FIFA verrast met vrouwelijke arbiters op WK; Makkelie eveneens aangesteld

Donderdag, 19 mei 2022 om 14:17Jeroen van Poppel • Laatste update: 16:05

De FIFA baart opzien door drie vrouwelijke scheidsrechters aan te stellen voor het WK in Qatar. Gesproken kan worden over een grote primeur, want nooit eerder was er een vrouwelijke arbiter actief op een WK voetbal. De FIFA heeft met Danny Makkelie één Nederlandse scheidsrechter aangesteld. Jan de Vries en Hessel Steegstra, de vaste assistenten van Makkelie, gaan mee, net als Pol van Boekel, die als VAR zal fungeren.

Stéphanie Frappart is een van de eerste vrouwelijke scheidsrechters, nadat de Française eerder ook al de eerste vrouw op een Europees kampioenschap was. Frappart zal ditmaal dus niet de enige vrouw zijn, want ook Salima Mukansanga uit Rwanda en de Japanse Yoshimi Yamashita debuteren op het eindtoernooi als scheidsrechter. Ook zullen drie vrouwelijke grensrechters op het WK actief zijn. Mukansanga debuteerde ook op de Afrika Cup, waar ze eveneens de eerste vrouw werd.

Er zijn in totaal 36 arbiters aangewezen. De aanstelling van Makkelie komt gezien zijn status in het internationale voetbal niet als grote verrassing. Het is desalniettemin het eerste wereldkampioenschap waar de Nederlander als scheidsrechter actief zal zijn, nadat hij op het WK 2018 fungeerde als VAR. Björn Kuipers was vier jaar geleden de enige Nederlandse afgevaardigde uit het scheidsrechterskorps.189 reacties (laatste reactie door westend)

Wel geinig. Voor het eerst vrouwelijke scheidsrechters op een WK in een land waar vrouwen-en homorechten niet worden gerespecteerd. Hyprocisie ten top. Tekenend voor de huidige maatschappij

19 mei 2022 om 14:43

Ik kan het niet beter samenvatten dan dit.

1 van die 3 zal vast de openingswedstrijd krijgen, kan niet missen.

19 mei 2022 om 14:44

Dit is toch een topsignaal...ook naar Qatar zelf toe?

19 mei 2022 om 18:02

Wat is het topsignaal? Dat kwaliteit niet uitmaakt? Hoe weten we in hemelsnaam of iemand op dat niveau kan fluiten als ze nog nooit enigszins op niveau bij de mannen hebben gefloten? Die française is nog te snappen, die heeft al op hoog niveau gefloten. Maar het WK is geen moment om mensen op dat niveau te testen.

19 mei 2022 om 18:28

Die Frappart kan wel fluiten ook, staat haar mannetje wel.

19 mei 2022 om 19:22

Het was dan ook logisch geweest als zij de enige zou zijn geweest.

19 mei 2022 om 19:42

Normaal gesproken heb ik helemaal niks met die Fifa, maar dit kan ik wel waarderen. Zeker in de Arabische landen waar vrouwen helaas nog steeds als minder worden gezien, is dit een goede zet van de Fifa. Je geeft hiermee een signaal af. En hoe meer vrouwelijke scheidsrechters hoe beter.
Uiteraard moeten ze regels correct toepassen en de wedstrijden in goede banen leiden.

Stéphanie Frappart is een bekende. Zij staat bekend als een goede scheidsrechter. Die anderen ken ik niet, dat wordt dus afwachten.

20 mei 2022 om 00:36

'hoe meer vrouwelijke scheidsrechters hoe beter'. Maar waarom dan? Mijn mening is dat de beste gekozen moeten worden, ongeacht afkomst of geslacht.

20 mei 2022 om 12:43

@marc433, dus jij wilt zeggen dat hier in het westen de vrouw als absolute gelijke wordt gezien? Daarom worden mannelijke managers beter betaald dan hun vrouwelijke collega’s in dezelfde functie. Is goed man👍🏽

19 mei 2022 om 14:46

Kun je mij misschien uitleggen over welke vrouwen rechten je het hebt? En stel ik voel mij seksueel aangetrokken tot honden. Mag ik dan ook zeggen dat Nederland mens dier relatie niet respecteert?

19 mei 2022 om 14:52

Dat mag je zeker zeggen! Je mag het alleen niet uitvoeren, dan krijg je de dierenbescherming op je dak. Een dier kan namelijk niet aangeven of hij instemt met bepaalde handelingen of jouw liefde op prijs stelt. Dat is daarmee iets anders dan een relatie tussen twee volwassen mensen, al dan niet van hetzelfde geslacht.

19 mei 2022 om 14:53Wat een scheve vergelijking. Dierenseks vergelijken met homo/lesbische relaties (tussen 2 gelijkwaardige mensen). En met betrekking tot je vragen over vrouwenrechten, hieronder een paar regels die voor Qatareze vrouwen geldt:

- Toestemming van vader en/of broer nodig voor een huwelijk
- Toestemming om te reizen naar andere landen van haar vader/broer of man
- Geen vrije keuze met betrekking tot educatie. Tijdens het inschrijven bij een opleiding dient haar voogd (vader, broer of man) zijn toestemming te verlenen.

19 mei 2022 om 14:59

1 op 1 RTL nieuws kopiëren, die als bron het dubieuze Amerikaanse Human Rights Watch heeft wat politiek allesbehalve neutraal is, lijkt me nou ook niet zo slim. Vooral aangezien Amerika de leidende kracht was achter Qatar aan de schandpaal nagelen want Amerika liep het WK mis dankzij... Qatar, dus wraak. Op Amnesty wordt bijvoorbeeld alleen melding gemaakt van het ontbreken van een wet voor huiselijk geweld, net zoals bijvoorbeeld in WK land, Rusland het geval is. Toch opvallend dat alleen RTL/Human rights watch met je lijstje van hierboven komen. "Human Rights Watch is a powerful NGO, with a massive budget, close links to Western governments, and therefore significant influence in the international institutions"

19 mei 2022 om 15:00

Hiep hiep.... hoera... weer iemand die via VZ leert over wederzijdse toestemming, of zoals je het veel ziet op social media: (active) consent. Als we zo doorgaan bereiken we alle stadions en voetbalfans in Nederland.
En Ewoud legt het prima uit. Je mag je aangetrokken tot dieren, maar er geen (seksuele) uitvoering aangeven. Net als kinderen, of volwassen die er niet van gediend zijn.

19 mei 2022 om 15:16

Een familielid van mijn vrouw heeft 4 jaar in Qatar gewoond en bevestigd dat dit helaas de realiteit is. Je mag bijvoorbeeld als moeder niet op reis met je kind, zonder toestemming van de vader terwijl je dit andersom als vader wel mag, zonder toestemming van de moeder. Dit lijken kleine dingen, maar geven wel de cultuur aan.

19 mei 2022 om 15:24

Je had daar toch ook dat (nederlandse) meisje dat was bevallen, maar niet wist dat ze zwanger was (laat staan wie de vader was). Die mocht daardoor gewoon het land niet uit, omdat ze het kind niet mocht erkennen. Of verwar ik de landen nu?

19 mei 2022 om 15:26

Een familielid van mijn oma heeft 5 jaar in Qatar gewoond en bevestigd dat dit helaas niet helemaal de realiteit is. Echt waar hoor!

19 mei 2022 om 16:03

@bundy_sr
Mijn vrouw moest ook met een getekende toestemming van mij reizen. Ik werd zelfs nog gebeld vanaf Schiphol want ik had het niet helemaal correct gedaan. Dus ook in Nederland gebeurd dit.

19 mei 2022 om 16:32

Bossie, laat jij je vrouw de keuken verlaten?! Was de ketting kapot? Ik zou aangifte doen

19 mei 2022 om 18:29

Dikke onzin.....reizen waar ze heen willen en kunnen ook in het buitenland studeren, werken genoeg Qatari vrouwen bij ons

19 mei 2022 om 20:02

Ja later gaan ze dat toestaan geloof me dan is het wij zijn nu eenmaal in 2040 love is love dit is geen sneer naar homosexuelen want ze zijn ook mensen gelijk iedereen het is belangrijk dat men elkaars normen en waarden respecteert zonder zich superieur te voelen aan de ander

19 mei 2022 om 14:52

Welke vrouwenrechten worden niet geaccepteerd? Ze hebben verschillende rollen maar hoe zijn de vrouwen nou zo anders daar dan hier?

19 mei 2022 om 15:04

Qatarese vrouwen mogen bijna niets zonder toestemming van een man (man, vaders, broers, ooms). Zo mogen ze niet reizen, trouwen of onderwijs volgen zonder toestemming. Ook is er geen wet tegen huiselijk geweld.

Welke van deze ge je vandaag goedpraten, Arsenal?

19 mei 2022 om 15:11

Onzin. Niet alle Qataris denken zo en vrouwen worden een stuk meer gerespecteerd dan hier. Je haalt bepaalde culturele aspecten door elkaar. Alsof de bible belt representatief is voor heel NL. Overigens dat word bewust gedaan door de media.

19 mei 2022 om 15:15

Choplife. En op basis van wat worden zij dan een stuk meer gerespecteerd dan hier? Een oprechte vraag.

19 mei 2022 om 15:24

Laat ik Choplife maar even helpen. Misschien omdat zij veel meer bescheidenheid hebben en gevoel van schaamte en dat zij daardoor bijv. niet halfnaakt met een wijntje in de hand lopen te flaneren (zoals we dat hier zo vaak zien).

19 mei 2022 om 15:29

En op wat voor manier is dat een antwoord op mijn vraag? En waarom zou een vrouw zich moeten schamen voor haar lichaam? Want 'een gevoel van schaamte' is nooit goed. Vind ik dan.

19 mei 2022 om 15:29

Fcg95 allemaal waar, en allemaal duidelijk te verantwoorden. Een vrouw is belangrijk in islam. Zij dient beschermd te worden. Zij mag niet alleen reizen omdat dit een gevaar kan zijn voor de vrouw zelf. Daarom dient er altijd een man bij te zijn van haar familie om haar te beschermen. Zij mag niet trouwen zonder toestemming van haar wali(beschermer). Dit is met de volgende reden: een man herkent de intenties van een andere man. Als iemand niet serieus is over een relatie, of hij is niet geschikt(bijvoorbeeld werkloos en drugsverslaafd), dan mag de wali het aanzoek afwijzen. Hij mag echter geen aanzoek afwijzen zonder geldige reden. Een vrouw mag bovendien echt wel onderwijs krijgen hahahaha. Wist je dat de eerste universiteit opgericht is door een VROUW in het islamitische rijk? Als laatste: geen wet tegen huiselijk geweld? Geen idee of dit klopt. Wel weet ik dat in islam een vrouw niet mag worden mishandeld, vrij simpel. Nu gaan er mensen komen met dat er staat dat je haar mag slaan: nee, dit is symbolisch en is uitgelegd door de geleerden. Dat 'slaan' is een lichte tik met een miswak(stokje ter grootte van een tandenborstel) en dat is om te laten zien dat de vrouw jouw onrecht heeft aangedaan. Meer niet.

19 mei 2022 om 15:31

@soccerinofcu

Dat is, zoals wij die graag zien in Nederland, een recht wat ze hebben. En als je daar niet van gediend bent, dan kijk je toch de andere kant op? Weet je hoe dat heet? Vrijheid. Iets wat de vrouwen in Qatar helaas niet kennen.

19 mei 2022 om 15:31

Daarnaast hebben vrouwen daar ook niet zoveel ex-vriendjes als vrouwen hier

19 mei 2022 om 15:31

Hier worden ze letterlijk en figuurlijk uitgekleed onder het mom van "vrijheid is blijheid" en "vooruitgang". Waarom zouden we de westerse wereld als maatstaf moeten nemen. Dat is totaal niet objectief gezien de constante verschuivingen die plaats vinden. Dan wordt er gezegd dat men meegaat met de tijd. Maar wellicht willen andere landen een andere koers varen. Ik vind het oprecht ziek dat de Westerse wereld denkt superieur te zijn aan andere volkeren en culturen.

19 mei 2022 om 15:33

Arsenal. Een vrouw is dus per definitie kwetsbaar? Dacht dat dat soort gedachtengang toch wel gedateerd zouden zijn. Een vrouw heeft dus geen zelfbeschikkingsrecht? Is dus eigendom van een man? Als zo'n vrouw nou vindt dat zij dat niet nodig heeft, en haar eigen keuzes wil maken, is dat dan mogelijk? Of heeft zij deze vrijheid niet? En over dat slaan. Met een stokje mag je als man dus een vrouw slaan? Klinkt inderdaad heel respectvol....

19 mei 2022 om 15:34

@choplife, maar is dit een keuze(schaamte) dat ze dit niet doen of is dit omdat dit per wet niet is toegestaan (alcohol drinken/half naakt buiten lopen)? *dit is een oprechte vraag

19 mei 2022 om 15:35

@arsenalfanehv

Uit elk van die regels blijkt dat in Qatar er niet het vertrouwen is dat vrouwen zelf beslissingen kunnen nemen. De vrouwen zijn dus simpelweg niet vrij. En het getuigd van een achtergesteld land wanneer vrouwen niet vrij kunnen reizen zonder beschermer, omdat ze dan niet veilig zouden zijn.

Nee, er is geen enkele wijze waarop je mij kan overtuigen dat ook maar één van die regels "respectvol" is richting vrouwen. De vrouwen zijn gevangenen in die cultuur.

19 mei 2022 om 15:36

Een vrouw is wel degelijk kwetsbaar. Waarom zouden de verkrachtingscijfers in het westen zoveel hoger liggen dan in die landen? Hoezo geen zelfbeschikkingsrecht? Ze mag genoeg dingen kiezen, ook met wie ze trouwt, maar er is gewoon een soort controle van de beschermer of de persoon voor haar kan zorgen. de gemiddelde vrouw verliest iedere worsteling met een man. Volkomen logisch dat ze kwetsbaarder is? Mannen hebben altijd als beschermer gediend en vandaag de dag is dat hetzelfde.

19 mei 2022 om 15:38

Wat een achterlijke praat weer. Een vrouw mag niks omdat ze anders niet ‘beschermd’ wordt.

Mijn grootmoeder, moeder en vriendin die kunnen gewoon allemaal lekker voor zichzelf zorgen en hoeven niet continu ‘beschermd’ te worden.

Blijft een van de griezeligste dingen dat er is. Mensen basisrechten afnemen onder het motto “het is om hen te beschermen”.

19 mei 2022 om 15:39

Arsenal. Maar jij gaat ervan uit dat per definitie elke man slecht is? Je hebt inderdaad gekke rondlopen, maar gros van de mannen houdt zich gewoon aan de gestelde normen en waarde. Maar ik laat het hier maar bij, want heb het idee dat dat dit een discussie gaat worden waarin jij en ik dingen gaan zeggen waar wij allebij niet vrolijk van gaan worden.

19 mei 2022 om 15:39

Lierse het geweldige westen dat altijd de beste moraliteit is. De rest van de wereld loopt altijd achter! Eerst naar Afrika gegaan om die mensen te verplichten en geforceerd meer kleding te laten dragen, en vandaag de dag forceer je ze weer om minder kleding te dragen. Bizar toch hahahaha. Waarom is jullie moraliteit goed en die van de rest van de wereld slecht? Zijn jullie zoveel beter?

19 mei 2022 om 15:41

Ducktaildo ik ben het gewend om dit soort discussies te voeren en heb er geen problemen mee. Je hoeft niet bang te zijn dat ik namen ga roepen oid. Maar is het zo raar dat een vader de jongen goedkeurt met wie zijn dochter wilt trouwen? Als jij een vader bent, en jouw dochter komt thuis aan met een man van 32 die nooit van z'n leven gewerkt heeft en een drugsverslaving heeft. Dan kan je toch concluderen dat deze man niet voor jouw dochter en potentiële kleinkinderen kan zorgen?

19 mei 2022 om 15:43

Betekent dat trouwens dat ik in de avond ook niet stap met dames zodat ze alleen door de donkere straatjes naar huis moet?

Natuurlijk niet. Alleen moet ik dan nergens hun zelfbeschikkingsrecht voor inperken. Alsof de enige optie om vrouwen te ‘beschermen’ (en ik loop trouwens zelf ook niet graag alleen door wat ruwere buurten in de nacht, ook als man is dat lang niet altijd veilig) inhoudt dat ze zelf niks kunnen beslissen.

Ik zal wel weer wat over me heen krijgen, maar als je serieus je manier van handelen ten opzichte van vrouwen gaat baseren op basis van hoe er 1500 jaar geleden met hen werd omgegaan dan gaat het helemaal fout.

19 mei 2022 om 15:44

@arsenal Er is niemand die iemand verplicht om meer of minder te dragen. En wanneer je dat verschil niet ziet, dan ja, dan zijn wij inderdaad zoveel beter.

Nog een oprechte vraag trouwens; als je het zo oneens bent met de "westerse" normen en waarden, constant hebt over "jullie", waarom ben je hier dan? Waarom zit je dan niet in een land wat meer overeen komt met jouw normen en waarden?

19 mei 2022 om 15:44

Arsenal. Ik behoed mijn dochter dan voor haar fout (al hoeft het ook geen fout te zijn), maar het is uiteindelijk haar leven. Wilt mijn dochter met een streng gelovige christen, jood, moslim enz.. Trouwen. Ook dan zal ik daar mijn mening over geven en haar behoeden (in mijn denkbeeld), maar zal het nooit blokkeren. Het is haar leven en haar geluk en mijn dochter voor het leven. Zelfde geldt voor mijn zoon, mocht hij in deze voorbeelden staan. Behoeden, maar nooit verbieden. Moet er niet aan denken als mijn ouder mijn geluk in de weg staat.

19 mei 2022 om 15:45

Waarom maak je er nu weer een Westen VS de wereld verhaal van? In mijn hele reactie benoem ik niet 1 keer het Westen namelijk.

19 mei 2022 om 15:49

Fcg95 ik ben hier opgegroeid en ben niet in staat om het land te verlaten. Bovendien woont mijn familie hier en heb ik het uitstekend naar mijn zin, dit betekent echter niet dat ik het eens hoef te zijn met alle regels en wetten. En ja, het is voornamelijk de moraliteit van de west Europese landen en Amerika/Canada die gepusht worden op de rest van de wereld al eeuwen lang. Mijn moraliteit komt echter niet van mijzelf. Ik heb een objectieve moraliteit.

19 mei 2022 om 15:49

@lierse hij benoemt dit, omdat het letterlijk gaat om westerse normen. Dat men hier zo denkt en leeft betekent niet dat de rest van de wereld er hetzelfde over denkt. De islam bracht 1500 (is trouwens 1300/1400) jaar geleden de vrouw al rechten toen men hier de vrouw zag als eigendom. Dus kom svp niet weer met oneliners...

19 mei 2022 om 15:50

Lierse ik zal vrouwen behandelen zoals mijn religie mij dat heeft aangeleerd, oftewel met respect. Nergens kan jij aantonen dat er niet respectvol met ze wordt omgegaan. Islam gaf de vrouw 1500 jaar geleden al haar rechten, jullie zijn de afgelopen 100 jaar pas bezig.

19 mei 2022 om 15:54

Arsenal. Ik vind het mogen slaan/corrigerende tik van een vrouw met een stokje zo groot als een tandenborstel niet echt heel respectvol? Mag zij dat dan ook bij de man als hij haar onrecht heeft aangedaan?

19 mei 2022 om 15:56

@fcg95

Allereerst, heb wat respect voor andere culturen, klootzak. Volgens de Qatarese grondwet is de sharia een belangrijke bron van de Qatarese wetgeving. De sharia wordt toegepast op wetten met betrekking tot familierecht, erfrecht en verschillende boosdoeners. Volgens de regels van het Qatarese regime mag een getrouwde vrouw naar het buitenland gaan zonder toestemming van haar man en mag een man zijn vrouw niet slaan. Ik kan hierbij concluderen dat er leugens zitten in jouw tekst en je hierdoor onbetrouwbaar bent.

Vervolgens heb je het besef niet dat het onmogelijk voor jou is om objectief te bewijzen dat jouw moraliteit juist. De vrouwen in ons land zijn te geobsedeerd door vrijheid en feminisme is een enorme grap geworden. Het is een corrupt kineticisme geworden dat onze samenleving negatief beinvloedt en heeft geresulteerd in vele problemen voor mannen.19 mei 2022 om 15:58

@Duck Dan mag zij van haar partner met alle gegronde redenen scheiden. Iets wat hier pas sinds een kleine eeuw kan.

19 mei 2022 om 15:59

Er zijn een aantal stappen die hiervoor plaatsvinden Ducktaildo. Wanneer een vrouwen de rechten van haar man overschrijd dan wordt de man verteld als eerste om haar daar op aan te spreken, werkt dit niet: dan wordt hem verteld te stoppen met het bed te delen en als laatste is dus deze symbolische 'tik'.

19 mei 2022 om 16:01

Cornelius1976 ik ben al enkele maanden aan het wachten op een antwoord van Lierse waarom zijn moraliteit juist is en die van mij fout. Tot op heden geen fatsoenlijk antwoord maar dat zal ook niet komen omdat het er simpelweg niet is.

19 mei 2022 om 16:02

Het lijken me vrij universele rechten te zijn eerlijk gezegd. Het idee dat man en vrouw gelijk zijn, is gewoon een logisch gevolg van ontwikkeling naar mijn bescheiden mening.

@Arsenal, ga je serieus beweren dat de zin “vrouwen mogen niet reizen omdat ze een gevaar zijn voor henzelf en daarom moet er altijd een mannelijk familielid bijzijn om haar te beschermen” een teken van respect?

19 mei 2022 om 16:03

Arsenal. En hoe zit dat dan bij vrouwen? Wat is hun stappenplan als de man hun rechten overschrijdt?

19 mei 2022 om 16:03

@fcg95 ik ben het niet helemaal eens met onze Arsenal vriend uit het prachtige Eindhoven. Dat alles wat genuanceerder ligt dan veel mensen doen beweren daar geef ik hem gelijk in. Toch ben ik van mening dat er dingen in Qatar gebeuren die niet door de beugel kunnen en niet alleen op het gebied van rechten van de vrouw.
Wat ik altijd bijzonder jammer vind en helemaal niets toevoegt aan dit soort discussies is de opmerking; "dan ga je toch lekker daar wonen". Ja, ik weet het. Dat heb je niet letterlijk gezegd, maar wel bedoeld.
Het zou toch jammer zijn als we in een land zouden leven waar iedereen hetzelfde zou denken. Dat zou de vooruitgang alleen maar tegenwerken.

19 mei 2022 om 16:06

Zijn ze weer, de knuppels die beweren te weten hoe mensenrechten en in het verlengde daarvan vrouwenrechten waren in W-Europa tijdens de middeleeuwen. Mijn advies: als je niet weet waar je het over hebt, houd dan je snater.

Vrouwen waren geen eigendom in de middeleeuwen. En dat is nog los van het gegeven dat wat wij de middeleeuwen een kleine duizend jaar beslaat, waarin gigantisch veel ontwikkeling plaats heeft gevonden.

Om nog maar te zwijgen over het gegeven dat moslims destijds hun boek schreven gebaseerd op waarden uit hun omgeving en veel moraliteit hebben gehaald uit eerder geschreven boeken. Geen enkel religieus boek heeft het wiel uitgevonden, echter doen de gelovigen alsof dat wel het geval is.

19 mei 2022 om 16:08

De-opposite. Dat is dan haar enige optie? Of mag zij ook nog haar man wijzen op zijn daden? En uiteindelijk een 'tik' geven?

19 mei 2022 om 16:09

Lierse hoe graag jij en de rest van deze maatschappij ook wilt dat vrouwen en mannen gelijk zijn: ze zullen nooit volledig gelijk zijn. Je zult nooit volledige gelijkheid tussen beide seksen kunnen creëren. Het is onmogelijk en je zet jezelf vast wanneer je dit probeert te doen. De meeste vrouwen die dus gelijkheid wilde en een carriere kozen over kinderen hebben er achteraf spijt van gehad. Het is nooit te doen. Wil je de helft van de tegelleggers ook vrouwen maken? Want dat is toch wel een heel mannelijk werkgebied, zullen we dat even rechttrekken?

19 mei 2022 om 16:12

@Lierse Daar ga je al de fout in met het "Het lijkt me" "naar mijn bescheiden mening". Niemand vraagt hier om jouw mening. Zoals ik al eerder zei die is niet objectief. Ik merk dat je niet verder komt dan de grenzen van de Benelux, want ik kan met mijn achtergrond zeggen dat er wel degelijk verschillen zijn tussen bepaalde landen en culturen. Dat is verder ook geen probleem, indien je elkaar respecteert. Moslims worden vaak beticht van het opdringen van hun geloof, maar juist de Westerlingen maken zich hier schuldig aan. Laten we jou als voorbeeld nemen. Jij hebt een bepaalde gedachtegoed en denkt dat dit voor iedereen het beste is (teken van jezelf superieur voelen). Je woont in Belgie neem ik aan en daar delen ze over het algemeeen dezelfde normen en waarden als jou. Good for you, maar bemoei je dan verder niet met een land waar je geen enkele binding mee hebt.

19 mei 2022 om 16:12

Hmm interessant almogaver. Jij hebt er dus werkelijk waar nooit over gelezen of je er in verdiept. Dit soort statements zijn wel kenmerkend. The US Court die de profeet Mohammed SAW uitroepen tot een van de beste wetgevers allertijden, maar die hebben er natuurlijk geen enkel verstand van.

19 mei 2022 om 16:12

Arsenal. Een carrière maken hoeft niet meteen te betekenen dat er geen kinderen meer kunnen komen hé? Genoeg partners die allebei werken en een gezonde balans hebben hierin. Werken en daarnaast voor de kinderen zorgen. Gelijkheid ga je inderdaad nooit creëren (want een man en vrouw is nu eenmaal anders), maar een gelijke behandeling dat kan je zeer zeker wel creëren. En als een niet getrouwde vrouw met vriendinnen (of alleen) op vakantie wilt gaan dan hoort dat gewoon mogelijk te zijn. Zonder hiervoor eerst toestemming te vragen bij haar 'eigenaar'.

19 mei 2022 om 16:15

Ducktaildo Is dat eerlijk naar de kinderen toe? Wanneer ik langs het kinderdagverblijf loop zie ik kinderen van 1-4 afgezet worden door ouders om pas om 5-6 uur opgehaald te worden. De kinderen worden niet eens meer opgevoed door de ouders. Maar ligt er natuurlijk ook aan welke carrière je kiest als vrouw. Bepaalde banen zijn zeker wel te combineren en ik heb het te veel gegeneraliseerd. Mijn excuses.

19 mei 2022 om 16:19

Arsenal ik kan je prima volgen. Je legt alles goed uit. Toch kan ik me voorstellen dat niet alle vrouwen op deze manier van bescherming zitten te wachten. Je hebt t over kwetsbaarheid in het fysieke (worsteling) terwijl vrouwen die beschermd worden ook slaag kunnen krijgen, als t al gebeurd. De kans dat een vrouw tegenwoordig zomaar in elkaar geslagen wordt is relatief klein. Sterker nog, er worden meer mannen in elkaar geslagen. Misschien moet je t omdraaien. Door ze te beschermen op de manier hoe jij omschrijft houdt je de vrouw juist kwetsbaar en niet als gelijkwaardig.
Uitstekend als de relatie met wederzijds goedvinden plaats vindt,respect daarvoor. Ieder z'n normenstelsel😁Verder eens over de kritische blik naar de westerse invloeden mondiaal de laatste 400 jaar. Al waren er ook momenten van eten of gegeten worden. En de vrouwenrechten hier zijn nog relatief jong.. Alleta Jacobs maakte zich daar hard voor dacht ik. Vrouwen hebben stemrecht vanaf 1919. Ook nog niet zo gek lang geleden idd.

19 mei 2022 om 16:19

Arsenal. Maar ja hebt ook ouders die er wel 24/7 voor hun kind 'zijn', maar 0 aandacht geven. Kijk ik naar mijn eigen jeugd, dan was ik altijd de eerste die weer naar binnen moest met buitenspelen. Genoeg kinderen die op 10 jarige leeftijd om 9 uur nog op straat te vinden waren. Of ouders die hun kinderen bij de voetbal dumpen en even wat tijd voor zichzelf pakken. Het probleem wat jij schetst is veel breder dan alleen een vrouw die ook geld wil verdienen en een carrière wil opbouwen om niet financieel afhankelijk te zijn van een man. Want mag jouw dochter later van je werken? Of moet zij een man vinden en de kinderen gaan opvoeden?

19 mei 2022 om 16:23

@Almogaver de grootste knuppel hier ben jij die denkt dat hij het beter weet. Vrouwen waren zelfs tot 1956 volgens de Nederlandse wetgeving handelingsonbekwaam. Daarnaast werden vrouwen in de middeleeuwen wel degelijk gezien als eigendom van de man. Inderdaad de middeleeuwen beslaat een periode van duizend jaar. Een periode tussen de val van het Romeinse rijk en de Renaissance. Een periode waarin een groot deel van Europa achter liep op de rest van de wereld en dat inderdaad voor zo een lange periode...

19 mei 2022 om 16:23@lierse1997

Verbaal uitdrukken dat ze equipollent zijn, zou homogeen zijn om te zeggen dat 1 kg identiek gelijk staat aan 1 km. In de aanduiding van het feminisme is het streven om vrouwen op gelijke voet te brengen met mannen volslagen onverzettelijk. Beiden hebben hun eigen rol te spelen in een gezin en de samenleving. Vroeger zorgden vrouwen voor het gezin en de kinderen, terwijl mannen uitgingen om brood te verdienen. Het werk van vrouwen was op geen enkele manier inferieur aan dat van mannen.

Ik ben niet tegen vrouwenrechten, inprenting of hun versterking. Ik ben een groot voorstander van hun potentie. Maar om dit te bereiken, moeten ze hun rol als verzorger van kinderen of verzorger van het gezin niet transmuteren. Werkende moeders lopen het risico de vooruitzichten van het kind te schaden. Moeders zorg voor het kind is van extreme consequentie en ik begrijp niet hoe iemand het kan weerleggen. Maar als de moeder om wat voor reden dan ook moet werken, dan herdenk ik dat vader moet blijven om voor het kind te zorgen. Iets is beter dan niets.

Zelfs als we het vanuit een biologisch perspectief praten, zijn mannen en vrouwen niet gelijk. De fysiologische verschillen tussen man en vrouw zijn zowel biologisch als chemisch gedreven. Het is de hoeveelheid testosteron en oestrogeen in het bloed van beide geslachten en de verhouding van de twee aanwezige hormonen die de fysiologische activiteiten van beide geslachten beã¯nvloeden, evenals de fysieke eigenschappen van het mannelijk en vrouwelijk menselijk lichaam. Hier is een leuke voorbeeld: vrouwen zijn vatbaarder voor bepaalde ziekten dan mannen, zoals UWI. Waarom komen urineweginfecties vaker voor bij vrouwen? Laten we proberen om hun anatomie en fysiologie te veranderen zodat we evenwicht tussen beide geslachten kunnen bereiken!

Om het af te ronden, zou ik willen herhalen dat geen van beide seksen inferieur is aan de andere. Mannen mogen vrouwen niet onderdrukken. En vrouwen moeten niet proberen te concurreren met mannen. Het is geen evenwicht dat we nodig hebben. Het is een verandering van perspectief die we nodig hebben. We moeten onze samenleving richten op een staat waarin beide geslachten worden vereerd, niemand zich minderwaardig voelt aan de ander en waar ze met elkaar samenwerken. Ik ben van mening dat de Islam dit in een optimale manier doet.

19 mei 2022 om 16:24

Sir Paul wat je zegt is deels waar. Maar ik claim ook nergens dat ik ze gelijkwaardig wil maken qua rollen. Een man moet voor zijn gezin zorgen, dit doet hij door inkomen te brengen en ze te beschermen tegen wat dan ook. Een vrouw zorgt voor de kinderen en het huis. Ze zijn gelijk als personen maar hebben verschillende rollen in het leven.

19 mei 2022 om 16:34

Niemand vraagt dan ook om jou mening @de-oppositie.

19 mei 2022 om 16:36

@lierse Had ook niet anders van jou verwacht.

19 mei 2022 om 16:38

Arsenal. Ik vind vooral dat een man en vrouw moeten doen waar zij gelukkig van worden. En zo wil ik mijn kinderen ook opvoeden. Wilt mijn zoon huisman worden, dan moet die dat vooral doen. Wilt mijn dochter CEO worden, vooral doen. Wil vooral niet in vooraf vastgelegde rollen denken die afstemmen vanuit het verleden. Ik wil alleen dat zij gelukkig worden, en hoe dat is, dat is mij om het even. Zolang zij maar voor zichzelf het maximale ruit halen. Is toch niet leuk om als kind al te weten wat je uiteindelijk rol gaat zijn? Jij hebt in je leven toch ook mooie dingen ontdekt over jezelf en over andere?

19 mei 2022 om 17:30

De rollen die in islam gegeven zijn aan de man en de vrouw zijn ook de rollen die hen blij maken. Er is een duidelijk verschil in emotionele stabiliteit in landen waar islam in de meerderheid is vergeleken met de landen waar dat niet het geval is. En tuurlijk zijn er sommige dingen die je weleens wilt uitproberen maar ten koste van wat? Gelukkig worden wilt iedereen, echter lijkt iedereen tegenwoordig steeds meer en meer depressief te worden naar mate de vrijheid die ze krijgen toe neemt.

19 mei 2022 om 17:48

Christus te paard he. De rollen die hen blij maken? Betere emotionele balans? Mensen worden niet depressief door vrijheid, cijfers over depressiviteit zijn beter inzichtelijk bij landen met een fatsoenlijk zorgstelsel waar dit soort zaken inzichtelijk en bespreekbaar worden gemaakt. De wereld is niet zwart wit, sommige mannen zijn graag huisvader en sommige vrouwen willen liever geen kinderen. Dat is een gevolg van keuzevrijheid, als je van kinds af aan bent geindoctrineerd met een bepaalde rolverdeling snap ik dat je dit anders ziet, maar shit he, je kan toch niet oprecht geloven dat je iedereen van een bepaald geslacht zo over een kam kan scheren? Mijn vrouw was dolgelukkig dat ze na haar verlof weer naar haar werk mocht. Das er alvast 1.

19 mei 2022 om 17:52

Migi het is wel grappig hoe alleen de religieuze mensen geïndoctrineerd zijn. De rest van de wereld heeft daar geen enkele last van en zijn allemaal vrije, kritieke denkers. Maar wanneer iemand zegt: Ik geloof in God. Dan zijn deze bijvoeglijke naamwoorden plots verdwenen. Bizar man!

19 mei 2022 om 17:57

Een vrouw mag niet alleen reizen omdat ze anders kwetsbaar is...? Omdat ze dus verkracht wordt door diezelfde mannen die ook iemands man, broer, oom zijn die deze beslissingen moeten nemen en een rechtvaardige tik mogen verkopen aan diezelfde vrouw? En oh jeej als je iets van kleren aan doet waarin je lichaam niet helemaal bedekt wordt. Dan is het een zekerheid om verkracht te worden door diezelfde man, broer, oom, etc.. Sorry, nog nooit zoveel onzin gehoord en dan ook nog goed praten.

19 mei 2022 om 17:58

Het hele principe van vrijheid is dat je niet wordt verteld wat je moet doen. Sprekend over dit onderwerp staat je dat hier volledig vrij itt het opleggen van een rolverdeling. Als je je kinderen vanaf jongs af aan verteld dat een meisje voor kinderen zorgt en een jongetje het geld verdient, is dat indoctrinatie. Je mag het best eens zijn met die indoctrinatie, maar dat maakt het niet minder waar. Dat we hier worden geindoctrineerd met kapitalistische onzin is een ander verhaal, maar daar hebben we het niet over. Feit is, jij mag je vrouw hier gewoon verbieden te werken, maar zij mag daar ook wat van vinden. Als vrouwen echt gelukkiger worden van thuis blijven kiezen ze daar vast massaal voor en heb je geen dwang nodig. Top toch? Hetgeen zo schuurt is het feit dat mannen menen te bepalen wat goed is voor een vrouw en waar ze gelukkig van wordt. En daarvan krijg ik jeuk. Net als van doen alsof een man minder goed is in kinderen opvoeden. Ik ben daar echt fuking goed in.

19 mei 2022 om 18:08

Migi ik ben opgegroeid met beide indoctrinaties toch dan? Vervolgens mag ik de keuze maken welke het meest logisch is en het beste is voor alle partijen. Die keuze mag ik maken. Dus indoctrinatie mbt moslims die opgroeien in niet-islamitische landen vind ik zwak, zij krijgen op school namelijk enorm veel dingen mee die niets met islam te maken hebben. Mij is altijd verteld dat democratie perfect is en dat de Nederlandse Gouden Eeuw prachtig was etc. Nou daar denk ik nu anders over nu ik er kritisch naar kijk. Bij islam heb ik hetzelfde gedaan toen ik rond de 18-19 jaar oud was. Dan ga je namelijk kritisch kijken naar het geloof en wat het de mensen verteld. Bij islam is alles duidelijk beredeneerd en logisch verklaard. Simpel om dan de keuze te maken tussen goed en fout voor mij.

19 mei 2022 om 18:11

Dat klopt Arsenal, maar die vlieger gaat tegenwoordig haast niet meer op. Vrouw aan t aanrecht is momenteel niet gangbaar meer haast. Bedankt voor je antwoord. Je bent er maar druk mee hahaha

19 mei 2022 om 18:13

Precies! Jij mag kiezen, mooi he. Mogen vrouwen dat dan ook? De Gouden eeuw was in veel opzichten ook mooier dan de eeuwen er omheen, vooral op literaire en cultureel gebied. De donkere kanten ervan belichten doen we nu gelukkig ook, maar laten we niet doen alsof het Westen het alleenrecht op slavernij had. Kijken naar misstanden uit het verleden en ze niet overdoen vind ik prima, maar laten we allemaal een spiegel voorhouden. Overigens noemt echt niemand democratie perfect, het is hoogstens het minst slecht. Het wordt in ieder geval niet onderwezen als perfect.

19 mei 2022 om 18:16

Ik wil het hier toch opnemen voor de kant van ArsenalFanehv. Iedere cultuur heeft zijn eigen normen en waarden en die moeten we respecteren. We hoeven het er niet mee eens te zijn, maar we moeten niet doen alsof onze normen en waarden de beste zijn en de standaard moeten zijn. Zo vind ik ook dat er hier heel erg wordt neergekeken op pedofielen, terwijl allang duidelijk is dat dat gewoon een seksuele voorkeur is waar men niets aan kan doen. Past in het zelfde rijtje als homoseksualiteit en biseksualiteit, maar pedoseksuelen behandelen we als gekken. Als we homoseksualiteit en biseksualiteit accepteren, waarom pedoseksualiteit niet? Als er toestemming wordt gegeven zou dat toch moeten kunnen? Of zeggen we nu dat mensen niet zelf kunnen bepalen wat goed voor ze is, zoals men in Qatar vindt dat vrouwen dat niet zelf kunnen?

19 mei 2022 om 18:19

Ik vind dit opzich een hele goede en logische redenering. Echter vraag ik mij oprecht af, of de vrouwen in alle tijden zelf mogen bepalen of ze beschermd worden of is dit een verplichting? Ik kan me namelijk voorstellen dat je je als volwassen best opgesloten voelt als je altijd een "beschermer" bij je hebt.. Stel zon vrouw zegt: "ik ben zelfstandig genoeg ik wil zelf bepalen wat ik doe" heeft dit dan ook gevolgen voor der? Daarnaast ben ik van mening dat elk land zijn eigen cultuur heeft en dat respecteer ik.

19 mei 2022 om 18:26

Dikke onzin, vrouwen werken gewoon.,mogen auto rijden en ja ook alleen , woon al 7 jaar in Qatar, en ook staan er bijna in elke winkel vrouwen, meestal uit de philipijnen omdat doe goed engels praten , wat hier Zeg maar de 2e taal is. Qatari vrouwen doe bij ons werken zijn allemaal afgestudeerd en de meeste in de beste Universiteiten , want studeren is gratis voor hun

19 mei 2022 om 18:27

Nijogeth je hebt nu iets gezegd wat iedereen boos gaat maken. Ik heb het zelf ook al een aantal keer op dezelfde manier gezegd, maar niemand zal het als hetzelfde zien of als een seksuele voorkeur.

19 mei 2022 om 18:29

Acmilan1892 Nou dat ligt er aan mbt wat zij zelf wil bepalen. Als een vrouw hoe dan ook wilt trouwen met iemand die om valide redenen wordt afgewezen, hij kan bijvoorbeeld niet zorgen voor haar, maar zij zet het toch door, dan is het trouwen ongeldig en mocht zij vervolgens een seksuele relatie aan gaan met die man, dan kan het gevolgen hebben voor haar ja. Zij overtreed dan namelijk de wet. Het is een verplichting voor de mannen om de vrouwen te beschermen.

19 mei 2022 om 18:30

Sir Paul Ik ben hier simpel weg om mijn religie te verdedigen en uit te leggen. Al zorgt dit maar bij 1 iemand voor meer begrip dan ben ik al te vrede.

19 mei 2022 om 18:34

(kleine) kinderen kunnen inderdaad niet altijd goed beslissen wat goed voor ze is. Dat is gewoon een gevolg van een nog niet complete cognitieve ontwikkeling en heeft niets met cultuur te maken en is eerlijk gezegd ook een vrij flauw altijd terugkomend argument net als, haha ik identificeer me als bus mag ik nu op de busbaan. Ik neem aan dat je het verschil zelf ook ziet (hoop ik althans) en anders zal je het wellicht zien als je ooit kinderen krijgt. Pedoseksualiteit is overigens ook geen keuze, maar inderdaad een voorkeur. Het uitvoeren is strafbaar, de voorkeur zelf niet. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die denken dat pedofielen rond hun 20e denken, joh ik kies ervoor pedofiel te zijn, daar zitten een hoop voordelen aan.

19 mei 2022 om 18:52

Mancity1970 het reizen doelt iedereen volgens mij mee op de lange reizen, niet naar de supermarkt en terug mag ik hopen. Dat is tenminste hoe ik het interpreteerde. En over dat studeren dat hebben zij gewoon uit hun duim gezogen. Universiteiten zijn bedacht door moslims en de eerste is zelf opgericht door een vrouw, maar dit is informatie die je niet geleerd krijgt op school in Nederland.

19 mei 2022 om 18:53

Nou Migi, hoe jij denkt over pedoseksualiteit, zo denken wij over homoseksualiteit. Prima toch?

19 mei 2022 om 19:01

Nee niet prima. Het verschil zit in wederzijdse toestemming. Een kind is wilsonbekwaam, omdat je voor een bepaalde leeftijd niet in staat bent weloverwogen beslissingen te nemen. We zijn het wereldwijd niet over veel eens, maar daarover wel. Ik zal niet proberen om jouw kijk op homoseksualiteit te veranderen en snap prima waar het vandaan komt, maar ik weiger pertinent om toe te geven aan je "logica", sorry.

19 mei 2022 om 19:08

Ik heb dit punt al op andere topics eens gemaakt, maar is er dan iets mis met incest? Wettelijk is het niet toegestaan, maar als er 2 volwassen broers seks willen hebben, vind jij dat dit moet kunnen?

19 mei 2022 om 19:16

Dat is onzin. Dat vrouwen even vrij moeten zijn als mannen in hun beslissingsrecht staat volledig los van enige fysieke kracht. Of moeten we niet sterke/kleine mannen ook maar hun zelfbeschikkingsrecht afnemen omdat ze zichzelf niet kunnen beschermen?

19 mei 2022 om 19:17

Incest is niet strafbaar tussen 2 volwassenen voor zover ik weet. Althans, niet in Nederland. Verder is het krijgen van kinderen met je broer of zus wetenschappelijk gezien niet aan te raden, dus dat landen het verbieden lijkt me daarom. Maar waarom steeds de neiging om te roepen, ja maar dit dan in plaats van te onderbouwen wat het boeit dat 2 mannen het met elkaar doen. Je hoeft niet te kijken, noch mee te doen. Het staat in een boek, is de enige uitleg.

19 mei 2022 om 19:19

Met incest verhoogt de kans op gehandicapte kinderen. Dat is ook al een keer of 500 uitgelegd.

Vaak gaat incest trouwens ook gepaard met pedoseksualiteit.

19 mei 2022 om 19:20

Lierse, incest waarin 2 volwassenen met bescherming(laten we zeggen 100% veilig). Is daar iets mis mee?

19 mei 2022 om 19:21

Oh wow! Je hebt gelijk Migi, het is wettelijk toegestaan. Wow hahahahaha bizar

19 mei 2022 om 19:25

Waarom bizar in de Islamitische wereld mag je toch met je neef of nicht trouwen? Edit: wacht mag dit wel, ik lees conflicterende dingen. Sorry als het niet klopt.

19 mei 2022 om 19:42

Als die mensen dat met elkaar willen doen dan doen ze maar.

Verder ben ik benieuwd naar het antwoord op de vraag van @Migi.

19 mei 2022 om 19:55

Het is inderdaad toegestaan om te trouwen met neven en nichten in islam. Dit valt echter niet onder incest. Als we de Oxford dictionary erbij pakken is dit de betekenis van incest: "sexual relations between people classed as being too closely related to marry each other.
the crime of having sexual intercourse with a parent, child, sibling, or grandchild."

Bedankt voor jouw antwoord Lierse. De grens mbt seks en seksualiteit is dus eigenlijk leeftijd?

19 mei 2022 om 20:21

@lierse1997

Interessant dat je incest niet afkeurt. Zelf ben ik van mening dat het extreem immoreel is en verboden hoort te zijn in de maatschappij. In het algemeen brengt het belangrijkere relaties in gevaar.

1) Het gezin is een belangrijk onderdeel van de samenleving.
Mensen zijn afhankelijk van ouders, grootouders, tantes, ooms, broers
en zussen in moeilijke tijden, in slechte gezondheid, in financiã£â«le crises, enz. Familierelaties zijn over het algemeen levenslange steunpilaren in het leven van mensen.

2) Romantische relaties zijn meestal niet levenslang. Meestal zijn ze tijdelijk en eindigen ze in een relatiebreuk (d.w.z. de meeste mensen trouwen niet met hun eerste liefde voor het leven). Veel scheidingen eindigen in situaties waarin het hervormen van een platonische relatie met een ex-romantische partner gespannen, moeilijk of zelfs onmogelijk wordt. Het risico nemen om met een broer of zus te daten, is het risico nemen dat je uit elkaar gaat en de bestaande en potentiele platonische relatie tussen de broers en zussen voor altijd verandert. Deze relaties hebben ook gevolgen voor andere mensen in het gezin, niet alleen voor de twee romantische partners.

3) Punten 1 en 2 wegen de risico's voor brede acceptatie van incest op tegen de voordelen. Het enige potentiã£â«le voordeel is dat sommige incestueuze stellen die inderdaad levenslange, gelukkige romantische relaties zouden kunnen hebben, beschaamd en belachelijk gemaakt zullen worden als ze dat doen, of misschien die potentiã£â«le relatie mislopen uit angst om er ooit in te gaan. Ik denk dat het belangrijk is om op te merken dat, hoewel dit een nadeel is, het wordt verzacht door het feit dat mensen mogelijk lange, gelukkige romantische relaties met veel mensen kunnen vormen (we hebben niet slechts 1 soulmate die perfect voor ons is), dus zelfs als ze hebben romantische gevoelens voor hun broer of zus, het is niet alsof ze ooit een romantische relatie mogen hebben, alleen niet met deze ene kleine groep mensen.

Het risico op schade is dat we in de hele samenleving steeds meer gespannen familierelaties zullen zien. Mensen die niet met naaste familieleden praten, niet naar familiebijeenkomsten gaan uit angst voor de onhandigheid of slechte gevoelens, of zelfs broers en zussen of ouders met volwassen kinderen die bang zijn om emotioneel te intiem met elkaar te zijn uit angst dat de gevoelens verkeerd worden geã£â¯nterpreteerd als romantisch . Zelfs als de ene broer of zus de ander gewoon een romance voorstelt en meteen wordt afgewezen, verandert die relatie voor altijd in hoe emotioneel dichtbij ze bereid zullen zijn om met de ander om te gaan.

Conclusie: over het algemeen kan de samenleving beter doorgaan met het ontmoedigen van incest.

Ik vraag me echt af of Lierse1997 mijn punten kan weerleggen, of dat hij uberhaupt erop gaat reageren aangezien hij mijn vorige tekst genegeerd heeft. We zullen zien.

19 mei 2022 om 20:33

Trouwen met je neef of nicht valt hier juist wel onder incest en is hier ook niet toegestaan (wel raar dat seks dan niet strafbaar is, maar dat zal een overblijfsel van de Christelijke traditie zijn). De kans op aangeboren afwijkingen is dan namelijk ook groter. Het gedeelte "too closely related" is interpretabel. Verder ben ik absoluut geen voorstander van incest (dat is denk ik eigenlijk niemand) , maar zit er een verschil tussen iets ontmoedigen en verbieden. Mensen met ernstige psychische problemen zou ik ool afraden kinderen te krijgen gezien de instabiele situatie waarin ze geboren worden en de kans dat ze de afwijkingen ook hebben, toch gaat verbieden me te [email protected] ik denk dat het breed accepteren va incest nooit gaat gebeuren (althans, niet buiten Urk en Volendam) en dat het generatie na generatie trouwen van familieleden desastreuze gevolgen kan hebben. Kijk maar naar de Habsburgdynastie. In dit geval neem ik echter wel aan dat je vindt dat dit ook geldt voor neven en nichten. Onderaan de streep denk ik dat als we alles wat moreel verwerpelijk of onverstandig is per wet gaan verbieden je een heeeeeeeeeel dik wetboek krijgt.

19 mei 2022 om 21:22

@migi

Ten eerste, 'too closely related' wordt door de meerderheid geinterpreteerd als relaties met eerste- en tweedegraads familieleden. Dit zijn ouders, kinderen, grootouders, broers, zussen en kleinkinderen. Aangezien je het over aangeboren afwijkingen hebt, moet je ook weten hoe het proces werkt. Incest is alleen schadelijk als beide ouders drager zijn (een recessief allel hebben) voor een ziektemutatie, waardoor de kans dat hun kind de ziekte vertoont zou toenemen van praktisch 0 tot 25. Als beide ouders of beide grootouders verwant zijn, zullen ze meer van dezelfde genen hebben, dus er is een grotere kans dat ze allebei drager zijn van hetzelfde ziekte-allel. Maar als het gaat om neven en nichten, vind ik dat je dit argument niet kunt gebruiken. De reden hiervoor is dat (eerste) neven en nichten slechts 12,5 van hun genen delen, en 6,25 van de genen van hun kinderen zullen bestaan uit paren waarin identieke kopieã«n zijn geerfd van de twee ouders. Het verhoogde risico voor aangeboren afwijkingen is volgens diverse wetenschappelijke studies dan 2 - 4. Maar toch zou ik het trouwen met neven en nichten afkeuren omdat het wel problematisch wordt in de lange termijn indien de nakomelingen ook met hun neven en nichten trouwen.

Naar mijn mening moet zoiets simpelweg verboden worden, gebaseerd op de punten die ik in een andere reactie heb gegeven. De risico's van incest zijn veel groter dan de voordelen. Vrijwel alles dat te veel nadelen heeft (en weinig voordelen) moet verboden worden, misschien klinkt dit extremistisch, maar het is slechts mijn mening. Dit is eenmaal het beste voor de samenleving.

19 mei 2022 om 21:30

Ik vind het niet extremistisch hoor. Het is in heel veel landen ook verboden en de redenen die je geeft kan ik moeilijk wegwuiven. Het risico is uiteraard kleiner bij neven en nichten, maar ik zou het, zoals je zegt, dan helemaal verbieden.

20 mei 2022 om 09:36

Reizen bedoel ik naar Europa, de US, Azie etc, dus kunnen gewoon heen waar ze willen, en ze hebben de centen ervoor.

19 mei 2022 om 15:41

Niet worden gerespecteerd? ach hou toch op met die onzin, regels zijn regels. Houd je je er niet aan mag je toch lekker weg? Zo is het hier in het oh zo vrije nederland ook.

19 mei 2022 om 16:38

Qatar in december: Welkom in Qatar! Houd je vooral aan de regels en veel plezier bij het Wk!

Westerse bezoeker: Natuurlijk hoor!

Westerse bezoeker misdraagt zich

Qatar: "je hebt de regels niet gevolgd en krijgt nu de straf die ervoor staat."

Westerse media: "schande! Mensenrechten in Qatar weer overtreden! Hoe kan het toch dat niet de hele wereld onze waarden draagt!"

19 mei 2022 om 15:52

Dit is juist een mooi signaal wat de FIFA afgeeft! Hoezo is het aanstellen van een vrouwelijke scheidsrechter hypocriet?

19 mei 2022 om 16:34

Wat verstaan we over vrouwen rechten?
En wie heeft die rechten bepaald?
Wij willen een islamitische land dwingen tot onze regels die wij willen.
Maar als Qatar tegen onze land zegt vrouwen moeten in NL lange kleding moeten dragen dan raken we opeens on paniek.

Ik vind ieder land heeft zn eigen regels.
In Nederland worden ons ook regels opgelegd. Over welke vrijheid hebben we het dan?

19 mei 2022 om 17:01

Dit past toch prima in het straatje van deugen? We geven Qatar miljoenen en daar tegenover gaan wij als organisatie deugen? Dat je daarmee naar een land gaat wat niets geeft om mensenrechten doet daar voor de Fifa niets aan af.

19 mei 2022 om 17:29

Zo zie je maar dat Qatar zich wilt verbeteren. Je kan het wel hypocriet noemen maar je kan ook eens keer iets positief bekijken.

19 mei 2022 om 17:42

@bundy_sr jij en het westen zijn dan ook hypocriet. In europa worden vrouwen rechten ook niet gerespecteerd. Daarom is burka verboden op sommige plekken terwijl het hun keus is. En op sommige scholen en gebouwen worden zelfs vrouwen die hoofdoekjes dragen geweigerd.

19 mei 2022 om 17:54

Waar hebben jullie het in Godsnaam over. Ja! Homo zijn is strafbaar in Qatar maar het schenden van vrouwenrechten? Dan ben jij niet in Qatar geweest. Daar hebben ze juist respect voor vrouwen. Misschien wel meer dan hier in Europa waar vrouwen als lustobjecten worden gezien.

19 mei 2022 om 17:59

Dus de hele wereld moet zijn zoals het Westen? Sinds wanneer zijn jullie de standaard? Maar rusland is het probleem?

19 mei 2022 om 18:19

Vrouwen rechten, je hebt geen idee zeker, hier in Qatar werken vrouwen gewoon en hebben hetzelfde salaris als de mannen, het is hier geen Saudi. En ja ze mogen ook zelf weg en hun eigen auto rijden.......

19 mei 2022 om 19:57

Zo populistisch weer Hoe weet je dat in Qatar homorechten en vrouwenrechten niet worden gerespecteerd? Waar baseer je dat op ben je daar geweest of baseer je dat op vanuit de media?

Een vrouwelijke scheidsrechter uit Rwanda. Tja, ik hoop maar dat zij meer getalenteerd is al haar mannelijke evenknieën. Die maken er doorgaans een puinzooi van. Het is natuurlijk een toernooi bij uitstek om mensen van over de hele wereld voor in te zetten maar ik liever de beste scheidsrechters en grensrechters daar verschijnen. Er wordt niet gestreden om een zakje knikkers.

19 mei 2022 om 15:08

Ik ken persoonlijk geen scheidsrechters uit Rwanda, maar jij wel dus. Er zijn ook mannelijke scheidsrechters uit Europa die fluiten alsof er wordt gestreden om een zakje knikkers.

19 mei 2022 om 17:29

Rwanda, voetballand bij uitstek. De Premier League aldaar haalt het niveau van de hoofdklasse hier in Nederland nog niet. Dan verwacht je dat scheidsrechters dit niveau wel ontstijgen? Nummer 1 scheidsrechter van Rwanda mevrouw Mukansanga en zij mocht welgeteld 1 wedstrijd fluiten in de groepsfase van de Afrika Cup. Na die wedstrijd werd haar vriendelijk verzocht te vertrekken. Ik heb die wedstrijd gezien en begrijp waarom. Zij mag dus nu richting WK. Dat is omdat zij vrouw is én uit Afrika komt. Niet vanwege de kwaliteit. Daar word ik cynisch van, want dat is precies wat er fout gaat tegenwoordig.

19 mei 2022 om 15:10

Wat een bericht Messino. Jij scheert iedereen uit Rwanda over een kam en je hebt echt enorm veel vooroordelen. Hoe kun je dat zeggen.
Ik vind het juist een verademing en een verrijking voor het voetbal. Een vrouw uit Afrika als scheids op het WK, dat is belevenis en dat is Woke.
Toch zijn het er nog te weinig.

19 mei 2022 om 19:54

Tja, een geestelijk gehandicapte in een rolstoel met een fluitje is dan ook woke. Of we dat moeten willen is maar de vraag.

19 mei 2022 om 15:16

Wat een trieste reactie zeg. Zou je dat ook gezegd hebben als het een zij een Nederlandse zou zijn? Nee, waarschijnlijk niet. Verrijk je wereld eens en dan zal je zien dat er ook genoeg mensen buien Europa goed kunnen fluiten. Sterker nog ik vind ze beter dan de koekenbakkers die we hier in de Eredivisie en a Europese competitied regelmatig zien fluiten!!!

19 mei 2022 om 15:46

Heb jij Danny Makkelie weleens zien fluiten dan? Die maakt er regelmatig een gigantische puinhoop van.

19 mei 2022 om 18:46

Ze hoeft niet beter te zijn dan al haar mannelijke evenknieen om het te verwantwoorden. Ze hoeft alleen beter te zijn dan de slechtste mannelijke scheidsrechter die je ziet op een eind toernooi. En geloof me, je hebt niet veel nodig om een paar van dat soort clowns in niveau te overstijgen.

Makkelie is toch homo? Hoe kan je dan gaan fluiten in een land waar homoseksualiteit niet is toegestaan en door een islamitische rechtbank nog steeds in theorie de doodstraf over kan uitspreken. Dat is tenminste wat ik vind op internet

Ik zou als Makkelie zijnde mijn neus ervoor ophalen en er never dr nooit naartoe gaan.

19 mei 2022 om 14:53

Dat heeft Johan Derksen ooit gezegd als ik het me goed herinner, maar is nooit door Makkelie zelf gezegd volgens mij

19 mei 2022 om 14:53

Dan kan hij zijn carriere vergeten. Blijkbaar vindt ie dat belangrijker.

19 mei 2022 om 14:55

Maar Rusland waar het ook extreem slecht gesteld is met homo rechten, door de ultraorthodoxe kerk, hoorde je dit soort gejank niet in 2018. De selectieve verontwaardiging knalt weer door het plafond. Zoals gebruikelijk met alles mbt het midden oosten

19 mei 2022 om 15:03

In de eerste plaats, jammer dat je het gejank vindt als mensen vragen om gelijke rechten. Verder is het gewoon niet waar wat jij zegt. Om het WK in Rusland was ook heel veel te doen, het kost je precies 2 minuten om dat zelf even te googlen. Voor een deel wegens politiek (toendertijd nog omtrent de Krim), maar zeker ook vanwege homo rechten. Ook daar werd constant opgeroepen om niet te gaan of het te boycotten, net zoals met de Olympische Spelen in 2012. Het enige wat nu heftiger is, is het verhaal rondom de gastarbeiders die de stadions hebben gebouwd en dat heeft niets met het midden oosten te maken. Het Westen heeft bij bijna elk groot sportevenement (china zeker ook, Zuid-Afrika idem al was het toen wel iets minder) wel een mening over hoe het in dat land gesteld is, en dat dat hypocriet is, dat ben ik helemaal met je eens.

19 mei 2022 om 15:05

Hypocrieten ten top.

19 mei 2022 om 15:08

In de eerste plaats, de selectieve verontwaardiging mbt het midden Oosten is al jarenlang bekend, afgelopen week hier nog over hoe "alleen" het midden Oosten zou achterlopen mbt homo rechten, werd massaal geliked hier.

"jammer dat je het gejank vindt als mensen vragen om gelijke rechten" beter lezen aangezien ik de selectieve verontwaardiging jegens Qatar want islamitisch, gejank vind.
Voor de rest zet je jezelf aardig voor schut aangezien Googlen op "WK Rusland homo rechten" je slechts enkele artikelen krijgt maar dezelfde search met Qatar je letterlijk honderden artikelen krijgt. Oftewel een gigantische selectieve verontwaardiging/berichtgeving.Thanks for proving my point. 👍

19 mei 2022 om 15:15

Een post hier kreeg veel likes. Dat is serieus je argument? Verder zet je vooral jezelf voor schut, want je kunt blijkbaar niet googlen. Dat je meer artikelen over het WK in Qatar vind is logisch, aangezien het google algoritme rekening houdt met welke artikelen het meest recent zijn. Je ziet de nieuwste artikelen het eerst. Artikelen over het WK in Rusland zijn inmiddels enkele jaren oud. Kun je makkelijk aanpassen in je zoekopdracht of even doorscrollen, en het verbaasd me dat ik je dat nog uit moet leggen. Dit hoeft verder geen welles-nietes spelletje te zijn, elke gebruiker die dit leest kan het zelf proberen en de oproepen zien waarin het Nederlands elftal gevraagd werd niet naar Rusland te gaan. Of de Olympische Spelen in 2014 in Rusland die constant vergeleken werden met die in Berlijn onder Hitler. Verder gaf je net aan dat je 'toen niets hoorde' en nu heb je al enkele artikelen gevonden, dus we gaan vooruit!

19 mei 2022 om 15:16

Dat gejank was er wel degelijk in 2018, indien je jonger bent dan 4 zou het kunnen dat je dat niet hebt meegemaakt natuurlijk. In Nederland was dit wel iets minder vocaal aangezien we niet meededen aan het WK. Blijkbaar vond jij die rechten in Rusland dusdanig onbelangrijk dat je niet eens meer weet dat er massale protesten waren. Best wel hypocriet van je eigenlijk hoor.

19 mei 2022 om 15:18

"best wel hypocriet van je hoor" lol, lijkt net alsof een 16 jarige zit te praten. Voor de rest lul je maar wat want er waren relatief veel minder protesten vergeleken met nu, en die protesten waar voornamelijk gericht op dictator Putin en z'n moordlijst op dissidenten en journalisten. Als je jonger bent dan 4? Jezus, je gebrek aan creativiteit is schrijnend.

@EwoudHele lap tekst maar eindstand niks zeggen. Veel praten maar weinig punten. Ik zocht met Google tools natuurlijk, dan kun je dus met specifieke datums zoeken, en idd nauwelijks artikelen. Dus leuk geprobeerd maar algoritme smoesje kan de prullenbak in. Qua homorechten dus nauwelijks ophef, wél ophef tegen Putin aangezien de media altijd al anti Putin waren.

19 mei 2022 om 15:29

Sorry voor de hele lap tekst, ik begrijp dat je daar moeite mee hebt. Ik zal het nu dan kort houden. Je hebt geen google tools gebruikt, want dan had je wat gevonden en je probeert je er nu uit te kletsen. Nogmaals, iedereen kan zelf kijken, kost 2 minuten. In je laatste zin doe je hetzelfde. Nu heb je ontdekt dat er toch heisa tegen Rusland was, en veeg je dat snel onder 'anti Putin'. Dus toch ophef, alleen nu telt het ineens niet meer. Komt dat even mooi uit!

19 mei 2022 om 15:30

In Qatar kun je de doodstraf krijgen voor homo zijn, in Rusland staan er geen straffen op het homo zijn zelf. Dat is nogal een verschil. Ook is in Qatar zo ongeveer alles mis gegaan met dode arbeiders en omkoopschandalen dus je kunt je voorstellen dat de gunfactor vrij laag is. Dat heeft niks met Islam te maken, Rusland heeft op dit moment de gunfactor ook niet erg.

19 mei 2022 om 15:31

Wauw, zelfs begrijpend is te moeilijk voor Ewout. Graag aanwijzen waar ik zei dat er TOTAAL GEEN ophef was mbt Rusland wk? Welke zin? Juist. Dus ga me geen woorden in de mond leggen aangezien ik heel duidelijk zei "Maar Rusland waar het ook extreem slecht gesteld is met homo rechten, door de ultraorthodoxe kerk, hoorde je dit soort gejank niet in 2018." Dat is natuurlijk iets anders dan zeggen dat er geen enkele ophef was, wat jij me nu in de mond drukt. Voor de rest kan iedereen Googlen, met tools om je algoritme smoes te ontwijken, dat er nauwelijks ophef was mbt homo's WK Rusland vergeleken met nu. Hopen dat je misschien nu wél begrijpend gaat lezen ipv woorden verdraaien. Sterkte!

19 mei 2022 om 15:37

"Dus toch ophef, alleen nu telt het ineens niet meer."

Hahaha, beschamend om dit te plempen kijkend naar mijn initiële reactie. Echt schaamteloos verdraaien

19 mei 2022 om 15:58

Ik vind de zelfverzekerdheid waarmee jij je onnozelheid tentoonspreidt wel mooi. Vooral dat je ook tegen iedereen aan het schreeuwen bent. Ga zo door jongen! Wel lullig dat je de doelpalen verplaatst naar relatief. Dat zei je niet he. Oh god ik lees nu al je reacties, jij bent die ene kneus. Doei he.

19 mei 2022 om 16:06

Mooi om te zien dat je Ewout complimenten geeft! Idd scherp gezien dat hij steeds de doelpalen verplaatste!

19 mei 2022 om 16:17

@jeffrey ik heb dat ook zeker meegekregen in 2018, heb jij zelf onder een steen geleefd gedurende die tijd?

19 mei 2022 om 16:26

Ik word zo moe van het direct verwijzen naar een ander land waar in het verleden ook gevoetbald is. Ik lees dit artikel nu en spreek mijn verbazing uit over dit artikel. Daarnaast heb ik niets nodig met Rusland of weet ik welkander land.

19 mei 2022 om 16:44

Lol, nauwelijks ophef over Rusland. Dan ben je op je achterhoofd gevallen, hoor. Want zo'n selectief geheugen, da's knap gesteld. Dan ben je moedwillig over de rug van slachtoffers een punt aan het maken (dat geeneens juist is).

19 mei 2022 om 17:00

Als je na 3x uitleg zelfs niet het verschil tussen nauwelijks ophef over homo rechten of nauwelijks ophef over WK Rusland in z'n algemeenheid, wat ik, voor de 5e keer: nergens beweerde, dan ben jij degene die op z'n achterhoofd gevallen is. Of je kijkt door een ietwat ander brilletje, kan ook natuurlijk vermoed het laatste eigenlijk. Voor de 5e keer: nauwelijks ophef destijds specifiek mbt homo rechten, dit in tegenstelling tot nu

19 mei 2022 om 14:56

Makkelie is homo maar komt er niet openlijk voor uit. Dit is toegestaan in Qatar onder het mom van je zondes verbergen

19 mei 2022 om 15:00

Laat makkelie mooi zelf bepalen wat hij wilt.

19 mei 2022 om 15:10

Money talks. Dat zeggen ze niets voor niets.

19 mei 2022 om 15:33

Nou mocht hij homo zijn dan mag hij heus wel het land in en er zijn. Hij mag echter de daad niet verrichten. Zolang hij het netjes in zijn broek houdt is er geen probleem. Ook kan hij het heel stiekem doen. Het rechtssysteem heeft namelijk een aantal getuigen nodig voordat iemand berecht kan worden.

19 mei 2022 om 17:03

neus ervoor ophalen? En alle centen wat hij daarmee misloopt voor nu en vooral voor later? Makkelie is het boegbeeld van Nederland en zal de komende jaren dicteren. Dat gaat hij niet opzij zetten voor een land wat geen gelijke rechten kent. Ons eigen land is overigens zo ongeveer net zo bezig qua mensenrechten, dus ook hier maar stoppen?

Prima op zich. Heb alleen grote twijfels bij het niveau, en die lat ligt al niet bepaald hoog om te beginnen. Frappart wordt al enkele jaren naar voren geschoven als het boegbeeld maar die maakt dus echt links en rechts enorme fouten. Dan stelt het me niet direct gerust dat er een Japanse en Rwandese (al floot die dus de Afrika Cup, geen idee hoe ze het deed) zonder ervaring het beter gaan doen.

19 mei 2022 om 15:11

Tja het niveau van mannelijke scheidsrechters is ook diep triest. Dus het is niet heel raar dat er nieuw talent opstaat, vanuit een andere hoek

19 mei 2022 om 15:15

Nou ja dat geef ik zelf al aan, en zelfs daarin valt Frappart mij nog regelmatig negatief op.

19 mei 2022 om 16:08

Frappart is gewoon een waardeloze ref die als quota wordt toegevoegd aan het scheidsrechterskorps voor het WK. Ook niet echt gunstig voor de vrouw zelf, want als ze nou echt goed was zou niemand dit zeggen.

Ik zal wel de enige zijn die hier vraagtekens bij zal zetten. Ik wil op het Wk/ek de beste leidsmannen c.q. leidsvrouwen zien. Maar om op dat niveau te komen zal je ervaring op moeten doen. Ervaring die alleen Frappart heeft. Het is ze gegund hoor, maar ik moet nog maar zien of het niet allemaal te snel gaat.

19 mei 2022 om 15:07

Dr.Mario. Op zo'n wk heb je natuurlijk nooit de beste leidsmannen/leidsvrouwen. Uit alle continenten moeten er scheidrechters komen, dus zal je altijd inboeten op kwaliteit.

19 mei 2022 om 15:11Dat er uit andere werelddelen dan Europa scheidsrechters komen van mindere kwaliteit is een conclusie die ik aan jou laat. Ik heb voldoende scheidsrechters op eerdere Wk's gezien die mij hebben verbaasd, dus daar ligt het zeker niet aan. Dat zijn echter wel scheidsrechters met een bak aan ervaring en die het tempo gewend zijn. Dat moet ik bij deze dames, min Frappart, nog maar zien.

19 mei 2022 om 15:19

DR.Mario. Wie zegt dat ik het hier heb over Europa? Ik bedoel meer dat er niet geselecteerd wordt op basis van kwaliteit, maar op basis van waar de scheidsrechters vandaan komen. Is overigens niet erg, want het WK is natuurlijk ook zo ingestoken qua deelnemers. Maar alleen de beste scheidrechters ga je nooit zien. Net zoals dat je nooit de top 32 beste landen ziet op een WK

19 mei 2022 om 15:34A, op die manier. Excuus kerel, dan heb ik je verkeerd begrepen. Volledig eens dan. Al vind ik het altijd wel wat pijnlijk als op het WK een random scheidsrechter uit Korea, Vietnam of Kenya ineens een onbegrijpelijke pingel geeft of voor alles of juist niets fluit. Maar goed, terwijl ik dit type realiseer ik mij dat dit in de eredivisie ook scheer en inslag is, dus kun je het de FIFA ook niet verwijten dat ze het een feest voor iedereen maken. Zoals het ook zou moeten zijn.

19 mei 2022 om 17:40

De Britten konden er ook aardig wat van: Howard Webb en Graham Poll, weet je die nog? De Koreanen, Vietnamezen of Kenianen (man of vrouw) zullen het echt niet veel slechter doen.

Zal Bas al spijt hebben?

Ervan uitgaand dat ze gewoon goed zijn, vind ik het mooi dat dit uitgerekend in Qatar gebeurd.

Zag ook langskomen op Twitter dat die scheidsrechter die na 85(?) minuten affloot op de Afrika Cup, ook z'n opwachting zal maken op het WK.

19 mei 2022 om 15:12

Destijds werd bekend dat hij een zonnesteek zou hebben gehad. Geen idee of dat de waarheid zou zijn geweest, of dat de Afrikaanse bond de corruptie toestanden wilde verbergen.

19 mei 2022 om 15:59

Had ik ook gehoord ja.

Aan de andere kant, wat als hij weer (al dan niet door een zonnesteek oid) zo'n fout maakt?

Heel goed besluit! Het voetbal moet gewoon inclusief zijn! Dit is een stap in de goede richting.
Meer vrouwen bij het voetbal betrekken is gewoon belangrijk, zo krijg je draagvlak!

Toch vind ik het nog teleurstellend. Een 50/50 verdeling zou gewoon veel beter zijn. Dit reken ik de fifa aan.

19 mei 2022 om 16:57

Ik weet niet of jij op de hoogte bent van de kwaliteit onder de vrouwelijke scheidsrechters? Ik in ieder geval niet. Om heel eerlijk te zijn verwacht ik niet dat er op dit moment voldoende goede vrouwelijke scheidsrechters zijn om een 50/50 verdeling te maken.

19 mei 2022 om 20:43

Je moet niet kijken naar kwaliteit. Het belangrijkste is een eerlijke verdeling. De beste mannen en de beste vrouwen, 50/50

20 mei 2022 om 09:29

Je moet niet naar kwaliteit kijken?
Je speelt notabene een van de belangrijkste sport evenementen ter wereld.. natuurlijk moet je naar kwaliteit kijken..

al hebben we een paarse scheidsrechter in een pinguinpak vanuit de noordpool, wat kan mij het schelen wat er onder zijn broekje zit.. we willen de best sporters/scheidsrechters ter wereld zien.

Een goede ontwikkeling dat vrouwen de kans krijgen om op een groot toernooi te schitteren. Over de andere twee vrouwelijke scheidsrechters kan ik geen oordeel geven, maar wat ik van Frappart heb gezien is dat ze een goed niveau kan aantikken. Ze fluit niet veel in de CL, maar ik dacht dat ze ooit een Supercup in goede banen heeft geleid en dat deed ze naar behoren. Overigens sturen ze vrijwel nooit twee scheidsrechters uit hetzelfde land naar een eindtoernooi. En nu fluit Turpin de CL finale, dus neem aan dat hij ook wel naar Qatar gaat,

Daarbij waren op het EK 2020/2021 zowel Makkelie als Kuipers actief, dus daar maken ze dan een uitzondering voor. Zeer terecht, want beiden stonden er toen zeer goed op bij de Uefa. En nu ook weer terecht dat Makkelie erbij zat, want hij had al de halve finale van het EK, nu weer halve finale CL en floot vorig seizoen de finale van de EL.

Prima, zolang ze maar goed zijn en niet puur zijn geselecteerd omdat het vrouwen zijn. Ik ken ze niet dus ik kan daar na het WK pas over oordelen.

19 mei 2022 om 16:33

Prima zo lang ze niet puur geselecteerd zijn omdat het vrouwen zijn. Maar wel erg opvallend dat het dan wel (toevallig) 3 scheidsrechters zijn uit 3 verschillende windstreken: een Aziaat, een Afrikaan en een Europeaan.

19 mei 2022 om 16:51

Heeft wel de schijn wat tegen, dat klopt.

Lekker politiek correct ook; voor het eerst vrouwen en dan ook nog een Europese, een Afrikaanse en een Aziatische.. van alles wat! Als deze mensen op kwaliteit zijn geselecteerd; chapeau! Als het puur is om lekker mee te gaan in de diversiteitsgekte 🤢 Ik ken ze allemaal niet dus ik laat me verrassen!

19 mei 2022 om 16:30

De multigelijkheid slaat zo wel een beetje geforceerd toe. Het liefst hebben we natuurlijk ook nog ergens een homoseksuele scheids (please met een handycap en een kleurtje), dan tikken we nog meer boxen aan. Of transgender scheids. Dat is scoren hoor. Hij/ zij hoeft niet eens te kunnen fluiten. Zijn is voldoende.

19 mei 2022 om 19:19

Dan maken we hem/haar de 4e man/vrouw!

20 mei 2022 om 09:32

Das niet aardig he. Iemand met een handicap 4de persoon maken is dubbel straffen/ belachelijk maken

als ze het goed doen maakt het natuurlijk geen hol uit dat ze vrouw zijn. Ik zou ze alleen, met alle respect, niet op een kwartfinale of zo inzetten. Er zijn genoeg capabele mannelijke scheidsrechters die dat denk ik wel iets beter kunnen leiden.

Ik vind wel dat we voor dit soort toernooien kwaliteit boven variateit moeten aanhouden. Dan maakt gender of kleur me geen snars uit, als je kwalitatief maar de beste hebt staan. Je stelt ook aan beide zijden de 11 beste spelers op ongeacht achtergrond. Ik vind niet dat je daar geforceerd in moet gaan mixen.

19 mei 2022 om 18:36

Waarom zon bericht plaatsen. Iedereen wilt kwaliteit. Het feit dat er vrouwen als scheidsrechter functioneren hoeft toch niet meteen verdedigd te worden. Als je een mannelijke scheids aansteld hoor je niemand, maar als je een vrouwelijke scheid aansteld zegt iedereen opeens dat kwaliteit het belangrijkst is. Alsof vrouwen inherent niet goed een wedstrijd zouden kunnen begeleiden, en hun aanstelling altijd zou moeten worden gerechtvaardigd. Niet alles is geforceerde diversiteit, er zijn gewoon echt vrouwen die op een fluit kunnen blazen.

20 mei 2022 om 09:32

Omdat ze in ieder geval goed de schijn tegen hebben als het gaat over kwaliteit ten opzichte van diversiteit. Je hebt het bekende scheidsrechterspoultje, nu aangevuld met 3 vrouwen uit 3 windstreken. Dat lijkt toch behoorlijk op de noodzaak op inclusviteit in plaats van kwaliteit. Die gozer die zelf maar eindtijden van wedstrijden ging bedenken kan ook gewoon niet trouwens.

Het is trouwens niet alleen blazen op een fluit. Het is ook gezag uitstralen zodat de boel niet escalleerd (kunnen vrouwen trouwens op andere vorm wel voor elkaar krijgen) en het fysiek bijbenen. Een beetje scheids op niveau is fysiek ook echt in topvorm hoor. Fysiek zijn mannen en vrouwen simpelweg niet gelijk. Anders had je Miedema ook gewoon in Oranje kunnen zetten.

Kijk, dat is een goed signaal! Die Stephanie Frappant kan ook prima fluiten en staat haar mannetje wel. Dit is een goed statement en zo kunnen ze zich ook bewijzen ook een groter podium.

Deze topics zijn wel geloofsgenezings workshops voor mensen die twijfelen. De 15e eeuw belde ze willen hun wereldbeeld terug. Leuk dat de wet in sommige landen allemaal beperkingen opleggen aan groepen, dat betejent niet dat je daar niet tegen moet ageren. Maatschappelijke voorruitgang bereik je alleen door regels te herevalueren en er tegen in opstand te komen. Dat is ook het probleem met je wereldbeeld exclusief uit een boekje halen en er verder geen eigen inbreng aan te geven.

Blijft echt lachwekkend dat overtreden woke gedachtegoed. Maar goed, de beste scheidsrechters moeten gewoon fluiten, of dat nou mannen of vrouwen zijn, dat zou echt niets moeten uitmaken, maar mensen aanstellen op basis van hun geslacht is gewoon pure onzin en popi jopi gedrag.

19 mei 2022 om 18:43

Wie zegt dat het niet op basis van kwaliteit is. Enige popi jopi ben jezelf.

Die moeten zeker in lange broek en lange mouwen gaan fluiten met 40 graden.

1e Surinaamse arbiter op een WK. Mag ook gemeld worden.

Ik ben zeker voor diversiteit maar test het alsjeblieft niet uit op zo'n belangrijk toernooi. Dit gaat 3x niks worden.

Wat een reacties hier zeg. Pure onwetendheid. Als er een continent is dat vrouwonvriendelijk is is het europa wel waar vrouwen worden gezien als lustobjecten. Maar daar hoor je niemand over.

19 mei 2022 om 18:51

Je hoort in het westen nooit kritiek dat vrouwen worden gezien als lustobject? Sorry maar uhm. Nee laat maar. Is goed. Ik heb genoeg middeleeuwen voor 1 dag.

19 mei 2022 om 19:22

Misschien een idee om dat is aan te kaarten! Verwacht wel dat je veel schokkende reacties krijgt zodra je met het nieuws naar buiten komt dat we in Europa er een handje van hebben om vrouwen als lustobject te zien...

Ik weet niet wie die andere twee vrouwelijke scheidsrechter zijn. Maar Frappart is echt slecht. Ze was toen scheidsrechter tijdens de Supercup tussen Liverpool en Chelsea in 2019.
Nou ze strooide toen echt met kaarten alsof ze het leuk vindt om het mannelijke voetbal te irriteren. Nou geef mij maar gewoon mannelijke scheidsrechters. Net als met mannen en vrouwenvoetbal ook scheidsrechters: mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen

Volstrekt belachelijk weer. Een vrouwelijke scheidsrechter is het niveau Bal op het dak 7 gewend. Zal allemaal veel te snel voor ze gaan. Je stelt ook geen willekeurige amateurscheidsrechter aan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren