Wormuth werd tegengehouden door zaakwaarnemer: ‘Hij wilde het niet’

Zaterdag, 11 juni 2022 om 18:32 • Laatste update: 18:38

Frank Wormuth had zich het afscheid bij Heracles Almelo ongetwijfeld heel anders voorgesteld. Na in de reguliere competitie niet te zijn gehandhaafd, besloot de club de Duitser bij aanvang van de play-offs aan de kant te schuiven. Assistent-trainer René Kolmschot nam de verantwoordelijkheid over, maar wist de Almeloërs niet te behoeden voor degradatie. Zo kwam er een treurig einde aan vier jaar Wormuth bij Heracles. In gesprek met TC Tubantia blikt de 61-jarige oefenmeester nog één keer terug op het rampseizoen.

Alles wat bij Heracles tegen kon zitten zat tegen. De zware blessures van Kaj Sierhuis en Ismail Azzaoui, het vertrek van Delano Burgzorg en het fatale auto-ongeluk waar smaakmaker Rai Vloet in negatieve zin bij betrokken was. "Het was heftig. Dit seizoen heeft niets ons meegezeten", concludeert Wormuth dan ook. "Een week voor Sparta-thuis stonden we nog acht punten voor op de nacompetitieplek en werd er zelfs gepraat over de play-offs voor Europees voetbal. Ik heb steeds gezegd: ‘Stop, stop, stop, zover is het nog lang niet. Maar als ik terugkijk, zie ik vooral veel moois. Er liggen vier prachtige jaren achter me, de club is in mijn hart gaan zitten."

Het duel met Sparta Rotterdam op de slotdag van de competitie was allesbeslissend voor Heracles. Een punt of puntenverlies van Fortuna Sittard was voldoende voor handhaving. Het werd een kansloze 1-3 nederlaag op Erve Asito. Fortuna won met 0-1 bij NEC. "Ik wisselde spelers, omdat ik naar oude vastigheden zocht", blikt Wormuth terug op het duel met Sparta. "We speelden een prima eerste helft, maar net voor rust kregen we een goal tegen. In de kleedkamer heerste boosheid en teleurstelling, maar ik bleef erin geloven.” Nog diezelfde avond, wetende dat Excelsior zou wachten in de nacompetitie, sprak Wormuth met de inmiddels vertrokken technisch directeur Tim Gillissen.

"Ik vroeg of hij nog verder wilde op deze manier. 'Ja', zei hij. Ik heb de spelersraad gesproken, ook daar was er steun", gaat Wormuth verder. "Directeur Rob Toussaint vroeg of ik een plan had voor de nacompetitiewedstrijd tegen Excelsior. Natuurlijk had ik  dat. Ik wilde Duits spelen, afwachten en de rust bewaren. Er in Rotterdam minimaal een gelijkspel uithalen en het thuis afmaken. De tegenstander zat in een enorme flow en had veel geloof, terwijl wij onzeker waren. Maar anderen wilden dat we Nederlands zouden spelen, gaan stormen, ons als Eredivisieploeg zouden presenteren.  Er heerste paniek. Ik zei: 'Zaag niet aan de verkeerde kant van de tak…'"

Klootzak
Wat volgde was ontslag. Heracles koos ervoor om bij aanvang van de play-offs Kolmschot voor de groep te zetten in de hoop een schokeffect te veroorzaken. "Als je me een klootzak vindt, prima, maar als ik het niet weet, kan ik niets veranderen", aldus Wormuth. "Als mensen me vragen of ik een jaar te lang ben gebleven, zeg ik nee. Ik wilde blijven, omdat het team bij elkaar bleef en werd aangevuld met  A-spelers. Als anderen vinden dat ik eerder weg had gemoeten, ook goed, had het gezegd. Ik kan daar goed tegen, ik hou niet krampachtig vast aan mijn baan. En als ze die maandag na Sparta met me in gesprek waren gegaan, had ik het kunnen accepteren en was ik gegaan."

Wormuth beleefde het staartje van de competitie als een rollercoaster. Het heenduel met Excelsior heeft hij niet gezien. Te emotioneel. "Daarna heb ik mijn zaakwaarnemer nog gevraagd of hij Heracles wilde bellen, ik wilde terugkomen voor die laatste wedstrijd. Maar dat wilde hij niet. Ik was er echt graag bij geweest. Nu lijkt het alsof ik niet ben gedegradeerd, maar dat is natuurlijk wel zo." Wormuth heeft naderhand gegeten met Gilissen en Toussaint en zegt het te hebben afgesloten. "Heracles is in mijn hart gaan zitten, het waren vier prachtige jaren. Het stadion is mijn huiskamer geworden. Bedankt voor alles en auf Wiedersehen", besluit de Duitser.Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door ak1905)

Respect voor de laatste zin. "Nu lijkt het alsof ik niet gedegradeerd ben, maar dat ben ik natuurlijk wel." Wormuth heeft in zijn laatste seizoen gefaald, maar heeft natuurlijk de seizoenen ervoor uitstekend geprestreerd. Ik blijf het een goede trainer vinden en een sympathieke man. Ik geloof er ook echt in dat hij defensief voetbal wou spelen in de laatste fase van het seizoen, want dat kon hij goed, zo snoepte hij Ajax vaak punten af.

Wat een heer , Frank Wormuth!
Ik lees niets over natrappen , of verwijten naar het bestuur ofzo.
Als ik eerlijk moet zijn , denk ik er anders over.
Inderdaad zat het de club gigantisch tegen na het wegvallen van het halve veldteam.
Ik ben ook benieuwd hoe de man het gaat doen met Fc Groningen.

Wormuth reageert als een gentleman wat je niet direct zou verwachten na zo'n afscheid in mineur. Dat de spelersgroep wou stormen zegt genoeg over de zelfreflectie...

Een echte gentelman en bovendien een goeie trainer. Kansloze streek om hem te ontslaan vlak voor de nacompetitie. Maar dat past wel bij deze inmiddels zeer onsympathieke club.

Enorme pech gehad met blessures en Vloet verhaal. Domm pech voor deze normale vent. Had hem een beter afscheid gegund

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Heracles Almelo

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. LaursenAanvaller23
M. BrouwerKeeper20
K. BuckerKeeper00
R. JalvingKeeper00
T. JansinkKeeper00
N. BakboordVerdediger20
H. DeyongeVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

2 fans
Coach, 61 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 19 augustus
Manchester United ziet in Yannick Carrasco een goed alternatief voor Antony en Cody Gakpo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren