, doen zij dat niet over "onze" oorlog. Ik vind dat ook helemaal niet vreemd, want denk dat een wijkagent effectiever is dan een wereldpolitie.

28 juni 2022 om 19:33

AZE/CHE 4 EVER

Tja, zo werkt de wereld nou eenmaal. Gebeurd het dichterbij springt iedereen hoog en laag, gebeurd het verder weg kijkt iedereen weg. Zeker als het schuldige land 1 van de grootste leveranciers van grondstoffen is. Vind ik het correct? Absoluut niet! Maar het tekent wel de hypocrisie en het eigen belang zoals je terecht al schetst.

28 juni 2022 om 19:40

Ons eigen belang....

Ja want we moeten de hele dag maar gaan werken om al onze centen naar hulp organisaties sturen zodat iedereen op de wereld het goed heeft behalve wij.

Scheef gelul altijd, mensen die hier al niet rond kunnen komen omdat alles zo duur is geworden, ouderen die 1 a 2x mogen douchen per week, blij moeten zijn dat er een verzorger is die 5 min tijd heeft voor een praatje en noem maar op. Mensen die al 10 jaar wachten of sociale huur woning, of zorg voor hun kinderen met een achterstand maar al 5 jaar wachten.

Denk dat we het voor Oekraine, Afrikaanse landen die nu (en elk jaar weer) een voedsel crisis hebben of nu voor Jemen echt ons best doen en echt wel proberen druk uit te oefenen

Maar we kunnen er niet 365 dagen mee bezig zijn.

28 juni 2022 om 19:30

@bochherief, tsjah de beste stuurlui staan aan wal. Net als jp de jong toch?

Heeft Newcastle ooit wel vaker met deze kleuren combinatie gespeeld of is het enkel sinds de overname? De link leg je, al dan niet terecht, toch vrij snel. Subtiele manier om te zeggen dat je met geld alles kunt maken.

28 juni 2022 om 19:17

JK-Ajax

Ken NCU vooral van wit en zwart

Moet wel zeggen, shirt ziet er erg nice uit.


P.s. weet je pas wat komisch zou zijn. Als ze voor de spelers van die witte gewaden maken, ook die doek op hoofd. Daarin laten spelen, en dan nog de club laten ontkennen dat er een verband is met SA ;p

28 juni 2022 om 20:48

Plakbaardje er nog op en ondertussen keihard ontkennen

28 juni 2022 om 19:27

Heb het gevoel dat dergelijke figuren, net als Al Khelaifi, hier net van genieten. Zoals je zelf zegt: Ze voelen zich untouchable en weten dat ze met geld iedereen uit hun hand laten eten. Van de FA tot Macron in Frankrijk, tot influencer-toiletten in Dubai.

28 juni 2022 om 19:35

Is een derde shirt qua kleuren niet altijd bewust anders dan de kleuren van het thuis- en uittenue? En ze mogen toch kiezen wat ze willen?

28 juni 2022 om 20:10

Daarnaast vind ik het ook gewoon een strak shirtje geworden..

Mensenbloed? Ik neem aan dit soort teksten ook te lezen bij Amerikaanse eigenaren te lezen?
Of bij clubs die apartheid goedkeuren in bepaalde landen.

28 juni 2022 om 19:23

Amnesty kennende wel ja. Verder hebben ze gelijk. Zowat de grootste sponsoren van moslimextremisme in de wereld en daarbovenop moorden ze ook nog eens burgers uit in Jemen. Over de binnenlandse wetten zijn we dan nog niet eens begonnen.

28 juni 2022 om 19:25

En ja ik vind Amerika ook kut leiders hebben (en een achterlijke bevolking). En ja ik vind Israël ook een kut regering hebben. Zo bespaart dat ook 35 nutteloze reacties.

28 juni 2022 om 19:27

lierse1997

de kroonprins is ook echt een grote boef. FA had nooit zaken moeten doen.

28 juni 2022 om 19:36

MrKrillin

Helemaal eens. Maarja money rules! Overigens wel een schitterend shirt zeg. Ben benieuwd of het laatste woord hierover al gesproken is. Lijkt me niet met de huidige critici.

28 juni 2022 om 19:37

Dat is gewoon een oorlogsmisdadiger niets meer niets minder.

28 juni 2022 om 20:14

Lierss1997

Denk eerder een psychopaat.

28 juni 2022 om 20:19

Toen hij minister van defensie was heeft Saoedi-Arabië oorlogsmisdaden gepleegd in Jemen (volgens de VN), gewoon een oorlogsmisdadiger dus.

28 juni 2022 om 22:23

Lierse1997 ik sta aan dezelfde kant als jij. Ik was hier op Vz een van de eerste die het bizar vond hoe Petrovic vrijuit sprak over Irak bij ESPN. Ik ben ook tegen SA wat ze met Khasogi gedaan hebben en de oorlog in Yemen.
Het is gewoon een feit dat westerse media en media opzichzelf ons een kant op duwen.
Luister eens de podcost de Deventer mediazaak om iets in te zoomen.

28 juni 2022 om 22:35

Ja uiteindelijk is iedereen gewoon kut helaas. De kleinere landen zijn wat minder kut maar gewoon omdat ze niet de macht hebben om heel kut te zijn. Al zijn sommige landen wel wat minder kut dan andere. Vrolijk word ik er alleszins niet van haha.

28 juni 2022 om 23:27

Natuurlijk is Saudi een verrot land en zowaar het vreselijkste land in het midden oosten (by far)

Maar om nou zo veel druk te maken dat Newcastle een wit-groen shirtje krijgt "omdat het Saudi-kleuren zijn" vind ik toch zwaar overdreven hoor.

Als het probleem hier al zou liggen zou die eigenaar uberhaupt nooit hebben mogen toegalten worden

28 juni 2022 om 23:28

Wat is er precies met Petrovic zijn uitspraken geweest dan? Ik heb hem nooit wat controversieels horen zeggen in zijn tijd bij ons.

28 juni 2022 om 19:24

Dankzij dat Amerikaanse leger leven wij in vrijheid en praten we nog steeds Nederlands. Maar jij was liever al een paar keer wereldkampioen geweest levend in een groot Arisch rijk, met alleen maar blonde mensen met blauwe ogen, en Duits gepraat?

28 juni 2022 om 19:27

Daar mogen we de Russen even hard voor bedanken. Die pakken we daarom echter niet zachter aan, net zoals we niet bij de Amerikanen horen te doen.

28 juni 2022 om 20:41

Wat heeft dat er nou weer mee te maken? De huidige Amerikaanse regering en soldaten en burgers hebben daar net zo weinig mee te maken als wij zelf. Ik ben Amerika helemaal niets verschuldigd hoor..

29 juni 2022 om 07:53

Niet alleen dankzij dat Amerikaanse leger natuurlijk. De Russen hebben wellicht nog een groter aandeel gehad door de Duitsers ontzettend te verzwakken toen ze Rusland introkken. Dat was het kantelpunt in de oorlog. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de Russen uiteindelijk de oorlog hebben beëindigd door Japan binnen te vallen, in tegenstelling tot wat die blazende Amerikanen beweren met hun atoombom.

Het is heel makkelijk om zo te denken, maar als we nu de grootste redders van de WO2 zo keihard aan kunnen pakken. Zou dat ook met Amerika mogen natuurlijk.

28 juni 2022 om 22:20

Ik vraag me serieus af of dit komt doordat mensen islamitisch zijn en het ingewikkeld vinden dat Saudi Arabië nu geshamed wordt, het land waar moslims naartoe op bedevaart gaan. Of dat dat er niks mee te maken heeft. Dat altijd maar wijzen naar de VS is vermoeiend.

28 juni 2022 om 22:58

FOUT! Je spreekt weinig moslims. SA wordt door de marokkaanse gemeenschap en de turkse gemeenschap onder andere zeer gehaat.Het enige wat goed is aan SA is mekka en Medina. De regering wordt door moslims jaren bekristiseerd in Nederland.De shaming van Islamtische landen vinden we opzichzelf niet erg.Maar als over de VS waar de abortus wet is afgeschaft en jarenlang de doodstraf hebben, geen negatieve lading word gegeven door de media of China of de regering van Apartheidsstaat Isareal.Landen die terecht door Amnesty bekristiseerd worden maar niet door de media dan vinden we dat hypocriet niet zo gek toch?

28 juni 2022 om 23:31

Saudi-Arabië is in de rest van de Arabische wereld zo ongeveer standaard het meest gehaatte land haha. Zoals Khalid Marokko en Turkije(niet arabisch) al noemt delen ook vele andere landen die gedachte. Waaronder Irak.

Maar dat lijkt me ook niet heel gek want Saudi-Arabië is de nr 1 sponsor van terrorisme dat de rest van het Midden Oosten aanpakt. Daar maak je weinig vriendjes mee

28 juni 2022 om 19:38

Als het Amerika betreft wordt alles gedoogd, dat weet je langzamerhand toch wel? Angstpolitiek.

28 juni 2022 om 19:41

China ook hoor. Die kerels voeren een genocide uit momenteel. Sturen we ook gewoon alles en iedereen naar toe.

Die hebben helaas voor ons beide gewoon een leger dat ons helemaal de grond in boort.

28 juni 2022 om 23:33

Ze hebben ook vooral het geld en dat is het belangrijkst. Helaas gaat het daarom ook niet veranderen ook. Ik zou zo'n nieuwe World Order wel leuk vinde een keertje maar van die grote landen komen we voorlopig nog niet af aan de top

29 juni 2022 om 08:01

Eigenlijk is het echt bizar. Amerika is in vrijwel elke oorlog de Agressor, is overal bij betrokken en die veroordelen we nooit. China pleegt 1 van de grootste genocides in de geschiedenis en daar kijken we maar weg. SA financiert de grootste terroristen die daar rondlopen en moorden half Jemen uit en we kijken weg. Politiek is een smerig spel dat enkel draait om wat komt ons financieel het beste uit. Nu wordt er geklaagd om een shirtje maar ze hebben wel een hele club in handen gekregen

28 juni 2022 om 20:12

Tja een Chinese sponsor maakt niet uit, maar het groen van SA werkt als een lap op een rode stier.

28 juni 2022 om 20:31

Geweldige uitdrukking, die moet ik onthouden
Of is het misschien toch als een rode lap op een stier?

28 juni 2022 om 21:21

Hahah you got me 😂😂😂

Lees het nu pas terug 😂

"zou nauwe contacten hebben met de staat" Haha das net zoiets als stellen dat Willem Alexander iets te maken zou hebben met Nederland. Newcastle is gewoon eigendom van Saudi-Arabië.

Ach dit vind ik gewoon gedram. Dus Newcastle zou nooit meer een wit groen tenue mogen dragen?

Merkwaardig, er stroomt voor miljarden dubieus geld rond in de voetballerij en NUFC is de sigaar met een op Saoedi Arabië lijkend shirt?

28 juni 2022 om 21:42

Kritiek is er anders op vele vlakken, alleen is dit nieuw en zitten we op een voetbalnieuwssite.

Niet heel merkwaardig. Was bv ook (met recht) veel heisa bij Barça om Qatar als sponsor.

Topclub? In welke poule van de CL zitten/ zaten ze dan? Of als je heel veel geld heb ben je dan automatisch een topclub?

Dus een wit en groen shirt showed indirect saudi-arabie?

Dan moet Celtic zich toch ieder jaar wel schuldig voelen met hun thuis shirt.

Wat een onzin dit weer zeg.

Hahaha straks moet Celtic ook nog zijn shirt veranderen.
Moet wel zeggen dat die shirt er wel goed uit ziet.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Newcastle United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
N. PopeKeeper20
S. BotmanVerdediger20
D. BurnVerdediger20
F. SchärVerdediger21
K. TrippierVerdediger20
M. AlmirónMiddenvelder20
Bruno GuimarãesMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Newcastle United.

In de wandelgangen

Donderdag 18 augustus
Juventus heeft haast met de transfer van Memphis Depay. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren