Nederlander pakt Griekse topscorerstitel: ‘Niet zo makkelijk als in Nederland'

Donderdag, 19 mei 2022 om 10:07Tim Cozijnsen • Laatste update: 10:11

Tom van Weert is topscorer geworden van de Griekse Super League. De spits van Volos NFC kwam door zijn twee doelpunten in de laatste speelronde op een totaal van zeventien doelpunten uit: hij scoorde dertien keer in het reguliere seizoen, waarna hij in de nacompetitie viermaal trefzeker was. Van Weert passeerde hiermee Youssef El-Arabi, die de competitie afsloot met zestien doelpunten voor zijn club Olympiacos.

Van Weert vertelt in gesprek met Omroep Brabant trots over zijn geleverde prestatie. “Ik heb geen champagne ontkurkt, maar natuurlijk wel van genoten. Het is geen Bundesliga of Premier League hier, maar de Griekse competitie staat bekend om het verdedigende voetbal. Je komt niet zomaar aan de 25 goals zoals in Nederland. Dat maakt de prestatie wel knapper.”

“Toen ik hier binnenkwam had ik niet verwacht dat ik meteen topscorer zou worden”, vervolgt Van Weert zijn verhaal. “Spitsen van topclubs krijgen vaker de kans om te scoren dan ik. Vanaf moment één ben ik in een flow terecht gekomen. Dat gevoel is heerlijk als spits en ik heb het tot het einde weten vast te houden.” Of er na het behalen van de topscorerstitel een vervolgstap in zit, durft de spits niet te zeggen. “De prestatie zal zeker opgevallen zijn, maar we wachten het gewoon rustig allemaal af.”

Van Weert maakte in juli 2021 de overstap van het Deense Aalborg BK naar Volos. Door tegenvallende prestaties in het reguliere seizoen in Griekenland belandde laatstgenoemde club in de degradatiegroep. In de play-offs verzekerde Volos zich alsnog van lijfsbehoud op het hoogste niveau. Voordat hij aan zijn buitenlandse avontuur begon, speelde Van Weert in Nederland bij FC Groningen, Excelsior en Den Bosch.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door westend)

"Je komt niet zo makkelijk aan de 25 goals als in Nederland." Onze topscorer heeft er 21 goals inliggen en de nummers twee en verder tikken niet meer dan achttien doelpunten aan. Daarnaast is er allang een ontwikkeling gaande waarbij meerdere teams in de Eredivisie niet meer leuk meevoetballen maar de bus parkeren en spelen in een 5-4-1, 5-3-2 of 5-2-3-systeem.

19 mei 2022 om 10:19

In Nld wordt aanvallender voetbal gespeeld dus meer gescoord dan is zijn opmerking niet zo gek. Het niveau in Griekenland is natuurlijk beduidend lager dan in NL, Top3 in Griekenland zou in NLD net in de eredivisie meekunnen.

19 mei 2022 om 10:23

Dat er meer gescoord wordt, betekent mijns inziens niet dat je makkelijker aan de 25 goals komt. Het niveau ligt veel hoger hier en het is allang niet meer zo dat teams enorm aanvallend spelen in Nederland. Soms heb je medelijden met de spitsen van topclubs omdat clubs als Eagles en Fortuna zich zo diep ingraven in de eigen zestien, dat de kansen vooral gaan komen voor vleugelspelers en middenvelders. Overigens: oneens met je laatste zin. Kampioen Olympiakos schakelde ruim een jaar geleden nog terecht PSV uit en zo prima meekomen in de Eredivisie-top, vermoed ik.

19 mei 2022 om 12:37

Olympiakos linkerrijtje. (AZ niveau ongeveer), Panathinaikos, AEK, Aris rechterrijtje (maar wel handhaven denk ik normaliter), PAOK ongeveer plek 8-14.

De rest degradeert kansloos

19 mei 2022 om 13:19

Timmio ik denk dat je nog veel jaartjes voetbal gaat mogen kijken om er een objectieve mening over te mogen geven. Olympiacos linkerrijtje.. met een budget dubbel zo hoog als PSV ( die ze btw kansloos uitschakelde ) .. Panathinaikos idem. Dat je paok hoger inschat toont aan dat je afgaat op 3 jaar voetbal kijken.

Ps: Met uw logica is Giakoumakis een wereldspits, hij speelde namelijk de hele eredivisie aan flarden en kwam bij AEK nooit aan de bak.. Dus hoe schat je dat niveau verschil in?

19 mei 2022 om 13:21

Giakoumakis was koekenbakker bij AEK Athene, en in de eredivisie een wereldspits die elke club aan flarden speelde.. Nu ja tot daar uw kennis van spreken

19 mei 2022 om 15:01

@ricarcocarlitos, kansloos uitschakelen? Je bedoelt een goal in de laatste minuut en een hopeloos falende Baumgartl in de heenwedstrijd?

19 mei 2022 om 10:19

Verschillen zijn inderdaad niet zo groot als hij wil laten lijken. Gemiddeld aantal goals in Griekse Super League is dit seizoen 2,41 en in de Eredivisie ligt dat op 2,85 per duel.

19 mei 2022 om 10:37

Er wordt bijna 20% meer gescoord dus. Dat is een enorm verschil.

19 mei 2022 om 11:50

Uiteindelijk zegt dat nog steeds werkelijk niets over het niveau. Als het niveau daar veel dichter bij elkaar ligt, zou het niveau lager kunnen zijn. Die Van Weert probeert hier zichzelf beter te doen lijken dan hij in werkelijkheid is. Die heeft nog nooit meer dan 13 doelpunten gemaakt in de Eredivisie en doet alsof je de 25 doelpunten hier relatief makkelijk aantikt.

19 mei 2022 om 12:22

Nog steeds niet zo groot als hij wil laten lijken. Hij doet voorkomen alsof het heel erg makkelijk is om er in de Eredivisie 25 in te schieten, terwijl je in Griekenland amper aan de 15 goals komt.

19 mei 2022 om 13:09

Net ook even de topscorerslijst van Griekenland erbij gepakt. Het zijn veelal Grieken die er wel eens 17 tot 20 in schieten, maar als je dan naar de namen kijkt; bijna allemaal spelen ze elders niets klaar. Nu wil ik niets afdoen aan het niveau in Griekenland, maar niets wijst er eigenlijk op dat het in de Griekse competitie moeilijker is om te scoren. Bovendien lijkt het er gezien uitgaande transfers op dat Nederland toch beter in trek is voor talentvolle spitsen dan Griekenland.

19 mei 2022 om 10:29

Als je kijkt naar de 23 seizoenen die deze eeuw gespeeld zijn in de eredivisie, dan heeft in 14 van die seizoenen de topscorer 25 goals gemaakt of meer. En 8 keer zelfs 30 of meer.

19 mei 2022 om 13:14

Maar komt dat omdat het hier makkelijker scoren is of omdat we in Nederland doorgaans gewoon betere spitsen rond hebben lopen? Het is nou niet zo dat er nou aansprekende namen tussen de Griekse topscorers zitten. Het gros blijft in die competitie spelen of ze verkassen naar andere middelgrote competities om daar in verval te geraken.

19 mei 2022 om 10:42

Het is vooral wat ironisch omdat hij in Nederland nooit aan deze aantallen is gekomen. Hij is in de KKD nog een keer tot de 18 doelpunten in een seizoen gekomen, maar daarbuiten is het beste seizoen 13 doelpunten bij Groningen geweest. Mogelijk dat hij het ook alleen doet om te proberen duiding te geven aan de prestatie, maar het komt altijd wat neerbuigend over.

Anderzijds vind ik het leuk voor Tom dat hij topscoorder is geworden, maar vind ik het heel merkwaardig dat een nacompetitie wordt meegenomen in de topscoorderstitel, gezien dit niet bepaald eerlijk lijkt richting andere clubs. Na het te hebben nagekeken snap ik het overigens wel, want als ik het goed zie hebben ze een soort split na 26 wedstrijden (net zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk), waarbij in Griekenland de top 6 onderling strijd en de onderste 8 ook alleen nog tegen elkaar spelen voor degradatie.

Verder overigens ook eens met jouw opmerking Suarez, waar ik wel de opmerking zou willen plaatsen dat de eerste seizoenshelft je vaak als spits wel echt kunt spekken aan je doelpuntenaantal, maar vanaf de tweede seizoenshelft het 'om de knikkers' gaat en dan komt er steeds minder ruimte en vermaak (gezien veel teams dan een beetje beginnen te zweten).

19 mei 2022 om 11:11

Dan mis ik toch de tijd waarin een Dost, Bony of Finnbogason de Eredivisie aan flarden schoot met +- 30 doelpunten...

Haha wat gaaf dit. Sowieso dat het Tom van Weert is, maar ik dacht in eerste instantie dat het misschien de tweede divisie was ofzo. Maar gewoon de competitie met Olympiakos en PAOK, prachtig!

Goede prestatie hoor. Om er 17 in te schieten bij een club als Volos dan val je inderdaad op. Wellicht dat hij een stap omhoog kan maken in Griekenland of Turkije.

Nou Louis, je had zelf nog beter Tom van Weert kunnen selecteren i.p.v. Vincent Janssen, die scoort tenminste nog..

Fopje flauw mopje natuurlijk. Leuk voor Tom van Weert, wellicht dat hij hoger op kan in Griekenland door dat hij topscoorder is geworden.

19 mei 2022 om 10:20

Nou, van mij mag hij erbij komen. Laat hem maar meetrainen en kijken wat erin zit.

19 mei 2022 om 11:47

Na 13 doelpunten in Griekenland? Dan kun je nog beter een Dallinga oproepen. Spelers als Piroe en Zirkzee hebben veel meer recht op een selectie.

19 mei 2022 om 10:33Dat is niet eens een gekke suggestie. Tom van Weert laat tenminste zien te kunnen scoren in een redelijke competitie.ook gasten als Zirkzee, Van Wolfswinkel of Boadu waren veel betere opties geweest

19 mei 2022 om 11:48

Van Weert? Die schiet er 13 in in Griekenland en doet alsof hij het dubbele aantal gescoord heeft. Als je Van Weert in beraad neemt voor Oranje, kun je net zo goed 60 procent van de Eredivisie op het lijstje zetten.

Waarom lukte het je niet in Nederland dan.

19 mei 2022 om 12:01

Omdat hij niet in een flow zat.

19 mei 2022 om 13:15

Waarom lukte het Giakoumakis niet om bij AEK Athene door te breken? En speelde hij de eredivisie helemaal aan flarden met VVV? Leuke logica, typisch een startende voetbalkijker neem ik aan..

Dit is inderdaad onwijs knap, zeker omdat ik in hem nooit een echte goalgetter zag. In een team topscorer worden wat tegen degradatie speelt maakt het ook altijd des te knapper!

Niet zo makkelijk als in NL. waarom had hij dan slechts 17 doelpunten in 48 wedstrijden voor Groningen en nu 17 in 30 voor Volos.... Iedereen weet toch dat die Griekse competitie niet veel voorstelt buiten Olympiacos en eventueel Paok.

19 mei 2022 om 10:47

Hier moest ik ook aan denken. Gezien de standen en hun plaats in die ranking zijn FC Groningen en Volos NFC vergelijkbaar in kracht ten opzichte van de rest van de competitie, zo lijkt het. Het is leuk voor die jongen dat hij die topscorerstitel pakt daar en ik wens hem het beste, maar hij kan beter zijn mond houden over het niveau van verdedigen als-ie in de Eredivisie maar heel gemiddelde cijfers aflevert.

Sowieso altijd een hekel aan verhalen waarin spelers de Eredivisie afkraken als ze eenmaal weg zijn. Gaan ze naar Engeland of Duitsland, lees je dat er veel meer aan fysiektraining gedaan wordt en ze groeien als kool in het krachthonk. Terwijl zo'n pipo ook in Nederland niet wordt tegengehouden om zelf de clubgym in te duiken om eens wat halters op te rapen.

19 mei 2022 om 15:08

Moah dat er een andere manier van trainen is in Engeland kan ik me wel voorstellen. Dat doet niks af aan de eredivise. Als je alleen al keek naar het ek met Engeland, dan vroeg ik me soms wel af of ik naar voetbal of naar ruby zat te kijken. Al die gasten zijn vierkant. Die spiermassa zegt natuurlijk verder niks of een speler ook heel goed is. In spanje en italie wordt significant minder in het krachthonk doorgebracht. Frenkie (of Messi, iniesta) is zo breed als mijn bovenbeen. En ik voetbal ze er toch echt niet uit.

Wat een klasbak is die Tom van Weert toch ook he? Snel terughalen naar de Eredivisie. Met zijn vorm schiet hij er hier met gemak tussen de 30-35 doelpunten in het seizoen in!

Goeie grap! Iedereen scoort er ook 25 hier.. lekker denigrerend. Oud zeer?

Dat Groningen hem heeft laten gaan voor Pohl was zo’n gekke transfer destijds. Mede omdat Pohl er echt geen pepernoot van kon en die prestaties had hij ook bij Aalborg. Van Weert was geen succes in Groningen, voornamelijk niet als vervanger van De Leeuw, maar hij maakte wel wat goals bij een moeilijk scorende. En dat liet hij ook zien bij Excelsior. Maar in de Griekse competitie topscorer worden (ook al is het aardig debatable om de degradatie poule goals mee te nemen, terwijl El Kaabi in de kampioen poule speelde) is natuurlijk ontzettend knap. Want het is geen zwakke competitie.

19 mei 2022 om 13:08

* El Arabi , El Kaabi speelt in Turkije bij Hatayspor en is toevallig ook topscoorder van Turkije ✅️

19 mei 2022 om 14:36

Oops, je hebt gelijk. El arabi idd, maar el kaabi doet het niet verkeerd trouwens in Turkije.

Aldus iemand die ook in Nederland nooit topscorer is geworden...

doe nou niet alsof ze Griekse competitie van een hoger niveau is dan de Nederlandse want dat is geeoon onzin.

Tja, dat zou ik ook zeggen als je in Nederland na 112 wedstrijden Eredivisie nooit verder bent gekomen dan 13 doelpunten. Daar wordt je daar schijnbaar topscorer mee, maar hier in Nederland zit je niet eens bij de beste 7. Altijd een beetje schrijnend als dit soort spelers hun gram willen halen door hun eigen niveau omhoog te praten. Ook een beetje pijnlijk dat je vervolgens 13 doelpunten als "heerlijke flow" omschrijft. Nog schrijnender is dat stukje over de 25 goals. Die jongen had al moeite met de helft daarvan. Niets ten nadele van de Griekse competitie uiteraard. Echter kan deze speler beter z'n mond houden, want z'n ego is nogal misplaatst. Hij is een hele gemiddelde Eredivisie-speler op z'n best. Spitsen van dat niveau haal je overal vandaan. Ook uit de jeugdopleiding.

Deze uitspraak past in het rijtje van de doorsnee voetballers die te licht worden bevonden bij Den Bosch en Telstar, maar op het vierde niveau in Cyprus roepen dat hun team wel in het rechterrijtje van de Eredivisie mee kan doen.

Goed gedaan, prima speler, jammer van dat arrogante toontje dat het in NL makkelijker zou zijn.

Oproepen voor oranje ....we zoeken nog een makkelijk scorende spits
De Griekse en Mexicaanse competitie zijn vergelijkbaar dus 😜

En ik heb even gemist dat van Weert ooit 25 goals maakte in een eredivisie seizoen....
Desalniettemin, hele knappe prestatie!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland
6 fans
Aanvaller, 32 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren