Schreuder ziet verschil in werkwijze met Ten Hag: ‘Bij Erik duurde dat lang’

Vrijdag, 24 juni 2022 om 21:30 • Laatste update: 21:41

Alfred Schreuder is vrijdag in alle kalmte begonnen aan zijn dienstverband als hoofdtrainer van Ajax. De oud-middenvelder is vastberaden om de ervaringen die hij opdeed als assistent van Erik ten Hag en Ronald Koeman te gebruiken om succesvol te worden in Amsterdam. "Ik heb van Koeman geleerd hoe je onder de allerhoogste druk altijd rustig blijft. Dat vond ik extreem knap", zegt Schreuder in een uitgebreid interview met de Nederlandse schrijvende media.

Schreuder bouwt al meer dan een decennium aan zijn loopbaan als coach en voelt zich volledig klaar voor Ajax. "Je hoort oudere trainers vaak zeggen dat het een ervaringsvak is, maar dat is ook echt zo", aldus de geboren Barnevelder. "Je moet ook dingen los kunnen laten, omdat je weet dat er goede mensen aan boord zijn. Dat heb ik gemerkt bij Club Brugge, maar ik heb het met name gezien en geleerd van Ronald Koeman bij Barcelona. Daar durfde hij bepaalde dingen los te laten en dan zei hij ook tegen mij: 'Op sommige dingen heb je toch geen invloed.'"

Samen met Koeman hield Schreuder het iets meer dan een jaar vol bij Barcelona. Daarvoor al had de oud-middenvelder van Feyenoord en NAC Breda een seizoen (het succesjaar 2018/19) meegelopen als assistent van Ten Hag bij Ajax. Drie jaar later werd hij diens opvolger in Amsterdam. "Er ligt hier bij Ajax een goede structuur en manier van werken", weet Schreuder. "De grote lijn van de afgelopen vierenhalf jaar willen we doortrekken, maar ik leg misschien andere accenten dan Erik ten Hag. Dat is logisch, en als trainer moet je daarin ook doen waar jij je prettig bij voelt."

Schreuder kent de verschillen tussen zijn eigen werkwijze en die van zijn voorganger. "Ik ben bijvoorbeeld gewend om in het begin lange besprekingen te houden over mijn gewenste manier van spelen. Maar op het moment dat het loopt, zullen mijn besprekingen korter zijn. Bij Erik duurden alle besprekingen lang, en dat doen meer trainers. Dat is niet goed of slecht, het past bij de trainer. Bij mij kan dat anders."

Een term die vaak valt bij het aanstellen van een nieuwe voetbalcoach is 'het instapmoment'. Gezien de successen van Ten Hag lijkt de aanstelling voor Schreuder niet op het meest gunstige moment te komen. "Je kunt op verschillende manieren naar mijn instapmoment als trainer van Ajax kijken, maar ik sta er altijd positief in en kijk naar wat ik wel heb. En dat is bij Ajax extreem veel. De club is gezond, de selectie is sterk en er loopt veel talent. Dus er zijn ook heel veel mogelijkheden." Schreuder kende dan ook geen twijfel om bij Ajax te tekenen. "Als je als Nederlandse trainer de kans krijgt om bij Ajax hoofdtrainer te worden, dan word je daar toch heel blij van. Ik zie ook volop mogelijkheden, voor de club maar ook voor mezelf."


Poll

Heb je vertrouwen in Alfred Schreuder als coach van Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door sirius)

Moet wel goed komen met hem, en geef hem even de tijd. Ajax heeft een prachtige selectie dus kampioen worden moet geen probleem zijn. Hopelijk stunt hij ook in de champions league dat zou toch mooi zijn voor t NL voetbal

24 juni 2022 om 21:39

Bedankt voor deze woorden, was net met mijn fakkel en touw onderweg om hem te lynchen. Gelukkig zag ik nog voor de afslag Barneveld deze reactie.😜

24 juni 2022 om 22:09

Geen kap, kruis en benzine??? Tjonge ... zo soepel ...

24 juni 2022 om 21:56

@messiutrecht

Eens met jou! Zeker als Ajax leeggeplukt wordt, is het zaak dat hij de tijd krijgt om een nieuw elftal op te bouwen. Dat is altijd heel lastig. Zeker ook omdat het Ajax publiek ongeduldig is en direct prachtig voetbal icm resultaten wilt zien.

Alleen hoop ik oprecht dat Schreuder helemaal niks van Koeman gaat toepassen bij Ajax. Dat zou betekenen verschrikkelijk slecht voetbal, slechte resultaten en langs de lijn spelers afzeiken.
Schreuder moet vooral zichzelf blijven.

25 juni 2022 om 12:52

Die prachtige selectie is nog even afwachten. Daarnaast bleek vorig seizoen al dat de selectie te smal was. Haller en Ryan weg. Als dit zo blijft en Bergwijn en Brobbey komen terug dan is het nog steeds te smal. Dan moet er nog een spits bij. En toch ook een middenvelder. Dat Alvarez weg mag daar begrijp ik echt niks van. Die wordt zo ondergewaardeerd. Hij zorgt dat Timber en Martinez uit konden blinken. Totdat Onana weer op goal stond met z’n “whatever”-houding.

Hoop dan alleen dat die qua resultaten en voetbal niet teveel bij Koeman afkijkt.

24 juni 2022 om 21:54

Het is misschien geen populaire mening maar ik blijf vinden dat Koeman het goed heeft gedaan met zo'n selectie, zoveel wantrouwen van boven etc etc

24 juni 2022 om 21:57

Koeman heeft het in het eerste seizoen uitstekend gedaan. Een halfdood Barcelona met een ongemotiveerde Messi nieuw leven ingeblazen, gesaneerd en veel jeugd laten doorbreken. Met wat geluk zaten er twee prijzen extra in (de SuperCopa-nederlaag was ongelukkig en de nederlaag tegen Granada ronduit ongelooflijk). Aan het nieuwe seizoen begon hij gewoon dramatisch. En was zijn positie na een tijdje onhoudbaar.

24 juni 2022 om 22:28

Koeman heeft gewoon uitstekend werk geleverd. Een dood barcelona nieuw leven ingeblazen. Een mes in z'n rug gekregen van laporta (en ik weet nog steeds niet de rol van jordi cruijff hierin). Xavi kwam, en deed t slechter dan koeman. Maar om de 1 of andere reden krijgt koeman de boeman. Hij nam t over na de 8-2 vernedering tegen bayern, vergeet dat niet

24 juni 2022 om 23:23

Messi was gewoon terug ouderwets Messi. Dan is het maximaal knap dat hij Messi terug zin liet krijgen, maar dat maakt je geen goede trainer. Verder deed Xavi het trouwens gewoon beter dan Koeman.

24 juni 2022 om 23:26

Ik ben het met je eens hoor, maar Koeman zette het wel goed neer. En maskeerde de mindere punten van Messi.

25 juni 2022 om 10:11

Lierse. Volgens mij kon Koeman pas in december beschikken over een enigszins fitte selectie. In de maanden daarvoor basisopstellingen van ductape.

25 juni 2022 om 12:54

Ja maar Kowalski, Xavi….. kwijl kwijl kwijl..

Het wordt een erg interessant seizoen. Natuurlijk is de transfermarkt pas net open, maar het lijkt alsof PSV Sangare en Gakpo gaat behouden. Heb in ieder geval nog niet veel concrete interesse meegekregen. Daarentegen dreigt Ajax na Mazraoui, Gravenberch en Haller ook Martinez en Antony kwijt te raken. In een transferzomer raak je dan je halve team kwijt. Ajax zal, gezien het budget en de recente prestaties, de favoriet blijven, maar ik verwacht een zeer competitief PSV. Je zou zomaar 85+ punten nodig hebben om kampioen te kunnen worden dit jaar.

24 juni 2022 om 22:56

Is altijd afwachten inderdaad, maar heb het idee dat er voor Sangare en Gakpo wel evenveel interesse/geruchten zijn als voor Martinez/Antony toch? Maar misschien zitten we beide in een andere bubbel 😉 Voor alle 4 geldt in ieder geval dat geen club nog echt doorpakt, al kan dat nog heel makkelijk komen in de komende weken. Zowel Ajax als PSV zal echter ook op tijd willen weten waar ze aan toe zijn dus ik kan me ook weer niet voorstellen dat een van deze spelers nog in de laatste twee weken vertrekt.

24 juni 2022 om 23:44

Beetje voorbarig. De TL is nog 2.5 maand open. Zelfs in de laatste dag gebeurt er nog veel.

25 juni 2022 om 10:48

Ajax dreigt martinez en Antony niet kwijt te raken. Die willen ze niet laten gaan dus vragen ze absurde bedragen. Geen hond die dat gaat betalen dus die gaan nergens heen.

Schreuder zegt dingen die ik graag hoor. Maar dat deed Bosz ook. En zelfs ten hag bij vlagen. Als Tadic en Blind je een toptrainer vinden dan zal ik dat maar geloven.

24 juni 2022 om 23:12

Tja, Ziyech vind 'm ook uitstekend, maar onderaan de streep bakte hij er niets van met FC Twente en dat was toch geen beroerde selectie. Dan zwijg ik nog maar even over z'n streken. Dat hij goede trainingen geeft en leuk over voetbal kan praten, maakt hem niet direct geschikt als hoofdcoach. Ik denk dat je als Ajacied van een koude kermis thuiskomt als je denkt dat Ajax langer dan een seizoen aantrekkelijk voetbal blijft spelen. Schreuder heeft nog met geen enkele ploeg gespeeld zoals ze dat graag bij Ajax zien. Zelfs met een middenveld van Mokotjo, Gutierrez en Ziyech en spelers als Corona was het spel ronduit slecht.

25 juni 2022 om 10:12

@Sirius Gelukkig kan een trainer zich niet ontwikkelen.

26 juni 2022 om 15:53

Ik schrijf ook nergens dat dat niet kan.

Niet geheel overtuigd van Schreuder, maar geef hem toch het voordeel van de twijfel.

Heb het idee dat Schreuder een soort Henk ten Cate zal zijn: kan goed omgaan met spelers en een soort vaderfiguur voor bepaalde spelers, maar meer een hele goede assistent-trainer dan een hoofdtrainer. Vind (vond) zowel ten Cate als Schreuder een beetje meer een people manager en dat vind ik bijvoorbeeld iemand als Ancelotti (ja, een heel ander kaliber) maar Ancelotti is een trainer zonder teveel poespas.

Is tactisch ook nog sterk en bij Schreuder moet ik dat nog maar zien. Maar Ancelotti is wel zo'n trainer die een middenvelder ook echt op het middenveld neerzet, een linksback op linksback, een centrale verdediger centraal in de verdediging, een diepe spits in de spits en ga zo maar door. En Schreuder lijkt mij wel zo iemand die bepaalde dingen op tactisch vlak opnieuw uit wilt vinden, want het zal mij niets verbazen als hij Blind op het middenveld neerzet bijvoorbeeld en niet dat dat nieuw is maar heb het idee dat Schreuder een beetje zal gaan experimenteren.

Maar zoals ik al schreef; ik ben niet helemaal overtuigd van Schreuder, maar geef hem zeker het voordeel van de twijfel. Doordat hij dus een soort people manager is, zie ik bijvoorbeeld best wel een grote kans dat Ihattaren bijvoorbeeld zich zal laten zien en dat is wel iets waar ik heel benieuwd naar ben.

En daarbij is het ook gewoon een kwaliteit als je dat als trainer kan, zeker als je er ook goede resultaten met degelijk of goed voetbal eraan kan koppelen.

24 juni 2022 om 22:09

Ancelotti speelde dit jaar letterlijk met valverde als verkapte rechtsbuiten.

24 juni 2022 om 22:21

Goed stuk Rochester.
Ik heb zeker ook mijn bedenkingen. Helemaal toen ik gisteren las dat hij Alvarez kwijt wil. En vandaag dat hij iets geleerd heeft van Koeman. Dan ga ik nog meer twijfelen.

Vooral dat stukje van jouw over Daley Blind op het middenveld, vrees ik ook. Hij zal toch wel weten dat Ten Hag dat al eerder geprobeerd heeft en Ajax werd toen keer op keer overlopen. Ik vind Blind een held en een van de beste opbouwers, passers van Ajax, maar middenveld is geen plek voor hem. Daarvoor is hij fysiek niet sterk en komt zwaar snelheid te kort.

Schreuder is nu aangesteld als trainer en we moeten hem de kans geven zich te bewijzen.

25 juni 2022 om 08:18

Zolang Timber er nog is, zou ik (als je dan toch wil experimenteren) eerder Blind terug naar CV en Martinez doorschuiven naar het middenveld. Al kan je het middenveld bij Ajax op zoveel verschillende manieren invullen. Ben benieuwd waar Schreuder mee aan komt zetten. Ik hoop iig op Taylor, Berghuis en een willekeurige derde. Zit lekker veel voetbal en beweging in die twee.

25 juni 2022 om 11:24

Blind is klaar jonge, die moet banken en als 12e speler de gaten opvullen. De man heeft geen snelheid, geen draaivermogen en geen echte wilskracht meer. Ajax moet doorselecteren willen ze kampioen en CL overwinteren

Ik weet het niet met deze man . Iets zegt me dat hij een flop gaat worden . Alleen al door hoe De telegraaf deze man omhoog praat en hun zitten bijna altijd fout haha. Bij mij als Ajacied zit het niet lekker met deze man. Maar ik hoop dat ik er helemaal naast zit anders gaat dit een heel zwaar seizoen worden..

24 juni 2022 om 22:22

Ik heb hetzelfde gevoel als jij. Schreuder heeft niet bepaald een track record als hoofd trainer ondanks z'n titel bij club.
Bij ten hag zag je zijn teams verzorgd voetballen, en betere resultaten neerzetten. Schreuder is gewoon assistent materiaal, een Robin.

24 juni 2022 om 22:27

"Hun zitten bijna altijd fout..." Mooie manier om dat punt te maken

24 juni 2022 om 22:49

Bij twente hadden we een naam van hoe hij twente liet spelen. Ik was blij dat hij toen oprotte bij twente. Zijn opvolger hake heeft het in mijn ogen zelfs veel beter gedaan. Schreuder is de laatste 10 jaar de slechtste trainer bij twente geweest na verbeek. Zegt ook genoeg.

24 juni 2022 om 23:19

Verbeek was met afstand de slechtste. Die liet de ploeg nog zoveel slechter presteren en spelen dan Schreuder en joeg zo'n beetje iedereen binnen FC Twente tegen zich in het harnas. Ik ben zeker geen fan van Schreuder. Ik vind 'm ronduit achterbaks en hij laat z'n ploegen ineffectief en saai voetbal spelen, maar Verbeek was onderaan de streep nog slechter, al was de situatie natuurlijk wel lastiger. Echter deed Verbeek dingen waarbij je na een week al zag dat het enorm mis zou gaan. Dat neemt overigens niet weg dat Schreuder absoluut het grootste misbaksel is die FC Twente ooit als trainer heeft gehad. Twee trainers voor de bus gegooid, alles naar de pers lekken en intussen de hielen van Munsterman likken wat hem het hoofdtrainerschap heeft opgeleverd. Een hele achterbakse meneer. Later bij Ajax wederom misinformatie naar de pers gelekt en achteraf was al heel snel duidelijk dat Schreuder voor Ajax zo vervangbaar was als de schoonmaker.

25 juni 2022 om 00:02

Precies op zo manier gingen jullie ook praten over EDH hahaha
Iedereen had kritiek op EDH, niemand gaf hem kans bij Ajax iedereen was zo van hij past niet bij Ajax

Ben benieuwd naar Schreuder. Natuurlijk kampioen met Brugge geworden maar daarvoor vond ik het maar slecht als hoofdtrainer bij zijn vorige clubs Twente en Hoffenheim. Ook was het spel in Brugge niet heel denderend. Hopelijk gaat hij verrassen maar ben nog wel skeptisch over hem.

Veel dingen loslaten, ruimte bieden aan spelers en staf vind ik juist bij een club als Ajax een flinke gok. Een club waar menig persoon aan je stoelpoten zaagt wat kan zorgen dat niet alle neuzen dezelfde kant op staan. Erik hield dit toch altijd strak in de gaten.

Als Ajax kampioen wordt en overwintert in de CL dan is het gewoon een geslaagd seizoen. Niets meer niets minder

Of ik vertrouwen heb in schreuder kan ik niet beantwoorden met ja of nee, stel die zelfde vraag nog maar eens over 6 maanden.

Alfred Schreuder bleek bij Twente -losstaand van het bedroevende spel- een man vol streken te zijn. Ik ga Ajax dit seizoen met bovengemiddelde interesse volgen.

Ik ben benieuwd naar deze poll over ten Hag toen hij net bij ajax kwam. Die werd ook helemaal afgeschreven voordat hij een wedstrijd had gecoacht voor ajax.

25 juni 2022 om 00:26

Is dat zo? Veel voetballiefhebbers klagen graag vooraf. Als het misloopt dan hebben ze dat in ieder geval van te voren aangekondigd.
Volgens mij was Ten Hag de enige juiste keus op dat moment halverwege het jaar. Uitermate succesvol bij Utrecht. Niet alleen vanwege de punten maar Utrecht heeft nog nooit zo degelijk gespeeld als toen. Utrecht speelde gewoon een korte periode als een topclub, wat Utrecht natuurlijk niet is. Geheel de verdienste van Ten Hag. Daarna was Utrecht het weer kwijt en werd het gewoon Utrecht. Goede periodes afgewisseld met dramatische periodes. Gewoon zoals het hoort bij Utrecht. Ten Hag is de beste coach die Utrecht ooit heeft gehad.

Schreuder heeft flinke schoenen te vullen. Mag hopen dat die wel de tijd krijgt. Tot nu toe waren zijn uitstapjes als hoofdtrainer niet heel succesvol maar die selecties waren natuurlijk een ander kaliber.

25 juni 2022 om 07:31

Het is bijna niet te doen om de prestaties van Ten Hag te overtreffen. Schreuder heeft voor mij de schij tegen, na zijn verschrikkelijke periode bij Twente. Ik denk dat het voetbal minder aantrekkelijk zal worden en als dan de prestaties tegenvallen wordt het heel lastig voor hem.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.PSV33
3.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder11
B. BrobbeyAanvaller11
R. PasveerKeeper10
S. BerghuisAanvaller10
S. BergwijnAanvaller10
AntonyAanvaller10
D. BlindVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

10 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2022- Ajax
2022-2022 Club Brugge
2020-2021 Barcelona
2019-2020 TSG Hoffenheim
2018-2019 Ajax

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren