Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Boskamp haalt fors uit naar trainer: ‘Ik krijg de schijterij van dat zinnetje’

Laatste update:

Jan Boskamp heeft in gesprek met Het Belang van Limburg flinke kritiek geuit op het presteren van Vincent Kompany bij Anderlecht. Kompany was drie jaar lang trainer van Anderlecht, voordat hij deze zomer vertrok om een avontuur aan te gaan als coach van het gedegradeerde Burnley. Op veel vertrouwen van Boskamp kan de oud-verdediger in ieder geval niet rekenen. “Het voetbal van Kompany ga ik missen. Zijn lulverhalen niet.”

Boskamp was alles behalve onder de indruk van de prestaties van Kompany als trainer bij Anderlecht. “Wie de coach van Anderlecht wordt weet dat hij landstitels moet gaan winnen, punt. Als je dat na drie jaar nog steeds niet hebt gedaan is het normaal dat mensen hun geduld met je verliezen.” Kompany kreeg voornamelijk kritiek in België vanwege zijn opmerking ‘trust the process’. “Ik krijg echt de schijterij van dat zinnetje, ik word er gek van”, stelt Boskamp daarover.

Naast de uitspraken van Kompany, vindt Boskamp de modernisering die de oefenmeester met zich meebrengt ook niet interessant. “Die klotegegevens die ze nu allemaal gebruiken voor de scouting. Echte voetbalexperts herkennen talent met het blote oog. Die vertrouwen niet op cijfers van computers om spelers te scouten. Ik erger me echt kapot aan al dat gedoe.” Boskamp zelf werd wel drie keer kampioen met Anderlecht toen hij voor de groep stond.

Kompany begon zijn voetbalcarrière in de jeugd van Anderlecht. Via de hoofdmacht en een avontuur bij Hamburger SV kwam de mandekker uiteindelijk terecht bij Manchester City. Voor de Engelse club speelde Kompany elf seizoenen. In 2012 werden the Citizens met de Belg in de defensie voor het eerst in 54 jaar kampioen van de Premier League. Uiteindelijk werd de 89-voudig international vier keer kampioen in Engeland en speelde hij 264 wedstrijden voor de club.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Jammer dat ouderwetse voetbalmensen het gebruik van data afkeuren, zonder goed te begrijpen hoe het te gebruiken.Natuurlijk herken je talent het best met je blote oog. Cijfers helpen je alleen door te zeggen waar je moet gaan kijken. Niet zomaar naar wedstrijden gaan en hopen dat je daar een talent gast spotten. Maar naar die wedstrijden gaan waarvan je op basis van data weet dat er spelers zijn waarvan het goed mogelijk is dat ze goed zijn. En dan het oog het werk laten doen.

24 juni 2022 om 08:47



Helemaal eens. Vaak blijven Boskamps, van Hanegems, Sjakies en ook vd Gijps en Derksens zo ouderwets bij hun ideeã«n hangen en maken ze allerlei nieuwe mogelijkheden belachelijk. De moderne trainers, scouts, physios etc blijven zich ontwikkelen en gebruik maken van nieuwe technologieã«n. Als je dat goed doet, dan levert dat gewoon op. Als het aan Derksen zou liggen speelden we nog op knollenlanden met een lederen bal en zou een keeper nog blote handen hebben. En hoe vaak ik tegenwoordig nog lees bij een aanwinst -dat er een goede kop op zit-, jezus wat is dat toch voor criterium om een speler te halen. In die zin kan ik mensen hier het boekje Dure Spitsen Scoren Niet aanbevelen. Een oud boekje, dat het Heerenveen van de succesjaren met spitsen als Alves als leidraad heeft, maar generiek een kijkje geeft op de economie en ontwikkeling van het voetbal. Het kan dus inmiddels wat gedateerd aanvoelen, maar hartstikke leuk om te lezen en met interessante kijk op scouting.

24 juni 2022 om 09:02

@yoda: een fijn boek is dat inderdaad! Ik kan me herinneren dat in het boek wordt beschreven hoe het Engelse publiek doorgaans altijd erg tevreden was wanneer het team een aanvallende corner verdiende en het publiek dat waardeerde met applaus. Een Mourinho die daar niets van begreep want een corner levert maar in 4 procent van de gevallen een goal op.
Data is inderdaad een perfect hulpmiddel om richting te geven. Daarnaast vind ik het als leek een prettig controlemiddel. De analisten op tv roepen regelmatig ook maar wat. Een Perez die roept dat een Sangare alle ballen inlevert, terwijl die statistisch gezien dat niet vaak doet. Blind die mede geroemd wordt om zijn uitstekende lange pass maar dat dan blijkt dat die van Sangare nog vaker aankomt ook.
Daarnaast denk ik dat data uitstekend ingezet kan worden om de fysieke mogelijkheden van een speler in kaart te brengen. Snelheid, duelkracht, uithoudingsvermogen etc. Dat is misschien nog wel een voorwaarde om een bepaalde positie goed in te kunnen vullen. Een Slot wil een rennende 10 die druk kan zetten. Dan lijkt het me dat je in de data gaat filteren en wat je overhoudt gaat beoordelen. Een type Perez, technisch sterk, goede trap en overzicht zou voetballend veel toevoegen aan dit Feyenoord, maar dan moet het team wel anders worden ingericht, want meeverdedigen en druk zetten waren bepaald niet Perez zn kwaliteiten.

24 juni 2022 om 09:13



Hey Ijsmuts, ja inderdaad zulke voorbeelden. Daar staat het boek vol mee. Ook voorbeelden van scouts die terug komen met rapporten over spelers die zowat dezelfde uiterlijke kenmerken hebben, omdat spelers met blonde haren, een groot imposant fysiek en een mooi atletische loopje nou eenmaal meer opvallen en tot de verbeelding spreken. Maar spelers met een ietwat vreemder loopje, maar geweldige statistieken wordt over het hoofd gezien Haha. Ik vind dat heerlijk. Ik ben zelf ook nogal een voetbal romanticus, en daar laat ik me natuurlijk ook leiden door emotie en zogenaamde kennis….maar ben ook altijd op zoek naar info om te checken of wat ik zie ook tot uiting komt in data, of andersom of data me verteld wat ik nog niet had gezien. Ik mis nog wel eens een goede bron daarvoor, ik bedoel; het wemelt op internet van de sites met eenvoudige statistieken (doelpunten, corners, buitenspel etc), maar uitgebreider data (aangekomen passes, lengte van de passes etc) waar moet ik dan naartoe? Heb je tips?

24 juni 2022 om 09:31

Yoda een goede kop is minstens zo belangrijk. Als alle statistieken goed lijken maar mentaal zit het niet goed kan het nog steeds mis gaan. Dembele bij Barca als voorbeeld. Bij bijvoorbeeld een Football Manager staan de eigenschappen van een speler ook niet voor niets vol met mentale of karaktereigenschappen.

24 juni 2022 om 09:39

@gentiana: maar de goede kop zoals Yoda beschrijft was gebaseerd op uiterlijke kenmerken. Mentale kracht of volwassenheid laat zich veel moeilijker in data gieten vanaf de buitenkant.
Het zit ook wel in de mens blijkbaar. Uit onderzoek bleek al dat sportverslaggevers vaker fysieke eigenschappen toeschrijven aan zwarte spelers als kracht, atletisch vermogen en snelheid. Intelligentie en werkethiek werd vaker toegeschreven aan de witte spelers. Lange leve data wat dat betreft. Die haalt de emotie eruit. Voor de romanticus niet zo leuk misschien.

24 juni 2022 om 09:47

Hoi Gentiana, de mentale eigenschappen zijn heel belangrijk. Helemaal eens. Maar ik denk dat wanneer bv Derksen zegt dat ergens een goede kop op staat, dat hij niet de mentale eigenschappen bedoelt, maar gewoon het uiterlijke kenmerk. Zo wordt het denk ik ook in het algemeen bedoelt. Maar dat is niet wat jij en ik er mee bedoelen. Want wat weet Derksen, of welke andere analist op tv, nou van mentale weerbaarheid/eigenschappen? Maar ik vind het hele mentale stuk wel een interessante, want ik zou wel willen weten hoe clubs daar nu inzicht in proberen te krijgen. Als jij een sollicitatie doet, dan worden er bij sommige bedrijven, voor bepaalde functies, diverse testen afgenomen om onder andere ook een inschatting te doen van die eigenschappen. Ik zou wel eens willen weten of de voetballerij dat ook doet, voordat ze overgaan tot een miljoenen investering. Ik vrees, zonder het te onderbouwen, dat clubs lachend 20 miljoen uitgeven aan een speler waarbij ze alleen hebben gekeken naar de fysieke performance, om er later achter te komen dat er nog flink wat werk verricht moet worden op het mentale vlak voordat de aankoop een succes genoemd kan worden, als ze de moeite er al voor doen. Aannemelijker is het dat het gewoon een miskoop wordt genoemd en wordt er alweer geschakeld naar de volgende speler met een goede kop die ook 20 miljoen kost.

24 juni 2022 om 09:48

Inderdaad Ijsmuts, dat was ik aan het typen terwijl jij me al voor was 😉

24 juni 2022 om 09:50

Die data zijn geweldig. Ieder mens zit vol met vooroordelen, dat is gewoon normaal. Die data zijn veel neutraler. Je moet nog wel snappen hoe je ze moet gebruiken (ultiem voorbeeld: als Barca zonder Messi speelde haalden ze minder punten, maar bij nadere beschouwing bleek dat tegen slechte tegenstanders te zijn) maar als je dat kan is het supernuttig.

24 juni 2022 om 09:59

Dat van die goeie kop kan ik opzich nog best begrijpen. Het is toch (ook in het bedrijfsleven) fijn als je een werknemer aantrekt die goed is in zijn vak, maar daarnaast ook gewoon verstandige keuzes maakt, een beetje goed uit zijn woorden komt en niet voor onrust binnen een groep zorgt?

24 juni 2022 om 10:45

Eens mc significant, allemaal eigenschappen die ertoe doen inderdaad. maar of de voetballerij daar ook echt goed op scout? En als ze dat doen, is dat niet wat vaak wordt bedoelt met -goede kop-.

24 juni 2022 om 12:05

@yoda
Ik denk juist dat de meeste mensen , als ze het over een goede kop hebben , het over de mentale kant hebben en niet zo zeer over het uiterlijk.
Voor de rest denk ik dat data , mits het goed gebruikt wordt , een heel handig middel is. En van belang is ook hoe wordt de data geïnterpreteerd. De VAR is op zich een handig hulpmiddel mits het juist wordt gebruikt.

24 juni 2022 om 12:34

@bossie, denk je dat? Oké. Ik denk juist van niet, juist omdat ik denk dat je dat niet kunt zien, maar ondervinden. Het kan natuurlijk zijn dat je iemand inschat op basis van houding tijdens interviews, gedrag tijdens de wedstrijden etc…maar oké het zijn hoe dan ook maar aannames wat men precies bedoelt.

Ik ben voorstander van VAR. Als je ziet welke overduidelijke zaken er nu uitvoerden gehaald die zonder VAR gewoon niet werden opgemerkt, terwijl wij in de herhaling overduidelijke overtredingen van de regels zagen. Dat is gelukkig voorbij en nu zitten we eigenlijk vooral nog te discussiëren over details en de inconsequentie daarvan, dat voetje wel of niet buitenspel, die bal wel of niet-rokersvereniging lijn, die tackle wel of niet te hard voor rood. Nou ja.

24 juni 2022 om 14:17

Boskamp is met z'n blote oog 3x kampioen van België geworden.. hie vaak is Kompagny kampioen geworden met al z'n data en processen?

24 juni 2022 om 15:45

@lionaldinho84: hoeveel coaches in de tijd van Boskamp werken met data en processen?

25 juni 2022 om 00:45

@lionaldinho84, hulde aan Boskamp. Maar welk punt wil je hiermee maken? Zou Boskamp met z’n blote oog vandaag de dag Anderlecht ook 3x kampioen kunnen maken, dan zou ik m meteen de chef maken natuurlijk,. Of in ieder geval direct opnemen in de trainerstaf.

24 juni 2022 om 09:14

Denken jullie niet dat er een gulden middenweg is. Enkel data gebruiken is natuurlijk voor een sport als voetbal niet 100% waterdicht. Daar zitten zoveel andere factoren bij die de ontwikkeling van een talent in de weg kunnen staan. Of juist kunnen katalyseren. Echter denk ik denk eerder toch dat het andersom werkt. Dus dat je data heel erg goed als ondersteunend middel kan gebruiken als je "met het blote oog" een goede speler hebt ontdekt. het is allemaal nier zo zwart wit, maar dat is natuurlijk lastig tegenwoordig

24 juni 2022 om 09:43

@grasnaaier: andersom kan het natuurlijk ook werken. Natuurlijk kan een speler in het oog springen tijdens het bekijken van een wedstrijd. Daarna kun je met data staven of zijn prestaties van structurele aard (kunnen) zijn. Maar stel dat je in een gebied 10.000 profvoetballers hebt en jij moet in dat gebied scouten. Het is niet erg effectief willekeurig wedstrijden te gaan bekijken in de hoop dat je een potentiele voltreffer hebt. Met data kun je een voorselectie maken en gerichter zoeken. Ook dan zie je misschien iemand over het hoofd (dat kan via beide methodieken) maar je werkt wel efficienter en kunt dus meer spelers serieus in kaart brengen.

24 juni 2022 om 10:39

Het is inderdaad treurig dat de oude mensen die op tv zijn de vooruitgang opzettelijk tegen lijken te willen werken. 1 van de grootste redenen waarom ik niet meer naar VI kijk is dat gezanik van Derksen op alles wat ook maar een beetje op out-of-the-box denken lijkt en het moderniseren van het voetbal. Ik heb nog nooit iemand met zo weinig respect over mensen als Nagelsmann horen praten omdat het "maar laptoptrainertjes zijn".. Die gasten zitten bevroren in de jaren '70 en zouden ons het liefst met ze mee bevriezen. "vroeger was alles beter" en dat soort onzin..

Daar komt bij dat we een flinke massa mensen hebben in Nederland die het gebruik van statistieken of het gebruik van gegevens "saai" vinden, want stel je voor dat je eens ergens over na moet denken en je het niet als een hapklare brok in je mik geschoven krijgt.

24 juni 2022 om 10:53

Meest ideale is een combinatie van data en scouts. Via de data kunnen spelers dan in beeld komen en dan een scout tussen de 6 tot 10 wedstrijden zo een speler laten volgen in het stadion

24 juni 2022 om 11:48

De film moneyball laat dat, weliswaar met een andere sport, erg mooi zien. De ouwe lullen in de sportwereld willen er gewoon niet aan toegeven dat de computers van tegenwoordig kunnen zien wat het blote oog niet kan zien.

Niet helemaal terecht. Met dank aan de Uefa, die met zijn bizarre CL toeslagen, het voetbal in België een stuk minder leuk maken. Club Brugge altijd gegarandeerd van zoveel geld, dat zij eigenlijk falen wanneer ze geen CL halen. In Nederland met ajax eigenlijk ook, al kan daar de nummer 2 ook nog zo nu en dan CL halen.

24 juni 2022 om 08:48

Precies. Brugge smijt nu al jaren met CL-miljoenen i.t.t. Anderlecht. Die play-offs maken het voor een underdog nog lastiger. Sta je eindelijk bovenaan en dan moet je nog meerdere keren tegen een ingespeeld Brugge spelen.

24 juni 2022 om 09:25

Brugge en Ajax zijn hier ook niet vanzelf gekomen he? Dit alles heeft gewoon met beleid te maken, waarbij ze soms ook wat geluk hebben (Ajax b.v. onder De Boer en de financiële gok bij aanvang 2018/2019). Ik denk dat er een gezonde combinatie moet worden gevonden tussen de scout die met zijn poten in de klei staat en de data-analisten. Sommige zaken zijn niet feitelijk vast te leggen, maar zijn gewoon gevoel. Sommige feitelijkheden kun je gewoon niet negeren. Ik weet niet of het hebben van veel geld je altijd beter maakt in het maken van keuzes. Hoe minder geld, hoe secuurder je wordt. Zie het Feyenoord van het afgelopen seizoen. Waren grotendeels "koopjes", maar dit pakte goed uit. Kijk United, die kopen maar wat, maar het rendeert voor geen meter.

24 juni 2022 om 09:42

Het enkele halen van CL-voetbal staat hier niet garant op een monopolie. Dat is pas enigszins ontstaan toen Ajax ook Europees topprestaties behaalde. En een monopolie hier is totaal ondenkbaar. Het niveau van de andere clubs is te laag, waardoor het altijd aankomt op individuele wedstrijden. En Ajax kan, in tegenstelling tot Bayern en Paris, niet jaarlijks spelers van wereldklasse aantrekken.

24 juni 2022 om 10:48

@suarez: het begint zo langzamerhand toch echt op een monopolie te lijken. Misschien was die er al eerder geweest wanneer er al eerder goed beleid werd gevoerd.

Wat mis ik deze beste man op de Nederlandse tv, het was altijd een feest als hij aanschoof bij VI. Regelmatig heeft hij het ook nog bij het beste eind, een echte voetballiefhebber die al het voetbal wil volgen. Ik snap dat hij zich ergert aan alle data, maar het is gewoonweg een onderdeel van het hedendaagse voetbal. Zonder al deze data valt er veel minder te zeggen over de daadwerkelijke kwaliteiten van de spelers.

Allemaal goed en best met die data, maar bij de meeste clubs zie je er maar weinig van terug als je naar de prestaties en het niveau kijkt... Mooie data en voetbal niet om aan te gluren...snap Jan wel.

24 juni 2022 om 10:14

Nou, Liverpool doet het zeer goed als het gaat over scouten met data. Red Bull is daar ook een voorbeeld van en AZ en inmiddels Feyenoord lijken er ook de vruchten van te plukken. Ik denk dat vooral clubs met een lager budget dan hun concurrentie hier enorm profijt van hebben.

24 juni 2022 om 11:41

Ik zou ook kunnen zeggen: allemaal leuk en aardig met die zogenaamde voetbalexperts (vaak gewoon oud spelers die op belangrijke posities terecht komen), maar bij de meeste van hen zat de inschatting er dik naast en zie je er maar weinig van terug. Ik zeg dat maar niet, want ik kan niet eens onderbouwen hoe ik het een (voetbalexpertise, blote oog, gevoel) met het ander (data interpretatie, verbanden leggen) zou kunnen vergelijken.

24 juni 2022 om 11:51

Dit is toch wel echt puur speculeren. Alsof jij weet welke clubs in welke mate met "data bezig zijn" en hoe goed die het daarmee doen in vergelijking met het tijdperk daarvoor.

Het blijft toch een interessante combi: datawetenschappen en voetbal. Ik ben zelf een groot voorstander van data en werk er zelf ook veel mee, maar ik hoor ook zo vaak dat teams als Midsjyland geloof ik spelers obv data halen en dat het er dan toch niet echt uit komt.

Die zinnetjes begrijp ik dat je er misselijk van wordt. Bloed irritant altijd. Maar ik ben het niet eens over het gedeelte van data. Ik denk dat als je het gebruik van data combineert met de ouderwetse scouting je een ontzettend sterk beeld krijgt van een speler. Je hebt de feiten op een rij en tegelijkertijd zie je ook hoe een speler kijkt, handelt en bezig is met de situaties om hem heen.

Helemaal met Boskamp eens. Kompanen is vooral een man van mooie woorden, die door zijn uitstraling in België veel waarde hebben. Zijn daden blijven daarin ver achter. En nu voor het geld kiezen in Engeland we divisie. Vertrouwde hij zijn eigen proces misschien niet??
Hij zal vast een prima assistent worden, maar een goede hoofdcoach zie ik niet in hem. Trust my words

24 juni 2022 om 11:45

Kan best zijn dat hij niet gaat slagen als coach, heb er ook wel mijn twijfels bij, maar je stelling dat hij alleen mooie woorden heeft en voor geld gaat is volledig fout. Boskamp zegt zelf dat Kompany goed voetbal bracht, hij geeft hem wel een compliment op zijn capaciteiten als trainer. Alleen is hij zijn overdreven positivisme beu maar hij ziet hem dus niet alleen als iemand van "mooie woorden".

Kompany is vertrokken bij Anderlecht omdat het bestuur geen vertrouwen meer in hem had, als ze dat wel hadden gehad dan was hij er gewoon nog steeds. Hij is naar Burnley gegaan om weer dichter bij zijn familie te zijn, voor het geld had hij wel veel betere aanbiedingen kunnen hebben dan de tweede klasse in Engeland.

Als je puur na data gaat kijken dan haal je bijvoorbeeld nooit een Frenkie de Jong. Jan heeft wel een punt.

24 juni 2022 om 11:51

Misschien als je de juiste data er bij haalt zou je wel tot goede inzichten kunnen komen, nietwaar? Maar volledig vertrouwen op data zou ook niet ultiem zijn. Maar als je bv in staat zou zijn om relevante data te kunnen bekijken van 50 duels van een speler, over een lange tijd, dan zou ik dat zeker een aanvulling vinden op het scouten van een aantal duels. Ik weet het niet hoor, maar ik kan me niet voorstellen dat spelers tientallen duels volle bak worden bekeken.

Als Boskamp niet snapt dat Kompany na 3 jaar nog geen titel kon winnen dan schat hij de situatie bij zijn oude club toch volledig verkeerd in vind ik. Anderlecht had de afgelopen seizoenen een team op het niveau van Gent vind ik, een team dat wel kampioen kan worden in een goed jaar maar over het algemeen zeker geen favoriet is. Club is al een paar jaren straatlengtes verder terwijl dat verschil onder Kompany juist weer kleiner geworden is. Ook Genk had de afgelopen jaren een sterkere kern en Antwerpen ondertussen ook.

Het zijn altijd de mensen die precies nul verstand van data hebben die het gebruik hiervan afdoen als nutteloos. Je ziet het ook hier in dit topic.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren