‘Deens haviksoog’ vertrekt na 25 jaar en vele voltreffers bij Ajax

Donderdag, 23 juni 2022 om 07:46Tom Rofekamp • Laatste update: 08:07

John Steen Olsen vertrekt aan het eind van deze maand bij Ajax. De 79-jarige Deen was sinds 1997 werkzaam voor de Amsterdammers als scout, maar legt zijn takenpakket nu na 25 jaar bij de club neer, zo bevestigt hij aan BT. Steen Olsen was als 'specialist in Scandinavië' verantwoordelijk voor onder meer de transfers van Zlatan Ibrahimovic, Christian Eriksen en Kasper Dolberg naar Amsterdam.

"Ik kan bevestigen dat ik per 1 juli stop", schrijft de meesterscout in een sms-bericht aan het Deense dagblad. Steen Olsen trad in 1997 in zijn functie toen landgenoot Morten Olsen (geen familie) aangesteld werd als hoofdtrainer van Ajax. Achttien jaar na zijn indiensttreding - en op 72-jarige leeftijd - tekende Steen Olsen een contract waarbij hij eenzijdig op kon zeggen als hij er klaar mee was.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Als scout in Scandinavië bracht Steen Olsen de regerend landskampioen niet alleen Ibrahimovic, Eriksen en Dolberg, maar ook namen als Viktor Fischer, Lucas Andersen, Niklas Moisander, Jesper Grönkjaer en Niklas Boilesen. Ook Lasse Schöne werd gescout door de Deen, die destijds echter koos voor sc Heerenveen. Later kwam Schöne alsnog naar Amsterdam. De twee meest recente namen die aan het lijstje ontdekkingen van Steen Olsen kunnen worden toegevoegd zijn die van Mohammed Kudus en Mohamed Daramy, die nog altijd deel uitmaken van de huidige A-selectie. Eerstgenoemde laat bij tijd en wijle zijn klasse zien, maar is nog niet verzekerd van een basisplek; Daramy werkt zijn wedstrijden nog vooral af bij Jong Ajax.

Steen Olsen wordt op handen gedragen in Amsterdam. De oud-aanvaller, die als speler een dienstverband bij Ajax nog links liet liggen vanwege hevige concurrentie, werd door Zlatan Ibrahimovic zelfs 'een tweede vader' genoemd. "De mooiste baan ter wereld is profvoetballer", zei Steen Olsen in 2016 over zijn vak, "en tweede is scout bij Ajax. Ik ben er trots op voor Ajax te werken."Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door janmetdekorte)

Super jammer!
Erg goede scout, prettig en bescheiden persoon.
Echt een liefhebber van de sport. Tot zijn 79ste scout geweest.

Het ga je goed JSO!

23 juni 2022 om 07:54

Ik heb ook altijd wel respect voor hem gehad. Nu ik alleen zijn track record zie vind ik wel dat er eigenlijk weinig goede spelers uit zijn hoed zijn gekomen. Daarnaast worden spelers zoals Schöne en Moisander ook aan hem toegewezen terwijl die gewoon vanuit de Eredivisie kwamen.

Zo te zien waren alleen Eriksen en Ibrahimovic voltreffers. Daarnaast nog een lading aan talenten die het toch niet gered hebben.

23 juni 2022 om 08:12

Moisander heeft voordat hij naar zwolle en az ging nog in de jeugd bij ajax gespeeld, schöne zoals in de tekst aangegeven koos eerst voor Heerenveen.

23 juni 2022 om 08:13

Helemaal eens. Na 25 jaar is dat een vrij magere score voor het label haviksoog.

Desondanks toch 2 parels ontdekt en vele jaren volledige toewijding getoond. Zeker op die leeftijd is dat enorm te waarderen. Dankjewel voor je inzet en toewijding John.

23 juni 2022 om 08:24

De man was scout in Scandinavie he, niet op de Copacabana.

Volgens mij staan zowat alle betere voetballer uit Scandinavië van de afgelopen decennia in dit lijstje, dan is het toch een zeer hoge score als scout

23 juni 2022 om 08:28

Niet eens met @micolli en @origineel.
Misschien dat Moisander, Fischer, Dolberg et cetera geen wereldtoppers werden, maar dat wil nog niet zeggen dat het slecht gescout is. Zeker jongens als Dolberg en Moisander hebben hun waarde gehad voor Ajax.
Neem daarbij ook o.a. Tobias Sana, Boilesen en Andersen etc. Die waren ook zeer talentvol bij Ajax. Dat ze geen wereldtoppers zijn geworden, ligt niet persee aan de scout.

23 juni 2022 om 08:30

De beste 9 en 10 van de afgelopen 15 jaar uit scandinavie gescout. Moest hij heel het Deense en Zweedse elftal gescout hebben? Dan was alsnog 90% te slecht voor Ajax

23 juni 2022 om 08:36

Ik vond Fischer in de jeugd een groter talent dan Eriksen. Dat hij het niet haalt, zegt niks over dat hij goed of slecht gescout is. Een scout is geen waarzegger.

23 juni 2022 om 08:46

Hij heeft wel meer parels binnen gescout maar hoe die zich doorontwikkelen hangt van zoveel factoren af.

23 juni 2022 om 10:48

Ik ben het opzich wel eens met de mensen die zeggen dat Olsen geen invloed heeft over hoe een speler zich ontwikkeld. Dat klopt natuurlijk. Ik wou dat zelf ook nog achter mijn tekst gooien.

23 juni 2022 om 13:34

Hahahah scout op de Copacabana zie ik wel zitten.

23 juni 2022 om 16:35

Geweldig jammer! Voor wie het nog niet gezien heeft: de Fox sport Docu "de man die Zlatan zag" gaat over JSO en is echt een aanrader wat mij betreft! Zlatan schijnt zelfs in ieder huis een kamer voor John Steen Olsen te hebben. Hij heeft van Overmars ook de vrijheid gekregen zelf te bepalen wanneer te stoppen.

Bedankt voor alles en het ga je goed!

Heeft hij Lasse Schone gescout? Die ging toch al op jonge leeftijd naar Heerenveen?

Leuk om de naam van Gronkjaer weer eens te lezen. Was echt een hele goeie aan de linkerkant, zijn wedstrijd in de bekerfinale tegen Fortuna zal me altijd bijblijven.

23 juni 2022 om 08:01

Ja en via De Graafschap, NEC bij Ajax terecht gekomen, raar verhaal lijkt mij. Tenzij hij Schone heeft gescout voor Heerenveen

23 juni 2022 om 08:02

Schone is toch echt door Heerenveen/Riemer gescout. Zo meteen staat er dat hij eigenlijk ook de ontdekker van Messi is…

23 juni 2022 om 08:30

"ook Lasse Schöne werd gescout door de Deen, die destijds echter koos voor sc Heerenveen." En wij maar denken dat er maar 1 scout per speler ooit is.

23 juni 2022 om 08:12

Staat letterlijk in de tekst dat hij Schone heeft gescout en dat hij gelijk voor Ajax kon kiezen maar dat niet heeft gedaan.

23 juni 2022 om 08:14

Staat letterlijk in de tekst sinds 50 seconden geleden.

23 juni 2022 om 08:32

Als nog kun je zelf bedenken dat het zo kan zitten en niet gelijk je onderbroek binnenstebuiten keren.

23 juni 2022 om 08:32

Jammer dat Gronkjaer zovaak geblesseerd was.

Volgens mij best een aardige vent enzo, maar ik vind wel dat dit artikel beschrijft alsof hij een meesterbrein had en dat ie jaarlijks topper na topper scoutte. Nou de enigen die echt goed zijn doorgebroken zijn Ibra en Eriksen. Vind het maar een sombere score voor zo'n lang dienstverband.

23 juni 2022 om 10:06

Je kunt als scout een heleboel spelers aandragen bij een TD, maar dat betekent niet dat ze allemaal ook komen. Spelen meer dingen mee natuurlijk he. Misschien heeft hij nog wel 10 toppers gescout maar wilden/konden/mochten die niet naar Ajax bijvoorbeeld.

23 juni 2022 om 11:01

@Fossen; ja maar dan moet je ook geen termen als 'haviksoog' tegenaan gooien. Net alsof hij groot talent na groot talent voor Ajax heeft gescout.

Daarnaast, draai eens voor de grap om en bekijk hoeveel talenten het totaal niet zijn geworden die hij wel voor Ajax heeft gescout. Boilesen, Andersen en waarschijnlijk nog meer. Daarbij is het met Fisher helaas ook uiteindelijk niets geworden. Moisander lees ik, aardige verdediger maar echt verre van een topper. Dolberg, uiteindelijk ook niet bij Ajax gered. Hou op dat hij echt krankzinnig goed was.

En naja leuk dat die Olsen misschien ook andere toppers heeft aangedragen, maar misschien ook veel troep ja.

23 juni 2022 om 11:10

Ja dat rijtje wat in de tekst staat is inderdaad verre van indrukwekkend, dat klopt. Al heeft zo'n scout er natuurlijk ook geen invloed op hoe een speler zich later ontwikkeld, of er blessures ontstaan of wat er verder om hem heen gebeurt etc. Ik bedoel alleen te zeggen dat het voor buitenstaanders niet altijd te zien is hoe goed een scout zijn werk doet, omdat scouten en aankopen twee verschillende dingen zijn.

23 juni 2022 om 13:13

Ik denk dat je een eenzijdig beeld hebt van een scout, er is vooral aandacht voor de spelers die hij aandraagt maar een net zo groot onderdeel van het werk is spelers afraden. Zo'n scout houdt goed overzicht in een land en let specifiek op wat goed bij een club zou passen. Een speler met talent kan iedereen wel ontdekken door wedstrijden te kijken, maar het is meer dan dat.

Ik wist niet dat Nicolai Boilesen een broer had

23 juni 2022 om 20:58

Boilesen? Op de foto staat Dolberg

24 juni 2022 om 09:50

In het artikel wordt Niklas Boilesen genoemd, vandaar

Goede scout, niet de allerbeste maar wel de gemoedelijke en realistische scout die je kan wensen als club zijnde. Bedankt kerel!

Het is een prima kerel en hij heeft inderdaad war pareltjes ontdekt, maar laten we eerlijk zijn. Meer dan de helft van z'n ontdekkingen zijn door de achterdeur weggegaan en de enige echt successen waren Zlatan en Eriksen. Dolberg heeft het ook aardig gedaan, maar is zeker niet het niveau van de eerste twee. Dus 3 spelers in 25 jaar... ik vind het niet echt een Haviksoog.

23 juni 2022 om 11:47

Dan ben ik heel benieuwd welke wereldtoppers hij gemist heeft. Finland is de beste speler misschien Pukki geweest. IJsland is het iets van Sigurdsson. Noorwegen Haaland en odegaard. Alle 2 ook aan Ajax gelinkt, maar simpelweg onhaalbaar voor Ajax in de tijd. Zweden: buiten Zlatan eigenlijk weinig toppers gehad. Denemarken: buiten Eriksen weinig topper gehad + de halve Deense selectie heeft zo ongeveer een Ajax achtergrond. Hij heeft er met Zlatan en Eriksen de 2 absolute toppers uitgepikt. Dolberg en Fischer hadden die blessurevrij met de juiste mentaliteit ook kunnen worden, maar voor de rest heeft hij weinig gemist. Vooral zonde dat Haaland en odegaard al onhaalbaar waren rond hun doorbraak, maar dat is niet zijn fout geweest vind ik.

23 juni 2022 om 13:03

Okay Odegaard was misschien een uitzondering, maar Haaland, die ging naar Red Bull Salzburg, dus die had Ajax zeker kunnen halen. Net zoals Hojberg, die naar Bayern ging. Daarnaast heb je Delaney, Lindelof en Youssouf Poulsen die zeker ook grote talenten waren die het bij Ajax zeker goed gedaan hadden.

23 juni 2022 om 13:58

@Jan Hojbjerg en Andreas Christensen waren in hoofdlijnen rond met Ajax in 2012, maar daar ging een streep door toen De Regt weggestuurd werd.

23 juni 2022 om 15:10

Haaland had Raiola en die vroeg simpelweg te veel en had ook weer allemaal clausules waardoor hij snel weg kon en je er weinig aan over hield (net zoals bij Dortmund dit seizoen waar Dortmund slechts 40 miljoen over houdt). Achteraf enorm zonde, maar Ajax gaat natuurlijk niet hemel en aarde bewegen voor een 18-jarige Noorse spits zeker als Dolberg het gewoon prima deed rond die tijd. Daarnaast zijn een aantal van die jongens die jij noemt ook bij Ajax genoemd, maar zijn dat nou zulke wereldsterren geworden? Prima spelers, maar ook geen wereldtop. Met Zlatan en Eriksen heeft hij de 2 grootste parels uitgevist. Als Raiola Haaland niet had dan zelfs de 3 grootste parels. Wat mij betreft een prima track record. Het is geen Argentinie of Brazilie waar elk jaar 10 wereldtoppers opstaan. Daarom ook goed dat Ajax zich meer is gaan focussen op die markt.

24 juni 2022 om 14:06

Nee inderdaad zijn die anderen geen wereldtoppers, maar wel de top van Scandinavie, daarnaast was Ajax gewoon te laat met Haaland, ze hadden hem al vroeger kunnen halen, net als met veel jongens (eriksen was 16 toen hij naar Ajax kwam, Fisher en Dolberg (volgens mij)17, Rasmussen 16 en Jeppe Kjaer ook 16, dus heeft Ajax bij Haaland gewoon de boot gemist. Maar Haaland ging volgens mij voor 4 miljoen van Molde naar RB, dus was dat nou niet echt een kapitaal.

23 juni 2022 om 13:15

Hij is toch niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zo'n speler na zijn debuut? Dat ligt aan de club en hoe een speler het oppakt. Het merendeel van die spelers debuteerde al op jonge leeftijd, dus dat had ie goed gezien.

Steen Olsen heeft prima gepresteerd bij Ajax, maar het is geen toeval dat sinds het vertrek van De Regt de aanvoer grote talenten is afgenomen. Die man speelde toch een enorm grote rol in de jeugdscouting in Scandinavië, waar JSO later (te) veel credits voor kreeg.

Toch is dit een erg goed uithangbord geweest voor Ajax. Het gaat interessant worden hoe Ajax hem gaat vervangen. Het is te hopen dat ze daar al even mee bezig zijn, want het is geen wonder dat een man van zijn leeftijd ooit met pensioen zou gaan.

Echt een steen goede scout.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

12 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 16 1 0 0
2021/2022 Jong Ajax 5 5 0 0
2020/2021 Ajax 17 4 3 0
2019/2020 FC Nordsjælland 25 11 4 1
2018/2019 FC Nordsjælland 26 3 3 0

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren