‘Speciale financiële constructie moet Gakpo binnenboord houden bij PSV’

Woensdag, 25 mei 2022 om 09:53Shane Jebbink • Laatste update: 20:47

PSV is van plan een speciale financiële constructie op te zetten om Cody Gakpo bij de club te houden, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen kan niet opboksen tegen de astronomische salarissen die in het buitenland worden uitgekeerd, maar wil de aanvaller een deel van het transferbedrag dat hij oplevert aanbieden als bonus wanneer hij nog een jaar blijft. PSV hoopt daarmee genoeg financiële compensatie te kunnen bieden voor de loyaliteit van Gakpo.

Naast het financiële plaatje heeft PSV ook uitvoerig met Gakpo gesproken over het sportieve aspect van een eventueel nieuw jaar bij de club. Zo hoopt de club zich te plaatsen voor de Champions League, waarin het Gakpo hard nodig heeft. Tevens is zijn basisplaats in Eindhoven verzekerd, wat enorm belangrijk is voor de aanvaller met het oog op het aankomende WK in Qatar. Louis van Gaal heeft in het verleden meermaals aangegeven dat speelminuten cruciaal zijn om in aanmerking te komen voor een plaats in de selectie van het Nederlands elftal.

View this post on Instagram

A post shared by Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Zo passeerde de bondscoach recentelijk Georginio Wijnaldum, aangezien hij volgens Van Gaal te weinig in actie komt voor zijn club Paris Saint-Germain "Sinds onze laatste twee interlands in maart, is er in Gini’s situatie bij zijn club helaas nog weinig veranderd. Ik ben daardoor genoodzaakt andere keuzes te maken, hoe lastig en spijtig ik dat persoonlijk ook vind”, zei de trainer van het Nederlands elftal over de situatie van de 31-jarige middenvelder.

Technisch directeur John de Jong gaf deze week nog aan geen concrete aanbiedingen te hebben ontvangen voor Gakpo, maar deze worden wel verwacht door de clubleiding. Zo werd Arsenal eerder al nadrukkelijk genoemd als mogelijke nieuwe bestemming voor de 23-jarige aanvaller. Ook Manchester City, Liverpool en Bayern München zijn al eens gelinkt aan Gakpo. PSV heeft eerder al geprobeerd om in te spelen op de veelvuldige interesse, door het jeugdproduct afgelopen winter een nieuw contract voor te schotelen tot medio 2026.

Door de langlopende verbintenis kan de club hoog in de boom zitten wat betreft het transferbedrag voor Gakpo. Het hoogste bedrag dat PSV ooit heeft ontvangen voor een speler is 45 miljoen (Hirving Lozano, zomer 2019). De club verwacht minstens een soortgelijk bedrag te kunnen vangen voor Gakpo, zeker wanneer hij besluit nog een jaar te blijven.


Poll

Vertrekt Cody Gakpo deze zomer bij PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

127 reacties (laatste reactie door denuanceman)
25 mei 2022 om 10:22

Ik ken de situatie niet, maar PSV zal toch de selectie moeten versterken. Met Zahavi en Mvogo die vertrekken. En daarnaast zijn er nog wel wat plekken die versterkt moeten worden. Dat zal niet vanuit Jong PSV opgevangen worden. In hoeverre is daar zonder verkoop van spelers nu al budget voor?

25 mei 2022 om 10:32

Als ik het goed kan herinneren is er bij PSV elke transferperiode wel een potje van +/- 10 miljoen waar ze aankopen voor kunnen doen, dit wordt natuurlijk aangevuld met verkopen. Aangezien PSV vorig jaar voor 53 mil heeft verkocht en maar 14,5 heet uitgegeven is daar natuurlijk ook nog wat kapitaal van over die je dit seizoen zou kunnen uitgeven. Verder is sadilek al verkocht aan Twente voor 1,5 miljoen dus er is denk ik zeker kapitaal genoeg om Luuk en een keeper binnen te hengelen. Indien die keeper geen vliegenvanger is, ga je er op twee posities al gigantisch op vooruit. Voor verdere investeringen moet PSV denk ik wachten op het verkopen van sangare. Die brengt als het goed is 37 miljoen in het laatje en daarvan moet je een vervanger halen (Souza 6-8 mil) en kan de rest gestoken worden in andere aankopen.

25 mei 2022 om 10:34

Volgens de Jong was er budget voor. PSV hoefde niet te verkopen en kon zich wel versterken. Een keeper, rechtsback en spits lijken mij toch wel het minimale wat PSV moet halen, maar of daar genoeg budget voor is zal moeten blijken. Ook voor de breedte moet er in bepaalde linies nog wel wat bij, naar mijn mening. Voornamelijk op het middenveld.

25 mei 2022 om 10:36

Dan hoop ik voor de supporters dat de Jong wel tempo maakt met het aantrekken van een keeper en Luuk, zodat jullie goed gesteld staan voor de voorrondes van de CL. overigens ben ik benieuwd of Ruud vanuit Jong PSV ook spelers een kans gaat geven.

25 mei 2022 om 10:48

Bakayoko is al doorgeschoven. Oppegard en Sambo zouden eigenlijk al bij het eerste zitten maar zijn door blessures teruggeworpen. Zelfde geldt voor Fofana, die begint komend seizoen in Jong PSV. Al hoop ik dat ie verhuurd kan worden. VD Blaal ook groot talent maar zelfde verhaal: zware blessure gehad dit seizoen. Begint dus ook weer op 0 in Jong PSV. In de voorbereiding gaan we denk ik met name Bakayoko, Oppegard en Seelt aan het werk zien. Afhankelijk van fitheid gaan daar Sambo, Fofana en vd Blaak nog bij komen. Eventueel Kjolo, maar daar zie ik niet veel in. Ledezma is ook weer net fit dus krijgt ook vast zijn kansen komende zomer. Een ding is zeker: als iemand zicht heeft op de kwaliteiten van jeugdspelers is Ruud het wel. Kansen geven is leuk maar ze moeten wel goed genoeg zijn.

25 mei 2022 om 10:18

Dit is echt treurig. Je kan inderdaad ook gewoon een club niets vinden en ze verder met rust laten.
Ik denk dat PSV een slimme zet doet en dat het sowieso voor NLse clubs een slimme zet is om op die manier spelers een jaar langer te houden. Daarbij wordt de transfersom interessanter voor de spelers zelf en kunnen ze daarmee ook invloed op hun eigen bonus (en die van de club) uitoefenen.

25 mei 2022 om 10:26

Of het slim is weet ik nog niet. Transfersommen zijn meestal nodig voor NL clubs om te groeien en begrotingen sluitend te krijgen. Hier ga je dus nu op inleveren. Ook vanuit de speler weet ik het zo net nog niet. Vaak zat dat er bij dit soort constructies door de verkopende club wordt aangegeven dat ze je willen verkopen aan de hoogst biedende club en als de speler naar een andere club wil (vanwege salaris) dat de speler dan maar moet afzien van de bonus. Daarnaast kan dit ook negatief werken richting andere spelers die dit willen laten opnemen. Er zijn dus ook zat negatieve kanttekeningen te bedenken voor zowel de club als de speler.

25 mei 2022 om 10:33

In Feyenoordtopics doet hij precies hetzelfde. De man zit klaarblijkelijk vol rancune. Ik voel vooral medelijden met hem.

25 mei 2022 om 10:43

Ach het totale missen van ook maar enig gevoel van humor, los van het feit of het een slechte grap is, en het voetbal zo overdreven serieus nemen vind ik ook een beetje triest. En over inhoudelijke toevoegingen, Voetbal is een spelletje waar in principe vrij weinig inhoud inzit.
Ik houd ervan maar besef ook dat het niets voorstelt afgezet tegen de shit in de wereld. Dus dienen we het niet al te serieus te nemen en zou je dus ook niet getriggered moeten raken door een opmerking.
Denk dat je anders heel veel zaken in het leven snel zat bent als je niet enigszins kan relativeren.

Daarnaast denk ik dat het biet zo een goed plan voor psv is. Met een beetje pech heb je straks meer van dit soort regelingen en.lopen je transfer inkomsten.misschien te ver terug?
PSV heeft ook regelmatige transferi komsten nodig om aansluiting te hoiden.

25 mei 2022 om 10:50

Gewoon een zielig inhoudsloos kutgrapje om denigrerend te zijn. Zulke opmerkingen lezen we al 10 jaar bij topics over PSV. Wat is hier nou aan?
Toen iemand een keer zei,wat gaan ze nu weer verhuren antwoordde iemand, het kontje van je moeder. Moeten we die kant op? T gaat over vandaag, Gakpo en een constructie die hem hier langer moet houden.

25 mei 2022 om 10:50

@Ajajax, heeft weinig met humor te maken. Ik loop hier ook vaak genoeg te dollen over van alles en nog wat. Feit is gewoon dat elk PSV topic, positief of negatief, wordt overgenomen door dit soort onzin. PSV haalt speler: gemeentegeld, lening, de jong is gek. PSV heeft mening: calimero, kleine club, provincie. Etc etc etc. Heb het vaker aangekaart maar dit soort figuren verpesten PSV topics enorm.

25 mei 2022 om 10:58

Fossen

Zit helaas in meer topics. Het is erg moeilijk voor sommige supporters om een normaal geprek aan te gaan over een topic zonder de vermeende superioriteit van de eigen club, of andere irritante sneren, op internet te plempen.

Ik vraag me af of PSV hier verstandig aan doet. De kans dat je de CL haalt is niet zo groot, ook niet met Gakpo. En dan lever je nu al in op de straks te ontvangen transfersom. Volgens mij kunnen zowel PSV als Ajax dit seizoen beter gewoon cashen, en dan in de zomer bouwen aan een nieuwe club. Ze gaan allebei een overgangsjaar in. Dan kan je beter de volle buit voor Gakpo pakken.

25 mei 2022 om 10:15

Transferinkomsten dit seizoen 53 miljoen, transferuitgaven dit seizoen 14,5 miljoen. Sangare die onhoudbaar is en 37 miljoen in het laatje gaat brengen. PSV is financieel enorm sterk en zet dus nu in op het behouden van de toppers zoals Ajax dat de laatste jaren ook heeft gedaan. Indien je gakpo kan behouden voor een jaar en je geeft hem bijvoorbeeld 5 miljoen mee als de transfersom 40+ miljoen wordt dan heb je voor 5 miljoen de beste speler van de eredivisie nog een jaar in Eindhoven spelen. Verder krijg je dan volgend jaar nog steeds een krankzinnig bedrag binnen voor gakpo. Lijkt me dus een prima constructie en ik snap dus niet waarom je met een lening komt aanzetten.

25 mei 2022 om 10:29

Rombomcu

Hoeveel geld ligt er dus ongeveer (verwacht jij) klaar voor transfers dit seizoen? Even zonder de opbrengsten van Gakpo en/of Sangare?

25 mei 2022 om 10:31

De beste speler van de ED Sinds wanneer speelt Tadic in Eindhoven?

25 mei 2022 om 10:43

Ik vind zelf Tadic ook de beste, maar zo enorm gek is het toch niet om Gakpo de beste speler te vinden? Zelfs bij de Telegraaf vonden ze dat.

25 mei 2022 om 10:50

Tadic beste? waarin dan? provoceren? of op knieen bidden en smeken bij scheidsrechters?

25 mei 2022 om 10:55

Bij VI en Telegraaf vonden ze Gakpo speler van t jaar. Maar die hebben er natuurlijk allemaal totaal geen verstand van. Meeste goals assists qua speelminuten ,24-16 over hele seizoen. Heeft 3x tegen Feyenoord gescoord, tegen Ajax, Az,Benfica, Sociedad dus niet alleen tegen Fortuna, Pec voor we dat deuntje weer krijgen. Gakpo is de beste speler in Nederland, punt.

25 mei 2022 om 11:18

@sirpaul,

Denk dat dat toch afhangt van een voorkeur.
Tadic is echt een leider voor het team, draagt het team, en cijfert zichzelf laatste tijd steeds wat meer weg, om anderen te laten presteren.
Gakpo is zeker een goede voetballer, en zal inderdaad nek aan nek gaan in de race met Tadic.

Tadic bereikt knockout fase CL en word kampioen.
Gakpo lijdt zijn team naar de bekerwinst, maar verder degraderen ze vanuit de CL voorronde naar CfL waar ze snel uitliggen.

Wat ik al zeg, denk dat dit puur gebaseerd is wat je voorkeur is, ze doen weinig voor elkaar onder.

25 mei 2022 om 11:38

Sir Paul, zet je PSV bril af. Het gaat niet alleen om scoren en assists per minuut. Dan zou Brobbey nog een pak beter zijn als dat jouw referentie kader is. Of telt het dan weer niet? En de telegraaf en VI die hier vaak zat worden verguisd om hun totaal absurde kijk op voetbal zijn nu opeens leidende mediums om je punt te onderbouwen. Dat is toch te lachwekkend voor woorden.

25 mei 2022 om 11:46

Is ook zo. Uiteindelijk zal Gakpo wel in de absolute top eindigen denk ik.

25 mei 2022 om 12:18

Beste Rochus, idd gaat t niet alleen over goals en assists. Buiten die 2 belangrijke elementen om is Gakpo een aanjager, leidinggevende capaciteiten voor zijn leeftijd goed ontwikkeld,kan t spel naar zich toe trekken, doet geen gekke dingen,ligt goed in de groep. Imo een voorbeeldprof.
Dat VI en Telegraaf pauper zijn mee eens maar als deze bladen na een heel seizoen tot dezelfde conclusie komen, zal t niet ver vd waarheid liggen. Nogmaals, de statistieken zijn niet misselijk, interesse van grote clubs zal er ook niet voor niks zijn.
Verder vindt ik dat Brobbey de oranjespits voor de toekomst is en mee moet met WK. Mn PSV bril valt wel mee. Denk meer dat er een Ajaxrules sfeertje hangt soms. Alles is mooier,sneller en beter bij Ajax. Geen speler van een andere club in de eredivisie zou daar in de basis staan. Vind je een speler van een andere club beter,vind je iets van Ajax niet goed,heb je gelijk 10 keffertjes aan je broekspijp. Wil zelf best toegeven dat ik lichtelijk subjectief ben als t op PSV aankomt. Maar kan ook toegeven dat Ajax terecht kampioen is.

25 mei 2022 om 12:41

Maar in al deze aspecten (behalve het gek doen) doet Tadic toch niet onder voor Gakpo? Aanjager, valt toch lastig te ontkennen dat Tadic dit vrijwel continu doet, leiding geven Idem. Hij is continu het coachen in en buiten het veld en neemt de jeugd op sleeptouw. Trekt het spel ook naar zich toe, is een voorbeeld voor vele spelers, onderhoudt zichzelf perfect is hét verlengstuk van de coach in het veld, verzaakt nooit en is misschien in de ogen van supporters van andere clubs een engnek, mar het feit dat hij sinds jaar en dag geen competitiewedstrijd heeft gemist door schorsingen en blessures zegt toch wel heel erg veel. En ik kan niet voor andere mensen praten maar van mij mag Madueke, Gakpo en Sangaré wel naar Amsterdam komen hoor... (wel eerst even een jaartje in jong Ajax wennen aan het Ajax spel net zoals Mo dat ook moet doen)

25 mei 2022 om 13:08

@ Rombomcu , wel vergeet je even dat er vorig jaar 27 Miljoen verlies is geleden door corona en dat er meerdere miljoenen naar Malen , Dumfries en Raiola gingen , plus dat erde laatste 2 jaar een veel hogere salarispost door hoge salarisen van Zahavi, Gotze, Schmidt, Sangare etc, plus miljoenen aan tekengelden !

Dus alleen even verkoop minus inkoop rekenen , dan zit je er enorm naast

25 mei 2022 om 14:02

Tadic is slimmer vind ik. Heeft duidelijk meer ervaring. Puur op voetbaltalent vind ik Gakpo beter. Nogmaals beetje subjectief, Gakpo heeft bij mij op alle fronten een grotere gunfactor. Enfin,laten we hopen dat Feyenoord er wat moois van maakt vanavond 👍👌🏼

25 mei 2022 om 10:18

De financiële situatie bij PSV is echt niet zo slecht als hier soms geschetst wordt, maar dit lijkt me ook een beetje een bullshit-constructie. Als je aankomende zomer hard kunt cashen voor Gakpo moet je dat altijd doen. Het geld kunnen we echt wel gebruiken en je elftal te lang op één speler laten rusten is op de lange termijn nooit het beste voor je club, zeker als die in een competitie speelt waar elke goede speler vroeg of laat toch vertrekt. Ook zonder Gakpo is er een PSV, haal nou gewoon die centen binnen en kijk naar het volgende hoofdstuk PSV-linksbuitens.

25 mei 2022 om 10:46

Er zit 1 addertje onder het gras voor Gakpo. Hij moet namelijk ookneen minimale vertrek clausule op laten nemen. Anders kan jij straks fluiten naar zijn verkoop percentage. Want anders laten ze hem niet gaan. Ja, "als jij je bedrag laat vallen dan kunnen er het wel doen" is in 99% van zulke gevallen aan de orde van de dag. Dus zo opvallend is de constructie niet. En aan het eind van het liedje rook Gakpo een sigaar uit eigen doos.

25 mei 2022 om 10:51

Het lijkt mij vrij onwaarschijnlijk dat PSV een jongen als Gakpo uiteindelijk een oor aan wil naaien hoor.

25 mei 2022 om 10:56

"de financiële situatie bij PSV is echt niet zo slecht als hier soms geschetst wordt, maar dit lijkt me ook een beetje een bullshit-constructie. "

BS constructie? Vind ik wel meevallen. Gini Wijnaldum en anderen hadden eerder ook al zo'n constructie. Het is een uitstekend middel om je salarishuis intact te laten en niet te laten ontploffen maar toch een financiële handreiking te doen aan de speler die je nog een jaar wilt behouden.

Maar wat jij zegt over dat geld, daar ben ik het wel mee eens. Als je nu 40 miljoen kan cashen, meteen doen! PSV bestaat niet bij de gratie Gakpo. Omgekeerd is dat wel zo. PSV kan daarnaast uitstekend vervangers halen en verder bouwen. Uitstekende speler, van mij hoeft hij niet weg, maar bij een crazy aanbod zeker verkopen!

25 mei 2022 om 11:06

@ Constant kante: Oh ik bedoel niet dat ik het an sich een ridicule constructie vind hoor, echter in dit geval wel. Gezien de interesse van allerlei grote clubs heb ik het idee dat hij nu het momentum mee heeft zitten en dat is volgend seizoen nog maar zeer de vraag. Ik heb niet het gevoel dat je vaker dan nu 35-40 miljoen voor hem gaat krijgen. Malen was vorig jaar ook super belangrijk voor ons, maar man wat ben ik blij dat we die weggedaan hebben voor 32 miljoen (zei ik toen ook al hoor) en Gakpo is daarnaast ook best blessuregevoelig gebleken vorig seizoen; het is maar de vraag of dat volgend seizoen anders wordt.

25 mei 2022 om 11:20

@fossen, ik snap je punt, maar wie had ooit gedacht dat Berghuis het shirt van Ajax zou dragen?
Wie had ooit gedacht dat Brobbey zomaar zou vertrekken?

Clubmensen bestaan tegenwoordig niet, hoevaak ze het logo ook kussen of wat dan ook. Centen zijn het belangrijkste.

25 mei 2022 om 13:08

"gezien de interesse van allerlei grote clubs heb ik het idee dat hij nu het momentum mee heeft zitten en dat is volgend seizoen nog maar zeer de vraag. Ik heb niet het gevoel dat je vaker dan nu 35-40 miljoen voor hem gaat krijgen. Malen was vorig jaar ook super belangrijk voor ons, maar man wat ben ik blij dat we die weggedaan hebben voor 32 miljoen"

Ja, Malen is uitstekend voorbeeld. Ik was het destijds, met jou, geheel eens dat als je een uitstekend bedrag kunt vangen, je dat in de meeste gevallen direct moet doen. Onze topclubs zitten en blijven in de situatie dat het voortbestaan en groei van de club mede bepaald wordt door de winsten van transfers. En we konden al zien hoezeer transferwaardes zomaar kunnen verdampen als sneeuw voor de zon. Tagliafico, Onana, Mazraoui, Neres etc. zouden bij elkaar minstens 100 miljoen op gaan brengen. Maar uiteindelijk dus niet. Dus inderdaad, er is nooit garantie op wat dan ook.

Maar, alles staat en valt dus gewoon met het feit dat een club bereid is die 35-40 op tafel te leggen. Dán toeslaan, zeker. Maar als het 25 is zou ik als PSV zijnde gewoon de transferperiode afwachten en dan tegen Gapko zeggen: Cody, beloof dat je nog een vol seizoen blijft, dan krijg jij over een jaar (na een mooi WK waarin hij twee goals maakte) gewoon een percentage van de transfersom! En dan op 1 september na sluiten van de markt contract verlengen.

25 mei 2022 om 10:19

Grapjas. Zit gewoon veel in dit artikel. Vaak geven Engelse clubs niet direct vertrouwen aan nl spelers, kijk naar Janssen, Bergwijn, vd beek etc. wat ertoe zou kunnen leiden dat ze op een zijspoor terecht zouden kunnen geraken. Daarbij zou deze Gakpo eens een mooi voorbeeld kunnen zijn voor andere spelers, want is geld en het buitenland nou zo heilig? Ik vind van niet. Zou toch alleen, maar mooi zijn als dit soort spelers langer in de Eredivisie te bewonderen zijn. Wat heeft de Eredivisie eraan als Ajax het Bayern van Nederland wordt?

25 mei 2022 om 10:28

Dat laatste willen sommigen
Eredivisie als trainingsessie voor de CL die ze toch nooit zullen winnen.

25 mei 2022 om 10:32

En dan noem jij de reactie van andere sneu? De CL die ze toch nooit zullen winnen...

25 mei 2022 om 10:47

Is het sneu om te vinden dat Ajax nooit de CL zal winnen... of eerder realistisch? Een Ajax fan zal dat sneu vinden, de rest van wereld zal het eerder realistisch vinden.

25 mei 2022 om 11:00

Rochus ,ik vind t voetbalgeweld uit vooral Engeland momenteel niet te evenaren voor Nederlandse clubs. PSV had t lastiger tegen Leicester dan tegen Ajax en Feyenoord in dezelfde periode. Gaat veel sneller allemaal,tempo veel hoger. Verder vindt ik dat gemeentedeuntje wel sneu ja. Lijkt me logisch na al die jaren. Tis ook om te denigreren,gaat iets hautains van uit imo.

25 mei 2022 om 11:27

@ Thenry_228,

Is vooral sneu ja,
Stond nog niet zolang geleden in de halve finale, waar we seconden verwijderd waren van de finale.
Waarom zou het niet kunnen ?

25 mei 2022 om 13:10

Jeroentje

"stond nog niet zolang geleden in de halve finale, waar we seconden verwijderd waren van de finale.
Waarom zou het niet kunnen ?"

Álles kan! Zeker. En Ajax heeft bewezen dat het incidenteel een halve finale van de CL kan halen. Maar jij weet toch inmiddels ook wel dat dat een uitschieter was?? Dus in die zin is wat men daarover zegt toch niet heel raar?

25 mei 2022 om 10:34

Ach ja, zo heeft iedere club meer dan eens staatsteun ontvangen. Die bak waar jouw club in voetbalt heeft het hele land aan mee betaald.

25 mei 2022 om 10:49

Als je onzin uitkraamt kun je dit dan ook even onderbouwen? Wat heb ik dan meebetaald aan de Arena?
Of bedoel je de participatie van de gemeente amsterdam die daardoor ook verdiensten heeft uit de Arena, m.a.w., Amsterdam verdient aan de Arena en niet Ajax aan de gemeente Amsterdam. Verder boeit het me niet en zul je mij geen opmerkingen horen maken over andere clubs en wel of geen steun maar voelde wel even de behoefte om mijn "bak" te verdedigen.

25 mei 2022 om 10:52

In de Arena zit evengoed staatssteun. Dat Amsterdam eraan verdient zegt in dat kader niks, gemeente Eindhoven verdiende ook goed geld aan die gemeentedeal op lange termijn.

25 mei 2022 om 11:00

Ajaja

"als je onzin uitkraamt kun je dit dan ook even onderbouwen? Wat heb ik dan meebetaald aan de Arena?"

Yep, de Arena is gebouwd met steun van de gemeente, van de provincie én zelfs direct uit de staatskas beste man. Of dacht jij dat Ajax eventjes geheel zelf die 180 miljoen die het destijds ongeveer kostte op tafel had gelegd? Dat geld hadden ze niet. En de bouw vn dat stadion kostte Ajax uiteindelijk effectief zeven miljoen Euro, die ze dan nota bene ook nog van de gemeente kregen omdat het terrein van de Meer afgekocht werd.

Dat de gemeente 'verdienste' heeft en het dus opeens géén staatssteun meer zou zijn is apekool. Staatsteun die iets oplevert blijft staatsteun. En in dat verband, die gronddeal van PSV en de gemeente Eindhoven, die levert de gemeente Eindhoven ook heel veel geld op. Dus dan is ook dat weer gelijk. En heeft Ajax, dus, ook net als PSV ooit staatsteun ontvangen. Denk daar aan voortaan als mensen over gemeentesteun van PSV beginnen!

25 mei 2022 om 11:33

@constant Kante,

Dit is niet te vergelijken.
Amsterdam heeft bepaald een stadion te bouwen, wat gewoon in het beheer van Amsterdam is, en zal blijven, tot Ajax het koopt. Dit is vergelijkbaar met een huis.

Psv had grond, wat al van hun was. De gemeente kocht dit, om het vervolgens te "schenken" aan psv. erfpacht is het enige dat betaald word, en dat is werkelijk niet vergeleken met wat alles kost.

25 mei 2022 om 11:38

@constant kante:

Mee eens, de Arena is gebouwd met steun van de gemeente. De club Ajax staat hier echter volledig buiten, de Arena is namelijk niet van de club, maar van de Stadion Amsterdam NV en de club Ajax huurt het stadion. Ajax heeft de afkoopsom van de erfpacht van de Meer (9.1 mln euro) ook in de aanleg van de Arena gestoken, dat geld kun en mag je niet bestempelen als 'overheidssteun", omdat de Meer en de grond waarop het stond WEL eigendom was van Ajax en de gemeente Amsterdam die grond graag wilde kopen.

Het verhaal wat je hierboven schetst over de Arena klopt grotendeels niet; zo bedroegen de kale bouwkosten bijv. 127 mln euro, en geen 180 mln. Overigens heeft de provincie Noord-Holland geen cent meebetaald aan de Arena, in tegenstelling tot wat je hierboven aangeeft.

Die situatie is dus niet te vergelijken met PSV, die wel eigenaar is van het stadion en de grond onder het stadion "verkocht" heeft aan de gemeente Eindhoven.

Los van dit alles ben ik overigens wel van mening dat "men" onderhand wel mag stoppen met het "overheidssteun" gedoe richting PSV, de club heeft gewoon slim gehandeld in de deal met de gemeente, en in mijn optiek is er ook zeker geen sprake van overheidssteun.

25 mei 2022 om 13:18

"dit is niet te vergelijken."

Staatssteun is niet te vergelijken met staatsteun? Hoezo niet eigenlijk?

"amsterdam heeft bepaald een stadion te bouwen, wat gewoon in het beheer van Amsterdam is, en zal blijven, tot Ajax het koopt. Dit is vergelijkbaar met een huis."

Amsterdam heeft bepaald? Wat bedoel je? Ik heb die hele discussie destijds op de voet gevolgd. Al destijds (en die mensen werden destijds weggehoond en beschimpt) gingen geluiden op dat het bouwen van Arena gekkenwerk was. Want: dat stadion wordt gebouwd met geld van u en van mij! Waarop er ook heel lang is ingezet op verbouwing van het Olympisch stadion als veel goedkoper alternatief.

Daarnaast, je wekt de suggestie dat Ajax er niets mee van doen had. Dat klopt niet. Ajax wilde al jaren een nieuw stadion. Maar kon dat no way betalen. Vergeet niet dat dit zich allemaal afspeelde in het pré Bosman tijdperk. De enige optie was dat de overheid dat stadion realiseerde en Ajax de vaste bespeler ging worden. In eerste instantie ook nog met de Amsterdam Admirals (een American Football club).

Maar geen gemeente=geen stadion. Zo eenvoudig is dat.

"erfpacht is het enige dat betaald word, en dat is werkelijk niet vergeleken met wat alles kost."

Ik ben benieuwd naar je berekening in deze. Wat heeft de gronddeal dan precies gekost volgens jou en plaats dat even in verhouding met die 180 miljoen die de Arena gekost heeft. Dan zijn we snel klaar hoor, want de gemeente Eindhoven betaalt, effectief, geen rode cent én krijgt veel geld over 30 jaar. Versus de opbrengsten van de gemeente Amsterdam versus die van Eindhoven. Want simpelweg roepen dat het niet te vergekijken valt zonder bedragen te noemen is dubieus.

Dus als je vindt dat het niet vergelijkbaar zou zijn, dan heb je alleen een punt als het gaat over het feit dat Ajax ettelijke malen grotere bedragen heeft gekregen in 1995-1996 dan PSV ooit kreeg (NUL namelijk) van de gemeente.

Staatsteun=staatsteun. Snap niet zo goed dat je je in bochten wringt om maar net te doen alsof Ajax niet hetzelfde deed. Terwijl dat evident wel zo was.

25 mei 2022 om 13:21

Onbegrijpelijk hoe we jaren na dato nog in discussie gaan met gasten zoals jij over overheidssteun met de destijds gesloten deal. Het is toch juist knap dat het hele stadion van steen tot steen inclusief grond eigendom was van PSV? Hoe jullie dat tot iets negatiefs om willen zetten begrijp ik gewoon echt niet.

25 mei 2022 om 13:32

"ajax heeft de afkoopsom van de erfpacht van de Meer (9.1 mln euro) ook in de aanleg van de Arena gestoken, dat geld kun en mag je niet bestempelen als 'overheidssteun", omdat de Meer en de grond waarop het stond WEL eigendom was van Ajax en de gemeente Amsterdam die grond graag wilde kopen."

Ik bestempel, sec, dat bedrag (dat de volledige inbreng was van Ajax in de bouw van dat stadion dat Ajax zelf persé wilde hebben) niet eens als Staatsteun. Dat doe ik over die 180 miljoen aan kosten om dat stadion, in 1995-1996, te bouwen.

"het verhaal wat je hierboven schetst over de Arena klopt grotendeels niet; zo bedroegen de kale bouwkosten bijv. 127 mln euro, en geen 180 mln."

Ik had het niet over 'kale bouwkosten'. Ji hebt het daarover. Ik heb het over wat het allemaal totaal gekost heeft. Er is in de literatuur discussie over de uiteindelijke hoogte, ik zie soms bedragen van boven de 200 miljoen. Het is afhankekijk van welke kosten je daarbij rekent. Maar dat het veel meer was dan 127 miljoen (want bouwen kost meer dan de kale begrote kosten, neem aan dat je dat ook wel snapt). En die 180 zie ik vaak lansgkomen. Vind jij dat sowieso een onredelijk hoog bedrag dan? Kijk even wat een stadion nu kost (feyenoord dossier, waar het ook over steun gaat van de gemeente trouwens, dat terzijde).

"die situatie is dus niet te vergelijken met PSV, die wel eigenaar is van het stadion en de grond onder het stadion "verkocht" heeft aan de gemeente Eindhoven."

Heeft de gemeente nou steun verleend bij de bouw van de Arena en speelt Ajax haar thuiswedstrijdejn in die Arena, of doen ze dat niet? Oftewel, als we de steun van de overheid wegdenken, waar speelt Ajax dan precies?
Wijzen op het feit dat PSV het stadion in eigen beheer heeft en Ajax alleen de Arena huurt is net als wijzen op afwijkende velgen, terwijl de rest van de auto nagenoeg identiek is. Of laat ik het anders zeggen. Ajax wil(de) de Arena kopen. Stel dat dit gebeurd. Zou dan jouw mening en visie veranderen? Want in dat geval, als Ajax het stadion zelf in eigendom neem, dan is het opeens alsnog achteraf staatsteun geworden dus? (moet wel anders dan klopt je hele verhaal sowieso al niet meer). Beetje raar, niet?

Dus nee, staatsteun=staatsteun. Dat onderscheid dat je wilt zien bestaat niet echt. In beide gevallen, net als bij andere clubs die steun kregen, is sprake van staatsteun.

Daarbij, even een misverstand voorkomen. Dat staatsteun iets slechts, iets mins of verachtelijks zou zijn, dat is een misvatting. Illegaal is het sowieso niet. Het mág gewoon. Dus wat is dan het probleem?? Ajax staat er nu fantastisch voor, dat is een gegeven, maar Ajax heeft decennia achter de rug van grote nood, schimmige deals, belastingfraude, zwart geld, affaires in de directie, vijfde collones en een bijna faillissement. Geen schande hoor dat ook Ajax ooit ondersteund is. Snap echt niet waarom mensen daar zo moeilijk over doen. Het ligt allemaal achter je! Geniet van nu.

25 mei 2022 om 14:03Zelfs voor jou is dit wel erg dom, Constant. Hoe kun je steun aan een gebouw waar Ajax geen eigenaar van is toerekenen aan Ajax? De rest van je verhaal raakt werkelijk waar kant noch wal.

"wijzen op het feit dat PSV het stadion in eigen beheer heeft en Ajax alleen de Arena huurt is net als wijzen op afwijkende velgen, terwijl de rest van de auto nagenoeg identiek is"

Hoe is dat nagenoeg hetzelfde? Een eigen stadion versus huren van een stadion... Het huren van een huis en een huis in eigen beheer hebben is ook hetzelfde? Dan ben je echt van het padje af als je dat stelt.

"ajax wil(de) de Arena kopen. Stel dat dit gebeurd. Zou dan jouw mening en visie veranderen? Want in dat geval, als Ajax het stadion zelf in eigendom neem, dan is het opeens alsnog achteraf staatsteun geworden dus? (moet wel anders dan klopt je hele verhaal sowieso al niet meer). Beetje raar, niet?"

Wat is dat voor domme stelling. Dat is nu niet het geval dus dat kun je toch niet stellen. Je weet toch niet onder welke voorwaardeden dat dat gaat gebeuren? Lekker makkelijk een voordelige hypothese gebruiken om je punt wat niet legitiem is te onderbouwen. Zo kan ik ook van ongelijk, gelijk maken.

Er is op geen enkele manier uitlegbaar dat Ajax via de Arena staatssteun heeft gekregen.

Edit-- je laatste punt is ook weer eens fout. Staatsteun aan clubs is via diverse regelgeving verboden. Dus het mag niet eens. Als je het dossier van PSV had gevolgd had je dat kunnen weten.


25 mei 2022 om 14:06

Als mijn ouders voor mij een huis bouwen die ik vervolgens mag huren omdat ik anders nergens kan wonen, steunen mijn ouders mij toch ook. Ajax heeft een vertrekpremie meegekregen uit de Meer van de gemeente Amsterdam en daarnaast heeft de gemeente en de overheid geïnvesteerd in de bouw van de Arena. Dat is gewoon staatssteun. En anders dan wat jij zegt is staatssteun niet per definitie verboden. Er wordt verschil gemaakt tussen geoorloofde en ongeoorloofde staatssteund. Bij de laatste is sprake wanneer er een oneerlijke concurrentiepositie ontstaat. De gemeentedeal van destijds is na onderzoek gekenmerkt als geoorloofd.

25 mei 2022 om 14:08

Rochus

"zelfs voor jou is dit wel erg dom, Constant. Hoe kun je steun aan een gebouw waar Ajax geen eigenaar van is toerekenen aan Ajax? "

Ik ben dom ja? Okay Rochus, proficiat met je gewedlige argument ad hominem. Ook wel drogreden genoemd.
Ik verwijs je verder naar mijn uitgebreide uitleg en onderbouwing. Die is duidelijk. Staatsteun is staatsteun en Ajax kreeg die ook. En dat is keurig en op diverse manieren uitgelegd. En dan ben ik maar dom in jouw ogen.

Verder wens ik jou een fijne middag, zoek de zon op zou ik zeggen.

25 mei 2022 om 14:13

"Edit-- je laatste punt is ook weer eens fout. Staatsteun aan clubs is via diverse regelgeving verboden. Dus het mag niet eens. Als je het dossier van PSV had gevolgd had je dat kunnen weten."

Ik heb het dossier van PSV gevolgd. Jarenlang. Ik heb zelfs het definiteve oordeel van de Europese Commissie gelezen. Niet de samenvatting die in de kranten stond, nee het volledige oordeel. A tot Z. Jij niet. Want als je dit beweert: 'staatsteun aan clubs is via diverse regelgeving verboden. Dus het mag niet eens', dan lul je plat Hollands gezegd uit je nek. Ooit gehoord van het Europese Verdrag. Staatsteun is onder dat verdrag toegestaan, mits en voor zover je je daarbij houdt aan de in het Europse Verdrag genoemde criteria en spelregels en als het voldoet aan de jurisprudentie van het Europese Hof. Als je niet aan die voorwaarden voldoet, dan kan de Commissie die steun terug draaien.

Als jij de zaak PSV had gevolgd, had jij geweten dat de Commissie die steun niet terug draait maar hem akkoord heeft bevonden. Jij bent de genen die het allemaal gemist heeft.

Dat Staatsteun niet zou mogen is onzin Rochus en doe jezelf een lol en houdt daarover op. Dat mag dus wél! En anders dan mag jij nu de 'diverse regelgevingen' opnoemen waar staat dat het niet zou mogen. Ben benieuwd dan Rochus.

25 mei 2022 om 14:23

Constant Kante dat je iets onderbouwt wat niet klopt maakt het nog niet waar, dat je dat blijft volhouden maakt je dom. Dat gebruikte ik overigens niet als argument. Dat was enkel een constatering. Voor mijn argumentatie verwijs ik naar mijn eerste reactie aan jouw.

Je reactie op mijn edit: de deal is door de Europese commissie goedgekeurd omdat het niet als staatssteun werd geclassificeerd. Was het dat wel dan was dat onwettig, want je raad het al Staatssteun aan voetbalclubs is verboden.

Misschien eens een keer niet vanuit emotie reageren en er niet van alles bij halen wat niet klopt. Of er zaken bijhalen die niet relevant zijn om je punt te maken.

25 mei 2022 om 14:26

@fossen, Als jij een marktconforme huur betaald doen je ouders dat fiscaal helemaal niet. Dan is jouw relatie met je ouders niets anders dan verhuurder - huurder en doet de familieband er niet toe.

25 mei 2022 om 14:34

De steun zit hem niet in een verlaagde huur. De steun zit hem in het mogelijk maken om ergens te wonen/voetballen. Dat is niet in bedragen uit te drukken maar maakt voor Ajax mogelijk om te groeien tov voetballen in de Meer. Dat lijkt me geen hogere wiskunde.

25 mei 2022 om 14:50

Ik begrijp echt niet hoe je dat als staatssteun uit kunt leggen? Amsterdam wil de Meer hebben, er wordt door derden (waar Amsterdam aandeelhouder van is ) een stadion gebouwd, Ajax huurt dat voor een marktconform huurtarief. Waar zit dan de steun?

25 mei 2022 om 15:02

Ajax wordt er toch beter van door in de Arena te spelen tov de Meer? Ajax kan daardoor toch simpelweg doorgroeien, wat in de Meer niet gelult was? Ajax kon op eigen houtje geen stadion bouwen, Amsterdam geeft ze een vertrekpremie mee en investeert voor ze in een nieuw stadion. Hoe kun je dat niet als indirecte steun zien? 😂 En laat duidelijk zijn, daar is helemaal niks mis mee. Maar laten we ons niet van de domme houden.

25 mei 2022 om 15:15

Die redenatie slaat toch nergens op. Ajax kan doorgroeien maar betaald daar gewoon 10 mio per jaar aan huur voor. Meer dan welke club dan ook in Nederland. Amsterdam investeert niet namens Ajax in de Arena, dat doet Amsterdam voor zichzelf, want ze krijgen daar gewoon rendement over.

25 mei 2022 om 15:56

"Meer dan welke club in Nederland" Ja het is ook het grootste stadion goh. Als rendement het argument is dan is de gemeentedeal van PSV ook geen steun, daar krijgt Eindhoven net zo goed een goed rendement op.

25 mei 2022 om 16:02

Maar Fossen de gronddeal van PSV is toch ook geen steun, dat stel ik toch ook nergens? Daar krijgt de gemeente gewoon een marktconform rendement op. Prima toch.

25 mei 2022 om 16:13

Natuurlijk is dat wel steun. Het is beide steun. En daar is inderdaad niks mis mee.

Als voetballer kun je wel echt goed trollen. Iedere maand in de zomer jezelf in een ander tenue fotoshoppen en posten maar.

Wordt wel een duur grapje om Gakpo te houden zo

25 mei 2022 om 10:32

"wordt wel een duur grapje om Gakpo te houden zo"

Denk duurder om een vervanger te halen. Deze man is echt gegroeid. Had dit niet verwacht. Begin vorig seizoen, dacht ik dit wordt het seizoen van Madueke bij PSV.

Gakpo kan volgend seizoen verschil zijn tussen wel of geen kampioen / CL halen.

Denk dat het voor PSV beter is, hem (en Sangare) tenkoste van alles te behouden en tegen ieder bod gasten als Bruma en Doan weg te doen.

25 mei 2022 om 10:36

Ja het zou beter zijn om de waste op te ruimen, zoals Bruma en Doan. Gakpo nog een jaartje behouden en het jaar daarop met Babayako(?) en Madueke op de flanken te spelen. Maarrr.... Zo ver in de toekomst plannen werkt vaak niet in voetbal.

25 mei 2022 om 10:39

Met Bruma ben ik het met je eens. Doan zou ik zelf houden. (tenzij er een heel hoog bod komt wat niemand verwacht). Dit is een speler die zijn doelpunten maakt, nooit de echte ster zal worden, maar met zijn inzet en goals zo belangrijk voor een elftal kan zijn. Daarnaast kun je hem op meerdere posities gebruiken. Ik vind het een heel erg onder gewaardeerde speler.

25 mei 2022 om 10:37

Als hij zichzelf en PSV ok de kaart zet en hierdoor prijzen pakt verdient hij zichzelf meer dan terug.

25 mei 2022 om 13:27

Dit moet gakpo nooit doen. Dit soort constructies klinken leuk, maar zodra er dan een club komt waar je graag naar toe wilt en ze komen er niet uit met Psv.. dan zegt PSV "maar als jij afziet van jouw deel van de transfersom, dan mag je gaan". Dit gebeurt erg vaak. Berghuis en Drommel recentelijk nog. Bergwijn had een zelfde constructie en moest er van diezelfde John de Jong vanaf zien.

25 mei 2022 om 13:55

Bergwijn had zelfde constructie? Wat vreemd dat ik hier nooit iets over heb gelezen.. bron?

25 mei 2022 om 15:05

"steven heeft zelf afgezien van een deel van zijn percentage van de transfersom om de transfer rond te maken", verklaart de technisch manager van Psv.

Quote van John de Jong in Eindhovens dagblad

25 mei 2022 om 15:50

Steven heeft en Steven moest zijn twee verschillende dingen.

25 mei 2022 om 16:08

Klopt.. hij moest het inderdaad niet, want hij had ook bij PSV kunnen blijven. Maar zonder zijn offer had hij niet naar spurs gekund. En dat voorbeeld staat niet op zich. Als de onderhandelingen even vast zitten, wordt als eerste naar de speler gekeken om van zijn deel af te zien.

Ik zou hem dan met alles boven de 35m mee laten profiteren. Je moet als club toch wel minimaal 35m zelf incasseren.

25 mei 2022 om 10:15

Als je leest wat verschillende spelers in eredivisie moeten opleveren, mag je toch hopen dat Gakpo 40+ oplevert.

25 mei 2022 om 10:28

Als hij naar de BPL gaat dan moet 40 misschien wel mogelijk zijn. Of dat nu al lukt zonder dat hij zich heet laten zien in de CL of op een eindtoernooi is wel de vraag. 40+ is ook voor BPL clubs gewoon veel geld. En een speler uit de ED is en blijft een gok. Een CL campagne of succesvol groot eindtoernooi geeft dan wel enige zekerheid.

25 mei 2022 om 10:48

@Heide. Daarom zeg ik ook dat je als club minimaal 35m moet pakken. En alles daarboven dan verdelen. Als je het minimum op 40 of 45m legt, dan is er vrijwel geen reden voor Gakpo om voor het geld te blijven.

25 mei 2022 om 11:19

@heide040 als je leest wat Gakpo moet opleveren, mag je toch hopen dat sommige 60+ gaan opleveren.

25 mei 2022 om 11:49

Ja dat klopt wel alleen PSV heeft Europees gezien geen sterke naam meer. En dan bedoel ik niet vervelend maar Ajax heeft daarin wel het voordeel dat hun spelers meer opleveren. Die zijn getest en beoordeeld op champions leauge niveau.

25 mei 2022 om 12:39

Dat heeft ook een keerzijde. Dat zijn allemaal spelers die mee hebben geteerd op het succes van het collectief. Het is dan ook geen garantie dat al die Ajacieden die nu gaan transfereren moeiteloos mee gaan draaien in het buitenland.

25 mei 2022 om 23:31

Gakpo vindt ik echt in goeie speler hopelijk kan ie ook langdurig fit blijven

Haha het ED kan het altijd mooi beschrijven he. "Speciale financiële constructie". Alsof er een enorm plan door economen is ontwikkeld waar nooit iemand aan gedacht had. Terwijl het gewoon simpelweg een extra bonus is voor Gakpo als hij blijft. Niet meer niet minder. Buiten dat vind ik het toch een beetje dubbel. Ene kant zou het sportief geweldig zijn als hij blijft. Jongen van de club, leider in de aanval en een garantie op minimaal 1 topaanvaller volgend seizoen. Aan de andere kant weet ik niet of we echt financieel alles uit de kast moeten halen om hem te behouden. Is dat verantwoord? De selectie moet in de breedte nog enorm versterkt worden, waar ook een hoop geld voor nodig is. Is dat geld er al dan? Of vertrekken er gegarandeerd een paar anderen voor mooie bedragen, zoals Götze, Doan of Madueke? Maar ook voor hen moeten vervangers gehaald worden natuurlijk. Mocht er echt nu een club komen die 40 miljoen voor Gakpo wil neerleggen dan heb ik daar best vrede mee, maar als hij blijft zou dat ook fantastisch zijn. Mits er dan middelen zijn om wel de selectie te blijven versterken.

25 mei 2022 om 10:26

Lijkt me eigenlijk wel een één tweetje dat sangare al zo goed als verkocht is. Voor een gelimiteerde bedrag op te halen en zowat de gehele Engelse competitie heeft hem in het vizier. Met de inkomsten van sangare (37 mil) en vooral het niet uitgegeven kapitaal van vorig seizoen (53 miljoen verkocht en voor maar 14,5 uitgegeven) lijkt er genoeg kapitaal in de club om slagvaardig te zijn. Een nieuwe spits en goalkeeper hebben prioriteit maar als je Luuk voor een zacht prijsje (+/-5 mil) naar Eindhoven kan halen, haalt souza (6-8 mil) en een keeper (5-7 mil) die wel een bal kan stoppen dan ga je er kwalitatief op 2 posities enorm vooruit en van die Souza word ik echt enthousiast na het zien van wat beelden. Verder komt er natuurlijk ook wat kleiner kapitaal binnen in de vorm van sadilek (1.5), gotze (3.5), Bruma (4-5), doan (6-8) en hiervan kan je investeren in de breedte van je selectie door spelers zoals Swedberg, Timber, nieuwe rechtsback etc. Te halen.

25 mei 2022 om 10:45

Ja Liverpool schijnt opeens door te willen pakken met Sangare, omdat Tchouameni van Monaco niet zou komen. Maar goed, dat wisselt weer per dag. Sangare gaat in ieder geval een enorme klapper worden, dat is duidelijk. Mocht hij gaan. Dat zou wel verklaren waarom PSV Gakpo kan houden.

25 mei 2022 om 10:58

Of Sangare en Gakpo verkopen en elke cent van die twee transfers gebruiken om de hele verdediging + keeper op Teze na te vervangen. voor echte toppers, Mauro tel ik niet echt mee als verdediger die kan overal spelen.

25 mei 2022 om 11:36

@lampen.

Welke "echte topper" denk je dat naar Eindhoven wil komen?
Ze kunnen niet verdienen wat ze in het buitenland kunnen.
Winnen al jaren geen kampioenschap.
Hebben zich dit jaar aardig voor paal gezet door vanuit de CL direct te degraderen naar CfL en daar ook snel uit te vliegen.

Klinkt niet aantrekkelijk lijkt me.

25 mei 2022 om 11:43

Klopt inderdaad. Ik denk dat er nog hooguit spelers van Waddinxveen 4 willen komen. De rest niet. Man man man.

25 mei 2022 om 12:48

J3ro3n, niet doen. Onnodig provocerend. Directie degradatie is ook niet waar en ondanks dat ik het geen hoofdprijs vind, hebben ze dit jaar toch 2 prijzen gewonnen.

25 mei 2022 om 13:35

Jeroentje

PSV is uiteraard onaantrekkelijk voor Ajax supporters. Dat snapt iedereen op zich wel. In jouw ogen zou niemand met zijn gezonde verstand ooit voor een club als PSV spelen natuurlijk.

Maar in de praktijk blijken spelers daar totaal anders en een stuk genuanceerder over te denken. Spelers blijken vaak juist maar wat graag naar PSV te willen komen. Zelfs Ajaxspelers of voormalige Ajaxspelers!!! Nou, dat zegt eigenlijk direct alles.

PSV is gewoon een aantrekkelijke club voor heel veel spelers en potentiële toppers. En die redeneren niet als supporters.

25 mei 2022 om 11:15

Zit wel een duur addertje onder het gras voor PSV. Door een bonus bij vertrek af te spreken valt dit onder de fiscale excessieve vertrekregeling (gouden handdruk belasting). Stel hij krijgt 2 miljoen bonus, dan houdt hij er zelf 1 miljoen aan over, maar - naast de 1 miljoen belasting die Gakpo betaalt - moet PSV ook nog een strafheffing van 75% betalen. Kost PSV dus 3,5 miljoen. De schatkist is er goed mee, maar fiscaal is deze “constructie” heel ongunstig.

25 mei 2022 om 11:22

Ik heb zo het idee dat PSV intern wel een en ander aan kennis heeft die de fiscale voor en nadelen tegenover elkaar kunnen afwegen 😅 Bovendien is 'strafheffing' een vrij bijzonder gekozen term en klopt daarnaast je berekening niet. De heffing over een excessieve vertrekregeling wordt berekend over het bedrag boven het normbedrag. Die is gesteld op 568k. Dus als deze regeling in werking treedt kost het 2,5 miljoen, geen 3,5. 😉

25 mei 2022 om 12:08

De kopende club kan die 2M natuurlijk ook prima betalen waarna PSV de afgesproken transfersom verlaagd met 2M (houdt Gakpo waarschijnlijk netto meer over en kost het PSV niks), om maar een voorbeeld te noemen over hoe dit eventueel zou kunnen worden ontweken.

25 mei 2022 om 13:40

Erasmus

Jij doelt op die constructies die eerder ooit door Ajax en Feyenoord waren gebruikt en die door de rechter keihard werden aangepakt?
Yep, als je een bonus uitkeert (of iedere uitkering die door de fiscus als 'salaris' of als ínkomen' kan worden gezien) dan betaal je daar het hoogste tarief belasting voor. Maar als je een andere constructie doet en zorgt dat het niet (verkapt) loon is, dan niet.

En jij mag ervan uitgaan dat de juristen bij PSV dit niet alleen allang weten, maar ook al keurig hebben uitgewerkt hoe het dan wel kan. Zoals ik eerder zei, deze constructie is niet uniek, Wijnaldum onder andere profiteerde hier al van.

Dat het PSV 'kost' is evident, want het gaat om een deel van de transfersom. Maar dat PSV een constructie gaat afsluiten waarbij het meer kost dan ooit kan opleveren is gewoon niet waar.

25 mei 2022 om 15:58

Ik maak er geen welles-nietes van hoor - maar de regels van art 32bb LB zijn mij bekend, net als de uitspraak in de zaak Pelle/feyenoord. Helaas kost het wel zo veel geld voor de Nederlandse clubs, en trucjes zijn er niet anders dan dat je de bonus gaat uitsmeren over meerdere jaren voor het vertrek. En dat is nu net het probleem - Nederlandse voetbalclubs kunnen zich die hoge loonkosten niet veroorloven zolang ze niet weten of er een transfersom gaat komen en het risico bestaat dat een speler uit zijn contract loopt.

De term strafheffing is echt op zijn plaats - het is een dubbele heffing, zowel bij club als bij speler - zou niet weten welke term beter past.

25 mei 2022 om 16:03

@ Maykel24

Dat kan wel, maar dan zal de fiscus het nog steeds zien als loon dat van PSV komt. Zoek eens op transfer Aurelio Vidmar van Standard naar Feyenoord, FIOD-onderzoek (1995). Je kunt tekengeld ontvangen bij een nieuwe club, maar als dat een vervanging is van een overeengekomen bonus van je oude club...... Het lijkt er wel op dat PSV en Gakpo nu iets afspreken, dus zal de betaling wel worden gezien als nabetaald salaris en niet als tegengeld bij een nieuwe club.

25 mei 2022 om 16:06

@ Constant kante

Als er 40 mio transfersom wordt afgesproken met een club en de bonus voor Gakpo is 2 mio, dan zal PSV er geen 38 mio maar slechts 36,5 mio aan overhouden.

25 mei 2022 om 13:01

En vervolgens is dat bedrag het eerste waar Gakpo vanaf moet zien als de clubs niet uit de transfersom komen.

Dat hebben we al zo vaak gezien...Zou toch mooi zijn als ze een klasbak als Gakpo nog 1 jaar kunnen houden. Zou voor hem ook niet slecht zijn ivm WK. Ik zie Gakpo zo meekomen bij United, Liverpool, Arsenal of Bayern Munchen. Die goal van hem laatst tegen Feyenoord was van absurd hoog niveau. Zie hem graag afsluiten bij ASC Kara de club van zijn vader in Togo.

25 mei 2022 om 10:31

Ik zou hem ook wel bij Napoli willen zien als de vervanger van Insigne. Grote schoenen om te vullen, maar een schitterende club waar je net even iets meer tijd krijgt dan bij de clubs die jij noemt.

25 mei 2022 om 10:49

Oh kom op, United, Liverpool, Arsenal of Bayern is een niveau te hoog voor hem, waarbij Bayern (sane) en Liverpool (jota, Mane, Diaz en Minamino kunnen vanaf links komen) niet in hetzelfde rijtje genoemd mag worden met Arsenal (martinelli) en United (rashford en Elanga). Maar voor die clubs moet hij minimaal nog een tussenstap maken. Echter, meeste middenmoter Premier League clubs zijn redelijk voorzien van goeie linksbuitens, dus een andere competitie zal voor hem beter zijn. Als Diaby (interesse van Arsenal) en Paulinho (interesse van Ajax) weggaan bij Leverkusen, zou ik Leverkusen wel een goeie club vinden om die linksbuiten positie te vervullen. Spelen goed voetbal onder Seoane, goeie competitie, Champions league voetbal, en amper concurrentie.

25 mei 2022 om 11:01

Ik ben het eigenlijk met je gehele reactie eens behalve de suggestie voor Leverkusen. Leverkusen is een leuke club, maar doet nooit mee om de prijzen als het er op aankomt en voetbalt hooguit leuk mee in de Bundesliga.

Ik zou Juventus een mooie club voor hem vinden. Die hebben op dit moment geen enkele linksbuiten (?) en daar gaat voor volgend jaar weer best een mooie selectie staan die zo weer meedoet om de titel met een middenveld van Locatelli, Zakaria en Pogba en voorin Chiesa en Vlahovic met dus eventueel Gakpo. Daar zal hij het wel lastig krijgen omdat echt het absoluut hoogst haalbare is voor hem op dit moment, maar Juventus is natuurlijk ook geen absolute top meer.

25 mei 2022 om 11:06

Leuke club inderdaad maar vraag me af of Leverkussen bedragen van 30-40 miljoen neerlegt voor spelers. PSV zet volgens mij hoog in en ik denk dat 30 echt het minimale is en verwacht eigenlijk dat dit te laag is zelfs.

25 mei 2022 om 11:12

Maar is het noodzakelijk om nu voor de prijzen te spelen? Dat kan hij altijd later nog doen als hij de stap erop gaat maken na 2 jaar goed presteren. Dan is hij nog maar 25 jaar. Hooguit kun je proberen de DFB-Pokal proberen te winnen (hebben een aantal keren de finale gehaald) om vervolgens de Supercup binnen te slepen. Dat zijn wel redelijk haalbare prijzen voor Leverkusen. Juventus zal wel een mooie stap zijn, maar komt wel enorm veel druk bij kijken. Maar die hebben inderdaad geen goeie linksbuitens lopen, want nu wordt Kean, Bernardeshi, en Chiesa daar soms neergedumpt, alleen zijn dat van nature rechtsbuitens.

25 mei 2022 om 11:17

@memphisdepay - Ze hebben de laatste paar seizoenen bedragen tussen de 32 en 20 miljoen neergelegd. Hoogste transfer staat op Demirbay voor 32,5 miljoen. Voor Diaby gaan er geruchten dat er bedragen voor meer dan 60 miljoen op tafel gelegd moet worden. Paulinho is volgens mij rond de 15 miljoen. Maar ze zijn al geinteresseerd in Sinisterra voor 22 miljoen, dus ik denk dat Gakpo misschien inderdaad al te duur is.

Gakpo ziet ook wat Nous en Gravenberch gaan verdienen. Psv zal behoorlijk over de brug moeten komen. Ik las ooit eens wat Zahavi kreeg om te tekenen, los van zijn salaris
Gakpo zou kunnen zeggen. Elk bedrag boven de huidige transfersom is voor mij. Psv heeft dan misschien wel extra inkomsten uit plaatsing Cl.
Dan krijg je weer andere spelers die meer gaan eisen.
Een lastiige situatie, die je in de toekomst kan opbreken

Gakpo heeft uitstekende statistieken in de Eredivisie en lijkt tot op zekere hoogte de competitie ontgroeid. Fysiek moet hij nog stappen zetten en hij moet structureel goed presteren tegen topteams. Dan is een stap hogerop, waar je op beide vlakken uitgedaagd wordt, een logische optie. Zeker als je dan dit seizoen als PSV zijnde Champions League-voetbal misloopt. Dan heeft Gakpo weinig om voor te spelen. De titel is natuurlijk mooi, maar je moet uiteindelijk gaan spelen tegen Alexander-Arnold, Hakimi, Carvajal e.d. in plaats van tegen Bart van Rooij.

25 mei 2022 om 10:46

Ben ik niet helemaal met je eens. Gakpo heeft het uitstekend gedaan maar jij doet net alsof hij veruit de beste speler van de competitie is. Neem nou is een Depay, die liet echt veel meer zien bij PSV. Ik denk dat als hij blijft, hij volgend seizoen aan kan tonen dat hij de beste van de competitie is. Hij is net 23 een mooie leeftijd om nog een seizoen te knallen bij PSV en het wk mee te pakken. Ik denk dat hij net als zijn voorgangers weinig te zoeken heeft bij topclubs in het buitenland en zou het hem dan ook zeker niet aanraden om te doen. Dat je dan misschien geen cl speelt zal allemaal best hoor maar op Europa league speel je ook tegen aardige tegenstanders en ook dat is gewoon een mooi podium om je te laten zien. De miljoenen van de cl zijn natuurlijk hartstikke mooi maar ik denk dat er weinig eer valt te behalen voor PSV tegen de clubs van de backs die jij noemt. Dus of je daar een betere speler van wordt betwijfel ik, in het shirt van PSV dan.

Ik mag toch hopen dat we rond een bedrag van 40 miljoen niet aarzelen. Herinvesteren om die middelmaat die we overal verder in het elftal hebben te vervangen. Er moet een nieuwe spits, keepers, links/rechtsback en centraal achterin kwaliteit bij. Je kan wel met Gakpo aankomen in de Champions League maar als je vervolgens Philipp Max op links hebt en Mwene op rechts dan heb je daar niet zoveel aan.

Is het risico zo groot dan dat Gakpo naar een rechter stapt om, bij een gemelde club die marktconforme bedragen biedt, een transfer af te dwingen? Hij heeft immers net bijgetekend en geen clausule afgedwongen.

Deze keer geld van de provincie Brabant ipv. Gemeente Eindhoven. Of de ruimte onder de grond verkopen voor een metrolijn. Of zonnepanelen voor de gemeente Eindhoven plaatsen op het dak en naast en tussen de trainingsvelden. Krijg je Aad er gratis bij als 'boegbeeld' voor reclame-campagnes. 👍🏼😂

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. VertessenAanvaller246
M. DelangheKeeper00
J. DrommelKeeper260
O. BoscagliVerdediger284
P. MaxVerdediger251
P. MweneVerdediger193
A. ObispoVerdediger171
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

18 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 PSV 27 12 1 0
2020/2021 PSV 23 7 2 0
2019/2020 PSV 25 7 5 0
2018/2019 PSV 16 1 0 0
2017/2018 PSV 1 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Marcel Brands spreekt zich uit over situatie Luuk de Jong en PSV

Marcel Brands heeft zich op zijn eerste werkdag als algemeen directeur bij PSV uitgesproken over de mogelijke terugkeer van Luuk de Jong. Eerder waren het hoofdtrainer Ruud van Nistelrooij en technisch...Lees verder

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren