‘Ontgoocheling’ in België: trainer Union neemt plotseling ontslag

Dinsdag, 31 mei 2022 om 22:15Tim Cozijnsen • Laatste update: 23:52

Trainer Felice Mazzù heeft voor de nodige ophef gezorgd in België. De oefenmeester leek zijn contract bij Royale Union Saint-Gilloise te gaan verlengen, maar na inmenging van RSC Anderlecht besloot hij voor laatstgenoemde club te kiezen. Nadat Anderlecht dinsdag aankondigde dat Mazzù de opvolger van Vincent Kompany zou worden, beloofde Union juridische stappen te gaan ondernemen vanwege de handelwijze. Anderlecht stelt op zijn beurt ‘verrast’ en ontgoocheld’ te zijn door de communicatie vanuit Union.

Na een zeer succesvol seizoen waarin Union net naast de landstitel greep in België, kreeg Mazzù veel complimenten over de behaalde prestatie. Anderlecht leek de succestrainer binnen te hengelen, en presenteerde Mazzù dinsdagavond vol trots via de officiële kanalen. Union keek echter met verbijstering naar het bericht over de bekendmaking van Mazzù als nieuwe trainer van Anderlecht en keurde de manier van handelen van zowel de Belgische trainer als van Anderlecht af. “Felice Mazzu heeft ons laten weten zijn contract bij Union op te zeggen bij de wet van 3 juli 1978.”

Door die wet in te roepen kun je als sporter, of in dit geval trainer, een contract eenzijdig verbreken op voorwaarde dat er een vergoeding wordt betaald. “De club werd de afgelopen dagen ingelicht door haar coach dat hij in gesprek was met RSC Anderlecht. Tot een overeenkomst tussen beide clubs kwam het echter niet. Vandaag liet de coach ons weten ontslag te nemen. De club is verbijsterd door deze manier van handelen van zowel haar coach als van de recordkampioen. We bekijken nu welke juridische stappen er kunnen ondernomen worden”, aldus Union in een statement op de clubwebsite.

Of er een vergoeding wordt betaald en hoe hoog dat bedrag zou zijn wordt niet bekend. De reactie van Anderlecht op het statement van Union liet niet lang op zich wachten. “RSCA heeft de voorbije dagen constructief overlegd met Union over een meer dan faire afkoopsom, maar heeft voorlopig geen akkoord kunnen bereiken. In afwachting van een dergelijk akkoord heeft Felice Mazzù zoals elke gewone werknemer zijn opzeg gegeven, niets meer en niets minder."

"Dit heeft totaal niets te maken met een speler die gebruik maakt van de wet van ‘78 om zijn club zonder transfersom te verlaten", zo laten de Belgen weten dat de wet van ’78 niet wordt ingeroepen door Mazzù. Tot slot laat Anderlecht weten dat het de handelwijze van Union betreurt, ‘verrast en ontgoocheld’ te zijn over de communicatie van Union, maar wel bereid blijft om tot een onderling akkoord te komen.
Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door _buffalo_)

Wat gaan die nu juridische stappen nemen, belachelijk. Is gewoon de wet van 78, mag gewoon vertrekken indien ie zn contract afkoopt.

31 mei 2022 om 22:49

Heb je ook wellicht meer informatie over wat dan de vergoeding is van Mazzu aan Union als hij gebruik maakt van deze wet? Normaal gesproken kan je bij een eenzijdige opzegging flink de portemonnee trekken, echter verwacht ik dat de wet voorziet hierin. Hoop dat je meer kan zeggen.

31 mei 2022 om 23:03

Hij kan zich vrijkopen als hij zijn resterende salaris betaalt.

31 mei 2022 om 23:53

Normaal gezien is dat het resterende salaris dat hij nog zou krijgen volgens zijn contract. Maar aangezien hij een contract had met onbepaalde duur, heb ik geen idee hoeveel die vergoeding zal zijn.

Mazzu, dankjewel voor de mooie twee jaren.

Echter hoop ik dat Union volgend seizoen opnieuw 4 keer wint van RSCA

Dit krijg je dus na een succesvol seizoen. Union zal de belangrijkste krachten verliezen. Alleen daarom had ik ze het landskampioenschap zwaar gegund. Die kunnen niks beginnen tegen het verlies van de trainer. Wel leuk voor Anderlecht. Die kunnen flinke stappen zetten straks.

31 mei 2022 om 22:57

Dat is toch maar een vraagteken onder Mazzu.

Nog nooit succesvol een topclub gecoacht en die staat allerminst bekend om mooi voetbal en het kansen geven aan de jeugd.

Eigenlijk gewoon een vreemde keuze van Anderlecht die naar mijn mening puur door opportunisme is ingegeven.

31 mei 2022 om 23:24

Sluit ik mij helemaal bij aan. Vind dit vanuit Anderlecht totaal niet getuige van visie. Ze doen maar iets. En clubs die zo zwalken qua beleid grijpen haast altijd mis. Anderlecht is een club met een geweldige jeugdopleiding en speelt traditioneel aanvallend. Als club moet je daaraan vast blijven houden om dat te versterken/optimaal te benutten en dat moet door de hele club heen gestroomlijnd zijn. Het aanstellen van een trainer die daar niet bij past, zal de club op korte of lange termijn alleen maar benadelen.

31 mei 2022 om 23:52

Ik denk dat het bij Anderlecht voorlopig draait om resultaat boeken. En deze coach heeft vanaf de tweede divisie buitengewone prestaties geboekt. Ik snap hun keuze heel goed. Blijkbaar kan hij een collectief vormen die tot de laatste dag om de prijzen speelt. Dat kunnen zijn voorgangers bij Anderlecht niet zeggen.

1 juni 2022 om 00:08

Dit is de eerste keer in zijn leven dat hij voor de prijzen gespeeld heeft en laten we eerlijk zijn, ze hebben het weggegeven. Bij Charleroi heeft hij geweldig werk geleverd, maar bij een subtopper. En bij Genk is het gewoon een flop geworden.

Ik vind het een geweldige trainer. Maar het is gewoon een grote gok of hij voor de prijzen kan spelen.

1 juni 2022 om 11:58

Ben niet akkoord dat het Mazzu zijn schuld is dat ze het hebben weggegeven. Tegen Antwerp en thuis tegen Club konden ze gewoon gewonnen hebben als Vanzeir niet een paar keren gigantisch hard mist. Tactisch stonden ze ook tijdens de POs gewoon perfect en deden ze eigenlijk voor niemand onder, alleen konden ze het veel moeilijker afmaken dan eerder op het seizoen.

Het is een risico van Anderlecht maar Mazzu is op dit moment wel gewoon 1 van de beste Belgische coaches. Wel gefaald bij Genk maar hij kwam daar binnen na hun kampioenenjaar met een ploeg die weer moest bouwen omdat een aantal toppers waren vertrokken. Dat was gewoon een heel erg moeilijke opdracht voor hem om te doen slagen. Op dat vlak stapt hij bij Anderlecht nu wel op een ideaal moment in.

Naar Anderlecht? Waar gaat Kompany naartoe dan? Ben benieuwd.

31 mei 2022 om 23:00

Kompany zou al vertrekken en gaat hoogstwaarschijnlijk (als in, binnen een dag of enkele dagen) bij Burnley.

31 mei 2022 om 23:00

Schijnt dat Kompany naar Burnley gaat.

31 mei 2022 om 23:02

Burnley en Gladbach worden vaak genoemd.

Denk dat RSCA dit netjes wil afhandelen. Overigens zouden we niet echt iets moeten betalen in principe maar zou het toch liever mooi afhandelen. Heb vertrouwen in de clubleiding en ben benieuwd wat Mazzu ermee doet!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Z. DebastVerdediger40
H. DelcroixVerdediger40
W. HoedtVerdediger40
N. SadikiVerdediger40
F. AmuzuMiddenvelder42
L. RefaelovMiddenvelder41
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

0 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren