Hoe een ‘gestoorde reïncarnatie’ van Cruijff het moderne voetbal veranderde

Donderdag, 2 juni 2022 om 23:00Rian Rosendaal • Laatste update: 17:17

Van totaalvoetbal tot anti-voetbal en alles daartussenin. Het binnenslepen van de begeerde drie punten komt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen en maten. In de rubriek Stijlfiguren gaat Voetbalzone langs de velden van weleer om fabelachtige formaties en bijzondere posities onder de loep te nemen. In deze editie: Tiki Taka. Over Josep Guardiola, die cum laude afstudeerde aan de Hollandse School van Johan Cruijff, de visie van zijn mentor voortzette en het positiespel van Totaalvoetbal tot een Spaans begrip transformeerde.

Door Kevin van Buuren

“Zonder Cruijff stond ik hier niet”, verklaarde trainer Guardiola tegenover The Guardian in 2016. De huidige succestrainer wordt 27 jaar eerder als jonge voetballer door coach Cruijff bij het eerste van Barcelona gevoegd. Pep is een modelstudent. Hij absorbeert alles wat zijn mentor vertelt en gaat later door waar de levende legende ophoudt: het perfectioneren van totaalvoetbal. “Het was alsof we iedere dag naar de universiteit gingen”, vertelt Guardiola over de masterclasses van Cruijff tijdens trainingen. “Hij was uniek.”

Eenzelfde mening had Nummer 14 over een zeventienjarige Guardiola. Als speler introduceerde Cruijff aan de hand van Rinus Michels het Hollandse totaalvoetbal bij de Spaanse topclub. Toen hij in 1988 terugkeerde als trainer, wilde de meester zijn curriculum door de gehele organisatie implementeren. “Dit is hoe we gaan spelen”, had Cruijff zijn termijn als coach geopend. ‘We’ in de breedste zin van het woord. Cruijff wilde dat iedere Barça-selectie op dezelfde manier leerde voetballen: uitgaand van balbezit. Ondanks dat de genialiteit van Cruijff niet gefaciliteerd hoefde te worden, wilde hij dat jeugdspelers de opleidingsstructuur kregen die hij ooit miste. Daarbij was ervaring ondergeschikt aan kwaliteit en fysiek ondergeschikt aan intelligentie. Middenvelder Guardiola was hier een voorbeeld van.

Cruijff wilde als trainer dat ieder team hetzelfde speelde als het eerste elftal.

Cruijff wilde Guardiola zien spelen als een ‘nummer zes’. Controlerende middenvelder. Een positie die niet vanzelfsprekend was in het Spaanse voetbal van die tijd. Pep’s debuut voor het eerste was dan ook dramatisch. Hij snapte duidelijk niet wat Cruijff van hem vroeg. “Ik dacht dat mijn tijd bij Barcelona over was”, zei Guardiola later, terugdenkend aan hoe zijn trainer hem wisselde. JC gooide hem echter voor de leeuwen om het zaadje te planten en ging geduldig aan de slag met de ontwikkeling van de controleur. Guardiola speelde uiteindelijk elf seizoenen voor Barcelona en won samen met zijn droommentor onder meer een Europa Cup I en vier landstitels achter elkaar met wat later het Dream Team genoemd zou worden. Ook na het tijdperk Cruijff was de oud-aanvoerder van de Catalanen succesvol, maar pas als trainer begon de Spanjaard de belofte die Cruijff in hem zag echt in te lossen.

Promotie van Barça B
Met zijn illustere carrière als speler en welbekende voetbalintelligentie lijkt Guardiola de aangewezen kandidaat om trainer van Barcelona te worden. Als warming up krijgt hij in het seizoen 2007/2008 de leiding over Barcelona B, spelend in de vierde divisie. Voor kritische Catalaanse kranten is zijn eerste wedstrijd verliezen genoeg om te twijfelen aan de kersverse trainer. Goede voetballers zijn niet altijd goede coaches. Als de reserveploeg van Barça uiteindelijk kampioen is, ebben de twijfels weg. De nieuwe trainer van Barcelona staat klaar om de Nederlandse Frank Rijkaard te vervangen.

In mei 2008 kondigt FC Barcelona Josep Guardiola Sala aan als nieuwe trainer, na een teleurstellend seizoen zonder prijzen. Ten eerste herschikt hij zijn selectie. Ronaldinho en Deco, grote sterren van de afgelopen jaren, mogen weg. Bij speculaties over vervangers wordt de balans al opgemaakt. Dergelijke kwaliteit kost miljoenen. Guardiola weet echter dat alles al binnen handbereik is. Spelers als Pedro Rodríguez, Thiago Alcantara en Sergio Busquets promoveren vanuit zijn voormalige B-team. En uit de huidige A-selectie krijgen andere exponenten van opleidingscentrum La Masia de kans. Lionel Messi, Xavi Hernández en Andrés Iniesta. Ook oud-pupil Gerard Piqué komt terug naar huis vanaf Manchester United.

Het zijn vruchten van de basis die Cruijff Guardiola leerde. Een talentenvijver die vanaf kleins af aan maar op één manier leert voetballen: op balbezit, met korte passes. Pep koopt slechts gerichte kwaliteit in die hij nog mist, zoals rechtsback Dani Alves van Sevilla. Het levert een team op met jongens die elkaar kennen, de speelstijl beheersen en rondlopen als samen op het schoolplein. De snelle, korte passes, uitgevoerd in driehoekjes doorbreken iedere linie van de tegenstander. De bal moet als in een flipperkast gevolgd worden door de kijker. Zodra de tactiek succesvol blijkt – Guardiola wint in zijn eerste seizoen direct de landstitel, beker én Champions League – koppelt men er een begrip aan: Tiki Taka.

Guardiola wordt opgehemeld in het jaar dat hij zes (!) prijzen wint met Barcelona.

Passen om het passen
In de drie jaar dat Guardiola zijn Barcelona leidt, wint de ploeg alle mogelijke prijzen. Drie landstitels op rij, twee Champions Leagues, het WK voor clubteams en meer. Dat allemaal zonder ooit van de kenmerkende stijl af te wijken. Zoals Pep het ooit leerde: “Cruijff had geen plan B, hij maakte plan A oneindig veel beter.” Het is de reden dat hij trainer werd. Een missie om het totaalvoetbal van zijn mentor te perfectioneren. Kenners noemen zijn Barcelona al snel het beste team ooit. Guardiola treedt voor het voetlicht als één van de beste trainers ter wereld. Ieder record wordt gebroken door het talentvolle team.

In 2009 won de ploeg bijvoorbeeld alle zes mogelijke hoofdprijzen. Maar breekt het ook records die passen bij een speelstijl als Tiki Taka. In 2010 overstijgt Guardiola’s equipe het Champions League-record van meeste passes in een wedstrijd: 971 stuks tegen Rubin Kazan. Een record dat uiteindelijk vier keer wordt verbroken, allemaal door toekomstige Barcelona-teams. In datzelfde jaar bestaat het podium voor de Ballon d’Or uitsluitend uit producten van La Masia: Iniesta, Xavi en Messi. Het gaat gepaard met talloze doelpunten, video’s van aanvallen over ontelbare schijven en steeds weer nieuwe superlatieven. Het Tiki Taka van Barcelona levert liefhebbers een orgastisch genot op. Criticasters daarentegen vinden het eenzijdige trucje om tot een hoogtepunt te komen juist slaapverwekkend.

‘Passen om het passen’, of ‘balbezit wint geen wedstrijden’. Guardiola is bezig het moderne voetbal compleet te veranderen. Een fenomeen dat kritiek meebrengt. Godslastering voor Pep, die van Cruijff leerde dat achter iedere pass een idee moet zitten. “De intentie is niet om alleen de bal te bewegen, maar om de tegenstander in beweging te brengen”, legt hij zijn speelstijl uit. Zeker wanneer ruimtes klein gemaakt worden, kan één uitstappende middenvelder de ruimte achterlaten om razendsnel doorheen te tikken. Eindeloze één-tweetjes, bijna plagend. Totdat één opponent denkt: ‘ik ben er klaar mee’ en een fout maakt.

Thierry Henry, voormalig speler van Guardiola bij Barcelona, legde ooit bij Sky Sports uit hoe het team gecoacht werd: “Hij zei steeds: ‘Spelen, balbezit, positie’. Positie was het belangrijkst. Blijf op je positie, vertrouw je teamgenoten. Soms trok hij een verticale lijn over het veld, tot de laatste 33 procent van het veld. Je mocht niet zwerven, speel vanuit je positie. Maar, wanneer we in het laatste derde van het veld kwamen... vrijheid. Speel, wees creatief, heb plezier.”

De geniale gek
900 passes per wedstrijd of niet, na vrijwel iedere gespeelde bal is Guardiola druk bezig met invloed uitoefenen op het spel. Talloze videobeelden laten zien hoe de trainer een wedstrijd beleeft. Steeds weer in gesprek met spelers en staf. Grote ogen en zwaaiende handen die bijna angstige gezichten vertellen hoe het moet, of had gemoeten. Zijn bruinzwarte coupe van vroeger maakt plaats voor een glanzende look. “Guardiola is kaal, omdat hij niet van voetbal geniet”, zegt Chelsea-trainer Mourinho gekscherend.

Maar Guardiola kan net zo goed zelf al zijn haren uit zijn hoofd hebben getrokken. Niet omdat de liefhebber pur sang niet geniet, maar omdat hij dagelijks iedere letter van Cruijffs cryptische quotes probeert te ontcijferen. Hij is het soort trainer die om drie uur ’s nachts zijn aanvoerder opbelt: “Ik weet hoe we zondag gaan winnen.” “Ja, trainer. Doen we, trainer”, zal die aanvoerder zeggen. Het is het enige wat je kunt zeggen als Guardiola tekeergaat.

Ook op trainingen staat een 'gestoorde' reïncarnatie van Cruijff op het veld. Continu wijzend, roepend en uitbeeldend dat spelers de bal moeten aannemen met hun verste been. Dat ze opengedraaid moeten staan, het hele veld voor zich. Dat die pass van speler x op het linkerbeen van speler y moet, niet op z’n rechter. “Het enige wat een trainer kan, is zijn team zo goed mogelijk voorbereiden. Tijdens de wedstrijd is het aan de spelers”, zegt Pep. Niemand is vermoeider na een training of wedstrijd dan Guardiola zelf. Het is dan ook geen wonder dat de succestrainer na vier seizoenen en letterlijk iedere prijs afzwaait bij Barcelona. “Ik ben op”, zegt hij. Geen haar meer om aan te trekken.

Over de grens
Als Guardiola Barcelona verlaat, plaatst men vraagtekens bij zijn toekomst. Het perfectioneren van een stijl die identiteit van de club is, klinkt ideaal. Maar zijn stijl implementeren bij buitenlandse ploegen lijkt onmogelijk. Guardiola kiest dan ook niet de makkelijkste klus als hij het Bayern München van Jupp Heynckes overneemt. Die ploeg wint voor Guardiola’s komst de treble: de landstitel, beker en de Champions League. Valt er in München wat te winnen voor de Spaanse trainer?

De 'gestoorde' reïncarnatie van Cruijff vertelt altijd hoe het beter moet, of had gemoeten.

Uiteindelijk wint Guardiola in alle drie zijn seizoenen de landstitel, met tweemaal de beker. Daarnaast legt hij in zijn eerste maanden beslag op de Europese Supercup en het WK voor clubteams, al worden deze prijzen vooral toegewezen aan zijn voorganger. Het publiek blijft kritisch. Bayern domineert, met name in balbezit, maar Heynckes’ voetbal leek ‘effectiever’. Guardiola wint prijzen die al aan de club zijn toegeschreven voordat er een bal rolt. Hij wordt omschreven als een one trick pony. Een kunstje dat bovendien alleen werkt als je het beste team uit de competitie coacht, of de rijkste.

De allerrijkste club haalt Guardiola van Bayern naar Engeland. De oligarchen van Manchester City verleiden de trainer om hun project te vervolgen. Nadat Roberto Mancini en Manuel Pellegrini de eerste twee landstitels in de geschiedenis van de club wonnen, is het tijd voor de Cup met de grote Oren. Ondanks dat Guardiola vier landstitels in vijf seizoenen verovert – iets wat alleen Sir Alex Ferguson lukte bij Manchester United – en wat nationale bekers won, is die prijs echter uitgebleven. De kritiek blijft. Guardiola, die miljarden mag uitgeven om precies de spelers te halen die hij nodig acht voor zijn systeem, brengt mooi voetbal, maar de prijzen waar het om gaat, blijven uit.

Desondanks brengt de Spanjaard, die liefst 32 titels won in 13 jaar tijd op het hoogste niveau, een evolutionair voetbal naar het krachthonk genaamd de Premier League. Hij deed hetzelfde in de Bundesliga, en allereerst in de Primera Division. Wat je ook van zijn systeem vindt, van zijn eeuwige plan A, Pep’s spel is voetbal waar een tegenstander zich aan moet aanpassen. En zoals zijn mentor altijd al zei: “Winnen is maar een dag, reputatie duurt een leven. De grootste gift is om je eigen stijl te hebben. Een stijl die mensen bewonderen en nadoen.” Een aspect waar zijn pupil volledig aan voldoet.


Poll

Welke trainer sla jij hoger aan?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door galapago)

Ik heb veel respect voor wat Guardiola heeft bereikt in zijn tijd als coach, bij Barcelona creëerde hij een team wat door veel mensen gezien wordt als het beste clubteam aller tijden. Bij Manchester City heeft hij zijn ‘stijl’ naar een competitie gebracht waar men van te voren jarenlang zeker wist dat het hem nooit zou lukken. Het resultaat is dat hij bijna elk denkbaar record heeft verbroken in Engeland en terecht gezien wordt als 1 van de grootste die ooit in de Premier League heeft gewerkt.

De keerzijde van zijn succes is wel dat hij Europees steevast teleurstelt sinds hij in 2011 de CL won met Barcelona. In 2012 begon hij met het ‘tinkeren’ van zijn opstellingen in de eindfase van het toernooi en in dit eerste experiment wist Chelsea een finale uit het Camp Nou te slepen na een 2-2 gelijkspel. Bij Bayern heeft hij 1 van de meest veelzijdige teams die ik ooit gezien heb, het Bayern van Heynkes, vermorzeld en vermalen tot een afgewaterde versie van zijn Barcelona. Een replica die nooit echt heeft kunnen tippen aan het origineel, buiten de Duitse landsgrenzen heeft hij het nooit waar kunnen maken met dat team ondanks dat ze ‘heel leuk voetbal speelden’. Het was een balbezit machine geworden die elke andere vorm van voetbal verleerd was, iets wat juist de kracht was van het Bayern van 2012-‘13.

In Manchester kun je zijn tijd op delen in twee stukken. Het nationale stuk is ongekend succesvol en enorm knap. We moeten echter niet vergeten dat hij bij Manchester City een budget had om een linksback aan te kopen waar ieder ander team in de Premier League zijn volledige team mee moest verbouwen. Ja, hij was succesvol maar het heeft zeker iets gekost. Dat valt goed te praten aangezien de resultaten er zijn.

Die zijn er echter niet als we naar het internationale stuk kijken van Pep’s Manchester City. Keer op keer worden ze te kakken gezet door een mindere tegenstander, starten ze de wedstrijd met een opstelling waar je je van afvraagt of Pep anderhalve liter Rioja in zijn mik had toen hij de avond daarvoor met dit idee kwam of wisselt hij echt enorm belabberd waardoor zijn team geen vuist meer kan maken als de onvermijdelijke tegengoal uiteindelijk valt. Zonder die Champions League overwinning kunnen we niet zeggen dat hij zijn doelstelling behaald heeft bij City. Zij hebben hem uiteindelijk niet gehaald om kampioen te worden, dat waren ze al onder Mancini en Pellegrini. Pep is gekomen om Europees kampioen te worden, zoals hij ook (tevergeefs) met die doelstelling naar München gegaan is.

1 juni 2022 om 02:21

Het niveau van dominantie van City in de Premier League moet ook op waarde geschat worden hoor. Ook met zo'n team moet je maar net het Klopp-voetbal op afstand houden. Hij heeft het topniveau naar volledig andere levels getild daar.

1 juni 2022 om 09:11

Eens, hij flikt het toch maar weer. Daarom zeg ik ook dat hij op nationaal niveau, als we kijken naar de Premier League, in mijn ogen echt bij de grootste in de geschiedenis hoort. Hij heeft praktisch ieder record verbroken en scherpt ze seizoen na seizoen nog even aan. Meer kunnen we daar toch niet over zeggen denk ik?

1 juni 2022 om 10:56

Nouja, je doet net alsof het totaal vanzelfsprekend is om met een bepaald budget en een bepaalde selectie kampioen te worden. Bayern was op nationaal vlak onbenaderbaar dominant. De CL is ook niet alles he, vraag maar aan Ibrahimovic.

1 juni 2022 om 02:28

Ondanks dat je hem prijst vind ik dat je zijn werk toch tekortdoet. Bij Bayern was het niet simpelweg een "balbezit machine". Vrijwel iedere serieuze Bayern-fan is het erover eens dat ze Bayern nooit zulk goed voetbal hebben zien spelen als onder Guardiola. In de Champions League was het voor Bayern, afgezien van 13-14, gewoon pech. In 14-15 speel je tegen de beste voorhoede aller tijden, met daarachter Iniesta, Busquets, Alves en Alba om maar even wat namen te noemen. Dat zijn gewoon een aantal van de grootsten van de sport. Dat Bayern verloor was ook grotendeels een kwestie van de individuele klasse van die drie voorin bij Barcelona. Het jaar erna spelen ze tegen Atletico zo'n beetje de beste eerste helft die een team ooit gespeeld heeft. Dat was werkelijk bizar hoe goed Bayern voetbalde.

Verder, je neemt aan dat City hem aangesteld heeft om de Champions League te winnen. Dat lijkt me heel sterk. Ten eerste is het duidelijk dat Guardiola's voetbal behoorlijk veel vereist. Ik denk dat een Mourinho een Champions League zou kunnen winnen met minder geld. Het lijkt me waarschijnlijker dat Guardiola is aangesteld omdat City een bepaald imago wil creëren, omdat de club natuurlijk maar weinig internationale identiteit had. Je gaat toch niet voor 5 jaar een trainer aanstellen om de Champions League te winnen?

De soms vreemde keuzes in de Champions League ben ik wel met je eens. Daarin lijkt hij wel een aantal keer het schip mee in te zijn gegaan

1 juni 2022 om 09:21

Ik kan niet zoveel met termen als 'goed gevoetbald' omdat dat, zeker hier in Nederland, betekent dat ze het initiatief hadden en 65 balbezit. Bayern is tijdens de 3 jaar dat Pep daar zat afgezwakt van de absolute dominante kracht in Europa die op veel verschillende manieren een wedstrijd kon winnen tot een team waar we van wisten dat ze je gingen doodgooien met balbezit en als een soort hoge druk pan zouden proberen om je gaar te koken. Wist je je daartegen te wapenen, dan was je binnen. Zoals Atletico heeft laten zien.

Verder neem ik niet aan dat Pep bij City is gekomen om de CL te winnen, dit is iets wat door de club, de eigenaar, de TD en Pep keer op keer herhaald is. Natuurlijk is het mooi voor City dat ze een cultuur creã«ren waarin mensen een hele populaire speelstijl meteen associã«ren met Manchester City, maar uiteindelijk telt maar 1 ding nu ze het spelletje op het nationale niveau uitgespeeld hebben en dat is de Champions League winnen. Dat verzin ik niet zelf, maar dat is iets wat de club zelf constant naar de buitenwereld communiceert!

3 juni 2022 om 08:48

Zo zwart wit is het niet. Manchester City is geschiedenis aan het schrijven. Ze willen altijd de CL willen dit was ook zo onder Pellegrini en Mancini, maar wat Pep doet nationaal is de club groter maken met. Ieder jaar pakken ze nationale prijzen en vergroten ze hun collectie dit zorgt voor stabiliteit en aanzien. City heeft keer op keer gezegd dat de CL een kwestie van tijd is en dat ze Guardiola niet gaan ontslaan hij deze trofee niet binnenhaalt. Ook volgend seizoen willen ze de CL, maar Guardiola wordt niet ontslagen als hij er in de knock out fase weer uit ligt.

1 juni 2022 om 12:02

Ik begrijp de kritiek op het uitblijven van Europese prijzen, maar heb ook wel eens het idee dat mensen denken dat er jaalijks 5 of 6 Champions leagues worden vergeven in plaats van dat het een unieke gebeurtenis is. Er zijn een stuk of 8 clubs die elk jaar de CL kunnen winnen en ook die ambitie hebben, het kan niet zo zijn dat het seizoen van de andere 7 mislukt alleen omdat ze de CL niet winnen.

Leuk stuk weer van Rian Rosendaal, net als dat artikel van Cruyff en zijn totaalvoetbal. Geen kort hapsnap item dat alleen bedoeld is voor de clicks, maar gewoon leuk leesvoer,

Pep heeft echt wel wat neergezet de afgelopen jaren. Dat hij met Manchester geen CL heeft gepakt of met Bayern prijzen heeft gewonnen die bij wijze van spreken al gereserveerd waren doet daar voor mij niets aan af. Met alle teams speelt hij een positief en in mijn ogen aantrekkelijk soort voetbal. Kun je zeggen; met zulke spelers moet dat ook wel kunnen, maar hij had ook andere type spelers kunnen aantrekken en wat defensiever kunnen spelen.

Wat ik me wel altijd afvraag is of de Peps of Klopps van deze wereld ook hun stempel zouden kunnen drukken bij kleinere clubs met mindere mogelijkheden. Zet Klopp eens 3 jaar bij Twente, Pep over dezelfde periode bij Heerenveen en laat Utrecht eens wat seizoenen onder Simeone voetballen. Hoe staan die clubs er over 3 jaar dan voor….

Ik heb Pep hoog zitten maar hij traint altijd wel de topteams. Zou hem wel eens als coach van Napoli of Leverkussen, Everton ofzo willen zien.. hij wil winnen daarom kiest hij de beste clubs uit, maar je wilt op een gegeven moment toch ook een echte uitdaging? CL winnen met City is blijkbaar ook een uitdaging maar denk dat kampioen worden met napoli of Villareal wel veel meer waarde heeft

1 juni 2022 om 11:45

Benzema is goed maar wil toch wel zien hoe hij het bij Az doet. Ronaldo is goed bij topteams maar wil toch zien hoe hij het doet bij Leeds. Iniesta was magisch maar had toch willen zien hoe hij het deed bij Granada. De beste spelen en coachen nou eenmaa bij de beste clubs. Waarom zou Pep stapjes terug moeten doen als clubs als Bayeren en City aan kloppen?

1 juni 2022 om 19:33

Blijf me hier ook altijd over verbazen barcalover123. Messi leuk en aardig bij Barca, maar zou hij Levante kampioen maken? Datsoort domme vragen. Waarom zou zo een persoon die kennelijk het hoogste niveau op aarde aantikt als trainer, trainer zijn bij een Willem 2 of een Excelsior?

Ik hecht weinig waarde aan zijn prestaties. Als je Frank Demouge voor de groep had gezet bij de clubs die hij coacht was hij ook elke keer kampioen geworden. Als je al 10 jaar geen Europese prijs weet te pakken met elke keer de beste selectie van het land kan je niet spreken van een geweldige coach.

1 juni 2022 om 12:10

Bij Bayern was dat misschien het geval geweest, die steken zo ver boven de rest uit dat ze daar best wat misstappen kunnen maken om vervolgens alsnog de titel te pakken. In Spanje en Engeland geloof ik dat niet, daar zijn - waren Real en nu bijvoorbeeld Liverpool ook gewoon top. Ze spelen misschien anders. Als je de namen van de spelers van Liverpool en City nu tegen elkaar gaat weg strepen weet ik niet of de selectie van City veel beter is, ook niet minder natuurlijk, maar zeker niet zo veel beter dat om het even welke coach Liverpool voor was gebleven.

1 juni 2022 om 12:18

Dat Barcelona dat destijds 3 maal kampioen werd achter elkaar was wellicht het beste voetbalteam allertijden. Real Madrid zat er echt heel dicht achter, idem dito voor Manchester City en Liverpool, maar dat neemt niet weg dat hij telkens weegaloze teams heeft mogen coachen waardoor de prestatie minder indrukwekkend wordt.

1 juni 2022 om 14:42

Misschien wel, maar hij heeft die teams wel weergaloos gemaakt en op een weergaloze manier laten spelen. Bij City kreeg hij daarbij de hulp van een grote zak met geld (net zoals de concurentie in de PL) maar bij Barca was dat zeker niet het geval.
Je kan hem moeilijk verwijten dat hij misschien wel het beste team ooit heeft gebouwd maar dat dat niet zo knap was omdat het het beste team ooit was. Het beste team ooit en de beste spelers waren het nog niet voordat hij instapte.

2 juni 2022 om 10:24

@norgenederland

Onzin. Tata Martino heeft quasi exact dezelfde selectie gekregen (en zelfs nog beter want Neymar kwam erbij) en ze werden geen kampioen, geen CL en geen Copa.

Dat mensen een invloed van trainer zo onderschatten is toch ongelofelijk.... Als dat zo makkelijk was zoals jij beweert, waarom wordt een Zidane dan niet vervangen door een Ron Jans? Waarom wordt Solksjaer destijds niet vervangen door een Robert Maaskant?

Pep laat idd zijn teams goed voetballen, maar met veel geld is dat ook eenvoudiger, dan zelf opbouwen.

Komend seizoen lijkt mij echt de kans voor Pep om de CL te pakken. Haaland erbij en komen nog paar aankopen, gaf de voorzitter aan.

De rest lijkt minder. Liverpool raakt top speler(s) kwijt, Bayern raakt oa Lewa kwijt en geen klik met de trainer lijkt het, Baca in opbouw, Chelsea gaat Lukaku kwijtraken, Real Madrid gaat ook doorselecteren, PSG zit vast aan een te dure net functionerende voorhoede en matige coach.

City heeft al een bizar sterk en duur elftal en daar komt een van de beste aanvallers ter wereld bij. En benieuwd welke aankopen nog meer. Sowieso een topmiddenvelder gaf de voorzitter aan.

Pakt hij de CL niet, dan faalt hij echt gewoon. Dit lijtk de kans.

4 seizoenen, Vz. Niet 3. On: ik denk dat ik nooit een beter elftal heb gezien op een voetbalveld als dat van Barca in 2010-2011. Het perfecte voetbal plus prijzen winnen. Echt een fantastische periode geweest onder Guardiola. Wie weet keert hij ooit weer terug.

Clickbait. Bij de titel dacht ik natuurlijk dat dit weer een quote van Noa Lang over Noa Lang zou zijn..

On: Geweldig stuk, heb het met plezier gelezen. Voor mijn gevoel hebben we de discussies over Pep zijn prestaties al genoeg gevoerd dus zal niets zeggen over zijn prijzen of gebrek aan specifieke prijzen.

Wat ik als neutrale liefhebber van het voetbal het belangrijkste vind is dat wanneer ik tijd vrijmaak om een wedstrijd te bekijken ik ook daadwerkelijk vermaakt wordt en Pep heeft me de afgelopen jaren al zo enorm vaak op mijn wenken bediend met verzorgd, oogstrelend en aanvallend voetbal zoals het volgens mij gespeeld hoort te worden. Alleen daarom zal hij sowieso al tot een van de grootsten ooit horen voor mij persoonlijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4953 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona7330
4.Sevilla7023
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder342
M. DepayAanvaller2812
L. de JongAanvaller216
O. DembéléAanvaller211
Ferran TorresAanvaller184
M. ter StegenKeeper350
Jordi AlbaVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

57 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2013-2016 Bayern München
2008-2012 Barcelona
2007-2008 Barcelona B
1992-2001 Spanje
Laatste voetbalnieuws

Manchester City ontvangt verhoogde aanbieding voor Raheem Sterling

Manchester City kan een verhoogd bod van Chelsea verwachten op Raheem Sterling, zo meldt Fabrizio Romano. De Londenaren zaten met een eerste aanbieding van 30 miljoen euro ver af van de...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren