Kieft waakt voor overdreven optimisme rond opgehemelde Oranje-international

Zaterdag, 18 juni 2022 om 09:18Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 09:25

Wim Kieft is van mening dat het allemaal wel een onsje minder mag als het gaat over het ophemelen van Vincent Janssen. De aanstaande spits van Royal Antwerp werd door bondscoach Louis van Gaal verrassend bij de selectie van het Nederlands elftal gehaald en stelde bij zijn rentree tegen Wales (2-1) niet teleur. Volgens Kieft is er echter meer nodig dan 'niet teleurstellen' en moet de lat omhoog. Desondanks voorziet de columnist van De Telegraaf een goede kans voor Janssen om mee te gaan naar Qatar.

Het kwam voor velen als een verrassing. Na opgenomen te zijn in de voorselectie had Van Gaal ook in de definitieve selectie een plekje ingeruimd voor Janssen. Een huwelijk en vertraagde aankomst in Zeist veranderde daar niks aan. "Vincent Janssen was er uit het niets bij en maakt achteraf gezien na zijn optreden tegen Wales een goede kans om naar het WK mee te gaan. Toch mag iedereen best wat kritischer zijn op Janssens prestatie tegen een Britse B-ploeg. We zijn nu al tevreden omdat Janssen niet slecht speelde of niet tegenviel. Van een Nederlandse international mag je wel iets meer verwachten. Hij moet waarde hebben voor een elftal", aldus Kieft.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Niet dat je direct een paar doelpunten mag verwachten. Spitsen als Luuk de Jong en Wout Weghorst bezitten meer scorend vermogen dan Janssen. Maar het ging er vooral om of Janssen zijn sterke punten kon etaleren", gaat Kieft verder. "Of hij dus goed speelde als aanspeelpunt. Daarin was hij niet altijd even gelukkig, maar je ziet dat hij die kwaliteit wel bezit. Zo’n beetje als enige van alle internationals." Janssen stapte op 5 juni in het huwelijksbootje met zijn geliefde en sloot om die reden later aan bij Oranje. Tegen België en Wales was hij afwezig, tegen Polen zat hij op de tribune. Voor de return tegen Wales had Van Gaal een plekje in de basis ingeruimd voor de aanvaller.

"Met die kwaliteit (als aanspeelpunt, red.) heeft Janssen een streepje voor op andere spitsen die in aanmerking komen voor Oranje op het WK. Hoewel Van Gaal ongetwijfeld gaat kiezen voor het duo Memphis Depay-Steven Bergwijn. Die twee steken er duidelijk bovenuit. Naast Janssen zal de bondscoach een keus moeten maken tussen Luuk de Jong en Weghorst als pinchhitter. In De Jongs voordeel spreekt dat hij een betere kopper is dan Weghorst. Cody Gakpo en Noa Lang deden het in Rotterdam goed tegen Wales hoewel veel basisspelers van Oranje niet aan de start stonden. Spelen de grote jongens mee, dan haken Gakpo en Lang ongetwijfeld aan en komen ze nog beter tot hun recht", aldus Kieft.

Noa Lang
Wat Noa Lang betreft heeft Kieft nog wel een duidelijk advies. "Lang moet ophouden om buiten het veld alleen maar met z’n imago bezig te zijn in plaats van met zijn prestaties", aldus de columnist. "Het gaat te vaak over het mannetje Lang en te weinig over de voetballer Lang. Dat houdt hijzelf in stand door het in interviews continu aan te halen. We weten intussen dat zijn lijfspreuk is dat hij liever gehaat is om wie hij is dan geliefd om wie hij niet is. Noa Lang begint een beetje te veel in Noa Lang te geloven. Dat mag nu weleens ophouden."


Poll

Denk jij dat Vincent Janssen meegaat naar het WK?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door juppie34)

Je mag 26 spelers meenemen naar Qatar. Ik denk dat zeven plekken gereserveerd zullen zijn voor aanvallers. Bergwijn en Depay zijn zeker van een plek. Noa Lang en Danjuma zullen ook ongetwijfeld meegaan naar het WK als hun clubprestaties zo goed blijven. Vervolgens wil je een stormram, een aanspeelpunt en nog aanvaller met een actie achter de hand. Als stormram schat ik De Jong hoger in dan Weghorst, ik denk dat dat geen uitleg behoeft. Als aanspeelpunt zal het nog spannend worden, maar ik vind Brobbey kwalitatief beter dan Janssen. Zeker als invaller voegt hij wat extra's toe. Als extra, snelle aanvaller kan je denk ik kiezen tussen Gakpo en Malen. Dit zal een kwestie van vorm zijn, mijn voorkeur gaat daarbij uit naar Gakpo.

18 juni 2022 om 09:49

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur maar ik zou altijd Gakpo verkiezen boven Lang. Vind het een veel betere en directere speler. Lang speelt nog te veel als een A junior met van die rare beweginkjes.

18 juni 2022 om 10:07

Ik vind Lang een type speler dat je niet hebt. Goed in de kleine ruimte, erg beweeglijk en een goed inzicht.

18 juni 2022 om 10:12

Ik ben ook het type speler dat ze niet hebben, een spits met overgewicht, een beginnend drankprobleem en de neiging om meer naar vogels dan naar de bal te kijken. Goed in de rokerige ruimte ook.

18 juni 2022 om 10:19

Als ik vertegenwoordiger was van Ajax bood ik je nu een vijfjarig contract aan. Ongetwijfeld fysiek sterk en het nodige overzicht ;-)

18 juni 2022 om 11:39

Ik ga stuk om die post van Baardgrasmus haha.

Maar ik vind t idd ook geen goede redenering. Mensen lijken ook te vergeten dat "Wouter" Weghorst nog hebben. Die is nog steeds in alle aspecten beter.
Ik zie eerlijk gezegd nog steeds geen plek voor de wel sympathieke Janssen.

18 juni 2022 om 10:03

Ik denk dat Malen ook wel zeker is hoor, als hij weer fit is en gewoon regelmatig speelt bij Dortmund. Is nog steeds beter dan Brobbey natuurlijk en een zelfde type als Memphis dus dan heb je een back up: 2 spitsen, plus een stormram Luuk de Jong/Weghorst. Dan vraag ik me af of er veel ruimte is voor Brobbey/Janssen. Op de vleugels nog Bergwijn, Danjuma, Gakpo, Berghuis en Lang en dan heb je al een hele hoop aanvallers waar je uit kunt kiezen. Tenzij van Gaal koste wat kost een 'aanspeelpunt' mee wil nemen, maar persoonlijk zie ik daar het nut niet zo van in eigenlijk, als je maar een beperkt aantal spelers mee kunt nemen. Dan kun je net zo goed Luuk of Weghorst gebruiken als aanspeelpunt, mocht dat nodig zijn. 4 spitsen meenemen lijkt me dan een beetje zinloos.

18 juni 2022 om 10:08

Ik vind Malen geen echt aanspeelpunt, waar spelers als Brobbey en Janssen dat wel zijn. Wel vind ik hem in potentie een goede speler voor dit tweespitsensysteem. Ik ben gewoon erg teleurgesteld in zijn matige prestaties bij Dortmund. In die vorm hoort hij niet in Oranje.

18 juni 2022 om 10:11

Ik heb LvG hoog zitten maar als hij Vincent Janssen verkiest boven Brobbey ga ik aan hem twijfelen.

18 juni 2022 om 10:13

Malen is zeker geen aanspeelpunt. Maar ik vind het wel vrij bijzonder dat we in Nederland opeens helemaal bezeten zijn van een zeker 'aanspeelpunt' moeten hebben in Oranje, sinds van Gaal gezegd heeft dat hij daarom Janssen opriep haha. Plotseling denkt heel Nederland dat dat essentieel is blijkbaar. Op het moment dat je een aanspeelpunt in die zin nodig hebt, is het volgens mij ongeveer hetzelfde moment om een pinchhitter te brengen. Met Weghorst of de Jong heb je er daarvan 1 meegenomen dus om dan nog een extra andere aanvaller speciaal daarvoor mee te nemen lijkt me wat overdreven. Zeker als dat dan Janssen nota bene zou zijn. Malen presteert niet geweldig bij Dortmund inderdaad (alsnog wel gewoon 9 goals en 6 assists over alle wedstrijden), maar Brobbey heeft bijvoorbeeld nog veel minder laten zien bij Leipzig. Paar goals bij Ajax als invaller en plots moet hij dan mee, dat gaat mij wel wat snel. Maar goed, Brobbey altijd boven Janssen, dat lijkt me overduidelijk. Buiten dat, er valt natuurlijk ook nog heel weinig te zeggen over wie er wel of niet mee zouden moeten. Bij 9/10 aanvallers is het afwachten wat ze deze zomer gaan doen en of ze wel of niet gaan spelen bij hun nieuwe club. Als Lang of Gakpo bij Milan of Arsenal op de tribune zitten vallen ze al af. Als Brobbey onverhoopt bij Leipzig blijft en weer niet mag spelen is dat ook geen optie. Om maar wat te noemen. Of stel Berghuis raakt zijn basisplaats kwijt bij Ajax. Houdt het ook op en moet je ook weer andere keuzes maken in Oranje.

18 juni 2022 om 10:16

Ik zie Brobbey niet wekelijks spelen, maar speelt hij weleens een hele wedstrijd? Voor mijn gevoel wordt hij altijd gewisseld. Als je dan een tempo hoger, zoals een wk, moet spelen dan zal je toch helemaal niet meekunnen?

18 juni 2022 om 10:17

Ik denk dat Malen zichzelf geen goede dienst heeft bewezen de laatste interlands dat hij speelde. Grossierde in balverlies en viel vooral op door continu voor eigen succes te willen gaan

18 juni 2022 om 10:24

Ik heb altijd wel het nut gezien van een aanspeelpunt. Wat Depay en Bergwijn zo nuttig maakt, naast de individuele actie, is dat ze beide een balletje kunnen vasthouden in de drukte vlakbij het doel. Ze zijn namelijk fysiek sterk en beschikken over de nodige techniek. Spelers als Danjuma, Lang, Gakpo, De Jong, Weghorst etc hebben dat toch minder. Zeker in 0-0 wedstrijden kan je na een uur zo speler wel goed gebruiken. Of zelfs in de basis tegen echt kleine landen.

18 juni 2022 om 10:27

@Baardgrasmus, volgens Transfermarkt heeft hij alleen in de bekerfinale 90 minuten gespeeld dit seizoen. Voor de rest 808 minuten verdeeld over 28 wedstrijden. Dat is gemiddeld 29 minuten per wedstrijd. Maar wat ik zeg, voor Brobbey wordt het ook een belangrijke zomer. Die moet echt gaan spelen komend halfjaar om überhaupt in aanmerking te komen lijkt me.

18 juni 2022 om 10:30

@Suarsz7 bij een 0-0 kunnen Weghorst of de Jong toch prima een balletje vasthouden of breed leggen als het moet? Kijk als de selectiebreedte het toelaat dat je dit soort extra keuzes mee kunt nemen snap ik het best. Maar om koste wat kost een dergelijke specifieke speler mee te nemen voor 1 situatie terwijl een aantal andere spelers dat ook prima kunnen, dat gaat mij te ver. Zeker omdat de spelers die dan voor die rol in aanmerking zouden komen, zich ook nog moeten bewijzen.

19 juni 2022 om 11:13

@fossen wat van Gaal wil hebben is meerdere opties voorin. Depay, Bergwijn, Gakpo, Danjuma en Lang zijn allemaal van oorsprong flankspelers. Ze kunnen in de voorhoede continue wisselen en ze anticiperen op de opkomende backs. Een aanspeelpunt als Janssen(voorbeeld) kan als storende factor de twee centrale verdedigers aan zich vast houden waardoor er ruimte voor de andere 2 ontstaat. Dat is het idee van Van Gaal. Een aanvallende optie erbij naast alleen het spelen met Depay en Bergwijn.

18 juni 2022 om 10:14

Van Gaal mag 23 spelers meenemen naar Qatar, geen 26.

18 juni 2022 om 10:22

Volgens mij is er een pakket spelregelwijzigingen onder weg. Vijf keer wisselen word permanent en internationale selecties mogen groter worden.

18 juni 2022 om 10:33

Nee 23 spelers! Covid is weg. Of heb jij een bron dat er 26 mee mogen?

18 juni 2022 om 11:28

Vier dagen geleden op VI. Wedstrijdselecties worden uitgebreid naar 26 man. Wat waarschijnlijk dus betekend dat WK-selecties ook 26 man worden en er dus ook geen 3 spelers daarvan op de tribune hoeven plaats te nemen, zoals bij het EK.

18 juni 2022 om 11:29

@nous, Nieuwsblad en alle andere Belgische media rapporteren 26.

18 juni 2022 om 11:40

Gakpo zou ik zeker meenemen als backup op 10 voor het geval Berghuis geblesseerd raakt of geschorst wordt. Ik denk dat van de spelers die je noemt de afvallers uit het groepje Weghorst, Luuk de Jong, Janssen, Brobbey en Malen gaan komen.

18 juni 2022 om 13:52

Is Gakpo niet veel beter dan Berghuis?

In dit systeem heb je lopende spitsen nodig. Brian Brobbey gaat met zekerheid worden getest, mits hij naar Ajax komt (of: een club waar hij speeltijd gaat krijgen). Maar Van Gaal kennende, zal hij ook zoeken naar spelers die het goed kunnen invullen mocht er naar een 4-3-3 moeten worden overgeschakeld voor iets van een eindoffensief. Luuk de Jong is inmiddels een bewezen pinchhitter; Weghorst zou dat ook kunnen maar hij lijkt me niet iemand die zonder mokken plaatsneemt op die bank. Uiteindelijk is het puur een kwestie van genoeg speeltijd krijgen bij een club van het juiste niveau.

Ik snap niet wat hij meer moet doen.
Hij heeft niet gescoord maar wel bij beide doelpunten betrokken.
En kom er goed tussen bij een bal waar hij bijna uit scoorde.
En hij was lekker bal vast en zeer gevaarlijk met ze steekpass.
Snap niet wat hij nog meer moet laten zien.

Heb ik wat gemist met die overdreven optimisme ? zo bijzonder vond ik Janssen niet.

18 juni 2022 om 09:53

Hoef toch ook niet bijzonder te zijn als hij ze werk maar verricht.
En dat heeft hij gedaan niemand snapte Van Gaal maar elke keer als hij wat doe pakt het toch op 1 of andere manier weer goed uit.
Soms misschien jammer omdat als een andere het doen het meestal verkeerd uit pakt.
Maar het lijk wel of het bij Van Gaal normaal is rare keuzes maken die goed uitpakken.

18 juni 2022 om 11:24

Uiteindelijk is hij daarvoor de bondscoach. Wij twijfelen, hij weet de invulling van een bepaalde speler al. Janssen speelde niet als een topspits. Maar hij speelde wel en deed wat er verwacht werd, soms is dat meer genoeg. Tegen Qatar en Ecuador bijvoorbeeld.

1 zwaluw maakt nog geen zomer. Ik zou lekker Luuk de Jong, Depay en Brobbey meenemen voor de spits positie. Gezien de statistieken van Janssen sinds het vertrek uit Nederland zou ik er niet aan beginnen

18 juni 2022 om 10:39

“1 zwaluw maakt nog geen zomer”. Noem je Brobbey op die het ‘leuk’ deed dit seizoen met nog geen 500 minuten.

18 juni 2022 om 11:42

Ik noem Brobbey inderdaad die in amper 500 minuten meer dan het dubbele scoort dan Jansssen in een heel seizoen

Kieft is een man naar ons hart. Loopt nooit direct mee met de hype maar pas als hij het laat zien voor periode en neemt altijd het niveau vd competitie mee, zoals dat hoort. En gelukkig heb ik niemand Janssen zien ophemelen maar eerder gewoon gecomplimenteerd met een van prima wedstrijd maar als we echt Janssen gaan ophemelen, dan mogen we ons wel achter de oren krabben. Die gast heeft namelijk nergens gepresenteerd

18 juni 2022 om 10:51

Ach gelijk dat ophemelen Jansen heeft in het Nederlands elftal niets te zoeken maar dat is gewoon mijn mening , als aanspeelpunt heb je gewoon Brobby ook geen hoogvlieger maar die schat ik toch wat hoger in , in Mexico heeft Jansen ook niet zo veel doelpunten gemaakt en daar staat een spits toch voor, en ook Luc de Jong lijkt mij een veel betere plus dat hij een hele goede kopper is daarom begrijp ik het selecteren van Jansen überhaupt niet .

Als we op het WK weer de top 3 halen, vind ik wel dat Lowie een kleind standbeeldje verdient. Hij heeft dan 2x een totaal in elkaar gezakt Oranje uit het slop getrokken en direct naar de top vd wereld getild.
Ook nu is de gekte en optismisme rond Oranje helemaal terug na het debacle met Frank de B.

18 juni 2022 om 20:54

We moeten het ook niet gaan overdrijven. Vlak voor het debacle onder Frank de Boer deed Koeman dat een heel stuk beter. Ik vind Van Gaal juist verdacht veel overeenkomsten vertonen met de periode onder De Boer. Het enigste verschil zijn de omstandigheden naar mijn mening. Normaal ben ik helemaal voor optimisme, maar in dit geval vind ik het volledig misplaatst. Elke wedstrijd is moeizaam als de tegenstander niet door het ijs zakt en je maakt niet altijd maar in die laatste minuut de winnende. Natuurlijk kan Oranje verrassen op het WK, maar de kans is minstens zo groot dat je er wederom uitgaat tegen een ploeg met een vergelijkbaar niveau als Tsjechie in 2021.

Eigenlijk is het gezien de historie flinke armoede dat je als bondscoach van Oranje een keuze moet maken uit Weghorst, De Jong en Janssen… Zet dit af tegen namen als Van Basten, Bergkamp, Van Nistelrooy, Kluivert… waar zijn de spitsen van weleer gebleven?

De lat moet sowieso omhoog in het beoordelen van spelers naar mijn mening. Niet voor niets wordt elk redelijk talent enorm opgehyped en bijna altijd komen ze nog niet eens in de buurt van die verwachtingen.

18 juni 2022 om 20:57

Wat vind je van Brobbey dan? Ik ben al 1,5 jaar onder de indruk van zijn kwaliteiten elke keer als hij speelt gebeurd er wat. Wat mij betreft mag hij wel mee als hij de lijn van afgelopen half jaar doortrekt mits hij veel speelt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
55 fans
Aanvaller, 28 jaar

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren