Edward van Gils: ‘Als straatvoetballers keken we vroeger neer op freestylers’

Vrijdag, 20 mei 2022 om 23:30Rian Rosendaal • Laatste update: 14:54

Zou Edward van Gils, de wereldberoemde straatvoetballer die video’s opnam met Ronaldinho, weleens plankenkoorts hebben? Vanaf januari staat hij in plaats van pleintjes op planken, in theaters door heel Nederland. Voetbalzone mocht de première bijwonen van FTBLL (uitgesproken als: Football) van ISH Dance Collective. Een ode aan de sport, de evolutie hiervan en vooral de cultuur erachter. Choreograaf Marco Gerris, muzikant Rik Ronner en spoken word-artiest Moze Naèl vertellen via de moves van voetballers en dansers het verhaal van de straat.

Door Kevin van Buuren

Theatraal naar de grond gaan was nooit zo gerechtvaardigd in het voetbal. Waar menig veldvoetballer schreeuwend om gele kaarten zou vragen met al die vliegende, gestrekte benen over het podium, blijven straatvoetballers Edward van Gils en Achie Tarhouchi dribbelen. Tussen de panna’s en dansmoves door vertelt Moze Naèl – bekend van Adem in, Adem Zuid na Feyenoords kampioenschap – hoe the beautiful game verbindt en voorziet. De straat brengt mensen samen van alle soorten, maar ook verschillende generaties. “Achie!”, roepen jonge kijkers enthousiast. Intussen richt de spotlight zich op de geruisloze oude rot: Edward van Gils.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook voor Van Gils was het een primeur. Met al die tegenstanders die hij ooit vernederde, zal hij nooit een man in handstand hebben gepoort. “Dat gevoel heb ik wel gemist, die spanning in mijn benen”, legt hij uit aan Voetbalzone. “Gelukkig beginnen we de voorstelling met een echte warming up, anders zou ik een stuk minder balcontrole hebben.” De Godfather of street football hoort zijn biografie in rijm door de speakers, terwijl zijn overstapjes meevertellen. Hoe vloeiend hij met een voetbal beweegt, zo verliep zijn jeugd niet altijd. FTBLL vertelt met een mengelmoes van kunstvormen hoe pleintjes en de sport het leven van Van Gils richting gaf.

Symbolisch moet een potje panna-knockout het veld ruimen voor dans. De performers volgen elkaar met schuine blikken en brede schouders. Naèl neemt het publiek mee door het leven van B-Boy Dietrich Pott. De danser, ook bekend als BBoy Dietje, vond in de urban cultuur uit dat ‘zijn leven alleen in balans is in een handstand’, volgens de woorden van Naèl. De wet van de zwaartekracht tarten maakte zijn leven lichter. Wanneer hij en mededansers Oscar Starink en Daryl David Benjamin vrede lijken te vinden met de voetballers, komen twee culturen samen.

B-Boys Daryl David Benjamin, Oscar Starink, Dietrich Pott tarten de zwaartekracht.

Vervolgens vertelt de spoken word-artiest het verhaal van viermalig freestyle wereldkampioen Kitti Szász. Hoe de beroemde video van Touzani haar inspireerde tot een relatie met de bal, die nog altijd aan haar voeten plakt terwijl de Hongaarse voetbalvrouw breakdancewaardige bewegingen uitvoert. Zo nam Szász zelf de touwtjes in handen, zoals zij en collega’s Rowdy Heinen en Pola Gomez ook op het podium het speeltuig als marionetten manoeuvreren. Het is tot nu toe de laatste stap in de evolutie van de straatsport waar Nederland ooit groot mee werd.

Toentertijd zette Van Gils zich in om het spelletje in puurste vorm te professionaliseren. Van geasfalteerde veldjes in Amsterdamse wijken vloog hij de hele wereld over. Officiële toernooien en videospellen volgden. Van Gils ging zelfs langs in gevangenissen om verlichting te bieden met zijn trucs en verhalen. “Als straatvoetballer keken we vroeger neer op freestylers”, weet hij nog. “Dat betekende dat je niet goed genoeg was om in het veld te staan. Dan ging je langs de kant wat trucjes doen.” Het mengen van verschillende disciplines ontwikkelde uiteindelijk ook het freestylen: “Mensen die niet eens voetbalden, pakten die kunstvorm op en brachten het naar een heel ander level.”

Freestylers Kitti Szász, Rowdy Heinen, Pola Gomez jongleren spectaculair met z’n drieën.

FTBLL laat in geluid en choreografie zien hoe verschillende ambachten van de Amsterdamse straten samenkomen. De charme van de voorstelling is dat ook deze representatie de regels van de straat volgt. De stuit van de bal valt niet in te studeren, kleine misstappen zijn dan ook zichtbaarder dan ooit. “Grote delen van mijn optreden mocht ik freestylen. Dat het af en toe misgaat, hoort ook bij het spelletje”, zegt Van Gils. Maar, het is de veerkracht en focus van de artiesten om deze foutjes als onderdeel van het leven te zien en direct zowel hun hoofd, als de bal, weer hoog te houden.

FTBLL speelt dit jaar nog van 20 tot 22 mei in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, en 26 tot
29 mei in het Carré in Amsterdam. Vanaf januari 2023 reist de voorstelling door heel
Nederland met liefst 31 optredens.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door bossie)

Toch bijzonder zo'n straatvoetballer. Zie dit een pakweg Kokcu of Dessers niet doen.

19 mei 2022 om 13:41

Dat geldt andersom net zo natuurlijk... Gek genoeg blijft het voetballen op straat een totaal andere tak van sport dan voetballen op het veld.

19 mei 2022 om 14:45

Dat is niet helemaal waar, het gaat om doseren. Kijk maar naar Ronaldinho, niet de minste en in mijn ogen de beste voetballer die ik ooit heb mogen zien spelen. Straatvoetballer pur sang die het toch ver heeft geschopt op het veld....

19 mei 2022 om 16:26

Mee eens. Kijk nog vaak met veel plezier naar compilaties van Ronaldinho. Geweldenaar was dat.

19 mei 2022 om 19:34

Is een van de weinigen inderdaad. De meeste freestylers schakelen over naar het zaalvoetballen. Op het veld gaat freestyle niet helpen.

19 mei 2022 om 18:29

Ik een Blind, Limnios of een Sangaré ook niet. Pakweg.

19 mei 2022 om 18:47

Limnios wel

20 mei 2022 om 10:17

Dan zou ik nog even naar de techniek van kokcu kijken. Die kan aardig ballen

Mooi stuk om te lezen VZ! brengt mij terug naar vroeger. toen ik ook aan straatvoetbal deed met vrienden. ik had niet echt de skills ervoor maar soms met geluk deed ik een panna bij iemand.

19 mei 2022 om 13:15

Dat is wel erg leuk Lampen! Ik kan me voorstellen dat het wel frustrerend is als je de skills er niet voor hebt! Maar ja, ieder zijn talent toch!

19 mei 2022 om 13:20

Ach valt mee dat het frustrerend was dat ik de skills er niet voor had, vond het gewoon chill om te doen.

19 mei 2022 om 13:24

Gelukkig maar Lampen! Mooi dat je hier plezier aan hebt beleefd én er een mooie herinnering aan hebt overgehouden! Dat je niveau ondermaats was is dan slechts een bijzaak!

20 mei 2022 om 09:57

Haha heel bekend deze verhalen. Ik heb ooit tegen Jong Almere City gespeeld. De enige keer dat ik na afloop huilend onder de douche gestaan heb

19 mei 2022 om 13:17

De mooiste tijd. Elke dag op de basisschool na schooltijd lekker met je vrienden de hele dag op het plein voetballen.

19 mei 2022 om 13:27

Ik zat ik de klas bij Teun Koopmeiners dus dat was helemaal niet leuk. Hij speelde ons allemaal weg en was altijd bloedfanatiek, dus wij keken maar toe hoe hij ons vernederde.

19 mei 2022 om 13:52

Hahaha, wordt je wel beter van in ieder geval.

19 mei 2022 om 13:58

Ik heb er helaas geen profcarrière uit kunnen slepen :D

19 mei 2022 om 15:05

Bizar he, dat verschil? Ooit een keer vanuit het middenveld op rechtsachter gezet om een terug-naar-zijn-jeugdclub gozer die vanuit de jeugd van FC Utrecht kwam tegen te houden. Ja. Nee. Echt totaal kansloos.

19 mei 2022 om 16:56

Heb nog tegen Pierre van Hooijdonk gevoetbald in zijn nadagen. Voerde geen klote uit, maar elke diepe bal was frustrerend genoeg altijd op maat ;-)

20 mei 2022 om 09:58

Haha heel bekend deze verhalen. Ik heb ooit tegen Jong Almere City gespeeld. De enige keer dat ik na afloop huilend onder de douche gestaan heb

21 mei 2022 om 06:09

Vroeger een aantal keren tegen Lieke Martens gevoetbald ( niet als in een wedstrijd, meer klooien op de trainingsvelden ) maar dat was op een gegeven moment echt niet grappig meer.

Ik was niet geweldig, maar mijn vrienden die tien keer beter waren werden net zo hard voor schut gezet door haar.

Hij was zo enorm goed in de zaal! Heb een paar keer tegen 'm gespeeld maar dat was echt niet leuk 😢. Op een gegeven moment ben je ook meer bezig om je benen bij elkaar te houden dan echt verdedigen 😂.

19 mei 2022 om 14:48

Dat valt reuze mee, de man heeft een belachelijk arsenaal aan trucs dat klopt. Maar in zijn tijd liepen er zoveel betere zaalvoetballers rond: Vaantje, Boukhari, Appie Zouthane, en als ik nog iets verder terug ga natuurlijk Edward Grunholz.

19 mei 2022 om 15:46

Dat zou best kunnen maar daar heb ik niet tegen gespeeld 😑

19 mei 2022 om 16:06

Wat een onzin reactie dit hahahaa. Dit is net als zeggen, het valt wel mee hoe goed zlatan ibrahimovic was want messi,ronaldo en henry zijn beter…

19 mei 2022 om 16:50

Jouw reactie bevat anders wel veel inhoudelijke waarde? Ik heb toevallig ook tegen al die gasten gespeeld dus dan hoop ik dat ik daar toch mijn mening over mag geven? Ik zet van Gils op t gebied van zaalvoetballen gewoon een stuk lager dan die gasten die ik noemde, straatvoetbal is een ander verhaal.

19 mei 2022 om 19:46

Daar gaat het toch niet om? Elstorro zegt dat ie heel goed is in de zaal. Jij zevg vervolgens dat dat meevalt en noemt een paar betere. Maar volgens die logica is bijna niemand goed.

20 mei 2022 om 09:41

Ja dat zegt hij idd. Ik zeg dat het dat wel meevalt? Zo goed was hij niet in de zaal dat mag ik toch vinden. Er zijn nog genoeg anderen die goed zijn ik had er zo nog 50 op kunnen noemen maarja dacht dat mijn punt zo wel gemaakt was. Hij was oké in de zaal.

20 mei 2022 om 10:13

Je kunt ook een ander z'n verhaal gunnen, denk dat het daar meer om gaat

20 mei 2022 om 11:02

Ik vond vanenburg de beste, maar er waren er genoeg

20 mei 2022 om 12:45

Vaantje was echt gruwelijk idd! Voor mij staat Edward Grunholz alleen toch echt op 1, jammer dat er niet meer beeldmateriaal van hem is dan alleen wat flitsen en slechte kwaliteit.

Straatvoetbal dat brengt wel heel wat herrinerringen terug. Opzij moeten omdat er een auto aan kwam. Of dat de buren kwamen klagen over het geluid wanneer de bal de garagedeur raakte; Of dat ze last hadden dat de bal zo vaak tegen de muur werd geschopt. Ook was het altijd spannend om de bal weer terug te halen uit een van de tuinen en dan maar hopen dat er niemand thuis was.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren