Affluiten in minuut 86 en 90 heeft geen gevolgen: FIFA wil Sikazwe op WK

Donderdag, 19 mei 2022 om 17:30Shane Jebbink • Laatste update: 17:33

Janny Sikazwe is een van de scheidsrechters die door de FIFA is aangewezen voor het WK in Qatar. De arbiter is onder meer bekend geworden na het nemen enkele controversiële beslissingen tijdens het Africa Cup-duel tussen Tunesië en Mali van begin 2022. Ondanks diverse discutabele optredens is de leidsman dus 'gewoon' welkom op het WK.

Sikazwe werd een veelbesproken persoon na opmerkelijke minuten in het Afrika Cup-duel tussen Tunesië en Mali (0-1). De scheidsrechter besloot na 85 minuten en 10 seconden af te fluiten voor het einde van de wedstrijd. Na veel onbegrip en protest door de Tunesiërs realiseerde de leidsman zich dat hij fout zat en hervatte hij de wedstrijd. Een minuut na die hervatting besloot Sikazwe voor een ogenschijnlijk lichte overtreding van El Bilal Touré een directe rode kaart te trekken. Zelfs na dringend advies van de VAR van dienst om de kaart in te trekken, bleef de scheidsrechter bij zijn initiële besluit.

Vervolgens floot de scheidsrechter wederom te vroeg af: ditmaal na 89 minuten en 45 seconden zonder enige blessuretijd, terwijl het treffen in het Limbe Stadium meermaals stil had gelegen. Ook nu volgde hevige protesten van Tunesische kant, maar ditmaal bleef Sikazwe bij zijn besluit en stuurde hij beide ploegen naar binnen. De persconferentie na afloop van de wedstrijd werd plotseling onderbroken, daar men had besloten het duel toch nog uit te spelen. Zowel de spelers van Mali als de arbiters stonden al op en langs het veld, maar Tunesië weigerde nog verder te spelen.

Ondanks de commotie die ontstond na de gebeurtenissen in Kameroen is Sikazwe nu geselecteerd om te fluiten op het WK. Overigens was het incident op de Afrika Cup niet de enige keer dat de Zimbabwaan negatief in het nieuws verscheen: eerder werd Sikazwe in 2018 geschorst op verdenking van corruptie tijdens een Afrikaanse Champions League-wedstrijd. Op het WK van 2018 in Rusland was de scheidsrechter ook al actief. Op dat toernooi floot de Zimbabwaan onder meer de ontmoeting tussen België en Panama.


Poll

Is dit een grote fout van de FIFA?


34 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Ik vind dus elke beslissing van de FIFA tegenwoordig verdacht. Wat een verschrikkelijke organisatie. Kunnen we niet gewoon een nieuwe bond oprichten?

19 mei 2022 om 18:10

Dat kan zeker, want het is nergens vastgelegd dat FIFA (of, op regionaal niveau, UEFA) de monopolie op het organiseren en reguleren van voetbal heeft. Het lastige is wel dat zij feitelijk dominant zijn in die markt en er tot nu toe geen enkele break-away league succesvol geweest is in het voetbal. Dat is ook de inzet van de European Super League en de rechtszaak tussen die organisatie en UEFA: maakt de ‘governing body’ van voetbal misbruik van zijn dominante positie? Daarentegen kan hetzelfde argument gemaakt worden door UEFA, in die zin dat het selecte groepje ESL clubs net een ‘kartel’ zouden vormen en tevens misbruik maken van hun machtspositie. De fans hebben zich natuurlijk ook duidelijk uitgesproken tegen dat concept. Maar wie kan er dan een nieuwe organisatie vormen? Kleinere clubs hebben niet de financiële middelen of de aantrekkingskracht ervoor. Laat staan individuen. Dus, we zitten vast in het machtsspel van FIFA/UEFA en de ‘top clubs’, die op hun beurt elkaar weer in een houdgreep hebben.

19 mei 2022 om 20:47

Beide opmerkingen die je maakt geven nou niet bepaald de indruk dat je valt onder de noemer intelligente levensvorm. Zonde dat je zon inhoudelijk sterke reactis probeert te ondermijnen op zon domme manier. Succes met je carriere als putjesschepper! OT: eens tullius, idee dat ze te dominant zijn en dat niemand er wat aan kan doen.

19 mei 2022 om 19:25

Dat kan je wel doen, maar uiteindelijk bepalen de nationale bonden wat de FIFA beslist, dat zijn de leden. Als die bonden een nieuwe organisatie oprichten gaat-ie natuurlijk bijzonder veel lijken op FIFA.

Wat dat betreft is er geen betere vertegenwoordiger van de Fifa op het WK. Lang leve corruptie en chaos.

De FIFA zet zichzelf weer voor schut, maar ja had niks anders verwacht.

19 mei 2022 om 20:00

Erg erg vreemd. Laten we positief blijven en hopen dat geleerd heeft van zijn fouten.

Logisch toch, FIFA wilt nog meer verdienen, die gaan ook grof inzetten. Nja haar leden.

We komen wel op een punt dat we de FIFA niet meer serieus hoeven te nemen, in hoeverre we dat al niet moesten doen.
Eerst 3 vrouwelijke scheidsrechters aanstellen wat compleet belachelijk is en als klap op de vuurpijl deze mafkees

19 mei 2022 om 18:23

Op zich is het kiezen voor vrouwelijke scheidsrechters geen probleem vind ik, als ze maar bij de beste horen. Er is toch ook een Duitse vrouwelijke scheidsrechter die al jaren BL fluit? Waarom wordt die nooit gevraagd. Het lijkt er nu op of ze vrouwen uit verschillende werelddelen hebben gekozen puur en alleen vanwege hun afkomst.

19 mei 2022 om 19:00

Ik denk meer dat die dat bedoelt in combinatie met het WK dat in Qatar gehouden wordt. Die zijn niet zozeer vrouw-vriendelijk en toch wordt het WK door de fifa daar gehouden. Beetje hypocriet om dan gelijk drie vrouwen aan te stellen zovan kijk ons eens vrouw-vriendelijk en correct zijn. Nou is die Frappart niet slecht. Wie zijn die andere twee? Bibiana steinhaus?

19 mei 2022 om 19:17

Is Steinhaus niet gestopt?

19 mei 2022 om 21:14

Naar mijn mening is het juist wel een probleem, waarom moeten er vrouwelijke scheidsrechters in het mannen voetbal geïntroduceerd worden? En al helemaal op grote internationale toernooien of in de grote competities? Kom op een vrouwelijke scheidsrechter uit Zambia? Ze kunnen daar met moeite al 11 mannelijke voetballers vinden.

20 mei 2022 om 00:21

Omdat vrouwelijke scheidsrechters net zo goed of beter kunnen zijn dan mannelijke collega's. Maar dat is juist mijn punt, de beste moeten gaan, of dat nou een man of een vrouw is en of hij of zij nu uit Europa, Zuid-Amerika of Afrika komt, maakt mij niet uit.

En het is trouwens Rwanda, geen Zambia.

20 mei 2022 om 00:34

Laten we dat dan hanteren bij ieder WK voetbal. De beste moet gaan, of het nu mannen of vrouwen zijn. Staan de mannen dadelijk op het WK vrouwenvoetbal te spelen. In mijn ogen, als je de sport gescheiden wil hebben zoals de vrouwen dat willen, dan dien je dat ook voor scheidsrechters te doen. Zeker als je het vrouwenvoetbal wil ontwikkelen, dan moet je niet de beste vrouwen naar de mannen sturen.

20 mei 2022 om 09:13

Ik vind dat echt een beetje een prehistorische gedachte, maar goed, blijkbaar zijn ze er nog.

20 mei 2022 om 09:49

Paul. Kan je ook iets anders dan goedkope oneliners droppen? Reageer inhoudelijk in plaats van moreel verheven.

20 mei 2022 om 13:37

Ik reageerde inhoudelijk, maar daar krijg ik best bijzondere reacties op. En jouw reactie gaat wel lekker op de inhoud in.

Waarom is dit nieuws? De beste man kan toch gewoon op het WK fluiten? Of mag dat niet meer? Mogen mensen geen fouten maken? We zijn helemaal aan het doorslaan in deze wereld.

19 mei 2022 om 18:56

Nou ja, een overtreding of handsbal niet zien/rare beslissing voor geven is iets anders dan te vroeg affluiten, lijkt me toch de makkelijkste taak voor een scheidsrechter.

De FIFA snapt natuurlijk ook dat dit zo'n grote vergissing was dat zijn excuus dat het aan een zonnesteek lag wel geloofwaardig is en om die fout zou je hem dan niet hoeven af te schrijven als hij verder altijd goed fluit. Goed gedaan van de Fifa.

De Fifa moet de scheidsrechters kiezen die het beste zijn. En als dat betekend dat er alleen maar Europese en Zuid-Amerikaanse scheidsrechters zijn (ik zeg niet dat dat de beste zijn, maar als voorbeeld) dan is dat zo. Je moet niet allerlei scheidsrechters gaan kiezen die het niveau niet aankunnen, maar uit puur omdat ze uit een bepaald werelddeel komen.

Je moet gewoon de beste scheidsrechters nemen, dat zijn toch wel de Europese scheidsrechters.
Deze man kan er geen snars van, op de Afrika cup heb ik er zo meerdere zien lopen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 25 juni
PSV waagt een poging om Jarrad Branthwaite op huurbasis over te nemen van Everton, de voormalige club van algemeen directeur Marcel Brands. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren