Hoe Fortuna Sittard grootmachten aftroefde in strijd om Burak Yilmaz

Dinsdag, 21 juni 2022 om 22:40Yvo van Dorst • Laatste update: 01:00

De eigenaar van Fortuna Sittard, Isitan Gün, is naar eigen zeggen 'een gelukkig man' door het aantrekken van Burak Yilmaz. Dat laat de Turkse zakenman weten aan Voetbal International. Gün, die Fortuna in 2016 overnam en de club redde van faillissement, maakte gebruik van een lucratieve aandelendeal én zijn persoonlijke relatie met de 36-jarige centrumspits. “Ik ken Burak al een jaar of tien, maar dit was het beste moment”, zegt Gün tegen het weekblad.

“We zijn goed bevriend geraakt en hadden de laatste jaren zelfs wekelijks contact”, vervolgt de eigenaar van de Sittardse club. "Burak volgt Fortuna al een tijdje en hij is altijd nieuwsgierig naar ontwikkelingen bij de club. Ik maakte af en toe gekscherend de opmerking dat hij eigenlijk bij Fortuna moest komen voetballen.” Tot Gün serieus begon te denken aan het contracteren van Yilmaz, die transfervrij overkomt van Lille OSC. “Na een hectische periode waarin we ons net wisten te handhaven vond ik dat dit het beste moment was.’’

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Makkelijk werd het echter niet voor de eigenaar van de Limburgers, want er waren nog andere clubs die interesse hadden in de diensten van Yilmaz. “Hij had andere aanbiedingen waar hij veel meer geld kon verdienen. Ook Lille wilde zijn contract verlengen, dus het leek haast onwaarschijnlijk dat hij voor Fortuna zou kiezen”, doelt Gün op de club waarmee Yilmaz in 2021 kampioen van Frankrijk werd. “Maar het is uiteindelijk wel gelukt om hem naar Sittard te halen.”

Gün verwacht niet dat de routinier te oud is voor de Eredivisie. “Burak gaat nog veel mensen verbazen in de Eredivisie. Hij is verstandig, zeer gedisciplineerd en heel competitief. Even uitbollen bij Fortuna zit totaal niet in zijn karakter. Burak wil koste wat kost winnen en hij geeft altijd honderd procent. Hij kans ons helpen om in het linkerrijtje van de Eredivisie te komen. Hij kan dat natuurlijk niet in zijn eentje, dus aan ons de taak om spelers te halen die hem kunnen aanvullen en ondersteunen.” Fortuna kan de benodigde financiële inspanning voor Yilmaz doen dankzij softwareondernemer Attila Aytekin, vorig jaar door Gün binnengebracht als medeaandeelhouder. "Atilla helpt ons, dit is een gezamenlijk project."

Volgens Gün neemt Fortuna geen onverantwoord risico met het aantrekken van de Turkse topspits. "Dat dit voor ons geen goedkope transfer is, mag duidelijk zijn. Maar het is niet uitzinnig. Wij staan voor ons vijfde opeenvolgende seizoen in de Eredivisie. We groeien commercieel, krijgen meer sponsoren, de verkoop van seizoenkaarten gaat omhoog. In de ranglijst van tv-gelden staan we inmiddels op de elfde plaats. Kortom: we groeien, langzaam maar zeker. We kúnnen nu meer doen dan voorheen. Maar we zijn heus niet batshit crazy geworden. We weten heel goed waar we mee bezig zijn. Het aantrekken van Burak zal ook zorgen voor een groei aan inkomsten. Sponsoring, toeschouwersaantallen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door alkmaar54)

Heerlijke transfer! Verrijking voor de eredivisie!

22 juni 2022 om 07:34

Zeker! Die burakt alle records hier!

22 juni 2022 om 13:53

Fortuna heeft dan ook de gün factor mee!

Dit is toch echt een stunt van Fortuna hoor, die gaat er wel een aantal in knallen.

Wat ik mooi vind, is dat Gün geen gelukzoeker is. Hij heeft echt een idee en is met Fortuna een project begonnen, iets wat we bij andere clubs wel regelmatig fout hebben zien gaan. Zijn zakenrelaties en vrienden steunen hem en hebben hier gewoon een leuke hobby aan. Bovendien is dit commercieel erg goed, de achterban van Fortuna wordt steeds groter, mede door het toenemende aantal Turken. Deze transfer mag dan wel wat kosten, maar wat dacht je van de shirtverkopen en de sponsordeals die hier een gevolg van kunnen zijn.

21 juni 2022 om 23:31

Geen idee, ik heb altijd begrepen dat clubs helemaal niet zoveel verdienen aan shirtverkoop. De shirtsponsor betaalt ze een sponsorbedrag en strijkt dan het grootste deel van de verkoop op. Kan we wel voorstellen dat andere sponsordeals extra opleveren.

22 juni 2022 om 01:42

@vernon Zal verschillen per club en merk ook. Bij Fortuna zit nu Masita, van oorsprong Sittards bedrijf, zijn er zeer bij gebaat om bij Fortuna te blijven, dan is je onderhandelingspositie best goed en zal Fortuna ook aardig profiteren van de shirts. Bij grote merken zoals Nike hebben zij juist veel te bieden. De shirtjes van Liverpool zijn nu ook veel beter dan met New Balance.

22 juni 2022 om 07:16

Jaren terug had je een artikel over shirtverkoop, beste voorbeeld dat daarin werd aangehaald was FC Bayern. Een club met betere cont(r)acten met Adidas is niet vindbaar denk ik. FC Bayern ving ongeveer € 10,- per verkocht shirt.

22 juni 2022 om 11:26

@baron

Interessant, en stond er ook bij hoeveel officiele shirts er ongeveer verkocht worden? Er wordt vaak bij van die megatransfers geroepen dat de shirtverkoop alleen al de transfersom terugverdient. Maar dan moet je wel heel erg veel (extra) shirts verkopen.

22 juni 2022 om 01:15

Eindelijk! Iemand die wel een meer accuraat beeld heeft van Gun zijn beleid. Zie je niet vaak op deze forums. Vaak meer aannames dan de moeite te hebben gedaan het een en ander op te zoeken.

22 juni 2022 om 06:23

Doet mij eerlijk gezegd denken aan de wijze waarop Munsterman Twente leidde. Het project 'working on a dream' zat gewoon goed en Munsterman omringde zich met rijke zakenrelaties. Let wel: in de goede tijd en niet toen hij doorsloeg en de boel bedonderde.
Ik hoop dat Gun wel met beide voeten aan de grond blijft en de zakenrelaties niet alleen financieel steunen en ja knikken, maar ook kritisch zijn.

22 juni 2022 om 06:42

Welk mens is geen gelukzoeker? Vind t een misbruikte term.

Voor Fortuna Sittard is dit een wereldtransfer. Heel knap gedaan!

Burak is niet alleen een aanwinst voor de Fortuna, maar ook voor de Eredivisie.
Leuk om te zien, hopelijk volgen er nog meer grote namen deze zomer.

21 juni 2022 om 23:23

Hoewel ik Burak toch wel een icoon vind en het Fortuna van harte gun, hoop ik toch niet dat er meer van dit soort spelers naar de Eredivisie komen. Over de Turkse competitie wordt regelmatig geroepen dat zij alleen vedettes op hun retour voor een veel te salaris contracteren, maar ik hoop toch niet dat de Eredivisie dat voorbeeld volgt. Al verwacht ik niet dat er heel veel meer van dit soort transfers plaats zullen vinden (wellicht een Bas Dost o.i.d.)

21 juni 2022 om 23:32

Bas Dost vind ik geen goed voorbeeld. Bas Dost is een voorbeeld van een speler die terugkeert bij zijn oude liefde/eerste club. Veel voetballers hebben dat gedaan, bv Huntelaar, Robben, Van Persie, Kuyt etc.

21 juni 2022 om 23:37

Ik denk dat dat wel mee zal vallen. Nederland is financieel niet interessant om aan het eind van je carrière te gaan rentenieren. Alleen de jongens die er sportieve heil in zien zullen komen zoals Gotze. Die kwam niet om ff fijn te verdienen maar om weer het plezier terug te vinden, weer volop te ballen (en zo weer een mooie vervolgstap te maken).

Of jongens die al eerder hier hebben gevoetbald en zo terugkeren op het oude nest zoals mogelijk Dost.

21 juni 2022 om 23:42

@ Jackdestripper

Ik snap je punt en zorgen Jack, echter verwacht ik niet dat Nederland een soort tweede Turkije wordt voor voetballers. Nederland zal altijd een opleidingsland blijven. De markt is te klein en tv-geld is bijna niks hier. Ook de sponsoren betalen niet zoveel dat je op grote schaal dure vedettes kan aantrekken en betalen.

Het is niet per se verkeerd dat wij hier wat bekende/groten namen hebben in de ED. Het is goed voor het aanzien, niveau, commercie en lokmiddel om andere spelers aan te trekken en anderen hier (langer) te behouden.

In dit geval kon Burak ook verlengen bij Lille en had aanbiedingen van andere clubs. Hij kan dus zeker nog twee jaar op niveau spelen. En seizoenskaarten zullen als warme broodjes over de toonbank vliegen bij Fortuna. Plus je krijgt nu een hoop Turkse kijkers/volgers/fans erbij.

21 juni 2022 om 23:45

Verschil is ook dat Turkse topclubs veel te dure oude vedettes haalt. Dat zie je hier de topclubs niet zomaar doen. Het zijn vaak de wat mindere clubs die zulke spelers halen, zie Bony en Dost bijvoorbeeld. Het is gewoon oprecht leuk dat er zo'n speler bijkomt, mits het natuurlijk niet ten koste gaat van het gezonde beleid dat gevoerd moet worden. Dat heeft Gün dus ook aangegeven dat dit geen enorme risico's met zich meebrengt.

Wordt wel al een daggie ouder toen ik begon met lezen was hij nog 36 en toen ik klaar was met lezen alweer 37. De tijd vliegt voorbij. Zonder dollen lijkt me erg leuk om Yilmaz in de Eredivisie te zien spelen. (Bericht is inmiddels aangepast)

Dit zag ik niet aankomen, kans is wel klein aangezien ze hem bij Lille willen behouden en er zijn een hoop clubs die het in de gaten houden.

22 juni 2022 om 00:49

Hoe bedoel je? Transfer is al rond he, Fortuna heeft het al bekend gemaakt.

22 juni 2022 om 05:54

Zag het zojuist inderdaad. Stunten kunnen ze zeker wel.👌

Mooie teksten van de clubeigenaar die een echt icoon naar Fortuna weet te halen. Hij blijft nog erg realistisch en ik hoop dat het andere jongens over de streep trekt die graag nog met Yilmaz willen spelen.

Wie had dat ooit kunnen denken zeg! Dat ik als Nederlander met Turkse roots een 2e Turkse spits van wereldformaat aant werk zou zien in de eredivisie! De 1e is uiteraard Enes Unal 14 aug is t Twente- Fortuna en dan zal t zover zijn.... ben benieuwd! Oh ja, die knakker van Fortuna heeft wel een bepaald idee van hoe en wat, en doet ook gewoon echt z'n best voor de club of niet? Die eigenaar.... dus zo kan t dus ook zeg maar...

22 juni 2022 om 00:39

Heb ooit een shirtje van Nuri Sahin gekregen na de halve finale beker feyenoord - fc twente!

Echt geweldig dit voor Fortuna. Ook top om te horen dat de eigenaar zoveel ambitie heeft met de club. Dit is echt een bizar grote transfer

Lekker toch 7ton per jaar verdienen op papier en 2miljoen in zwart geld uitbetalen. Mooie deal van Burak.

22 juni 2022 om 01:13

Zwart geld denk niet, al denk ik idd ook aan 7 ton salaris en een miljoentje op een andere constructie. Medeaandehouder Atilla Aytekin is eigenaar van tech- en gamebedrijf Azerion. Doen veel in e-sports en reken er maar op dat Yilmaz daar zijn naam aan zal verbinden in ruil voor een fikse ‘reclamevergoeding’ (overige salaris). Achja prima toch, zolang Fortuna een Fortuna waardig bedrag uitkeert krijg je ook geen gezeik in de selectie.

22 juni 2022 om 06:27

Het zou ons wat wezen laat Eredivisie clubs dit maar doen, komen er misschien nog grote namen dit gebeurd overal in de wereld.

Burok is ouder, dan zijn trainer. Kan mij niet voorstellen, dat hij gaat luisteren naar ultee. Denk dat er binnenkort wel een turkste trainer wordt gehaald.

22 juni 2022 om 01:49

En waarom niet? De halve selectie van Bayern is ouder dan Nagelsmann, luisteren die dan ook niet?

Ultee is zeker geen hoogvlieger, maar heeft het met matig materiaal toch altijd degelijk gedaan. Daarbij is het een slimme man die Yilmaz gewoon lekker zijn gang zal laten gaan, net als met Flemming en Seuntjes.

Fortuna zal Ultee echt niet zomaar ontslaan. Sterker nog, Yilmaz kan van Ultee wel eens een hele goede coach gaan maken als hij ze het linkerrijtje in schiet.

Wellicht is het iets om Unuvar van Ajax nog te kunnen huren? Ook Turkse roots en is wel toe aan een verhuur. Spelen met Yilmaz zal voor hem ook een motivatie kunnen zijn en dan heeft Fortuna redelijk goedkoop toch een prima team staan. Ze zouden dan alleen verdedigend nog iets kunnen gebruiken.

Dit is een transfer waar ik mijn twijfels bij heb.
Kan zomaar een groot fiasco worden, door Burak zijn ego en maniertjes.
Als Sittard weer ergens onderin bungelt wil ik wel eens zien wat er gaat gebeuren met deze 36 jarige spits.en zijn temperament.

Prachtig om dit soort spelers in onze eredivisie hebben

Je krijgt toch spontaan weer zin in de Eredivisie, en de transferperiode is nog niet eens begonnen. Wat een leuke competitie hebben we toch! Mooi om te zien dat er ook steeds meer "verrassingen" naar de ploegen buiten de top 4 te gaan.

Geweldige stunt Fortuna!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Willem II33-25
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. UlteeUnknown
M. AnghaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

173 fans
Aanvaller, 36 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Lille OSC 31 4 9 1
2020/2021 Lille OSC 28 16 6 0
2019/2020 Besiktas 25 13 4 0
2018/2019 Besiktas 15 11 4 0
2018/2019 Trabzonspor 7 5 3 0
Laatste voetbalnieuws

Bayern München stuurt aanvaller én verdediger naar Eredivisie-clubs

Rémy Vita maakt definitief de overstap van Bayern München naar Fortuna Sittard, zo meldt laatstgenoemde dinsdag via de officiële kanalen. De 21-jarige linksback kwam uit voor het tweede elftal van der...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren