Excelsior sloopt Heracles: ‘Ze hadden het mentaal heel zwaar’

Donderdag, 19 mei 2022 om 07:52Jordi Tomasowa • Laatste update: 07:57

Een wervelend Excelsior was woensdagavond met 3-0 te sterk voor Heracles Almelo. Met de overwinning verschaffen de Kralingers zich een uitstekende uitgangspositie om door te stoten naar de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs. Bij hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen overheerste na afloop vooral trots.

Afgelopen zondag werd het laatste competitieduel in de Eredivisie tegen directe concurrent Sparta Rotterdam nog met 1-3 verloren door Heracles, waardoor de Almeloërs veroordeeld waren tot de play-offs om lijfsbehoud. Daarin wachtte een tweeluik met Excelsior. Volgens Dijkhuizen was Heracles vooraf de ideale tegenstander voor Excelsior. “Toen ik zondag zat te kijken naar het schakelprogramma van ESPN kreeg ik wel een voorkeur voor Heracles, zegt de vijftigjarige oefenmeester. “Ze kregen zo’n tik en mentaal hadden ze zó niet gerekend op de Keuken Kampioen Play-Offs, dus dan is dat waarschijnlijk de ploeg waar je het meeste kans tegen hebt. Het is een ontzettend goede ploeg, maar ze hebben het mentaal heel zwaar.”

{embed

Dijkhuizen is trots op de eclatante 3-0 overwinning van Excelsior op Heracles in het eigen Van Donge & De Roo Stadion. “Ik houd van mooi voetbal en goed spel, dat past bij de club. Dat hebben we vandaag laten zien, denk ik. En dan ook nog zo’n topresultaat maakt me wel trots.” Excelsior eindigde tijdens het reguliere seizoen zesde in de Keuken Kampioen Divisie, een eindklassering die volgens Dijkhuizen een ietwat vertekend beeld geeft. “We hebben gewoon een hele goede serie van wedstrijden gehad. Met name als we een volledig fitte groep hebben, kunnen we iedereen aan. We hebben een goede groep met veel creativiteit en scorend vermogen. Aan de ene kant is dit een verrassende uitslag, maar andere kant niet helemaal.”

Reuven Niemeijer was met twee assists een van de grote uitblinkers aan de zijde van Excelsior. Dijkhuizen is vol lof over de aanvaller, die in 2020 uitgerekend de overstap van Heracles naar Kralingen maakte. “Reuven is echt een teamspeler. Vorig seizoen is hij steeds beter gaan spelen en dit seizoen vormt hij een koppel met Thijs Dallinga. Hij is een gangmaker in de selectie en voelt zich hier als een vis in het water. Reuven is een erg gewaarde kracht voor mij.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door nufc_u2)

Stuivertje wisselen onderin. Er komen 3 nieuwe clubs aan!
Eigenlijk ook prima, wie zal Heracles missen met het kunstgras. Hoop dat er natuurgras voor in de plaats komt

19 mei 2022 om 08:13

Excelsior speelt op kunstgras

19 mei 2022 om 08:25

Dan moet ADO Excelsior maar verslaan. Maar eerst de return nog..

19 mei 2022 om 08:39

@jansen: haha het is een beetje kiezen uit twee kwaden.
Mag het Excelsior worden met de hoop dat ze overgaan op gras?

19 mei 2022 om 09:06

@jansen doe mij dan maar Excelsior op kunstgras. Geen flauw idee waar Eindhoven op speelt, maar laat ADO alsjeblieft nog een paar jaar in de KKD.

19 mei 2022 om 09:23

Klopt! Maar ze moeten nog tegen Den Haag he! Die hebben gewoon gras

19 mei 2022 om 09:33

Den haag of Eindhoven bedoel ik

19 mei 2022 om 09:33

Met Excelsior heb ik niks en de enige clubs die ons (twente) enkele jaren geleden niet de afgrond in wenste waren ADO en Roda (dat vergeten we niet). Ado is gedegradeerd door het wangbeleid en er zijn volop punten afgenomen. Tuurlijk is dat terecht, net als dat het voor ons destijds terecht was. Mijns inziens genoeg gestraft en ik wil graag zien dat ze met gezond beleid (en echt gras) terugkomen op het hoogste niveau.

Heracles was idd veruit de beste ploeg om op dit moment tegen te komen. Zelfs het al gedegradeerde PEC en Willem 2 zijn op dit moment een stuk beter.

19 mei 2022 om 08:29

Zonde om te zien dat Pec en Willem 2 net te laat op stoom kwamen. Heracles heb ik nooit iets mee gehad door hun liefde voor kunstgras. Daar komen nu ook nog eens het Vloet incident en van die supporter die Cerny sloeg bij.

19 mei 2022 om 08:39

Daar kan Heracles als club toch niks aan doen?

19 mei 2022 om 09:08

@kowalski klopt, maar net zoals de supporter bij Vitesse en de (regelmatig) lege Gelredome, daar kan Vitesse niets aan doen maar het tekent ze wel.

19 mei 2022 om 09:36

Kowalski, de club moet de veiligheid in het stadion waarborgen. Hierin hebben ze gezien de talloze bekers, aanstekers en muntjes op het veld en natuurlijk de klap op Cerny duidelijk gefaald. Elke idioot had daar zonder probleem het veld op kunnen komen.

19 mei 2022 om 11:00

Deels wel, Kowalski. Dat van Cerny natuurlijk niet, maar die hele situatie met Vloet hebben ze verkeerd aangepakt. Wormuth ontslagen en de tweeling broer van Koert Westerman voor de groep gezet die overduidelijk geen idee heeft wat hij aan het doen is. Nou met zulk wanbeleid mag je er van mij uit.

19 mei 2022 om 09:32

En dat is dus precies waarom ik een hekel heb aan de play-offs. Omdat de nummer 6 van de KKD toevallig in een goede vorm steekt en de nummer 16 van de Eredivisie niet. Nu krijg je straks weer zo'n nietszeggend Excelsior terug. Ik ben voorstander van promotie / degradatie op basis van de ranglijst. Dan was Heracles er nog steeds uit maar krijg je in ieder geval geen nummer 6 van de KKD terug... (als ze de finale ook winnen)

19 mei 2022 om 09:33

Dat vind ik juist prachtig, zo speler er vooral in de kkd nog veel ploegen tot het laatste moment nog ergens voor.

19 mei 2022 om 09:58

Blijf het ook apart vinden, maar aan de andere kant. Als alleen de bovenste 3 recht op iets hebben, spelen de meeste ploegen in de KKD na 10 wedstrijden al nergens meer voor.

19 mei 2022 om 10:34

Excelsior won geen van de laatste 6 competitie duels, 4 gelijk en 2 verloren, dus waar is je punt op gebaseerd dat ze in goede vorm staken? Je koppelt plek 6 aan een mindere kwaliteit, maar als Excelsior gewoon scherper was stonden ze waarschijnlijk tweede. Dan koppelde je ze weer aan kwaliteit en terecht dat ze dan Heracles van de mat speelde. Oftewel, je reactie en conclusie zijn loszand.

De trainerswissel pakt tot nu toe goed uit voor Heracles, heeft wel het gewenste schokeffect veroorzaakt.

19 mei 2022 om 08:22

Inderdaad, alleen in de verkeerde kleedkamer.
De Heraclieden waren flink geschokt.

19 mei 2022 om 08:40

Er was zeker wel een schokeffect maar dat werkte alleen maar averechts

Volendam, Emmen en Excelsior = 3 x kunstgras......

19 mei 2022 om 08:22

Er is nog niks beslist. Ado kan ook nog

Echt slim van hem om te kijken wat de reacties waren na afgelopen Zondag.
Op mentaal vlak hebben ze Heracles dus ook aan kunnen pakken door er gewoon vol in te gaan en ze te overbluffen.
Vind Excelsior sowieso goed spelen als ze er vol voor gaan.

Het wanbeleid bij Heracles komt pijnlijk bovendrijven. Dit seizoen geen robuuste selectie weten samen te stellen waardoor ze competitief niet zijn blijven aanhaken. Trainer er op het laatste moment uittrappen. Enfin, de zaak van de grond af aan opnieuw opbouwen vanuit de KKD. Want die 3-0 achterstand wordt niet meer goed gemaakt natuurlijk. Daarvoor speelt Heracles echt veel te slecht.

19 mei 2022 om 08:44

Zo'n Vloet daar zijn ze ook lekker mee. Zonder dat hele verhaal hadden ze waarschijnlijk makkelijk een paar punten meer gepakt en dan blijf je er gewoon in.

Dus Rai is ook nog debet aan het ontslag van een rits kantoormedewerkers en een lager salaris voor zijn voetballende collega's.

19 mei 2022 om 10:08

Dat denk ik ook, want Vloet is natuurlijk de beste speler van Heracles die anders qua doelpunten en assist de dubbele cijfers had gehaald. Nog steeds onbegrijpelijk dat zij derde van onderen zijn geworden als je de stand van vijf weken terug erbij pakt.

19 mei 2022 om 10:54

@wanny: Dat Vloet verantwoordelijk is voor het ontslag voor een rits medewerkers en lager salaris voor z'n voetballende collega's gaat wel wat ver.

Stel hij had z'n been gebroken waardoor hij dezelfde tijd niet meer inzetbaar was geweest, dan was het effect hetzelfde geweest.

Het is ronduit treurig en niet ok dat je als club zo afhankelijk blijkt te zijn van één speler.

19 mei 2022 om 11:55

Het ging natuurlijk al een aantal keren bijna mis bij Heracles, maar toen wisten ze het tij te keren. Dit seizoen gebeurt het tegenovergestelde. Verder ben ik het met je eens. Deze selectie was afhankelijk van 1 of 2 spelers. Voor de rest zijn het spelers die iedere degradatiekandidaat wel in z'n ploeg heeft. Dan krijg je het gewoon moeilijk, vooral als het vertrouwen daalt.

Kan nog lastig worden om snel terug te komen. Er zitten heel wat stevige concurrenten in de KKD komend seizoen. En ze zullen toch eerst moeten reorganiseren en wennen aan de KKD.

De voorvechters van het kunstgras eindelijk eruit! Jaar na jaar extra punten door ongelofelijk thuis voordeel van de ondergrond waarop gespeeld! Maar stel Excelsior komt in de eredivisie dan komen er 3 kunstgras ploegen voor terug! De knvb moet gewoon zijn reglementen aanpassen: de ondergrond waarop gespeeld moet het zelfde zijn overal en dus echt gras! Voordeel voor mindere clubjes wat zelfs leid tot handhaving moet er echt vanaf! Een van de redenen waarom aanstormende buitenlandse talenten twijfelen over spelen voor psv Feyenoord Ajax : kunstgras en gevaar op blessures! Onze competitie staat ook mede daardoor lager in aanzien! Top clubs die voor of na een Europese wedstrijd naar een club moeten met kunstgras houden hun hart vast en stellen uit voorzorg vaak bepalende spelers niet allemaal op en laten dan mede daardoor vaak wat punten liggen het is competitie vervalsing ten top! Wanneer clubs schermen met reden geen normaal gras te kunnen betalen horen ze gewoon niet thuis in de eredivisie! De knvb moet er serieus naar gaan kijken en desnoods de eredivisie inkrimpen naar 16 .... dus ik hoop op ADO deze playofs wat overigens ook de club is die iets toevoegt aan de eredivisie!

19 mei 2022 om 10:24

Het is inderdaad bizar hoeveel betaald voetbalorganisaties in Nederland een kunstmat hebben als voetbalveld. Hier moet beleid op gemaakt gaan worden. Kunstgras is leuk voor de breedtesport of als alternatief bij onbespeelbaarheid maar het hoort niet thuis in het betaald voetbal.

19 mei 2022 om 11:57

Er is al beleid gemaakt. Andere clubs zijn zelfs vrijgevig om clubs van het kunstgras te helpen. De KNVB moet het gewoon verbieden binnen het profvoetbal en zeker binnen de Eredivisie.

Ach, ik begreep dat Heracles gewoon bepaalde spelers mist. Dan wordt het snel lastige verhaal.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar Azarkan. Volgens mij doet hij het wel redelijk goed. Is dat voor Feyenoord niet gunstig? Ze verhuren hem, maar hij is toch wel vaak 1 van de betere spelers bij de team?

19 mei 2022 om 10:25

Azarkan vorig seizoen bij NAC gezien. Wel een leuke speler, maar geen top eredivisiemateriaal. Zou voor clubs in de middenmoot wel een aanwinst kunnen zijn.

19 mei 2022 om 12:00

Tien doelpunten en 8 assists in de KKD, da's simpelweg te weinig om indruk te maken bij Feyenoord. Bij Excelsior is hij 1 van de beteren en dan wordt je belangrijk gemaakt. Bij Feyenoord zijn de aanvallers beter en zul je het moeten doen met een rol als "1 van de 11". Maar goed, hij is 'nog maar' 20 jaar. In dat opzicht kan hij zich nog genoeg ontwikkelen.

Qua club hoop ik dat Heracles erin blijft. Maar met hun stellige kunstgrasbeleid heb ik niets en uit dat oogpunt mogen ze er wel uit vliegen. En na gisteravond lijkt dat ook te gaan gebeuren. Met Excelsior, hoe knus dan ook, heb ik ook niets en ook die hebben kunstgras. Dus moet je hopen, dat ADO gaat promoveren. Die hebben wel een fatsoenlijk veld, alleen er is altijd gedoe rondom die club, dus daar zit je ook niet op te wachten.

Ohoh Willem II wat hebben jullie het laten liggen zeg.....

Wat een bedroevend niveau zeg Heracles, Ai Ai. Dit zag toch niemand bij aanvang van de competitie aankomen?

Sinds ik zelf weer weet wat degraderen inhoudt met Twente gun ik het niemand, is gewoon kloten.
Maar…
De voorzitter die bij onze degradatie op het podium gaat staan en zegt dat hij er geen traan om laat.. de haat vanuit Almelose supporters vanuit het niets…
Het heeft wel iets van karma.
Gezonde rivaliteit is leuk, maar wat ik in Almelo op zaterdagavonden naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen omdat ik uit Enschede kom is echt ridicuul.
Dat gebeurt andersom gewoon echt niet, nou ja, misschien laatste paar jaar een beetje als reactie op hun houding.

Ik vind het een mooie club, dat kunstgras is abominabel maar goed, hebben er meer.

Dus kop omhoog daar, komt wel weer goed

Een terechte overwinning..iedereen heeft het over Heracles en z’n kunstgras en zijn blij dat ze degraderen ..maar het is wel een club met iets meer toeschouwers als een Excelsior of Volendam die gemiddeld maar 3000 man op de tribune hebben ..dus met een Volendam of een Excelsior wordt de eredivisie inclusief een clubje als rkc met 1000man nog meer een verrijking en niet te vergeten ..ook een Excelsior heeft volgens mij kunstgras ..dan zou ik zeggen een Heracles met gemiddeld 7500man is toch wel iets leuker qua sfeer ..Maar diegene die om degradatie speelt heeft het aan zichzelf te danken

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Excelsior

Stand
Actuele wedstrijden

0 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren