Krabbendam: ‘Ik vond dat toen natuurlijk een enorme paardenlul’

Donderdag, 19 mei 2022 om 10:30Justus Dingemanse • Laatste update: 17:27

International football writer Martijn Krabbendam kwam in aflevering twee van het tweede seizoen van Kopstukken vanuit Bar & Restaurant NOLA in Utrecht met de ins en outs van zijn eigen loopbaan. Na de strenge selectieprocedure haalden niet al zijn verhalen de uiteindelijke aflevering, maar daarmee mogen zij niet verloren gaan. In de bonusaflevering Fragmenten & Feitjes vertelt Krabbendam onder andere over een uitstervend ras journalisten en neemt hij het op voor de supporters van Feyenoord, al zitten er ‘een paar boeven tussen’.


In de extra Kopstukken-aflevering 'Fragmenten & Feitjes' gaat Krabbendam in op de dingen die hij meemaakte bij Feyenoord.

Ondanks Krabbendam zijn lange staat van dienst als clubwatcher van Feyenoord, is er bij hem geen sprake van clubliefde. Hij begrijpt sowieso weinig van het supportersleven, maar dat maakt hem naar eigen zeggen niet minder voetballiefhebber: “Ik ben in ieder stadion geweest en kan je van alles vertellen, maar daar ga ik geen shirtjes van dragen.” Hij geniet liever van het spelletje dan van het sentiment, waar dan ook. “Ik wil nog steeds overal bij zijn. Ook in de Keuken Kampioen Divisie. Als je dat niet meer hebt, kun je beter stoppen.”

Die drang om alles mee te maken, mist Krabbendam tegenwoordig in zijn vakgebied. “Ik loop al een tijd mee. Ik zie eigenlijk veel van dezelfde gezichten in het werk dat ik doe.” De zogenaamde veldwerker ziet genoeg jonge vakgenoten expertise vergaren en stukken schrijven, maar zijn eigen ras is uitstervend: “Willen ze er wel bij zijn? Je kan via Wikipedia van elke club alles weten, maar het is toch anders als je ergens bent en mensen spreekt.”

Martijn Krabbendam vertelt een anekdote uit zijn rijke carrière als gast bij Kopstukken

Het is het werk dat hij al jaren bij Feyenoord doet. “Johan zei op een dag: ‘Zo, jij gaat Feyenoord volgen!’ Prima, ik meld me morgen wel op de training”, haalt Krabbendam terug. Zijn netwerk vol mensen binnen de club maakt zijn werk mogelijk. “Omdat ik daar elke dag kwam, dachten mensen mee. Dan werd ik wel eens gebeld als ik afwezig was: ‘Lazovic is net door z’n enkel gegaan.’” Uiteindelijk is het de taak van de clubwatcher om de club kritisch te bekijken, iets wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen.

Al is Krabbendam vrij gevoelloos voor kritiek, dat hij in 2015 geboycot werd door de spelers deed hem wel wat. Vooral de reden erachter vond hij niet terecht: “Alsof ik een sloddervos was die zijn feiten niet checkte.” Al blijft Krabbendam nooit lang boos: “Raymond Salomon gaf mij die boycot, dat vond ik toen een enorme paardenlul. Maar nu is hij weg. Dat vind ik eigenlijk wel jammer.” Ook fans zijn niet altijd blij met zijn kritische noot. Supporters die nog wel eens in opspraak komen als het over bestuurlijke problemen bij de club gaat. “Maar daar worden fans ook nog wel eens voor misbruikt. Kijk, wat ze hebben gedaan is niet goed te praten”, zegt hij over het ingooien van de ruiten bij vertrokken algemeen directeur Mark Koevermans. “Maar, achteraf hoorde je dat Feyenoord zelf ook wel van hem af wilde.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Met al zijn kennis over de Rotterdamse club, werd Krabbendam gevraagd om een podcast over Feyenoord te maken. Daar de Ajax-equivalent goed scoorde, moest ook de grote rivaal uitgebreid besproken worden. “Het is een beetje Koffietijd voor voetballiefhebbers. Het moet zeker niet te pretentieus worden. Als je dan die NOS-podcast luistert… alsof vier geleerden elkaar in de haren vliegen.” De enige vraag was alleen wie hem kon vergezellen bij de Dick Voormekaar Podcast. “Toen dacht ik, ik kan Michel van Egmond wel bellen. Die zei: ‘Ah, is toch gezellig? En als het niks is dan kappen we er toch gewoon weer mee?’”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

Poll

Gaat Feyenoord komend seizoen serieus meedoen om de titel?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door migi)

Een paar boeven? Daarom is dit zeker de club in nederland met de meeste zooi altijd, als ze europees spelen ook. Dingen zoals de berghuis zaak, al snap ik dat nog dat je daar boos op bent. Altijd dat slopen etc, zitten echt zoveel tokkies daar bij feyenoord. Verpest het echt voor de grote en geweldige supporters.

17 mei 2022 om 13:56

Tokkies heb je bij elke voetbalclub. Hoe groter de aanhang, hoe meer tokkies

17 mei 2022 om 22:47

Tokkies heb je zeker overal,maar bij Feyenoord is het aantal wel erg groot.
Ik kom voor mn werk nu al 12 jaar in alle stadions van NL, en de enige plek waar ik bekogeld ben ( met muntjes of drop) en waar ik zelfs een keer bespuugd ben is de Kuip.
Ik kom ook genoeg treurige dingen bij andere clubs tegen, maar Feyenoord spant echt de kroon.
En er zullen heus wel normale mensen tussen zitten..

18 mei 2022 om 09:27

Ik herken me hier niet zo in. Ben (tevens voor m'n werk) al 19 jaar in de (met name) Nederlandse stadions te vinden, en heb bij Feyenoord nooit dergerlijke problemen gehad. Mijn ervaringen zijn in Amsterdam een stuk minder, wellicht door m'n Brabantse tongval dat mensen conclusies trekken. Maar in Rotterdam nooit problemen gekend.

18 mei 2022 om 23:20

@eagle78, eens. Ik ben nooit in de Kuip geweest, maar het feit dat de meeste nieuwsberichten die te maken hebben met hooliganisme over Feyenoordsupporters gaan, zegt genoeg. Daarnaast alle boetes die de club krijgt. En als je die koppies ziet als ze inzoomen op de ultra-vakken in de Kuip. Man man, wat een schuim. Als je dat bij FC Utrecht of Ajax doet denk je ook vaak, wat triest. Maar bij Feyenoord is het echt een bende schorriemorrie.

18 mei 2022 om 23:46

In de Kuip zit het publiek het dichtst op het veld, daarom zie je dat meer. 'Echt een bende schorriemorrie', hou toch op. Het is overal zo. Zelfs bij Vitesse, daar wordt vuurwerk zelfs op het veld gegooid. Maar ook daar is 95% gewoon normaal

19 mei 2022 om 00:04

Misschien heb je daar een punt, Bobiku29. Thanks!

17 mei 2022 om 14:05

Zoals Bobiku zegt, grotere aanhang = grotere hoeveelheid tokkies. Toen ik na de wedstrijd in Marseille twee uur in het uitvak werd vastgehouden viel me éã©n ding op, het overgrote deel van de supporters in het uitvak was een gewone supporer. Vrouwen, kinderen, ouderen, gewoon een doorsnee van de samenleving. Mensen die graag bij de historische halve finale van Feyenoord wilden zijn. Het narratief dat Feyenoord supporters allemaal hooligans zijn doet het goed in de media, maar dat beeld is grotendeels onjuist.

17 mei 2022 om 14:38

Leuk dat je een overzicht bijhoudt, schijnbaar.

17 mei 2022 om 15:11

Kenneth Vermeer vergeten? De afgelopen bekerfinale vergeten? Tuurlijk zitten er (een hoop) rotte appels tussen, maar die heb je bij iedere club.

17 mei 2022 om 15:27

Nee nee, je hebt het helemaal verkeerd. Het waren Feyenoord supporters die in Glasgow een kroeg sloopten, vernielingen aanrichtten in de Kuip tijdens de bekerfinale, in London relden toen men tegen Tottenham moest, Marc Overmars aanspoorde om grensoverschrijdend gedrag te vertonen, Promes de opdracht gaven om drugssmokkel aan te doen. Zo'n slechte aannemer te leveren dat Labyad hem wel moest laten toetakelen, de harde kern van Ajax lieten knokken tegen spelers en familie van een Feyenoord jeugdploeg en zo kan ik nog wel even door gaan, maar nee het ligt altijd aan Feyenoord en Feyenoorders.

17 mei 2022 om 18:07

Wel grappig dat Feyenoorders altijd klagen als Ajax erbij wordt gehaald in een bericht wat niet over Ajax gaat. Maar zo zie je maar dat ze er ook andersom graag bij worden gehaald om iets negatiefs te zeggen....

17 mei 2022 om 19:05

Het gaat om het meten met twee maten, ja we hebben terecht een niet al te beste naam, maar het lijkt er erg op dat wanneer er bij ons wat misgaat het wat breder uitgemeten gaat worden/is.

17 mei 2022 om 15:20

In Marseille is het voor het eerst echt mis gegaan sinds Roma. Datzelfde Marseille waar het al tig keer is misgegaan dit seizoen.

Man, dat is top echt een droombaan, niet dan? Clubwatcher.. 40 uur per week of zelfs meer bezig zijn met een club. Als je een beetje geluk hebt, dan ook voor de club die je support.

17 mei 2022 om 16:18

Voetbaljournalist in z'n algemeen is tegenwoordig een droombaan. Je kunt schrijven wat je wilt en het hoeft niet eens waar te zijn. Steeds vaker zou je haast denken dat een lesje grammatica tegenwoordig voldoende is voor een baan als voetbaljournalist.

17 mei 2022 om 17:05

Dat ligt ook aan de plek waar je komt he Sirius.. je hebt de knip-en-plak sites. Zo wordt VZ vaak ook genoemd (en terecht) en daar is ook absoluut een plek voor net als een nu.nl. Maar bij een AD, NRC of een VI zal men niet zo snel iets de ether in gooien als daar niet een aantal bronnen voor zijn geraadpleegd. Sjoerd Mossou heeft hier laatst een mooi verhaal over gehouden in de AD podcast.

17 mei 2022 om 19:10

Dat geldt niet alleen voor voetbaljournalisten maar meer voor journalisten in t algemeen.

17 mei 2022 om 21:22

Ik vind dat er nogal wat verschil zit tussen de journalisten en de 'journalisten.' Wat je bij de Telegraaf en clickbaitplatforms als dit ziet is vaak je reinste 'nieuwsprostitutie' waar hoor, wederhoor en factchecking zijn gesneuveld als waarheid in een oorlog. Toch zijn er nog wel sportjournalisten die ik binnen het domein van de voetbalsport wel degelijk aansla als vakmensen.

Dan nog kun je over de invulling twisten natuurlijk. Persoonlijk vind ik de stijl van Rik Elfrink, die door anderen juist erg wordt gewaardeerd vanwege zijn feitelijkheid, tenenkrommend. Elfrink schrijft op wat hij ziet en wat wij ook kunnen zien. Lucht is blauw, gras is groen, 2-1 gewonnen. Kritische vragen richting club over met name beleidskeuzes, interpretaties van gebeurtenissen of andere bespiegelingen die reuring geven die binnen de grenzen van redelijkheid valt blijven vaak uit, wat ikzelf weinig waardevol beschouw.

Martijn Krabbendam heb ik wat dat betreft hoger zitten. Zonder de slijkjournalistiek van Verweij en Driessen toe te passen is Krabbendam kritisch wanneer het moet, noemt hij man en paard, maar houdt hij tegelijkertijd ook oog voor nuance en humor. Niettemin is hij niet bang voor repressailles vanuit de club en behoudt ie een onafhankelijk oordeel. Journalist naar mijn hart.

Als normale supporter die niks met bedreigingen in dergelijke heeft, blijft het altijd wel pijnlijk om te zien dat de club er een zooi van maakt terwijl de mensen binnen de club rustig blijven zitten. Dan hoor je in de praat programma's vaak terug komen dat supporters de verwachtingspatroon te hoog hebben terwijl ze even later Feyenoord finaal door de grond halen omdat er niks deugd binnen de club. Nu hoeven van mij de supporters geen enkele invloed te hebben maar dat supporters vaak niet hun stem mogen laten horen is wel treurig.

17 mei 2022 om 16:26

Ja en nee. Enerzijds zien supporters vaak eerder dat het niet goed zit dan overambitieuze bestuurders die al dan niet aan hun eigen hachje denken. Anderzijds zijn supporters vaak ook veel te emotioneel betrokken waardoor rationaliteit in het geding komt. Wat je eigenlijk wilt, is dat het bestuur openstaat voor wat supporters te vertellen hebben en dat supporters mee mogen praten, maar onderaan de streep geen macht binnen de club hebben.

18 mei 2022 om 07:49

Supporters hoeven van mij zeker geen macht maar onvrede uiten, op normale manier, wel. Zo mocht er in de Kuip geen spandoeken of iets mee naar binnen om te laten zien tegen Feyenoord City te zijn. Je hoeft van mij geen voordeur open te zetten maar supporters voelen zich nu eenmaal erg betrokken bij een club. Laat ze ieder geval op een manier hun mening laten blijken. Dat je er verder niks mee doet prima. Maar wat ik zeg. In de media vonden ze het allemaal apart dat Koevermans algemeen directeur werd omdat hij een jaar daarvoor had aangegeven niet over die kwaliteiten te beschikken, maar als een supporter het zegt word het weggezet als emotionele supporter met te hoge verwachtingen.

Ik snap echt niet dat je voetbal kan kijken zonder clubvoorkeur of sentiment. Het sentiment is toch juist het mooie aan voetbal? Overdreven enthousiast zijn over je club, de hele buurt bij elkaar schelden na een tegengoal. Als je goed over voetbal nadenkt is het maar suf.

17 mei 2022 om 22:03

@Migi ik snap je punt, maar die van Krabbedam eveneens. Tuurlijk kijkt hij liever naar Feyenoord dan Ajax, dat druipt er vanaf bij hem. Echter dat kakkerlakken/joden gedoe, met bivakmutsen voor de bus gaan staan en met zijn allen op een plein in Europa staan schreeuwen dat je er bent is zo intens triest dat ook ik daar niet bij kan. Ik heb ook een voorkeur , maar slaap er echt geen nacht minder van als die club verliest. Een WK finale verloren door NL buiten beschouwing gelaten natuurlijk .

18 mei 2022 om 07:38

Man, je weet echt niet waar je over praat. Ik heb een tijdje als onderzoeker meegewerkt met mensen die o.a. bij de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland hebben gewerkt en het zou je verbazen hoeveel passie deze mensen voor wetenschap hebben. Geld interesseert ze niet, ze willen gewoon nieuwe dingen uitvinden. Het stoort me dan ook mateloos dat het beeld wordt geschetst dat wetenschappers geldwolven zijn

18 mei 2022 om 17:58

Je weet dat “klimaatwappies” zich voornamelijk baseren op conclusies van het IPCC? Een wereldwijd netwerk van onderzoekers en experts van gerenommeerde universiteiten. Die houden zich allemaal niet bezig met wetenschap volgens jou?

Lekkere insinuaties. Ramen ingooien werd soort van goed gevonden omdat Feyenoord ook wel van hem afwilde? Waar zitten de echte boeven dan? Ook in het bestuur dan denk ik zo. Heel raar dit

Ik snap heel goed dat een clubwatcher geen fan hoeft te worden van de club die hij volgt. Als je zoveel toegang krijgt en zoveel mensen spreekt van de club en dingen meemaakt... op een gegeven moment ga je echt met je ogen rollen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. ToornstraMiddenvelder313
L. SinisterraAanvaller3012
A. JahanbakhshAanvaller274
J. BijlowKeeper220
P. WålemarkMiddenvelder121
O. MarcianoKeeper120
S. ValkMiddenvelder00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

1 fan
Aanvaller, 39 jaar

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren