Van Hanegem heeft snel spijt van ‘gouden tip’ aan Ajax: ‘Haal jij het eraf?’

Donderdag, 9 juni 2022 om 15:20Tim Cozijnsen • Laatste update: 15:43

Willen van Hanegem raadt Ajax aan om in een systeem met twee centrumspitsen te gaan spelen. De fervent supporter van Feyenoord denkt donderdag in gesprek met Hans Kraay junior dat topdoelwit Steven Bergwijn op die manier het best tot zijn recht zou komen in Amsterdam. Wanneer Kraay junior zegt dat Ajax dankzij die tip kampioen gaat worden, eist Van Hanegem met een knipoog dat ESPN de beelden verwijdert. “Haal jij het eraf?”, aldus de Kromme.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door marc 433)

Alsof ze bij Ajax ooit van het 'heilige' 4-3-3 af zullen stappen!
Ik ben benieuwd in hoeverre Bergwijn echt haalbaar blijkt. Het zal mij in ieder geval benieuwen!

9 juni 2022 om 15:58

Moeten ze Jol weer terughalen, die speelde dat.

9 juni 2022 om 17:59

In de CL heeft Ten Hag ook meerdere malen 4-4-2 gespeeld.

9 juni 2022 om 16:04

Ze hebben gewoon 4231 gespeeld onder ten Hag hoor, zeker toen met Frenkie en vd Beek

9 juni 2022 om 16:13

4-2-3-1 is gewoon 4-3-3 met de punt naar voren.

9 juni 2022 om 16:25

Dat is toch gewoon een 433? Het is niet alsof Neres, Promes, Antony of Tadic nou anders spelen op de flank dan een flankspeler in een 433. Enige verschil is misschien de dubbele pivot met Frenkie, Gravenberch en Alvarez terwijl daar normaal maar 1 speler op 6 stond, maar je speelt wel gewoon 433 vind ik. Overigens vind ik dat sowieso geen discussie of het nou 4231, 433 of 343 is. Dat is altijd al zo geweest in balbezit. Gaat er vooral om dat je als Ajax zijnde nooit met 3 houten klaasen in het centrum gaat spelen die alles naar voren roeien in een 532 zoals veel Italiaanse en kleine clubs doen. Als er goed gevoetbald wordt in een 343 oid dan hoor je niemand klagen. Toen we met 442 de laatste 3 wedstrijden over de streep trokken om kampioen te worden en het spel beter was dan de weken ervoor vond iedereen het ook prima.

9 juni 2022 om 20:23

@hakimskijack

Ja eens! Er is een groot verschil tussen 4-3-3 vanuit filosofie van de club en hoe het tactisch staat op het veld.

Hoe voor de wintersop gespeeld werd afgelopen seizoen, dat is voor mij Ajax. Altijd naar voren gericht, aanvallend verzorgd spel icm veel goals en spelvreugde. Mooie actie overal op het veld en de tegenstanders die in een grote rondo belanden.

Antony die bij de cornervlag de bal achter zijn standbeen aanneemt, controleert en panklaar legt voor Haller. Dat is hoe ik het graag zie. En bal kwijt.....dan als een soort van hyena's de bal weer binnen 5 seconden afpakken.

Uit noodzaak 4-4-2 spelen was qua spel en beleving verschrikkelijk om te zien. Gelukkig de punten gepakt voor het kampioenschap, maar dat wil ik echt nooit meer zien.

9 juni 2022 om 16:05

Van Hanegem kan dat als analist natuurlijk makkelijk roepen en het klinkt niet eens zo gek.
De trainer die dit implementeert, het niet goed communiceert en ook nog een zo nu en dan tegen puntverlies aanloopt, is geen lang leven beschoren in de Arena.

9 juni 2022 om 17:08

Hij zegt letterlijk dat tadic op linksback moet...

9 juni 2022 om 17:18

Ik zou het nog eens (goed) lezen.

9 juni 2022 om 16:24

Dit seizoen nog.

9 juni 2022 om 20:06

@Odo-

Exact, filosofie van Ajax is juist 4-3-3. Elke jeugdteam speelt dat ook om zo alvast te wennen.
Het is echt vloeken in de kerk als je hiervan afstapt (noodsituaties uitgezonderd). Dus wanneer Schreuder met Ajax 4-2-2 als vast systeem gaat spelen dan haalt hij de Kerst niet.

Bovendien is Tadic een van de fitste spelers van Ajax. Die blijft maar gaan. Echter, volgend seizoen moet ie bepaalde 'kleine' wedstrijden aan zich voorbij laten gaan om zo rust te pakken. Ieder seizoen 45 plus wedstrijden spelen, breekt je op.

Of Bergwijn komt is nog afwachten inderdaad. Hij is welkom, maar wel voor een normale prijs.

Edit: 4-2-2 moet uiteraard 4-4-2 zijn
Bedankt Daanbiesterbos...

9 juni 2022 om 22:49

Met 4-2-2? En 3 keepers? :'

9 juni 2022 om 22:55

Scherp van je. Aangepast en thanks

Een vaste formatie boeit toch niet zoveel, bij Ten Hag was 4-3-3/4-2-3-1 de basis maar stonden we ook vaak zat met 5 achterin bij het verdedigen en was het vaak 3-4-3 in de aanval, tussen het schakelen van meerdere systemen ligt ook juist de kracht van Ajax nu.

Overigens kan het dat Bergwijn daar geschikt voor is maar Haller is dat absoluut niet.

9 juni 2022 om 19:03

Haller is dat wel? Die speelde bij Frankfurt z'n beste jaren in een 4-4-2 en bij Utrecht onder ten Hag ook

Oh jee, Willem geef Ajax een tip. Worden vanavond nog zn ruiten ingegooid en moet hij zich morgen melden bij het schavot op de Coolsingel?

Willem is een gouden gast met een Feijenoord hart, zal hem nooit iets kwalijk nemen.
Altijd goed om naar hem te luisteren, dus wie weet.

Hoop dat Ajax wat goede spelers kan ophalen en Haller hoeft van mij ook niet te vertrekken, wat een geweldige spits voor Ajax.
Heeft zich afgelopen seizoen goed bewezen, ook in de Cl.

Of gewoon Zirkzee voor 10 miljoen halen, dure Bergwijn laten zitten. Brobbey - Zirkzee als aanvalskoppel (haller als backup) met Tadic of Berghuis erachter. Voor Antony veel geld vangen.

Het verschil tussen landenteams en clubteams is dat landenteams het moeten doen met een beschikbare selectie en de coach moet daar een systeem bij bedenken. Een goeie club speelt met een filosofie en daar moet de club dus spelers bij zoeken. Een Manchester United heeft jaren lang een beetje het eerste gedaan. Zonder speelfilosofie (de beste) spelers halen en aan de coach meegeven 'make it work'. Dat werkt in clubverband gewoon niet. Een Ajax moet ook geen spelers halen 'om ze te halen', maar moet gewoon eens vanuit de filosofie gaan inkopen. Je kan wel met 2 spitsen spelen, maar dan heb je er nog 9 rondlopen die het niet gewend zijn. Inclusief je jeugdspelers

Tja, strakke 433 is het al lang niet meer. Van’t Schip is al poosje gestopt en de krijtlijnen worden vaker bewandeld door backs, al sinds Trabelsi. Tadic is ook meer een zwerver dan een pure linksbuiten. Antony ook al doet die verdedigend nog wat minder haha.
Bergwijn id rol van Antony en je verandert feitelijk niet veel.
Maar bedankt voor het geweldige inzicht

Bedankt voor de tip, maar verwacht niet dat Alfred met een kladblok klaar staat. 442 Werd tijdelijk gespeeld omdat het zo lek als een mandje was en Ajax had blessures. In nieuwe seizoen zal er 'gewoon' weer 433 op papier staan.

9 juni 2022 om 16:45

Op papier en praktijk is natuurlijk wel een verschil. 433 zal altijd het uitgangspunt zijn maar vraagt de wedstrijd om verandering dan vind ik dat je als team meerdere systemen moet kunnen spelen. Ook Ajax heeft ambitie en om wanhopig vast te houden aan 433 schiet ook niet op.

Je moet je niet blind staren op formaties. Het moderne voetbal is te genuanceerd.

Die Wiilem toch. Hoe zou hij het systeem van Gaal uitleggen: 5-3-2 of 3-5-2 of 4-4-2? Het is maar net hoe je het zelf wilt zien. Bij van Gaal zit er in ieder geval een idee achter. Aanvallend staan de back's hoog, maar verdedigend zakken ze snel naar achteren. In ieder geval kijkt hij naar het spelersmateriaal en probeert de spelers te laten spelen vanuit hun sterke kant. Frenkie kan de bal achterin ophalen en versnellen, waardoor hij in het Nederlands elftal een stuk beter tot zijn recht komt dan bij Barcelona. Blind heeft rugdekking van Ake, waardoor hij zich meer kan bezighouden met de opbouw en minder kans loopt om eruit gelopen te worden omdat hij rugdekking heeft. Zo lang spelers weten wat de coach van ze verwacht, maakt het niet uit hoe je het systeem noemt.

Denk dat Ajax geen tip nodig heeft ,van eentje die zelf eeen van de slechtste trainers was.overal ontslagen.

Als je op papier al met een 442 begint, dan haal je de kerst niet, Keizer probeerde ook Dolberg en Huntelaar samen te laten spelen, werd niks. Maar in de praktijk is er vaak genoeg van 433 afgestapt. In balbezit staat Ajax vaak gewoon in een 343 of zelfs 352 namelijk met een uitzakkende Alvarez en een hoogstaande Blind en Mazraoui.

Maar ik heb nog steeds gewoon twijfels over Bergwijn. Niet op Eredivisie niveau, dat heeft ie al bewezen, maar als van Gaal zegt dat hij geen buitenspelers heeft en daarom met 2 spitsen speelt, heb ik bepaald geen verwachtingen in de CL van hem. Hij vond Tadic en Antony namelijk wel goed genoeg, zei hij op de persco. Toch wel interessant.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax66
2.PSV66
5.AZ63
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder22
B. BrobbeyAanvaller21
R. PasveerKeeper20
S. BerghuisAanvaller21
S. BergwijnAanvaller23
AntonyAanvaller21
D. BlindVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

78 jaar
58 fans

In de wandelgangen

Vrijdag 19 augustus
Manchester United ziet in Yannick Carrasco een goed alternatief voor Antony en Cody Gakpo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren