Onana neemt afscheid van Ajax: ‘Weet niet of ik de beste ben geweest’

Woensdag, 25 mei 2022 om 21:46Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 21:48

André Onana heeft officieel afscheid genomen van Ajax. De doelman deed dat middels een post op Instagram. Hoewel het nog niet officieel naar buiten is gebracht, lijkt Onana zijn carrière voort te zetten bij Internazionale. De doelman kwam in 2015 binnen bij Ajax en vertrekt nu transfervrij. In totaal droeg hij zeven jaar het shirt van de Amsterdammers.

Onana richt zich in zijn dankwoord tot de Ajax-fans. "We hebben geleden en gehuild, maar we hebben ook gelachen en samen magische momenten gevierd", aldus de Kameroener. "Ik ben niet langer in staat om jullie te beroeren met mijn reddingen, maar mijn hart zal altijd bij jullie zijn. Er bestaat geen succes zonder falen. Er bestaat geen geluk zonder het overwinnen van verdriet. Speciale dank aan zij die mij altijd gesteund hebben, in goede en slechte tijden."

De doelman noemt het 'een prachtige reis van zeven jaar'. Onana kwam over van Barcelona en knokte zich via Jong Ajax richting de A-selectie. "Die reis komt nu ten einde. Ik arriveerde met de illusie van een kind, met het verlangen om alles te geven voor deze historische club. Nu vertrek ik als een man met het goede gevoel dat ik alles heb gegeven voor dit shirt: van de eerste tot de laatste dag. Nu is het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Ik weet niet of ik de beste ben geweest, maar ik weet wel dat ik altijd mijn best heb gedaan."

Onana koos eerder dit jaar voor een vijfjarig contract bij Inter, dat de doelman transfervrij overneemt van Ajax. De sluitpost verloor zijn basisplaats bij Ajax aan het einde van het seizoen, daar Erik ten Hag voor Maarten Stekelenburg koos. Onana zat in de laatste paar wedstrijden van Ajax in de Eredivisie niet eens bij de wedstrijdselectie. Bij zijn nieuwe werkgever leek hij lange tijd de nieuwe nummer één onder de lat te worden, totdat vorige week berichten naar buiten kwamen dat Inter het contract van Samir Handanovic wil verlengen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door chelsea///)

Vertrekt door eigen toedoen toch via de achterdeur. Heeft het uitstekend gedaan voor zijn schorsing, maar was daarna geen schim van zichzelf. Enig krediet wat hij had heeft hij verspeeld na te melden 'I don't give a shit'. Ik ben benieuwd of hij zijn niveau gaat halen bij Inter.

25 mei 2022 om 22:01

Je gaat je bijna afvragen of hij niet echt aan de doping heeft gezeten. Heb zelden zon groot verschil gezien. Ervoor een absolute gigant en behorend tot de beste 5 keepers vam de wereld, onlangs een paar klasse minder dan de bejaardenclub Steek en Pasveer. Ik hoop dat hij zn vorm weer kan vinden in Milaan.

26 mei 2022 om 02:16

@nl modric, van doping krijg je geen betere reflexen. Je zal conditioneel het langer volhouden, waardoor dat na 90 minuten zo lijkt. Onana daarentegen heeft vanaf seconde 1 tot de laatste seconde goed werk verricht. Met hier en daar soms een Onanaatje. Dat was hem echter vergeven.

26 mei 2022 om 11:00

Niet iedereen gebruikt pep hè. Van bepaalde soorten doping word je hyperalert en kunnen je reflexen dus beter worden.

26 mei 2022 om 18:52

Tot de 5 beste keepers van de wereld, echt bullshit. Oblak, Courtois, Neuer, Alisson, Navas, Ederson, Ter-Stegen, De Gea, Handanovic, Lloris, Donnarumma...

Dat heeft zijn management keurig uiteengezet, had dit 2 jaar geleden niet verwacht te zeggen maar ik kan je missen als kiespijn André

Ik kan weinig sympathie opbrengen voor deze man. Echt niet oke hoe hij zich heeft gedragen tov Ajax.

Bij Ajax kampioen worden, mooie wedstrijden CL zelfs bijna de finale en nu naar Inter is toch wel een mooie stap

Tsja, ik wens hem geen succes. Ik misgun hem verder ook niks, het zal me oprecht een worst wezen wat deze man doet de rest van zijn leven. Totaal afgedaan als persoon voor mij, in vorm wel 1 van de betere keepers die Ajax gehad heeft. De manier waarop die naar supporters deed en het hele verhaal om hem heen.....tsja.

25 mei 2022 om 23:06

'In vorm wel 1 van de betere keepers die Ajax gehad heeft.' Tja, jammer dat hij nu niet zo herinnerd zal worden. Echt belangrijk in de Champions League geweest. Helaas, maar wel heel begrijpelijk en dat heeft hij toch ook aan zichzelf te wijten.

Vervelend hoe het is afgelopen maar toch bedankt voor alles. Onana gaat het nog moeilijk krijgen met Handanovic. Die heeft toch een stuk meer krediet opgebouwd.

Oh dat weet ik wel, natuurlijk ben je niet de beste geweest. Ajax heeft 4 Europacup I's en talloze II's en III's en keer op keer stonden er betere keepers dan Onana. Ajax kwam zo ver in de CL mede dankzij Onana, maar faalde tegen Spurs ook vooral door Onana. Die maakte te levensgrote fouten om een Europacup te winnen. Ook in de finale tegen United was hij niet best. Goed dat hij gaat maar het is een jaar te laat.

25 mei 2022 om 22:00

Was dat niet gewoon door toedoen van Magallan? Onana heeft Ajax wel goed in Europa weten te houden dat seizoen. Was ook echt goed. Zijn karakter en hoe die zich na zijn schorsing heeft opgesteld tov Ajax is natuurlijk niet goed te praten en ik kan mij voorstellen dat Ajax fans hem verder geen succes wensen.

26 mei 2022 om 10:15

Met die talloze II’s en III’s bedoel je van allebei 1?
Onana was een paar seizoenen fenomenaal. Zoveel betere keepers weet ik niet. Sar, Stuy en Schrijvers. De rest was niet zoveel beter. Menzo, Stekelenburg en Cilessen vind ik niet beter.
Het is jammer dat het zo gelopen is. Als hij wat dankbaarder was geweest en met bijvoorbeeld twee jaar verlengd had was hij als een legende weggegaan.

Schei toch uit man, mag de veters van Van der Sar nog niet strikken.

Tot z'n domme fout en schorsing was hij wel een van de betere keepers in Europa ben benieuwd dat tie ooit weer het niveau haalt wat tie ooit had

Onderaan de streep toch een plus voor Onana. De mooie momenten waren er meer dan de mindere. En daarom wens ik Onana veel succes toe in Italie!

25 mei 2022 om 22:44

Zo werkt het mijns inziens niet. Als je heel veel goede dingen doet in je leven en dan iemand vermoord maakt de rechter ook geen balans op een wenst je dan succes. Misschien een beetje een hyperbool, maar het punt dat ik probeer te maken is dat je afgerekend wordt op hoe je reageert in moeilijke momenten. Toen heeft Onana zich gewoon een niet-loyale, onbetrouwbare persoonlijkheid getoond en dat is de manier waarop hij weggaat. Ik wens hem niks, geen succes en geen ellende. Trek die achterdeur maar achter je dicht en verdwijn in stilte.

25 mei 2022 om 22:49

Alleen heeft die geen moord gepleegd en in vergelijking staat het ook totaal niet. De beste momenten van dit decennium met Ajax was mede aan hem te danken. Dat die daarna heel veel domme en dubieuze keuzes maakte is jammer maar veegt niet alles weg

25 mei 2022 om 23:18

Ik geef al aan dat het een hyperbool is. Ander voorbeeld: je hebt 7 jaar lang een goede relatie en dan gaat je vriendin keihard vreemd, echt alle remmen los. Denk je dan: waren zeven prachtige jaren, succes bij je volgende vriend? of komt die hele relatie in een ander daglicht te staan, en denk je: trek die deur maar dicht, ik hoef je niet meer te zien. Dat laatste heb ik met Onana

26 mei 2022 om 00:24

@gaalmeister

Als je zulke zwaar buitenproportionele vergelijkingen doet, maakt het dus niet aan dat he aangeeft dat het een hyperbool is, want het komt dan hoe dan ook krom over.

26 mei 2022 om 05:22

Interessante discussie, mag voortgezet worden wat mij betreft.

On:

Als PSV'er heb ik altijd genoten van Onana, niet de beste over het algemeen maar wel de beste na de laatste echt goede keeper in de ED en CL: Gomes.

Hoe hij zich nu gedraagt en hoe de Ajacieden zich voelen snap ik.

PSV heeft ook een verleden met zulke spelers maar probeer te denken aan de mooie momenten.

Uiteindelijk zal Ajax toch echt een gerespecteerde top 5 keeper naar de top brengen.

Dat is altijd goede reclame, ik neem aan dat hij zich niet 2x vergist in zijn medicijnen.26 mei 2022 om 07:20

Als je deze vergelijking moet maken om je punt te maken of zelfs toe te lichten raad ik je aan je reactie nog eens terug te lezen en dan vooral te focussen op ‘vriendin van 7 jaar’ en ‘keeper van je favoriete club’.
Ik benijd je ‘enthousiasme’ als supporter, echter geloof ik niet dat deze vergelijking op welke manier dan ook te maken is..

Hij is op een rare manier gekomen en op een aparte manier vertrokken. De waarheid zullen we nooit helemaal krijgen maar van zowel Onana als Ajax en ookal zit er een nare smaak aan zijn vertrek onthoud je toch de goeie reddingen en dat het slechte jongen is. Succes bij Inter.

Ik denk dat Onana niet meer als de tweede beste Ajax keeper ooit wordt gezien. Zal wel buiten de top 10 vallen achter van der Sar, Stekelenburg, Cillessen, Menzo, Lobont, Vermeer, Grim, Galje, Schrijvers, Stuy.

26 mei 2022 om 02:37

Nou... Lobont, Menzo Vermeer Grim Galje, Schrijvers, Cilissen en Stuy waren goede keepers maar zeker niet zo goed als Onana was. Overdrijven kan ook, in mijn beleving was Stekelenburg de beste, maar dat komt omdat ik alleen de doelmannen vanaf Van der Sar meegemaakt.

26 mei 2022 om 09:23

Je bent een jaartje ouder als ik. En heb vd sar wel degelijk zien keepen. Heeft ook tot ong 12 jr terug op hoogste niveau gespeeld

26 mei 2022 om 03:21

Leuk dat lijstje maar klopt voor geen meter. Onana staat toch echt boven menzo , lobont , Vermeer , grim , galje, schrijvers en stuy. Veel hoger zelfs. Er staan zelfs 2de keepers in jou lijst amigo

26 mei 2022 om 14:45

Ik vind Onana zelf de tweede beste. Op nummer 1 geen Jeroen Verhoeven, maar van der Sar.

Ik ben helemaal zuur en nog altijd zwaar teleurgesteld door alle gebeurtenissen na zijn schorsing! Maar toch wil ik hem bedanken voor alle mooie momenten voor zijn schorsing, en alles wat hij ons heeft gegeven. Was toen wel echt één van mijn grote favorieten allertijden. Zoveel flair, zoveel vertrouwen en spectaculaire reddingen die fantastisch waren. Eeuwig zonde.. 😮‍💨

Dat hij zijn contract niet verlengd is zijn keuze maar wel zuur door die hele dopingschorsing. Maar om dan ook nog de kans te krijgen om goed af te sluiten en dan geen motivatie en wil te hebben is nog kwalijker. Heeft echt schijt aan de club gehad toen hij mocht keepen.

26 mei 2022 om 07:22

Schijt aan de manier waarop hij door het publiek is behandeld. Je moet daar als speler ook proberen boven te staan.

Laten we eerlijk zijn, het was gewoon een geweldige keeper tot aan z’n dopingblunder.

We kunnen wel moeilijk blijven doen over het transfervrij vertrekken, maar hij is ook transfervrij overgenomen van Barca en heeft Ajax ook veel moois gebracht. Bedankt André.

Tuurlijk heeft hij ajax genaaid, maar wat veel mensen wel eens vergeten is dat hij en vele andere ook niet altijd netjes worden behandeld. Kijk van de jongens die zijn gebleven die hun contract verlengden met een paar jaar zoals hij en nico. Nico is nu bankspeler nadat hij loyaal is geweest naar ajax en zijn contract na het succesverhaal is gebleven. Onana verlengde na het succesjaar ook zijn contract toen hij voor zichzelf had kunnen kiezen, maar dat vergeten veel mensen wel eens.

Gert Bals en Hein Kroket waren ook beter....

Na die docu van hem op Ajax TV al een ander beeld van hem gekregen, na de hele affaire helemaal klaar met deze clown.

Wat een keeper was het ooit. Geweldige reflex en een mooie instelling . Jammer dat 1 zomer alles op de kop gezet heeft voor deze man . Blijft stiekem toch een held,want zonder zijn reflexen waren we nooit zo ver gekomen . Thnks Onana

Top 3 heeft hij zeker gehaald mbt de beste keepers van Ajax. V D sar staat natuurlijk op 1. Op 2 Stekelenburg die het ook aardig heeft gedaan en vervolgens daarna een foute transfer maakte naar Italië net zoals van de sar overigens. Beide mislukt Stekelenburg bij roma en Edwin bij Juventus maar vervolgens in Engeland geweldig gedaan. Op 3 komt onana en op 4 Menzo vind ik persoonlijk

26 mei 2022 om 04:10

Heinz Stuy?

26 mei 2022 om 10:21

Schrijvers?

In tegenstelling tot andere hier ga ik Onana zeker niet afkraken. Ik heb genoten van de man. Transfervrij gekomen als gokje en Transfervrij vertrokken. Het had anders kunnen gaan als Overmars niet met het mes op tafel over die contractverlenging met hem had gesproken want Onana stond wel degelijk open voor verlenging zodat hij niet gratis de deur uitging. Onana wilde voor 1 jaar bijtekenen. Maar voor Overmars was het 2 jaar of niks. En we weten dat een middenweg bij Overmars niet echt mogelijk is. Die perst er alles uit. Bovendien waren er genoeg kansen om Onana te verkopen. Onder andere Lyon kwam in de winterstop en nog andere clubs. Maar Overmars vroeg te veel waardoor die transfersom niet kon worden betaald. Voor zijn Schorsing stond hij op het lijstje met Neres en Tagliafico die ajax toegezegd heeft bij een goed bod mee te werken aan een transfer. Verschillende clubs zijn voor Onana gekomen maar hij is niet verkocht. Ja als hij niet verkocht wordt en hij mag niet voor 1 jaar bijtekenen dan heb de kans dat hij transfervrij vertrekt. Maar iedereen neemt het nu die jongen kwalijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. GorterKeeper
O. AertssenVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

73 fans
Keeper, 26 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 6 0 0 0
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
Laatste voetbalnieuws

Inzaghi komt op eerste persconferentie direct met harde klap voor Onana

André Onana zal voorlopig genoegen moeten nemen met een rol als tweede doelman, zo maakt trainer Simone Inzaghi dinsdagavond bekend op de persconferentie. Niet geheel onverwacht moet de van Ajax overgekomen...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren