MLS passeert Eredivisie in tv-inkomsten na enorme miljardendeal met Apple

Woensdag, 22 juni 2022 om 21:25Wessel Antes • Laatste update: 22:09

De Major League Soccer en Apple slaan de handen ineen met een baanbrekende megadeal. De Amerikaanse voetbalcompetitie ziet de inkomsten uit televisiegeld vanaf 2023 meer dan verdubbelen. Daarmee passeren de Amerikanen onder andere de Eredivisie qua tv-inkomsten. Het is voor het eerst dat Apple TV geld investeert in live sportrechten.

De MLS en Apple hebben een contract ondertekend dat tien jaar geldig is. In totaal zal dit de voetbalclubs zo’n 2,4 miljard euro opleveren. Momenteel haalt de MLS ongeveer evenveel tv-geld op als de Eredivisie: zo’n honderd miljoen euro per seizoen. Voor Apple is dit een interessante deal om de concurrentie aan te gaan met andere streamingdiensten als Netflix, Amazon en Disney.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Volgers van de MLS kunnen nu allen vanaf één kanaal over de gehele wereld naar de competitie kijken. De wedstrijden worden niet meer per land of regio verkocht en zijn daarom niet meer plaatsafhankelijk. Apple ziet dit als het juiste moment om te investeren in de competitie omdat het bedrijf verwacht dat de aandacht richting voetbal in Amerika rondom het WK in 2026 extra zal toenemen. Ook trekken steeds meer grote Europese spelers richting de competitie. Met Lorenzo Insigne en Giorgio Chiellini kwamen deze zomer twee Italiaanse trekpleisters richting de MLS.

Eddy Cue, Apple’s senior vice president of Services, is in de wolken met de deal. “Het is een droom die uitkomt voor MLS-fans, voetbalfans en voor iedereen die van sport houdt. Niemand wordt meer buitengesloten vanwege de plek waarop hij of zij woont. De MLS is straks van iedereen. Je hoeft je enkel nog aan te melden bij ons om de mogelijkheid te krijgen de MLS te kijken waar en wanneer je dat wil. We kunnen niet wachten om het voor meer mensen makkelijk te maken om de MLS en hun favoriete club en spelers te volgen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door primetime)

Dit is geen goed nieuws voor de Europese competities onder de top 4. De Serie A, Bundesliga, La Liga en de Premier League hebben niets te vrezen van meer geld voor de Amerikaanse competitie, maar voor alles daaronder zou het een drama zijn als de Amerikanen opeens competitief worden en Europese clubs kunnen matchen in transfersommen.

22 juni 2022 om 21:36

Zolang ze in Amerika die DP-rule aanhouden zullen ze geen topcompetitie worden. Clubs mogen nu maar 2 of 3 topsalarissen uitdelen. Daarnaast blijft de Champions League in Europa aantrekkelijk voor spelers

22 juni 2022 om 21:40

Een intercontinentale competitie zie ik daar niet zo interessant worden als de Champions League nee, maar ik kan me niet voorstellen dat het een lekker idee is voor Nederlandse -, Portugese- of Belgische clubs lekker is als er opeens 15 clubs bij komen die vermogender zijn dan zij en dichter bij Zuid-Amerika liggen waardoor het nog aantrekkelijker is om daarheen te gaan!

22 juni 2022 om 21:41

Maar 't is inherent aan deze deal dat clubs meer mogen gaan uitgeven, omdat de minimum inkomsten een vlucht nemen.

22 juni 2022 om 21:36

Het wordt wel heel negatief gebracht. De Eredivisie heeft ooit voor 10 jaar de rechten voor 1 miljard in crisistijd. Dat loopt binnenkort af en dan kunnen de rechten weer voor meer worden verkocht.
Dit hangt wel af van concurrentie op het TV-net en of er bijvoorbeeld 2 plekken voor de CL gegarandeerd zijn. Zou het ook goed vinden als bijvoorbeeld de Johan Cruyff schaal in nieuwe opkomende markt wordt gespeeld om de Eredivisie beter in het buitenland te verkopen.

22 juni 2022 om 21:41

En wie gaat die kopen dan? Het grote geld moet verdiend worden in de VS en in Azië, ik kan me niet voorstellen dat de Eredivisie daar lekker verkocht wordt.

22 juni 2022 om 23:09

Daarom moet je je competitie ook beter vermarkten door bijvoorbeeld niet boeiende supercups in nieuwe markten te spelen. Daarnaast vangen de Belgen nu ook bijvoorbeeld meer TV-geld dan de Eredivise, dus die deal is ook gewoon oud.

22 juni 2022 om 21:46

Worden ze niet. Geld is leuk, maar in de VS is voetbal voor meisjes en voor jongens die te klein / iel zijn voor de Amerikaanse sporten. Daarom gaan de meest getalenteerde jonge atleten niet op voetbal. Jongens dromen daar van de NBA en MLB, niet van de MLS.

22 juni 2022 om 21:59

Kwestie van tijd.. Soccer begint echt een serieuze college sport te worden. College football blijft voorlopig nog de meest populaire uiteraard.
In Amerika is er wel veel meer ‘beleving’ rond het live aanwezig zijn bij wedstrijden, die beleving is bij soccer niet te vergelijken met football.
Overigens is de notie dat voetbal enkel een meisjessport is, allang achterhaald. In Nederland is padel ‘opeens’ razend populair, maar zal om zo’n zelfde reden ook nooit het voetbal ‘bedreigen’..

22 juni 2022 om 22:04

Ik chargeer uiteraard een beetje, maar de beleving tussen American football, Baseball en Basketball is in mijn beleving wel echt van een heel ander niveau dan voetbal. Beetje als het hockey hier is. Naja met het verschil dat we bij de absolute wereldtop horen bij hockey.

23 juni 2022 om 11:30

@Mantitty Ik ben vooral benieuwd of college systeem genoeg is voor voetbal. In Europa heb je echt een voetbalcultuur waar je vanaf je 5e al bij een klein ploeg in je dorp al kunt spelen. Er zijn zoveel niveaus daarboven. In VS is dat helemaal niet ontwikkeld en denken ze anders.

22 juni 2022 om 23:07

Wat een onzin. Dat kunnen ze namelijk al heel lang. Willekeurige clubs uit de Eredivisie kunnen al lang niet concurreren met Amerikaanse clubs.

23 juni 2022 om 07:39

Mwah, ze hebben geen grote europese competitie en spelen zich daar niet snel in de kijker voor grote clubs. Jaren geleden waren ze ook druk bezig met spelers als Giovenco, Altidore, Higuain, etc. Het lukt ze niet dit structureel te doen

Logische ook, Nederland valt qua inwoners en dus potentieel in het niet met Amerika.

Voetbal begint daar langzaam maar zeker ook een serieuze sport te worden, ze zijn er zeker nog lang niet maar ze timmeren aardig aan de weg.

Zijn er weer meer team die straks tientallen miljoenen kunnen bieden op onze spelers.

22 juni 2022 om 21:40

Dat voetbal daar langzaam maar zeker aan de weg timmert , hoor ik al sinds de jaren '90 sinds ze daar een WK mochten organiseren. Het zit er niet in de genen en men vindt het een saaie sport. Ik heb weinig hoop voor het voetbal daar.

22 juni 2022 om 21:48

Het verschil met de jaren ‘90 is dat het nu wel echt lijkt te gebeuren. Het aantal voetballende kinderen in de VS groeit elk jaar weer en ondanks dat ze een andere sportcultuur hebben dan wij begint het voetbal daar een steeds serieuzere sport te worden. De negatieve trend die al jaren aan de gang is als het gaat om bijvoorbeeld ijshockey en honkbal staat precies haaks op de ontwikkeling van het aantal voetballende Amerikanen

22 juni 2022 om 21:48

Ook in de jaren '70 werd dit gezegd. Toen haalden ze ook echt toppers binnen met oa onze Johan Cruijff. Iedere keer is er weer even een opleving en zakt het weer weg.

22 juni 2022 om 22:02

Het zakt niet weg, het zal echter nooit de plek innemen van NFL, Baseball, Basketball en Hockey. Het gaat echter wel steeds meer en meer populair worden. Die hard football fans moeten er niks van hebben, maar dat zegt niks. Ik heb weinig met vrouwenvoetbal, maar dat wordt toch echt steeds populairder. Waarschijnlijk niet onder de die hard voetbal fans, die blijven gewoon naar de heertjes kijken..

22 juni 2022 om 21:44

Het niveau is daar echt heel slecht, erg laag tempo en aan veel (amerikaanse) spelers mis je gewoon een bepaalde motoriek. En na al die jaren weten ze nog steeds niet hoe ze precies moeten keepen.

Tja voetbal word steeds groter in Amerika. 300 miljoen mensen meer dan in Nederland en commercieel gezien hele andere wereld dan in Nederland. Ach, ik ben al lang blij dat ik met mijn ESPN abonnement Ajax elke week kan kijken in Amerika.

22 juni 2022 om 22:02

Amen! Hier in Abernathy(Texas) same! Blij met espn!

22 juni 2022 om 22:22

@diehalvemalle!! Mooi, vind t heel leuk te zien er ook andere Nederlanders op dit forum zitten die buiten de grenzen wonen. Voetbalzone is daarom ook heel belangrijk voor mij, in Abernathy kan je niet zomaar een biertje drinken en er vanuit gaan dat de gozer naast je er iets van begrijpt.

22 juni 2022 om 22:04

Dank ook aan de vele IPTV ‘providers’ ;-) Wereldwijd mijn ‘eigen’ kanalen :D

22 juni 2022 om 22:14

En nog steeds kunnen ze niet voetballen en zolang ze het soccer noemen, neem ik ze hoe dan ook niet serieus.

22 juni 2022 om 22:21

@musi26 dat is allemaal prima, ook op werk zijn er genoeg Amerikanen die grapjes maken over mij liefde voor voetbal, maar ik heb ook collega's die er wild van zijn. Een van mijn collegas gaat naar alle wedstrijden van t nationale elftal en gaat ook naar 23! wedstrijden op het WK. Het groeit gewoon enorm en vele ouders vinden voetbal de beste sport voor hun kinderen.

22 juni 2022 om 23:38

23 wedstrijden in Qatar? Flinke bankrekening.

23 juni 2022 om 09:34

Hmm, vooral Amerikanen die werken in Europa en beïnvloedt worden door onze culturen en tradities hebben een plek voor voetbal gekregen. Het kan daardoor groeien idd maar tot op heden is voetbal in Amerika zelf vooral populair onder spaanse latino’s en mensen met zuid-Amerikaanse achtergrond. Dat is altijd zo geweest. Dat is de doelgroep waaronder het echt leeft en dat is echt een hele grote groep. Dat is ook de groep die in beweging is en meer interesse toont in sporten buiten de Amerikaanse invloeden zoals bijv. F1. De traditionele Amerikaan houdt loyaal vast aan zijn eigen sporten (NFL, NBA, MLB, Indys, NASCAR).

De beweging die je nu ziet in heel het landschap is netzoals in de jaren 90’ een hype rondom nieuwere generaties. En dat kan helpen te groeien. Met een kleine nuance dat steeds meer talent zich buiten de Amerikaanse MLS begeeft waardoor spelers ook op het hoogste podium een kans krijgt om zich te laten zien. Uiteindelijk wordt het daardoor interessanter om de sport te volgen. Iets wat bijv. F1 niet heeft en ik daardoor ook verwacht dat interesse in deze sport ook later weer stagneert. Idem bij het voetbal in Amerika. Als deze talenten niet doorkomen dan daalt de interesse in de sport net zo hard als dat het nu opkomt.

Mocht het wel blijven groeien, dan nog verwacht ik dat het heel lang gaat duren voordat het de top 6 sporten in Amerika verdringt. Maargoed we zullen zien.

22 juni 2022 om 22:17

Tuurlijk heeft de VS met ruim 300 miljoen inwoners een grotere afzetmarkt. Maar de concurrentie van andere sporten is ook veel groter. Eerlijk gezegd hoop ik niet dat ze een al te grote concurrent worden voor de middelgrote Europese competities. Ik heb toch meer met traditionele voetballenden.

Dit is wel een slechte ontwikkeling, je ziet nu ook dat de MLS de grootste talenten uit Brazilie en Argentinie opkoopt terwijl het qua stap vrij minimaal is. Het is daar professioneler en meer data gedreven maar spelers als Almada, Brenner en Barco zouden net zo makkelijk meteen naar Europa kunnen verhuizen. De top 5 komt hiermee niet in de problemen maar daaronder wel.

22 juni 2022 om 22:37

Ze kunnen ze zelfs nog een stuk jonger halen via de High school route. Een school als Montverde Academy haalt al jaren 15-16-17 jarige jongens uit de hele wereld. Noem een willekeurig land en ze hebben wel een jongen of meisje. Bij het basketbal heeft ze dat al gigantische successen opgeleverd. Embiid, 3e pick in 2014, kwam op zijn 16e uit Kameroen. Ben Simmons 1e pick in 2016, kwam op zijn 16e uit Australie. Rj Barrett, 3e in 2019, kwam op zijn 15e vanuit Canada. Dit zijn alleen al de top 3 picks qua buitenlanders! In de MLS zijn ook genoeg jongens die ergens uit Afrika op hun 16 door Montverde zijn gehaald. Die 3e pick in 2021 in de MLS heeft Montverde ook uit Kenia gehaald.

Zo'n IMG academy heeft ook absurde faciliteiten (check youtube voor Campus IMG Academy)

22 juni 2022 om 22:57

Die systemen in de VS zijn inderdaad onwijs sterk in elkaar gezet. Echter denk ik niet dat het voor voetbal net zo doorslaggevend gaat zijn. Als je de MLB, NBA of NFL pakt heb je het over de grootste en belangrijkste competities in de sport. In het voetbal blijft dat toch het Europese voetbal. Tuurlijk zullen er meer en meer spelers naar de VS vertrekken. Maar zolang clubs als Real Madrid, Barcelona, de Engelse clubs, Bayern, Benfica etc wereldwijd de grootste blijven, zal Europa het hoogst haalbare blijven in het voetbal.

22 juni 2022 om 23:38

@geeninspiratie, maar Europese clubs kunnen ze sws niet jonger dan 18 halen. De VS kan dat middels hun High schools wel doen. De spelers die dan zsm weg willen kunnen dan op hun 18/19e na 1/2 jaar MLS voor geld een transfer maken naar Europa. Zo pomp je ook geld in de competitie.

23 juni 2022 om 00:55

Je kunt je afvragen of een 16-jarig talent uit een redelijk tot goed Europees voetballand zich zal laten verleiden door een Amerikaanse high school. Lijkt me dat dat vooral de mindere goden zullen zijn.

23 juni 2022 om 01:04

Najah IMG is natuurlijk niet zomaar een high school. Daar hebben ze de beste faciliteiten die je maar kunt bedenken. Normaal gesproken betaal je 90k per jaar om daar naar toe te mogen

23 juni 2022 om 01:06

@frisianreds, maar niemand heeft het over 16 jarige voetbaltalenten uit Europa. Maar over jongens uit Afrika, Zuid-amerika etc. Daarom had ik het ook over dat ze niet jonger dan 18 weg kunnen. Vast wel wat moeders die hun talentvolle zonen naar een zeer luxe campus willen sturen, weg uit de armoede.

23 juni 2022 om 01:17

1900dusantadic, weet ik man. Amerika had vroeger hun talentenprogramma daar zitten. oa Altidore, Beasley, Bradley, Donovan hebben daar allemaal periode gezeten. Neven Subotić zat ook een tijdje in dat programma. Hun american football team had een paar jaar geleden 10! verschillende nationaliteiten.

Sommige van die gasten gaan echt zwaar teleurgesteld worden in de faciliteiten van hun profclubs, eerlijk die omgeving motiveert je echt om zwaar te grinden.

Beetje oud nieuws dit. Maar opzich wel een prima deal van de MLS, ik ga er vanuit dat het uiteindelijk op zo’n 300 miljoen per jaar zal uitkomen nadat de deal met Fox of ESPN voor de tv rechten er boven op komen.

Nog lang niet genoeg om in de buurt te komen van de Europese top competities maar het is in ieder geval voldoende om de komende jaren definitief afstand te nemen van competities zoals die van Portugal en Nederland.

Het blijft in Amerika nog altijd een C-Sport vergeleken met Football/Baseball/Basketball/Hockey/Golf maar de MLS heeft zich over de afgelopen decennia wel ver genoeg ontwikkeld tot een stabiele competitie voor wat in de VS een niche sport is. De populairste sport zal het natuurlijk nooit worden maar leuk om de ontwikkeling te zien.

Zeker met Ted Lasso komt er steeds meer interesse in "soccer" in de US. Ik zie daar nog wel een aardige markt ontstaan (nog meer dan nu) en spelers die ervoor gaan kiezen om in de US te spelen. Moeten de regels nog wel aangepast worden, met de salaris-beperkingen, maar dat lijkt me een kwestie van tijd.

22 juni 2022 om 22:37

De hoogte van de salary cap zal uiteraard veranderen maar ik zie niet in waarom ze deze zullen laten doen verdwijnen

22 juni 2022 om 23:00

Mwa, ik vermoed niet dat de salary cap zomaar weggaat. Dat systeem zit zo gigantisch in de Amerikaanse sportcultuur gestampt. Check de grote competities in de andere sporten maar. Daarnaast levert dat waanzinnige seizoenen en concurrentie op wat weer resulteert in betere TV. Kijk de NBA bijvoorbeeld hoe dat werkt en wat dat oplevert.

We all eat barbecueeee, were gonna score three more than youuuu, barbecueee!!!!! Amerikaanse voetbalfans totale memes, wel grappig. Zou mooi zijn als “soccer” daar ook bekend gaat worden. Al blijft American Football de beste sport ter wereld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Verenigde Staten

FIFA ranking: 22
44 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Canada2816
2.Mexico289
5.Panama21-2
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Midden-A...
SpelersPositieW
M. TurnerKeeper
G. BelloVerdediger
G. BerhalterVerdediger
R. CannonVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Verenigde Staten.

Italië
194 fans
Verdediger, 37 jaar
SeizoenClubW
2022 Los Angeles 0 0 0 0
2021/2022 Juventus 21 0 2 0
2020/2021 Juventus 17 0 4 0
2019/2020 Juventus 4 1 0 0
2018/2019 Juventus 25 1 3 0
Laatste voetbalnieuws

Tweede Europese grootmacht meldt zich in strijd om Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt is op weg naar de uitgang bij Juventus. Het was al bekend dat Chelsea bovengemiddelde interesse heeft in de diensten van de centrale verdediger, maar volgens BILD heeft...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren