Gueye naar ethische commissie na weigeren van regenboogshirt

Woensdag, 18 mei 2022 om 16:03Tom Rofekamp • Laatste update: 16:04

Idrissa Gueye ontbrak zaterdag in de wedstrijdselectie van Paris Saint-Germain omdat hij niet in een speciaal ontworpen regenboogshirt wilde spelen, aldus diverse Franse media. Volgens Le Parisien en L'Équipe zou dat al het tweede jaar op rij zijn dat de 32-jarige middenvelder daartoe besloot. Trainer Mauricio Pochettino liet echter niks over de keuze van Gueye los, en sprak over 'personele redenen'. Er is inmiddels de nodige woede ontstaan bij onder meer de Franse minister van Sport.

Vanwege de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie - die jaarlijks gevierd wordt op 17 mei - speelden alle clubs in de Ligue 1 afgelopen weekend met speciale regenboogshirts en aanvoerdersbanden. Gueye miste vorig seizoen ook al het duel in het betreffende weekend, maar meldde zich destijds af vanwege 'maagproblemen'. Le Parisien en L'Équipe vermoeden echter dat de vork anders in de steel zit.

Een bron binnen PSG zou verteld hebben dat Gueye weigerde het regenboogshirt aan te trekken. Pochettino vertelde na de 0-4 overwinning op Montpellier dat de Senegalees international, die wel was meegereisd met de selectie, niet kampte met fitheidsproblemen. 'Personele redenen' zouden ten grondslag hebben gelegen aan het niet meespelen van Gueye.

Zeker in het geval van zowel PSG als Gueye ligt de kwestie rondom steun voor de LGBTQ+-gemeenschap erg gevoelig. De Qatarese staat is eigenaar van de Franse landskampioen en heeft een wettelijk verbod op homoseksualiteit vastliggen in het land. Ook in Senegal is seksueel getint gedrag met het zelfde geslacht illegaal verklaard. Actiegroep Rouge Direct, die zich inzet tegen homofobie in sport, riep al op tot een straf voor Gueye. PSG heeft vooralsnog zelf geen reactie gegeven op het voorval.

Gueye moet van de Franse bond FFF op korte termijn voor de ethische commissie verschijnen. Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, noemt de houding van de middenvelder betreurenswaardig. "Het dragen van een regenboogshirt lijkt misschien een klein detail, maar het is een belangrijk symbolisch gebaar dat onze jeugd helpt bij het opvoeden. Een speler kan dat weigeren, want we leven namelijk in een democratie, maar ik vind het erg betreurenswaardig", zo klonk het in gesprek met Le Parisien. Valérie Pécresse, president van Île-de-France, de provincie waarin Parijs is gelegen, uitte haar ongeloof via Twitter.

"Spelers van een voetbalclub, en die van PSG in het bijzonder, zijn een rolmodel voor onze jongeren. Zij hebben de plicht om het goede voorbeeld te geven. De beslssing van Idrissa Gana Gueye om niet mee te doen aan de strijd tegen homofobie kan niet zonder gevolgen blijven!" Er is tevens onvrede bij Rouge Direct, een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen homofobie in de Franse sport. "Homofobie is geen mening, maar een misdaad. PSG en de Franse bond moeten Gueye heel snel ter verantwoording roepen. Geef hem desnoods een straf. Er is een golf van haat tegen de LGBT-gemeenschap, we maken ons grote zorgen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

211 reacties (laatste reactie door constant kante)

Zou dit homohaat of een jeugdtrauma zijn. Kan mij best voorstellen dat hij met zijn achternaam vaak genoeg voor iets is uitgemaakt.

17 mei 2022 om 08:45

Het zal acceptatie zijn. Toevallig twee weken terug nog met een vriend van mij over gehad die homo is. Hij wil graag de wereld rond. Lekker reizen. Alleen hij durft niet alle landen in. Hij neemt soms wel de gok, want je hoeft natuurlijk niet overal te melden waar je op valt, maar het voelt dan toch niet lekker. En dat is niet te begrijpen. In Nederland zijn we, op een groep eencelligen na, vrij tolerant. Maar zelfs hier kan het beter. En dan weet ik niet hoe het in Senegal is, maar ik kan mij helaas zo voorstellen dat de tolerantie jegens homo's daar gemiddeld genomen ver te zoeken is

17 mei 2022 om 13:25

Dat denk ik ook. Andere cultuur, Gueye is moslim, en andere achtergrond, Senegal is niet zo tolerant, je kan bijvoorbeeld de website van Equaldex eens bekijken en de scores van Senegal vergelijken. 96% van de ondervraagden wil geen homo als buurman-vrouw. Dan weet je genoeg. Gezien dat de achtergrond van Gueye is, is het niet gek dat hij hier niet aan meedoet. Ik weet niet of ik het homohaat zou noemen als je geen regenboogshirtje aan wil, maar ik vind het zelf wel kwalijk dat er nog steeds zulke grote groepen mensen moeite hebben met homoacceptatie - ook in Nederland. We hebben zelfs een aparte politie-eenheid nodig die zich met homogeweld bezighoudt, en die hebben het enorm druk bij ons in Amsterdam.

18 mei 2022 om 16:37

Ja dit is vanuit verschillende perspectieven goed te begrijpen. Enerzijds moet er ruimte zijn voor homo's in deze nieuwe wereld. Maar aan de andere kant moet men overal ruimte voor gaan vrijmaken en dat slaat te ver door. Persoonlijk denk ik dat homo's te veel gepromoot wordt wat precies past in depopulatie agenda. Homos kunnen zelf geen kinderen maken, tenzij je baarmoeder hebt. Dus vanuit het biologisch standpunt is het enorm vreemd dat een man met een man gaat, omdat die niet kan voortplanten. Nu wij ons zover laten brainwashen is het nu een soort van normaal gaan worden. De mensheid slaat soms ook te ver door hierin. Homo's zal nooit 100% geaccepteerd worden. Mensen die zeggen Nederland is ver met het accepteren van homo's. Nou genoeg mensen die geen homo's in hun vriendengroep willen hoor. Ben je dan tegen homo's nee, maar je hoeft ze niet als vriend te hebben. Dat moet men ook respecteren, nu wordt alles opgelegd van je moet het accepteren, je moet meegaan met alles wat de wereldtop ons oplegd. Nee uiteindelijk bepaalt ieder mens wat hij of zij wilt accepteren. Maar het is een andere topic als je homo's haat of als je ze zelfs fysiek gaat aanvallen. Wat bijvoorbeeld in USA gebeurt toen 10 donkere mannen werd doodgeschoten. Dan kan Amerika wel zeggen land van de vrijheid. Maar ze zijn wel betrokken bij bijna elk internationale oorlog en politieagenten vermoorden donkere mannen zonder (zwaar) gestraft te worden. Ja er is een verschil tussen het willen zijn en het zijn. Ik noem het wel soort van schijnheilig gedrag in Nederland. Wel doen alsof je homo's accepteert, maar hoeveel zullen een homo uitnodigen op hun verjaardag? Want dat noem ik pas homo's accepteren.

18 mei 2022 om 18:19

Ik ken genoeg homo stellen met kinderen en genoeg hetero stellen zonder. In principe is een lesbisch gezin dan weer extra vruchtbaar, die kunnen zelfs tegelijk zwanger zijn. Dus ik denk dat daarmee je hele reactie in duigen valt.

18 mei 2022 om 18:21

Verder zijn er genoeg diersoorten bij wie het niet zoveel uitmaakt, en nee die zijn niet allemaal uitgestorven. Seks met zelfde geslacht doen ze voor de lol of sociale cohesie, seks met andere geslacht voor de voortplanting, lol of sociale cohesie.

Lastig. Snap wel dat Gueye het niet doet, als je hele land er tegen is en het zelfs per wet verboden is ben je natuurlijk persona non grata als je weer in Senegal komt. Net als zijn familie die er waarschijnlijk hinder van gaat ondervinden. Jammer dat er zo weinig acceptatie nog is wereldwijd, homofobie is zoiets vreemds imo maar goed, is ook maar net hoe groot je wereld is.

17 mei 2022 om 09:27

Denk ook dat we zullen moeten accepteren dat er gewoon veel voetballers rondlopen momenteel die niet voor seksuele vrijheid zijn. Paul Pogba heeft ook op social media al meerdere malen tussen neus en lippen door laten weten daar niet voor te staan

17 mei 2022 om 09:30

Dat kan natuurlijk ook gewoon ja, zal deels ook met opvoeding/geloof te maken hebben. Pogba is een moslim toch? Volgens mij zijn die ook voor strikte man-vrouw verhoudingen, zou dus prima kunnen kloppen.

17 mei 2022 om 11:08

Dat maakt de verhoudingen ook lastig he. Pittig onderwerp ook voor een voetbalsite. Begrijp de verhoudingen van het geloof inderdaad, maar het is wel lastig als dit in een land gebeurd waar de waarden van liefhebben wie je liefhebt voorop staan. Vraag me af of het niet beter was geweest om dit lekker in de doofpot te stoppen. Je hoeft geen promotie ergens voor te maken, maar nu creer je als media een gevoel dat Gueye actief anti Lhtbq+ is. terwijl hij zich misschien niet geroepen voelt om dit te uiten zoals je hierboven aangaf omdat hij bang is voor de reactie vanuit zijn gemeenschap. pfoe.. Merk wel dat ik steeds minder graag bekende voetballer zou willen zijn!

17 mei 2022 om 12:58

Denk dat een voetbalsite hier ook niet aan moet beginnen.... Maar dat is een andere discussie. On: denk dat je dit niet moet vragen van clubs. Ik snap dat je op die manier om acceptatie vraagt vd lhbti mensen in de wereld, echter kunnen voetballers hierdoor ook direct of indirect (familie?) heel erg door in de problemen komen, omdat hun geloof dit niet toestaat. Was t niet dat voetbal gescheiden moe(s)t blijven van de politiek? Misschien moet dat ook maar gelden voor dit soort dingen.

17 mei 2022 om 13:29

Ik vind het juist heel leuk om op VZ te zien hoe maatschappelijke onderwerpen worden besproken in een voetbalcontext. Veel meer verschillende meningen dan in mijn vriendengroep en meestal best beschaafd onderling. Dat voetbal en politiek gescheiden zouden kunnen worden is een misvatting. Wanneer huidskleur, gender, religie, afkomst politiek zijn, is sport dat automatisch ook. Daarnaast is sport ook politiek doordat er gewoon publiek geld in omgaat en er publieke beslissingen worden genomen. Bijvoorbeeld de vraag: hoe krijgen we NL gezonder? En dan komt daar nog bij de rol van geld. Met investeerders uit het private domein moet je je soms politieke vragen stellen: waar komt het geld vandaan bijvoorbeeld? En dan is sport ook nog eens politiek omdat organisaties als Fifa, Knvb, clubs etc zelf politiek bedrijven, met conflicten en machtsverhoudingen.

17 mei 2022 om 14:17

Vind ik ook Leidsehood! heb twee weken geleden bij de redactie van VZ opgevraagd of het geen goed idee was om een community platform intern op te richten voor het gespreksonderwerp geweld en vandalisme onder supportersgroepen. Ik merk dat veel lezers op de site hier het niet eens zijn met deze gang van zaken. En ik denk dat er genoeg voetbalzone lezers zijn die graag zouden willen brainstormen hoe het kan dat het vandalisme onder supporters zo gegroeid lijkt te zijn sinds de pandemie. Helaas staat VZ hier (nog) niet echt voor open. Zal ook veel gal met zich meebrengen. Maar voetbalzone is net als reddit en 9gag een hele eigen community waarvan de waarde om je mening (anoniem) te verkondigen denk ik nog best wel onderbelicht wordt!

17 mei 2022 om 14:27

Ik reageer even heel kort op je laatste opmerking, maar het via VZ verkondigen van een volledig anonieme mening is natuurlijk niet aan de orde. Daargelaten de intrinsieke waarde van anonieme meningen (mensen letten namelijk veel beter op wát ze zeggen als ze dat niet anoniem doen, waarmee de totaal onderbelichte en vergeten kant van de vrijheid van meningsuiting (namelijk dat dat niet alleen een recht is maar ook vooral ook plichten met zich brengt) is het grondrecht gewoon wettelijk beperkt.

Sowieso ook voor jouw goede begrip, het is echt een misverstand dat de vrijheid van meningsuiting iedere willekeurige persoon het recht geeft om op VZ zijn of haar mening te verkondigen. VZ is geen openbare ruimte, maar een besloten club. Als je wilt reageren, moet je je akkoord verklaren met de gedragsregels. Die staan verwijdering van bijdragen toe. Daarmee is dus nooit sprake van schendingen van de vrijheid van meningsuiting. Want VZ kan nooit verplicht worden om een mening van iemand anders door te moeten geven. Die mening kan namelijk ook gewoon elders worden gegeven. Dit ter informatie.

17 mei 2022 om 14:38

Ha Constant Kante, je hebt uiteraard helemaal gelijk. De discussie wat is vrijheid van meningsuiting wordt tegenwoordig vaak de kant op gestuurd richting het 'ik mag ook niks meer zeggen' terwijl de vraag 'is het nodig om dit op te brengen' en 'waar resulteert mijn mening in?' een beetje achterwege valt. Ik wilde overigens ook niet insinueren dat VZ een geval 4chan of reddit is waar iedereen maar kan zeggen wat hij of zij wilt. Tuurlijk zijn er gedragsregels. Maar het is wel een community waarvoor je niet tot een bepaalde sociaal-economische klasse hoeft te behoren. Of waar je een bepaalde religie wel of niet moet aanmeten. Ik werk zelf o.a. met sociale integratie in Nederland en merk hoe lastig het is om, zodra je een naam en gezicht bij iemand hebt, om zekere groepen te mengen. Maar op voetbalzone weet je simpelweg niets meer dan een avatar. Ik herken een Constant Kante of een Mrkrillin of een Gomes1psv omdat ik ze vaak zie reageren en ondertussen de schrijfstijl ken. Niet omdat ik weet dat Gomes1psv uit Helmond komt en eigenlijk Pietje Kees heet. Ik bedoelde het echt heel positief juist. Ondanks de soms ook hete discussies op dit platform zie ik ook veel digitale vriendschappen ontstaan, en dat is eigenlijk iets heel moois (:! Met veel leden hier zou ik echt prima een keer een biertje willen drinken in een bruine kroeg met alle gekke (voetbal) meningen en uitingen!

17 mei 2022 om 17:55

Ik kan me helemaal vinden in wat je zegt over het nadeel van anonieme discussies Constant Kante, maar met goede moderatie breng je digitaal wel mensen bij elkaar (op VZ) die elkaar anders nooit spreken. Dat is een unieke kans, een kans die publieke platformen of niet anonieme platformen of fysieke platformen veel minder hebben. Daardoor is wat Zidane voorstelt wat mij betreft wel heel leuk, een (besloten?) platform als extensie van VZ waar leden over sociaal maatschappelijke thema's kunnen brainstormen die met voetbal samenhangen. VZ kan het zelfs zien als sociaal ondernemerschap en als leiding durven te nemen in een maatschappelijke discussie. Daar zijn sponsoren bijvoorbeeld volgens mij ook wel naar op zoek. Ik zou in ieder geval geïnteresseerd zijn in het voorstel van Zidane.

17 mei 2022 om 09:30

ajaxf1

Moet ook gewoon een keuze zijn. Net als knielen.
Niemand werd buiten selectie gelaten als je niet wilt knielen

17 mei 2022 om 09:39

Is ook zo hoor, ik zou ook niet knielen. Bereik je niks mee. Net als dit shirt, ook maar een leeg gebaar wat nergens over gaat. Of de 'acties' tegen Qatar, dat is ook onzinnig. Slap shirtje, woehoe. Hij heeft de keus zelf gemaakt, dus dat is prima.

17 mei 2022 om 11:02Met zo'n regenboogshirt spelen helpt ook helemaal niets, net zoals knielen. Misschien moet men de vinger eens op de zere plek leggen. Als je ziet dat het COC hele campagnes voert tegen het gebruik van het woord 'homo' als scheldwoord dan hebben ze het toch totaal niet begrepen? Dat is geen homohaat, dat is net als met k*** schelden hooguit ongepast en asociaal. Homohaat zit hem in mensen uitschelden en aanvallen op straat omdat ze bijvoorbeeld hand in hand lopen. Ik vind het niet heel smakelijk om twee mannen te zien zoenen, maar dan kijk ik gewoon weg, waarom zou je die mensen niet gewoon met rust laten? Naar mijn mening komt 95 van de echte homohaat voort uit geloof, welk geloof dan ook. Volgens de tradities van gelovigen is het een ziekte en zijn homo's slechte mensen. Ik betwijfel of je dat soort bekrompen mensen uberhaupt kan overhalen, die zijn van kleins af aan opgevoed met dit soort zieke ideeã«n.

18 mei 2022 om 16:17

Er moet meer bewustzijn komen voor de problemen die homo's ondervinden in het voetbalstadion, en overigens ook bij andere sporten. Ook homo's moeten zich veilig kunnen voelen in een stadion, en geloof me, als een heel stadion jouw geaardheid als scheldwoord gebruikt dan gaat dat je niet in de koude kleren zitten.

17 mei 2022 om 09:38

Staat mij ook iets van bij dat zelfs Tadic twijfelde om met zo’n regenboogband om te spelen, vanwege de reactie die het vanuit Servië (waar het kennelijk nog steeds een taboe is) teweeg zou brengen.

17 mei 2022 om 09:59

Dat bleek gebakken lucht, hij had namelijk eerder al meermaals met die band gespeeld.

17 mei 2022 om 10:40

Juist dan zou je met zo'n shirt/band moeten spelen. Het gaat toch nergens over dat we anno 2022 nog mensen afmaken/martelen/in de cel gooien voor een onschuldig biologisch verschijnsel? En dan wel altijd zelf de racisme-kaart durven trekken. Echt hypocrisie/achterlijkheid ten top.

17 mei 2022 om 11:02

Makkelijk praten als je niet zelf in die situatie zit.

17 mei 2022 om 13:18

@gaalmeister - Nou ja, biologisch verschijnsel? Het is toch vooral iets geestelijks, seksuele geaardheid? Biologisch gezien planten we ons voort en dat gaat niet met hetzelfde geslacht. Hoe dan ook eens met de rest van jouw betoog. Mensen moeten op dat vlak lekker zelf weten op wie ze vallen.

17 mei 2022 om 13:54

"biologisch gezien planten we ons voort en dat gaat niet met hetzelfde geslacht."

Biologisch gezien is het voor het voortbestaan van de mensheid (zo'n drogreden argument dat je vaak hoort om homohaat te propageren) geen enkel probleem dat gemiddeld één op de tien mannen homoseksueel is. Mannen kunnen namelijk méér dan één vrouw bevruchten. Tegelijkertijd zelfs!! Dus dat met dat voortplanten, ook al getuige het feit dat de wereld nu al vreselijk overbevolkt is, zit dat wel goed allemaal.

17 mei 2022 om 13:55

Het valt ook bij dieren voor. Dus dan lijkt me de term ‘biologisch verschijnsel’ best op zijn plaats.

17 mei 2022 om 21:51

New Sirius, homofilie is een biologisch verschijnsel dat bij vrijwel alle diersoorten voorkomt. Dat jij denkt dat het geestelijk/een keuze is, zegt genoeg

18 mei 2022 om 17:29

@ajaxf1: maar hij accepteert de baan wel in Frankrijk. In Frankrijk gelden andere regels dan in Senegal. Als hij zo strikt is, moet hij helemaal niet in Frankrijk voetballen.

18 mei 2022 om 18:20

Heeft niks met regels in Frankrijk te maken, het is namelijk niet bij wet verplicht om regenboog shirt te dragen.

18 mei 2022 om 19:30

In Frankrijk is homofilie toegestaan/geaccepteerd etc. Als hij echt consequent is, moet hij er zeker niet gaan wonen/werken.

18 mei 2022 om 20:29

Iets met kort door de bocht en veel te simplistische denken.

Dat soort spelers zou ik niet eens in mijn team willen hebben. iedereen is gelijk. Ook als je op hetzelfde geslacht valt.

17 mei 2022 om 09:02

Dus als je geen shirt draagt ben je gelijk een hater en anti? Acceptatie heeft weinig te maken met een shirt. Zolang je niemand discrimineert is er niks aan de hand. Mensen die er echt tegen zijn gaan niet anders denken wanneer PSG weer een shirtje draagt ofzo, ook al is het een kleine moeite

17 mei 2022 om 10:45

"dus als je geen shirt draagt ben je gelijk een hater en anti?"

Ja. Als ik een homoseksueel zou zijn, dan zou ik nu ervan uitgaan dat deze Gueye niet eens op mij zou spugen als ik in brand zou staan.

17 mei 2022 om 12:12

Staan de woordjes anti en hater in mijn reactie? Nee toch?
Als je nergens problemen mee hebt dan is het ook totaal geen probleem om een bepaalde groep die nog steeds walgelijke dingen over zich heen krijgen te steunen. Is niet zoveel gevraagd toch? Racisme zijn we ook allemaal tegen toch? Discriminatie dan ook.

Vergeet ook niet dat er kinderen/pubers kijken die worstelen met deze dingen en zich hierdoor gesteund kunnen voelen.

17 mei 2022 om 13:07

Dat is precies wat er fout is aan die hele LHBTI sekte. Als je niet meedoet ben je fout, een homohater of racist of whatever.

Natuurlijk is iedereen gelijk in de basis (we zijn allen van vlees en bloed), maar ik ga niet voor de bühne deugen en zo’n shirtje dragen, omdat ik dat per sé moet laten zien.

Dát is namelijk pas fout. Aannames maken op basis van keuzes van mensen en hen daarom een stempel geven. Dat maakt je een eng mens.

18 mei 2022 om 17:36

Maar zoals hier boven al beschreven kan het ook zijn dat zijn familie gevaar loopt als hij zo'n shirt aantrekt. Om die reden speelt Jahanbakshs niet tegen Israëlische ploegen. Misschien is hij nog heel orthodox gelovig en vindt hij het oprecht verkeerd of ziet het als een ziekte die te genezen valt.

18 mei 2022 om 17:37

@Jows: wat een onzinpost. Homo’s dragen het niet op, de Franse bond draagt het op aan de spelers van Franse clubs om te zorgen voor homo acceptatie. Je bent werknemer van een Franse club en behoort daarnaar te gedragen. Als je hier zo op tegen bent, heb je als voetballer niets te zoeken in Frankrijk. Maar het geld wil hij wel graag toucheren, het is zo hypocriet.

17 mei 2022 om 09:05

@soccerfan_1
Makkelijk praten, zoals ajaxf1 hierboven aangaf is homoseksualiteit verboden in Senegal. Je kan dus niet zomaar beoordelen of hij tegen is of gewoon bang voor de consequenties in eigen land.

17 mei 2022 om 11:09

Homosexualiteit is verboden, niet het dragen van een shirtje. Het is gewoon laf gedrag, juist als voetballer zou je 100 moeten opkomen voor de rechten van minderheden en gediscrimineerde groepen

17 mei 2022 om 11:20

@Gaalmeister
Altijd mooi die stoere praat, hoe weet jij dat dit laf gedrag is? Misschien heeft deze speler familie in Senegal die last heeft als hij zich niet houd aan de wetten en normen van zijn land. De wereld zit vol met helden alleen jammer dat het zo vaak toetsenbord helden zijn.

17 mei 2022 om 13:12

Oh, dus als je als homofiele speler niet uit de kast komt ben je ook laf (zij zijn ook bang voor de reacties van de omgeving)?

Onzin. Kunnen heel veel redenen zijn om dat shirt niet te dragen en dat hoeft geen homohaat te zijn.

17 mei 2022 om 09:29

@soccerfan, hier in Nederland is het makkelijk praten inderdaad, als je dit soort uitspraken doet in Senegal ben je nog lang niet jarig, ik begrijp Gueye helemaal bij deze.

17 mei 2022 om 09:42

@soccerfan_1 och daar hebben we onze moraalridder ook weer.

T zal mij een rotzorg zijn als iemand homo of wat dan ook is, maar ik zou ook niet gelijk met zo'n shirt gaan lopen, of een regenboog vlag ophangen thuis of wat dan ook.

Ik vind absoluut dat homohaat en homodiscriminatie bestraft moet worden, maar dan hoef ik toch nog niet met allemaal regenbogen te gaan lopen.
Ik vind nog veel meer dingen, dan kan ik elke dag wel een speciaal shirt aan doen.

En zoals hier al gezegd wordt....jij weet niet de precieze reden waarom hij dat shirt niet aan wil. Misschien komt zn familie dan wel in de problemen in zijn thuisland.

17 mei 2022 om 12:16

@nederland79.....lekker persoonlijk worden ook weer.....zo typisch.

Blijft lastig he om te accepteren dat ik mijn mening mag verkondigen...net zoals jij dat mag. Ik ga niet persoonlijk worden. Ik wens jou een prachtige zonnige dag

17 mei 2022 om 10:25

Ik zou ook geen spelers in mijn team willen hebben die mij tot iets willen verplichten waar ik niet achter sta.

Ik zeg niet dat ik hier niet achter sta hoor, maar Guye blijkbaar niet, dat is zijn keus en men heeft ook gewoon vrijheid van keus in de westerse wereld. Je bent pas écht open minded als je kunt accepteren dat andere mensen soms anders over dingen denken dan jij.

17 mei 2022 om 10:39

Dat is nogal wat wat je daar zegt. Ik maak hieruit op dat Gueye volgens jou door zijn weigering ook iets tegen homo's heeft en ze niet gelijkwaardig acht. Ten eerste is het van eenzelfde intolerantie om hem dan maar gelijk uit het team te cancelen. En ten tweede weigert hij het shirt misschien wel om afkeurende reacties uit zíjn omgeving en is er misschien zelfs wel een parallel te trekken met 'de homo' die niet uit de kast durft te komen.

17 mei 2022 om 12:40

Wie zegt dat hij uit het team ‘gecanceld’ wordt? Het is of met regenboogkleurtjes spelen of niet. Dan maak je maar lekker zelf de keuze. Is niets cancelen aan.

17 mei 2022 om 13:14

Het dingetje is dat je niet kunt bepalen wat de normen en waarden van een ander zijn. Hij komt ergens vandaan waar dat verboden is, dus hij is met andere normen en waarden opgevoed en opgegroeid.

Tja lastig, ik vind het heel jammer dat iemand dit weigert, maar opkomen voor gelijke rechten is niet verplicht en hem straffen kan je natuurlijk niet doen.

17 mei 2022 om 13:33

Heel lastig inderdaad, zolang Gueye niet actief anti-homoacceptatie is of anti-homomeningen verkondigt, is het inderdaad zijn eigen keuze. Het jammere is wel dat dit soort gedrag (weigeren van een regenboogshirtje) vaak gepaard gaat met anti-homosentimenten, bijvoorbeeld vanuit religie of cultuur. Maar goed, zolang hij die lekker voor zich houdt, kan je hem moeilijk in een regenboogshirtje hijsen.

Tsja als we de laatste tijd toch politieke statements uiten via voetbal dan had deze speler juist wel mee moeten doen aan die actie om zo misschien iets in zijn land te laten veranderen. Toch bijzonder dat zoiets daar nog steeds illegaal is.

17 mei 2022 om 09:30

Dan leef je oprecht in een een fantasie wereld, de leiders in Senegal gaan de wet echt niet aanpassen omdat Gueye in een regenboog pakkie rond huppelt.

17 mei 2022 om 13:36

Dat is een heel makkelijk excuus. 1) Ik ben het met je eens dat Gueye die een shirtje aantrekt geen directe invloed op de wetgeving zal hebben. 2) Ik denk dat je Gueye nooit kan verplichten iets te doen dat in zijn eigen land strafbaar is. 3) Maar homoacceptatie begint niet per se bij leiders, dat moet ook van onderaf komen. Het gaat niet alleen om wetten maar ook om symbolen, gedrag en perceptie. En daarin kan Gueye wel degelijk een rol spelen. Net zoals Leonardo di Caprio het klimaatprobleem niet gaat oplossen maar het misschien wel helpt als hij zich ervoor inzet, als celebrity. In onze meningsvorming zijn de meningen van bekende mensen nou eenmaal wel belangrijk. En bekende mensen hebben invloed op agendasetting die jij en ik niet hebben.

Homohaat moet absoluut bestraft worden, net zoals ieder andere vorm van haatzaaing.

Echter dat geroep van dat alles en iedereen gestraft en gecanceled moet worden die weigert openlijk in dit geval een homobeweging te steunen vind ik weer te ver gaan. Je kan niet verwachten dat iedereen dezelfde ideeen heeft en steunt, zeker niet met zijn achtergrond. Niet met het idee van homo’s eens zijn en homohaat zijn twee verschillende dingen. Hij doet geen homo kwaad maar loopt ook niet voorop in de parade voor homo’s, nou lekker boeiend, prima toch?

17 mei 2022 om 09:01

Dit is dan toch inbreuk maken op vrijheid van godsdienst? Mag hij dit niet geloven? Waarom heb jij gelijk en is hij verkeerd? Vrijheid van meningsuiting, maar wanneer iemand het niet eens is met mijn standpunt moeten we hem straffen!!

17 mei 2022 om 09:03

@Arsenal: wellicht even iets verder lezen dan alleen zijn eerste twee zinnen.

17 mei 2022 om 09:05

Hahahahaha

“Maar wanneer iemand het niet eens is met mijn standpunt moeten we hem straffen”, exact wat jij dus denkt over homo’s?

Want ja die zijn onrein volgens jouw uiterst beperkte denkvermogen…

17 mei 2022 om 09:07

Lierse, ik claim echter niet volledige vrijheid van meningsuiting. Enorm verschil. Ik claim niet liberaal te zijn en alles toe te willen staan. Leuk je weer te zien reageren op mij op grappig gewoon wederom hetzelfde onderwerp. Ik kijk uit naar het gesprek.

17 mei 2022 om 09:20

Niet alles toe te willen staan. Te verbieden dus.

Zieke geest ben je dan hoor.

17 mei 2022 om 09:21

Je claimt geen volledige vrijheid van meningsuiting, maar wilt wel zelf je mening kunnen uiten? Dus je wilt het graag wel zelf uitoefenen. Beetje vreemd toch dan toch? Zoals Lierse al zegt zijn homo's volgens een aantal godsdiensten fout, niet rein etc. Daar staat dan wel tegenover dat godsdienst wel gerespecteerd moet worden? Zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van meningsuiting zijn hier grondrechten en staan dus op gelijke voet.

17 mei 2022 om 09:22

Waarom? Er moet toch een duidelijke grens zijn Lierse waar mensen niet voorbij moeten. Als je alles toe staat, dan sta je nergens voor

17 mei 2022 om 09:25

Ajaxf1, ik leef in Nederland. In Nederland is er volledige vrijheid van meningsuiting. Ik mag mijn mening daarom hier uiten. Er is helemaal niets vreemd aan wat ik doe.

17 mei 2022 om 09:30

Jij hebt het over homoseksualiteit verbieden.

Nogal doorzichtig om dat niet te benoemen maar in algemene vaagheden te blijven plakken.

17 mei 2022 om 09:35

Je mag zeker je mening uiten, dat is alleen maar goed. Mijn probleem zit hem in het feit dat een aantal godsdiensten stellen dat homo zijn niet okay is, wat direct indruist tegen de vrijheid van meningsuiting van diezelfde homo's. Al is dat wellicht een iets ander discussie.

17 mei 2022 om 09:35

Gueye is gewoon vrij om zo'n shirt niet te dragen (om wat voor reden dan ook). Net als toen Verstappen vrij is om niet te knielen. Dat betekent ook niet dat Verstappen voor het politiegeweld is tegen donkere personen.

Doe deze politieke statements ook liever ergens anders. Laat zo'n speler naar zo'n demonstratie gaan, of ergens een speech geven. Shirtjes dragen omdat het van de club en/of bond moet is goedkoop. Ik weet vrijwel zeker dat het de meeste spelers het ook totaal niet boeit. Het doet eerlijk gezegd ook gewoon niks de mensen komen om voetbal te kijken en je zult ook zien dat fans deze speciale editie t- shirts ook amper tot niet gaan dragen, maar wanneer dat gouden club world cup logo erop staat, staan ze er als de kippen bij.

17 mei 2022 om 09:43

Gueye mag inderdaad doen wat hij wil. Daar mogen anderen dan weer van vinden wat zij willen en ze mogen daar naar handelen zolang het binnen de perken blijft.

17 mei 2022 om 10:05

“Want ja die zijn onrein volgens jouw uiterst beperkte denkvermogen” lees ik nou hierin dat mensen die geloven een uiterst beperkte denkvermogen hebben? 😅

17 mei 2022 om 10:08

Mensen die vinden dat homoseksuelen onrein zijn, hebben een uiterst beperkt denkvermogen ja.

Religie heeft daar an sich niks mee te maken. Ik ken namelijk genoeg gelovigen die wel wat ontwikkeling hebben doorgemaakt.

17 mei 2022 om 10:10

Dat lees jij inderdaad correct Barcalover123. Hoe graag zij ook alles willen accepteren gaat dat niet. Zij zullen altijd een groep afwijzen. Nu zijn mensen die een religie geloven de dupe, want ja die zijn achterbaks!

17 mei 2022 om 10:29

Lees mijn reactie hierboven nog maar eens.

Het heeft niks met religie an sich te maken, gewoon met het denkvermogen en de ontwikkeling van een individu.

Verder sluit ik je niet uit hoor, ik vind je gewoon een idioot.

17 mei 2022 om 10:38

Ik zou niet weten hoe mijn denkvermogen enige invloed heeft op mijn mening. Wel zwak Lierse dat je er van uit gaat dat iemand die het daar niet mee eens is dom en een idioot is.

17 mei 2022 om 10:39

Dat leest Barcalover123 helemaal niet correct, Lierse reageert specifiek op een reactie van jou die jij gisteren plaatste onder het artikel over die voetballer die "uit de kast" is gekomen.

"ik denk helemaal niet te bepalen hoe iemand zich voelt. Wel hoe iemand zich mag gedragen. De daad is gewoon een onreine daad. Ff serieus wat is er natuurlijk aan als je na seks met je vriend een buttplug moet gebruiken zodat je poep er niet uitvalt. Kom op beetje verstand gebruiken."

Bovenstaande heeft niets met religie te maken, dit is hoe jij erover denkt. Dat mag, we leven in een vrij land maar ik vind het een heel bekrompen gedachte..

17 mei 2022 om 10:41

@ArsenalFanehv

'Ik zou niet weten hoe mijn denkvermogen enige invloed heeft op mijn mening'

Geloof me, dit kan iedereen zien. Je maakt dat luid en duidelijk. Er zit totaal geen denkvermogen achter jouw opvattingen, gewoon lege absoluten die niks met rationaliteit te maken hebben. 'Homo's zijn slecht want dat staat in dit boek, en mijn ouders en familie hebben mij altijd voorgehouden dat het boek de waarheid spreekt'. Nul denkvermogen.

17 mei 2022 om 10:48

Dat zijn nu eenmaal fundamentele waarden van onze samenleving.

Dom zou ik je niet per se noemen. Vandaar dat ik dat ook niet doe. Ik dicht je wel een beperkt denkvermogen toe. En een idioot vind ik je ook ja.

Maar ik heb zo een gevoel dat dat laatste wel wederzijds is.

17 mei 2022 om 10:53

Bongiorno, jij weet helemaal niets over mij? Waarom trek je de conclusie dat mijn ouders mij dit hebben aangeleerd? Enige reden daar voor?

17 mei 2022 om 11:00

ArsenalFanehv, omdat ik je nog bereid ben dat compliment te geven. Uit eigen beweging binnen Nederland zonder enige culturele of sociale push moslim worden, tsja, de kans is heel laag dat je daar toe behoort- en dan zou ik je wel van een specifiek laag niveau achten, om uit jezelf sprookjes te geloven.

17 mei 2022 om 11:21

Als je denkt dat in Nederland volledige vvmu is adviseer ik je om naar het binnenhof te gaan en te roepen dat je vindt dat de koning dood moet. Bezoek ik je daarna in de cel om je uit te leggen dat er ook aan vvmu grenzen zit.

17 mei 2022 om 11:26

Bongiorno, als ik zou uitleggen waarom ik islam de waarheid vind dan ben ik echt 1 uur kwijt en dan heb ik slechts een klein deel besproken van de reden. Echter kan ik je garanderen dat het geen sprookjes zijn en dat ik niet doe aan blind geloof. Ik geloof op basis van rationaliteit, logica en bewijs. Ik denk dat je kennis mbt islam misschien niet groot genoeg is omdat je deze conclusie trekt, maar ik nodig je uit om meer erover te lezen.

17 mei 2022 om 11:36

Daar heb je schijnbaar wel tijd voor om op te reageren. Op de vele vragen hieronder schijnbaar niet.

Ook wel makkelijk.

17 mei 2022 om 11:40

"Religie is de zucht van het onderdrukte schepsel, het hart van een harteloze wereld, net zoals het de geest is van een geestloze toestand. Het is het opium van het volk.”

Karl Marx en in gedachten wijlen mijn vader..

17 mei 2022 om 12:27

Dat is lekker makkelijk natuurlijk. Je kan hier uren discussiëren en de meest vreselijke dingen zeggen, maar als iemand je vraagt om je overtuigingen in de kern te staven dan kost dat ineens te veel tijd hoor.

Je bent ongeloofwaardig. Je hebt het over genetica, maar je weet daar de ballen van en er is ook geen hetero-gen. Je bent duidelijk gewoon verwalgd van homoseksualiteit omdat dat moet van de Koran en je hebt nog geen rationele reden gegeven en weigert dat nu nog steeds te doen.

17 mei 2022 om 15:02

Arsenal: ik ben oprecht blij om te horen dat je denkt in bewijs en rationaliteit. Ik heb dan twee vragen. Hieronder zeg je dat homo zijn iets is waarmee je niet geboren wordt. Waar baseer je dat op? Ook in het licht van je latere argumentatie dat niet alles wat natuurlijk is zou moeten (wat deels klopt). Kan je daar ook wetenschappelijk onderzoek in betrekken? En nog belangrijker: in hoeverre is de geslachtsverandering in de puberteit (vaak na suicidale pogingen) gerelateerd aan de (mogelijke) verloedering van de juridische wilsonbekwaamheid? Hoe kom je aan dat verband? Wat is de rationele causaliteit tussen die twee onderwerpen, die toch totaal niet de verwantheid hebt die jij zegt? Dat is alsof je zegt: moslims eten geen varkens en daaruit concludeert dat er een overschot aan varkensvlees zal zijn in islamitische landen. Je mist de kern van je eigen betoog namelijk.

17 mei 2022 om 15:39

Er zijn verschillende manieren om islam te bewijzen. Je kunt starten bij het ontstaansargument, je kunt starten bij de profeet Mohamed of je kunt starten bij de Koran. Voor mij persoonlijk is de Koran het meest overtuigende argument. Een boek dat op verschillende manieren een mirakel is. De Koran is een boek dat wereldwijd door miljoenen mensen gememoriseerd is, door zowel Arabisch als niet-Arabisch sprekende mensen, door kinderen van 10 of volwassenen van 72. Dit op zich is een mirakel, tenzij jij mij een enkel ander boek kunt brengen waar dit het geval bij is. Ook is het een mirakel dat een boek, dat al 1400 jaar oud is, tot de dag van vandaag identiek is. Hiervoor kun je manuscripten opzoeken zoals the Birmingham Quran of the Sana'a manuscripten. Verder staan er zowel historische als wetenschappelijke feiten is die pas veel later bevestigd zijn, feiten waarvoor moslims jaren belachelijk werden gemaakt omdat het toen nog niet als waarheid werd gezien. Als laatste is het boek een literaire mirakel. Nu zijn jullie waarschijnlijk geen literaire experts, en al helemaal niet van de Arabische taal, dus dat punt zal ik niet al te diep op in gaan omdat het van geen enkele invloed is op jullie. vervolgens wanneer je gelooft dat dit waarheid is, dan geloof je alles wat er bij komt kijken.

17 mei 2022 om 15:49

De Arabische taal is mijn tweede taal en ik heb tot mijn 15e elke zaterdag en zondag lessen gevolgd over de Koran bij mijn grootouders. Ontwikkelingen in neuropsychologie zijn deels "verklaard" al in de Koran (zelfs in de Bijbel), maar uiteindelijk is zeker niet alles wetenschappelijk onderbouwd. En is genoeg voor interpretatie vatbaar. Daarom is de wetenschap zo mooi.

17 mei 2022 om 15:50

Uiteindelijk geef je dus alsnog geen antwoord op mijn vragen. En dan vooral op de tweede vraag niet.

17 mei 2022 om 16:01

Ik maak nergens de claim dat alles wetenschappelijk onderbouwd is? Maar de wetenschap is uiteindelijk ook niet de ultieme waarheid. Iedereen zal ergens in geloven, of ze het nou willen toegeven of niet, iedereen gelooft ergens in. Ik kies er simpelweg voor om te geloven in degene die mij geschapen heeft.

Bovendien stel je 5 vragen, moet ik ze alle 5 beantwoorden voor je stuk voor stuk?

17 mei 2022 om 16:23

Je zegt hieronder dat je kan aantonen dat mensen niet geboren worden als homo. Vandaar mijn opmerking of je er wetenschappelijk bewijs voor hebt, omdat je dat met het woord aantonen lijkt te impliceren. Alleen je komt met de algemene stelling; ik volg de Koran. De wetenschap is zeker niet de ultieme waarheid, maar om wetenschap in twijfel te trekken zonder specifieke wetenschappelijke basis vind ik een ondeugdelijke vorm van argumenteren. Dan krijg je echt een pure science vs faith-discussie, terwijl ze opzich prima naast elkaar kunnen leven. Het geloof als meerovattend geheel en wetenschap als bevestiging van de waarheid, die nooit helemaal gevangen kan worden maar wel invloed kan hebben op de waarden uit het geloof. En over de vragen: vraag 1 was een oprechte vraag naar dus wetenschappelijk bewijs en vraag 2 was retorisch. Want door gentherapie bij jeugdigen met wilsonbekwaamheid te linken maak je nogal een uitglijder en draag je bij aan verspreiding van fake news.

17 mei 2022 om 16:28

Als ik 5 vragen stel dan heb ik liefst 5 antwoorden ja.

Is de bijbel dan ook zo een mirakelboek? Of waren de Ilias en de Odyssee dat vroeger ook?

17 mei 2022 om 16:37

Nou Lierse, om iets te zien als een religieus boek moet het eerst die claim maken. Doet dit het niet? Dan hoef je het niet als religieus boek te zien. Verder geloven moslims dat Jezus ook revelatie heeft gehad van God, maar dit is echter in de loop van de tijd veranderd. Het kan dat de huidige Bijbel fragmenten hiervan bevat, maar het geheel is in ieder geval niet van God. De Bijbel staan fouten in, tegenstellingen en de schrijvers ervan zijn voornamelijk anoniem. Bovendien zijn de eerste manuscripten van 2 eeuwen van de dood van Jezus, en zijn de meeste net zo groot als een pinpas. Vandaar dat de Bijbel voor mij niet een mirakel boek is, nee.

17 mei 2022 om 16:40

Suarez7, een onderzoek aan de universiteit van Queensland in Australië heeft aangetoond dat er geen genetische oorzaak is voor homoseksualiteit en dat de voornaamste reden is invloeden uit de omgeving. Vandaar dat ik zeg het te kunnen aantonen.

17 mei 2022 om 16:56Welk onderzoek is dat waar jij op doelt Arsenal.?want er zijn juist veel onderzoeken die wel degelijk een genetische onderbouwing leveren voor seksuele geaardheid. Zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk blad 'scientific reports'. Ik citeer een stukje:
"maar het meest opvallende verschil vonden de onderzoekers op chromosoom 14 in de buurt van het TSHR gen – een gen dat betrokken is bij het functioneren van de schildklier. Al eerder bleek dat een afwijkende schildklierfunctie en seksuele geaardheid met elkaar in verband staan. Nu hebben de onderzoekers genetische varianten van het TSHR-gen gevonden die mogelijk kunnen bijdragen aan het verklaren van deze relatie."

Daarnaast ben ik van mening dat de koran wordt misbruikt door lieden die redenen hebben om daarmee culturele taboes te creã«ren en om de seksualiteit en seksuele ontwikkeling van mannen te onderdrukken. Heel kwalijke zaak.

17 mei 2022 om 17:06

"Mogelijk kunnen bijdragen aan het verklaren van deze relatie." Geen feit dus.

De Koran misbruiken om culturele taboes te creëren? Wat?

17 mei 2022 om 17:38

Als je verwacht dat wetenschappelijke literatuur altijd begrippen als “het is bewezen dat”, “het is zeker dat” of iets in die aard hanteert dan heb jij denk ik heel weinig wetenschappelijke literatuur doorgenomen in je leven.

Verder vind ik je oordeel nogal hard een “wij van WC-eend verhaal”. Het lijkt me namelijk logisch dat iemand die de Islamitische leer aanhangt zich vragen stelt bij het kernboek van een ander geloof. Vraag ik het aan een christen dan is het waarschijnlijk andersom.

Verder vind ik de Ilias dan weer een mirakelboek. Een verhaal dat meer dan 3000 jaar in omloop is, meer dan 2500 jaar geleden neergeschreven is (meer dan 1000 jaar vroeger dan de Koran), een eerste voorbeeld is van een dergelijke literair werk dat neergeschreven en volledig bewaard is, een verhaal dat aangrijpend genoeg is om bekend te zijn bij zowat de hele wereld en bovenal een literair meesterwerk.

Oh ja en het mooiste van allemaal. We leven niet meer in de veronderstelling dat die verhaaltjes de allesomvattende waarheid bevatten. Ontwikkeling noem ik dat.

17 mei 2022 om 18:55

@migi
Hoeft nog geeneens zo drastisch te zijn hoor. Belediging van het staatshoofd is al strafbaar. Zelfs belediging van een bevriend staatshoofd is strafbaar in Nederland. Belediging van een groep is ook strafbaar. Zelfs een kreet als 'vol=vol' is in Nederland ook gewoon strafbaar. Fortuyn moest daarom zeggen dat het niet vol was, maar aardig druk.

Vrijheids van meningsuiting is in Nederland aardig ingeperkt.

18 mei 2022 om 11:36

Haha ja dat is waar ja. Is daar niet iets in aangepast na dat "fuck de koning" verhaal?

18 mei 2022 om 20:06

"mogelijk kunnen bijdragen aan het verklaren van deze relatie." Geen feit dus."

Nee Arsenal, jij had een bewering dat e universiteit van Queensland had 'bewezen' dat er géén genetische verbanden bestaan die homosexualiteit aantonen. Ik vroeg jij om duidelijk te maken welke onderzoeken dat dan waren, want waar jij op reageerde was een onderzoek van de Universiteit Queesnland dat dus juist wél aantoont dat er een verband ligt.

Maar ik neem aan dat je zelf niet meer met dat onderzoek van jou terug gaat komen. Ik houd het erop dat je dat uit je duim hebt gezogen.

"de Koran misbruiken om culturele taboes te creëren? Wat?"

Ja precies ja. Religies creëren schaamte, taboes en heilige huisjes. Met als resultaat, een schijnwereld en hypocrisie. En dan krijg je dat mensen zich in hele vreemde bochten gaan wringen om maar vol te houden dat homoseksualiteit niet iets aangeboren is. Want oh jeetje, dat zou namelijk betekenen dat God homo's maakt! Oh jeetje, dat is natuurlijk even slikken. God is toch feilbaar. Lastig, ik snap het .

18 mei 2022 om 20:13

Speedy

"vrijheids van meningsuiting is in Nederland aardig ingeperkt."

Die was altijd al ingeperkt en dat is niet alleen normaal het is ook logisch en zeer begrijpelijk. Want heel erg veel mensen, wellicht hoor jij daar ook bij, weten heel goed dat ze een recht hebben op een vrije meningsuiting maar vergeten standaard dat die vrijheid, onlosmakelijk én direct, gepaard gaat met plichten. Onder andere de plicht dat je verantwoordelijk en met inachtneming van waarden en normen gebruik mag maken van dat vrije recht. Maar dat er van een ongebreideld gebruik van dat recht nooit sprake kán en mag zijn.
Overigens is dit geen Linkse hobby of iets dergelijks maar gewoon aan ons gegeven door de Conservatieve stroming van eind 18e eeuw. Edmund Burke onder andere, een van de grote voorbeelden van Paul Cliteur en in diens kielzog Thierry Baudet. Precies ja, exact die rare incomptetente en landverradende snuiter die zichzelf kampioen vrijheid van meningsuiting noemt.

Als mensen nou eindelijk eens een keer leren gewoon na te denken voordat ze wat zeggen, zou al heel veel gewonnen zijn. Maar dat iemand 'iets mag zeggen omdat hij dat wil zeggen en het recht heeft om dat te zeggen' is gewoon bullshit. Niemand heeft recht op een ongeinformeerde en onwetende mening. Je hebt recht op een geinformeerde mening.

En als je echt vindt dat het hier 'aardig ingeperkt is, dan stel ik voor dat je eens gaat kijken over de gernzen. Begin in Europa vast in Hongarije, Polen. En daarna het Midden Oosten, Azie, en ga daar eens vertellen over de vrijehdi van meningsuiting. Ik voorspel dat je huilend hier terug keert en de grond kust hoe goed wij het hier eigenlijk wel niet hebben. Zeker qua vrijheden.

Respect hoor. Iemand die voor zijn eigen normen en waarden durft te staan en niet mee gaat in de megahype. Misschien een Gueye shirtje halen volgend jaar.r

17 mei 2022 om 09:19

Tegen homofobie zijn is een hype? Lijkt me gewoon fatsoenlijk gedrag om tegen haat te zijn en andere mensen in hun waarde te laten. Daarom probeer ik ook zijn gedrag niet al te erg veroordelen, hoe lastig ik het ook vind om begrijp op te brengen voor zijn standpunt. Maar het een hype noemen is niet heel slim.

17 mei 2022 om 09:27

Een hype wordt in hetzelfde woordenboek omschreven als “iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt”. voldoet aan de betekenis toch?

17 mei 2022 om 09:34

Weinig voorstelt? Kom op man je bent hier echt walgelijke teksten aan het uiten.

17 mei 2022 om 09:34

Nee het voldoet aan geen van die punten. Het is niet nieuw. Het is zo oud als de mensheid.
Een paar 100 jaar geleden werden mensen er al voor geexecuteerd, dus er was vroeger ook veel aandacht voor. Alleen op een negatievere manier.
Het het stelt niet weinig voor. Mensen worden letterlijk gehaat om hoe ze zijn. Hoe ze geboren zijn. Of zoals sommigen zouden zeggen, zoals ze door god geschapen zijn.

17 mei 2022 om 09:41

Op basis van wat is dit walgelijk Lierse? Kan jij mij laten zien hoe wat ik doe fout is?

17 mei 2022 om 09:45

Doen alsof het opkomen voor acceptatie tegen een innerlijke eigenschap van een mens, en dus opkomen tegen haat en discriminatie, iets futiel is, is gewoon walgelijk.

17 mei 2022 om 09:52

Hoezo een innerlijke eigenschap van de mens? Enige onderbouwing voor deze claim met bewijzen? Ik kan namelijk aantonen dat het niet iets is waar je mee geboren wordt.

17 mei 2022 om 09:56

Jij bent zeker een van die homogenezers. Uit elk peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek blijkt inmiddels dat homofilie natuurlijk is. Het komt voor in het dierenrijk en duizenden jaren geleden was het, voor de opkomst van het christendom, in genoeg beschavingen geaccepteerd.

17 mei 2022 om 09:59

Je hebt gelijk. Ik had “een innerlijke eigenschap van zoogdieren” moeten schrijven.

Want het komt gewoon voor in de natuur hoor. Of zijn die dieren ook beïnvloed door de woke-samenleving?

17 mei 2022 om 10:12

Nou ja Suarez 7, in de Maya beschaving was het normaal om mensen op te offeren voor de goden. Zullen we deze traditie dan maar voortzetten?

17 mei 2022 om 10:14

Jouw notie wordt bestrijd dat het geen innerlijke eigenschap is van de mens door een analogie te zoeken.

17 mei 2022 om 10:21

@arsenalfanehv. Nee, maar dat betekent dat homoseksualiteit een fenomeen is dat we in meerdere soorten terug kunnen vinden en dus niet iets is wat we elkaar aangeleerd hebben, omdat onze samenleving het zo lekker en leuk vindt. Het is iets gewoons, het is iets natuurlijks, dat is wat het ons leert. Er hoeft geen goedkeuring te zijn voor homoseksualiteit net zoals die er niet hoeft te zijn voor mensen die groene ogen hebben, een anders gevormde neus of een kale kop..

Binnen onze samenleving is het normaal om te kunnen zijn wie je wilt en doen wat je wilt met een ander (als diegene daar zelf ook zin in heeft). Zo is onze beschaving ook begonnen, tot we een aantal bekrompen religies in de strot gedrukt kregen die tegen allerlei dingen waren. Als Gueye besluit om dat shirtje niet aan te doen, dan zal er niemand van de Franse politie achter hem aan komen om hem te dwingen om dat shirtje aan te doen. Die keuze maakt hij. Heeft hij er een goede reden voor? Wie zal het zeggen, wellicht is dit verhaal wel helemaal niet waar en gaat het om een storm in een glas water.

17 mei 2022 om 10:23

Ik wil echt niet gemeen doen, maar als je die notie van zelfbeschikking niet accepteert en wil leven in een land waar homohaat een universele waarde is, kan je beter je biezen pakken. En dat zeg ik als allochtoon, tegen wie dit vaak al pestend gezegd is.

17 mei 2022 om 10:25

Weet je wat ik jammer vind Arsenalfanehv? Je vraagt steeds om onderbouwing nadat je walgelijk genoemd word. Maar ik onderbouw mijn comment waarom hype een onjuiste term is en noem je niet walgelijk dus daar reageer je niet meer op. Op zoek naar comments waar je wel iets tegenin kunt brengen. Of iig denkt dat je dat kunt. Cherrypicking.

17 mei 2022 om 10:31

Dat is gewoon een leugen.

Je bent een zielig en triest individu. Je haalt de gekste voorbeelden erbij en verzint dan maar dingen om je extreem matige punt te proberen onderbouwen.

Volgens je eigen belachelijke redenering zou ik ook bijvoorbeeld kunnen beargumenteren dat de islam verboden zou moeten worden in Nederland.

17 mei 2022 om 10:33

Er zijn zoveel dingen die jij misschien niet normaal vindt. Dat neemt niet weg dat mensen zelf mogen doen wat ze willen.

17 mei 2022 om 10:49

Het is wel grappig ArsenalFanehv, ik ben hetero en altijd super open richting homo's geweest, en ik had geen idee dat dat de functie van een buttplug was. Serieus niet. Ik dacht dat het gewoon een anaal stimulerend seksspeeltje was. Het is goed om te zien dat jij je hebt ingelezen en waarschijnlijk ook het nodige beeldmateriaal hebt geconsumeerd.

Ik zou deze informatie zo snel mogelijk met je zusje delen. Die heeft nog veel meer anale seks dan waar de gemiddelde homo van kan dromen, met tientallen verschillende mannen per dag. Het zou wat zijn om haar die technologie te ontzeggen.

17 mei 2022 om 11:19

@arsenalfanehv, hehe daar komt de aap uit de mouw. Dom, niet goed geïnformeerd, kansloos en bevooroordeeld. Bedankt dat je niet nog lang het idee hebt laten bestaan dat er ook maar iets wat jij te melden hebt serieus genomen hoeft te worden.

17 mei 2022 om 12:22

@arsenal

Dus anale seks bij heterostellen is ook niet oke voor jou? En orale seks dan? Wel oke bij hetero's, niet bij homo's? Of is seks alleen voor voortplanting?

Je maakt er een of ander volstrekt belachelijk ding van over een buttplug, wat hier helemaal niks mee te maken heeft. Dat Patricia Paay zich onder liet zeiken vind ik goor en afwijkend, maar he, it's a free country. Zolang die twee het een goed idee vinden, is het onze zaak niet.

17 mei 2022 om 15:51

IronManUtd het is een beetje lastig om op alle 30 comments te reageren. Dus sla ik degene die ik minder relevant vind over.

17 mei 2022 om 16:30

Die van mij negeer je ook nogal ostentatief. Maar ondertussen zijn het er al wat veel.

Dus ik zal 1tje stellen over je buttplug-argument. Is lesbische seks dan normaler dan homoseks?

17 mei 2022 om 19:20

Niet jokken he Arsenalfanehv je weet best dat dat de reden niet was

17 mei 2022 om 21:27

Liegen mag niet van mijn geloof dus probeer ik dat niet te doen. Echter is het heel lastig als je heel deze commentsectie gaat lezen en gaat kijken op hoeveel mensen ik moet reageren en hoeveel ik bij moet houden. Dan vallen er gewoon mensen weg.

17 mei 2022 om 23:01

Dat was voordat er veel mensen in de discussie zaten. Je koos gewoon voor iets dat je triggerde waar je lekker tegenaan kon schoppen ipv een onderbouwd antwoord waar je niets tegen in te brengen had. Wel beetje raar om dan andere mensen om een onderbouwing te gaan vragen, maar ok. Anyways don't worry is een natuurlijke reactie hoor. En waarschijnlijk besef je het zelf niet eens, dus hopelijk telt het boven niet als echte leugen
Ik hoop dat je ooit het licht ziet en alle mensen leert respecteren. Fijne avond!

17 mei 2022 om 23:43

Ik stel een simpele vraag.

Als je echte antwoorden hebt op vragen dan geef je die gewoon in een discussie.

Het niet geven van antwoorden is eerder onmacht dan onwil.

18 mei 2022 om 14:04

IronManUtd ik respecteer alle mensen, betekent echter niet dat ik het altijd eens ben met hun levenswijze of dat ik die moet accepteren. Zoals in de Koran staat: "Voor jullie is jullie geloof. En voor mij is mijn geloof."

18 mei 2022 om 16:28

Homo zijn is geen levenswijze, het is gewoon hoe je bent. Zo word je geboren, en zal je altijd blijven. Als je dat vanuit je geloof niet kan accepteren, moet je eens ernstig nadenken over dat geloof. En of je een geloof wilt aanhangen dat mensen buitensluit om wat ze zijn.

18 mei 2022 om 17:36

Respect dat iemand andermans levenswijzen niet respecteert, en bijdraagt aan het in taboe houden van homoseksualiteit.

Respect dat die persoon daarmee bijdraagt aan het onzeker en ongelukkig houden van een groep die al niet met zichzelf in vrede kan leven omdat zijn of haar seksualiteit bij lange na niet door iedereen gerespecteerd wordt.

Respect ook, dat veel mensen meer waarde hechten aan het vrijwel blindelings volgen van een geloof, in plaats van het helpen van mensen die tot zelfmoordgedachten aan toe worden gedreven omdat zij voelen dat ze niet geaccepteerd worden door delen van hun omgeving of de maatschappij waarin ze leven.

18 mei 2022 om 19:00

Wie respecteert er nou weer alle mensen. Lang niet iedereen verdient respect.

18 mei 2022 om 19:25

Arsnenal: Ik ben wel heel nieuwsgierig wat nu je argumenten zijn omtrent het stukje: "Ik kan namelijk aantonen dat het niet iets is waar je mee geboren wordt".

Graag met bronvermelding. Nee, een eeuwenoud gedateerd boek is geen bron.

17 mei 2022 om 09:42

Ik zou zeggen, koop een huisje met Sociofan (2 weekjes gebanned trouwens, een absolute zegen) en ga met hem lekker samen bekrompen praten over hoe het vroeger zo veel beter was. Sommige mensen ga ik nooit begrijpen, wat een triest mens moet je zijn om tegen liefde te zijn tussen twee personen.

17 mei 2022 om 10:14

Nou Consy. Nu heb je mij toch een mooie zin getypt. "wat een triest mens moet je zijn om tegen liefde te zijn tussen twee personen." Wat als iemand nu een relatie aan wilt gaan met zijn zusje, mag dat? Ik bedoel, je wilt niet tegen de liefde van twee personen zijn toch?

17 mei 2022 om 10:19

Ik weet niet hoe oud je zusje is maar probeer jij nou serieus pedofilie te betrekken in deze discussie? Zo ja, dan zijn wij klaar.

17 mei 2022 om 10:20

Als je hierbij doelt op pedofilie: er is een groot verschil tussen een wilsbekwame volwassene en een wilsonbekwaam kind. De laatste kan zijn handelingen niet overzien.

17 mei 2022 om 10:29

Consy en Suarez. 2 volwassenen. Broer en zus. Gebruiken bescherming zodat er geen kinderen komen. Mag dit? Je wilt natuurlijk niet tussen de liefde van 2 personen staan toch?

17 mei 2022 om 10:39

Het is niet strafbaar gesteld in onze strafwet volgens mij, dus het mag. Je mag ook je woordje erover klaarhebben, maar uiteindelijk heb jij gewoon niks te maken met handelingen van wilsbekwame derden. Sowieso wring je jezelf in allerlei bochten om maar je punt te maken.

17 mei 2022 om 10:48

Hahahaha ik probeer geen punt te maken, daar ben ik allang mee gestopt. Ik wil simpelweg kijken waar de grens ligt volgens jullie mbt seksualiteit. Blijkbaar is er dus niks mis met incest. Als we zo door gaan is over 5-10 jaar pedofilie ook legaal, dan zal het volgens jou ook plots mogen.

17 mei 2022 om 10:50

Nee. Want dan is er sprake van wilsonbekwaamheid.

Ben jij trouwens voorstander van kindhuwelijken?

17 mei 2022 om 10:54

Trouwens is het wel best ziek dat je pedofilie en incest gaat vergelijken met homoseksualiteit.

Pedofilie is een onevenwichtige relatie tussen een volwassene en een kind. En incest vergroot de kans op gehandicapte kinderen. Van beide dingen is er geen sprake bij homoseksualiteit.

Trouwens, sinds wanneer zijn alleen mannen homoseksueel? Als er twee dames seksuele handelingen met elkaar verrichten dan is daar totaal geen anale seks voor nodig. Dus om even in te gaan op je buttplug-argument, zijn twee homoseksuele dames dan wel oké?

17 mei 2022 om 10:56

Nee, ben ik tegen. Ben gewoon benieuwd waar de grens zal liggen. Want tegenwoordig mogen kinderen van 10 ook de keuze maken om hormoon therapie aan te gaan, dan is er plots geen sprake meer van wilsonbekwaamheid.

17 mei 2022 om 10:56

Ben je dom, doe je dom of provoceer je gewoon? Ik geef duidelijk aan dat er dan sprake is van wilsonbekwaamheid. Sowieso heb je allemaal je eigen morele grenzen, mijn punt is dat puur dat je mensen moet laten doen wat ze willen binnen de grenzen van de wet, zo werkt het in een liberale samenleving.

17 mei 2022 om 11:03

De ouders moeten daarmee instemmen, plus een ethisch team (met psychologen) dat onderzoekt of er sprake is van suicide, depressie of andere omstandigheden. Het heeft gewoon helemaal NIETS met wilsonbekwaamheid en zeker niet met de seksuele wilsonbekwaamheid te maken die in de wet verankerd is. Ja, enigzins, op een manier die jij duidelijk niet snapt. Lees je eens in, zou ik zeggen. Als jurist wil ik je de verschillen wel uitleggen op je profiel een andere keer. Wat je doet is populistisch gebral, zonder inhoud. Onsamenhangende zaken samenhangend maken. Net Wilders.

17 mei 2022 om 13:11

Suarez

"sowieso heb je allemaal je eigen morele grenzen, "

De wet kent ook een heleboel morele grenzen. Die gaan boven die van de individuele mensen uit. Of wilde jij moslims, joden en christenen anders boven de wet plaatsen of zoiets?

Maar goed, waarom er mensen zijn die homofilie en pedofilie naast elkaar of in elkaars verlengde zien, dat blijft een mysterie van de hoogste orde.

17 mei 2022 om 14:46

Begrijpend lezen. Ik zeg juist binnen de grenzen van de wet.

17 mei 2022 om 15:25

Begrijpend, nee ik plaatste je opmerking in een context (die je in je bijdragen aan het schetsen was). Maar we zitten op dezelfde lijn is de conclusie.

17 mei 2022 om 22:41

Suarez7 respect voor hoe jij je in deze discussie profileert. Zit de standpunten v Arsenalfanehv met stijgende verbazing te lezen en vind het mooi hoe jij die achtergestelde homofoob hier terecht wijst. Pedofilie met homofilie vergelijken, dan ben je echt goed vh padje af en hoef ik met diegene geen woord te wisselen met zulke middeleeuwse gedachten. Fijn dat jij die energie wel hebt, wou ik even gezegd hebben.

17 mei 2022 om 10:48

Zeker weten dat je met Gueye achterop een shirt wilt rondlopen? Qua klank komt het opvallend dicht in de buurt van gay. Moeten we niet hebben natuurlijk?

17 mei 2022 om 10:52

Welke megahype bedoel je? Het opkomen voor de meest basale mensenrechten? Alsjeblieft zeg, als homofilie tegen jouw normen en waarden in gaat dan is er iets goed mis met je. Al krijg ik bij dit soort opmerkingen toch vooral het gevoel dat het hier gaat om een gevalletje zware overcompensatie.. Weet je zeker dat je dit niet gewoon zegt om in de spotlight van Gueye te komen? Zodat je hopelijk ooit dichtbij genoeg kan komen om dat regenboogshirt van zijn zweterige en gespierde lijf kan rukken om hem vervolgens een zwoele kus te geven? Ik denk dat wij beide het antwoord wel weten..

17 mei 2022 om 10:58

Heb je dan eigenlijk ook respect voor iemand als Geert Wilders? Die komt ook op voor zijn eigen normen en waarden en die gaat ook niet mee met de ‘mediahype’.

17 mei 2022 om 11:14

Schrik van deze reactie en de hoeveelheid likes. Iedere voetballer, zeker uit Senegal, zou moeten opstaan tegen racisme en discriminatie. Zou je ook zo reageren als een of andere hilbilly weigert om achter de "say to to racism" banner te gaan staan omdat hij vindt dat Turken/Arabieren/Afrikanen minderwaardig zijn? Lekker voor zijn normen en waarden opkomen? Dat is namelijk exact hetzelfde

17 mei 2022 om 12:27

Gaalmeister, ga lekker zelf naar Senegal om je stem te laten horen over homoseksualiteit, of we zien je niet meer terug of je beland in de cel en moet leven op brokjes en water, wel typisch dat je specifiek Turken/Arabieren/Afrikanen op noemt terwijl blanken ook gediscrimineerd kunnen worden, maar nee jij moet de moslims en de donkere benoemen. (Nee ik noem je geen racist)

17 mei 2022 om 13:45

@gaalmeister, niet mee eens. Ik vind niet dat iedere voetballer zou moeten opstaan tegen discriminatie. Uiteindelijk mogen ze zelf kiezen waar ze zich wel of niet voor inzetten. Gueye die dit shirtje niet aan wil. Verstappen die niet knielt. Tsja, het zouden niet mijn afwegingen zijn maar ze kunnen niet gedwongen worden een politiek statement uit te dragen. Ik ben het wel helemaal met je eens dat het schrikbarend is hoeveel likes Arsenalfanehv krijgt op een opmerking die dit gedrag van Gueye bejubelt omdat homoacceptatie een 'hype' zou zijn. Ik neem aan dat er toch veel religieuze mensen op VZ zitten die homoacceptatie helemaal niet zo goed vinden.

17 mei 2022 om 21:46

Shevannr7, ik noem een witte hilbilly als voorbeeld, zou gek zijn als die blanken ging discrimineren? Denk je nou echt dat een topvoetballer in Senegal problemen krijgt als hij in een regenboog shirt voetbalt? Laten we elkaar niet voor de gek houden alsjeblieft, Guaye is zo homofoob als het maar kan, wat ik triest vind in deze tijd, op dit continent, voor mensen met zo'n voorbeeldfunctie

Lastige discussie vind ik.kinderen nemen over wat binnen hun familie en/of cultuur de norm is. Hopelijk ontwikkelt hij (en heel naief de wereld) zich later nog op een manier waarvan wij vinden, en in dit geval zelfs weten, dat het hoort.

Ik vind het wel netjes van de eigenaren van psg dat ze dit soort sentimenten de club niet mee opzadelen. Ook voor ons weer niet meer dan normaal, maar daar zal dat anders liggen.

Gueye doet in ieder geval kleur bekennen, hij heeft niets met de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie. Dat hebben we dan maar te respecteren. Het is wat het is, want het gedachtegoed wat er achter schuil gaat maakt dat die acceptatie er ook nooit zal komen. Jammer.

Ik begrijp Gueye wel! Het intresseert mij niet dat je homo bent, want dat betekend natuurlijk niet dat je gelijk een slecht persoon bent... maar ik zou het niet willen promoten en of reclame voor willen maken. Ik ben Islamitische opgevoed en ik zie het dus zelf ook als een zonde. Elke mens maakt in mijn ogen zondes, dus ik zou niemand kunnen buitensluiten puur voor hun zondes, maar ik zou het niet willen promoten. Btw.. ik keur geweld tegen homo's af en zou het niet kunnen aanzien dat ze puur gestraft worden omdat ze vallen op het zelfde geslacht.

17 mei 2022 om 09:21

Promoten dat homohaat geen goed idee is is niet het homo zijn promoten. Alsof dat trouwens ook maar een ding is. Mensen zijn homo of zijn het niet. Het is niet dat iemand een goede tv reclame kijkt met bijv 2 zoenende mannen en denkt he ik word homo.
Trouwens, je laatste zin is volgens mij exact wat deze campagne ook wil uitdragen.

17 mei 2022 om 09:34

Daar heb je idd gelijk in, in je 1e zin. En toch zou ik het persoonlijk niet kunnen en willen dragen.Met je 2e zin ben ik het dan niet mee eens. Ik geloof er in dat wanneer je zulke dingen constant herhaalt dat je een zaadje plant in het brein van mensen en dat ze dan echt gaan denken dat ze homo oid zijn of iig een intresse er naar gaan krijgen. En over je laatste zin, denk ik dat je weer gelijk hebt.. maar ook dan zou ik niet met vlaggen zwaaien en flyers uitdelen of in dit geval een shirtje aantrekken.

17 mei 2022 om 09:36

Ok nog even over die 2e zin dan. Als het leven zo zou werken, dan zouden er toch veel meer homo's zijn. Of hebben homo's minder sterke marketing mensen dan bijv cocacola, nike en apple?

17 mei 2022 om 09:56

Voor mijn gevoel zijn er ook veel meer homo's dan pak hem weg 50 jaar geleden, natuurlijk komt dat niet alleen door de reclames en het promoten ervan, maar het heeft absoluut bijgedragen! En dat is iets wat ik niet op mijn geweten zou willen hebben. Ik zie steeds meer programmas waarbij er gepushed wordt om homo's, transgenders enz enz te promoten. Ik zie ook echt steeds meer homo's etc in mijn omgeving, maar dat kan ook natuurlijk mee te maken hebben dat het hier al heel wat meer geaccepteerd is waardoor mensen zich veilig voelen om er voor uit te komen ipv zich te verstoppen of stiekem te doen.

17 mei 2022 om 10:05

Je zegt het zelf al outlawturk, tegenwoordig wordt het veel meer geaccepteerd tov de wat meer conservatievere maatschappij 40/50 jaar terug. Gun de ander gewoon zijn of haar geluk, wanneer er eindelijk sprake is van volledige acceptatie hoeft het ook niet meer gepromoot te worden.

17 mei 2022 om 10:21

Naja, ik gun een ander zeker hen geluk! Ik zou ze niet anders behandelen als andere, altijd respectvol.. maar ik zou het ten alle tijde een zonde vinden, net zoals bijv drank. Mensen/vrienden die drinken zou ik ook ten alle tijden hen geluk gunnen net als homo's maar ik zou beide nooit kunnen promoten. Ik zie het als een beproeving van de mens, maar zou ze nooit uitsluiten! Anders kan ik mijn hele netwerk gaan uitsluiten. Ook zou ik nooit geweld tegen zulke mensen kunnen gebruiken.

17 mei 2022 om 10:26

Het is geen promoten!!! Het is campagne voeren tegen het discrimineren, met of zonder geweld, van deze mensen. Mensen!!!

Het heeft helemaal niet "absoluut bijgedragen". Je hebt het gevoel dat er meer zijn omdat we via moderne media veel meer horen en zien. En er zijn natuurlijk veel meer mensen op aarde.

Ik heb ook het gevoel dat er tegenwoordig veel meer racistische haatzaaiende negatieve zeurpieten zijn op de wereld. In absolute getallen is dat ook zo, maar mijn gevoel komt het feit dat ik heel de dag hun vreselijke comments voorbij zie komen. Niet omdat een hoger percentage van de wereldbevolking zo geworden is.

17 mei 2022 om 11:03

Outlawturk, mensen 'worden' niet homo vanwege reclame of 'promoten', ze durven er gewoon eerder openlijk voor uit te komen dan vroeger. Het is geen kwestie van dat er nu meer homo's zouden zijn, hooguit dat er meer openlijke homo's zijn.

17 mei 2022 om 11:15

Voor mijn gevoel zijn er ook veel meer homo's dan pak hem weg 50 jaar geleden,..."

Dat lijkt mij nogal logisch OutlawTurk, 50 jaar geleden telde de wereldbevolking 3.7 miljard mensen t.o.v bijna 8 miljard nu.
Dat is een ruime verdubbeling van het aantal mensen dus dan is het toch ook logisch dat het aantal met andere seksuele voorkeur daarin meegroeit..?

17 mei 2022 om 13:51

Mooie mening outlawturk. Ik ben het niet met je eens, maar wat ik herken is dat je zelf je eigen normen en waarden hebt en die niet aan anderen wil opleggen. Ik verwacht dat van ons allemaal: jij bent religieus, ik niet. Dan leef jij je leven volgens jouw normen en ik mijn leven volgens die van mij, we leggen onze normen niet op aan anderen. Prima. Ik heb 2 opmerkingen: 1) ik ervaar dat veel religieuze mensen hun normen wel aan anderen willen opleggen (wetgeving tegen abortus, antihomo wetten, etc.) en dat vind ik lastig, andersom gebeurt dit minder (er is geen wet die jou verplicht om homo's te accepteren). En 2) ik vind het wel moeilijk dat religieuze mensen denken in termen van zonde en hemel etc.. Jij legt heel goed uit dat jij daar anders over denkt, dus dat iedereen zondigt, dus eigenlijk moet ik dit niet tegen jou zeggen, maar veel religieuze mensen geloven bijvoorbeeld niet dat ik naar de hemel zou mogen. Dan maak je een onderscheid tussen goed en slecht dat ik wel ingewikkeld vind. Maar voor de duidelijkheid: mooie reactie van je.

18 mei 2022 om 09:11

het is een biologisch verschijnsel, geen keuze. Daarom kan het geen zonde zijn omdat een zonde uitgaat van een verkeerde keuze. Homofiele mensen (en dieren) hebben afwijkende hersenen, je kunt dat gewoon allemaal opzoeken. Natuurlijk kon dat nog niet in de tijd van het schrijven van de koran maar het is toch apart dat we 2000 jaar later nog steeds die schriften als uitgangspunt nemen. Als er had gestaan dat zwarte mensen minderwaardig zijn, had je dat dan ook als uitgangspunt voor je standpunten genomen?

18 mei 2022 om 18:40

Verkeerde keuzes worden gemaakt op basis van behoeftes. Men zondigt omdat hij/zij de drang heeft om datgene te doen. Deze drang kan wel degelijk biologisch gedreven zijn. Het geloof pleit voor discipline om dit te onderdrukken. Iedereen heeft zijn behoeftes en beproevingen.

19 mei 2022 om 17:42

Als je het hebt over homoseksueel zijn, dan kun je daar niks aan doen. Als je het hebt over uitoefenen, dan is dat inderdaad een andere zaak. Dat kun je onderdrukken, maar de vraag is waarom je dat zou moeten doen. Omdat anderen dat zeggen? Als er sprake is van wederzijds instemmen en wederzijdse liefde, dan doen ze helemaal niemand kwaad.

Deze jongen kan er natuurlijk niks aan doen dar homoseksualiteit in Senegal illegaal is verklaard. Als hij dan vervolgens steun betuigd aan de LGBTQ+-gemeenschap zouden er voor hem weleens vervelende gevolgen aan vast kunnen zitten als hij weer in Senegal komt.

Eigen keuze maar de man zal wel gecanceld en verhuist worden. Als hij zichter niet senang bij voelt, om wat voor reden dan ook, dat is dat aan hem. Niet alles is voor iedereen.

"actiegroep Rouge Direct, die zich inzet tegen homofobie in sport, riep al op tot een straf voor Gueye"

Dat is dan natuurlijk weer zwaar overdreven. Mag hij ook nog een vrije keuze hebben. Hij doet met die actie niet aan discriminatie of homo haat of zo.

Natuurlijk is het triest als hij vanwege een bepaalde overtuiging niet zo'n shirt aan wil of durft, maar daar is ie toch vrij in.


Ik zie veel mensen praten over vrijheid van meninguiting, maar als ik zeg dat ik homo's vies vind, dan is de wereld te klein.
Telt dan ineens de vrijheid van mijn mening niet meer? Lekker hypocriet volkje zijn we .

(Is trouwens niet het geval, want iedereen doet lekker wat diegene wil, en word verlieft op wie diegene wil).

17 mei 2022 om 11:11

Jij mag dat dan toch gewoon zeggen? Ik mag dan ook zeggen dat ik je een idioot vind.

Niks hypocriet vind ik persoonlijk.

18 mei 2022 om 16:53

Ja dat mag je zeggen, verschil is wel dat jij al in meerdere reactie mensen voor van alles en nog wat uitmaakt omdat zij een andere mening hebben dan jij. Dan vind ik eigenlijk nog kwalijker.

Gelijk heeft ie. Je hoeft je niet te laten verplichten om dit soort dingen te dragen als je dat niet wil.

Ik vind dit toch wel een lastige zaak. Wanneer Gueye het uit homofobe overtuiging doet vind ik dat er best een straf mag volgen. Voetbal is voor iedereen, dus ook de LHBTI-gemeenschap. Hierboven lees ik echter ook de suggestie dat hij wellicht bang zou zijn voor de reactie uit Senegal, waar homoseksualiteit nog illegaal is. Dat vind ik toch wel een gegronde reden om zo'n shirt niet te dragen.

17 mei 2022 om 14:03

Maar zal dat ook daadwerkelijk zo zijn? Ik denk dat de kans aanzienlijk groter is dat Gueye min of meer dezelfde denkbeelden heeft als de meerderheid van de bevolking in Senegal, dan dat hij 'stiekem' wel steun betuigt maar bang is om het te uiten. Deze soort van botsing was een kwestie van tijd, het is simpelweg onmogelijk om dezelfde normen en waarden van alle landen te kunnen waarderen in iets dat zo'n wereldwijd profiel heeft als voetbal. Dat Gueye weigert een shirt te dragen zal nog een mild voorbeeld zijn, er zijn ongetwijfeld tal van voetballers die walgen van homoseksualiteit vanuit wat voor overtuiging dan ook.

Waarom kijken naar de persoon die niet meedoet i.p.v. naar de anderen die wel deze actie willen doen, die hele Lgbtq+ gemeenschap is op zoek naar een soort erkenning die ze nooit zullen krijgen, sommige landen of mensen zullen nooit veranderen en anderen interesseert het simpelweg niets of je homo bent of transseksueel zolang je ze het niet constant door de strot duwt.

Waarom is iedereen gelijk homofoob of racistisch als je niet naar hun pijpen danst, voor mensen die zichzelf zien als ruimdenkend zijn de meeste die zich met deze acties bezig houden echt heel bekrompen in hun denken.

17 mei 2022 om 13:32

Tja, dat is eigenlijk in de meeste gevallen zo. Activisten zijn (hoe ironisch ook) doorgaans bijna net zo bekrompen als datgene waar ze tegenop willen treden, alleen dan vanuit een andere invalshoek. De boodschap is doorgaans goed, maar de manier waarop die boodschap uitgedragen wordt, is met betrekking tot activisten vaak erg bekrompen. Ik heb dan ook geen activisten of een regenboog-truitje nodig om te weten dat ieder mens gelijk is en dat mensen zelf mogen weten op welk geslacht ze vallen.

17 mei 2022 om 14:11

Nou ja, die erkenning hebben ze echt wel gekregen hoor. Ik bedoel, er worden gender neutrale poppetjes gemaakt, er komt wssn "gender x" in paspoorten te staan, zoals in de US (sommige bedrijven hebben dit al ingevoerd), etc etc. Dit is acceptie in mijn opinie.

Verder ben ik het met je eens.

Homo’s verdienen de vrijheid om te vallen op wie ze willen, daarvoor leven we ook in een vrij land! Maar Gueye verdient het ook om voor zijn principes te staan, als hij zo’n shirt niet wil dragen, dan laat je hem met rust. Het is namelijk zijn recht om dat te doen.

18 mei 2022 om 16:19

Gaat pas een beetje wringen als PSG daar sponsorbeloftes voor heeft gedaan natuurlijk. Dan hebben ze beloftes gedaan die ze niet kunnen waarmaken. Het is een beetje de tendens dat we tegenwoordig alles willen accepteren, maar die individuele groepen (gelovigen, Lhbti, de abortusbeweging) staan fundamenteel lijnrecht tegenover elkaar. Je kan van een moslim (of diepgewortelde christen) niet vragen om een homo acceptatiecampagne te steunen. Net als je niet kan vragen aan een feministische vrouwenbeweging om een 'pro-life' beweging te steunen. Dat gaat gewoon niet.

Die clubs kunnen zich soms beter bezighouden met voetballen.

We leven toch in een vrije wereld....het is ieder mens zijn eigen recht om te kiezen voor een bepaalde levenswijze....net als het iemands eigen recht is om hiervoor niet als uithangbord voor te dienen....ieder mag doen wat hij wil binnen bepaalde regels.....zowel de gay persoon als de sporter.....het kan toch niet dat de gay persoon wordt geïntimideerd omwille van zijn geaardheid net zoals het niet kan dat iemand verplicht een visie moet steunen waar hij zich niet in kan vinden !

17 mei 2022 om 14:00

Het kleine probleempje is alleen dat homo’s lang niet overal mogen doen wat ze willen en per definitie dus niet in die vrije wereld wonen die jij beschrijft.

In het land van herkomst van Gueye is het bijvoorbeeld zelfs verboden. Vandaar dat dit soort acties weldegelijk belangrijk zijn. Ze komen namelijk op tegen mensen die net doen wat jij niet wil.

17 mei 2022 om 14:52

@lierse1997 zulke acties kunnen zeker belangrijk zijn, maar om ze te verplichten gaat nergens over. Zodra zo'n actie niet vrijwillig is, verliest ie elke waarde.

17 mei 2022 om 15:05

Hij is toch vrijwillig? Gueye heeft zelf kunnen beslissen er niet aan deel te nemen.

18 mei 2022 om 16:55

sta zeker achter de boodschap van de hele regenboog actie, maar er mag zeker geen verplichting komen om achter iets te staan waar jezelf niet akkoord mee bent en dat is in dit geval zo.....
de harde woke druk die wordt gezet lijkt meer en meer op dwang en deze woke aanhangers moeten ook eens op hun limieten gewezen worden anders kan je achtereen nog geen ' windje ' meer laten zonder er met een scheef oog voor aangezien te worden.

nogmaals het is al te gek dat regeringen van landen of nog erger, religies gaan bepalen hoe of op welke wijze iemand door het leven moet gaan, daar dit tot de persoonlijke vrijheid behoort, maar andersom naar de vele woke aanhangers toe........ , daar is de slinger ook aan het doorslaan... en is ook veel te gek aan het worden !

Het niet willen dragen van het shirt betekent niet perse dat hij anti homo is. Net als de mensen die niet willen buigen voor BLM niet perse racisten zijn.

Vrijheid van meningsuiting in de westerse wereld. Het mag allemaal, maar het moet wel onze mening zijn. Laat hem lekker geen regenboogshirt dragen en tegen homo's zijn, dat is toch vrijheid van meningsuiting dat iemand iets anders mag denken en dat we dat dan ook accepteren.
Walgelijk volk zijn we eigenlijk, met ons superieuriteitsdenken en de illusie dat wij alles goed doen.
Ik steun Gueye, het is zijn goed recht om een mening te hebben. Op inhoud ben ik het fundamenteel met hem oneens, maar dat is een totaal andere discussie.

Beetje selectieve verontwaardiging. Hoe multicultureler de wereld (of een club) gaat worden, hoe meer fundamentele verschillen er gaan ontstaan. Hier staat het recht van geloofsovertuiging (moslim en verbod op homo zijn in Senegal) lijnrecht tegenover acceptatie. Het zou misschien schelen als voetbal zich weer vooral op voetbal gaat richten. Als PSG echt staat voor dit soort gelijkheid, moet je simpelweg dit soort spelers gaan uitsluiten. Dan gaat acceptatie dus boven geloofsovertuiging in.

Je ziet die kerel toch ook niks afkeuren. Hij wil er gewoon niet aan meedoen.

Ik weet het niet hoor. Ik ben een fervent advocaat van gelijke rechten en behandeling van homoseksuelen en kan er ook hard op ingaan wanneer malloten als arsenalfanehv en die andere halfgare tosti onlangs met idiote uitspraken komen maar dit is wel een beetje overdreven imo. Je kan iemand terechtwijzen op hun bekrompen ideeen en uitspraken maar zolang Gueye niemand kwaad doet en geen negatieve uitspraken doet kan je hem toch ook niet verplichten aan dit soort dingen deel te nemen? Net als die BLM beweging onlangs waar iedereen moest knielen en mee moest doen en anders een racist was.

In een vrije samenleving is er ruimte voor andersdenkenden. Het is toch acceptabel dat iemand weigert om met een shirt te spelen, die indruist tegen zijn eigen morele waarden. Er moet een volwassen gesprek komen over "echte" vrijheid. Ik lees doorgaans dat dit soort spelers worden verguist. Dat is jammer!

Ethische commissie my ass. Dat is nou echt dictatoriaal en totaal contraproductief. Laat die jongen lekker zijn eigen mening hebben. Sowieso, een 'ethische commissie' gaat al erg ver, dat klinkt Orwelliaans: de bond bepaalt wat ethisch is en wat niet. Iedereen die mijn berichten hierboven leest weet hoe ik erin sta, maar Gueye naar de ethische commissie sturen, bah.

Te gek voor woorden dat je als voetbalspeler gebruikt wordt voor politieke uitdragingen. Als de desbetreffende speler daar moeite mee heeft, lijkt het me logisch dat hij kan weigeren. Daarbij, hier in Nederland doen we het omgekeerde: alle egards voor de minderheden, die zich bijna nergens aan hoeven te storen of bepaalde geloofsuitingen gewoon mogen belijden. En als we bepaalde dingen verplichten, gaan we dat gewoon niet controleren of bestraffen. Maar owee, als je als rasechte Nederlander ook maar iets verkeerd zegt over de Lhbtiq+ gemeenschap, ben je aan de beurt. Wat niet wil zeggen dat ik niet vind dat ieder zelf moet weten of hij in plaats van de poes, de kat wil strelen. Dat moet ieder voor zichzelf maar uitmaken. Maar ik hoef daarvoor toch niet de straat op?

Krankzinnig. Als je niet mee wilt doen aan deze kansloze lhbgtsiwkwj gedoe dan moet je je verantwoorden? Hij zou zich moeten verantwoorden als hij zich schuldig maakt aan verwensingen of daden jegens een bepaald soort, niet wanneer je weigert mee te doen aan de woke cultuur.

Dit is dus het probleem in de huidige tijd. Hij valt niemand lastig, maar wordt veroordeeld om zijn eigen mening.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

2 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren