Vitesse aan vooravond van historische stap: 155 miljoen kwijtgescholden

Dinsdag, 28 juni 2022 om 08:47 • Laatste update: 08:53

Er lijkt een doorbraak in de overnamesoap van Vitesse. Eigenaar Valeriy Oyf is bereid om zijn aandelen in de club over te dragen aan de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem, zo laten de Arnhemmers weten in een officiële verklaring. Door de aandelenoverdracht heeft Vitesse de touwtjes zelf in handen bij het bepalen van de route richting een mogelijke overnametransactie met een nieuwe partij. Vitesse heeft een intentieovereenkomst gesloten met een nog onbekende overnamepartij. De door Oyf opgebouwde schuld van 155 miljoen euro wordt kwijtgescholden.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

144 reacties (laatste reactie door vitessegek)

155 mil gewoon kwijt gescholden, poh. Wel lekker voor Vitesse. Hopelijk kunnen ze hierdoor leuk inkopen

28 juni 2022 om 08:59

Ze hebben 155 miljoen schuld, dat is omdat de uitgaven hoger waren dan de inkomsten. Ik denk dat Vitesse juist moet gaan bezuinigen.

28 juni 2022 om 09:47

Tuurlijk Moeten ze niet op de zelfde weg doorgaan maar inderdaad beetje goed beleid gaan voeren. Des ondanks hoop ik dat ze leuk kunnen inkopen. Waarom iedereen dan meteen denkt dat er dan gelijk met geld smeten moet worden is mij een raadsel

28 juni 2022 om 09:28

Is dit uberhaupt toegestaan? Qua "fair play"? Jarenlang geef je meer uit dan je betalen kunt.. je sluit hievoor een lening af bij je eigenaar.. en na een X aantal jaren, scheldt de eigenaar die schulden gewoon kwijt.
Dit is toch gewoon competitievervalsing of ligt dat aan mij?

28 juni 2022 om 09:56

Dat is toch wat Utrecht ook altijd al doet? Lang leve suikeroom Van Seumeren!

28 juni 2022 om 10:36

Davy de Pauw

"is dit uberhaupt toegestaan? Qua "fair play"?"

Vitesse is er jarenlang in geslaagd om altijd keurig en netjes binnen de regels van FFP van UEFA te blijven. Vitesse had jarenlang een exploitatie die erop neer kwam dat er gemiddeld zo'n tien miljoen verlies werd gedraaid. Dat gat werd dan jaarlijks gevuld door de Russische eigenaar. Eerst Chigirinski, later Oyf. Volgens FFP mag een eigenaar rond de 30 miljoen per drie jaar in de club steken om structurele verliezen te dekken. Vitesse kon daar altijd net precies binnen blijven. En daarom is het antwoord op jouw vraag: ja! Dit is toegestaan en valt onder 'fair Play'.

"dit is toch gewoon competitievervalsing of ligt dat aan mij?"

Dat ligt aan jou. Want de vraag is waar hier precies de competitie vervalst wordt. Ik ken zo even geen voorbeelden van clubs in Nederland die overeind worden gehouden door één eigenaar die structureel meer dan 30 miljoen per drie jaar in de club steekt. Jij wél?

Overigens, wat je niet moet vergeten in dit verband is dat dit een uitzonderlijke geval is. Wat die Oyf hier nu doet komt in feite neer op het spelen van Sinterklaas. Hij heeft nog 155 miljoen tegoed van Vitesse. Hij hoeft helemaal geen afstand te doen van die vordering en had er ook voor kunnen kiezen om gewoon zijn geld op te eisen. Daarmee zou het lot van Vitesse bezegeld zijn. Want er is geen enkele gek die nu een clubs als Vitesse zou kopen, want dan 'koop' je in feite direct een schuldpositie van 155 miljoen. Welke gek zou dát doen?? En dan begint het pas. Want als je dan met Vitesse door zou willen gaan op deze voet (lees: sportief succes nastreven), dan moet je er dus ook op rekenen dat je er zo'n tien miljoen per seizoen bij op tafel zult moeten leggen. Oftewel, dan is Vitesse een bodemloze geldpunt geworden.

Dus, hiermee kan Vitesse nu als club gered worden. Maar, ik vermoed dat de sportieve aspiraties wel wat naar beneden bijgeschaafd zullen moeten gaan worden. De exploitatie die Vitesse het afgelopen decennium heeft gehanteerd is alleen vol te houden als je een miljardair als eigenaar hebt. Want er moet echt nog steeds jaarlijks geld bij. En zonder miljardair die elk jaar die tien miljoen bijlapt om weer op nul uit te komen zie ik dat niet gebeuren.

28 juni 2022 om 10:44

Jansen Joenite

"dat is toch wat Utrecht ook altijd al doet? "

Op zichzelf klopt wat je zegt. Op 2017-2018 na heeft Utrecht afgelopen decennium vooral rode cijfers geschreven. Dat tekort wordt in beginsel gedekt door van Seumeren.

Maar, ingeval Fc Utrecht praten we echt niet over een structureel jaarlijks verlies van tien miljoen per jaar. Van Seumeren heeft in totaal in zijn gehele periode 50 miljoen in de club gestoken. Vitesse heeft dus 155 miljoen ontvangen in tien jaar. Groot verschil.

Daarnaast, Is dit slecht dan wat Van Seumeren doet? De man is naast rijk vooral gewoon supporter.

28 juni 2022 om 10:46Twente had tekorten en gigantische schulden en nog gingen ze door met louche deals en leningen, die gaven geld uit wat ze niet hadden, dat is wat anders dan Utrecht wat wel netjes aftikt en een vermogen heeft, dankzij Van Seumeren.

28 juni 2022 om 10:48

@Constante, bedankt voor de uitleg…een opmerking op het Sinterklaas gedeelte. Dat is niet toegestaan. De olie sjeiks mogen dat immers ook niet doen!

28 juni 2022 om 11:11

Tipptopp

Met 'sinterklaas spelen' doel ik op het feit dat Oyf gewoon een vordering heeft op Vitesse. Hij (en zijn voorganger) heeft 155 miljoen aan de club geleend. Dus Vitesse moet dat geld nog aan hem terug betalen. Maar Oyf ziet nu af van dat geld, wat in feite erop neerkomt dat hij Sinterklaas speelt. Want hij heeft dat geld ooit op tafel gelegd, maar hoeft dat nu niet meer terug te ontvangen.

Dat staat los van de regels over FFP. Die slaan op het feit dát het geld op tafel gelegd wordt, ooit, om structurele verliezen te dekken. Dus, dat een enkele eigenaar in zijn eentje meer geld uitgeeft dan de club zelf genereert. vandaar ook dat de oliesheiks allerlei manieren bedenken met vage sponsorcontracten (vaak lege hulzen maar wel ideaal om FFP te ontwijken), Neymar die ambassadeur wordt van Qatar en zo,...

Maar, wat Oyf nu doet is wat anders dan die sheiks doen. Die sheiks hebben het geld dat zij in de club gestoken hebben niet kwijt gescholden. Die sheiks kunnen dus bij verkoop van die clubs gewoon alsnog hun volledige geld terug krijgen. En als zij zouden willen zouden zij die schuldpositie ook gewoon, net als Oyf, kunnen wegpoetsen door die kwijt te schelden. Daar heeft UEFA echt niets over te zeggen verder. Dat mogen die eigenaren volledig zelf bepalen.

28 juni 2022 om 11:14

@tipptopp er zitten genoeg loopholes in de FFP om dit mogelijk te maken.
Chelsea maakte hier ook gebruik van, daar was de schuld zelfs 1.5 miljard (bij de recente overname ook door Abramovic kwijtgescholden).

In het geval van Vitesse had Vitesse zelf geen schuld maar leden ze jaarljks een verlies van een paar miljoen. Dit werd opgevangen door de uitgifte van nieuwe aandelen richting de eigenaar, in het geval van Vitesse een holding in handen van Oyf. Die holding leende dat geld van Oyf en is het bedrijf met de schuld.
Het uitgeven van nieuwe aandelen is niet verboden. Feyenoord had op deze manier afgelopen winter de komst van Veerman willen financieeren en Juventus deed dit bijvoorbeeld een paar jaar geleden ook om de komst van Ronaldo mogelijk te maken, enige verschil is dat Juve beursgenoteerd is en er dus duizenden aandeelhouders nieuwe aandelen kochten tegen de beurswaarde terwijl dit bij Vitesse maar 1 eigenaar was die zelf de waarde bepaalde.

28 juni 2022 om 11:53

Klopt El Fenomeno, dat waren slechte tijden waar we als club niet trots op zijn. Gelukkig ligt die tijd achter ons en kijken we vooruit. Des te trotser ben ik dan ook op dat we wel weer opkrabbelen, aan onze betalingsverplichtingen voldoen, weer gezond en realistisch beleid voeren, en we ondanks weer een coronajaar eens een winst konden realiseren afgelopen jaar.
Mijns inziens kan je daar ook trotser op zijn dan een suikeroom die wel bijspringt als de financiële huishouding van de club zelf niet gezond is.

Constant, tuurlijk is er een groot verschil tussen 155 miljoen en 50 miljoen. Maar of het gezond is om zo afhankelijk te zijn, dat is natuurlijk een tweede. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het Utrecht zal vergaan bij het wegvallen van Van Seumeren. Hij zal vast eerst een erfenis achterlaten, maar eens zal ook de club op eigen benen moeten staan.

28 juni 2022 om 09:29

Ongelooflijk, 155 miljoen schuld. Dat is in verhouding bijna hetzelfde als de 1,3 miljard van Barca. En dan ga jij schrijven dat je hoopt dat ze lekker kunnen inkopen. Als Vitesse zijnde zou ik eerst eens mijn huishoudboekje goed nakijken, snijden waar te snijden valt en dan pas leuke aankopen doen voor de selectie.

Het lege stadion de afgelopen jaren verraad toch wel dat Vitesse absoluut niet leeft in Arnhem e.o.

28 juni 2022 om 09:48

Naar verhouding? Ben je niet lekker? Barcelona heeft een jaaromzet van 800 miljoen (was 1 miljard), Vitesse van rond de 20. Dus, eerstgenoemde mag, ervan uitgaand dat alle Nederlandse clubs moreel handelen, een schuld hebben van 40 (ja, veertig) keer die van Vitesse. Dan praten we in het geval van Barcelona over 6,2 miljard. En jullie gingen al steigeren bij de schuld van Barcelona. En over Spaanse toestanden. Wat een proleten.

28 juni 2022 om 09:58

Iedere keer dat gelul over het lege stadion vanuit andere fans..Ik ben geboren en getogen Arnhemmer, ik heb 28 jaar een seizoenskaart in goede en slechte tijden. Zo zijn er met mij nog eens minimaal 12.000 fans. Wat kunnen wij eraan doen dat er niet meer supporters op afkomen dan gemiddeld 18.000 per wedstrijd? Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren een hele hoop fans afgehaakt door de verkoop van de club aan derden. Dit omdat niet iedereen in Arnhem het er mee eens is dat de club in handen van derden komt. Uiteindelijk kunnen de fans die jaren trouw gaan hier niets aan doen. Ik wil dus benoemen dat er ook in Arnhem echte clubliefde bestaat!! Overigens is vitesse niet de enige club in Nederland..Op Ajax,Feyenoord, Psv en Twente na zijn er maar heel weinig clubs zo niet geen 1 club die een stadion boven de 25.000 capaciteit vol zouden krijgen.

28 juni 2022 om 10:28

@ACMilan1892

Je hebt zoveel clubliefde, dat je je op voetbalzone 'ACMilan1892' hebt genoemd en dat stadion op je profielfoto? Ook geen halfleeg Gelredome.

28 juni 2022 om 10:31

Volgens mij is het feit dat de beste man al 28 jaar een seizoenkaart heeft wel wat meer bewijs dan zijn naam op voetbalzone niet? Clown.

28 juni 2022 om 10:54

toeni

"naar verhouding? Ben je niet lekker? Barcelona heeft een jaaromzet van 800 miljoen (was 1 miljard), Vitesse van rond de 20."

Maak daar maar 12,7 miljoen omzet van. Over boekjaar 2021. Okay, dat was wel ook vanwege Corona, maar Vitesse presteert het dus al een decennium lang om een omzet te hebben die lager is dan de begroting (die nog rond de 25 miljoen ligt). De kosten structuur van Vitesse lag over 2021 rond de 18 miljoen (voor Corona waren de totale kosten van Vitesse 24 miljoen...met een begroting van 25 miljoen, ....!!!).

Dus als je inderdaad je wilt verhouden tot een Barcelona, dan is schuldpositie van Vitesse zodanig dat ze technisch zwaar failliet zijn. Terwijl Barcelona dankzij haar enorme omzet nog wél mogelijkheden heeft om aankopen te financieren.

28 juni 2022 om 15:00

@FR_Ronnie dat je denkt dat Vitesse niet leeft in Arnhem door te kijken naar het stadion zegt al veel over de kennis die je hebt opgedaan en het onderzoek wat je er naar hebt gedaan, Vitesse leeft wel degelijk, alleen is het stadion te groot in verhouding met het aantal inwoners, toen de club nog grootste ambities had in de tijd van Aalbers kwamen veel mensen buiten Arnhem ook naar Vitesse, sinds dat er veel rellen onrust en vuurwerk incidenten op de tribune gebeuren zijn mensen het er zat en vertrekken.

28 juni 2022 om 15:01

@Constant kante je kan zo'n corrupte club als Barcelona toch niet vergelijken met een subtopper in Nederland qua financiën?

28 juni 2022 om 15:48

@kasperstein154

Barcelona corrupt noemen maar Vitesse, dat al jarenlang structureel méér geld uitgeeft dat er binnenkomt en de (voormalig) eigenaar op de blote knieën mag bedanken dat de schuld van 155 miljoen wordt kwijtgescholden omdat ze anders geen bestaansrecht meer zouden hebben, een subtopper qua financiën noemen.

Volgens mij heb je het verhaal van Constant Kante niet helemaal begrepen.

28 juni 2022 om 15:57

kasper

" je kan zo'n corrupte club als Barcelona toch niet vergelijken met een subtopper in Nederland qua financiën?"

Nee! Daarom maakte ik die vergelijking niet, die werd hierboven gemaakt. Ik reageerde op de getalsverhoudingen, die niet klopten in mijn beleving.

29 juni 2022 om 12:17

@bongiorno

Maakt het iets uit als je een ander stadion als profielfoto hebt staan en 1892 van Vitesse erbij? Er zijn wel meer supporters hier op vz die een andere naam hebben uit het buitenland en supporter zijn van een clup uit Nederland,daar is niks mis mee, Zou erger zijn als hij met een logo liep van onze aartsvijand en Vitessesupporter zou zijn.dus dat is complete onzin wat je nu uitkraamt. En hoevaak moet jou het uitgelegd worden voordat je begrijpt hoe het zit met een halfleeg stadion? Doe een beetje volwassen man en praat daar niet elke keer over want dat verhaal is al jaren achterhaald of ben je alleen maar duimpjes aan het trekken? Dan ben je nog slapper bezig want als je zo je stand omhoog moet houden dan heb je een verkeerde instelling. Kijk eens een beetje positief tegen dingen aan ipv alleen maar negativiteit op te roepen. Daar heeft nog niemand iets mee gewonnen.

28 juni 2022 om 13:45

Zeer kleine kans. Vitesse moest ver boven z'n capaciteit spenderen om actief te zijn in de subtop. Tenzij de nieuwe eigenaar van plan is er ook miljoenen tegelijk in te pompen, is de kans groot dat Vitesse afglijdt. Tenzij ze ineens het licht gezien hebben en plots heel goed beleid gaan voeren.

Dat lijkt me een prettige ontwikkeling voor Vitesse. Hopelijk kunnen ze daarna ook de focus verleggen richting het veld. Daar zijn nog wel wat spelers nodig!

28 juni 2022 om 09:02

Niet alleen op het veld @voetbalvader. Ik heb het idee dat voetbal in Arnhem niet zo leeft.
Een schitterend stadion met dito veld, echter zit het nimmer vol.
Wellicht te klein voor het servet en te groot voor het tafellaken?
ik weet niet waar het hem in zit, maar het is toch een verhaal apart.

28 juni 2022 om 09:08

Kijk gewoon naar de cijfers en vergelijk dat met andere clubs. Het stadion is gewoon te groot. Punt

28 juni 2022 om 09:10

Even om te nuanceren, vergeleken met jouw club AZ bijvoorbeeld: over de afgelopen jaren (corona daar gelaten) hebben Vitesse en AZ vergelijkbare supportersaantallen, terwijl AZ toch zeker minimaal zo goed (al dan niet beter) presteert als Vitesse. Enige verschil is dat er in het AFAS 2000 toeschouwers minder passen, maar dat zit dus ook nooit vol.

28 juni 2022 om 09:18

Het stadion is niet te groot, het is een combinatie van de ArenA en Ziggodome (vandaar GelreDome). Buiten het voetbal om worden er diverse evenementen gehouden (concerten, Glorie, etc.). Je kan dus stellen dat Vitesse te klein is.

28 juni 2022 om 09:23

Kijk eens objectief naar de cijfers…

28 juni 2022 om 09:31

Zuidvites, wat een vergelijking.
In Alkmaar wonen net 100.000 mensen terwijl je er in Arnhem 160,000 hebt.
Dat is toch enorm verschil.

28 juni 2022 om 09:31

Stadion is wel degelijk te groot voor de huidige supportersschare van Vitesse.
Of beter gezegd, het gebrek daar aan.

Dat heeft natuurlijk meerdere redenen.

- Geen binding tussen Arnhemmers en Vitesse (club).
- Geen binding tussen Arnhemmers en de spelers.

Dat het stadion enkel vol zit tijdens wedstrijden tegen de grote jongens (waar vervolgens 3/4 van de supporters voor de tegenpartij is) zegt genoeg denk ik.

Het probleem van Vitesse in combinatie met het stadion is dat de opening van de Gelredome veel "success supporters" naar het stadion trok. Helaas zijn diezelfde supporters nooit trouw gebleven waardoor je nu nog niet eens een kwart aan seizoenskaarten verkoopt.

In de begin jaren reden er tientallen bussen door de dorpen rondom Arnhem om seizoenskaart houders naar de Gelredome te brengen... Nu zie je zo nu en dan nog een bus rijden....

28 juni 2022 om 09:31

AZ verkoopt elk jaar wel meer seizoenskaarten dan Vitesse, of zit ik mis?

28 juni 2022 om 09:41

Ik vind het stadion niet eens zo verschrikkelijk. Goede faciliteiten en, vooral op de lange zijde, kijkt het prima weg.

28 juni 2022 om 09:55

@voetbalvader_

De faciliteiten en het zicht in de thuisvakken zullen heus goed zijn (in het uitvak overigens niet), maar qua stadion is het echt verschrikkelijk: de hoeken zijn niet echt mijn smaak en van de buitenkant zie je helemaal dat het een evenementenhal is en geen voetbalstadion.

Van de buitenkant is het niet zo erg als de Euroborg of het stadion van PEC, maar veel scheelt het niet.

28 juni 2022 om 10:09

Smaken verschillen, de kuip is inmiddels al over de datum en ziet er ook niet meer uit, ze zouden dat zooitje daar eens plat moeten gooien.

28 juni 2022 om 10:22

@marino19

Smaken verschillen inderdaad.

Het verschil ten opzichte van de Kuip is echter dat er (bewust?) al jarenlang geen onderhoud meer wordt gepleegd waardoor de toiletten een ramp zijn, er een vieze groene waas op het dak zit van de schimmel, er te weinig horecapunten zijn en de stoelen niet meer de gewenste kwaliteit hebben voor een aantal mensen.

Deze 'problemen' zijn echter makkelijk te verhelpen, dit in tegenstelling tot het complete uiterlijk van een stadion aanpassen. Uiteindelijk blijft de Kuip namelijk een voetbalstadion en het Gelredome een evenementenhal.

28 juni 2022 om 13:52

@zuidvites - Echter vergeet je een belangrijk gegeven. AZ speelt op eigen kracht in de subtop en zijn daardoor wel redelijk verzekerd van stabiele supportersaantallen. Als de nieuwe eigenaar bij Vitesse er geen geld in pompt, zakt Vitesse geheid terug, want omgerekend is er zo'n 15 miljoen euro per jaar ingepompt door eigenaren. Dan kun je je afvragen hoeveel er dan nog naar het stadion gaan. Niet bedoel ik natuurlijk niet als sneer, maar het is een heel reeel scenario.

29 juni 2022 om 12:29

@jjr12

Dat het jou persoonlijke mening is maakt hierin geen reet uit. Je vind het een mooi stadion of je vind het niet mooi. Je weet zelf al dat het een evenementenhal is en de opzet was in die tijd ook anders in de tijd dat het gebouwd werd. Het was toen een modern stadion en moest multifunctioneel zijn en daar kun je over blijven vallen maar dat veranderd het uiterlijk van het stadion niet. Er staat ook nergens een bordje dat je verplicht bent om te kijken als er iets is,daar is een ieder vrij in. Maar een beetje volwassen reageren en je richten op het artikel waar het daadwerkelijk over gaat is niks mis mee. Wat heb je er aan als je de hele tijd loopt te klagen of te zeiken over supportersaantallen of het uiterlijk van het stadion? Denk je echt dat ze het gaan veranderen omdat jij het niet mooi vind? Geen reden dus om je er druk over te maken en het te nemen zoals het is. Erger je je dan nog aan het stadion dan lijkt het mij verstandig om andere wedstrijden te gaan kijken die je wel goed bevallen.

Dat zou wat zijn! 155 miljoen is niet niks en als ze daarna een goede visie voor de club kunnen neerzetten, dan hoop ik dat Vitesse een stabiele subtopper wordt.

Je moet het maar kunnen missen die 155 miljoen. Voor vitesse wel echt geweldig!

28 juni 2022 om 09:10

Hij is hoe dan ook het geld kwijt want als hij het gaat opeisen dan is Vitesse failliet. Waarschijnlijk is hij in de tussentijd ook om Vitesse gaan geven. Oligarchen kunnen ook niets anders dan de huidige situatie accepteren. Ze blijven rijk, alleen wat minder rijk, maar bij verzet beland je in de gevangenis of stoppen ze vergif in je omelet.

28 juni 2022 om 09:19

Dat is wel waar, maar er zijn zat zakelijke investeerders die het laatste beetje liquiditeit uit een club zouden trekken. Kijk alleen al naar de Glazers bij united die sinds 2015 zo'n 120 miljoen aan dividend uit united hebben gehaald.

28 juni 2022 om 13:55

De man heeft miljoenen in die club gepompt. Dat wil je natuurlijk ook niet voor niets gedaan hebben. Als hij Vitesse failliet laat gaan, heeft hij dat geld min of meer voor niets lopen verdampen en voor zo'n man is 155 miljoen euro zakgeld hoe gek dat ook klinkt. Daarentegen kan Vitesse nog geen kwart van die schuld dragen zonder failliet te gaan, dus die waren wel afhankelijk van volledige kwijtschelding.

Fijn om de bevestiging te krijgen. Ook fijn t.o.v. veel lui die dit toch eel als ondergang van Vitesse bestempelden want 'die schuld is nou eenmaal veel te hoog om ooit van terug te komen'.

28 juni 2022 om 09:05

Vitesse bestaat alleen nog maar bij de gratie van een of andere kerel. En dat is de enige reden dat er nog gevoetbald wordt.
Vitesse is lang geleden ten onder gegaan.

28 juni 2022 om 09:07

Hoe past dit binnen Financial Fair Play? Iemand die me dit kan toelichten. Lijkt me niet fair naar clubs in de ED die hun zaakjes wel op orde hebben.

28 juni 2022 om 09:13

@Rochus als ik me het goed herinner mag een eigenaar van FFP een begrotingsgat dichten met een lening. En een leningsverstrekker kan en mag er altijd voor kiezen om een lening kwijt te schelden, dit gebeurd alleen zelden.

28 juni 2022 om 09:58

@liefhebber16

Maar betekend dit niet dat elke rijke investeerder met meerdere miljarden op zijn rekening op die manier ongelimiteerd geld kan pompen in een club, zonder dat de FFP-regels worden overtreden?

Als er namelijk constant gaten in de begroting worden gecreëerd door overdreven uitgaven, deze gaten constant gedicht worden door de eigenaar en diezelfde eigenaar aan het einde doodleuk zegt dat hij de lening niet terug wilt dan kan je als club dus structureel te veel geld uitgeven zonder consequenties.

28 juni 2022 om 10:21

@JJR12 nee er zitten wel beperkingen aan natuurlijk. Volgens mij mag er een bepaald percentage van het gemiddelde budget van de afgelopen 3 jaar gebruikt worden om gaten te dichten. Maar FFP is een en al uitzonderingen en gaten in de wet, dus zeker weten doe ik het niet.

28 juni 2022 om 10:45

@jjr12 er zitten genoeg gaten in de FFP en dit is er eentje van. Chelsea maakte hier ook gebruik van alleen was de schuld daar bij Abramovic 1.5 miljard. Ongelimiteerd kan het wellicht niet, maar op deze manier kunnen rijke eigenaren dus wel flink geld in een club pompen

28 juni 2022 om 11:24

Rochus

"hoe past dit binnen Financial Fair Play?"

Dit past binnen de norm van FFP doordat Vitesse er steeds voor zorgde dat het net binnen de marges van FFP bleef. Effectief kwam het neer op maximaal 30 miljoen verlies dat over drie seizoenen gedekt mag worden door één enkele eigenaar. Dat was precies voldoende om de structureel verlies latende exploitatie va Vitesse binnen de regels te houden.

Zie mijn bijdrage hierboven, waarin ik dit uitleg.

28 juni 2022 om 11:31

London calling

"@jjr12 er zitten genoeg gaten in de FFP en dit is er eentje van. Chelsea maakte hier ook gebruik van alleen was de schuld daar bij Abramovic 1.5 miljard. "

Dit is geen 'gat' in FFP he. FFP beoogt niet om het geld steken in clubs door één enkele eigenaar te verbieden. FFP beoogt om een playing field te krijgen waarin clubs niet puur afhankeljik zijn van één suikeroom, maar toch in staat zijn een exploitatie op te zetten waarbij de clubs uiteindelijk niet meer geld uitgeven dan dat ze omzetten. Dus, City en PSG mogen niet zomaar 500 miljoen van hun eigenaar accepteren, maar als die 500 miljoen van verschillende sponsors en derde partijen wordt gefourneerd, dan is dat gewoon normaal en toegestaan. Zolang het maar niet uit één hand komt.

Vandaar dat die rijke eigenaren nu steeds met creatieve oplossingen komen en met vage sponsorconstructies via off shore bedrijven en andere vage constructies, om maar aan te tonen dat het geld niet louter en alleen van de eigenaar af komt. Want die eigenaars zelf mogen en kunnen dus echt niet meer ongelimiteerd flink geld in een club pompen.

Het voorbeeld van Abramovic is wat ongelukkig. Die pompte al sinds 2003 geld in de club. Toen was FFP er nog niet. Je kunt Chelsea uiteraard niet straffen voor 'overtredingen' die zijn begaan voordat de regels ingevoerd werden.

28 juni 2022 om 13:51

Vitesse is er jarenlang in geslaagd om altijd keurig en netjes binnen de regels van FFP van UEFA te blijven. Vitesse had jarenlang een exploitatie die erop neer kwam dat er gemiddeld zo'n tien miljoen verlies werd gedraaid. Dat gat werd dan jaarlijks gevuld door de Russische eigenaar. Eerst Chigirinski, later Oyf. Volgens FFP mag een eigenaar rond de 30 miljoen per drie jaar in de club steken om structurele verliezen te dekken. Vitesse kon daar altijd net precies binnen blijven. En daarom is het antwoord op jouw vraag: ja! Dit is toegestaan en valt onder 'fair Play'.

28 juni 2022 om 14:12

Uitstekend gesproken firepotatoe! Compliment voor je feitenkennis en scherpzinnigheid.

28 juni 2022 om 14:22

@constant kante het grootste deel van dat bedrag is na invoering van FFP opgebouwd. Die cijfers voor de holding zijn net zoals bij Vitesse wat lastiger boven water te halen zonder allerlij kvk (of hier companies house) documenten op te gaan vragen.
Maar in 2020 was dit bijvoorbeeld 247 miljoen pond dus een kleine 300 miljoen euro wat Abramovic via deze weg in Chelsea pompte.

Misschien dat "gat" inderdaad niet het goede woord is. Het is meer dat wat FFP doet en wat veel fans hopen, willen en denken wat het het zou moeten doen niet hetzelfde zijn.

28 juni 2022 om 14:34

"het is meer dat wat FFP doet en wat veel fans hopen, willen en denken wat het het zou moeten doen niet hetzelfde zijn."

Daar heb je een goed punt. Snap wat je bedoelt.
Ik zie dit eigenlijk in dezelfde context als de VAR discussie. Mensen zien een nieuwe maatregel of instrument, en gaan er direct vanuit dat daarmee elke steen des aanstoot aangepakt is. Terwijl de praktijk is dat waar er regels zijn, mensen alles doen om die te omzeilen. En daarin kent creativiteit weinig tot geen grenzen.

Want als ik lees dat Abramovic bijna 250 miljoen pond heeft kunnen pompen in Chelsea (uitgaande dat hij over andere jaren geen winsten van grote omvang had om te compenseren over drie jaar en 30 miljoen) dan zijn er inderdaad heel veel 'mazen' in de wet. (beter woord dan 'gat' denk ik... ).

29 juni 2022 om 12:40@jjr12

Noem alle overdreven uitgavens eens op dan die Vitesse in de laatste jaren heeft gedaan? Ze hebben geen grote spelers gekocht of voor teveel geld. De jeugd is daarbij ook redelijk tot goed ingezet en daar gaan ze ook nu nog mee verder. De grootverdieners zijn er allemaal uit en als ze inkopen geven ze niet overdreven veel geld uit. Als ze een paar spelers huren(wat in de laatste jaren al veel minder is gelukkig) dan zie je dat ze er sterker uit gaan dan dat ze binnen kwamen,neem daarin spelers zoals Mason Mount en dat soort gasten die we van Chelsea mochten huren. Waren stuk voor stuk spelers waar Nederland van heeft genoten en die hebben nu ook een grotere toekomst daardoor. Kijken we verder terug dan komen we op Bony uit. Een speler die goedkoop binnenkwam en Vitesse heel goed heeft kunnen verkopen na die tijd. Dus Vitesse heeft echt niet teveel geld uitgegeven en gaven de jeugd ook nog eens kans. Er zijn clups op te noemen die de jeugd totaal geen kans geeft terwijl daar ook pareltjes tussen lopen maar die gewoon verkloot worden door het beleid van de desbetreffende clups. Dus ik ben heel benieuwd op welke spelers je doelt. En dan nog structureel in je mond nemen ook. Ik daag je uit om ze allemaal op te noemen.

28 juni 2022 om 13:56

Niet heel verstandig om nu je gelijk te halen, want tenzij deze eigenaar er omgerekend ook zo'n 15 miljoen euro per jaar in pompt, is de kans vrij groot dat Vitesse afzakt en het verleden heeft al uitgewezen dat Vitesse op zichzelf niet winstgevend is. Vitesse is dus zeker nog niet veilig, want die moeten flink gaan besparen op de kosten.

(Met of) zonder Russen
Onze clubliefde is echt.
Nee daar komt nooit iemand tussen.
We vragen ook niet om respect.
En we hebben niemand nodig,
Nee we doen het wel alleen.
Maar we blijven altijd zingen, voor Vitesse Arnhem 1.

28 juni 2022 om 08:59

Als de laatste jaren iets hebben uitgewezen, dan is t wel dat vitesse het niet alleen kan...

28 juni 2022 om 09:03

Nou, in deze hebben jullie toch echt een Oyf nodig die 155 miljoen kwijtscheld.. Maar prachtig nieuws natuurlijk voor Vitesse!

28 juni 2022 om 09:03

In de tijd dat Vitesse het nog echt alleen moest doen had het maar 1 doelpunt, thuis in de laatste wedstrijd tegen Excelsior, gescheeld of Vitesse had mee moeten doen aan de degradatie play-offs.

Dus klinkt wel heel stoer dat je het allemaal zelf doet en niemand nodig hebt, maar dat gaat niet.

28 juni 2022 om 10:47

En we hebben niemand nodig,
Nee we doen het wel alleen.

Ik heb mijn koffie over mijn hele broek gemorst voor deze grap. En bedankt.

28 juni 2022 om 12:33

Graag gedaan!

29 juni 2022 om 11:53

Je moeten rapper worden gap!
Ali b en little kleine zijn er niet meer als concurrenten iig.
Succes

Van alle scenario's had ik deze nog niet bedacht, maar wat een goed nieuws! Ben benieuwd welke partij nou de nieuwe eigenaar wordt, want er worden er meerdere genoemd, van de City Group tot Boehly en de Platek-broers (eigenaar van o.a. Spezia). Nu nog wachten tot de KNVB dit goedkeurt, maar dat lijkt me toch bijna een formaliteit, want dit is het beste scenario wat we konden hebben.

28 juni 2022 om 09:01

Red Bull Arnhem?

Vraag nog even in Den Bosch na of de goedkeuring van een overname door de KNVB een formaliteit is. Denk dat ze er daar iets anders over denken namelijk.

28 juni 2022 om 09:12

Vitesse heeft toch allang geen eigen identiteit meer. Het is net als of je je eigen kind verkoopt aan de hoogst mogelijke bieder

28 juni 2022 om 09:17

Ik snap wel dat veel mensen, vooral buitenstaanders, dat zo voelen. Maar ga bijvoorbeeld de staf eens na, valt allemaal wel mee. En heej, het is Betaald voetbal. Dus zo gek is het allemaal niet.

28 juni 2022 om 09:35

Laat me niet lachen man,

Vitesse speelt nog steeds in het geel zwart.
Vitesse speelt nog steeds in Arnhem.
Vitesse heet nog steeds Vitesse.

Die rechten verkoopt Vitesse niet en zal altijd voor Vitesse blijven wat er ook gebeurt.

Hoezo geen geen eigen identiteit meer.

28 juni 2022 om 10:23

De uitstraling heeft de club niet meer, als het dat ooit al gehad heeft.Er kleeft geld aan de club en een club die een stadion moet bespelen voor 15000 man max.

zoveelste keer dat deze club gered wordt van de ondergang...ongelofelijk! deze club had toch allang niet meer moeten bestaan.
Daarnaast heeft de club ook geen bestaansrecht, geen fans etc etc.

28 juni 2022 om 09:08

Meer fans dan 26 van de 38 clubs die er bestaan in Nederland, wat bedoel je nou precies dan? Je kan het zo opzoeken. Wat jij doet is roeptoeteten zonder enig benul van zaken

28 juni 2022 om 10:05

Dus er zijn 12 clubs met meer supporters. Toch staat Vitesse met enige regelmaat bij de eerste 6/8 plekken. Dus zo goed doet Vitesse het dan niet op het gebied van de fanschare.

28 juni 2022 om 10:23

Vitesse ligt een beetke gelijk aan Groningen, AZ en Utrecht. Kan soms eens 2000 man schelen, maar over het algemeen zitten ze beide tussen de 14000 en 18000. Enkel Ajax, PSV, Feyenoord, Twente, NAC, Heerenveen zitten zeker boven Vitesse. Zo slecht doen ze het niet met NEC en De Graafschap in de omgeving.

28 juni 2022 om 10:27

@PaulR_1982 De eindstand in de eredivisie wordt bepaald op sportieve resultaten hé, niet op het gemiddeld toeschouwersaantal van clubs

Hoe kan een club in de Eredivisie €155 miljoen schild hebben?! En hoe kunnen mensen nu wel
blij zijn, maar FC Twente moest eigenlijk failliet zijn gegaan? Er zijn clubs voor mindere bedragen omgevallen in Nederland, denk aan RBC bijvoorbeeld. Schandalig dat dit mag en kan schijnbaar!

28 juni 2022 om 09:14

Niet door de gemeente overeind gehouden in ieder geval.

28 juni 2022 om 12:12

usdrie

"niet door de gemeente overeind gehouden in ieder geval."

Wát? Las ik nou echt dat jij beweert dat de gemeente Vitesse 'niet overeind heeft gehouden'?? Wauw. Dit staat ongeveer gelijk aan het vinden dat de aarde plat is en niet rond!

Even wat leesvoer voor jou, waarbij ik vast aangeef dat wat hier staat alleen de periode van begin deze eeuw tot aan ongeveer 2015 betreft.

De gemeente Arnhem heeft Vitesse sinds 1995 verschillende keren geld geleend.
In 2008 had de club een schuld van 12,5 miljoen euro bij de gemeente. Onder
dreiging van een faillissement heeft er in 2008 een schuldsanering
plaatsgevonden. De club heeft 900.000 euro afbetaald. De overige 11,5
miljoen euro is kwijtgescholden. (11,5 miljoen)

Aan de komst van de Gelredome en de benodigde infrastructuur heeft de gemeente
Arnhem afgerond 13 miljoen euro bijgedragen (5,25 mln stadion, 7,6 mln
stadiongebied). Er waren echter ook wat inkomsten. De grond waarop De
Gelredome is gebouwd werd verkocht voor 2,25 miljoen. Het vroegere complex
Nieuw Monnikshuizen werd als woningbouwlocatie verkocht voor 3,1 miljoen.
Het afstoten van deze gemeentelijke sportaccomodatie bracht wel ook weer
815.000 euro aan kosten met zich mee. Netto heeft de gemeente dus 13 - 2,25
- 3,1 = 7,65 bijgedragen. (7,65 miljoen)

In 2003 kocht de gemeente het stadion en de omliggende grond voor 24,3 miljoen
euro (17,5 miljoen voor het stadion en 6,8 miljoen voor de grond). Het
stadion werd in 2006 voor 16,5 miljoen euro weer verkocht (een miljoen
verlies). De omliggende grond is nog in handen van de gemeente. (7,8
miljoen)

De gemeente Arnhem huurt acht businesseats (23.516 per jaar).

De Provincie Gelderland heeft veel geld in het Gelredome gestoken. Bij de bouw
is 3 miljoen gulden (1,4 miljoen euro) subsidie gegeven en daarnaast
een achtergestelde lening van 25 miljoen gulden (11,4 miljoene euro).
Deze lening hoeft pas afgelost te worden als dat financieel mogelijk is. Nu
nog niet. Sinds enige jaren wordt er wel rente betaald.

28 juni 2022 om 12:28

Maar wie denk je dat die 155 miljoen gaat betalen?
Dat zit straks een lege holding met compensabele verliezen.
Lijkt me dat hiervan dus 25 procent op het bord komt van de belasting betaler, dus een kleine 40 miljoen.

Het zal wel te lastig zijn voor de gemiddelde sport journalist om dat uit te zoeken, maar Oyf zou gek zijn als hij niet van die mogelijkheid gebruik maakt.

28 juni 2022 om 13:05

"maar wie denk je dat die 155 miljoen gaat betalen?
Dat zit straks een lege holding met compensabele verliezen."

Kijk, dit zijn dus de echte inzichten voor een dinsdag middag! Daar had ik ng niet eens aan gedacht. Het verklaart op zichzelf ook al het feit dat een miljardair opeens 'sinterklaas' gaat spelen. Terwijl we allemaal weten dat Sinterklaas niet bestaat. En zeker rijke mensen spelen nooit Sinterklaas.

Dus it makes sense wat jij zegt. Vraag is alleen waar Oyf dit verlies wil pakken. Op zijn belangen hier in Nederland (waar hij vast nog wel meer vennootschappen heeft) of die elders? Aangezien Oyf om welke reden ook niet op de sanctielijst staat, kan hij best veel doen nog...

28 juni 2022 om 09:30

Bij Twente waren ze gewoon de boel aan het oplichten, daar heb ik bij Vitesse niets van meegekregen vooralsnog. Muntjesman deed voorkomen of er níets aan de hand was en nog voor hij goed en wel zijn hielen had gelicht vielen er uit werkelijk álle keukenkastjes bergen met lijken. Hoe een enorme afkeer ik ook heb aan Vitesse (verleden in Nijmegen), slinkse oplichters zijn het niet. Althans, niets wijst daar in ieder geval op.

28 juni 2022 om 10:28

Kom maar op met die oplichting voorbeelden?

28 juni 2022 om 12:05

"hoe kan een club in de Eredivisie €155 miljoen schild hebben?! En hoe kunnen mensen nu wel
blij zijn, maar FC Twente moest eigenlijk failliet zijn gegaan?"

Heel simpel.

Je geeft als club jaarlijks gewoon veel meer uit dan dat je binnen krijgt. Maar aan het einde van het jaar leent de eigenaar de club geld om dat deficit weer goed te maken en op nul uit te komen. Doe dat twaalf jaar op rij en voila: 155 miljoen in totaal! Niks illegaals aan, laat staan dat dit 'schandalig' zou moeten zijn. Dit is gewoon volgens de regels én ook nog eens volstrekt legaal. Het enige verschil met Munsterman, de broers Molenaar, Van Seumeren, Nol Hendriks en Dirk Scheringa is dat al deze mensen tezamen veel dunnere broekzakken hebben gecombineerd dan Oyf.

"en hoe kunnen mensen nu wel blij zijn, maar FC Twente moest eigenlijk failliet zijn gegaan?"

Omdat je twee situaties vergelijkt die onvergelijkbaar zijn. Het is net appels en peren vergelijken.
Bij Vitesse is nooit de KNVB opzettelijk misleid. Vitesse heeft geen verboden schimmige deals gesloten met investeringsmaatschappijen als Doyen én Vitesse heeft daar ook nooit over gelogen, zoals Munsterman wél heeft gedaan. Vitesse heeft nooit boekhoudkundige trucs en andere financiële malversaties begaan. Want dat de eigenaar die miljardair is lachend elk jaar tien miljoen neerlegt (wat gewoon legaal en toegestaan is) is geheel wat anders dan hoe Munsterman in wanhoop de ene rare frats na de andere truc (allemaal in strijd met de wet of reglementen) probeerde om het ene gat met het andere te vullen.

Ik denk dat dát het verschuil verklaard. Het zijn gewoon twee totaal verschillende gevallen.

28 juni 2022 om 12:52

Overtuigd! Twente lekker kapot laten gaan! Voegt tov Vitesse niets aan het betaalde voetbal toe!

28 juni 2022 om 14:26

"overtuigd! Twente lekker kapot laten gaan! Voegt tov Vitesse niets aan het betaalde voetbal toe!"

Wát? Huh? Hoezo dan?

Wat een rare reactie. Sowieso, FC Twente was en is al vier decennia ongeveer de beste club van Nederland, op de oude Topdrie na. Snap best dat er jongeren hier zijn die denken dat Twente een marginale club was die megalomaan dacht een topclub te kunnen worden, maar Twente is echt al heel lang een formidabele club in Nederland. Terwijl Vitesse eigenlijk vooral een Eerste Divisieclub was daar was Twente in de jaren '70 al uitdager van de topclubs. Speelde in die periode zelfs een Europese finale.

Dat Twente niets toe zou voegen aan het betaalde voetbal, dat is apekool.

Het leeft daar totaal niet, de club gaat hoe dan ook afhaken.155 miljoen. En geen stadion. Dat is zelfs Joop Munsterman niet gelukt. Dan zou je toch eigenlijk zeggen dat Vitesse eigenlijk geen bestaansrecht meer heeft?

29 juni 2022 om 12:54

Nee maar in twente wel 2 ziekenhuizen gesloten omdat er geen geld voor was en dat geld wel in betaald voetbal steken? Word niet bij stilgestaan. Als ik moest kiezen als provincie zijnde tussen geld in 2 ziekenhuizen te pompen die mensenlevens redden of een clup te redden die de boel heeft opgelicht dan zou ik het wel weten. Hoezeer ik zware clupliefde heb voor Vitesse zou ik dit ook niet willen. Mensenlevens gaan voor vertier lijkt mij of ben ik nu gek. En al helemaal tegenover een clup die de hele competitie heeft bedonderd.

Heel fijn voor Vitesse. Het doet pijn om te zeggen na zo'n mooie Conference League campagne (echt genoten van Vitesse, vooral in het tweeluik tegen Tottenham en Anderlecht) maar het is maar beter dat Twente Europa ingaat t.o.v. vorig seizoen.

Als die 155 miljoen omgezet gaat worden in schenking dan is de kans heel groot dat de belastingdienst ook mee gaat profiteren

28 juni 2022 om 09:38

Is geen schenking, die 155 miljoen wordt kwijtgescholden, zodat Vitesse makkelijker de club kan verkopen.

28 juni 2022 om 10:46

Een schenking dus.

28 juni 2022 om 12:20

Dit soort constructies, waarbij leningen niet meer worden geïnd, kunnen onder omstandigheden door de fiscus als een schenking worden gezien. En dan moet er inderdaad belasting over worden betaald.

Maar, schenking is een overeenkomst. En wat hier speelt is dat een dergelijke schenking pas fiscaal een schenking is, als sprake is van 'vrijgevigheid'. Dat staat hier ter discussie. Immers, als die schuld niet wordt kwijtgescholden maar uitgewonnen, dan is Vitesse direct failliet. Onder die omstandigheid kan in dit geval, naar mijn smaak, niet door de fiscus volgehouden worden dat sprake zou zijn van vrijgevigheid. En dus zal deze 'schenking' geen fiscale gevolgen hebben imo. Anders zou Vitesse haar eigen graf hebben gegraven.

28 juni 2022 om 12:34

Als leningen niet meer geïnd kunnen worden dan ben je technisch failliet en dat heb ik nog negens gelezen. 155 miljoen aan leningen kwijtschelden is dus een schenking en daar zal belasting over betaald moeten worden.

28 juni 2022 om 14:06

"155 miljoen aan leningen kwijtschelden is dus een schenking en daar zal belasting over betaald moeten worden."

'dús' is hier onterecht gebruikt, want het hangt er dus vanaf of de schenking het gevolg is van 'vrijgevigheid' of niet. Of zoals de jurisprudentie luidt:
"er moet verder sprake zijn van vrijgevigheid. De wil van de schenker is het criterium om te bepalen of aan de bevoordelingsbedoeling van artikel 7:175 BW is voldaan. De bevoordelingsbedoeling dient te blijken uit feiten en omstandigheden waaruit volgt dat de bewustheid en de wil tot bevoordeling aanwezig is. Onvoldoende is het enkele feit dat de degene die ten koste van zijn eigen vermogen een ander bevoordeelt, zich van die bevoordeling bewust is: de verrijking moet ook door de schenker zijn gewild (HR 15 juni 1994, NJ 1995/577 en HR 12 juli 2002, Ecli:nl:hr:2002d7272). Het achterliggend motief van de schenker speelt echter geen rol (HR 11 april 2003, Ecli:nl:hr:2003f3410). Of er sprake is van een bevoordelingsbedoeling wordt namelijk beoordeeld op het moment dat de overeenkomst tot stand komt (HR 3 mei 2013, Ecli:nl:hr:2013:by8147)."

Dus dat er belasting zal moeten worden betaald, dan is absoluut geen zekerheid zoals jij stelt. Daarnaast, de vordering zit in een Holding. Zoals London Calling al zei, dat zijn compensabele verliezen. Dikke kans dus dat die 155 miljoen gewoon wordt verrekend met winsten elders. En dan levert dit geen belasting voor de staatskas op, maar juist een bedrag dat nu niet naar de staatskas gaat.

Waar ik benieuwd naar ben, is hoe de FFP regels hierin passen. Natuurlijk heel fijn dat de schuld wordt kwijt gescholden voor Vitesse, maar dat is in feite gewoon een schenking aan Vitesse. Zo'n lening van een eigenaar telt niet mee in de FFP als het gaat om geld wat de club in wordt gepompt door een eigenaar. Dan moet je eigenlijk met terugwerkende kracht deze "schuld" verdelen over de voorbije jaren en kijken of het plaatje dan nog past in de FFP en zo nee erop acteren. Natuurlijk hebben we hier nogal een aparte situatie met een Rus en sancties. Dat had niemand kunnen voorspellen vooraf.

28 juni 2022 om 12:23

" Dan moet je eigenlijk met terugwerkende kracht deze "schuld" verdelen over de voorbije jaren en kijken of het plaatje dan nog past in de FFP en zo nee erop acteren. "

FFP is van medio 2015. Vitesse is medio 2010 overgenomen door Jordania. Dus dan moet je rekenen over een periode dat FFP nog niet gold. Dat gaat dus niet. Strafvoorschriften moeten voor strafbaarheid uitgaan.

28 juni 2022 om 12:34

Geldt dat ook als een lening vanaf 2015 blijft oplopen? Wat ervoor geldt, natuurlijk helemaal mee eens. Maar als de lening werd uitgebreid ook na 2015 kan dat toch wel gelden?

28 juni 2022 om 12:46

Uiteraard.
Alleen heeft Vitesse altijd gezorgd dat ze net binnen de marges van FPP bleven. Dus niet meer dan totaal 30 miljoen verlies compensatie per drie jaar. En met een huidige exploitatietekort van iets van zes miljoen over laatste boekjaar, zal Vitesse op dit vlak wel aan de goede kant van de streep blijven.

28 juni 2022 om 13:29

Ik had inhoudelijk niet in de cijfers gekeken, maar bedankt voor je aanvulling. Dan zal er weinig aan de hand zijn en kan Vitesse straks met een schone lei verder kunnen gaan.

In alle rust moet dit gebeuren, want je wil natuurlijk niet hebben wat er in Rotterdam gebeurt...dat iedereen zich er tegen aan gaat bemoeien.

Als het straks een voldongen feit is..kan je in ieder geval niet meer terug.

Wel slim.

Vraag me wel af hoeveel geld er in de tussen tijd in heel dit Vitesse project is verdwenen?

Beste mede Vitesse supporters die hier posten, reageer niet op de sommige individuen hier die alleen maar ongefundeerde onzin uitkramen , maar geniet ervan dat ze zich druk maken dat Vitesse nog steeds bestaat.
Het is elke keer weer vermakelijk hoe ze tekeer gaan.
Maar het is mooi dat de Club nu verder kan, en dat er straks een goed elftal op de mat staat.

28 juni 2022 om 10:03

@benv70t

Een goed elftal op de mat? Er is een gigantische leegloop gaande en daarnaast is die 155 miljoen niet ontstaan doordat ze toevallig één verkeerde aankoop hebben gedaan: Vitesse geeft al jarenlang veel meer geld uit dan dat er binnenkomt, waardoor ze zichzelf structureel in de schulden werken.

Het feit dat deze lening wordt kwijtgescholden zorgt er alleen voor dat de club bestaansrecht heeft. Om ervoor te zorgen dat je überhaupt aankopen kunt doen, zal je toch het volledige beleid om ervoor te zorgen dat er flink bezuinigd gaat worden.

Ik voorzie dus eerder een Twente-scenario waarbij je omlaag moet kijken, eventueel degradeert, maar vooral moet hopen dat je in de Eredivisie kan blijven om zo een solide basis op te bouwen, in plaats van dat je mag hopen op "een goed elftal" waarmee je naar boven kunt kijken.

Goed nieuws. Vitesse blijft toch een hele mooie club vind ik. Hopelijk kunnen ze hiermee de weg naar boven inzetten.

Dit is geweldig nieuws voor alles en iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt. De haters daargelaten, die lopen nu moord en brand te schreeuwen. Maar dat doen ze waarschijnlijk altijd in het dagelijks leven, je zou een ander ook een keer iets gunnen. Iedereen weet dat dit soort dingen gebeuren in het voetbal, zelfs op het allerhoogste niveau. Hopelijk kan er een constructie worden bedacht met de koop van de GelreDome, zodat ook het probleem van de hoge huur en het opzeggen van het contract is verholpen. Daarnaast hoop ik dat ze hun verstand gaan gebruiken. Niet meer boven de stand leven, dan maar middenmoot…

Grootste probleem lijkt me dat Vitesse financieel niet op eigen benen kan staan. Die schuld is ook ontstaan omdat er meer geld uit gaat dan er binnen komt.

28 juni 2022 om 12:02

Klopt helemaal, daarom moeten er ook tal van zaken anders.

De stadionhuur is veel te gortig. En we genereren daar geen inkomsten uit. Kosten Papendal verdienen hoge aandacht en daarbij zal daar ook meer uit moeten komen. Geen dure selectiespelers meer en niemand met enige verkoopwaarde uit contract laten lopen. Vitesse gaat straks écht wel weer binnen de lijntjes kleuren.

Hoe dan ook goed nieuws, maar er moet wel meteen doorgepakt worden!

Super bericht. Trots op ons cluppie. Nu lekker doorpakken en hopelijk een nieuwe investeerder. Waarom zoveel,gezeur hierover. De meeste clubs hebben wel een inversteerder . Forza Vitesse 👍⚽️

Een bedrag van 155 miljoen euro (!) dat ineens plotsklap wordt kwijtgescholden. Denk dat er duizenden Nederlanders een moord voor zouden doen om dat uberhaupt in hun leven te hebben. Enfin. Het is voor Vitesse goed nieuws dat er eindelijk licht aan het einde van de tunnel is. Maar het blijft een irreële wereld, die voetbalwereld. Vitesse is meerdere malen dicht bij de afgrond geweest, net als FC Twente overigens. Telkens komen ze er weer bovenop. Vraag mij soms weleens af of een HFC Haarlem of Agovv niet 'gewoon' gered konden worden...

Wat een prachtig nieuws!! Nu verder bouwen met een nieuwe eigenaar. En voor alle haters vooral voor aan de andere kant van het water de slingers en confetti mogen jullie weer opruimen!

Dit is geweldig goed nieuws voor onze club. Mooi dat er achter de schermen aan deze constructie gewerkt is. Het is de redding voor Vitesse, maar er moeten wel tal van zaken anders en daarom zal de broekriem aangehaald moeten worden. Denk aan stadionhuur, dure selectiespelers en het jeugdcomplex.

We zullen (ook al komt er een nieuwe investeerder) slimmer met onze selectie om moeten gaan. Minder huurspelers, want daarmee bouw je niet op (korte termijn visie/ lapverband) en geen selectiespelers met kwaliteit uit hun contract laten lopen.

28 juni 2022 om 12:52

"het is de redding voor Vitesse, maar er moeten wel tal van zaken anders en daarom zal de broekriem aangehaald moeten worden."

Broekriem? Vitesse heeft gemiddeld per seizoen tien miljoen meer uitgegeven dan er binnen kwam. De begroting is 25 miljoen, vaste kosten 24 miljoen en de huidige omzet iets meer dan twaalf miljoen. Zonder Corona is de omzet ietsje hoger, rond de 18 miljoen.

Dan praat je niet meer over een broekriem. Hier moet een botte bijl doorheen. Anders is dit feest super snel voorbij. En onherroepelijk gaat dit over snijden in salarissen (lastig met lopende contracten), zodat beste spelers weggaan en je geen gelijkwaardige vervangers terug kunt halen. Ook is er geen direct geld voor het halen van versterkingen.

Er moet heel wat gaan gebeuren bij Vitesse, dat is helder. Want dat Vitesse niet vooruit kan op de manier van afgelopen twaalf jaar (want de structurele verliezen gaan niet meer door een eigenaar gedragen worden) is zo klaar als een klontje.

28 juni 2022 om 13:12

Er moet zeker veel gebeuren, maar de tekorten liepen al terug de laatste jaren en grootverdieners zijn weg. Nu is het zaak om deze lijn door te zetten en een duurzaam Vitesse voor de toekomst neer te zetten. Voordeel is wel dat wij het geld krijgen van de overname van de aandelen aangezien deze terug zijn gegeven aan Vitesse. Zo krijgen wij de middelen om op korte termijn de broodnodige versterkingen te halen, de tekorten te dichten en in die jaren een sluitende begroting te maken.

28 juni 2022 om 13:30

"er moet zeker veel gebeuren, maar de tekorten liepen al terug de laatste jaren en grootverdieners zijn weg."

Dat klopt zeker. Er is de laatste jaren hard gewerkt om vooral de kosten terug te dringen. Deels een Corona noodzaak, Vitesse is harder getroffen dan menig club door Corona, en deels het vooruitzicht dat de Russische eigenaar ooit stopt met het jaarlijks fourneren van het deficit. Maar dat je een setup draait van 12 miljoen omzet en bijna 18 miljoen aan kosten, daar moet en zal je snel aan moeten gaan sleutelen.

"voordeel is wel dat wij het geld krijgen van de overname van de aandelen aangezien deze terug zijn gegeven aan Vitesse."

Mag ik vragen om wat voor bedrag dat nu gaat? Ik weet dat Jordania destijds acht miljoen aan eigenaar Maasbert Schouten heeft betaald, maar wat krijgt Vitesse nu dan?

28 juni 2022 om 15:07

Absoluut moet er snel aan gesleuteld worden. Maar het scheelt wel een hele hoop dat de duurste spelers weg zijn. De tekorten zijn er door te hoge uitgaven(een dure Gelredome, maar vooral dure spelers) en te weinig inkomsten(krijgen niet zoveel sponsoring en nul inkomsten uit de Gelredome). Zoals je leest worden we dubbel genaaid wat betreft de Gelredome. Zo goed als alle inkomsten vanuit de horeca gaan naar de eigenaar. Het scheelt alleen wel dat de duurste spelers vertrokken zijn en dat zou te zien moeten zijn in de uitgaven volgend jaar.

Wat betreft de inkomsten uit de verkoop van Vitesse. Als het meer dan 10-15 miljoen is zou het me verbazen eerlijk gezegd. Vitesse heeft nul vermogen op het veld, geen eigen stadion in beheer, een uitgeholde jeugdopleiding en scoutingapparaat. Het enige is dat we een super modern trainingscomplex hebben in de vorm van Papendal. Positief eigen vermogen van 15 miljoen uit m'n hoofd, dus zullen wel op zo iets mikken.

Heel goed nieuws.

Hopen dat de voorwaarden van overname anders zijn dan in 2010. Toen was het pure wanhoop, nu ben je als het goed is verlost van een grote schuldenpost. Hierdoor is je onderhandelingspositie sterker.

Ik denk dat de nieuwe eigenaar van Chelsea geen goeie optie is. Dan krijg je weer een heel peloton aan huurspelers en verlies je wederom de binding met de supporters in het stadion.

Hopen op veel herkenbare Nederlandse (jeugd) spelers. Hierdoor komt de grote achterban, die Vitesse wel degelijk heeft, ook weer terug.

Probleem Vitesse is dat ze denken top van de subtop te zijn en daar ook naar handelen qua inkoop en salarissen, echter qua achterban en sponsoren is het niet meer dan een middenmoter.Er komt minder geld in de la, dan ze uitgeven.Dat is elk seizoen hetzelfde.Pas op de plaats maken daar, al zullen de weinige echte die hards het niet met mij eens zijn.

Goede morgen zonder zorgen voor de Vitesse-fans onder ons. Dit is een heel erg prettig scenario. Die 155 miljoen euro is kwijtgescholden(al zat het in een aparte holding) en Vitesse krijgt zijn aandelen terug. Dit betekent dat wij zelf kunnen bepalen wie onze nieuwe eigenaar wordt en dat ook wij zelf het geld voor de aankoop van die aandelen krijgen. Dit geeft ons op de korte termijn kapitaal om aankopen te doen en tekorten te dichten terwijl we in die jaren een duurzaam Vitesse voor de toekomst neer kunnen zetten.

28 juni 2022 om 13:49

Ben benieuwd wat de belastingdienst van deze kwijtschelding vind en of deze onder de kwijtscheldingsregeling valt. Anders heb je inderdaad gelukkig die schuld niet meer, maar wel een naheffing van de belastingdienst. Voer voor fiscalisten.

28 juni 2022 om 14:27

"er moet verder sprake zijn van vrijgevigheid. De wil van de schenker is het criterium om te bepalen of aan de bevoordelingsbedoeling van artikel 7:175 BW is voldaan. De bevoordelingsbedoeling dient te blijken uit feiten en omstandigheden waaruit volgt dat de bewustheid en de wil tot bevoordeling aanwezig is. Onvoldoende is het enkele feit dat de degene die ten koste van zijn eigen vermogen een ander bevoordeelt, zich van die bevoordeling bewust is: de verrijking moet ook door de schenker zijn gewild (HR 15 juni 1994, NJ 1995/577 en HR 12 juli 2002, Ecli:nl:hr:2002d7272). Het achterliggend motief van de schenker speelt echter geen rol (HR 11 april 2003, Ecli:nl:hr:2003f3410). Of er sprake is van een bevoordelingsbedoeling wordt namelijk beoordeeld op het moment dat de overeenkomst tot stand komt (HR 3 mei 2013, Ecli:nl:hr:2013:by8147)."

Eet smakelijk dan maar!
Proost

28 juni 2022 om 14:55

Nou op basis van wat Constant Kante hier zegt, zou het goed moeten zitten. De wil moet er zijn om die kwijtschelding ook daadwerkelijk te doen en die is er. Dat staat ook in het persbericht van Vitesse. Aangezien motief erachter niet boeit op basis van de uitspraak van de hoge raad in 2003 maakt het ook niet uit of hij het doet bij gebrek aan beter.

28 juni 2022 om 15:02

@constant Kante: volgens mij geld de bevoordelingsbedoeling bij schenkingen en daar kan hier geen sprake van zijn omdat het eens schuldvordering betreft. De schuldeiser gaat niet nogmaals een schenking doen om dit weg te strepen. Dus bedankt voor je inbreng maar dit gaat niet op in dit verhaal. Het antwoord zal niet op dit forum komen, weet ik ook wel, maar helaas zit in het artikel geen voorgenomen nuance. De kwijtscheldingswinstvrijstelling heeft wel betrekking op schulden die worden kwijtgescholden. Hierin moet je kijken naar de belastbare winst en verrekenbare verliezen, anders voldoe je niet aan de criteria en wordt je hiervoor gewoon aangeslagen.

28 juni 2022 om 16:16

"hierin moet je kijken naar de belastbare winst en verrekenbare verliezen, anders voldoe je niet aan de criteria en wordt je hiervoor gewoon aangeslagen."

Dat zal zo zijn.
Maar, zelfs als de belastinginspecteur inderdaad besluit een aanslag op te leggen aangaande het verkregen 'voordeel' (gelet op het alternatief van een faillissement als die schuld niet kwijtgescholden zou worden), niet de fiscus heeft het laatste woord maar de rechter.

Al met al een heerlijke dag, het zonnetje schijnt, de eerste training is achter de rug en Vitesse is schulden vrij, helemaal happy.

Fijn dat het lijkt dat Vitesse verder kan, ik zag het somber voor ze in. Is het zeker dat ze verder gaan met een andere investeerder? Zou het namelijk mooier vinden als ze zelf als club gaan groeien ipv een buitenlandse sjeik. Succes en tot de volgende derby (nu nog hopen dat dit een keer zonder gezeik gespeeld kan worden).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.FC Emmen1-3
17.Vitesse0-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. CornelisseVerdediger20
C. ArcusVerdediger20
J. HouwenKeeper20
M. ManhoefVerdediger21
M. MeulensteenVerdediger20
FerroVerdediger20
M. WittekVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

In de wandelgangen

Donderdag 18 augustus
Juventus heeft haast met de transfer van Memphis Depay. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren