Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Analyse na 88.000 wedstrijden: ‘Wordt Ajax het Bayern van Nederland?’

Laatste update:

Het voetbal in de Europese topcompetities wordt steeds voorspelbaarder, wijst onderzoek uit. De onderzoekers analyseerden bijna 88.000 wedstrijden in elf competities tussen de seizoenen 1993/94 en 2018/19. Daaruit blijkt dat het voetbal vergelijkbare verschijnselen toont als in een kapitalistische samenleving: de rijken worden rijker, beter en sterker, de minder rijken hollen er hoopvol achteraan. Het gevolg is dat diezelfde teams steeds meer wedstrijden winnen. Dat gaat gepaard met een andere, onheilspellende waarneming voor de liefhebbers: het thuisvoordeel, waar het publiek vaak alle lof voor krijgt, neemt steeds meer af.

Door Kevin van Buuren

Tijdens de recente pandemie galmde er steeds één geluid door de stille stadions: zonder fans, geen voetbal. Geroemde ‘thuisteams’ als Ajax, Feyenoord en Liverpool riepen talloze keren hun twaalfde man uit tot man van de wedstrijd. Zonder het publiek was dit niet gelukt, klonk het dan. Maar, ook lager geklasseerde teams teren tegen titanentegenstanders telkens op het thuisvoordeel. Alleen een psychologisch effect kan een verschil in kwaliteit verslaan. Thuispubliek maakt het voetbal onvoorspelbaar. Maar als deze macht steeds minder effect heeft, is het voetbal over twintig jaar dan nog wel iets aan?

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De vicieuze middencirkel
Het onderzoeksteam van Taha Yasseri en Victor Martins Maimone bekeek via een score- en netwerkmodel naar bijna 88.000 wedstrijden binnen Europa tussen het seizoen 1993/94 en 2018/19 in onder meer Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Schotland en Spanje. Hun conclusie: “De rijke competities worden steeds meer gewonnen door succesvolle teams. De sterke teams winnen meer, kunnen daardoor meer investeren in nieuwe versterkingen en vergroten zo geleidelijk de ongelijkheid tussen teams in de dezelfde competitie.” Ook in Nederland heerst al een tijdje de angst dat Ajax, gezien het opgebouwde kapitaal de laatste jaren, het Bayern München van de Eredivisie wordt. De Duitse Rekordmeister won dit jaar de landstitel voor de tiende keer op rij. Ajax staat nu op drie, voor het eerder al eens viermaal achtereen de schaal vasthield.

Na tien kampioenschappen op rij voor Bayern mag de Duitse Bundesliga langzamerhand wel voorspelbaar worden genoemd.

Na tien kampioenschappen op rij voor Bayern mag de Duitse Bundesliga langzamerhand wel voorspelbaar worden genoemd. Daarmee vertoont de voetbalwereld volgens de onderzoekers vergelijkbare verschijnselen als de ‘echte’ wereld. De rijken worden rijker en investeren in factoren die hen nog meer voordeel oplevert. Daardoor groeit de kloof tussen arm en rijk. Ook uitzonderingen komen om deze reden steeds minder voor. Net als de uitzondering die het thuisvoordeel kan opleveren. De onderzoekers concluderen namelijk dat dit voordeel verdwijnt, naarmate de ongelijkheid groeit: “Voetbal verandert: het is voorspelbaarder, ongelijkheid tussen teams groeit en het thuisvoordeel neemt consistent af bij alle teams in de geanalyseerde competities.”

Ver van huis
De onderzoekers baseerden hun resultaten op twee simpele gegevens: ‘Wie wint er, de thuis- of uitspelende ploeg?’. Daarbij gaf een score- en netwerksysteem hen informatie over hoe goed de twee teams er op dat moment voor stonden. Zowel hun onderlinge wedstrijden, het aantal punten dat zij tot dan toe hadden in de competitie en hun thuis- of uitreputatie bepaalden de waarschijnlijkheid van een eventuele winstpartij. Gelijke spelen werden niet meegenomen in de onderzoeksresultaten.

Voor een definitie van thuisvoordeel keek het team naar een eerder onderzoek van Richard Pollard naar dit fenomeen. Pollard legt hier de volgende factoren aan ten grondslag: effect van het publiek; effect van een (lange) reis; gewenning aan het veld; de thuisfluiter (Pollards onderzoek toont aan dat thuisteams vaak voordeel krijgen bij beslissingen); territorialiteit; speciale tactieken; psychologische factoren; en de interactie tussen twee of meer van deze factoren.

De resultaten laten zien dat de thuis- of uitfactor steeds minder effect heeft door de jaren heen. Competitiewedstrijden worden steeds meer beslist op basis van status en rijkdom. Grote clubs winnen meer wedstrijden, ongeacht of zij thuis of uitspelen. De onderzoekers stellen dat globalisering hier een belangrijke rol speelt: teams huisvesten steeds meer buitenlandse spelers. Daarnaast is voetbal toegankelijker, waardoor minder (echte) fans wedstrijden bezoeken. Reizen is comfortabeler en spelers hebben meer internationale ervaring, waardoor ze minder snel onder de indruk zijn van andere omstandigheden. Wat het onderzoek niet bij naam noemt, maar ook een factor kan zijn, is dat de kwaliteit van het voetbal, de spelersbegeleiding en faciliteiten verbeterd zijn en minder uit elkaar liggen binnen competities.

Clubs als Liverpool staan bekend om het effect van hun thuispubliek, maar hoe lang nog?

Tekortkomingen van het onderzoek
Zelf geven de onderzoekers aan dat hun research niet feilloos is. Alhoewel de trend laat zien dat succesvolle teams steeds succesvoller worden, hebben zij niet de directe invloed van geld in het wegnemen van het verrassingselement onderzocht. Voor het verzamelen van de gegevens werd sowieso geen gebruik gemaakt van alle mogelijke data die tegenwoordig geregistreerd wordt. “Deze methodes vergen heel veel data en zijn niet makkelijk te gebruiken in historische context, waarin zulke datasets niet beschikbaar zijn voor wedstrijden in het verleden”, luidt de verklaring.

Een andere tekortkoming die niet duidelijk wordt vermeld, is het feit dat dit onderzoek puur resultaatgericht is. De beleving van de wedstrijden wordt daarin niet meegenomen. Dat terwijl het onderzoek vermeldt dat het voorspelbaarheid onderzoekt, omdat onvoorspelbaarheid de funfactor van het voetbal is. Als voorbeeld kijken we naar Ajax’ overwinningen tegen SC Cambuur en RKC Waalwijk dit jaar. Het resultaat tegen de laagvliegers luidt ‘zes punten voor Ajax’. Voorspelbaar. Maar wie de wedstrijden zag, waar Ajax tweemaal punten leek te verliezen en in de absolute slotfase nog wist te winnen, zal op het puntje van zijn of haar stoel hebben gezeten. Onvoorspelbaar.

De onderzoekers noemen nog wel de steekproefomvang, al leek die met 88.000 wedstrijden over elf competities behoorlijk. “In 200 landen wordt voetbal gespeeld, waarvan slechts 5,5 procent in ons onderzoek wordt behandeld”, leggen zij uit. Toch kan dit onderzoek als behoorlijk representatief worden beschouwd voor de voorspelbaarheid in het Europese voetbal. “Voor toekomstig onderzoek”, beoordeelt het team, “moeten ook continentale toernooien als de UEFA Champions League worden meegenomen, en wedstrijden buiten Europa. Tot slot zou er getest moeten worden of geld impact heeft op de voorspelbaarheid in andere sporten en competities. Bijvoorbeeld competities die een salarisplafond instellen over hun teams, zoals de NBA (de nationale mannenbasketbalcompetitie in de Verenigde Staten.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Spijtig, maar stiekem wisten we dit al lang. De invloed van geld wordt groter en groter. In Nederland hebben we het nog relatief luxe.
Het verschil tussen de nummer 1 en 2 is zeer beperkt gezien de ranglijst. Gezien het twee maal thuis met publiek spelen tegen de nummer 2 en 3 en twijfelachtige arbitrale beslissingen, had de ranglijst er ook anders uit kunnen zien.
Nog lang geen Bayern scenario in Nederland gelukkig.

18 mei 2022 om 00:25

Ik zie Ajax ook niet direct 10 titels op rij winnen. Echter denk ik wel dat ze titels aaneen blijven rijgen. Psv, en in mindere mate Feyenoord en AZ, zijn niet in staat dit systematisch bij te benen. Is niet erg, gewoon een gevolg.

Daarbij zou het natuurlijk een kleine schande zijn was Ajax afgelopen seizoenen geen kampioen geworden. Sinds de halve finale CL zitten ze in zulk prettig financieel vaarwater dat je eigenlijk verplicht bent kampioen te worden. Europees gezien is het, tsjaa, zogenoemd turbulent qua prestaties.

18 mei 2022 om 08:08

@Gluubster, weer die onzin dat het schande is als. Een overwinning is 3 punten en PSV en Feyenoord zijn net als Ajax flink beter en hebben een hogere begroting dan de rest van de competitie. Ajax heeft in de 2e seizoenshelft nauwelijks punten verloren. PSV ook niet. Verschil 2 punten. Had net zo goed 0 kunnen zijn. De enige schande is die opgelopen achterstand van Feyenoord. Helemaal als je beseft dat ze tegrn PSV 4 punten hebben gehaald. Dan is die schade elders, bij tegenstander met minder budget en kwaliteit opgelopen.......

18 mei 2022 om 09:11

Haha zo ken ik je weer. Direct in den aanval.

Wat Feyenoord qua punten heeft laten zien is ook zeker niet goed genoeg. Zeker als je ziet hoe vaak we de overhand hadden is het puntenaantal erg matig. Echter vind ik je manier van denken, en excuseer mij voor de woordkeuze, een beetje oppervlakkig. Het draait in jouw reactie louter om de puntjes.
Begroting, mogelijk transfer en salarisbudget, de mensen die bij de club zitten, het beleid etc. tellen allemaal mee. Zoals Marc433 hieronder ook prachtig uiteenzet(aanrader). Ajax zit in de fase van het "vruchten plukken" van dat goede beleid en daar horen prijzen bij, anders faal je. Zo simpel is het toch gewoon.

Dit geldt idem voor Psv en Feyenoorf uiteraard, het was niet mijn bedoeling je speeltje aan te vallen.

19 mei 2022 om 00:29

Uit je felle reactie maak ik op dat je voor Ajax bent en in relatie tot Gluubsters comment je club met hand en tand verdedigt. In dat licht vind ik het bijna onvoorstelbaar dat je het niet eens bent met zijn stelling. Financieel heeft Ajax veel meer mogelijkheden dan PSV en Feyenoord. Ter vergelijking: Psv's duurste aankoop was Mateja Kezman die €14M kostte. Alleen al onder Ten Hag haalde zes spelers die dat bedrag overstegen, waarbij Haller zelfs de grens van €20M doorbrak. Zonder meer kan gesteld worden dat Ajax slimmer dan zijn concurrentie omgaat met scouting en zijn technisch beleid (wat een regelrechte aanklacht is aan Martin van Geel en John de Jong trouwens), maar evenzeer is het zonneklaar dat de club ook een categorie hoger kan shoppen, en wel in het segment €12m+.

Stel dat je met die achtergrond geen kampioen was geworden en het tegen PSV of zelfs Feyenoord had afgelegd? Zag je dat dan schouderophalend aan? Juist als fan zou je dat dan toch een schande hebben gevonden?

19 mei 2022 om 09:26

Gomes en Gluubster

Ik denk dat het allemaal draait om het woord “schande”. Natuurlijk is ajax favoriet, met al dat geld. Maar het gebeurt ook gewoon vaak dat de rijkste club niet wint, omdat spelers geblesseerd of uit vorm zijn, de chemie weg is, etc. Dus ja, Ajax is favoriet, maar een “schande” is het niet, als ze niet winnen. Dat hoort gewoon bij voetbal.

19 mei 2022 om 10:48

Wellicht is (kleine)schande niet het goede woord. Echter lees ik hier ook met regelmaat dat als Psv geen kampioen wordt het ook een schande is. Dat met minder geld en een mindere selectie. Dit zullen andere reageerders zijn geweest dan denk ik... anyhow, laat ik het woord schande aanpassen naar deceptie.

19 mei 2022 om 11:41

Schande is inderdaad niet het juiste woord. Want dat zou betekenen dat Ajax het nooit goed kan doen:
- geen kampioen= schande
- wel kampioen= normaal

Het is algemeen bekend dat het heel moeilijk is om de top te bereiken, maar er blijven is nog moeilijker. Er wordt namelijk op je gejaagd.

En geld zegt ook niet alles. Kijk maar naar City en PSG. Hebben onbeperkte middelen, maar het lukt hen al jaren niet om de CL te winnen.

19 mei 2022 om 16:58

Deceptie ga ik mee akkoord ;-)

Voor PSV is het al helemaal geen schande als ze geen kampioen worden. Met een rijkere concurrent ben je sowieso niet de topfavoriet.

Komend jaar wordt denk ik wel veel spannender. Ajax in de verbouwing, na een paar topjaren. Nieuwe trainer, veel basisspelers weg. PSV nieuwe trainer, kunnen misschien wat meer basisspelers houden. Feyenoord in opkomst, uitstekende trainer, gaan een stabieler jaar tegemoet dan de andere twee.

19 mei 2022 om 18:20

Volgens mij hebben de laatste jaren al uitgewezen dat Ajax niet meer in te halen is. Over enkele jaren hebben ze 4 sterren op het shirt. Dit lijkt mij ook geen hogere wiskunde..

19 mei 2022 om 21:48

Dat is natuurlijk geen goed vergelijk. PSG misschien enigszins. Ajax is al sinds jaar en dag top in NL. Daarnaast is de Engelse competitie totaal anders opgebouwd. Nog steeds knap van Ajax, begrijp me niet verkeerd. Het vergelijk met Bayern word niet voor niks zo vaak gemaakt.. dat is een beetje waar het om gaat: Dat het op een gegeven moment niet meer zo moeilijk is om aan de top te blijven. Dat wil niet zeggen dat het geen prestatie is. Maar om nu te zeggen dat het moeilijker is.

Is het dan moeilijker om 10 keer kampioen te worden of die ene keer voor die andere club? Misschien wel. Het is maar hoe je het bekijkt en voor welke club je bent, denk ik.

19 mei 2022 om 23:42

Tuurlijk worden we niet 10x op rij kampioen. Daarvoor is het niveauverschil tussen de topploegen en de rest van de competitie te groot.
Wij winnen van bijna alle teams maar een psv en feyenoord kunnen dat bijvoorbeeld ook.

18 mei 2022 om 07:42

We wisten het niet al lang. We hadden al heel lang dit gevoel. En dit onderzoek onderbouwd dat met data. En ze geven toe dat het niet feilloos is. Mooi onderzoek toch.

19 mei 2022 om 06:00

En dan te bedenken dat Ajax uit bij PSV, Feyenoord en Vitesse zonder supporters van de thuisploeg speelden. Echter moeten we voor het onderzoek uiteraard meer terug kijken over de laatste jaren en niet alleen het afgelopen jaar.

19 mei 2022 om 09:28

Ze hebben niet naar afgelopen twee jaar gekeken in dit onderzoek.

Leuk stuk over het thuisvoordeel. Ik geloof inderdaad niet dat een Ajax echt thuisvoordeel heeft. Misschien hebben ze bovengemiddeld moeite met een 12.15 uur wedstrijd in Groningen of een wedstrijd op kunstgras, maar dat is het dan ook wel.

Maar neem nou een club als Athletic Bilbao, en hoe die presteren tegen de top 7 en grote clubs thuis. Vier competitiewedstrijden werden er thuis gewonnen (atletico, Betis, Sociedad, Villarreal). Barcelona speelde (tegen de verhoudingen in) gelijk. En van Real (wederom tegen de verhoudingen) en Sevilla werd slechts verloren. Waar Barcelona en Real Madrid achtereenvolgens in het San Mames de Copa del Rey uitgeknikkerd werden. In de grote wedstrijden presteren die véél beter dan je van ze op papier zou verwachten.

Er zijn wel degelijk dit soort clubs die nog een ouderwets thuisvoordeel hebben, maar ze beginnen statisch wel een uitzondering te worden. Vaak zullen het ook dit soort minder "commerciële" clubs zijn waar passie en liefde voor de club en de regio nog echt ouderwets leven. Barcelona en Real Madrid maar ook Ajax, PSV en Feyenoord zijn in dat opzicht veel toeristischer.

Iedere grote club in Spanje weet dat je een verschrikkelijke avond tegemoet gaat wanneer je op bezoek moet in het Baskenland.

Leuk zo'n onderzoek, maar zoals zijzelf aangeven; het is niet feilloos.
In de top-5 competities hebben veel clubs een rijke eigenaar en kunnen ze letterlijk onophoudelijk blijven boren naar geld. Logisch dat die clubs steeds rijker en sterker worden.

En in Spanje kun je bij wijze van spreken pinnen bij de bank om de hoek om spelers te halen. Maakt niet uit of ze schulden hebben. De bank is hun beste vriend.

In Nederland ligt het echt anders. Ajax bijv. heeft geen rijke eigenaar of investeerders. TV-gelden stellen hier niks voor. 10 jaar geleden had het geen cent te makken en was de beste speler Tobias Sana. Vanaf het moment dat Overmars het voor het zeggen had, ging het beter met Ajax. Dat is dus beleid maken en uitvoeren. Zowel op de korte termijn als ook de lange termijn. Vanaf dat moment is er kapitaal opgebouwd door;
- investeren in de jeugdopleiding
- betere scouting
- ervaren spelers halen
- een toptrainer halen
- presteren nationaal en internationaal

En zo bouw je steeds verder. Maw, het is niet gratis komen aanwaaien. Ajax moest er keihard voor werken. En nagenoeg ieder jaar moet Ajax opnieuw beginnen, daar de beste spelers weggehaald worden door de grote clubs met rijke eigenaren/investeerders.

De vergelijking met Bayern gaat ook mank. Bayern is in staat om de topspelers te behouden. Bovendien kopen zij hun directe concurrenten leeg. Dat is bij Ajax niet mogelijk.

18 mei 2022 om 00:27

Erg goed stuk Mark, verfrissend. Het stukje pinnen om de hoek vond ik erg grappig.

Wat betreft het laatste stukje sla je de spijker op zijn kop. De eredivisie blijft qua centjes toch een mindere broeder, dit zal denk ik niet zo snel veranderen.

@vz: fijn stuk, waarvoor dank.👍

18 mei 2022 om 00:39

Bedankt Gluubstertj!

En als mijn gevoel mij niet in de steek laat, zie ik dit momenteel ook bij Feyenoord gebeuren. Het roer moest om en met het aantrekken van Arnesen en Arne Slot, maakt Feyenoord een gigantische stap vooruit. Ook jullie scouting is aangepakt en dat werpt zijn vruchten af.

En dan zul je zien dat het doorwerkt; Feyenoord presteert heel goed en zelfs geweldig Europees gezien. Spelers worden beter en meer waard. Betekent dat Feyenoord eindelijk grote transfers gaat maken en ik heb er alle vertrouwen in dat Arnesen dat geld goed zal herinvesteren om Feyenoord nog sterker te maken.

Dat is hoe Nederlandse clubs het moeten doen. Goed beleid, vakmensen, jeugdopleiding, scouting en presteren!

18 mei 2022 om 03:10

Om aan te haken op het laatste stukje. Ja, Bayern koopt wel eens spelers weg bij de concurrentie, maar daarbij vergeet je dat Dortmund dat nog veel meer doet en toch steeds meer achter blijft. Concurrentie leegkopen staat dus niet perse gelijk aan het succes in eigen competitie. Tevens is het voor Ajax echt wel mogelijk om spelers weg te halen bij PSV of Feyenoord. Nu is het zo dat het niveau in eigen competitie gewoon lager is dan in bijv. Een Bundesliga. Ze kunnen het wel, maar in het buitenland lopen gewoon betere spelers rond.

19 mei 2022 om 17:02

@bamiworst

Bayern haalt een speler als Lewandowski weg bij Dortmund. Iets soortgelijks gaat Ajax echt niet lukken bij PSV of Feyenoord, die gaan echt hun topspeler niet aan Ajax verkopen. Ten eerste omdat ze dat niet willen, en ten tweede omdat dat soort toppers dan naar het buitenland gaan.

Het enige voorbeeld dat we sinds mensenheugenis hebben is Berghuis, en dat kwam door die gekke clausule in zijn contract. Maar Ajax kan echt geen Kokcu, Gakpo of Sangare bij de concurrent weghalen. Sterkern nog, het lijkt zelfs bij AZ al steeds moeilijker te lukken.

18 mei 2022 om 07:57



Ik kan uit je stuk niet echt opmaken of je het nu een goed onderzoek vind of niet? Je begint met te constateren dat het niet feilloos is, maar dat deden de onderzoekers ook al, om dan met punten te komen waar het onderzoek ook geen standpunt over inneemt. Ik bedoel; ik lees dat de onderzoekers constateren dat de rijken steeds rijker worden, en hun binnengeharkte geld opnieuw investeren in nog meer voordeel. En jij geeft vervolgens de verschillen aan tussen Ajax en clubs uit andere landen, hoe die aan hun geld komen. Maar het onderzoek zegt daar toch verder ook niks over, hebben geen oordeel over of het geld binnenkomst via goed beleid of een suikeroom, maar constateren alleen dat het resultaat daarvan is dat de verschillen groeien. En dat is bij Ajax in Nederland dus ook het geval. Goed beleid heeft ze goede spelers opgeleverd, en de eerste plaats in de competitie en dus automatisch CL en dus een enorme bron van inkomsten in vergelijking met andere teams in NL, en die investeren ze weer in nieuwe voordelen. En de vergelijking met Bayern gaat in die zin ook niet echt mank, want Ajax is met hun kapitaal dus in staat om meerdere spelers, die top zijn in NL, gewoon lang aan zich te binden. Of denk je dat er andere clubs hier zijn die Blind, Tadic, Klaassen en Berghuis zo lang zouden kunnen contracteren? Ajax kan best direct van concurrenten kopen. Ze hebben alleen geen interesse in die spelers, maar als Berghuis kan, dan zijn andere opties ook mogelijk.

18 mei 2022 om 10:38

Goedemorgen Yoda,

Ik vind het een goed onderzoek op veel vlakken:
- rijke clubs worden steeds rijker en sterker
- thuisvoordeel wordt steeds minder. De grote, rijke clubs winnen toch wel.
- voetbal is internationaler geworden. Clubs trekken tegenwoordig veel toeristen aan

Mijn stuk hierboven moet je zien als een toevoeging aan het onderzoek. Zij geven zelf aan dat het niet feilloos en dus laten zij ruimte over om kanttekeningen te plaatsen c.q. inzoomen op het hoe en waarom die clubs groter en rijker worden.

Ik vind alleen dat sommigen te makkelijk denken over Ajax. Ze doen net aslof het is komen aanwaaien en alles op automatische piloot gaat. En dat is uiteraard niet zo. Je kunt de top bereiken, maar om er te blijven is nog moeilijker.
Niet zolang geleden werd bijv. PSV 3x achter elkaar kampioen, speelden zij CL en beschikten ook over goede spelers. Maar door niet te presteren Europees gezien, bouw je geen kapitaal op en stijg je niet op de Europese clubranking zodat je meer geld kan verdienen en later gunstig loot. Wel verdiende premies zijn niet goed geherinvesteerd.

En ander mooi voorbeeld van slecht beleid is Man United. Rijk, groot, kunnen de beste spelers halen, maar op sportief vlak al jaren niet goed. Gevolg; kerkhof voor spelers en trainers. Goed beleid is dus key!

Ajax kan helaas de toppers niet behouden. Het elftal dat 3 jaar geleden in de halve finale van de CL stond, is weggekocht. En nu dreigt het weer de beste spelers te verliezen. We staan in het buitenland bekend als de Farmers League. We leiden op voor die grote, rijke buitenlandse clubs.
Blind, Tadic, Klaassen waren al eerder weggeplukt door die buitenlandse clubs. Komen op een latere leeftijd terug naar Nederland. Sommigen vanwege gebrek aan speeltijd en anderen hebben het wel gezien en zijn financieel binnen.

Bayern is echt anders. Die kunnen hun toppers behouden. Doen ze al jaren. Kijk maar naar een Robben, Lewa, Muller, Neuer, Kimmich, etc. Betalen gerust 80 miljoen voor Hernandez. En nu halen ze twee spelers weg bij Ajax, Mazraoui, Gravenberch.

Bij Ajax is het iig geen beleid om de beste spelers van PSV en Feyenoord weg te kopen. Berghuis was een uitzondering (we weten niet hoe het tot stand is gekomen).
Ik zie Ajax niet bij PSV aankloppen voor Gakpo, Madueke, Sangare of bij Feyenoord voor Bijlow, Sinisterra.

18 mei 2022 om 10:57



Hoi Marc 43s.ik snap je punt wel (je legt het ook breed uit Haha), maar als jij bijvoorbeeld zegt dat Ajax hun toppers niet kan houden, dan is dat vooral met betrekking tot Europa. In Nederland hoeven ze toch nauwelijks een stapje terug te doen? Dat zie je toch aan hoe ze een aantal blessures kunnen opvangen. Ze hebben Danilo als backup, maar lenen ook even Brobbey. Ze hebben weet ik hoeveel keepers onder contract, om blessures op te vangen, als Anthony geblesseerd is kunnen ze terug vallen op Berghuis, Daramy, Ihattaren (bij wijze van) etc. Mijn punt is dus dat de vergelijking g Bayern in Duitsland versus Ajax in Nederland gewoon best vergelijkbaar is. Bayern heeft het ook met goed beleid bereikt. Ze zijn structureel de beste in Duitsland, want ze hebben (net als Ajax in Nederland) de mogelijkheden zich ten opzichte van hun concurrenten beter te versterken. Dat ze dat ook doen, door te investeren in de juiste spelers is natuurlijk klasse. Als je Ajax langs de Europese lat legt, dat kost het ze heel veel kruim om met dat budget te concurreren met de groten. En net als je denkt dat ze dichterbij komen, dan vliegen ze uit de CL tegen bv Benfica en moeten ze alweer afscheid nemen van hun beste spelers. Dat doet ze in Europa wel pijn, want daar zijn ze zelf het AZ van de competitie en is het zowat onmogelijk om bij de top te blijven aanhaken. Dat gaat dan met golven.

Heeft Bayern overigens als beleid om de beste spelers te kopen van hun concurrenten? Ik ben op de hoogte van wat pikante transfers, maar niet dat het beleid is om dat te doen. Moet wel betaalbaar zijn en een versterking neem ik aan. Maar laten we idd zeggen dat dit zelfs in het grotere plaatje nog wel een verschil is tussen Ajax en Bayern. Klopt.

Maar we hebben natuurlijk het recht om het anders te zien 😉

18 mei 2022 om 11:24

Hi Yoda,

Ja sorry voor mijn lange teksten
Maar ik ben het hier nu met je eens. Al je puur kijkt naar de nationale competities dan zijn er veel overeenkomsten inderdaad. Al zie ik het niet gebeuren dat Ajax net zoals Bayern 10x achter elkaar kampioen wordt. De verschillen in Nederland zijn kleiner. Kijk naar hoe close het dit jaar was.

Of Bayern het beleid heeft om de concurrentie te verzwakken kan ik niet hard maken. Wel zien we regelmatig dat zij de beste spelers weghalen bij vooral Bvb.
Ik had verwacht dat zij het dit jaar weer zouden doen met Haaland, als vervanger van Lewa.

Dat laatste heb je 100 procent zeker gelijk in. Dat levert juist interessante discussie op. Wanneer we over alles hetzelfde denken, was het beste saai hier

18 mei 2022 om 11:43

Marc, de teksten zijn lang, maar niet vervelend. En liever dit dan kortzichtig, clubbril en respectloos. Mooi toch op deze manier. Ajax heeft eigenlijk ook best lang vastgehouden aan zelf opleiden in plaats van grote aankopen. Er was eens iemand die zei, ik zie een zak geld geen goals scoren, Haha nou, daar is verandering in gekomen in dat beleid. En dus plukt Ajax daar ook nog niet zo lang de vruchten van, zoals bijvoorbeeld Bayern dat doet. Dat de verschillen nu klein zijn, is ook wel een compliment aan bijvoorbeeld psv en Feijenoord (dat in de onderlinge duels echt liet zien met minder grote aankopen, maar met duidelijke speelstijl de strijd aan te kunnen gaan). Maar tel nog eens 5-10 jaar op waarin Ajax steeds structureel de CL inkomsten kan toevoegen aan hun bankrekening, dan kan ik me best een serie van 10 titels voorstellen. Wat een horror als ik daar aan denk…dus als psv fan hoop ik dat het gat klein blijft en dat psv maar ook Feijenoord AZ en de teams daar onder succesvol creatief en competitief blijven. En dat Ajax zo bij tijd en wijle ook de titel tussen de vingers door glipt 😉

18 mei 2022 om 12:09

Hi Yoda,

Bedankt! Zo zie ik het ook. Je kunt over bepaalde zaken van mening verschillen, maar respect moet er altijd zijn. Zo wil ik iedereen behandelen hier op dit forum. En zo te lezen doe jij dat ook, heel fijn.

Ja eens! Jeugdopleiding moet de corebusiness zijn voor alle clubs in Nederland. Onze markt is klein, tv-gelden stellen niks voor en sponsoren leveren niet de hoofdprijs op. Betekent dat je een goede balans moet zien te vinden tussen opleiden, aankopen en verkopen.

Gelukkig dat de verschillen kleiner zijn in NL. Ik zag PSV, Ajax, Feyenoord, AZ en dit jaar ook Twente het elkaar ontzettend lastig maken. Hopelijk blijft dat zo en worden we in de breedte ook sterker. Dus zeker complimenten voor die clubs om met minder middelen toch optimaal te presteren.

Ik ben zelf al mijn hele leven lang Ajacied en ik zie graag dat mijn club het goed doet, maar 10x achter elkaar kampioen zou ik niet fijn vinden. Dat wordt dan echt saai en is op den duur ook killing voor de Eredivisie. Dus ook hier denken we hetzelfde.

Wel hoop ik dat wij aankomend seizoen wederom goed scoren in Europa. Zo nemen we als land plek 6 definitief over en met een beetje geluk wellicht plek 5 zelfs. Dan heb je 2 of 3 clubs die CL spelen en dat betekent extra inkomsten, betekent betere spelers iets langer behouden en anderen naar NL halen.
En met het oog op de CL verandering vanaf het seizoen 2024/2025 wil je erbij zijn.
Want als ik de berichten mag lezen levert het zo'n 70 miljoen euro op per club. Dat is voor Nederlandse clubs ontzettend veel geld.

Daarom ben ik extra benieuwd naar deze zomer. Wie gaan er allemaal weg en wie komen ervoor terug. Zowel Ajax als PSV heeft een nieuwe trainer en gaan er de nodige spelers weg.

19 mei 2022 om 17:08

@yoda

Ik ben voor Ajax en wil ook niet dat het zo gaat. 10 titels op rij slaat gewoon nergens op, dat moeten we echt niet willen.

Ik verwacht het trouwens ook niet, Ajax heeft nu een periode van hoogtij gehad. Met een toptrainer die nu weggaat, en je verliest ook veel basisspelers, vermoedelijk meer dan in andere jaren. Spelers die achterblijven en belangrijk zijn/waren, worden steeds ouder of minder (blind, Tadic, Klaassen). Ik denk dat Ajax komend seizoen als team een flinke stap terug gaat doen. En dan is het ook nog afwachten of de nieuwe trainer er wat van bakt. Enige geluk is dat dat bij PSV ook zo is. Ik verwacht de grootste stabiliteit bij Feyenoord komend seizoen, die hebben voor het eerst sinds de laatste titel denk ik weer een serieuze kans.

20 mei 2022 om 00:00

Klopt. Natuurlijk, elk kampioenschap is er weer een, maar voor Ajax en eigenlijk voor de eredivisie zou het mooi zijn als het niet richting volledige alleenheerschappij gaat. Daar gaan leuke spelers op een gegeven moment ook voor passen.

18 mei 2022 om 09:35

Kocht Ajax geen Berghuis weg bij Feyenoord? En wouden ze Bergwijn niet hebben? Laat staan hoe vaak ze spelers bij AZ hebben weggeplukt. Verder is Dortmund kampioen spelers wegkopen bij overige BL clubs. Sule, Hummels, Gotze en Rode van Bayern, Hazard, Dahoud en Reus van Gladbach, Toprak en Castro van Leverkusen, Burki, Ginter en Schlotteebeck van Freiburg, Schurrle van Wolfsburg etc etc.

18 mei 2022 om 10:34

Haalt Feyenoord geen Danilo van Ajax? Speelt Bergwijn niet gewoon bij Tottenham? Haalde PSV geen Viergever? Deed Malen het niet geweldig bij PSV?

18 mei 2022 om 10:41

@derkaiser123,

Zie mijn uitgebreide reactie op Yoda!

18 mei 2022 om 16:34

Dat is toch precies mijn punt. Dortmund koopt toch ook spelers van Bayern en andersom. En zo gaat dat bij alle Duitse clubs.

18 mei 2022 om 16:58

Berghuis was met kop en schouders de beste van Feyenoord. Danilo is een bij Ajax overbodige voetballer waar ze vanaf wilden.

19 mei 2022 om 02:01

Berghuis had een afkoopsom. In Nederland is het Bayern beleid niet te doen, want als Ajax voor Gakpo of Sangaré aankomt dan worden ze door PSV uitgelachen. Dortmund is netto verliezer geweest van Bayern, het is een heel onevenwichtige relatie. Lewandowski, Hummels, Götze waren allemaal (bij hun vertrek) unieke generationele spelers. Dortmund kon de laatste twee weer gratis ophalen toen ze totaal over de top heen waren.

Bayern staat zo kop en schouders boven de rest van de competitie en is zo veel rijker en kansrijker in de CL dat ze standaard de beste spelers van de concurrentie kunnen wegkopen omdat historisch gezien het buitenland ook minder geïnteresseerd is geweest in Bundesliga-voetballers. Als je denkt aan ruim de laatste tien jaar dan kom je uit bij Vidal van Leverkusen naar Juventus, een Dzeko naar City van Wolfsburg, Gündogan naar City van Dortmund (was geen topper echt meer toen ie naar City vertrok), en verder nog... Havertz? Werner? Kroos vertrok juist van Bayern. Dembele maakte die klapper naar Barcelona. Misschien is een Draxler het noemen waard.

Maar als je kijkt naar wat Bayern in die periode van hun mede 'topclubs' binnentrekt.. Lewandowski, Hummels, Götze, Mario Gomez, Ilicic, Perisic, Goretzka, Neuer, Kimmich, Sabitzer, Upamecano... Ik mis er sowieso nog minstens 5. Dat is onwerkelijk, dat kan niet in Nederland. Daar is Berghuis alleen in! Maar ook een subtopper als AZ- een Wijndal, Boadu, Stengs, Koopmeiners gaan nu al allemaal niet naar Ajax of zelfs PSV, terwijl dat tien jaar terug misschien nog kon (denk aan Sigthorsson, Viergever bijvoorbeeld) omdat ze gewoon 50 procent meer vragen voor binnenlandse transfers en de bedragen veel hoger worden. Ajax legt toch geen 25 miljoen neer voor Calvin Stengs? Had zich misschien leuk kunnen ontwikkelen, maar die jongen had 5 miljoen euro gekost in 2011.

19 mei 2022 om 17:11

@derkaiser

Berghuis klopt, maar kwam door die gekke clausule in zijn contract en omdat hij zelf weg wilde. Dat Ajax Berwijn wilde klopt, maar dat is dus niet gelukt. Dus dat wijst erop dat Ajax niet die macht heeft die Bayern in Duitsland wel heeft.

Naast Berghuis is er sinds mensenheugenis geen enkele topspeler van Feyenoord of PSV gekocht door Ajax. En ook nu zit dat er niet in, als Ajax Kokcu, Sinisterra, Gakpo of Sangare zou willen hebben, zou dat gewoon niet lukken.

18 mei 2022 om 16:56

Nou ja Berghuis of is Feyenoord inmiddels geen concurrent meer. Eigenlijk bevestig je daarmee het onderzoek. En de Eredivisie is natuurlijk oersaai. De komende twintig jaar wordt Ajax meer dan 10 keer kampioen, PsV een keer of 5 en als we geluk hebben wint Fey, AZ of Twente een keer. Tenzij er iemand gruwelijk veel geld in steekt, is het ondenkbaar dat Vitesse of Utrecht en alles wat daaronder staat ooit nog kampioen wordt. Is dat de gewenste competitie op langere termijn? Is dat de manier om veel tv gelden te verdienen? Ik denk het niet. Er moet gewerkt worden aan een model waarbij ook RKC kampioen zou moeten kunnen worden.

19 mei 2022 om 17:13

@peter Isaias

Dat kan alleen als je een NBA model hanteert, met een soort draft waarbij de kleine clubs als eerste de grote talenten mag kiezen. En zo werkt de voetbalwereld gewoon niet, de belangen en de macht liggen zo dat een dergelijk systeem er gewoon nooit gaat komen.

RKC vind ik ook wel een beetje overdreven. Ik vind het al heel wat dat AZ en Twente er een keer doorheen zijn gekomen, en Vitesse was een aantal jaar geleden ook heel behoorlijk op weg, maar zakte toen helaas in.

19 mei 2022 om 00:02

Niet helemaal met je eens. Het verschil tussen Ajax en de ploegen buiten de top 7 in Nederland is veel groter qua financien dan het verschil tussen topploegen uit de grote competities en de middenmoot daar. Ajax heeft nou eenmaal veel en veel meer te besteden gehad dan de rest van de Nederlandse competitie. Dan vind ik het niet gek dat ze er ver boven uitsteken. Dat zijn ze wat mij betreft verplicht, puur omdat ze zoveel uitgeven.

Met betrekking tot Europese topploegen doen ze het natuurlijk gigantisch knap.

19 mei 2022 om 15:56

Het is Ajax natuurlijk niet helemaal aan komen waaien. De punten die jij noemt zijn natuurlijk terecht. Alleen is het niet alleen dat Ajax dat beter is gaan doen, Ajax deed dat gewoon een tijd lang heel slecht. De economische voorsprong op PSV en Feyenoord hebben ze eigenlijk altijd gehad, alleen hebben ze vanaf het einde van de jaren 90 tot een jaar of 10 geleden moeite gehad om dit om te zetten in sportieve resultaten.

Overigens was Sana een miskoop van Overmars en is hij nooit de beste speler geweest, hij heeft als TD hele mooie dingen gedaan maar er zaten ook daar best wat missers tussen .

De verschillen in NL zijn te klein, Ajax zit aan zijn plafond en kan geen Europese toppers halen en betalen dus onzin om Ajax te vergelijken met het bayern van Dld

18 mei 2022 om 00:57

Ik weet niet of ajax aan zijn plafond zit. Ik zie namelijk nog heel veel mogelijkheden. De verschillen in de competitie worden echter niet super super groot in tussen de top 3 (als ze alles op orde hebben bij de 3), doordat ze normaal ook gewoon 90% van hun wedstrijden winnen.

18 mei 2022 om 05:49

Ik zie weinig mogelijkheden. Ik zie een Ajax of PSV of zelfs Feyenoord geen top worden. Die mogelijkheid is er in Nederland gewoon niet. Financieel gaat het nu goed bij Ajax, maar mocht PSV kampioen zijn geworden (met een andere keeper was dit wellicht al gebeurd), dan had Ajax de kans de CL mis te lopen. Dan kom je heel erg snel alweer in een financieel andere periode en was het in Eindhoven hosanna. Eveneens voor een korte periode. Dus conclusie: Het is voor Ajax even leuk nu, maar hier hebben we niet de middelen om definitief aan te haken. Verschil met PSV zal altijd klein blijven en zodoende zullen jullie altijd stuivertje wisselen. En voor de spanning hoop ik dat Feyenoord hier ook weer bij gaat komen.

18 mei 2022 om 08:18

En als Pasveer in de goal had gestaan, had Ajax met 10 punten verschil kampioen geworden.

18 mei 2022 om 10:31

Ajax1812…en als psv niet Drommel maar mvogo had opgesteld was Ajax op doelsaldo kampioen geworden. Dit slaat nergens op natuurlijk, maar ik dacht laat ik ook gewoon eens wat roepen als we toch bezig zijn.

18 mei 2022 om 15:01

Musi26

"ik weet niet of ajax aan zijn plafond zit. Ik zie namelijk nog heel veel mogelijkheden."

Welke mogelijkheden bedoel je? Europees? Nee, dat is nou exact hét probleem van Ajax en elke andere club in een kleine markt als Nederland. De mogelijkheden voor Ajax om structureel sponsorinkomsten binnen te halen zijn nationaal wel uitgemolken. En op Cl inkomsten en spelersverkopen kun je niet structureel een club runnen.

En het niveau waar Ajax nu op zit, 150-200 miljoen omzet en een begroting van 165 miljoen, is niet afdoende voor Ajax om zich te meten met de Europese subtop. Tuurlijk, incidenteel kan er altijd een keer succes gehaald worden in Europa. Maar het doel was structureel aanhaken bij de Europese top. Dan praten we over omzetten van 700 miljoen tot 1 miljard, en een begroting van 400-500 miljoen. Dat gaat Ajax nooit halen. Daar zitten ze ook mijlenver vanaf nog.

Dus goed beschouwd neemt Ajax nu enorme risico's maar zelfs de Europese subtop is niet structureel in zicht. Dus waar liggen die mogelijkheden volgens jou dan?

19 mei 2022 om 15:57

Staat Ajax volgend jaar niet 11e van Europa? Wat vind jij de Europese subtop?

19 mei 2022 om 17:16

@musi

Als Bayern de CL wint, verdienen ze een stuk meer dan als Ajax de CL wint. Dus zelfs als je dat al presteert, dan word je nog structureel benadeeld ten opzichte van de grote clubs uit de grote landen.

De TV inkomsten in de Premier League, zelfde verhaal. Daar kan je structureel gewoon niet tegenop boksen.

Nog even los van dat Ajax de afgelopen jaren een enorme piek heeft gekend die je niet vol kan houden. Trainer weg, halve basis weg. Ajax moet opnieuw gaan bouwen en zal komend jaar Europees echt minder te vertellen hebben.

Dit gaat nooit gebeuren, wij kunnen geen team vasthouden. Je kunt hooguit een sterke kern creëren (blind, Klaassen, Tadic) en daar omheen jeugd laten spelen/gericht spelers halen. Daarnaast wordt de potentie van Ajax beperkt door de Eredivisie. Volgend jaar niet eens 9,5 miljoen aan tv-gelden, dat is echt een lachertje. Via omwegen kun je alsnog aan meer inkomsten komen, maar een Bayern of Psg/city hebben het veel makkelijker.

19 mei 2022 om 00:52

Dat is lekker makkelijk. De potentie van alle Nederlandse clubs word beperkt door de Eredivisie. In de grote competities is de weerstand veel hoger en uiteindelijk heb je gewoon gemazzeld met de geografie. Liggend in de hoofdstad heeft enorme voordelen. Zo'n slachtofferrol is dus totaal niet op z'n plaats. Ruil Amsterdam om met Almelo en Ajax speelde nu om degradatie. Dat vergeet men weleens als mensen hun club de hemel in willen prijzen.

Denk niet dat het zover komt, want PSV en Feyenoord zijn ook weer aan de weg aan het timmeren. En wees is eerlijk? Zou het nou echt zo leuk zijn als Ajax bij wijze van 10 titels aan 1 rijgt? Ik als Psv’er vind uiteraard van niet en als Ajacied zou je dat ook niet hoeven vinden. Liever een spannende competitie en vaak kampioen worden ipv ieder jaar zoals Bayern/psg dat is sowieso beter denk ik voor je club en ook het Nederlandse voetbal. Gelukkig dreigt het nu ook die kant op te gaan.

19 mei 2022 om 00:55

Ik zie het ook gewoonweg niet gebeuren. PSV en Feyenoord hebben flink staan stuntelen, maar Ajax is kwalitatief alleen maar minder geworden gedurende de afgelopen jaren. Dat het tussendoor een keer makkelijker ging, is vooral te danken aan de concurrentie. Ook PSV en Feyenoord gaan weer een keer goed beleid voeren. Dan haal je gewoon veel punten binnen. PSV was dit seizoen niet eens goed en bleven aardig in de buurt. Feyenoord ziet er dit seizoen eindelijk weer eens goed uit.

Het klopt dat voetbal om het kampioenschap steeds voorspelbaarder wordt. Tijden dat een grote promovendus, bijv. Schalke, direct kampioen wordt zoals vroeger Kaiserslautern zijn voorbij. Ook zie ik in de nabije toekomst geen andere kampioen dan de traditionele top 3. Tot 2010 konden Twente of wij nog wel eens kampioen worden. Hoe je het wendt of keert, het kampioenschap is in vrijwel alle grote Europese landen enorm voorspelbaar geworden. Volgend jaar zijn met 70-80% zekerheid Ajax, Brugge, Bayern, PSG en Real kampioen. Voor de PL en Serie A durf ik op het moment alleen niet zo een voorspelling te doen. Overigens is de degradatiestrijd en promotiestrijd in bijna alle competities fantastisch. Met in mijn ogen de Bundesliga als hoogtepunt. HSV, Bremen, Sankt Pauli etc. zijn allemaal prachtige clubs die aan elkaar gewaagd zijn. Ook in de Eredivisie/PL zie je ieder seizoen een bloedstollende strijd tussen mooie clubs.

Bij deze wil ik me aanbieden als redacteur.

Een van de voornaamste redenen waarom Ajax de laatste jaren kan weglopen is natuurlijk het (te) grote verschil in TV-gelden tussen de Champions League en andere Europese competities.

Het goede beleid van de laatste jaren in combinatie met het gebrek aan concurrentie hebben Ajax zelfverzekerd genoeg gemaakt om CL-deelname op te nemen als een gegeven in de begroting. Dit levert een inkomstenbron van dik 50 miljoen per seizoen op, waar de Europese inkomsten van PSV en Feyenoord op een niveau driekwart lager liggen. Zij mogen het doen met de restjes die overblijven. Want zo zijn de verhouding tussen de Champions League en de andere competities. Zelfs nu Feyenoord in de finale van de Conference League staat, zijn hun inkomsten karig ten opzichte van een team dat enkel de groepsfase van de Champions League haalt. In de wedstrijd tegen Benfica stond er voor PSV 35 miljoen euro op het spel. Dat is de helft van de begroting.

Los van de vraag of dit een eerlijk systeem is, is de realiteit dat de Eredivisie op lange termijn alleen weer echt spannend kan worden als Feyenoord of PSV weer eens de groepsfase van de CL haalt en Ajax deze misloopt. Zolang dit allemaal niet gebeurt kunnen ze in Amsterdam lekker achterover leunen. Een positie die zij zich door goed beleid zelf verschaft hebben

18 mei 2022 om 14:48

"los van de vraag of dit een eerlijk systeem is, is de realiteit dat de Eredivisie op lange termijn alleen weer echt spannend kan worden als Feyenoord of PSV weer eens de groepsfase van de CL haalt en Ajax deze misloopt."

Een Scenario dat jij hier lijkt te presenteren als iets dat heel ver van ons bed zou staan. Terwijl het een scenario is dat alleen al dit seizoen akelig dichtbij gekomen is (twee hele simpele VAR beslissingen stonden wat dat betreft nog maar in de weg).

Want de competitie was al dit seizoen spannend en had dat nog veel meer moeten worden , totdat Van Boekel en Guzubuyuk daar een stokje voor staken. En dat is dus al inclusief dat enorme verschil in inkomsten tussen PSV en Ajax met de geldstroom van de CL. Maar wat dat betreft bijt ook dat risicovolle (wat jij uitlegt als 'zelfverzekerd genoeg' is en blijft natuurlijk niets minder dan een gokspel) beleid van Ajax de Amsterdamse club in de staart. Want Ajax haalt niet alleen een hoop geld binnen, het geeft met het besluit om die inkomsten in de CL al vooraf in de begroting op te nemen ook heel erg veel van dat geld dat het binnen harkt jaarlijks direct weer uit. De vaste kosten bedragen inmiddels ook alweer rond de 160 miljoen. Per seizoen. Dus dat grote verschil in inkomsten wordt ook navenant weer direct uitgegeven plus het feit dat Ajax naast die inkomsten uit de CL (35 miljoen startgeld) ook nog eens jaarlijks voor ruim 50 miljoen aan spelers moet verkopen.

Dus we praten niet over een lange termijn hier, alsof Ajax in staat zou zijn zich vijf jaar geen CL inkomsten te veroorloven. Dat zin ze niet. Met die kosten structuur van nu zit Ajax na één seizoen geen CL inkomsten al behoorlijk in de penarie. Laat staan twee seizoenen op rij. Tuurlijk kan je stellen dat zoiets nooit gebeurd. Maar dan houd je jezelf voor de gek. Ajax heeft geen gegarandeerde plek en dat ze 'toch wel kampioen worden' is naïeve onzin. De verschillen zin nationaal minder groot dan jij hier beweert. En dat hebben we ook duidelijk kunnen zien de afgelopen zes maanden.

19 mei 2022 om 16:04

Bij geen CL zal de begroting worden aangepast en zullen ze moeten bezuinigen. Dat spreekt voor zich. Het betekent niet dat je automatisch in de problemen komt.

Ajax een thuisteam noemen, geroemd om zijn fantastische achterban, is hetzelfde als een nymfomaan met een pandabeer vergelijken.

Twente, Dortmund, Feyenoord en Liverpool, dat is een rijtje met echte supporters.
Barcelona, Bayern München en Ajax hebben meer toeristen dan supporters.

18 mei 2022 om 12:27

Wat is dit nou weer?! Hoe kan je nou zeggen dat Ajax geen echte supporters heeft? Zit jij iedere week in de JC ArenA? Denk het niet, maar kan je 1 ding vertellen. Het support van de supporters van Ajax is heeel groot

20 mei 2022 om 15:28

Je moet het maar zo zien, sommige mensen worden al getriggerd als ze het woordje Ajax lezen. Dat zal altijd zo blijven.

Kunnen al die "onderzoekers " niet een echte baan gaan zoeken. Die zijn er genoeg en aan dit soort onzin heb je totaal niets

18 mei 2022 om 18:41

Zegt de persoon die om 11:40 gedurende een werkdag op VZ zit....

Het ligt in Nederland ook aan de clubs zelf. Hoe is er met het geld omgegaan? PSV had immers een grote voorsprong sinds 2000 aan CL deelnamens. Stadion is ruim 15.000 man kleiner dan de Arena maar in Eindhoven hoor je nooit wat over een groter stadion voor meer inkomsten. Feyenoord wat door GTST toestanden en gebrek aan doortastendheid geen stap heeft weten te maken met het stadion en door de jaren heen heel wat geld heeft weggegooid. Ajax is bewust de doelen gaan asnscherpen door omhoog te kijken en heeft daar het beleid voor aangepast. En daar plukt de club, ook met wat geluk, de vruchten van.

Dat Ajax commercieel de meeste inkomsten genereert is iets dat PSV qua regio en achterban nooit zal evenaren, laat staan overstijgen. En zolang Feyenoord in een skyboxloze Kuip blijft zitten, geldt voor hen hetzelfde. Niettemin heeft Ajax zijn organisatie beter ingericht, waarbij ik vooral doel op het scoutingsapparaat en het technisch beleid. Toch zal dat er nooit voor zorgen dat Ajax het Bayern van Nederland wordt, zoals de Telegraaf hoopt en vaak oppert, simpelweg omdat de Nederlandse competitie geen eindpunt voor spelers is.

Ajax combineerde de afgelopen jaren de beschikbaarheid van een goede lichting talent, een puik stukje scouting en daadkracht op de transfermarkt en wist met Tadic en Blind ervaren spelers van - voor Eredivisiebegrippen - absolute buitencategorie aan te trekken (wat een zeldzaam geluk is; bij PSV hebben we dat eens met Guardado en Moreno gekend en de huidige praktijk leert dat een routinier als Klaassen ondanks zijn waardevolle inbreng zo'n effect lang niet heeft). Maar zoals je nu ziet loopt die ballon ook weer leeg en vertrekt een kern bepalende spelers en toptalenten naar betere oorden waar meer geld en prijzen te winnen zijn. Dat levert veel geld op weliswaar, maar met Huntelaar en Hamstra die een briljante Overmars moeten vervangen, een PSV dat eveneens veel geld te besteden heeft en voor een leegloop staat die kansen biedt om de bovengrens van de selectie in een keer op te krikken en een Feyenoord dat zijn scouting heeft verbeterd en ook wat meer te besteden heeft, worden de kaarten in de top weer geschut. En zullen de verhoudingen zeker volgend jaar stukken dichter bij elkaar liggen.

Bayern speelde vele jaren op 1 been kampioen. De vraag was niet wie, maar wanneer ze kampioen zouden spelen.
Ik denk dat ze vorig jaar minstens de halve finale in de CL spelen als Lewandowski erbij is. En daar zit het hem nu in. Als hij echt gaat vertrekken, dan zie ik niet direct iemand die die inpakt zal hebben als spits. Het volledige elftal van Bayern is nog steeds het beste van Duitsland, maar het is niet meer wat het enkele jaren geleden was. Dus volgend jaar kan er evengoed eens een echte concurrent zijn voor de titel. Dan zal het niet zo zeer de sterkte van de tegenstand zijn, maar het laten afweten van Bayern.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren