1001 nacht later: wat is er terecht gekomen van de dromen van Noa Lang?

Donderdag, 2 juni 2022 om 21:44Justus Dingemanse • Laatste update: 21:45

Aan de start van het seizoen 2019/20 sprak Voetbalzone in samenwerking met adidas met vier van de grootste talenten op de Nederlandse velden. De beloftes blikten in deze interviews terug op hun nog prille carrière en droomden hardop over de toekomst onder de noemer #DareToCreate. Wat is er een kleine drie seizoenen later terechtgekomen van hun grote ambities en torenhoge verwachtingen? In 1001 nacht later bekijkt Voetbalzone of de ambitieuze plannen van de mannen nauwkeurige voorspellingen bleken, of dat de dromen bij een sprookje bleven. In de eerste editie van dit vierluik: Noa Lang, het enfant terrible dat via Ajax voor een mooi bedrag naar Real Madrid wilde.

Door: Kevin van Buuren & Justus Dingemanse

“Voetbal is mijn leven”, vertelde Lang toentertijd. De impact die een topwedstrijd heeft op een samenleving ziet hij als het mooiste van de sport. “Hoe zou het zijn als je zelf op zo’n niveau mag voetballen?” Die droom verloor hij als vijftienjarige jongen bijna uit het oog. “Ik had een rugblessure. Doktoren wisten niet zeker of ik ooit nog op het hoogste niveau zou kunnen voetballen.” De vleugelaanvaller bleef echter bij de woorden die hij vroeger ook steeds weer tegen zijn ouders zei: “Let maar op: ik word profvoetballer!”

Die woorden maakte hij uiteindelijk waar bij Ajax, alhoewel hij als jongetje nog bij Feyenoord voetbalde. De in Rotterdam opgegroeide balvirtuoos vertelde echter dat bij Ajax voetballen altijd al zijn droom was. “Mijn vader zei op een dag tegen me: ‘Volgend jaar speel je bij Ajax’. Hij hoefde niet eens te vragen of ik wel wilde.” Supporters van de Rotterdamse club namen het de toen dertienjarige jongen niet in dank af. “Maar Feyenoord zelf is er heel goed mee omgegaan, daar ben ik altijd dankbaar voor geweest.”

Lang wilde vooral voorafgaand aan zijn doorbraak van waarde zijn voor Ajax, vertelde hij Voetbalzone. “Ik wil echt mijn steentje bijdragen aan een nieuw kampioenschap en Europees succes, daarvoor moet ik geduld hebben.” Wanneer de aanvaller zijn eigen toekomst mag uitstippelen, is hij ambitieus: “Succesvol zijn bij Ajax en op mijn 24e voor een mooi bedrag naar Real Madrid. Vanuit daar EK’s en WK’s spelen. Het WK winnen natuurlijk. Daar geloof ik in.” Maar, eerst dus slagen bij Ajax. “Ik moet ervoor zorgen dat, als die kans komt, ik hem pak...”

Noa Lang in actie voor Jong Oranje tegen Jong Cyprus in 2019

Talent met een twist
En pakken doet hij, direct bij zijn debuut. Lang mag tien minuten voor tijd het veld betreden tegen PEC Zwolle, stand: 1-1. Lang levert de assist op de winnende goal van Daley Blind. Zijn debuut in de basis volgt. Een kleine twee maanden later verschijnt hij aan de aftrap tegen FC Twente. Met een hattrick betaalt de belofte dat vertrouwen driedubbel terug en begint hij zijn droom. Voetbalminnend Nederland weet wie Lang is.

Voor de mensen die hem al kennen, staat Lang niet alleen te boek als groot talent. Als jeugdspeler werd hij bijna weggestuurd. “Bij Ajax zeiden ze zelfs: ‘Het is één voor twaalf. Je bent een groot talent, maar als het kwartje niet valt, moeten we je wegsturen’. Ik ben niet de makkelijkste geweest”, erkent hij tegenover radiostation FunX. Zijn moeder moest meerdere malen op gesprek komen bij de Amsterdamse club. Lang had ‘altijd een weerwoord’. Dit komt naar eigen zeggen voort uit zijn wil om te winnen, maar levert ook het stempel ‘probleemgeval’ op.

Tegelijkertijd lijkt Lang ook de schijn tegen te hebben. Naast zijn rebelse reputatie zien critici een blanke jongen die voor camera’s met straataccent spreekt, de ogen op standje David ‘Jonko’ Neres, een tikkeltje arrogant. Tijdens de Ajax Podcast zegt Lang te weten dat hij niet tegen Tadic kon zeggen: “Broer, doe mij een handdoek”. Het is een jongen van de straat, zoals zo veel voetballers met hem. Zelf weet hij ook wel dat niet iedereen hem geweldig vindt: “Er zijn mensen die denken: wat is dat voor een raar mannetje?” Maar, zo zegt hij vaak, Lang is gewoon zichzelf. Wat mensen daar ook van vinden.

Noa Lang viert een succes in het shirt van Ajax

Het duurt dan ook niet lang voordat Lang in opspraak komt bij het eerste van Ajax. In de bekerwedstrijd tegen Telstar speelt Tadic vanuit de as een bal in de loop op de statische Lang, die in zijn voeten aangespeeld wil worden. De Serviër is niet blij dat zijn pass lullig over de zijlijn rolt en geeft de winger de schuld. Die geeft weerwoord, natuurlijk. Trainer Ten Hag kiest de kant van zijn aanvoerder: “Hou nou eens op! Dit is onze wedstrijd, niet de jouwe!”, roept de trainer boos. Lang blijft mopperen... “Hij moet het accepteren als de grote Tadic iets tegen hem zegt”, zegt de coach na de wedstrijd over het opstootje.

Uit de gratie bij Ajax
Zo lijkt de Ajax-carrière van Lang als een slappe voorzet te stranden. Nog geen twee maanden na zijn wonderdebuut wordt het inmiddels benoemde enfant terrible verhuurd aan het slachtoffer van zijn hattrick: FC Twente. Trainer Gonzalo García García noemt Lang ‘een speciale speler’. “Dat zag je op de eerste dag al. Hij kan ons helpen met zijn dribbel, een eindpass of een goal.” Ook lang zelf is bij zijn debuut direct onder de indruk in Enschede: “Die supporters hier. Die zijn knettergek.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Doordat de coronacrisis zijn intrede doet, komt Lang niet verder dan zeven wedstrijden voor de Tukkers, waarin hij eenmaal scoort. “Korter dan gedacht, mooier dan gehoopt”, schrijft hij op zijn Instagram over het tijdelijke verblijf. Intussen wordt de aanvaller in publieke reacties tot een soort karikatuur getekend. ‘Dom’, ‘arrogant’, ‘praat raar’ waren ook op Voetbalzone veelgelezen reacties. In een interview met VZ maakte hij duidelijk zich niet druk te maken om de kritische buitenwacht: “Ik laat die mensen lekker praten. Je mag me, of je mag me niet.”

De creatieveling keert terug bij Ajax, maar zijn tijd in Amsterdam lijkt voorbij. Later benoemt Lang de belangrijke rol van Ten Hag in zijn gesprek. Na drie competitiewedstrijden in 2020, tegen Vitesse, RKC en Sparta, zonder speelminuten, wil de jongeling weg. “Als je gaat, verkopen we je”, zei Ten Hag. De aanvaller wordt liever verhuurd. Met op dat moment een transferwaarde van drie miljoen euro (volgens Tranfermarkt.nl) en geen Madrileen op de voicemail, lijkt Lang zijn #DareToCreate-droom op dat moment eindeloos ver weg.

Vlammen in Vlaanderen
De Ajax-aanvaller wordt vervolgens wél verhuurd, aan Club Brugge, zij het met een verplichte optie tot koop. Tijdens zijn basisdebuut weten ook de Belgen meteen wat ze in huis hebben. Lang scoort, én krijgt een gele kaart. Maar, zijn positieve kanten vallen het meest op. Een afkoopsom van zes miljoen voor Noa Lang, het zou een koopje zijn. “Hij voegt diepgang en lef toe bij Club”, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Al in zijn eerste seizoen bij Club Brugge lijkt Lang zijn belofte in te lossen. Liefst zeventien goals en elf assists. Daarbij zes gele kaarten, waarvan één opgevolgd door rood. Hoofdredacteur van voetbalmagazine Sport noemt hem al snel ‘de beste speler op de Belgische velden’. Meerdere malen wordt de aanvaller gekroond tot speler van de maand. Maar, hoe beter hij speelt, hoe meer hij van zich laat horen. “Mensen praten veel, maar ik doe wat ik wil”, zegt hij tegenover Eleven Sports na de topper tegen Genk. What you see is what you get. Opvliegingen in zowel techniek als temperament tekenen het eerste jaar in België van de Nederlandse belofte.

Noa Lang viert de titel met Club Brugge

Met inmiddels een Transfermarkt-waarde van zo’n 25 miljoen euro, moet Lang in het nieuwe seizoen Club definitief bij de hand nemen. Alhoewel Brugge de Champions League kansloos moet verlaten, verloopt de competitie voorspoedig. Met drie goals en zes assists is de bijdrage van Lang prima, maar ook heeft de aanvaller voor november al zijn eerste schorsing te pakken met zijn vijfde gele kaart. Een lastige periode volgt.

Na zijn schorsing doet Lang weer even waar hij goed in is: voetballen. Opnieuw drie goals en vier assists in zeven wedstrijden. Alleen… in de laatste wedstrijd van het jaar 2021, de derby tegen Cercle Brugge, pakt Lang tweemaal geel en dus rood. Daarna staat de aanvaller twee wedstrijden droog en mist hij een wedstrijd door een Covid-19-besmetting. Bij zijn rentree, verlies tegen KAA Gent, geeft Lang weliswaar een assist, maar krijgt hij ook direct rood wegens ‘het aanraken van de scheids’. “Of zijn reputatie meespeelt? Blijkbaar wel”, zei collega Charles De Ketelaere.

De Noa Lang Show
Intussen raakte België nooit uitgepraat over Lang. Nadat Genk-spits Paul Onuachu begin dit jaar de Gouden Schoen wint als beste speler van de Belgische competitie, spreekt Lang met een knipoog: “Iedereen weet wie de beste voetballer is: ik.” Voor zijn criticasters weer reden om hem arrogant te noemen. Een jongen waar heel de wereld, volgens hemzelf, tegen is. Ook als de creatieve aanvaller de Belgische landstitel in handen heeft, creëert hij wrijving op Instagram: “Waarom praten mensen altijd zo veel? Ach, ik ben weer kampioen”, zegt hij tegen zijn teamgenoot, voordat hij zijn ‘haters’ gedag kust. Oud-speler Philippe Albert noemt hem desondanks ‘de teleurstelling van het seizoen’: “Zijn gedrag en nonchalance staan me niet aan.” Een vloek die de jongeling wellicht over zichzelf afroept: zodra je even niet presteert, ziet men een lastpak.

Zo wisselt Lang zijn loopbaan bij Club Brugge af met geweldige momenten als de voetballer die hij is, en mindere momenten door zijn presentatie. Dit seizoen belandde hij meerdere malen op de bank door zijn mindere vorm en gedrag. “Uiteindelijk is niemand groter dan het team. Of het een signaal is naar de rest? Ik wijk niet af van mijn visie. Daar horen dingen bij die ik belangrijk vind”, zei trainer Alfred Schreuder over de plek op de bank van zijn aanvaller in maart. Lang lijkt een tikkende tijdbom, wiens explosie hem kan vernietigen, maar ook lanceren.

Noa Lang op de training bij het grote Oranje

Lang zal hij leven
Door zijn goede optredens bij Club Brugge mag Lang in 2021 debuteren bij het grote Oranje. Hij is een sleutelspeler van Jong Oranje, en Van Gaal komt vleugelspelers tekort. De technicus mag aansluiten. Zelf stemt hij zich tevreden over zijn debuut tegen Letland. “Ik was bij drie kansen betrokken”, analyseert hij. Ook Van Gaal looft zijn debuut: “Hij deed wat hij kon. Lang had wel lef, moet ik zeggen.”

Het typeert de voetballer die moet oppassen dat hij niet een ‘eeuwig talent’ blijft. Lef. Brutale voeten. Maar ook een brutale mond. Desondanks mogen we verwachten dat Lang alles zal blijven doen om de absolute top te bereiken. Dat probeert hij verstandiger te doen. Zo is de dribbelaar open over het zien van een psycholoog. “Ik praat niet makkelijk, maar bij een psycholoog gaat dat gewoon. Daar komt ook wel eens een traan bij kijken.” Gezien zijn talent is er hoop dat hij ooit schittert op een WK. Maar, dan zullen we enigszins moeten wennen aan zijn binnensmondse accent, ongezouten mening en zijn uitgesproken zelfvertrouwen. Brutaliteit die geroemd wordt wanneer de bal aan zijn voet kleeft. Hoe dan ook, Noa zal er nog lang zijn, en hij zal altijd Noa zijn. Wat anderen daar ook van vinden.


Poll

Denk je dat Noa Lang uiteindelijk alsnog bij Real Madrid zal belanden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door weef)

Noa, bij ons FC Twente heb ik hem vooral als een keiharde werker die gek is op het publiek meegemaakt. Bij andere clubs hoor je over een arrogante houding en problemen. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt.

31 mei 2022 om 00:29

Ik moet zeggen dat ik in zijn hele periode bij Brugge gewoon hetzelfde zou zeggen over Lang als jij bij Twente deed.

31 mei 2022 om 01:57

Het is ook een getalenteerde hardwerkende jonge speler. Anders doe je het niet zo goed, want met talent alleen red je het niet. Alleen wat Lang zijn probleem is, is dat hij een (voor sommige te) grote mond heeft. Dan krijg je altijd kritiek zelfs als je goed presteert. En al helemaal als het even wat minder is (zoals het laatste halfjaar) en je nog steeds op alles reageert.

31 mei 2022 om 07:35

De kop boven dit artikel alleen al is weer zo typerend , Lang teleurstelling van het seizoen door gedrag en nonchalance is niet meer of minder dan profileren. Lang heeft dit seizoen 1 x een vingertje voor zijn mond gedaan, en liep tijdens een wissel een keer niet vrolijk van het veld. Maar was tijdens de playoffs naar Simon Mignolet , de beste speler van Club Brugge. Altijd hard werkend, altijd positief naar medespelers, altijd kwaliteit en creativiteit aan de bal. Gewoon bepalend in opnieuw een kampioenschap , met 9 goals en 15 assist. Maar hem dan wegzetten als grootste teleurstelling , dan zijn dan toch ook haters ??

31 mei 2022 om 09:43

Die titel heeft ook Alles te maken met de laatste woorden van deze zin: Oud-speler Philippe Albert noemt hem desondanks ‘de teleurstelling van het seizoen’: “zijn gedrag en nonchalance staan me niet aan.”

Albert vind hem niet aardig en dús een teleurstelling. Had hij hem wel aardig gevonden, wat dan? Volgens mij dien je de voetballer te benoemen, niet wat je van de persoon vind. Triest gedrag van deze oud voetballer. O ik vind hem niet aardig, dus vind ik hem ook niet goed. Of zo.. Precies het gedrag dat 90% van VZ ook doet, ze vinden hem niet aardig (of zijn nog steeds niet over het feit heen dat hij van hun Feyenoord liever naar de grote vijand wilde, ja die zijn er nog steeds, ook 10 jaar later) dus gaan ze op zoek naar álle mogelijke manieren om hem weg te zetten als niet goed, want dat gunnen ze hem niet. In Oranje, nee, want hij heeft een accent en meer van die totaal niet toe doende zaken. Hoe hij met de bal omgaat, dát is het enige dat er toe doet, maar is nooit hoe er geoordeeld wordt. Altijd komen er weer pietluttigheden naar boven om hem maar omlaag te praten. Ik zou ook denken dat de hele wereld tegen me is.

Nu naar Milan, dus wie weet. Ben benieuwd naar hoe dat met Ibra zal gaan. Kan twee kanten op.

Sinds wanneer is Lang een enfant terrible? Hij praat een beetje speciaal, heeft een beetje een complex met alle ‘haters’ die hij heeft en hij durft wel eens gefrustreerd te zijn op een voetbalveld.

Plaats daar echter tegenover dat hij een harde werker is (zowel op als naast het veld), hij eigenlijk nooit gekke interviews geeft, hij eigenlijk buiten dat “nog liever dood dan sporting jood”-liedje (wat niet smaakvol is, maar wel gewoon een veel gebruikt supporterslied) geen enkel gek ding gedaan heeft in zijn periode bij Brugge, hij in de periode dat hij even op de bank zat gewoon hard gewerkt heeft en geen moment in de media geklaagd heeft en bovenop dat alles ook 3/4e van zijn tijd in België gewoon 1 van de beste spelers van de competitie geweest is en ik vraag me oprecht af waarom hij een dergelijk predicaat verdient.

Mijn persoonlijke overtuiging is dat de (Nederlandse) media hier stevig aan bijdragen. Als voorbeeld kunnen we ook VZ nemen. 90% (even een ruwe schatting) van de artikels over Lang gaat over een negatief onderwerp of heeft minstens een negatieve lading in de titel (dit ook weer bijvoorbeeld, of toch totdat er weer eens een andere titel komt). Tel daarbij op dat naar ik durf gokken van de dagelijkse gebruikers van VZ (actief en passief) er een absolute minderheid veel wedstrijden van Lang kijkt in België en je hebt naar mijn mening een verklaring.

Er wordt een beeld gevormd en omdat amper mensen hem bezig zien en goed volgen blijft dat beeld bestaan.

31 mei 2022 om 00:48

Een enfant terrible is misschien overdreven, maar dat hij zich niet misdraagt betekent niet dat hij betrouwbaar is als speler/persoon. Ik denk dan gelijk aan zijn debuut in Oranje. Van Gaal is een hele duidelijke coach, een trainer met een tactisch plan en bracht hem in op (volgens mij) rechtsbuiten. Binnen de kortste keren had Lang in het veld geregeld dat hij, tegen de instructies van Van Gaal in, op 10 stond. Doet hij daar een vlieg kwaad mee? Nee, zeker niet. Maakt dat hem een enfant terrible? Ook niet, maar als speler is hij niet betrouwbaar. Hij denkt dat hij het meneertje moet zijn in het veld en kan slecht tegen tegenspraak/wil zich perse nooit laten sturen. Zelfde probleem had hij bij Ajax waar hij tegen de afspraken in ging en zo Tadic en Ten Hag tegen zich kreeg. Hij doet er geen vlieg kwaad mee en in het begin kan je het nog afdoen als iets jeugdigs, maar je wilt als trainer wel verbetering zien en op spelers kunnen bouwen. Tot nu toe bewijst hij nog niet zo'n speler te zijn. Kwaliteit heeft hij zeker, zeker voor onze competities, maar ook hier speelt al het probleem op bij de grote clubs. Laat staan in het buitenland waar hij nog meer een nobody is....

31 mei 2022 om 08:55

Wat een uitspraak,”omdat hij zich niet misdraagt betekent niet dat hij betrouwbaar is als speler/persoon”. Dit heb ik nooit iemand horen zeggen over een Frenkie of Mathijs de ideale schoonzonen. En dan beargumenteer je het daar mee? Dat van Tadic sloeg helemaal nergens op, dat zag letterlijk iedereen maar ten Hag kan zijn leider en aanvoerder niet afvallen. Maar de reactie van zo’n Tadic had ook anders gekund want dit zou hij niet doen bij een Anthony of Blind maar wel bij een makkelijk slachtoffer en dat is zo slap als maar kan. Denk je daarnaast dat een Tadic, Depay, Messi of vele andere spelers zich altijd exact aan de gemaakte afspraken houden? Wat is dat nou voor argument? Als jonge speler heeft hij misschien 3x iets fout gedaan en omdat zijn manier van praten iedereen tegen staat krijgt hij gelijk een stempel. Want, hij is niet de ideale schoonzoon die velen graag zien hier in NL zoals Frenkie en Daley en dit komt gewoon structureel voor zie Depay.

31 mei 2022 om 20:00

Fcvoetbal je begint met een betoog over betrouwbaar zijn als persoon/speler (wat ik nog wel kan volgen, Noa is voor een trainer niet betrouwbaar als speler omdat hij zich niet aan zijn individuele opdrachten binnen het team houdt) als mens kunnen wij hem niet beoordelen omdat een paar korte interviews daar absoluut niet genoeg voor zijn. Maar dan ga je zelf hem eerst een makkelijk slachtoffer noemen en daarna niet de ideale schoonzoon. Depay, de Ligt, Blind en de Jong worden er ook nog met de haren bijgesleept....
On topic; Noa Lang is voor mij een speler in de categorie "geen wrijving, geen glans". Schijnbaar moet hij altijd zich een soort verongelijkt voelen om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

1 juni 2022 om 00:04

Noa Lang levert en is geen dwarsligger. Een harde werker maar een wat vreemde snuiter. Alleen mensen die van simpele eenheidsworsten houden zouden daar niet mee kunnen werken. Je labelt hem meteen al als onbetrouwbaar. Nou nou.

31 mei 2022 om 07:33

Als je op google zoekt op zijn naam en de woorden enfant terrible krijg je een hoop hits en ook in de Belgische media. En dat stempel is toch ook niet heel raar gezien zijn arrogante en aparte uitstraling, wrijving met trainers (en sommige medespelers) en de hoeveelheid kaarten die hij pakt als aanvaller. Enfant terrible is ik ook weer niet zo'n zware term en staat in mijn ogen zeker niet gelijk aan onhandelbaar. Ik ben wel met je eens dat in Nederland mensen zich overdreven ergeren aan zijn maniertjes. Daar heb ik zelf ook last van. Die maniertjes zeggen feitelijk niets over zijn prestaties of instelling, maar het komt allemaal zo onprofessioneel over. Het geeft het gevoel dat hij er meer uit kan halen als hij zich volwassener gedraagt, al is dat waarschijnlijk ten onrechte en hoort het ook een beetje bij hem als speler. Het maakt hem ook wie hij is. Maar de irritatie is daarmee niet weg.

31 mei 2022 om 08:58

@weef die hits zijn kopjes met “enfant terrible” die de media er zomaar aan vast kleeft want hoe vaak heeft hij iets precies fout gedaan? Vergelijk dit eens met een balotteli, Cassano, van der Meyde? Echt, wat een onzin.

31 mei 2022 om 09:18

Wrijving met trainers?

31 mei 2022 om 23:35

Met Schreuder en Ten Hag zijn er toch meerdere momentjes geweest. Die relaties waren zeker niet geweldig.

31 mei 2022 om 23:43

@FCVoetbal23: Ja, daar noem je er ook een paar. Die zijn echt knettergek. Ik heb het idee dat jullie een heel ander beeld hebben bij de term enfant terrible dan ik.

1 juni 2022 om 00:06

Schreuder heeft op het einde gewoon gezegd dat dat uitgepraat werd en dat dat 1 van de redenen van de titel was.

1 juni 2022 om 07:55

Als er iets uitgepraat moet worden is er toch iets aan de hand of ben ik nou gek? Schreuder heeft een heel interview gegeven over de moeizame relatie, waarin hij overigens ook kritisch is op zijn eigen rol. Maar wrijving komt vrijwel altijd van twee kanten.

1 juni 2022 om 09:41

Wrijving die op korte termijn gewoon uitgepraat is en opgelost wordt.

Eerder een positief punt dan een negatief punt lijkt me?

1 juni 2022 om 09:42

Lekker interviewtje trouwens ook weer van Noa, dat zojuist is geplaatst. Is het echt raar dat zo iemand voor enfant terrible wordt uitgemaakt? Hoe moet je dat anders classificeren dan? Want een ideale schoonzoon is het zeker niet.

1 juni 2022 om 09:48

Dat wrijving op de korte termijn is uitgepraat betekent niet dat die weg is of niet meer terug kan komen. En hij heeft bij meerdere coaches gedoe gehad, dat zegt ook wel iets. En zeg zelf, denk je echt dat hij een makkelijk persoon is om mee te werken?

1 juni 2022 om 10:14

Nee hij heeft bij 1 coach gedoe gehad. Bij 1 coach waren er even wat fricties, logisch ook want hij zat opeens op de bank zonder duidelijke reden, en die zijn meteen uitgepraat.

En ja ik denk dat het een best eenvoudig persoon om mee te werken is. Ijverig, hardwerkend en een winnaar.

1 juni 2022 om 11:25

Je bent altijd zo rationeel, dus ik snap dit echt niet. De beste jongen heeft op het hoogste niveau drie coaches gehad en daarvan is hij er met twee geclasht en de andere heeft openlijk kritiek gehad op zijn gedrag.

Maargoed, het is wel duidelijk dat we er anders in staan.

2 juni 2022 om 11:51

Alleen met ten Hag heeft hij toch geclasht?

Clement heb ik niks slecht over hem horen zeggen en met schreuder is het allemaal goed gekomen.

2 juni 2022 om 12:16

Goedgekomen na een clash ja. Ik weet niet hoor, maar na clashes met twee coaches, die rode kaart in de catacomben, de uitspraken over hoe hij in z'n eentje het Belgische voetbal op de kaart heeft gezet, 'dat ene liedje'.. Ik denk dat die titel niet zo heel vreemd is. Prima verder. Als hij ook daadwerkelijk een soort nieuwe Zlatan wordt qua niveau, dan heeft ie ook gewoon het recht (vind ik persoonlijk, maar zullen de meningen ook over verschillen). Als ie een eeuwig talentje blijkt te worden voor wie Brugge het hoogtepunt bleek te zijn, dan is het allemaal nogal ongemakkelijk wat ie doet. We zullen zien.

31 mei 2022 om 09:20

Sterk verhaal Lierse, 100% met jou eens. De reacties onder een artikel van Lang op VZ zijn nog zuurder en hatelijker dan de reacties die je onder een Tweet van een willekeurige Nederlandse politicus ziet, en dit soort titels helpen daar absoluut niet bij.

Ik heb Lang een half seizoen als supporter van Twente mee mogen maken en hij kwam op mij over als een jongen die zich stoer voordoet, maar met een klein hartje, gewoon een leuke gozer in de groep en altijd keihard werkend. Daarnaast is het gewoon een hele goede voetballer.

31 mei 2022 om 09:39

Je kan toch gewoon uit de tekst halen dat dat vooral in Nederland speelde en al in de jeugd bij Ajax begon? In het eerste seizoen bij Club heeft hij zich van een andere kant laten zien, afgelopen seizoen reeg hij weer wat kaarten aaneen en zette Schreuder hem een paar keer op de bank. Overall biedt de periode België weinig reden om hem tot enfant terrible te bombarderen, maar het artikel legt prima uit waarom dat in Nederland wel zo was.

31 mei 2022 om 09:48

Alsof heel veel mensen geïnteresseerd waren in een jeugdspeler van Ajax.

31 mei 2022 om 10:04

Wat doet dat er toe? Je zoekt naar een verklaring, maar die verklaring staat gewoon in de tekst. Beetje flauw dat je die dan volledig naast je neerlegt en je eigen verklaring verzint. Zeker omdat artikelen als deze die goed overzicht bieden van de situatie dun gezaaid zijn hier. Daarnaast, vaak heb je juist het artikel goed gelezen en een genuanceerde mening, dus deze reactie doet me even fronsen.

31 mei 2022 om 10:25

Staat die verklaring in de tekst? Dan heb ik er toch naast gelezen.

Want zoals gezegd. Zijn periode bij de Ajax-jeugd heeft echt niet de publieke opinie gevormd zoals ze nu is hoor.

In het begin viel hij op omdat hij raar praat. Daarna is 99% hem hier uit het oog verloren omdat hij in België speelt en gaan ze alleen af op het bijna altijd negatieve nieuws dat VZ over hem deelt.

31 mei 2022 om 10:41

Tweede alinea na 'talent met een twist':

'voor de mensen die hem al kennen, staat Lang niet alleen te boek als groot talent. Als jeugdspeler werd hij bijna weggestuurd. “Bij Ajax zeiden ze zelfs: ‘Het is één voor twaalf. Je bent een groot talent, maar als het kwartje niet valt, moeten we je wegsturen’. Ik ben niet de makkelijkste geweest”, erkent hij tegenover radiostation Funx. Zijn moeder moest meerdere malen op gesprek komen bij de Amsterdamse club. Lang had ‘altijd een weerwoord’. Dit komt naar eigen zeggen voort uit zijn wil om te winnen, maar levert ook het stempel ‘probleemgeval’ op.'

Daarna staan nog wat zaken genoemd (in Nederland) die die reputatie bevestigden. In België heeft hij dat gelukkig afgeschud, maar de negatieve betiteling hier komt nota bene van Phillipe Albert.

Vorige artikelen over Lang die ik me kan herinneren waren overigens of hij klaar was voor een stap naar Milan (overwegend positief) en over zijn bezoeken aan een psycholoog (ook positief). Ook de reacties onder dit artikel laten denk ik zien dat Lang niet meer zo snoeihard de grond in wordt gepraat als eerder het geval was. Velen zijn het met je eens dat dat niet meer zo relevant is. Bovendien was dat dus niet de strekking van het artikel. Eind goed al goed

31 mei 2022 om 09:42

Lierse, ik vind het altijd erg verfrissend om je comments te lezen. Hier in Nederland kijken we soms net te veel naar de persoon Lang, waardoor we inderdaad te weinig bezig zijn met waar het echt om draait en dat is de voetballer Lang, die naar mijn mening nog steeds barst van de potentie. Het is fijn om te zien dat mensen als jij hun prioriteiten nog op orde hebben, daarom ben je voor mij de goat van de vz-leden en zal ik je vanaf nu aanspreken met 'goat Lierse'.

31 mei 2022 om 09:59

Laat dat aub achterwege 😅.

31 mei 2022 om 16:31

Och, goat Lierse, zo bescheiden. Maar even serieus: denk jij dat Noa zijn potentie waar gaat maken? Ik volgde hem in Nederland wel en was heel gecharmeerd van hem, maar eenmaal bij Brugge ben ik niet meer zo op de hoogte. Ik vind het een hele unieke speler die iets heeft wat niemand anders bij het Nederlands elftal heeft en in het maken van ruimtes voor anderen en zichzelf vind ik hem een van de beteren zelfs. Ik hoop echt dat Lang de top gaat bereiken want het is een genot om naar te kijken.

31 mei 2022 om 18:41

De top lijkt me te hoog gegrepen eerlijk gezegd. Zelfs een echt dragende speler worden bij een team als Milan lijkt me een uitdaging te zijn.

Maar veel potentie heeft die zeker. Iemand als Danjuma was in zijn periode bij Brugge bijvoorbeeld echt veel en veel minder goed. Dus wie weet hoe Lang zich ontwikkelt.

31 mei 2022 om 09:49

Weet je wat het is, Lierse? Lang is een beetje als een jonge aap in een groep die bij de alfa mannetjes wil horen terwijl daar de tijd nog niet rijp voor is. Op zich niks mis mee, dat inzicht krijgt hij hopelijk vanzelf nog wel een keer. Omdat Lang ook een iets grotere mond heeft, wat eigenaardige trekjes en soms raar gedrag is er al snel sprake van een enfant terrible. Tel daarbij op dat hij gewoon wat dwarser en onvolwassener is voor zijn leeftijd en je kunt er al snel een dagelijks item van maken op voetbalsites.

31 mei 2022 om 10:05

Dat imago heeft hij helaas al vanaf het eerste interview op Ajax-tv (accent). Komt nog bij dat álles en iedereen uit Rotterdam eo een ontzéttend pesthekel aan hem heeft, immers kwam hij met zijn Ajaxshirtje naar de training op Varkenoord en had hij het lef om over te stappen naar dé grote vijand. Dan maak je miljoenen vijanden voor het leven nog voor je in de 2e klas vd middelbare school zit en daar kom je dus never nooit vanaf. Had hij gebleven, had heel Rotterdam hem op handen gedragen en stonden ze in de rij om hem te pijpen, nu grijpen ze werkelijk élke gelegenheid aan om hem omlaag te trappen.

31 mei 2022 om 10:25

Meen je dat? In Rotterdam zijn er naar mijn idee helemaal niet zoveel echte negatieve gevoelens richting Lang. Zeker niet op een forum als VZ. Ik heb juist het idee dat het met name Ajax fans zijn die telkens weer wat "giftig" reageren onder artikelen die over hem gaan. Ik ben serieus verbaasd over je idee dat hij zo gehaat zou zijn onder Feyenoord supporters.

31 mei 2022 om 10:56

Lierse

Dank voor je uitstekende en onderbouwde bijdrage waarin een wat ander beeld wordt geschetst van een speler die overduidelijk op zijn minst de schijn volledig tegen zich heeft. Ik waardeer het wel als iemand tegen die ogenschijnlijk massale stroom in durft te roeien. En al helemaal als dat op basis van een verhaal mét inhoud gebeurd, door iemand die aantoonbaar ook echt het Belgische voetbal volgt én kent (itt velen die hier alleen reageren op persberichten.

Maar, even tussen alle perspectieven door, is het werkelijk zo dat de media hem 'slecht' maken of heeft deze jongen (die nooit een studie filosofie of natuurkunde zal afronden) een uitzonderlijk talent om op de juiste momenten totaal verkeerde dingen te zeggen en roepen?? En tuurlijk, het is smaak als ik zeg dat ik persoonlijk gewoon niet zo van die 'ik ben ik en vind je mij niks ben je een hatert'-types ben. Maar ik mis zo vaak die rust en het gezonde verstand in dit soort gastjes. En misschien ben ik iets te nuchter en ga ik er ten onrechte vanuit dat 'normaal doen' een deugd is.

Dus dat het vooral aan 'hun' en 'de media' ligt, dat waag ik te betwijfelen.

31 mei 2022 om 11:42

Het is inderdaad gewoon een kerel die wrevel oproept. Je mag hem echt wel een irritante gozer vinden, want dat is hij ook gewoon.

Alleen is het probleem dat mensen dat gaan extrapoleren op zijn gedrag binnen een club (waar hij allerminst een irritante gozer is, eerder een voorbeeld van hard werken en goed in de groep liggen) en ook op zijn kwaliteiten.

En het feit dat 99% geen potten van hem ziet en alleen negatief nieuws leest over hem (negatief nieuws dat hij zelf wel veroorzaakt natuurlijk) draagt daar gigantisch aan bij natuurlijk. Maar als ik echt eerlijk ben, durf ik zelf ook wel te betwijfelen of alle artikels die over Lang geschreven worden hier op VZ geschreven worden door mensen die hem wekelijks zien voetballen.

Want mijn persoonlijke overtuiging is dat al dat negatieve echt wel ondergeschikt is aan zijn kwaliteiten en daden op een veld. Maar als je die niet mee krijgt dan blijft er natuurlijk alleen dat ‘negatieve’ (wat zwaar overdreven wordt naar mijn persoonlijke mening) over. Plus het feit dat een negatieve titel algemeen gezien wel meer reacties en clicks zal uitlokken, wat natuurlijk de corebusiness van VZ is.

31 mei 2022 om 15:45

Goed omschreven hoe de media werkt Lierse

1 juni 2022 om 13:05

Haha Lierse mooi verhaal en dan komt een dag later dit interview in de belgische media voorbij. Hij zorgt zelf voor de beeldvorming en is niet 100% snik. Hij lijkt niet te begrijpen hoe de maatschappij werkt en wat normaal is. Dat heb je wel nodig om te slagen in de top.

2 juni 2022 om 11:52

Achterlijk interview wel inderdaad. Al heb ik het wel niet helemaal kunnen lezen (geen abonnee van het laatste nieuws), dus ik kan er niet veel nuttigs over zeggen.

Dat snap ik wel. Lang is een speler met een, positief gezegd, ondeugende kant. In het begin is dat brutale, eigenwijze, jeugdige nog wel leuk, maar het wordt wel zaak dat hij inziet dat hij daaraan moet werken. Sneijder en Van Persie hadden dat ook wel een beetje in het begin, maar hebben uiteindelijk wel op tijd de knop omgezet. Lang heeft in mijn ogen minder talent en als hij dan ook nog eens onbetrouwbaar blijft qua gedrag gaat dat hem vroeg of laat opbreken. Er zijn zoveel speler die wel het talent hebben om het ver te schoppen, maar door mentaliteit in de marge of lager terecht komen. Hopelijk ziet hij op tijd het licht.

Geweldige speler, mooi dat ie alsnog naar de Europese subtop kan. Dat gepraat over ‘haters’ kan ik me totaal niet aan ergeren trouwens, hij schijnt daar brandstof uit te halen, dan is dat toch dikke prima? Doet me heel erg denken aan een jonge Memphis, die is ook wel iets volwassener geworden, kan niet wachten tot Lang en Zlatan elkaar ontmoeten. Ik denk dat Zlatan hem als een soort verloren zoon gaat behandelen. Sterk richting de buitenwacht maar gevoelig van binnen.

Het zou mij verbazen als hij ooit bij Real Madrid zou belanden. Lijkt me toch dat hij daar veel en veel tekort voor komt.

31 mei 2022 om 10:00

Ieder jongetje heeft toch gewoon een droom? Maar hoe velen maken hun dromen nou echt allemaal waar? Heb jij al jouw jongensdromen waargemaakt of alleen het oud worden? Juist als sportpsycholoog moet jij weten dat je de top niet kunt halen als je de top niet nastreeft. Dat hij een aantal jaar geleden die droom had, wat maakt dat nou uit?

1 juni 2022 om 22:16

Ik heb het niet over zijn droom en wel over mijn verwachting. Ik hoop en gun hem een fantastische carrière waarbij hij de pannen van het dak speelt bij mijn geliefde Real Madrid.

31 mei 2022 om 18:40

Hij gaat nu naar Milan. Hoeveel stappen zitten er tussen Milan en Real nu? Hooguit 2. Ik verwacht het ook niet maar het is niet alsof hij bij Telstar zit nu. Is ook pas 23.

Noa Lang is een groot, verschrikkelijk onzeker kind. Blijven hangen in dat straatcultuurtje met gepast accent en dan doen alsof hij dan 'zichzelf is'. Iedereen groeit op en past zijn gedrag aan. Dat heeft niks met niet authentiek zijn te maken. Hij weigert gewoon volwassen te worden en blijft hangen in zijn verongelijktheid en een onintelligente kijk op de wereld die hij maar al te graag lijkt te projecteren op alles en iedereen die hem confronteerd. Jammer, want als voetballer zit er genoeg in het vat. Zelfs met deze trekjes is hij goed voor 15 assists wat natuurlijk gewoon erg sterk is.

Denk dat een jongen als Noa het meest heeft aan eerlijkheid en balans. Dus niet afvallen om allea wat hij doet, maar hem ook niet onvoorwaardelijk verdedigen. Het is een ratje met talent, maar een ratje desalniettemin.

31 mei 2022 om 19:47

Ik vind het wel iets te simpel. Die jongen is 22. Kijk een middag of een avondje rond in een willekeurige studentenstad hoe zijn leeftijdsgenoten zich gedragen (en dat is ongetwijfeld niet heel anders dan toen wij die leeftijd hadden) en dan zie je een hele stad vol jongeren van die leeftijd die weigeren volwassen te worden.

Hij heeft misschien iets te veel zelfvertrouwen en spreekt dat ook uit en in het veld soms een kort lontje (vergelijkbaar met Berghuis tot vorig seizoen misschien). Maar in de regel zie ik hem geen hele rare dingen roepen tegen de media, ik heb ook geen verhalen gehoord dat hij zich buiten het veld zou misdragen of niet als prof zou leven, eerder dat hij er hard voor werkt.

Vreselijke pesoonlijkheid die Noa Lang maar kan wel aardig ballen. Ben wel letterlijk echt benieuwd wat AC Milan met hem van plan is. Lijkt me wel een betere speler als Brahim Diaz met veel meer rendement, lees goals en assists alleen is dit wel in de Belgische competitie. Benieuwd of hij in de Serie A ook zou kunnen leveren en wanneer het even niet draait hoe die zich daar zal gedragen. Denk dat hij door Theo Hernandez, Ibra, Giroud, Maignan wel duidelijk op zijn plek gezet zal worden.

Ik vind het grandioos dat deze jongen gewoon blíjft spreken met zn voeten en letterlijk álle kritikasters laat zoeken naar totaal niet ter zake doende bijzaken. Blijf wie je bent Noa! Laat ze maar een heel vies poepie ruiken allemaal!

Heb het idee dat zijn hele 'moeilijke persoonlijkheid' vooral is gecreërd door een negatief artikel over hem, Noa die daar weer op reageert vol emotie, en zo is het cirkeltje in werking gezet. Volgens mij hebben we het al heel lang over iets wat er eigenlijk helemaal niet is, actie en reactie op iets non-existents.

Je kan van hem zeggen wat je wilt, maar eens op het veld geeft hij zich altijd 100%.

En hij heeft het bij Brugge gewoon goed gedaan en versiert nu een zeer mooie transfer. Niet alle paden gaan via Ajax.

Type Balotelli. Door hun gedrag nooit de absolute top gehaald

31 mei 2022 om 19:48

Waar Lang uiteindelijk uitkomt zullen we moeten afwachtern, maar als hij inderdaad naar AC Milan gaat zit hij een heel eind richting de absolute top

Louis zal extra kritisch zijn op hem, mocht hij speeltijd krijgen. Stuur je Lang het veld in met een opdracht, dan dient hij die uit te voeren en niet zijn eigen plan te trekken. Daar ligt meteen het 'probleem' en dat zou de enige reden kunnen zijn dat hij bij een grotere club niet zou slagen. Daarnaast ben ik overigens persoonlijk meer gecharmeerd van Danjuma.

Enfant terrible zeggen ze dan. Joey Barton, Gazza, Cantona, Di Canio. Dat waren boefjes. Lang heeft alleen een pakhuis vol kletskoek.

Is al jaren een enfant terrible. Wat ren engnek. Denkt dat hij beter is dan hij daadwerkelijk is. Bah bah

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

3 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Club Brugge 37 7 8 2
2020/2021 Ajax 1 0 0 0
2020/2021 Club Brugge 29 16 7 1
2019/2020 Jong Ajax 9 5 2 1
2019/2020 FC Twente 7 1 1 0

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren