Mariame Openda: ‘Loïs zei resoluut ’nee‘ op die vraag van Marokko’

Woensdag, 18 mei 2022 om 18:54Rian Rosendaal • Laatste update: 19:02

Loïs Openda debuteert in de selectie van van België voor de aanstaande wedstrijden in de UEFA Nations League. De aanvaller van Vitesse was ook lange tijd in beeld bij de Marokkaanse ploeg, maar de keuze voor de Rode Duivels lijkt nu definitief te zijn gemaakt. Het Laatste Nieuws zocht kort na de bekendmaking van de Belgische selectie contact met de trotse moeder van Openda.

"Ik ben zo gelukkig", opent moeder Mariame het gesprek over haar geselecteerde zoon. "Ik was in de tuin aan het werken toen Loïs belde. (lacht) Ik wist wel dat de selectie vandaag zou worden bekendgemaakt, maar ik had me er bewust niet op gefocust. Hij was super emotioneel. ‘Mama, weet je het al? Ik ben geselecteerd!’ Ik was samen met hem aan het wenen door de telefoon." Tussen moeder en zoon is er een speciale connectie. "Hij had me een paar dagen wel gezegd: ‘Mama, als ik nu niet geselecteerd ben, weet ik het niet meer.’ Da’s normaal na zo’n seizoen, denk ik, maar de coach beslist wie speelt."

Openda grote verrassing bij Belgische selectie; debuut tegen Oranje lonkt

De aanvaller van Vitesse hoorde woensdagmiddag over zijn oproep.Lees artikel

Marokko lijkt dus definitief naast Openda te grijpen, ondanks de pogingen van bondscoach Vahid Halilhodzic in het afgelopen jaar. De Vitesse-spits had voor dat land kunnen kiezen vanwege de Marokkaanse roots van zijn moeder. "Maar je moet met je hart spelen, en het hart van Loïs ligt in België", benadrukt Mariame Openda. "We hebben eigenlijk weinig met het land, ik ken het alleen van een paar keer te reizen. Loïs zei resoluut 'nee' op die vraag van Marokko. Hij heeft altijd gezegd: ‘Als ik niet voor België mag spelen, dan voor niemand'."

Openda lijkt zijn laatste duel voor Vitesse te hebben gespeeld, na een uitleenperiode van twee seizoenen. Of hij echter verder gaat bij Club Brugge, waar zijn contract doorloopt tot medio 2024 is nog maar de vraag. Er is namelijk interesse van diverse clubs. "Dat moet nog worden besproken met zijn makelaar. Het is de club die hem heeft gelanceerd", aldus de moeder van de aanvaller. "Hij kwam bij de eerste ploeg onder Ivan Leko, maar met Philippe Clement had hij geen goeie klik. Loïs weet zelf ook niet goed waarom. Hij zei een paar maanden geleden dat een terugkeer naar Brugge een stap achteruit zou zijn voor hem, en Loïs wil vooruitgaan. Hij heeft nog een contract daar, maar daarmee is niet gezegd dat hij er per se wil blijven."Gerelateerd

Meer sportnieuws

74 reacties (laatste reactie door elbeninho)

Ik ben oprecht blij voor Openda, hardwerkende speler die een oproep verdient.

18 mei 2022 om 22:15

Afgelopen afrika cup stond er meerder malen een speler die bij AZ niet verzekerd is van een basisplek op het veld bij Marokko

18 mei 2022 om 22:28

@cr7_arsenal logisch ennesiry van sevilla was 6 maanden geblesseerd.

18 mei 2022 om 22:50

Niks mis met de Marokkaanse ploeg natuurlijk, maar je kan moeilijk zeggen dat die betere spitsen hebben dan Belgie lijkt mij, toch?

18 mei 2022 om 23:27

@kralla93, hoezo gelijk zo negatief? Kan je niet gewoon blij voor Openda zijn, puur om het feit dat hij is opgeroepen? Tuurlijk wil hij dan ook graag spelen, maar misschien neemt hij wel genoegen voor nu met een invalbeurt af en toe. Wat een negativiteit man.

Wel respect voor een speler die alleen maar voor een land wil uitkomen waar die ook een band mee heeft. Spelers die bij gebrek aan perspectief maar even in hun paspoortenarchief gaan bladeren, tja iedereen zijn ding.

18 mei 2022 om 19:20

Deze jongen gaat nooit de eerste spits worden van België let maar op die komt over ongeveer 5 jaar huilend naar Marokko om te vragen of die nog kan switchen net zoals die Munir El Haddadi niet dat we deze gast überhaupt missen want En-Nesiry en Tissoudali zijn sws beter maar hij heeft Marokko zolang aan het lijntje gehouden dat mijn gunfactor helemaal weg is bij Openda!

18 mei 2022 om 19:28

Jouw gunfactor is bij mij nu ook weg. Lekkere dubbele standaard. Kan ik ook over jou zeggen.. jij bent mijn landgenoot maar je zegt 'we' alsof je Marokkaans bent.

18 mei 2022 om 19:33

Ik houd het bij Openda als je het niet erg vindt 🤭

18 mei 2022 om 19:37

Hoezo aan het lijntje houden? Hij heeft resoluut nee gezegd. Duidelijker dan dit kan het niet worden. Anderzijds heeft hij meer met België dan met Marokko.
Geloof dat zowat de driekwart van de selectie van Marokko überhaupt nooit is opgegroeid daar.

18 mei 2022 om 19:41

Niet waar dit was 8 jaar terug het geval nu is meer dan 50% gewoon in Marokko geboren en opgeleid✅️

18 mei 2022 om 20:53

@pelotaziyech7

Het is ongeveer 50% en dat is nog steeds erg veel. Maar goed, iedereen heeft er een andere mening over. Overigens lijkt Openda vrij resoluut. Die heeft gewoon gewacht op Belgie. Nu denk ik overigens wel dat zijn carriere bij Belgie afhangt van de lichting, want ik vind Openda geen hoogvlieger. Echter lijk je met jouw reactie hierboven vooral gefrustreerd dat hij voor Belgie kiest.

19 mei 2022 om 07:50

Marokko aan het lijntje gehouden? Hij speelt al sinds de U-15 bij Belgie, heeft vorig jaar zowat alle wedstrijden gespeeld bij de Belgische U-21. Hij heeft letterlijk nooit een teken gegeven dat hij voor Marokko wou uitkomen

Het enige wat hij gedaan heeft is geluisterd naar Marokko en dan nee gezegd. Wat alleen maar respectvol is.

Het valt me op dat spelers die niet twijfelen, zoals Fellaini, zowat halve landsverraders zijn in de ogen van sommigen.

18 mei 2022 om 19:24

Of die spelers doen dat omdat ze met meerdere landen een band hebben? Voor sommige is dat net zoals hey kiezen tussen je vader en je moeder..

18 mei 2022 om 20:10

BigKrit. Waar zeg ik dat spelers niet met meerdere landen een band kan hebben? Maar zoals fcBuurman ook al zegt, zo'n Lars Veldwijk. Dat vind ik helemaal niks met interlandvoetbal te maken hebben.

18 mei 2022 om 20:22

@Ducktaildo
Dat zeg je ook niet; ik merk alleen wel dat veel andere vz-gebruikers dit blijkbaar niet kunnen bevatten. Tuurlijk zullen er ook voetballers als Veldwijk zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat het, voor veel voetballers met een dubbele nationaliteit, een lastig keuze is.

18 mei 2022 om 21:13

Sterker nog. Als ik kon voetballen had ik altijd resoluut "nee" gezegd richting het Nederlands elftal.

Mensen kunnen dit pas begrijpen als ze zelf een band met een ander land hebben. Voor veel van die Marokkaanse voetballers is de band met Marokko dé band met hun eigen familie. Dan maakt het even vrij weinig uit waar ze geboren zijn, of zelfs opgegroeid. Als die band met de familie voor ze belangrijk is, en dat is echt heel vaak het geval voor Arabische jongens, Marokkanen niet uitgezonderd, is de keuze tussen Nederland/belgië en land 2 vaak een geval van 2 liefdes, of in andere gevallen zelfs sterkere liefde voor land 2.

En anderzijds zegt niemand er ooit wat van. Wanneer iemand kiest voor Nederland/belgië boven Marokko spreekt ineens niemand meer over "er kunnen verdienen". Of de keuze maken voor "het land dat sneller op het WK komt of prijzen kan pakken en daarmee geen keuze uit liefde voor het land, maar voor succeskansen." Er heerst een enorme dubbele standaard, alleen maar omdat een hoop van de mensen als autochtoon het gevoel nooit zal kunnen begrijpen wat het is om een buitenlandse familie te hebben

18 mei 2022 om 21:58

Voor welk ander land had jij kunnen uitjomen? Je maakt me nu nieuwsgierig haha

18 mei 2022 om 22:12

Een land waar je niet naartoe gaat voor de succesverhalen

Eenmalig Aziatisch kampioen (2007), Eenmalig WK-deelnemer (1986 in Mexico). Recordkampioen van Arabië (maar die competitie is sinds 2000 maar 2 keer gespeeld haha)
Ik zou volgens FIFA-regels op basis van geboorte ouders (moeder) als grootouders (moeder's ouders) uit kunnen komen voor Irak.

Elke keer dat ik ze zie spelen word ik zwaar gefrustreerd van het lage niveau, maar elke keer als ze op het veld lopen voel ik dezelfde trots. Iets dat alleen familie met je kan doen. Heb ook een paar shirtjes van ze thuis liggen. Mooie kleur groen is het!

19 mei 2022 om 08:45

Wat gaaf ik heb veel irakese vrienden. Eentje is al een keer meegegaan naar irak om voetbal të kijken

19 mei 2022 om 12:28

Leuk! Ikzelf ben vanuit huis nog even niet toegestaan om te gaan. (Oud genoeg om eigen keuzes te maken hoor, maar met een moeder zo paranoide als de pest is het niet echt een optie nu haha)

Wilde wel overwegen naar Qatar te gaan mocht Irak zich plaatsen, maar helaas. Volgende keer beter allicht

18 mei 2022 om 19:31

Ik moet altijd denken aan Lars Veldwijk. Onze zuid Afrikaan in hart en nieren hahaha

18 mei 2022 om 19:47

@Ducktaildo. Makkelijk praten voor iemand die niet weet of er lucht of zand in een bal zit. Durf te wedden dat als jij in zo een situatie zou zitten en je maakt bij het ene land geen kans, dat je dan gelijk voor het andere land zou kiezen.

18 mei 2022 om 20:12

Jwtw030. Dat mag jij natuurlijk vinden. En je 'voor iemand die niet weet of er lucht of zand in een bal zit'. Ik kan deze opmerking niet echt plaatsen in deze context, maar denk jij zelf ook. Fijne avond nog

18 mei 2022 om 23:29

@ducktaildo, heerlijke reactie, even een glimlach op mijn gezicht, thanks.

18 mei 2022 om 20:45

Ik heb er ook niets mee, evenals voetbalbonden die in Europa of andere werelddelen gaan lopen scouten naar spelers met roots van dat land.

18 mei 2022 om 22:01

heb je ook voorbeelden van spelers, die 'bij gebrek aan perspectief voor een land willen uitkomen waar ze geen band mee hebben'?

Of was het gewoon een goed moment om het woord 'paspoortenarchief' te gebruiken?

18 mei 2022 om 22:19

Zijn ook 2 verschillende situaties, veel spelers hebben die speciale band met Marokko wel, en als ze dan niet in de picture zijn bij hun geboorte land, is het natuurlijk logisch dat ze met veel plezier, passie en liefde uitkomen voor bijv. Marokko

'als ik niet voor Belgie mag spelen, dan voor niemand' Dus stel je voor dat hij nooit voor Belgie geselecteerd zou worden, meneer dan niet voor Marokko zou kiezen en dus helemaal geen interlandcarrière zou hebben? Achteraf natuurlijk makkelijk praten nu ie geselecteerd is, maar kom op zeg, geloof je het zelf

18 mei 2022 om 19:21

Zo lastig is het toch niet om dat te geloven? Of zou jij wel pakweg het shirt van Gibraltar aan doen zodat je "in ieder geval een interland carrière hebt".

18 mei 2022 om 19:24

Je zegt precies wat ik denk , een tijdje terug wou hij nog voor Marokko uitkomen en ineens draait hij 90 graden richting de Rode Duivels , straks selecteert België hem nooit meer en we weten het wel gaat hij huilend in de media vragen of die voor Marokko mag spelen hoop ook dat Marokko in de toekomst de deur keihard dicht voor hem gooit.

18 mei 2022 om 19:38

Hij heeft nooit gezegd dat die voor Marokko wilde uitkomen. Ik weet niet waar je dat überhaupt vandaan haalt.

18 mei 2022 om 20:26

Heb je misschien een bron waarin hij aangeeft dat hij voor Marokko wou spelen?

18 mei 2022 om 23:31

Wat een bullshit pelota, je lult uit je nek.

19 mei 2022 om 08:00

@fabian1986 waarschijnlijk van een forum waar de vriend van de zoon van een goede kennis van de moeder het gepost heeft.

18 mei 2022 om 19:30

In veel gevallen zou ik je gelijk geven, maar bij Openda ligt het wel wat anders denk ik. Uit dit interview blijkt dat hij helemaal niks met Marokko heeft. Zelfs zijn moeder, waaraan hij de link met Marokko te danken heeft, heeft niets met het land. Dan zou een interland carrière toch wel vreemd zijn. Al komt dat natuurlijk ook voor.

Het is toch wel een issue als er elke keer een speler moet kiezen voor het land waar hij in geboren is of zijn moederland.

Wat zou een WK of EK er anders uit zien als iedere speler voor zijn moederland kiest!

18 mei 2022 om 19:28

Dan hadden nl/frankrijk/belgie waarschijnlijk geen wk/ek meer gehaald

18 mei 2022 om 19:30

Haha volgens mij draai het om. Landen zoals Marokko en Turkije drijven puur op de Europese jeugdopleidingen waar ze spelers komen lokken die helemaal niet in Turkije of Marokko geboren zijn.

18 mei 2022 om 19:34

Robben is ook opgeleid in Marokko, alsof het niet omgekeerd gebeurt 🤗

18 mei 2022 om 21:23

Er is helemaal geen issue hoor de meeste Marokkanen kennen deze speler niet eens

18 mei 2022 om 21:49

Welke spelers van Nederland zijn in het buitenland geboren dan?

18 mei 2022 om 22:52

Guus Til is in Zambia geboren

19 mei 2022 om 08:36

Groeneveld in Lagos, Nigeria meen ik mij te herinneren.

Zou wat zijn als hij ook nog is de winnende maakt tegen Marokko op het wk😂

Ik volg het Marokkaanse voetbal een tijdje (ben zelf ook Marokkaans) en heb nooit geweten dat Marokko echt achter hem aan zat, zag hem zelf ook nooit bij Marokko spelen in toekomst en om eerlijk te zijn vind ik hem niet zo bijzonder...

Ik gun de speler verder alle succes bij België al ken ik hem niet.

Ik ben zelf ook Marokkaans en volg Marokkaans elftal al jaren en om eerlijk te zijn heb ik nooit gehoord of gelezen dat Marokko hem wil! maar is wel leuk voor die jongen dat hij voor het grote België mag uitkomen!

Als voetballer wil je altijd naar de top en dan kies je gewoon voor België en niet voor Marokko

18 mei 2022 om 23:18

Marokko is succesvoller dan België, daar het Marokkaanse elftal één continentale titel heeft behaald en het Belgische elftal geen.

19 mei 2022 om 12:34

België succesvoller dan Marokko , ten eerste heeft Marokko meer prijzen + meer WK deelnames en de laatste ontmoeting in Brussel was 1-4 voor Marokko dus heb geen idee hoe België beter is ?

20 mei 2022 om 08:10

Meer prijzen - 1 coup d'afrique vs 1 Olympische titel

Meer WK deelnames: lol, zelfs als je de tijd als Franse kolonie meetelt klopt dat niet.dan is het 10 tegen 13. Anders is het 5 tegen 13.

En die 1-4 van Marokko was in 2008 ...

Je wordt wanhopig kerel.

Hij kan nog altijd voor Congo kiezen 😜

Klein verbeterpuntje. Laatste wedstrijd nog niet gespeeld. Hij gaat nog vier keer schitteren dit seizoen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. SelsKeeper
T. AlderweireldVerdediger
D. BoyataVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

1 fan
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren