Wytse van der Goot wijst beste sportpresentator van Nederland aan

Vrijdag, 27 mei 2022 om 21:10Justus Dingemanse • Laatste update: 15:05

In het tweede seizoen van Kopstukken ontvangt presentator Justus Dingemanse bekende gezichten uit de vaderlandse voetbaljournalistiek in Restaurant & Bar NOLA te Utrecht. Aan de hand van interessante anekdotes geven ze een kijkje in de mediawereld vol perskamers, zenderbazen en strakke deadlines. In deze aflevering neemt presentator Wytse van der Goot plaats in de stoel naast Justus, om zijn eigen tak van sport eens van commentaar te voorzien. Hij vertelt onder meer over zijn onzekerheid, de geweldige kanten aan zijn werk en waarom het niet verkeerd is om een ‘hoer van Hilversum’ te zijn.

Door Justus Dingemanse & Kevin van Buuren

Ondanks een verleden bij de toneelschool, doet Van der Goot niet meer aan generale repetities. Zodra hij tijdens het interview een kleine verspreking maakt, verbetert hij zich direct. “Het is ook irritant. Dan merk ik dat ik iets minder scherp ben en denk ik: corrigeren!”, zegt hij terwijl hij streng met zijn vingers knipt. In zijn werk als presentator en commentator is er regelmatig script en moet alles in een keer perfect: “Met mijn drukke schema kan ik niet altijd honderd procent zijn, maar dat wil ik wel.”

Als Van der Goot een foutje maakt, horen potentieel miljoenen mensen dat. Zo noemde de Ziggo-commentator ooit Ajax-trainer Erik ten Hag per abuis Jan van Halst, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Juventus. “Dat is uit mijn jeugd met Panini-plaatjes. Die twee kale Twentenaren, die zitten bij mij in één hersencel”, verklaart hij. “Ik neem aan dat mensen weten dat ik niet dacht dat Jan van Halst daar stond. Het was gewoon een menselijke fout, op een enorm klotemoment. Ik voelde me een paar dagen zó klote daarover.”

Wytse van der Goot aan tafel met Marco van Basten en 'Erik ten Hag'

Van der Goot is in het gesprek open over zijn onzekerheden. Tijdens zijn werk als commentator, presentator en verslaggever eist hij altijd het een foutloos optreden van zichzelf. Hij kan zich er dan ook mee identificeren als Justus naar het imposter syndrome verwijst. “Dat heb ik heel vaak. Je hebt continu het gevoel dat er iemand binnen kan stormen en zegt: ‘Zie je nou wel. We hebben het altijd al geweten. Je kan er echt geen zak van! Denk je nou echt dat mensen jou goed vinden?’” De sportverslaggever geeft aan dat ‘niet goed genoeg zijn’ zijn grootste angst is.

Hoer van Hilversum
Toch blijft Van der Goot ja zeggen tegen nieuwe klussen en uitdagingen. “Of ik dat allemaal kan omdat ik zoveel talent heb? Dat moet het wel zijn, ja”, grapt hij. De vergelijking met Wilfred Genee, die zichzelf ‘de hoer van Hilversum’ noemde, maakt hem niets uit. “Ik vind alles ook leuk om te doen. Al werk ik al lang voor dezelfde werkgever, Southfields. Die verhuurt mij, of verhoert mij, haha.” Tegenwoordig is Van der Goot het gezicht van Ziggo Sport, maar hij onderschat zijn tijd als beginnend beeldbandredacteur niet.

Wytse van der Goot naast Hélène Hendriks als presentator van FOX Sport Centraal

“Ik weet wat een bandredacteur doet. Ik ben ook nog productieassistent geweest, dus ik weet wat die moet doen om mij mijn werk goed te laten doen.” Zo klom hij op tot verslaggever bij wielerprogramma Tour du Jour en groeide door naar andere sportprogramma’s. Van der Goot weet niet of hij de kans tot dit alles had gekregen als zijn vader niet al werkzaam in Hilversum was. “Maar dat is niet de reden dat ik hier nu zit. Dat is omdat ik het beste van mezelf eis.” Dankzij die instelling zit de presentator vandaag de dag zelf aan het hoofd van de praattafels. Een plek die soms best intimiderend is.

Zo nam hij het praatprogramma Rondo over van icoon Jack van Gelder en zit hij daar vaak tussen voetbalgrootheden als Marco van Basten en Ruud Gullit, een positie die hij soms even moet relativeren. “Ga jij Marco van Basten even interrumperen? Dat is best lastig hoor. Dat zijn wel momenten dat ik heel goed besef hoe klein ik ben als presentatortje. Dan denk ik: dit klopt toch niet?” De gespreksleider geeft aan dat hij zich soms naar het einde ploetert: “Ik ben altijd opgelucht als ik weer goed door een programma ben gekomen. Ik geniet er wel van, maar ik wil het zo graag goed doen en ben er onzeker van of ik het dan wel goed doe.”

Jack van Gelder moest bij Rondo plaatsmaken voor Wytse van der Goot

Liefhebber aan het woord
Genieten doet hij nog altijd enorm van het spelletje. Hij omschrijft zichzelf als ‘een liefhebber aan het woord’. Een kijker en luisteraar die toevallig bekeken en beluisterd wordt. “Ik vind juist alles om het voetbal heen zo mooi. Mij hoor je niet snel over half spaces, daar heb ik niet genoeg verstand van. Maar wel wat er gezongen wordt, of over de nieuwe tribune.”

De liefhebber laat dan bijvoorbeeld een stilte vallen, wanneer het Liverpool-publiek You’ll never walk alone zingt. Voor zijn presentatie heeft hij een aantal regels: “Veel praten tot de aftrap, daarna stil. Eerst wat vette feitjes vertellen, maar wanneer die bal rolt wil ik zo min mogelijk zeggen.” Van der Goot kwam erachter dat deze vorm het beste werkt voor hem. “Ik heb ook wel eens de stijl van Sierd geprobeerd, met grappen en Spaanse zinnetjes, maar dat was niks voor mij.” Verder staat de presentator bekend om zijn zuivere stem en rijk gevulde zinnen.


Wytse van der Goot wijst de beste sportpresentator van Nederland aan

“Op de toneelschool leerde ik ademen, rust nemen, gronden – dus er echt staan. En een Engels woord dat belangrijk is: composure.” Collega-analist Rafael van der Vaart sprak ooit tijdens een uitzending bewondering uit voor de technieken van Van der Goot. “Wat praat jij toch goed. Jouw ademhaling, dat vind ik heel mooi”, zei de oud-international. “Ik vind het zo heerlijk om met Rafael te werken. Hij is goud, hè? Fantastisch.” Maar, de twee zijn het niet altijd eens, getuige het moment dat Van der Vaart eens dreigde weg te lopen tijdens een uitzending waarin Van der Goot een compliment gaf aan Timo Werner.

“Ik weet ook wel dat Werner niet Robin van Persie is. Alleen ik vond die afronding...” Hij haalt het doelpunt zich nog eens voor de geest. “Omdat Raf daar staat, zeg ik: ‘Hij lijkt wel een beetje op Van Persie, hè?’” Van der Vaart was het daar duidelijk niet mee eens. “Als je hem nog één keer met Robin van Persie vergelijkt, loop ik weg!” Het zijn de momenten waardoor de gastheer zijn werk nog jaren wil doen. Werk waar hij, ondanks zijn onzekerheden, door een breed publiek om geroemd wordt. Al blijft hij daarin relativeren: “Dit is wat ik doe. En wat ik goed kan, maar bekend worden is totaal geen drijfveer voor me.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door bazkie)

Vast off topic.. maar de foto met van Basten en TEN Hag?? Ik zou denken dat het van Halst was..

24 mei 2022 om 13:42

Haha kan niet uit je reactie opmaken of je serieus bent haha. Maar dat was juist de "grap" hij noemde tijdens een Ajax wedstrijd Ten Hag per ongeluk van Halst

24 mei 2022 om 13:43

"Zo noemde de Ziggo-commentator ooit Ajax-trainer Erik ten Hag per abuis Jan van Halst, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Juventus."

24 mei 2022 om 13:44

Als je het artikel leest dan begrijp je wellicht waarom ten Hag tussen quotes staat. Is bedoeld als humor.

Beste commentator en presentator in Nederland.
Geweldige sfeer weet hij altijd te creëeren

24 mei 2022 om 14:45

Eens. Heel fijn om naar te luisteren. Daar zou die Mark van Rijswijk eens naar moeten kijken. Die loopt al te schreeuwen als de bal over de middenlijn gaat en elke mooie goal daar wordt bij geblerd.....wat doet die nou weer!! Oren gaan kapot bij die vent.

24 mei 2022 om 16:42

Ben ik echt totaal niet mee eens. Vind hem een goede presentator, maar als commentator vind ik hem zeer matig. Ziet vaak de kleine details over het hoofd, en ziet pas dingen na 3 herhalingen. Maakt ook veel kleine foutjes door bijvoorbeeld niet te zien dat een paal de paal raakt dan zegt hij dat het een redding van de keeper was. Vind hem verder een prima kerel hoor, maar van voetbal snapt hij niet bijster veel.

24 mei 2022 om 19:44

100 procent met je eens. Betere hebben we niet in NL.

24 mei 2022 om 19:56

Z'n commentaar bij de 2-3 van City afgelopen week. Pure liefhebberij. Mooi!

26 mei 2022 om 10:52

Inderdaad. Zijn enthousiasme is niet gespeeld en komt echt over

Voor mij de beste commentator samen met Emile Schelvis van de Serie A. Beiden geven ze commentaar met veel passie.

24 mei 2022 om 14:10

Schelvis beschikt zeker over een goede hoeveelheid kennis van het Italiaanse voetbal en zijn passie is merkbaar, maar ik heb persoonlijk wel wat moeite met de negativiteit in zijn commentaar. Opmerkingen zoals ‘die bal gaat hij vast weer over het doel heen schieten.. en jahoor, alweer kansloos, en de volgende zal vast ook weer niets worden’ maakt hij voor mijn gevoel constant. Het lijkt soms alsof hij tijdens wedstrijden voornamelijk de spelers aan het afkraken is. Sinds dat die negatieve ondertoon me opgevallen is, lukt het me niet meer goed om naar hem te luisteren zonder dat ik voel dat het ook mij negatief beïnvloedt, haha. Om die reden vind ik Van der Goot een stuk fijner commentaar leveren.

25 mei 2022 om 16:00

Klopt, Emile heeft er een handje van zijn voorkeuren duidelijk te maken. Of in bepaalde gevallen een afkeer natuurlijk. Dat is gewoon heel jammer.

24 mei 2022 om 16:02

Inderdaad heide040 Emile Schelvis is wel echt een genot om naar te luisteren tijdens de Serie A en Coppa Italia. Ik snap niet dat zo veel mensen Emile niet kunnen hebben daar zijn kennis van het Italiaans voetbal echt ongekend is en heeft die ook een bepaalde passie wat ik bij veel commentatoren mis. Wytse in het algemeen maar voornamelijlk de PL, Siert de Vos bij de Primera en Emile Schelvis bij de Serie A

24 mei 2022 om 16:16

Vind emiel ook echt een enorme betweter die niet objectief is maar zijn eigen mening belangrijker lijkt te vinden. Ook vaak erg gemaakt enthousiast wil doen als er gescoord wordt. Een van de weinigen waar ik niet naar kan luisteren.

24 mei 2022 om 16:24

Als je geen Serie A liefhebber bent of deze competitie niet zo intensief volgt kan ik ergens begrijpen dat je Emile niet zo goed kan hebben. Maar wanneer de deze competitie enigsinds volgt en dat met name wedstijden tussen de top 10 is het wel echt fantastisch luisteren naar hem. Hij weet zo bizar veel van Italie en het Italiaans voetbal wat ik wel enorm leuk vindt om naar te luisteren.

24 mei 2022 om 20:22

Ik kan schelvis als commentator ook niet zo goed hebben, maar als hij aan tafel zit bij rondo kan ik hem dan wel weer waarderen

24 mei 2022 om 20:56

Ik kan Schelvis niet zo goed hebben omdat hij het charisma heeft van een natte krant. Hij slaat met zn analyses altijd de plank mis, zn opmerkingen zijn nooit grappig. Dan kan je van de geschiedenis en de huidige van de Serie A nog zo veel afweten, leuk commentaar geven kan hij echt totaal niet.

25 mei 2022 om 16:03

@weszol dat vind ik dan ook het jammer aan Emile. Hij heeft inderdaad een enorme schat aan kennis over Italië en de serie a, maar je hoort bij hem heel duidelijk zijn voorkeuren. Als hij objectief was dan zou het een geweldige commentator zijn. Zijn gebrek aan objectiviteit is wat het voor mij moeilijk maakt om naar hem te luisteren. Ik heb geen behoefte aan een commentator die voor mij bepaalt of iemand goed kan voetballen of niet.

De enige commentator waar ik van geniet in Nederland. Bij Aston Villa - City was die ook fantastisch. Je hoort de passie voor voetbal in zijn stem. Buiten zijn werk lijkt het mij ook een sympathieke en goede kerel.

Wederom prachtig stuk om te lezen, dit soort artikelen zijn echt mooi! Grappig dat vd Goot zich zo open stelt over zijn onzekerheid. Ik vind dit echt een verademing van presentatoren. Ik kan hem veel beter hebben dan Jan-Joost. Daarnaast vind ik zijn stem als commentator ook fijn om naar te luisteren.

Daarnaast complimenten naar Voetbalzone, dit soort rubrieken zijn echt fantastisch om te lezen!

24 mei 2022 om 14:02

Tof om te horen, thanks altf4!

Beste commentator van NL.
Lekker neutraal ook altijd, behalve met Europees voetbal met een Nederlands team uiteraard. Maar dat mag en is logisch natuurlijk.
Verder een leuke sympathieke vent net als zijn vader, die oudere lezers ook wel zullen kennen.

24 mei 2022 om 15:24

Ik sluit mij daar volledig bij aan Jerry! Wytse heeft een zeer prettige stem met een goed geluid en is inhoudelijk zeer sterk. Weet wanneer hij dingen moet zeggen, grappen kan maken en even stil moet zijn. Daarnaast een goede presentator van buitenlandse wedstrijden en bij Rondo ook een goede talkhost.

25 mei 2022 om 16:05

Heb bij hem toch wel een lichte voorkeur voor Liverpool kunnen ontdekken hoor. Maar dat is tegenwoordig bij vrijwel iedere commentator, presentator of analist in Nederland het geval.

27 mei 2022 om 00:26

Vind je? Bij de 3-2 van City tegen Aston Villa was dit niet echt te merken.

Beste commentator van NL! Na Pulisic was ik even klaar met hem, maar hij heeft zijn achterstand ruimschoots omgebogen naar een voorsprong. Ook de aflevering in de Cor Potcast met hem erin is leuk, mooi om te zien hoe hij het publiek en de emotie de ruimte geeft!

Topper die Wytse, heerlijk dat CL seizoen kijken met die gozer. Zeurt niet overal door heen is geen negatieve rotgozer en geeft commentaar met de beleving die jezelf ook voelt. Echt een topper. Leuke dingen dit VZ!

Wytse is voor mij altijd gekoppeld aan het magische CL-seizoen 18/19 van Ajax. Het aanstekelijke enthousiasme afgewisseld met, zoals hij zelf ook benoemt, af en toe stil kunnen zijn.

Leuk VZ, ik kan dit soort content zeker waarderen, meer van dit en minder Derksen en vdgijp svp!

Leuk en interressant interview, graag vaker meer van dit! Ben persoonlijk ook wel erg van deze man gecharmeerd als commentator. Fijn om te zien dat hij ook door Ziggo op waarde geschat wordt.

Wytse moet het eigenlijk bij presenteren houden, als commentator vind ik hem erg matig. Snapt het spelletje niet en ziet de kleine details niet, die bijvoorbeeld een Sierd de Vos wel ziet, bepaalde aannames, loopacties etc. Heeft vaak meerdere herhalingen nodig voordat hij iets ziet, en daar kan ik mij ontzettend aan storen.

Sierd de Vos is voor mij nog steeds de enige voetbal commentator die echt het spelletje snapt, maar ik kan wel begrijpen dat sommigen zijn manier van praten irritant vinden.

24 mei 2022 om 16:54

Wat een onzin. Wytse is een goede commentator en in mijn ogen veel beter dan Sierd. Dat Sierd af en toe keihard koekoek roept na een panna vind ik dan weer overdreven. Daarnaast wordt er af en toe een mooi doelpunt gemaakt en is Sierd nog bezig met de restaurants in Valencia.

24 mei 2022 om 18:25

Dat is dus wat ik zeg. Ik snap dat mensen dat niet kunnen waarderen van Sierd, maar Sierd snapt het spelletje een stuk betere dan Sytse als hij serieus is en en Sierd ziet de kleine details, die Sytse niet ziet.

24 mei 2022 om 18:34

Wie is die Sytse waar jij het over hebt?

24 mei 2022 om 18:43

Telefoon autocorrect 😉

24 mei 2022 om 21:18

Ik vind Sierd de Vos by far de meest verschrikkelijke commentator die je kan hebben. Hij is na dat koekoek gebeuren compleet doorgeslagen en wil er vooral een Sierd show van maken. Het moet echt een goede wedstrijd zijn wil ik blijven kijken als hij commentator is anders ga ik liever nog wat anders kijken.

25 mei 2022 om 14:00

Waardeloos is sierd snap het spelletje juist totaal niet. Tijdens een actie is hij aan het praten over waar de neef van Maradona ooit vis gegeten heeft.

26 mei 2022 om 22:56

Ik raad je aan om de hele aflevering eens te beluisteren. Daar zegt Wytse zelf ook dat hij niet teveel op het spelletje in gaat omdat hij daar simpelweg het ''verstand'' niet van heeft en voorkeur geeft aan alles eromheen. Zaken als fans, stadions, sfeer en alles wat er bij hoort. Uiteindelijk is het ook persoonlijke voorkeur. Ik hoef van Sierd niet te weten wat halfspaces zijn, ik wil gewoon een voetbalwedstrijd zien met enthousiast commentaar, daar is bij Wytse garantie op.

27 mei 2022 om 18:28

Ach hou op man. Vooral jij als barca kijker moet weten dat sierd alles behalve een goede commentator is. Ik stoor mij er super erg aan hoe sierd de Nederlanders constant in bescherming neemt. Zelfs dest word in bescherming genomen als Amerikaan. Elke wedstrijd van Barcelona zegt Sierd dat pedri en frenkie, of gelijkwaardig zijn, of dat frenkie beter is. Heb liever een wytse.

'Die verhuurd/verhoerd mij', serieus?? Wat een niveau zeg.. Een werkwoord goed vervoegen, hoe moeilijk kan het zijn? Niveautje schoolkrant dit..

24 mei 2022 om 16:52

Snap je 'm echt niet?

24 mei 2022 om 20:08

Verhoerd word hier natuurlijk genoemd door Wytse zelf als grap. Hij zegt hier verhoerd i.p.v verhuurd omdat hij word vergeleken met Genee, wie ook wel "de hoer van Hilversum" word genoemd.

Lekker nuchtere en relaxede presentator. Kijk en luister graag naar hem.

Wytze is een verademing, zijn parate kennis over spelers is top, praat niet teveel en kan van Basten, Gullit, Mulder en andere analisten bij Ziggo Sport prima aan.
En als hij een foutje maakt, geeft hij dat onmiddellijk toe en corrigeert zichzelf in de uitzending.
De beste verslaggever en interviewer die er momenteel is.

De podcast is een hele leuke aanvulling op de artikelen. Complimenten!

Fijn dat je hebt besloten om niet sierd na te blijven doen. Een 2e kan ik echt niet aan.

Als commentator en presentator zeker niet slecht maar hij kruipt zowat elke week in Van Basten zijn reet. Een idool hebben is prima maar als presentator hoeft hij dat niet zo te laten blijken is mijn mening

Chille gast wel, valt niet op dat hij zo onzeker is!

Mensen die Sierd beter vinden dan Wytse zijn wat mij betreft geen voetballiefhebbers. Waar Sierd mensen afleidt van de wedstrijd met zijn verhaaltjes, neemt Wytse je juist mee in de wedstrijd en zorgt hij dat je de wedstrijd optimaal beleeft. Dat is een talent. Eentje die, vooral in Nederland, maar weinig bezitten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren