Chelsea sluit Abramovich-tijdperk af met definitieve komst Boehly

Zaterdag, 28 mei 2022 om 10:14Rian Rosendaal • Laatste update: 10:37

Chelsea komt definitief in handen van de vermogende Amerikaanse zakenman Todd Boehly, zo brengt de Londense club zaterdag officieel naar buiten. Het consortium Boehly/Clearlake Capital komt zodoende aan de macht op Stamford Bridge, waar de deal maandag definitief zal worden afgerond. Er is dus eindelijk duidelijkheid over de toekomst van Chelsea, waar Roman Abramovich onlangs na bijna twintig jaar betrokkenheid vertrok als clubeigenaar.

The Blues melden in het summiere persbericht dat er op korte termijn updates zullen worden gegeven over de overname van Boehly en consorten. Over bedragen wordt in de verklaring niet gerept, maar naar verluidt is er circa vijf miljard euro gemoeid met de overname. Drie miljard wordt gebruikt om de club in handen te krijgen, terwijl de overige twee miljard zal worden geïnvesteerd in Chelsea. Diverse Engelse media wisten al te melden dat manager Thomas Tuchel deze zomer ruim tweehonderd miljoen euro kan besteden voor het versterken van zijn selectie.

Boehly, die al enkele thuisduels van Chelsea bezocht en tevens eigenaar is van honkbalclub Los Angels Dodgers, kreeg afgelopen week toestemming van de Premier League om in te stappen. Om de overname definitief te maken was tevens nog een speciale verkooplicentie van de overheid nodig: ook die is nu vergeven, zo meldde deze in een officieel statement. Hoewel er al sinds 7 mei een akkoord is bereikt met de investeringsgroep die geleid wordt Boehly, Clearlake Capital, bleef de uitspraak van de Premier League tot dinsdag uit. "Het bestuur van de Premier League heeft vandaag de voorgestelde overname van voetbalclub Chelsea door het consortium van Todd Boehly en Clearlake Capital goedgekeurd”, zo luidde het eerste deel van het statement van de Premier League.

Zonder een overname had Chelsea uitgesloten kunnen worden van competitievoetbal of in het ergste geval failliet kunnen gaan. Abramovich werd in maart door de Britse regering op de sanctielijst geplaatst. In de motivatie werd hij een ‘pro-Kremlin oligarch’ genoemd en gesteld dat hij jarenlang een nauwe band had met de Russische president Vladimir Poetin. Dit zou de eigenaar van Chelsea ‘financieel of ander materieel voordeel’ hebben opgeleverd. De Britse tegoeden van Abramovich werden bevroren en zijn mogelijkheid om zaken te doen in Engeland verdween. Chelsea kreeg wel een voorlopige vergunning van de Britse overheid om het voortbestaan tijdelijk te garanderen.

Roman Abramovich is definitief verleden tijd bij Chelsea.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door aze/che 4 ever)

Wat is dit een opluchting eindelijk. ik baal nog steeds dat Abramovich weg is .Maar er is nu eindelijk weer mogelijkheid om contracten te verlengen en spelers aan te trekken! Verheug me er zeer op en ga er met volle vertrouwen in .Nieuwe tijdperk Boehly !

Maandag komt het officiële bericht en volgens veel journalisten ook meteen het bericht dat Chelsea de afkoopsom in het contract van Kounde gaat betalen. Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren, dat kost je onder andere de transfer van Perisic, maar het was niet anders. Ik hoop dat Boehly een deel van het nieuwe stadion of ergens een beeld neerzet voor Roman Abramovich, al is het alleen al om iets te hebben om naar op te kijken. Abramovich is de best denkbare eigenaar voor een voetbalclub.

28 mei 2022 om 10:42

Opkijken naar iemand die nauwe banden onderhoud met een dictator die een Oorlog begonnen is. Lijkt mij niet geheel gepast ondanks wat hij voor Chelsea betekend heeft.

28 mei 2022 om 11:02

Hij heeft het ook over hoe hij als eigenaar liefde voor zijn club kende. Niet over hoe hij wellicht aan zijn geld kwam etc.

28 mei 2022 om 11:36

@doelie persoonlijk vind ik t vrij hypocriet de benadering van Abramovic. De man mocht jarenlang al zijn geld in Engeland stoppen elders in Europa. Overal werd zojn geld geaccepteerd en schoon verklaard en nu in ene niet? Gaat men dit ook doen bij de volgende oorlog vanuit Amerika? Gaat dan iedereen die betrokken is geweest bij de geaccepteetde lobby-cultuur op de lijst? Ik vind het jammer voor de bevlogen club eigenaar dat t zo moet eindigen

28 mei 2022 om 12:06

Misschien moet jij je eerst eens wat verdiepen in de materie voor je reageert. Rusland is een paar maanden geleden zomaar een land aangevallen zonder enige reden en is aan het moorden geslagen. Daarom wordt al het Russische geld anders bekeken. Alle mensen met banden met Poetin (oorlogsmisdadiger) worden gecanceld. Welk land heeft Amerika aangevallen zonder reden? Door onder andere Amerika leef jij hier in een vrij land vriend. De Russen hebben ook geholpen aan onze vrijde maar bezette toen wel de hele Balkan en oost Europa tot de muur viel en de Amerikanen ging gewoon terug naar huis. Beetje jammer dat jij meer te doen hebt met een miljonair dan met 100 duizenden Oekraïnse inwoners.

28 mei 2022 om 12:19

Irak? Afghanistan?

28 mei 2022 om 12:36

Wij moeten als Nederlanders helemaal niks zeggen nadat onze premier in 2003/2004 als een kleur op audiëntie was bij grote oorlogsmisdadiger George W B die bloed van miljoenen aan zijn handen heeft en wij hebben gewoon meegedaan en meegebombardeerd aan een illegale oorlog! Dus laten we ff niet doen als of moreel superieur zijn! Oh la vergeet ook niet dat onze banken afgelopen jaren voor miljarden mee hebben gedaan aan witwassen of nu nog steeds een misdadig kaninet hebben die aantoonbaar leugens heeft verspreid, grondrechten ondermijnd en met toeslagenschandaal duizenden mensen tot wanhoop en zelfmoord heeft gedreven en honderden gezinnen stuk gemaakt!

28 mei 2022 om 12:52

Irak, Afghanistan, Libië, Vietnam, Syrië, Somalië, meerdere coups in Zuid-Amerika van democratisch gekozen regeringen….zal ik ff doorgaan lol. Als ik jou was zou ik ff googlen eerst in welke landen VS na ww2 een illegale oorlog hebben gevoerd of gefinancierd. Ik zou even wakker worden van Hollywood bubbel waarin je leeft. En oh ja zonder Soviet Unie in het Oostfront spraken nu allemaal Duits

28 mei 2022 om 16:36

Ach ja. Als Amerika en het Westen een land binnenvallen, is het natuurlijk omdat we voor democratie en vrijheid staan en dit willen brengen in de landen die we binnen vallen. Niemand die ook maar wordt berecht voor oorlogsmisdaden, geen sancties etc. Juist de mensen die oorlogsmisdaden van het Westen openbaar brengen, worden berecht. En wanneer het een tegenstander van het Westen is dat een ander land binnenvalt, doen we er alles aan om ze hypocriet te gaan attenderen dat ze onschuldige burgers doodmaken, het een zinloze oorlog is en doen we er alles aan om dat land te isoleren. Blijft hetzelfde liedje...

28 mei 2022 om 10:54

Abra is het beste voorbeeld van hoe je een club kunstmatig omhoog kunt brengen met crimineel verkregen geld. Laten we daar vooral een standbeeld voor plaatsen idd, zodat de generaties na ons dit als leidraad kunnen gebruiken.

28 mei 2022 om 10:59

Altijd nog beter dan de hele woke cultuur van tegenwoordig😜. Zonder dollen ben blij dat de overname rond is kunnen er eindelijk weer stappen gemaakt worden. Ik hoop dat Tuchel voorlopig nog blijft en in de toekomst mee kan strijden met City en Liverpool. En vergeet niet dat er in Nederland nog genoeg standbeelden staan mbt het slavernijverleden

28 mei 2022 om 11:05

Als ik zou moeten kiezen tussen die 2 dan toch veel liever woke dan het vereren van een crimineel

28 mei 2022 om 11:14

Zal ik er tussenhaakjes sarcasme nog even voor je bij zetten? Sorry dacht dat het ‘zonder dollen’ wel duidelijk genoeg was namelijk, mijn fout.

28 mei 2022 om 12:01

Voor hoe hij de club gerund heeft? Voor zijn rol in de ontwikkeling van Cobham en het vrouwenelftal? Voor het feit dat hij zijn geld no matter what bleef investeren (zelfs toen de Britse regering hem het land niet meer in liet)? Voor het feit dat hij nooit 1 cent uit de clubkas gehaald heeft en zelfs na het afpakken van zijn eigendom niet om zijn eigen geld terug gevraagd heeft? Hij heeft een club die zelfstandig in de CL speelde en hier en daar wat prijzen won veranderd in de meest succesvolle club in Engeland! Hij heeft gedaan wat tientallen voor hem deden, maar waar niemand ze op afrekent omdat het in de jaren ‘70/‘80/‘90 gebeurd is. Edit: dan vergeet ik voor het gemak nog even dat hij tijdens het hoogtepunt van de pandemie zijn hotels gratis opengehouden heeft voor de staff van de omliggende ziekenhuizen en al hun maaltijden betaalde. Zijn maatschappelijke werk in de omgeving van het stadion is enorm onderbelicht geraakt door de blinde haat naar alles wat uit Rusland komt.

28 mei 2022 om 16:30

Youri, leuk dat hij dat doet. Maar iemand die dit allemaal heeft gedaan met crimineel verkregen geld ten koste van hele Russische regio's verdient natuurlijk geen standbeeld, ondanks dat hij het leuk heeft gedaan met z'n voetbalspeeltje.

28 mei 2022 om 12:27

Ik ben het met je eens dat Abramofiets een hele goede eindbaas was, maar.... zou jij t fijn vinden als jouw partner een foto van haar ex zou ophangen in jouw huis, omdat t zo n geweldige vent was?

28 mei 2022 om 13:22

Is Koundé zo goed?
Volg hem niet echt, zo ook berichten over Koulibaly dat zou goed zijn

28 mei 2022 om 14:58

Ik ben hem gaan volgen sinds de berichten vorig jaar, ik zie hem heel graag komen.

Hehe, wat een poppenkast is het toch geweest afgelopen dagen met die onzin berichten dat de club niet verkocht zou worden en wellicht failliet zou gaan. Kom op dat gelooft toch niemand... Jammer dat Abramovich op deze manier de club gedwongen moet verlaten, wat voor een voorbeeld is hij geweest voor andere eigenaren. Echt een man die liefde voor zijn club kende. Hoop dat we deze lijn kunnen voortrekken onder deze nieuwe eigenaar en er vast een paar sterke aankopen kunnen worden gedaan.

28 mei 2022 om 19:57

Chelsea schijnt ook met Cucrella bezig te zijn. Zou goede concurrent voor Chilwell zijn.

28 mei 2022 om 20:56

Zou ik enorm toejuichen.

De Amerikanen zijn wel bezig, na United en Liverpool nu ook Chelsea.

28 mei 2022 om 11:26

Arsenal ook toch? Het positieve aan een Amerikaanse eigenaar is dat welk land ze ook binnen vallen de wereld accepteert het toch wel. Heb je in ieder geval nooit meer de problemen waar ze nu tegenaan liepen.

28 mei 2022 om 12:54

Zo is dat, want we weten allemaal dag Amerikkaanse zaken leven en banken altijd zulke schone handen hebben kuch kuch…

Elke club eigenaar kan nog veel leren van Abramovich.!!

Ik hoop dat Todd dat ook gaat doen en dat die op de zelfde wijze verder gaat met Chelsea🔵

Om te beginnen met
Kounde, Nkuku, Lewandowski, de Ligt, Raphinha

Lukaku, Ziyech
Havertz (Aub nooit meer in de spits) behouden

Werner Jorginho Drinkwater Barkley Christensen Rudiger Alonso

Moven.!!

28 mei 2022 om 11:34

Oneindig veel geld ergens tegenaan smijten. Tsja dat is ingewikkeld.

28 mei 2022 om 11:44

Dat is wel een heel vertekend beeld. Denk dat er weinig clubs in de top buiten Liverpool en Bayern de laatste 5 jaar qua beleid het zo goed hebben gedaan als Chelsea. Het klopt dat Abramovich er in zijn eerste jaren heel veel geld tegenaan heeft gegooid. Maar denk dat er vooral de laatste jaren weinig te bekritiseren valt op het beleid van Chelsea. En vergeet ook niet hoe goed Chelsea het als club heeft gedaan tijdens de Covid periode met het 100% doorbetalen van al het personeel, hun hotels beschikbaar stellen voor zorgpersoneel etc. Abramovich heeft met Chelsea echt wel veel goede dingen gedaan waaronder de fans betrekken bij het bestuur.

28 mei 2022 om 11:46

Zijn eerste paar jaar ja, daarna heeft hij geprobeerd om te club vooral via de FFP te leiden. Dat heeft geleid tot de enorme achterstand die we nu hebben tov Manchester City. Wat hij in totaal in die twintig jaar in de club gestoken heeft is ruwweg wat Pep in zijn eentje uit heeft mogen geven sinds 2016.

28 mei 2022 om 16:43

@Yoeri
Lariekoek. City heeft net aan 2 miljard dollar uitgegeven. Chelsea met Kounde bijna 2,9 miljard. Je vergelijkt de jaren waarin City moest opbouwen aan haar selectie, met de Chelsea jaren waarin Chelsea haar team al in orde had. Verder was het zo dat toen Chelsea op jacht ging, veel clubs bereid waren te verkopen. In de tijdperk van City, met een Chelsea, met een PSG.. Worden veel prijzen omhoog gedreven. Je kan geen Veron meer voor 30 miljoen kopen bij Lazio als je aanklopt.. Je krijgt SMS pas als je rond de 100 miljoen dokt.

Start van een nieuw tijdperk! Ben blij dat na al het gedoe en onzekerheid eindelijk de deal rond is. Boehly was ook een van de betere opties van alles wat ik voorbij heb zien komen. Nu ook eindelijk tijd om door te pakken met contracten en transfers, want er moet héél wat gebeuren deze zomer. Te beginnen: Koundé vastleggen, het liefst deze week nog.

28 mei 2022 om 13:12

Wel fijn dat het allemaal voor het begin van de transferperiode afgerond is, had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Hopelijk zullen we nu een rustige periode hebben en de club door ontwikkelen op de manier die Abramovic aan het doen was jarenlang.

Over Kounde heb ik nog wel mijn twijfels. Kost heel veel en verliest wel eens de concentratie en ook al een paar domme rode kaarten gepakt dit jaar. Vind hem een mindere versie van Rudiger. Jammer van de blessure van Fofana, want die was daarvoor ijzersterk bezig en in potentie echt een hele goede. Hoop dat de transferzaken niet door een accountant of directeur gedaan worden maar door iemand met verstand van voetbal. Anders betaal je weer grote bedragen voor spelers die het niet waard zijn.

28 mei 2022 om 13:23

Ben ik met je eens ik ken de speler niet zo goed ( Koundé), maar als ik soms naar de uitslagen keek had hij telkens en rode kaart.
Zou eerder voor Koulibaly gaan.

28 mei 2022 om 14:05

Die domme rode kaarten moeten er wel uit inderdaad. Ik kan me er 2 voor de geest halen die echt heel stom waren, maar dat is er best uit te krijgen denk ik. Hij is nog maar 23 en ik denk echt dat die acties door onbezonnenheid/onervarenheid komen. Verder staat hij ondanks z’n lengte verdedigend wel z’n mannetje en vind ik hem heel kalm aan de bal, wat ik juist bij Rudiger totaal niet heb. Fofana vond ik voor z’n blessure ook grandioos en hij heeft z’n oude niveau ook weer prima opgepakt in de laatste wedstrijden. Dat zou ook een goede transfer zijn inderdaad.

28 mei 2022 om 15:03

Klopt Azchelsea, Fofana vind ik ook zeer goed liever hem dan Koundé mijn gevoel dan toch.
Wie ik graag zou zien komen is ofwel Skriniar, Koulibaly of Fofana.

28 mei 2022 om 15:32

Kounde is een topper hoor, weliswaar wel een met temperament, maar ook relatief jong. Rudiger was voor Tuchel ook ontzettend onbesuisd en roekeloos. Die is met de jaren heen gewoon een ervaren verdediger geworden. Hoop dat we die ervaring wel opvangen met bijvoorbeeld een Koulibaly, die ik hier al een aantal keer voorbij heb zien komen.

Fofana zou in de toekomst nog wel eens de overstap kunnen maken. Tuchel is fan en daarnaast hebben Chelsea en Leicester een goede verstandhouding. Aankomend seizoen kijken hoe hij het afbrengt na zo’n slepende blessure.

Nu dan echt het einde van het tijdperk Abramovich. Heeft Chelsea toch echt wel naar de top gebracht, weliswaar door honderden miljoenen en volgens mij zelfs miljarden te investeren. Maar vond wel dat Chelsea wel al langere tijd toch vrij gericht spelers ingekocht, of in ieder geval met enig idee erachter.

Dieptepunten meegemaakt met op sportief vlak voor Abramovich met als grootste dieptepunt natuurlijk de verloren CL-finale in 2008 na penalty's tegen Manchester United, ook nog eens in Moskou. Maar ook een hoop fantastische momenten met bijvoorbeeld de CL-winst in 2012 en 2021 maar ook verschillende landstitels binnengehaald en de EL gewonnen in 2013 en 2019. En heeft ook gewoon een aantal spelers naar Chelsea gehaald die daarna toch wel legendes zijn geworden, waarvan Drogba en Cech voor mij wel echt de twee beste aankopen uit het tijdperk Abramovich waren.

En ik heb het nu dan puur over de rol en betekenis die Abramovich voor Chelsea heeft gehad. Heb Chelsea zelf altijd wel een prachtige club gevonden en ben ze toen wat intensiever gaan volgen vanaf het moment dat Arjen Robben daar ging spelen, maar heb daarvoor ook nog wel o.a. de Goey, Petrescu, Desailly, Deschamps, Poyet, Wise, Melchiot, di Matteo, Ferrer, Zola, Bogarde (die vrijwel nooit speelde), Hasselbaink, Guðjohnsen, Zenden, etc. meegemaakt bij Chelsea en dat waren spelers die al voor het tijdperk Abramovich bij Chelsea speelden.

Maar ik ben benieuwd wat Chelsea nu dan allemaal op de transfermarkt gaat doen. Koundé zal schijnbaar binnengehaald worden, maar daar tegenover vertrekken Rüdiger en Christensen sowieso transfervrij en bestaat er een kans dat Kanté, Jorginho, Alonso, Barkley, Azpilicueta, Kenedy, Thiago Silva en Bettinelli verkocht zullen worden (allen 1-jaar contract) en gaan er natuurlijk geruchten rondom spelers als Lukaku (valt natuurlijk tegen) en Ziyech zullen vertrekken.

Van Lukaku hoop ik eerlijk gezegd dat hij zich nog weet terug te vechten in de basis, al denk ik tegelijkertijd ook weer dat hij niet in het systeem van Tuchel past. Maar toch hoop ik dat zowel Tuchel als Lukaku iets kunnen vinden waardoor hij gaat renderen, want dan heb je gewoon een spits die er sowieso minimaal 20 in de Premier League zal maken. Voor Ziyech is het denk ik wel beter als hij vertrekt en AC Milan wordt hier en daar genoemd en dat lijkt mij gewoon een goede overstap voor hem.

Hoop eigenlijk dat Chalobah dit seizoen een vaste basisplaats veroverd. Heeft dit seizoen regelmatig basisplaatsen gehad en vond hem daarin oké spelen en iemand met potentie, maar vond hem vooral aan het begin van dit seizoen goed spelen en hoop dat hij zich nu na het vertrek van Rüdiger en Christensen in de basis kan spelen, terwijl Thiago Silva en Azpilicueta ook de jongste niet meer zijn.

Mendy
Chalobah
Thiago Silva
Koundé
James
Kanté
Bellingham
Chilwell
Mount
Lukaku
Pulisic
28 mei 2022 om 13:14

Met Lukaku en Pulisic voorin hoef je iig niet veel goals te verwachten.

Ik kan er nog steeds slecht bij hoe Abramovich wordt neergezet als oorlogsmisdadiger. De beste man heeft, wellicht op schunnige wijze, zijn vermogen verkregen door meneer Putin maar ik kan me moeilijk voorstellen dat hij vóór de oorlogsmisdaden van zijn voormalig kameraad is. Deze kwestie zal altijd van 2 kanten bekeken worden en zo is het nou eenmaal, genoeg hierover.

Eindelijk goed nieuws! Ik hoop dat Boehly en co de club wel Abramovichesque blijven runnen en niet zo passief gaan regeren alszijnde de Glazers of die van Arsenal. Er zijn nog altijd een paar mooie punten waar de club stappen in kan maken, denk aan het stadion of de selectie . Ik verwacht mooie tijden!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. MichelsUnknown
T. TuchelUnknown
KepaKeeper
É. MendyKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren