Van der Goot: ‘Daarom heb ik daar ook zo’n takkehekel aan’

Woensdag, 1 juni 2022 om 20:30Justus Dingemanse • Laatste update: 06:38

Ziggo-presentator Wytse van der Goot voorzag in aflevering drie van het tweede seizoen van Kopstukken vanuit Bar & Restaurant NOLA in Utrecht zijn eigen werk eens van commentaar. Na de strenge selectieprocedure haalden niet al zijn verhalen de uiteindelijke aflevering, maar daarmee mogen zij niet verloren gaan. In de bonusaflevering Fragmenten & Feitjes vertelt Van der Goot onder andere over zijn vak als commentator en zijn wens om een voetbalcomedy te schrijven en regisseren.

Door: Justus Dingemanse & Kevin van Buuren

In de hoofdaflevering vertelt Van der Goot waarom hij nooit Voetbal Inside zou willen presenteren. “Dat is Wilfreds programma. Niemand kan de chemie creëren die zij met zijn drieën hebben. Een briljant programma”, is zijn mening. In de extra uitzending gaat hij nog eens in op het succes van het praatprogramma waar hij zelf als beeldredacteur voor werkte. “Dan maakte ik die instartjes. Van Blatter die van het podium flikkerde.” Jaren later mocht de commentator als gast aanschuiven: “Je ziet toch dat, als de chemie tussen mensen werkt, je een onuitputtelijke bron van goede televisie hebt.”

Over zichzelf hoopt Van der Goot ook dat zijn bijdrage oneindig zal zijn. Het multi-talent bekleedt verschillende functies, maar daar springt er eentje uit volgens hem. “Als je een pistool tegen mijn kop houdt, kies ik altijd voor commentator. Presenteren en verslaggeven doe ik erbij.” Hij zou zijn plek achter de microfoon in de stadions dan ook voor niets verruilen. “Ik speel mijn eigen wedstrijd. Als die spelers uit de tunnel komen, dan ga ik ook. Je komt niet dichterbij dan als live commentator.”

Wytse van der Goot als presentator van Rondo bij Ziggo Sport

Toch hoopt hij met één bepaald programma de Nederlandse televisie te verrijken. “In Engeland hebben ze SoccerAM, gepresenteerd door Jimmy Bullard. Dat is mijn kijktip. Mijn grote droom is om dat programma ook in Nederland te maken, maar dat kost geld.” Zo klinkt Van der Goot niet erg hoopvol over zijn droomprogramma, maar de presentator heeft nog een plan B: het schrijven van een voetbalcomedy. “Als alles nou misgaat, zoals ik toch eigenlijk wel verwacht, ga ik dat doen”, lacht hij.

“Een soort van Luizenmoeder, maar dan over een trainer, of journalist, die in allerlei ongemakkelijke situaties terechtkomt. Dat lijkt me fantastisch”, zo schetst hij zijn idee. Ondanks dat humor schrijven moeilijk is, beschouwt Van der Goot zichzelf er wel geschikt voor. “Ik heb laatst zelfs een boekje gekocht waarin ik mijn ideeën opschrijf en slechte grappen maak. Ik wil ook wel helpen met regisseren, maar ik weet niet hoe dat allemaal in z’n werk gaat.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

De Ziggo-commentator denkt ook na over nieuwe vormen van voetbal beschouwen. “Nu zit je vaak toch met zijn tweeën aan een tafel en stel ik een vraag. Maar er moet toch ook een radicaal andere manier zijn?”, denkt hij hardop. Hetzelfde herhalende karakter herkent hij in de mixed zone. “Daarom heb ik zo’n takkehekel aan vragen stellen tijdens persconferenties. De beste vragen worden toch aan het begin gesteld. Gelukkig hoef ik dat niet zo vaak te doen.”

Van der Goot lacht liever om voetbal dan dat hij als een journalist achter de feiten aangaat. “Ik heb geen schuurpapier in mijn zak”, zegt Van der Goot. “Dat schuren vind ik niet nodig, en niet leuk.” Hij is een geboren commentator, die ook de kans kreeg omdat zijn vader al werkzaam was in Hilversum. “Maar ik heb veel ‘zoontjes van’ zien weggaan. Uiteindelijk gaat het om talent en de motivatie om jezelf het snot voor de ogen te werken. Ik dacht wel eens: leuk dat jij hier de kans krijgt, maar dat gaat niet lang duren.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

Poll

Vind jij Wytse van der Goot de beste commentator van Nederland?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door bongiorno)

Tja, ik vind commentatoren in Nederland vaak ongemakkelijk om naar de luisteren. Helemaal als ze weer zo'n vergezocht verhaal beginnen dat nergens naartoe leidt, plaatsvervangende schaamte.....

31 mei 2022 om 13:50

Ik heb dat liever dan dat geschreeuw van die Mark van Rijswijk. Die blert alles bij elkaar als de bal in de richting van het strafschop gebied gaat laat staan het doel in vliegt.

31 mei 2022 om 18:58

Aah zo heet die hij dus. Ik weet meteen over wie je hebt maar kan nooit op zijn naam komen..

Ik zap meteen weg als ik hem hoor of zet het geluid uit. Echt onuitstaanbaar die gast, schreeuwt bij elke kans zo hard alsof NL het WK heeft gewonnen..

Volgens mij doet hij net zo makkelijk het commentaar bij schaatsen..

31 mei 2022 om 14:06

En daar is naar mijn mening één iemand mee begonnen: sierd de vos. Van anderen val ik letterlijk in slaap. Wytse is mijn favoriet. Zeker niet de enige goede maar wel diegene waar ik het liefst naar luister. Van een Leo Driessen, Arno Vermeulen, Leo Oldenburger word ik niet vrolijk maar dat is persoonlijk!

31 mei 2022 om 14:09

Ik vind Wytse een aangename commentator. Kennis van het spelletje, fijne stem en heeft de focus op de match en niet op randzaken zoals andere commentatoren dat doen.

Leuk stuk hoor, maar volgens mij was dit 2 weken terug ook al gepost. Heb die quote over imposter syndroom al wel gezien iig.

31 mei 2022 om 18:39

Hoi Raedos, vorige week dinsdag was de uitzending van Kopstukken met Wytse van der Goot. Een week later volgt de 'fragmenten & Feitjes' bonusaflevering. Dit artikel hoort daarbij.

Met All Stars had je al een succesvolle voetbalkomedie. Dat had al aardig wat weg van e Luizenmoeder

SoccerAM is geweldig, vooral de compilaties van dat ze de ballen in de kruising schieten in die containers en dat Jimmy wereldgoals naspeelt. Zou ik zeker leuk vinden als Wytze zoiets op zou zetten, zolang er geen Bn'ers meedoen maar gewone mensen en voetballers. Maar de Engelsen zijn meester in dit soort programma's. Kortom kijken!

Wel een prima gozer die Wytse. Dat hij zich zo kwetsbaar opstelt terwijl die prima werk levert (naar mijn mening), zegt ook wel genoeg over zijn persoonlijkheid. Rondo is echt prettiger kijken sinds Jack daar weg is. Als Bas (van Veenendaal) het presenteert dan is het toch van een ander niveau. Die houdt zich veel teveel vast aan zijn draaiboekje qua onderwerpen en vloeien die overgangen qua onderwerpen minder natuurlijk dan wanneer Wytse het presenteert. Bas lijkt me overigens geen onaardige gast, maar dat kan hij wel veel beter doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren