Borussia Dortmund neemt afscheid van trainer Rose; opvolger staat al klaar

Vrijdag, 20 mei 2022 om 12:43Jordi Tomasowa • Laatste update: 13:46

Borussia Dortmund neemt per direct afscheid van Marco Rose, zo meldt BVB via de eigen clubkanalen. Dit is het resultaat van een seizoensevaluatie waaraan Rose deelnam met algemeen directeur Hans-Joachim Watzke, sportief directeur Michael Zorc, Sebastian Kehl en Matthias Sammer. Volgens Sky Deutschland wil Dortmund Edin Terzic dit weekend al als opvolger presenteren.

"Deze dag is niet gemakkelijk voor ons allen, want de onderlinge waardering was, is en blijft groot", zegt Watzke. "Na een seizoen dat om verschillende redenen onbevredigend was, moesten we beseffen dat we op veel deelgebieden niet het maximum uit onze mogelijkheden hebben gehaald." Watzke, Zorc en Kehl bedanken Rose voor zijn werk en zijn 'grote inzet'.

Rose heeft op de officiële clubwebsite van Dortmund ook gereageerd op zijn vertrek. “Ondanks een moeilijk seizoen met veel onzekere factoren, was ik overtuigd van onze aanpak. Tijdens ons gesprek groeide bij mij de indruk dat de honderd procent overtuiging van alle verantwoordelijken er niet meer was. Uiteindelijk hebben we daarom samen besloten de samenwerking te beëindigen", aldus de 45-jarige oefenmeester.

Sky Deutschland meldt dat de Duitse club Edin Terzic komend weekend wil presenteren als opvolger van de ontslagen Rose. Terzic is momenteel werkzaam als technisch directeur bij Dortmund. In het verleden was hij al eens een half seizoen hoofdtrainer bij die Borussen, waar hij ook 2,5 jaar als assistent-trainer fungeerde van Lucien Favre.

Rose trad in juli 2021 in dienst als hoofdtrainer van Borussia Dortmund. In zijn eerste en enige seizoen bij de Duitse topclub eindigde hij tweede in de Bundesliga op acht punten van kampioen Bayern München. In de Champions League werd Dortmund uitgeschakeld in de groepsfase in een poule met Ajax, Sporting Portugal en Besiktas, waarna de ploeg in de Europa League het onderspit delfde in een tweeluik met Rangers FC. In de DFB-Bokal strandde Rose begin dit jaar in de achtste finales tegen FC St. Pauli. De Duitse oefenmeester was eerder actief als trainer bij RB Leipzig en Borussia Mönchengladbach. Dortmund is al de vijfde Bundesliga-club die na afloop van het seizoen afscheid neemt van zijn trainer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

88 reacties (laatste reactie door hakimziyach22)

Hoewel het nooit een heel gelukkig huwelijk was, had ik dit ook niet verwacht.

Ben benieuwd wie er naar voren geschoven wordt. Wellicht weer Terzic?

20 mei 2022 om 12:55

Alle fans willen Terzic weer terug dus denk het haast wel. Zie ook niet zo 123 een andere geschikte kandidaat

20 mei 2022 om 13:00

Lijkt inderdaad Terzic te gaan worden, qua voetbal vond ik het toen ook niet eens top. Maar hij bracht er wel pit en power in.

20 mei 2022 om 13:09

Precies Baron, kan me bijvoorbeeld de afstraffing tegen Stuttgart nog wel herinneren. Maarja, hij staat er wel goed op bij de spelers.

20 mei 2022 om 13:18

Ik vond Terzic echt geen bijzondere coach, maar zoals je zegt bracht hij inderdaad veel pit en power in het elftal. Dingen die ik onder Rose toch absoluut niet zag. Verder hoop ik dat dat dan maar een jaarlijke oplossing is en dan een vervanger weten te halen.

20 mei 2022 om 12:59

Ralph Hasenhuttl lijkt me perfecte optie. Doet het uitstekend bij Southampton en heeft herkenbaar speelstijl dat bij Dortmund past.

20 mei 2022 om 13:07

Uitstekend? Southampton staat 15e. Ja het is een goede coach met een leuke speelstijl, maar het is niet zo dat hij dit seizoen uitstekend presteert.

20 mei 2022 om 13:37

Verloor die Hassenhutl dit seizoen ook al geen 2x met 9-0 of zoiets? Hij doet het degelijk bij Southampton maar zeker niet 'uitstekend'.

20 mei 2022 om 13:49

Zermatt heeft gewoon een punt. Gepromoveerd met een middelmatig Ingolstadt, daarmee 11de geworden in de BL en met Leipzig in hun debuut seizoen van de BL 2de geworden en zelfs herbstmeister geworden.

20 mei 2022 om 13:52

Hassenhutl verloor inderdaad meerdere malen heel dik, maar het blijft wel een goede coach. Met de juiste spelers kan die het heel goed gaan doen bij Dortmund.

20 mei 2022 om 19:12

Veel te wisselvallig voor zo'n grote club. Speelt ook puur kamikaze voetbal. Leuk als het lukt, maar als het niet lukt krijg je ze gewoon onwijs om de oren, omdat hij z'n teams dan doodleuk op dezelfde manier door laat spelen. Tegen Spurs aan het begin van het seizoen kon je dat al goed zien. Daar werd met zo'n onwijs hoge lijn gespeeld, tegen een team dat ijzersterk is op de counter. Kane kon de hele tijd z'n trademark steekballen op Son versturen, en er was niemand die hem bij kon benen. En op geen enkel moment dachten ze eraan om dat te veranderen. En diezelfde mentaliteit zag je een paar wedstrijden later toen nota bene Manchester United, in dramatische vorm, er 9-0 overheen ging. Zoiets kan bij een Southampton, maar niet bij een club van het niveau Dortmund.

20 mei 2022 om 19:20

Spurs dit seizoen...? Southampton speelde thuis gelijk tegen Spurs (1-1) en won uit van Spurs (2-3)...

20 mei 2022 om 20:29

Omdat Spurs onder Nuno een drama was. Maar ik pak die erbij omdat dat mijn referentiekader is als Spurs fan. Ik zeg nergens dat Spurs won. Mocht je daar een voorbeeld van willen, seizoen daarvoor, met José en Hasenhutl, 5-2. Die man speelt nog steeds continu hetzelfde met z'n team. Net als Bielsa met Leeds. En bij zo'n clubs kun je nog afwisselen tussen afdrogen en afgedroogd worden, maar bij het kaliber van Dortmund kost dat je je kop. Zie ook Bosz, bij Dortmund nota bene.

20 mei 2022 om 21:21

Southamton speelde gelijk en won van Spurs van Conte. Niet van Nuno. Hasenhuttl heeft bij leipzig ook gewoon goed gedaan. Hij kan prima mee bij Dortmund.

20 mei 2022 om 21:29

Hasenhuttl heeft bovendien vaak genoeg park the bus voetbal gespeeld, zoals tegen City en Liverpool. Complete onzin dus om te zeggen dat Hasenhuttl kamikaze speelt.

Was te verwachten Dortmund speelde onder hem niet beter dan onder de vorige trainer. Op cruciale momenten hebben ze verzaakt om het Bayrn lastig te maken.
Maar zijn opvolger gaat het zonder Haaland lastiger krijgen

Aan de ene kant te begrijpen, maar aan de andere kant is je sterspeler een aantal weken geblesseerd geweest waardoor het niet helemaal bij Dortmund eruit kwam. Jammer had het niet verwacht

Dit had voor Ten Hag een wellicht interessanter project geweest! Praat vloeiend Duits, heeft al eerder in Duitsland gewerkt, Dortmund is een stabielere club als Manchester United, Dit was een ideale opstap geweest naar zijn droombaan bij Bayern, Zou in Twente kunnen blijven wonen etc.

20 mei 2022 om 12:49

Precies wat ik ook al een tijdje roep

20 mei 2022 om 13:36

Is het echt nodig om dit te zeggen?

20 mei 2022 om 13:56

Maar dan gaan we er vanuit dat Dortmund geen contact heeft gelegd met Ten Hag en geen navraag heeft gedaan of hij beschikbaar/interesse heeft/had?

Ik denk dat een club als Dortmund echt wel interesse heeft getoond bij het management van Ten Hag - maar denk dat die heeft aangegeven graag naar Man United te gaan of de boot een beetje heeft afgehouden.

De opvolger staat al klaar dus ze hebben echt wel lijntjes uitgegooid.

20 mei 2022 om 12:50

Mocht Ten Hag het naar behoren doen bij Man United weet ik zeker dat Bayern nog wel langs komt. Hangt wel af van wat Nagelsmann en eventueel Klopp(ideale trainer) gaan doen.

20 mei 2022 om 12:54

Het is alleen lastiger om het goed te doen bij United dan bij Dortmundt

20 mei 2022 om 12:58

Is dat zo? Ze zijn dit seizoen 2e geworden en de trainer wordt ontslagen. Dus eigenlijk alleen met kampioenschap doet de trainer het daar kennelijk goed. Succes daarmee

20 mei 2022 om 13:01

Nee Ronaldinges, er is verschil van inzicht. Dortmund zal vandaag Özcan presenteren als nieuwe speler en daarin is Rose niet gekend. Hij vindt dat er tekort overleg is geweest in de, tot nu toe goede, transfer met Kehl.

20 mei 2022 om 13:03

Tweede geworden inderdaad maar het seizoen en het spel waren gewoon erg matig. Uitgeschakeld in de CL in misschien wel de zwakste poule, daarna afgeslacht door Rangers en ook niet in de buurt kunnen komen bij een relatief zwak Bayern en daar bedoel ik mee een zwakker Bayern dan in de jaren ervoor.

20 mei 2022 om 13:03

De CL was één groot drama. Vervolgens in de EL vliegen ze er meteen uit tegen Rangers. In de DFB pokal verliezen ze al in de 8e finales va. St. Pauli. Denk dat die resultaten zwaarder wegen dan het kampioenschap.

20 mei 2022 om 13:54

Tweede met Dortmund is gewoon het hoogst haalbare. De titel zou op dit moment geen doel moeten zijn, maar eerder een verrassing wanneer je het wel behaalt. Er is echter een verschil in tweede worden met goed voetbal en 2e worden met zaadvoetbal.

20 mei 2022 om 15:40

Het ontslag zal het komen door de eindstand in de Bundesliga. 2e is een goed resultaat.
Het zal eerder op basis van de prestaties in Europa zijn en of ze het idee hebben dat het komend seizoen beter zou worden

20 mei 2022 om 13:00

Bosz kon ook goed Duits vgm. Destijds vond iedereen Dortmund ook een perfecte club voor hem na Ajax. Op bestuurlijk niveau is Dortmund wellicht iets stabieler, maar sinds het ontslag van Klopp hebben ze 4 of 5 trainers ontslagen. United in die tijd 2. Daarnaast is Dortmund gewoon een stuk kleinere club.

20 mei 2022 om 13:05

Ik was ook voor Man U gegaan, als het daar lukt heeft hij iets geflikt wat niemand had verwacht!

20 mei 2022 om 13:10

Ten Hag had daar geen tijd gekregen net als Bosz. Ze zijn daar veel te ongeduldig.

20 mei 2022 om 13:51

Soccerfan, bij ManU zijn ze ook niet echt bepaald geduldig nadat Ferguson is vertrokken.

20 mei 2022 om 14:30

Dat is echt onzin, Tygo82. Alleen Moyes is redelijk snel ontslagen. Van Gaal, Mourinho en Solksjaer hebben alle drie heel lang mogen aanmodderen voordat ze eindelijkt ontslagen werden. Zij hebben alle drie erg lang de kans gekregen. Dus ik denk dat dit met Ten Hag ook wel goed gaat komen.

20 mei 2022 om 13:25

Wat valt er te halen? Je wordt nooit kampioen in Duitsland tenzij je Bayern heet.

20 mei 2022 om 13:30

Dortmund is een club zonder enige ambitie om iets te winnen

20 mei 2022 om 13:39

@parasite: ambitie zullen zeker wel hebben maar ze slagen er gewoon niet vaak in. Net zoals 95% van de BuLi clubs aangezien Bayern al 10 jaar op rij de titel pakt.

In Duitsland speel je voor de 2de plaats. In de CL heeft Dortmund geen enkele kans dus zoveel blijft er dan niet over toch?

20 mei 2022 om 13:57

Het probleem bij Dortmund is gewoon dat ze hun beste spelers vaak na 1 of 2 seizoenen alweer weg doen. Weetje die spelers langer te strikken kun je ook gaan bouwen. Dit gebeurt alleen niet wanneer je een traimer hebt die Dortmund laat voetballen zonder idee erachter.

20 mei 2022 om 16:45

Parasite,
Alsof je met Man United wel kampioen wordt?

In Duitsland heb je inderdaad Bayern voor je. In Engeland heb je Man City, Liverpool en Chelsea voor je. Daarnaast doet een Tottenham of Arsenal ook niet onder voor Man United. Dus beetje onzin opmerking.

En je zegt club zonder ambitie? Je speelt wekelijks voor 80.000 man dus snap niet waar jij deze onzin vandaan haalt.

Niveau hier bij voetbalzone is laatste jaren zo gezakt. Zonde...

20 mei 2022 om 15:07

Is het dan echt een interessanter project? klinkt eerder als een makkelijker project en iets waar hij minder snel zou kunnen falen, maar ook iets waar minder werk te doen is en minder te winnen en te bereiken valt.

20 mei 2022 om 18:24

Faalt hij bij Man United dan kan hij altijd nog naar deze club vanwege de argumenten die jij noemt. Faslt hij bij Dortmund dan zie je hem de komende 15 jaar niet bij United. Daarnaast kan hij in Manchester de komende 2/3 jaar een elftal (stapsgewijs) volledig gaan vormen met een aanzienlijk budget wat jaarlijks beschikbaar is.

Slimme keuze. Heeft gewoon totaal niet gebracht wat die bij Munchen Gladbach wel kon brengen. Ben benieuwd wie nu de trainer gaat worden.

20 mei 2022 om 12:54

Rose weer snel terug naar gladbach!

20 mei 2022 om 12:59

Aub niet, gepasseerd station. Mooi Favre ophalen

20 mei 2022 om 12:56

Ralph Hasenhuttl zou een topper zijn voor Dortmund! Doet het uitstekend bij Southampton met duidelijke speelstijl dat bij Dortmund past (Red Bullen voetbal (Klopp stijl))

20 mei 2022 om 13:10

Krap boven de degradatiestreep in Engeland, niet heel indrukwekkend toch?

Zo dat is snel.... Na een seizoen afscheid nemen nadat hij het nog redelijk deed (uitschakeling CL buiten beschouwing gelaten).

20 mei 2022 om 12:55

Redelijk deed? Betonvoetbal op de mat gelegd, uitgeschakeld door Sankt Pauli in de beker en afgeslacht door Ajax, Sporting en Rangers in Europa.

20 mei 2022 om 12:59

@derkaiser123

Als je het zo bekijkt dan wel, maar hij had ook geen Haaland voor x-aantal maanden toch?

20 mei 2022 om 13:23

Wanneer je als trainer 100 procent afhankelijk bent van 1 speler heb je het niet echt heel goed gedaan.

Nou, dat lijkt me wel een goede plek voor Pascal Janssen, toch?

20 mei 2022 om 13:40

Voor het 2e team?

20 mei 2022 om 13:58

Vind ik ook prima, als hij maar weg gaat bij Az... .

Is een verassing had hem nog wel een jaar gegund en verwacht misschien de oud trainer van hoffenheim

Het was wel een saai jaar maar ‘t komt toch vrij onverwacht dit

Danke Marco , alle 3 zijn we erop achteruit gegaan van je stap vorig seizoen. Het zij zo! Opnieuw beginnen

Dat vind ik jammer. Ik had hem graag verder gezien bij BVB. De kans is groot dat Dortmund beter zou presteren volgend seizoen

Peter Bosz-scenariootje met Arend Martijn Slot upcoming?

20 mei 2022 om 13:13

Zou ook een mooie club zijn voor hem inderdaad! Kans is alleen vrij groot dat Dortmund voor Bo Svensson als trainer gaat

20 mei 2022 om 13:21

Zou kunnen, ik volg de BL niet heel intensief. Zou het als Slot zijnde sowieso niet doen. Hij heeft het keurig voor elkaar. Blijft-ie nog twee jaar bij Feyenoord en pakt-ie eens een titel, beker of opnieuw een mooie prestatie in Europa, dan is zijn krediet een stuk dikker om bij een club als BVB binnen te komen dan nu.

Hmm, Ten Hag dan toch iets te snel voor United gekozen?

20 mei 2022 om 13:11

Nee. Bij Man Utd gaat hij de tijd krijgen. Bij de fans en de club zelf. Bij Dortmund zetten ze je meteen al op straat als het niet meteen loopt. Bosz kreeg ook geen tijd om zn spel erin te slijpen.

20 mei 2022 om 21:39

Precies. Dortmund heeft sinds 2017 liefst 6 verschillende trainers gehad. (Bosz, Stoger, Favre, Terzic, Rose, Terzic). Gewoon 6 trainers in 5 seizoenen dus.

21 mei 2022 om 11:51

Zowel Stöger als Terzic waren interim trainers.

20 mei 2022 om 13:22

Als je te bang bent voor het afbreukrisico bij United ben je sowieso ongeschikt als voetbaltrainer en nooit de top halen. Kleinere clubs als Dortmund zal dan je plafond blijven (waar je ook gewoon kan mislukken).

Vreemd argument. Dus omdat Bosz geen tijd krijgt, zou Ten Hag het ook niet krijgen? Manchester United heeft - als ik jouw woorden moet geloven - ook geleerd om geduld te betrachten, waarom zou Borussia Dortmund dat vermogen niet hebben? Met zijn staat van dienst denk ik dat ze bij Dortmund Ten Hag er ook niet voor de kerst al uit zouden schoppen als het even niet loopt daar.

20 mei 2022 om 13:31

Het is niet alleen bosz he. Bosz wordt genoemd puur en alleen omdat hij ook een bepaald spel speelt wat altijd tijd nodig heeft. Net zoals Ten Hag. En als zelfs anders trainers de tijd al niet krijgen bij Dortmund. Man Utd heeft aangegeven dat hij de tijd zal krijgen. De Fans roepen massaal dat Ten Hag de tijd moet krijgen en dat ze vol achter hem blijven staan. Altijd een betere keuze dan Dortmund.

20 mei 2022 om 13:52

Man Utd heeft bij elke trainer sinds Ferguson gezegd dat ze de tijd krijgen. Om ze vervolgens allemaal binnen twee seizoenen te ontslaan.

20 mei 2022 om 14:09

Je kan zeggen wat je wilt, maar een Solksjear, Van Gaal en Mourinho hebben veel meer tijd gekregen dan de prestaties rechtvaardigden. Ik heb niet het idee dat Man Utd trainers te weinig tijd geeft.

20 mei 2022 om 18:13

Welke zijn binnen 2 seizoenen ontslagen?

Het vertrek van Rose begrijp ik, maar waarom Terzic als opvolger? Zijn periode als interim trainer was ook niet echt een succes

20 mei 2022 om 15:15Terzic is een matige trainer van het niveau Van der Brom, Rene Hake en Frank Wormuth. Dit terwijl er zoveel goede trainers voor Dortmund beschikbaar zijn: Bo Svensson, Arne Slot, Gallardo, Jaisle, Xabi Alonso etc.

20 mei 2022 om 16:20

Arne Slot is niet beschikbaar. Die moet lekker in Rotterdam blijven

20 mei 2022 om 21:35

Hasenhuttl mag daar ook wel tussen staan.

Marcelo Gallardo halen van river plate doet het daar ontzettend goed jonge talent volle trainer!!!

Hier had ten Hag dus op moeten wachten. Moet Dortmund natuurlijk ook willen.

Toch wel raar want rose was bij gladbach echt goed, je zou dan verwachten dat je met beter materiaal ook beter gaat spelen. Helaas was dit niet het geval.

Hoeveel van de laatste 5 a 6 trainers hebben t daar langer dan twee seizoenen uitgezeten eigenlijk? Krijg t idee dat die allemaal na 1,5 seizoenen max al weg zijn gegaan of zijn ontslagen

Nu vind ik het jammer dat Schreuder is aangesteld. Rose was voor Ajax echt een toptrainer geweest. Tactisch ijzersterk en kan wedstrijden naar zijn hand zetten met wissels. Iets waar TH altijd in faalt.

20 mei 2022 om 23:48

Marco Rose tactisch ijzersterk? Die heeft er dit seizoen echt een potje van gemaakt bij Dortmund…

21 mei 2022 om 00:32

Dat valt reuze mee. Hij is gewoon simpel 2e geworden en heeft maanden zijn beste speler gemist. Ja hij is tactisch heel sterk, alleen zijn materiaal was gewoon matig en hij had bonje met het bestuur. De nieuwe trainer krijgt gelijk allerlei versterkingen. Ik had hem laten staan.

21 mei 2022 om 08:54

Sowieso had Ajax gewoon naar het buitenland moeten kijken. Als je ziet waar Ajax staat en verder naartoe wil groeien, een stevige positie in de Europese subtop, dan kan je niet in ons kleine Nederlandse vijvertje blijven vissen. Ik houd mijn hart vast met Schreuder, maar ik laat me graag verrassen.

21 mei 2022 om 09:00

Ja eens, dit was het moment om lef te tonen en kijken in hoeverre je aantrekkingskracht is gegroeid ten opzichte van 5 jaar geleden. Ajax staat nu weer volledig op de kaart, is top 10 van Europa en het is gewoon een hele interessante job, met een vaste filosofie en geweldige jeugd. Iemand als Gallardo, Hjulmand of zelfs Bielsa had ik graag gezien. En Rose dus ook..

Toen ik hoorde dat Dortmund hem overnam van die Fohlen, zag ik de bui al hangen. "Dit gaat niet goed" was het eerste wat ik zei en ziehier...ik heb wederom gelijk. Het is niet dat ik het hem niet gunde hoor maar zo snel Gladbach weer te verlaten vond ik gewoon absurd. Maar ach...hij is niet de enige die ontslagen is in de Bundesliga dus hij zal wel weer een plekje krijgen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

0 fans
Coach, 45 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren