Ajax ziet keepersgilde verder en verder uitdunnen na nieuw vertrek

Vrijdag, 17 juni 2022 om 14:54Yvo van Dorst • Laatste update: 15:18

Ajax heeft afscheid genomen van Dominik Kotarski. De Kroatische sluitpost speelde vorig jaar al op huurbasis voor HNK Gorica en zal de Kroatische club vanaf komend seizoen definitief gaan versterken. Ajax kaapte Kotarski in 2018 voor twee miljoen euro weg uit de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb.

De 22-jarige doelman speelde vorig jaar 28 wedstrijden in de Kroatische competitie. Hij begon het seizoen op de bank, maar wist al snel zijn plek onder de lat te veroveren. HNK Gorica werd afgelopen seizoen zesde, waar Dinamo Zagreb de titel pakte. Kotarski speelde acht interlands voor Kroatië Onder 21 en in zijn laatste interland mocht hij voor het eerst de aanvoerdersband dragen.

Ajax versterkte zich in 2018 met de toentertijd zeventienjarige Kotarski. Bij zijn presentatie was de Kroaat door het dolle heen dat hij in de Nederlandse hoofdstad mocht spelen. “Het liefst ga ik nu meteen trainen, want ik kan niet wachten”, zei de sluitpost tijdens zijn presentatie in Amsterdam. “Ajax is een van de grootste clubs van Europa. Hier tekenen is echt het mooiste moment van mijn leven.” Kotarski speelde uiteindelijk zestig duels voor Jong Ajax, maar kwam nooit uit voor de hoofdmacht.

Ajax verliest hiermee na André Onana, Calvin Raatsie en Przemyslaw Tyton hun vierde doelman. Onana speelde begin april zijn laatste duel voor de Amsterdammers, waarna hij niet meer werd opgenomen in de eerste selectie. De Kameroener besloot na zijn dopingschorsing alsnog niet te verlengen in Amsterdam en dat werd hem door de fans niet in dank afgenomen. De Kameroener vertrekt na zeven jaar bij de club en kiest naar alle waarschijnlijkheid voor een nieuw avontuur in Italië bij Internazionale, al moet de club dit nog bevestigen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door regulator)

Vond het altijd wel een ''prima'' keeper voor Jong Ajax. Niet meer en niet minder dan dat, maar met Gorter erbij wordt hij overbodig. Wat hoop ik toch dat Gorter veel minuten mag maken volgend jaar zodat hij binnen 1 of 2 jaar eerste keeper wordt van Ajax. Ik heb vertrouwen in hem en het is ook nog een talent dat vanuit Ajax door kan groeien naar Oranje. Voor het zover is moet Gorter nog een hoop leren, maar hoop dat hij daarvoor de kans krijgt in Ajax 1 en niet net zoals Kotarski alleen maar op de Toekomst te zien is en niet in de Arena

17 juni 2022 om 15:32

Waar is dat vertrouwen in Gorter op gebaseerd? Op hoop of op inschatting?

Ik zie veel Ajacieden deze hoop uitspreken, maar zijn prestatie is momenteel niet dusdanig (wat ik begrijp, ik zie niet veel van hem) dat deze verwachting gerechtvaardigd lijkt.

17 juni 2022 om 15:37

Voor mij is het gebaseerd op wedstrijden die ik van hem heb gezien bij Jong. Daaruit haal ik dat ik het een talentvolle keeper vind met potentie voor Ajax 1. Ik haal het uit zijn seizoen nog bij GAE en een fijne dosis hoop.

17 juni 2022 om 15:58

@realmadrid09 - Misschien iets van scorebord journalistiek, want ik zie heel af en toe highlights van jong maar geen volle wedstrijden, maar 18 wedstrijden, 29 tegengoals en 1 clean sheet is niet heel goed. Tuurlijk speelt Jong Ajax aanvallender dan Go Ahead, waardoor de linies veel hoger liggen, maar als je 29 om je oren krijgt in de KKD in die aantal wedstrijden die hij heeft gespeeld, met een selectie wat duurder is dan gemiddeld 2 KKD clubs bij elkaar, dan doe je het niet fantastisch.

17 juni 2022 om 16:07

@fcgrun050, Ik kijk dus wel minstens 75% de de wedstrijden en ik haal het uit zijn reddingen, communicatie en voetballend vermogen. Zeker als je kijkt naar de tegengoals en de clean sheets ziet het er niet heel best uit, maar het is een jonge doelman.

Zoals ik al aangaf heeft hij nog een hoop te leren, maar je leert het meest van het grote werk en op hoger niveau zal hij zich ook weer ontwikkelen.

17 juni 2022 om 16:16

De eerste keeper die goede stats neerzet in Jong Ajax moet nog geboren worden. Ik kijk altijd naar Jong Ajax en Gorter is misschien niet altijd foutloos, maar vaak wel echt goed. Zijn mindere punt blijft wel de ballen vanaf de zijkant, maar als lijnkeeper vind ik hem misschien wel de beste die Ajax in huis heeft. Ik zou het aandurven met hem. Heeft ook veel uitstraling.

17 juni 2022 om 17:09

Op hoop. Gorter komt vroeg of laat ook in het rijtje Kotarski..

18 juni 2022 om 01:41

@NJ: Van mijn kant is Gorter pure irrationele hoop. De keren dat ik hem bij Jong zie keepen zie ik oprecht glimpen van kwaliteit. Er staan alleen ook zo veel fouten tegenover, dat ik zijn talent echt niet kan inschatten. Maar goed, datzelfde had ik ook bij Onana. Deed fantastische dingen die hij dan weer recht trok door onnozele fouten te maken. Eigenlijk kan ik keepers gewoon niet inschatten.

17 juni 2022 om 15:59

Ajax heeft gewoon een goede keeper nodig, die er meteen staat. Pasveer deed het even leuk, maar tegen Benfica bleek weer wasrom het geen topkeeper is. Cillissen zou ik ook niet aan beginnen. Ook net niet allemaal en vaak geblesseerd

17 juni 2022 om 16:07

Even leuk ? Heb je het halve seizoen gemist ofzo ? En omdat hij tegen Benfica een fout maakt is hij niet goed genoeg ?

17 juni 2022 om 16:08@japie, Ik ben het met jou eens dat Ajax zeker een topkeeper nodig heeft, al vond ik Pasveer zeker een aangename verassing afgelopen seizoen! Ik hoop alleen dat Gorter ook zijn minuten mag en kan pakken. Bijvoorbeeld in de beker. Lekker alle wedstrijden daarin laten keepen en dan goed laten rijpen en beoordelen voor het seizoen daarom en vanuit daar vaste 2e doelman worden en uiteindelijk misschien wel 1ste.

17 juni 2022 om 16:09

Snap wat je zegt Japie, maar welke keeper waarvan je meteen weet dat hij er op dit niveau (CL knock out niveau) meteen staat is er beschkbaar en wil naar Ajax en vooral de NLse competitie komen?

17 juni 2022 om 16:11

@Janssen Twee blunders tegen Benfica. Liet me een beetje denken aan Karius toen bij Liverpool.Een tijdje leuk meedoen en op het moment supreme gaat het mis

17 juni 2022 om 16:12

@vedet Zekerheidjes koop je nooit, maar met een goede scouting kan je ver komen

17 juni 2022 om 16:16

Een tijdje leuk meedoen. Was tot zijn blessure hard onderweg om met zijn teamgenoten het record voor minste tegendoelpunten te verpulveren. Had in de wedstrijd waar je je hele mening op baseert trouwens met een blessure aan zijn vinger gekeept.

Ik was vorig jaar zo kritisch op Ajax en noemde het zelfs wanbeleid dat je op Pasveer en Stekelenburg gokt. Achteraf kan ik niets anders dan Pasveer de credits geven die hij verdient.

17 juni 2022 om 16:16

@japie_krekel Het lijkt mij niet helemaal fair om Pasveer op die wedstrijd te beoordelen. Het bleek achteraf dat hij in de warming-up van de eerste wedstrijd tegen Benfica zijn vinger gebroken had.

17 juni 2022 om 16:17

Hij had een gebroken vinger tegen Benfica. Dat durft hij zelf niet toe te geven, maar die wedstrijd had ie eigenlijk niet moeten spelen. Al is Pasveer met een gebroken vinger nog steeds beter dan Onana. Pasveer zat ook geforceerd reddingen te maken met zijn linkerhand. Die wedstrijd vergeef ik hem, het is gewoon een topkeeper.

17 juni 2022 om 16:20

Die blunders waren het gevolg dat hij in de warming up geblesseerd raakte hoor , tot aan zijn blessure had Ajax 4/5 tegen goals en aan het einde 19 rest my case , die pillenslikker blunderde tegen Benfica thuis en tegen Goahead uit 2 maal .plus dat de achterhoede met veel minder vertrouwen speelde zonder Pasveer , ik zit er iedere thuiswedstrijd hoor en ik kan dat redelijk beoordelen er was totaal geen vertrouwen in Onana meer hoor , misschien ben je zijn geweldige reddingen tegen Dortmund vergeten het is gewoon een degelijke keeper die het bij ajax prima heeft gedaan .

17 juni 2022 om 16:39

Pasveer heeft echt uitstekend werk afgeleverd. Keer op keer prima staan keepen en jij moet hem weer gaan afzeiken op 1 gemaakte fout

17 juni 2022 om 16:39

@Japie_Krekel Denken aan Karius bij Liverpool?! Dat waren mega dikke blunders, die maakte van een totaal veilige situatie een tegengoal. Pasveer verwerkte 2 ballen niet goed, maar is echt 0,0 vergelijkbaar. Denk oprecht dat Jan Kooiman nog meer verstand heeft van voetbal.

17 juni 2022 om 16:46

Je zoet toch dat hij helemaal verkeerd timed. Bij die eerste blunder bv duikt hij veel te laat naar de grond. Dat heeft dus verder weinig te maken met een gebroken vinger. Bij dat afstandsschot kan je dat misschien nog als excuus aandragen maar Karius had naar eigen zeggen ook een hersenschudding

17 juni 2022 om 17:04

Japie. Ben het helemaal met je eens. Pasveer is en blijft een eredivisie keeper. Is die heel zijn carrière al geweest.

17 juni 2022 om 17:15

De Pasveer van vorig seizoen mag van mij direct onder de lat bij Ajax! Heeft een uitstekend (bijna) seizoen meegemaakt. En er is geen keeper die niet eens een fout(je) maakt. Noem mij er eens 1? In de Eredivisie de meest constante factor; met hem op doel amper doelpunten tegen, dus waar hebben we het over? En uit tegen Benfica was niet hij die de fout in ging, maar het meesterbrein Ten Hag. 1-2 voor en dan alleen maar als een gek blijven aanvallen, met gevolg grote gaten achterin. Timbertje verspeelde de bal in het strafschopgebied van Benfica, en de rest is historie. Maar doe mij Pasveer van vorig seizoen. In de Eredivisie geen betere optie. Ook niet bij Feijenoord;-)).

17 juni 2022 om 17:28

Pasveer heeft het goed gedaan op die match tegen Benfica na, maar ik zie er ook gewoon geen topkeeper in. Ik vind dat hij het naar behoren heeft gedaan, maar ik vind hem ook weer niet heel overtuigend. Ik ben van mening dat Ajax op zoek moet naar echt een goede keeper die veel punten voor je pakt en dat op structurele basis kan doen. Een type Onana (van voor zijn schorsing natuurlijk)

17 juni 2022 om 18:01

Die is voor ajax niet te betalen en topkeeper jij altijd met je top en wereldtop dat is niet aan de orde voor ajax , en een type van de sar komt niet heel vaak langs hoor .

17 juni 2022 om 18:07

@japie
Inderdaad een goede keeper die er meteen staat van rond de 25-26 jaar.
Pasveer heeft zich wel aardig hersteld, maar is toch niet de keeper waarmee je verder komt. En hij wordt er ook niet jonger op.

19 juni 2022 om 18:52

@sloep01 Onana voor zijn schorsing was toch een topkeeper voor Ajax? Vd Sar kwam uit de eigen jeugd, Stekelenburg volgens mij ook en zo zal ik nog wel wat goede Ajax keepers zijn vergeten te noemen

Vond het nooit echt een topkeeper. Zeker na zijn blessure vrij weinig laten zien. Gegokt en verloren, voor die jongen fijn dat hij iig lekker kan gaan keepen dicht bij huis!

Helaas was deze jongen gewoonweg niet goed genoeg om door te stoten naar het eerste elftal.
Word nu wel tijd voor Ajax om een keuze te gaan maken: Gorter daadwerkelijk kansen gaan geven als eerste doelman, of dat nou bij Ajax is of verhuren naar eredivisie club maakt mij niet uit, of een nieuwe nummer 1 gaan halen. Gezien Stekelenburg en Pasveer het eeuwige leven niet hebben.

Onbegrijpelijk dat ajax zoveel moeite heeft om een goede keeper aan te trekken ze zullen wel weer voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten , er zijn volgens mij zat keepers die zouden kunnen voldoen zeker in het buitenland maar dat kost geld , maar dat geven ze liever uit aan Bergwijn die eigenlijk totaal niet nodig is , ik zou eerst eens beginnen met de achterhoede en daar hoort een goede keeper bij , bij het bouwen van een huis begin je ook niet met het dak .

17 juni 2022 om 15:23

De laatste wedstrijden van het seizoen, waar Antony afwezig was, hebben aangetoond dat iemand als Bergwijn absoluut wel nodig is.

17 juni 2022 om 15:25

Tja Ajax heeft dus 2 miljoen uitgegeven aan een keeper van 18, die zich nog moest ontwikkelen. Da's geen dubbeltje op de eerste rij. Als je gelijk een keeper voor in het eerste wil, als directe versterking, dan zullen ze inderdaad meer moeten uitgeven. Maar de transferwindow is net open, dus laten we niet op de zaken vooruit lopen.

17 juni 2022 om 15:25

@sloep01 Voor de communicatie is het toch handiger als ajax voor een Nederlandse of Belgische keeper gaat maar ze zijn er gewoon niet.

17 juni 2022 om 15:49

Flekken? Waarom halen ze die niet? Kost misschien wel wat maar het geld is er en een keeper is belangrijk..

17 juni 2022 om 16:06

Ja weet niet was zijn prijskaartje is maar zou een optie kunnen zijn.

17 juni 2022 om 16:11

Flekken totaal nog niet overtuigd in het Nederlands Elftal, maar in Duitsland doet hij het goed, is eerste keeper en speelt europees voetbal. Zie geen reden waarom hij naar Ajax en de NLse competitie zou gaan

17 juni 2022 om 15:33

@sloep zoals door ajax1812 benoemt is een speler van het kaliber Bergwijn juist heel hard nodig, als een Anthony en/of Tadic geblesseerd raken heb je de poppetjes aan het dansen en komen we zeer tekort op voornamelijk CL niveau. Daarnaast roep ik ook al een tijdje dat Tadic niet het eeuwige leven heeft, er moet simpel gezegd nu al een volwaardige vervanger ingekocht worden. Je kan niet gaan wachten tot Tadic neervalt om dan pas actie te ondernemen. Dit staat los van of er nou ook een keeper nodig is of niet.

17 juni 2022 om 16:01

“ Ze zullen wel weer “ bla bla bla
Wie zegt dat ze met een keeper bezig zijn. Pasveer is er Stekelenburg gaat door en Gorter is er. Ja dan heb je er al 3. Pasveer heeft vorig seizoen laten zien een goede 1e keeper te zijn. Die mag van mij gewoon blijven staan.

17 juni 2022 om 16:07

Stekelenburg snap ik echt niet. Die zal echt wel een aantal wedstrijden de 10 veldspelers kunnen aanvullen, maar de sleet zat er (ruim) een jaar geleden al duimendik op.

17 juni 2022 om 16:09

Maar in hoeverre hou je het dan vol met blessures. Dat is slechts punt een. Bovendien is het mede de schuld van de keepers dat Ajax er in de knock out fase in de Europese toernooien eruit lag. Niet echt wenselijk voor een club die in zijn begroting ervan uitgaat dat ze laatste 16 of kwartfinale CL halen. Op het niveau dat Ajax nastreeft kun je niet aankomen met een eerste keeper van 38 jaar, prima als 2e doelman maar zeker niet als eerste.

17 juni 2022 om 16:06

Vlachodimos, Livakovic, daar noem ik even twee namen die Ajax wel zou moeten kunnen halen. Dit zijn gewoon degelijke keepers en keepers bij hun nationale elftal. Afgelopen seizoen hebben we toch gezien dat 2 oudere keepers opzich het goed kunnen opvangen maar dat je wel een grotere kans hebt om in de problemen te komen qua blessures. Het lijkt me bovendien niet echt in de Amsterdamse visie te passen om met zulke oude rotten op doel te spelen. Ajax is toch altijd van de wat jongere generatie spelers.

17 juni 2022 om 16:16

Vlachodimos, dat is toch de keeper van Benfica? Waarom zou die verhuizen naar Ajax? Zeker gezien zijn nieuwe trainer
Livakovic ken ik niet goed genoeg, maar is 27 en zit nogsteeds bij Zagreb. Zoals gezegd ken ik hem niet goed genoeg, maar waarom is hij niet eerder opgepikt door n club?

17 juni 2022 om 19:27

Ik kan me met het huidige keepersgilde best voorstellen dat ze het even aankijken. Je het twee ervaren keepers en twee jonge talenten er achter.

Veel namen die genoemd worden zijn vooral jonger dan Pasveer en de Steek maar, zeker de spelers die midden 20 zijn en zelf nog in een kleinere competitie spelen zullen echt niet veel beter zijn dan die twee.

Ajax moet vol gaan voor Ugurcan Cakir van Trabzonspor.

17 juni 2022 om 18:30

Ugurcan stond op doel tegen Nederland de 6-1 verloren wedstrijd in de Arena en jullie bestuur wilt een transfersom rond de 30 miljoen denk je echt dat Ajax Ugurcan gaat halen haha

De spoeling wordt wel heel dun zo.. uit betrouwbare bron weet ik dat sc Cambuur bezig is om Gorter te huren om eredivisie ervaring op te doen.

17 juni 2022 om 19:32

Kotarski zat daar toch al niet bij. Niemand die hem nog echt mee rekende.

Ik begrijp niet helemaal waarom ajax niet voor Flekken gaat. Lijkt me een goeie keeper..

Mooi nieuws. Toch weer 1 miljoen erbij. Zegt ook veel dat de nummer 6 van Kroatie dit kan betalen. Zijn marktwaarde ligt dus nog hoger. Hopelijk wordt ie meteen doorverkocht zodat we nog een tonnetje of 2 erbij krijgen. Heeft een prima seizoen gedraaid in Kroatie, hopelijk neemt PAOK hem snel over.

17 juni 2022 om 16:11

Ze maken ook nog eens boekwinst. Dit wel omdat hij grotendeels afgeschreven heeft. Op totaal niveau heeft hij hoofdzakelijk geld gekost. Je verliest miljoen op de transfersom (waarbij dit 1waarschijnlijk meer is omdat je misschien ook nog wel geld af moet staan vanwege zijn jeugdjaren) en je bent het betaalde salaris ook nog kwijt.

Maar voor nu pak je een resultaatje.

Die kunnen we missen! Ik verwacht ook dat Steek stopt. Wat betreft een nieuwe keeper, hoop ik dat de al jaren sluimerende interesse in Lafont waarheid wordt!!

17 juni 2022 om 17:31

😂
Die gaat nooit naar Ajax komen

Gorter heeft even een jaar kunnen wennen aan meer trainen en het Ajax spel. Bij mijn cluppie Go Ahead zelden een keeper gezien die zo katachtig naar een hoek kan gaan. Deze jongen gaat het maken komend seizoen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV66
4.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder11
B. BrobbeyAanvaller11
R. PasveerKeeper10
S. BerghuisAanvaller10
S. BergwijnAanvaller10
AntonyAanvaller10
D. BlindVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Kroatië
0 fans
Keeper, 22 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren