Politie sprayt traangas in ogen onschuldige fans mét ticket; Liverpool reageert

Zondag, 29 mei 2022 om 00:29 • Laatste update: 00:33

De Franse politie heeft rondom de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid (0-1) traangas gespoten in de ogen van onschuldige Liverpool-fans die een geldig ticket voor de wedstrijd hadden. In aanloop naar de finale hing er een chaotische sfeer rondom het Stade de France in Saint-Denis, waardoor de finale niet om 21.00 uur, maar om 21.36 uur van start ging.

Zowel Liverpool als de UEFA heeft een statement uitgebracht naar aanleiding van de ontstane chaos. Duizenden supporters van Liverpool kwamen het stadion niet in. De Europese voetbalbond geeft als verklaring dat vele Liverpool-supporters het stadion probeerden binnen te dringen met neppe kaartjes. “In aanloop naar de wedstrijd werden de poorten voor het Liverpool-deel geblokkeerd door duizenden fans die fake tickets hadden gekocht”, zo valt in het statement van de UEFA te lezen. “Deze tickets werkten niet. Hierna ontstond er een chaotische situatie, waarbij de fans naar binnen probeerden te komen. We hebben de aftrap met 35 minuten uitgesteld, om zoveel mogelijk supporters met een geldig ticket naar binnen te krijgen.”

Omdat het gedurende de wedstrijd alleen maar drukker werd rondom het stadion besloot de politie supporters weg te houden met traangas. Op social media circuleren meerdere beelden van fans met geldige tickets die bestookt werden met traangas. De UEFA schrijft dat het de situatie met de Franse politie, autoriteiten en voetbalbond gaat evalueren. Liverpool reageerde tijdens de verloren Champions League-finale tegen Real Madrid (0-1) al op de ontstane chaos. “We zijn diep teleurgesteld over de moeilijkheden bij de ingangen en de afwezigheid van de beveiliging”, schreven the Reds “Dit is de allergrootste wedstrijd in het Europese voetbal en supporters horen niet de ervaringen te beleven die ze hier beleefd hebben. We hebben officieel verzocht om een formeel onderzoek in te stellen naar de oorzaken van deze onaanvaardbare problemen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door nation23)

Schandalig, als je mensen die gewoon een leuke avond willen die troep in hun ogen gaat spuiten ben je niet lekker! Vaak krijgt de normale burger een boete als die 1 km te hard rijd of met z'n fiets zonder achterlicht rijd dan verdienen deze agenten ook een bekeuring!

29 mei 2022 om 01:22

Ja eens!
Een grote chaos is/was het. Gewoon zeer slecht georganiseerd. En dit voor een toernooi als de CL finale die wereldwijd door miljoenen wordt gevolgd en bekeken. De Uefa en Franse autoriteiten maken hier een hele slechte beurt.

29 mei 2022 om 13:14

Inderdaad gaat de Franse politie waarschijnlijk niet vrij uit. Aan de andere kant; als er vele nep kaarten in omloop zijn en supporters staan zonder dit te weten bij de ingang en worden geweigerd, dan kan ik me voorstellen dat er vrij snel een explosieve situatie ontstaat.

Echt schandalig. Kom je al niet binnen met je dure ticket en dan krijg je als troost ook nog even wat traangas in je gezicht

29 mei 2022 om 00:37

Die flikken raken op een gegeven ogenblik het totaal overzicht kwijt. Ze zien niet meer wie een doorgang forceert en wie een geldig ticket heeft. Om de menigte uit elkaar te krijgen gaan ze over op geweld. Sowieso staat de Franse politie er om bekend dat ze niet zachtzinnig optreden.

Schandalige organisatie zeg! Echt zo slecht geregeld.

29 mei 2022 om 00:35

Zeker schandalig, maar niet alleen van de organisatie. Vind het echt matig als je met nepkaartjes en naar binnen dringen de boel verpest voor anderen, die ook nog eens voor dezelfde club zijn. Fatsoen is ver te zoeken bij sommige. Zo'n CL wedstrijd bekijken is voor veel mensen een 1 in a lifetime experience.

29 mei 2022 om 09:12

Vooral dat. Iedereen heeft het wel over het optreden van de politie/organisatie die zo slecht en schandalig was. Maar gaan wel voorbij het feit dat die supporters zonder geldige ticket binnen wilde stormen. En die complete chaos creëerde. Die verpesten het juist voor diegene die wel een geldige ticket hadden. Je kan de politie wel de schuld hiervan geven. Maar er zal toch eerst eens naar die debielen gekeken moeten worden die deze chaos creëerden. Nu wordt er traangas gebruikt. Maar we kennen de gehele situatie niet. Hadden ze iedereen dan maar binnen moeten laten? Of met stokslagen iedereen uit elkaar te halen?? Misschien raakte mensen in de verdrukking. Weten wij veel. Traangas is geen pretje. Maar overleven ze allemaal weer wel.

29 mei 2022 om 11:29

Natuurlijk hebben mensen zonder kaarten of met nepkaartjes mede schuld. Maar daarom moet je anticiperen en als je daarom dan hekken dichtdoet en zo een grote menigte door maar een paar poortjes naar binnen wilt halen, dan kun je wachten op problemen. Ze hadden te weinig mensen en dat was de voornaamste oorzaak. Plus we weten natuurlijk dat de UEFA gedomineert wordt door Fransen en dat Platini meteen opkomt voor zijn land.

29 mei 2022 om 12:50

Klopt. Maar wat hadden ze dan beter kunnen doen. In korte tijd, net voor aanvang wedstrijd, moet je dus een juiste keuze maken. Misschien werd de sfeer agressiever. Ik was er niet bij. Zeg ook niet dat het de juiste keuze is geweest. Maar iedereen heeft het over de organisatie. Terwijl de aanstichters totaal worden vergeten.

Alleeen snap ik je laatste punt niet. Volgens mij steunt de uefa altijd de organisatie. Los van of het nu Frankrijk is.

29 mei 2022 om 13:16

En dan ga jij er nog vanuit dat men bewust met valse kaartjes binnen wilde komen. Al mensen onbewust voor veel geld nep kaarten hebben gekocht en dan geweigerd worden kan ik me voorstellen dat de sfeer daar niet erg leuk was.

Erg treurig voor mensen die een fortuin hebben betaald voor een kaartje en niet binnen zijn gekomen. Schandalig gewoon.

29 mei 2022 om 00:37

Walcott

De aasgieren die met fake kaartje of zonder kaartjr binnen wilden komen zijn de boosdoeners. Die moet je keihard straffen

wat een ascociale mense

29 mei 2022 om 00:44

Inderdaad. Die verzieken het gewoon voor de rest. Vormt toch wel een smetje op deze finale.

Bedank die fans die koste wat het kost binnen wilden komen zonder kaartje. Dan had de politie dit niet hoeven doen.

29 mei 2022 om 00:41

Er waren zowieso te weinig stewards en beveiligers aanwezig om dit in goede banen te leiden.

29 mei 2022 om 01:18

Stewards en beveiligers zijn nooit schuldig aan dit soort taferelen, zij zijn er niet voor de orde bewaking, dat is een pure politie taak

29 mei 2022 om 01:44

Natuurlijk is de beveiliging - of het gebrek aan- medeschuldig voor deze ellende. Als beveiling nou eens serieus genomen word en goed personeel word aangetrokken hoeft de politie veel minder te handhaven. Echter word beveiliging vaak gezien als noodzakelijk kwaad en moet het zo goedkoop mogelijk.

29 mei 2022 om 05:26

Ook genoeg stewards en beveiligers zouden een menigte niet tegen kunnen houden. Je kunt moeilijk meer mensen inzetten dan er als toeschouwer komen.

29 mei 2022 om 11:21

Die zijn er altijd te weinig. Supporters zijn altijd toch met meer?!?!

Dit is Frankrijk. Samen met België zijn ze onbekwaam om zulke manifestaties te organiseren. Woorden schieten te kort

Zeer terechte klacht van Liverpool, ook BBC commentatoren kregen te maken met de ridicule houding van de Franse politie.
Hopelijk kunnen zij via hun media nog meer druk leggen bij de UEFA zodat ze minimaal hun kaartje vergoed krijgen, liefst met hotel en reiskosten erbij.
Er is meer dan genoeg beeldmateriaal voor handen om hier een zaak van te maken.
Dus de komende 20 jaar geen CL, EL of Conference League finales in dat stadion !!

29 mei 2022 om 00:44

Gewoon niks meer organiseren in Frankrijk. De Franse politie pleegt hier machtsmisbruik

29 mei 2022 om 11:23

Maar gaan ze dan niet voorbij aan het feit dat hun eigen supporters deze chaos creëerden om zonder geldige ticket binnen te komen???

29 mei 2022 om 14:19

@AFC-BusbyBabe

Als je de beelden op bijvoorbeeld Twitter bekijkt zie je dat het grootste gedeelte van de mensen die het stadion binnen proberen te dringen, ‘Noord-Afrikaanse locals’ zijn.

Daarnaast kan je het mensen die voor veel geld valse kaarten kopen, met de gedachte dat ze echt zijn, niet kwalijk nemen boos te zijn als ze vals blijken te zijn. Incidenten uit het verleden (zoals recent nog bij ons in Marseille) hebben uitgewezen dat de Franse politie totaal ongeschikt is voor zulke evenementen en te pas en te onpas naar traangas grijpt, met alle gevolgen van dien.

29 mei 2022 om 16:01

Dit waren echt niet alleen Liverpool supporters. Daarbij lijkt het me niet dat ze weten dat ze nep kaartjes hadden. Daarbij was het gewoon een dramatisch optreden van de politie. Het leek wel als hun doel totale escalatie was. Traangas door een hek spuiten op "normale" supporters bijvoorbeeld. Wanoptreden van de uefa, de politie en de andere betrokken partijen.

Als je de finale in Parijs laat spelen kun je verwachten dat het met de franse slag zal gaan.
Het is niet de eerste keer dat supporters klagen over de franse politie. Helaas zijn supporters vaak geen lievertjes, maar bizar politieoptreden blijft vaak onbelicht. Wat dat betreft is het mooi dat het nu bij de finale gebeurt zodat het bij het brede publiek bekend wordt.

Amateuristisch geregeld.. taferelen dat je bij met alle respect Africa Cup zou verwachten.

Ik denk dat zowel UEFA als de Franse autoriteiten hiervoor verantwoordelijk gesteld moeten worden.

Ongezien en ongehoord. Hopelijk krijgen de fans van Liverpool die wel een geldig ticket hadden, een schadevergoeding + hun geld terug.

In Sint Petersburg waren deze problemen er niet geweest, Frankrijk heeft een geschiedenis met wanorde zoals dit. Bij die hekken zou je tientallen beveilingsmensen en politieagenten normaal gesproken verwachten, ik telde serieus maar twee mensen met een hesje aan, wat dachten ze wel niet?

Zoals je die droplul op het einde traangas ziet spuiten, krijg je toch bepaalde onderbuikgevoelens. Fuck it, laat ik deze maar uitspreken ook: ik hoop dat ze hem minutenlang, zonder bescherming, blootstellen aan exact hetzelfde. Dit soort ransapen horen geen enkele vorm van gezag te hebben.

Waardeloos geregeld !! Echt met de Franse slag. Op video beelden is te zien dat er echt te weinig mensen rondlopen om de boel te handhaven. Mensen die en fortuin hebben betaald zijn de dupe. Die zien hun geld echt nooit meer terug. Compensatie valt moeilijk in gang te zetten wanneer de helft van de kaarten op de zwarte markt is gekocht. Schadeloos stellen van die mensen is haast onmogelijk.

Franse politie.., dan weet je eigenlijk al genoeg.. Groepsgewijs aangifte doen. Er is vast een high profile advocaat die hier brood in ziet.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
J. KloppUnknown
AlissonKeeper
H. DaviesKeeper
L. HughesKeeper
AdriánKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren