Afellay in discussie over Ajax: ‘Heel Europa zit voor niets achter hem aan?’

Maandag, 16 mei 2022 om 07:57Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 08:11

Nu de Eredivisie ten einde is kan de balans worden opgemaakt. Ook bij Studio Voetbal werden zondagavond veel spelers langs de meetlat gelegd. Er werd gesproken over een eventueel vertrek van Antony en de rollen die Ryan Gravenberch en Noussair Mazaroui hebben gespeeld bij Ajax dit seizoen. Laatstgenoemd tweetal vertrekt zeer waarschijnlijk naar Bayern München, waardoor de Amsterdammers op zoek moeten naar waardige vervangers. Volgens Ibrahim Afellay was Gravenberch een van de sleutelspelers in het afgelopen seizoen bij Ajax.

"Ik denk dat het voor Ajax een geluk bij een ongeluk is dat hij Antony geblesseerd is geraakt", is Afellay van mening. De Braziliaanse buitenspeler kwam met een blessure terug van interlandverplichtingen met Brazilië en moest het slot van het seizoen noodgedwongen missen. Antony kon gedurende het seizoen veelvuldig rekenen op belangstelling van buitenlandse topclubs. "Hij heeft zich de laatste weken niet in de kijker kunnen spelen. Ik denk dat er een grote kans is dat hij bij Ajax blijft. Ze beginnen wel echt weer op nul, hè. Mazraoui en Gravenberch zijn twee sleutelspelers voor Ajax die allebei vertrekken."

Arno Vermeulen is het niet eens met de woorden van Afellay en voelt zich genoodzaakt enige nuance aan te brengen. "Gravenberch is een groot talent, dat vinden we allemaal. Maar je kan toch niet zeggen dat Gravenberch afgelopen jaar echt een sleutelspeler is geweest voor Ajax?" Zeker wel, meent Afellay. "Hij brengt zoveel creativiteit en dynamiek met zich mee. Hij is een jongen die uit het niets het middenveld in kan dribbelen en kan passeren. Daar heeft Ajax niet veel van. Klaassen heeft dat niet. Dus jij denkt dat heel Europa voor niks achter Gravenberch aan zit?"

"Ik vind het wel een goede speler", zegt Vermeulen vervolgens. "Maar ik vind het wat overdreven om te zeggen dat hij zo'n belangrijke schakel is geweest over het afgelopen seizoen." Volgens Afellay gaf Tadic de echte doorslag bij Ajax. "Als je kijkt naar zijn statistieken, daar krijgt een paard de hik van. Dat is ongelooflijk. We doen er heel makkelijk over, maar die jongen heeft zoveel gevoel in zijn linkerbeen. Er wordt weleens gezegd dat hij geen snelheid zou hebben voor de buitenkant, maar hij geeft wel heel vaak de beslissende pass. Hij heeft zóveel voetballend vermogen. Hij stuurt iedereen weg. Als Haller straks vertrekt en hij (Tadic, red.) krijgt een rol in de spits, dat is ook geen verkeerde voorhoede", sorteert Afellay voor op een mogelijke komst van Steven Bergwijn.

Theo Janssen was vooral gecharmeerd van de rechterkant van Ajax. "Met Mazraoui, Antony en ook Timber die daar vaak in de buurt speelde", aldus de voormalig middenvelder. "Dat waren de bepalende spelers. Mazraoui en Antony voelden elkaar zo goed aan. Die gingen beter voetballen door elkaar. Dat zijn twee cruciale spelers. Het is de vraag hoe ze het gaan opvangen als zij gaan vertrekken. Als je naar de absolute top wil moet je meer goals maken", doelt Janssen op het rendement van Antony. De buitenspeler scoorde dit seizoen in de Eredivisie acht keer. "Als hij wegvalt ben je afhankelijk van Tadic, die qua statistieken overigens wel geweldig was."


Poll

Vond jij Ryan Gravenberch een sleutelspeler het afgelopen seizoen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door vernon)

Ik vond Ryan de eerste helft van het seizoen erg vaak niet goed. Zo grillig als de pest. Na zijn blessure kwam hij nog goed terug. Maar ook in deze periode vond ik hem erg wisselvallig. Hij heeft in zijn carrière nog niet 1 seizoen stabiel goed gepresteerd. Persoonlijk vind ik het dan ook totale zelfoverschatting als hij denkt dat hij klaar is voor bayern.

16 mei 2022 om 09:07

Eens, maar Bayern wil hem ook hebben. Dus ja, dat is toch wel een lekkere bevestiging dan. Ik geef het je te doen, als zo'n club je wil, dat ja dan nee zegt.

16 mei 2022 om 14:28

Bayern wil Dest ook hebben... bij ajax en nu die bij Barcelona zit.
Maar jullie vinden hem allemaal niks

16 mei 2022 om 17:14

Eeeehh, "jullie"? Ik heb het over Gravenberch maar ik hoor blijkbaar bij een "jullie" die Dest niet goed vinden? Bijzonder.

16 mei 2022 om 10:07

Ik denk dat Bayern in hem een relatief risicoloze investering ziet voor pakweg 20 miljoen. Talent heeft Gravenberch wel, dus komt dat er bij Bayern uit en wordt hij bovendien wat consistenter is het mooi meegenomen, en zo niet, dan moet het heel raar lopen willen zij hem met verlies moeten verkopen.

16 mei 2022 om 10:32

Jongens, jullie moeten wel wat realistischer zijn over wat er aan de hand is. Gravenberch is natuurlijk nog niet klaar voor Bayern. Maar de man heeft zoveel talent (17e debuteren, 18e vaste basisplek ajax 1, nu al op hoog CL niveau mee kunnen) dat Bayern denkt liever nu voor 25 miljoen dan 2 jaar wachten tot ie echt de patron is bij Ajax en dan 80 moeten betalen.
Gravenberch zelf denkt, nu al 6 miljoen aan salaris plus wellicht nog een tekenbonus die mn pa ook de helft van krijgt...waarom wachten?
Enige die benadeeld wordt is Ajax. Die hadden liever nog 2 jaar genoten van Ryan in ajax 1 en pakken niet de hoofdprijs.
Ajax zn business model en succes is volledig gebaseerd op eigen (super) talenten groot maken en dan voetballend en financieel de vruchten van plukken. Dit soort mino strategieën (zo snel mogelijk wegbrengen) die ondermijnen dat. Ajax moet echt gaan nadenken hoe e dit kunnen gaan counteren. Want als dit teveel gebeurd ga je problemen krijgen om aan te haken bij CL niveau.

16 mei 2022 om 14:14

Juist win win... De meeste vergeten dat die gozer nog erg jong is. Hij speelde al 3 jaar regelmatig voor Ajax 1.. ja persoonlijk zou ik willen dat hij meer status zou opbouwen..maar als ik zijn schoenen stond..en ik zou naar Bayern kunnen... Had ik het ook gedaan

Je bent weer eens zo goed als je laatste wedstrijd. Nog niet zo heel lang geleden hoorde ik alle Ajacieden over hem klagen dat hij er als een zoutzak bijliep en gewisseld moest worden. Maar nu een sleutelspeler? Teamprestatie was het, waar hij onderdeel van was.

16 mei 2022 om 08:43

Nou ja, als je even kort door de reacties onder dit artikel leest dan zie je dat veel mensen het juist niet eens zijn met wat Affelay zegt. Ik vind dat Gravenberch zich na de winterstop wel redelijk heeft herpakt, maar voor de winter was het werkelijk dramatisch. Terwijl Ajax toen nog mooi en frivool voetbal speelde wat na de winterstop toch anders werd. Als je dan voor de winterstop niet mee komt maar na de winterstop wel, moet je je als Gravenberch zijnde toch wel afvragen hoe realistisch de kans op minuten is bij Bayern.

16 mei 2022 om 08:49

Dat is wat affelay zegt, wat simpelweg ook nergens op slaat. 1e helft van het seizoen liep hij er ook bij als een zoutzak en kon je hem prima wisselen. 2e helft iets beter, maar alsnog geen sleutelspeler op een paar wedstrijden na.

Gravenberch sleutelspeler??
Wat heeft Affelay gedronken ofzo.
Omdat hij 2 belangrijke goals heeft gemaakt in de vorm van afstandschoten.
Hij zweeft over het veld als een zwaan, bal springt van zijn voeten, op die 2 afstandschoten na dan, schieten tussen de palen lukt hem niet.
Als je het over sleutelspeler hebt is dat bv een Haller met zijn goals, Tadic met zijn assist, Timber en Martinez met het fantastische blok centraal

16 mei 2022 om 08:19

Wat irriteer ik me kapot aan affelay. En dan komt hij met het argument dat hij spelers weleens voorbjj dribbelt. Blijkbaar heeft affelay niet gezien dat na het dribbelen Gravenberch zich 99 van de 100 keer vastloopt.

16 mei 2022 om 08:22

Wel beslissende goals geweest.
Hij is misschien niet de beste of meest consistente speler geweest, maar als je basisspeler bent en je scoort een paar winnende goals als middenvelder ben je wel belangrijk voor je team denk ik.

16 mei 2022 om 08:32

2 goals over een heel seizoen, haller knalt er 21 in en timber en martinez staat als een blok, die verdienen veel meer eer

16 mei 2022 om 09:00

Ja dat ben ik met je eens, viel ook wel op dat het voornamelijk minder werd toen Pasveer wegviel

16 mei 2022 om 09:37

O dat zeker, toen Pasveer weg viel was heel de rust weg en kreeg je een zenuwachtige onzekere Onana onder de lat

16 mei 2022 om 09:48

Ik durf niet zo stellig te zeggen dat het alleen met Pasveer te maken had.. Gelijktijdig met het uitvallen van Pasveer begonnen de defensieve blessure gevallen zich op te stapelen. Na Benfica uit heeft ajax maar 1 of 2 keer met Mazraoui, Timber, Martinez en Blind gespeeld zeg ik uit mijn hoofd. Dat heeft naar mijn idee een grotere impact gehad.

16 mei 2022 om 14:29

Net als Pogba... scoort soms een mooie goal en dan is ie een wereld ster

En opeens besef je dat een tafeltennisser die normaliter vaak uit zijn nek zwetst meer verstand van voetbal lijkt te hebben dan één van de oud-internationals... Opvallend dat Janssen en van Hooijdonk zich hierover op de vlakte hielden.

Ik vond Ryan ook helemaal niet bepalend bij Ajax. Zeker de 1e seizoenshelft was het vooral matig wat hij liet zien, de 2e seizoenshelft speelde hij al stukken beter, maar nog verre van 'bepalend'.

Bayern koopt hem denk ik ook vooral o.b.v. de potentie die ze in hem zien, maar hij moet nog een paar stappen maken wil hij zich in de basis spelen bij Bayern.

Tadic op 10 vind ik trouwens echt de beste positie volgend seizoen. Hij mist veel te veel snelheid voor de linkerkant en in de spits heb ik liever Brobbey. Die aanname + steekpass op Brobbey gisteren was prachtig.

Als mij gevraagd zou worden om een sleutelspeler van Ajax te moeten kiezen zou ik zelf nooit op Gravenberch zijn uitgekomen. Heeft niet meer dan 5 wedstrijden op rij constant gepresteerd en zakte regelmatig door de ondergrens. Voor wat betreft Anthony ben ik het dan wel weer eens met wat er bij Studio Voetbal werd gezegd, misschien is zijn blessure gunstig geweest voor Ajax. Het is toch wel een klein risico om een speler te kopen die na zijn blessure niet meer heeft gespeeld. Hopelijk zien we hem aankomend seizoen nog in Amsterdam voetballen.

Afellay slaat wat mij betreft de spijker op z'n kop als het gaat om Tadic. Iedereen doet alsof hij een slecht seizoen speelt en hij op zijn retour, maar dat kun je toch niet serieus menen met zijn statistieken, die zijn echt bizar.

16 mei 2022 om 09:31

Bizar vind ik ze nou ook niet voor een speler van veruit de beste ploeg in geen hele bijzondere competitie, zeker in de eerste seizoenshelft won Ajax alles met gemak. In de CL heeft hij niet veel laten zien. Ziyech haalde ook enorm goede stats en bij Chelsea bij enkele doelpunten betrokken afgelopen seizoenen.. Haller haalt ook geweldige stats. In Engeland was het niks.. Gakpo en Sinisterra halen bij mindere scorende ploegen vergelijkbare stats.. Stats zijn zeker goed maar bizar?

16 mei 2022 om 09:39

Tadic doet dit al 4 jaar op rij, dat is bizar ja.

16 mei 2022 om 10:00

Ja maar je had het toch over dit seizoen? Tadic laat inderdaad de afgelopen jaren een erg consistent niveau zien maar ik vind het ook wel makkelijk om te zeggen dat hij zo geweldig is omdat z’n stats goed zijn. Zoals ik zei, Haller haalt ook goede stats, ik vind het geen bijzondere voetballer. Tadic had gewoon qua spel geen geweldig seizoen maar desondanks was hij wel belangrijk en haalde hij goede stats.

16 mei 2022 om 10:10

Dat is dus precies wat Afellay zegt, hij speelt niet altijd goed, maar zelfs al speelt hij niet goed, is hij nog steeds de belangrijkste speler. Het lijkt er meer op dat we het dan uiteindelijk toch met elkaar eens zijn.

Ik vind het alleen erg overdreven als mensen zeggen dat hij op zijn retour is, met zulke stats kun je daar simpelweg niet van spreken.

16 mei 2022 om 10:37

Retour was ik het sowieso niet mee eens haha. Alleen ik denk dat Tadic er niet mee wegkomt als hij niet bij Ajax speelt maar in een sterkere competitie bij een minder dominante ploeg. Ik zou persoonlijk Haller wegdoen en Brobbey als Tadic als spitsen gebruiken.

16 mei 2022 om 11:21

Helemaal mee eens, Tadic speelde weer goed de laatste wedstrijden in de as.

Je gaat iets pas missen als je het niet meer hebt.
Gravenberch, een vrolijke positieve jongen is heel heel belangrijk geweest. De man die de bal kwam halen passeerde en voor de verdere voortzetting zorgde.
Maar als hij weggaat zal een ander weer klaarstaan. Zo is het altijd geweest
Kluivert, Bergkamp, Kieft, van Basten, Gravenberch Taylor.
Altijd jammer, maar ook wel goed. Nieuwe gezichten. Hopelijk gaat hij naar een club uit een warm land.
Bovendien heeft ook Ajax net als alle andere Ned. clubs geld nodig uit transfers.
De vraag is+ lukt het Ajax om Timber en Martinez te houden
Om Taylor te verleiden tot verlenging
Rensch krijgt steeds een kans, maar laat toch vaak steken vallen

Die Afellay roept vaak maar wat om te roepen, zelfs Brobbey was een meer bepalende speler dan Gravenberch. Af en toe lijkt hij op een karikatuur van een voetbalanalist, met het meest strakke gezicht de grootste onzin roepen is ook een vorm van kunst.

Gravenberch was echt geen sleutelspeler, dat waren juist tadic,pasveer,martinez en ook Anthony ondanks dat hij niet veel heeft gescoord is hij wel ontzettend belangrijk voor de dynamiek op de rechterkant. Ik denk als alleen gravenberch,mazraoui en haller weg gaan volgend jaar en dat andersom versterken met wijndal en bergwijn en brobbey en misschien nog een goede rechtsback/middenvelder erbij dat ajax niet slechter wordt. Kan tadic eventueel in de spits bergwijn linksbuiten en Anthony rechts wijndal linksback alleen de positie van blind wordt spannend als wijndal erbij komt.

Sleutelspeler gaat wel erg ver. Hij is maar in heel weinig wedstrijden de sleutel tot succes geweest. We hebben wél kunnen zien dat hij het in zich heeft.. maar te wisselvallig dit seizoen om hem als sleutelspeler te bestempelen.

Zelfs al had Antony er nog 6 in geschoten dan nog was hij niet weg gegaan. Ajax gaat niet z’n hele elftal weg laten gaan. Er gaan al genoeg weg en Antony heeft nog een doorlopend contract. Net zoals dat gezeur over Timber. Timber heeft duidelijk aangegeven dat hij niet weg gaat en Ajax gaat hem ook niet laten gaan.

Vermeulen ziet alleen het smeuïge roddel perspectief in spelers. Niks mis mee natuurlijk, maar goed. Gravenberch zeker een groot talent. En met de juiste hand en geduld zal die ook zeker goed terecht komen. Bayern zou een goede keus zijn. Eerste seizoen bank basis en het jaar er op strijden voor de basis.

Granvenberch heeft gewoon nog 1 seizoen bij Ajax nodig om nog een stap in zijn ontwikkeling te maken. Maar gezien de kwaliteit op het middenveld bij Bayern maakt hij daar ook een redelijke kans om basisspeler te zijn en blijven. De tijd zal het leren. Naar Bayern gaan is een risico voor zijn positie als speler maar ook omdat Bayern veel kwaliteit verliest de laatste jaren en dit opnieuw lijkt te gebeuren deze zomer.

Wat was ik een fan van Affelay zeg!! Snap dat hem hier om zijn mening wordt gevraagd, maar als ik hem de laatste tijd hoor praten zou het je haast denken dat het een oud-Ajacied is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

19 fans
Middenvelder, 20 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 30 2 4 0
2020/2021 Ajax 32 3 3 0
2019/2020 Ajax 9 2 1 0
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 27 2 2 0
Laatste voetbalnieuws

Ajax zet aankondiging vertrek Haller naar Dortmund in de wacht

De aankondiging van de transfer van Sébastien Haller naar Borussia Dortmund zal nog even uitblijven op voorspraak van Ajax. Sven Westerschulze, Dortmund-watcher bij het Duitse Sky Sport News meldt dat donderdagmiddag...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 24 juni
Manchester United is in de markt voor Yannick Carrasco. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren