Feyenoord zet benodigde stap richting toetreding tot Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag, 14 mei 2022 om 18:27Jeroen van Poppel • Laatste update: 11:21

Feyenoord is zaterdag een stap dichter bij toetreding tot de Keuken Kampioen Divisie met zijn beloftenploeg gekomen. Jong Feyenoord rekende in de beloftencompetitie af met Jong Willem II (0-4) en mag zich voorjaarskampioen noemen. Er zijn nog behoorlijk wat hordes te nemen, maar daarmee lonkt op termijn de felbegeerde toegang tot de Keuken Kampioen Divisie, waar de grote concurrenten al jaren actief zijn met hun beloftenteam.

Tien jaar geleden besloot Feyenoord zich vanwege de financiële problemen van destijds niet aan te melden voor deelname aan het tweede niveau van Nederland. Daar kregen de Rotterdammers snel spijt van, want de Keuken Kampioen Divisie bleek voor de talenten uit de beloftenploegen van de concurrentie een uitstekende voorbereiding op het grote werk in de Eredivisie. Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente traden in 2013 toe, maar Twente trok zich na twee seizoenen terug. Later voegden ook AZ en FC Utrecht zich met hun beloftenteam in de Keuken Kampioen Divisie.

In 2019 besloot de KNVB tot de lancering van een nieuwe beloftencompetitie, waaraan een promotie-/degradatieregeling werd gekoppeld. Voor Feyenoord Onder 21 wacht als kampioen van de voorjaarscompetitie een gevecht met najaarskampioen Almere City Onder 21 om het algehele kampioenschap in de beloftencompetitie. De titelwinnaar speelt vervolgens een play-off om promotie/degradatie tegen de laagst geklasseerde ploeg uit de Jack's League (Tweede Divisie): Jong FC Volendam.

Mocht Jong Feyenoord afrekenen met Jong Almere City én Jong FC Volendam, dan speelt het Rotterdamse team volgend seizoen dus op het derde niveau van Nederland. De laatste stap richting de Keuken Kampioen Divisie is vervolgens het binnenhalen van het kampioenschap in de Jack's League (Tweede Divisie). In dat geval moet Jong Feyenoord het in een play-off opnemen tegen het laagst geklasseerde Jong-elftal uit het rechterrijtje in de Keuken Kampioen Divisie. Als alle beloftenploegen daar in het linkerrijtje eindigen, heeft Jong Feyenoord dus niets aan een eventueel kampioenschap.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Wat een gedoe zeg. Voeg ze gewoon toe. Jong Feyenoord heeft zeker genoeg talenten om de competitie beter te maken.

14 mei 2022 om 18:36

Juvedeef. Als je dat zou gaan doen, dan kan je net zo goed competities gaan opheffen en iedereen indelen op basis van 'potentie'. Feyenoord zal het moeten verdienen. Daar heeft feyenoord in 2012 zelf voor gekozen.

14 mei 2022 om 20:35

En waar hebben die andere teams het aan verdiend dan?

Al maakt het mij verder niet uit dat het via deze weg moet.

Eerst thuis tegen Almere.
Dan uit en thuis tegen Volendam.
En dan volgend seizoen eerste of tweede worden.

Lange weg maar wel interessant om te volgen! En dan hebben het dus ook echt zelf verdiend!

15 mei 2022 om 00:35

Heeft niets met verdienen te maken maar alles met “gevolgen voor eigen keuzes “. Elke club heeft meerdere keren de kans gehad. Feyenoord heeft elke keer voor die kans bedankt. Prima, maar dan hebben zij nu dus ook voor de langere weg gekozen.

15 mei 2022 om 02:20

Jong Ajax en Jong PSV (en voorheen ook Jong FC Twente) hebben hun plek te danken aan het faillissement van een aantal clubs.
Jong FC Utrecht en Jong AZ hebben hun plek verdiend door landskampioen te worden.

14 mei 2022 om 18:36

Makkelijk lullen, hadden ze tien jaar geleden beter na moeten denken toen de kans er was. Er zijn voorlopig genoeg teams in de 2e divisie die eerder in aanmerking komen dan Feyenoord. En wie zou er uit moeten?

14 mei 2022 om 20:44

Utrecht staat op een plek dat ze degraderen als Feyenoord alles wint. Zij dus

14 mei 2022 om 23:13

Jong Volendam staat op een degradatieplek in de tweede divisie, dus Jong Volendam.

15 mei 2022 om 02:23

Nee, Domineedirksen.

Feyenoord kan dit jaar mogelijk promoveren naar de Tweede divisie.
FC Utrecht speelt in de Eerste divisie.

14 mei 2022 om 18:40

We geven ook niet zomaar het landskampioenschap omdat ze op papier het beste elftal hebben. Ik vind het vreemd dat Jong Feyenoord volgend jaar een p/d wedstrijd kan spelen tegen het laagst geplaatste jong elftal uit de KKD. Er is namelijk al jaren geen degradatie en promotie tussen de KKD en de 2e divisie. Die hele nieuwe belofte competitie lijkt er ook te zijn gekomen om Jong Feyenoord uiteindelijk in de KKD te helpen. Hebben al die oud-directeuren van Feyenoord toch maar mooi voor elkaar gekregen tijdens hun dienstverband bij de Knvb.

14 mei 2022 om 18:51

Kan zijn, maar staat/stond het niet al langer op de planning om p/d mogelijk te maken tussen de eerste en tweede divisie? Zonder corona was dat, volgens mij, nu al het geval geweest.

14 mei 2022 om 19:02

Ik heb even zitten zoeken. Na het seizoen 16/17 degradeerde Achilles '29 uit de eerste divisie en kwam Jong AZ er voor in de plaats. Daarna is er geen degradatie en promotie meer geweest. In november 2019 heeft de KNVB beslist dat er tot en met het seizoen 2022/2023 geen promotie en degradatie is tussen eerste en 2e divisie. In datzelfde bericht staat dat er in het najaar van 2021 wordt besloten of er daarna wel promotie en degradatie tussen deze 2 competities zal plaats vinden. Ik kan nergens vinden wat er in het najaar van 2021 hierover is besloten. Maar als ze daarmee in hebben gesteld kan er dus pas in de zomer van 2024 een club degraderen uit de KKD en promoveren naar de Kkd.

In een ander bericht vond ik nog deze regel:

'wel degradeert in seizoen 2021/22 in principe éã©n beloftenelftal naar de Tweede Divisie.'

Als dit waar is, dan zal op basis van de eindstand Jong FC Utrecht degraderen en zal misschien Jong Sparta promoveren naar de KKD, want die staan 4e in de 2e divisie. Echter, als Sparta vanuit de ED degradeert naar de KKD kan Jong Sparta ook niet uitkomen in de KKD.

En nog even terug komend op je berichtje, november 2019 was nog voor de corona uitbraak,

14 mei 2022 om 19:08

Zeker maar et was ook gewoon vreemd dat door een verkeerde beslissing van 1 TD je als club permanent uitgesloten bent en de toekomst van je jeugd opgesloten zit in een gehavende competitie die niet gekoppeld was aan de rest van de competities. Gewoon een goede ontwikkeling die er altijd wel ging komen.

14 mei 2022 om 19:35

Nee dat is niet vreemd dat was gewoon gecommuniceerd. Ze wisten precies wat er kon gebeuren.

15 mei 2022 om 00:40

@kuipman, er is niet een keer maar meerdere keren voor gekozen. Bovendien is dit niet de keuze van 1 persoon.

15 mei 2022 om 02:41

@paulr_1982

De degradatieregeling voor beloftenteams uit de KKD is anders.

Eindigt het laagst geëindigde Jong-team op plek 11 tot en met 18 in de eindstand van de Keuken Kampioen Divisie, dan is er mogelijk een beslissende tweestrijd (uit- en thuisduel) nodig. Dat geldt alleen als een Jong-team kampioen is geworden in de tweede divisie. - Dit is niet van toepassing omdat Jong Sparta geen kampioen meer kan worden.

Alleen als een Jong-team op plek 19 of 20 eindigt in de eerste divisie, kan degradatie direct een feit zijn. Dan moet wel een Jong-team in de tweede divisie als eerste of tweede in de eindstand zijn geëindigd. Die laatste ploeg promoveert dan naar de Keuken Kampioen Divisie. - Hoewel Jong Sparta nog op de 2e plek kan eindigen is dit ook niet van toepassing omdat Jong FC Utrecht op plek 18 is geëindigd. Bovendien zou dit sowieso alleen van toepassing kunnen zijn als het eerste elftal van Sparta niet degradeert.

15 mei 2022 om 23:17

Je doelt je hele verhaal waarschijnlijk op dit stukje in mijn reactie:

"'wel degradeert in seizoen 2021/22 in principe een beloftenelftal naar de Tweede Divisie.'"

En dat is niet mijn tekst, maar iets wat ik uit een nieuwsbericht op internet heb gehaald.

14 mei 2022 om 18:52

Alsjeblieft niet zeg, het is geen beloftencompetitie. Ik vind het geen geslaagd experiment. Gewoon mee kappen.

15 mei 2022 om 14:18

Je mag het geen geslaagd experiment vinden, maar dat is het dus gewoon wel, kijkende naar de doorstroom van talenten bij de betrokken clubs.

15 mei 2022 om 08:20

Of voeg iedereen toe, gooi de 'normale' clubs eruit en noem het beloftencompetitie. Zijn we ook af van alle oneerlijkheid in de eerste divisie

Aii keihard hopen op volendam of almere dan.

14 mei 2022 om 18:41

Als het Jong Feyenoord tegen Jong FC Volendam wordt dan mag Volendam Francesco Antonucci nog opstellen. Die is 22 jaar. Zou wat zijn als uitgerekend hij Jong Feyenoord uit de 2e divisie weet te houden.

14 mei 2022 om 20:42

Maar de grote vraag is of Jong Feyenoord tegen jong Volendam dan ook een u23 team mag samenstellen ipv u21? Want dan kunnen we een aardig team samenstellen met o.a. Kokcu, Malacia, Sinisterra, Nelson, Geertruida, Walemark en Basset.

14 mei 2022 om 21:20

Dat is ook al vreemd dat de Jong-elftallen competitie -21 is, en dat de Jong elftallen in de 1e en 2e divisie -23 is.

15 mei 2022 om 09:20

Dat mag inderdaad. Het nadeel is dat deze wedstrijd plaatsvindt als de 1e selectie spelers hun vakantie hebben. Je kan ze niet 2 weken laten door trainen voor dit potje.

15 mei 2022 om 23:21

Waarom zou dat niet kunnen? Er staan geen vastgestelde vakantie dagen in hun contract toch? Als het voor de club heel belangrijk is dat die wedstrijd gespeeld en gewonnen wordt, dan laat je ze gewoon door trainen. Er is ook geen speler van Feyenoord die nu zegt: "de competitie is over, zoek het lekker uit met die Conference League finale van je, maar ik ga ergens in de zon liggen."

14 mei 2022 om 19:02

Waarom, blaugrana? Vind je Almere City u21 of Volendam u21 meer toevoegen aan de tweede divisie dan een grote naam als Feyenoord? Of ben je gewoon een Ajacied met een hekel aan alles wat met Feyenoord te maken heeft?

14 mei 2022 om 21:53

Ik zou ook liever 2 team van almere daar zien. Wacht 2 teams in 1 competitie:-o oh dat gaat dan natuurlijk niet.

14 mei 2022 om 22:05

Blaugrana leeft nogal in de, ik ben voor… dus moet ik …. haten.

Nu nog almere city thuis pakken! En dan een tweeluik tegen voledam winnen en we zitten in de tweede divisie

Alles om de grote clubs maar te faciliteren. Het enige gevolg is dat er nog grotere concentraties van talenten bij een select clubje clubs zitten voor een langere tijd, waardoor kleinere clubs zich steeds vaker moeten richten op buitenlands talent.

Enkel focussen op de top is nooit goed voor de hele voetbalpiramide.

14 mei 2022 om 18:39

Je kan veel zeggen maar Feyenoord wordt hier absoluut niet gefaciliteerd. Feyenoord moet gewoon de weg volgen die ieder Jong-team kan volgen, namelijk 2 keer promoveren. Een aantal jaar geleden kregen Ajax, PSV en FC Twente een plekje in de schoot geworpen, maar de clubs die er nu naartoe willen moeten er zelf voor werken.

14 mei 2022 om 18:44

Feyenoord wordt wel gefaciliteerd, want tot vorig jaar was er geen enkele kans voor Jong teams om in de KKD te komen. Die nieuwe belofte competitie die er is gekomen geeft wel die mogelijkheid. En opvallend dat er een aantal mensen bij de KNVB een verleden heeft bij Feyenoord.

14 mei 2022 om 18:48

Moet je er wel bij vermelden dat feyenoord ZELF niet de KKD in wilde tot tweemaal toe geloof ik. Bij de invoering en daarna toen jong az en utrecht erbij kwamen. Na 8 jaar zagen ze hoe grote fout ze hebben gemaakt en toen hebben ze voor deze weg gefaciliteerd. Sterker nog ze wilde de Jong teams uit de KKD halen en een aparte o23 competitie oprichten. Ze hebben zelf deze kans geweigerd.

14 mei 2022 om 18:48

Natuurlijk worden die gefaciliteerd. De rijkste clubs zullen veel sneller jong elftallen op de been kunnen brengen dan kleinere clubs. Ik had het dan ook gewoon eerder over die implementatie van de jong elftallen.

14 mei 2022 om 19:28

Ah dus als Jong Sparta dit seizoen als eerste promoveert naar de KKD, ten kosten van (waarschijnlijk) Jong Utrecht, facilitieerd dit de topclubs.... Hoe precies?
Elk beloftenteam (en elke eredivisie club en volgens mij ook KKD club heeft die) maakt nu kans om de KKD plek van het beloften team van een grote club in te pikken, in plaats van dat de beloftenteams nooit kunnen degraderen.
En dat het een grote fout was zagen de meeste mensen toen, en ook heel snel daarna al in. Behalve Martin van Geel, die met de scepter zwaaide.

14 mei 2022 om 19:35

Wie zijn de grote clubs in Nederland? Ajax, psv en Feyenoord. Als Feyenoord had doorgezet hadden die alle drie een beloftenteam rondlopen in de kkd…

14 mei 2022 om 19:37

Tja. Dit is juist voor feyenoord in het leven geroepen. Die liepen hier over te zeuren als enige

14 mei 2022 om 19:40

@bananana: Bedoel je die Martin van Geel die later als directeur bij de KNVB eerst heeft geprobeerd om de Jong-teams uit de KKD te krijgen en toen dat niet lukte deze hele nieuwe competitie voor Jong-elftallen en de daarbij behorende promoties richting de KKD heeft ingesteld, bedoel je die?

En dan zijn er nog mensen die beweren dat er niets gefaciliteerd wordt voor Jong Feyenoord.

14 mei 2022 om 20:05

@lierse En een van die drie kan toetreden, waar het voor de anderen mogelijk is gemaakt te degraderen... Met als keerzijde dat de beloften teams van kleinere clubs (van Sparta tot Almere City) uberhaupt kunnen toetreden.
Dit maakt het toch juist toegankelijker voor alle andere beloften teams? Voorheen is hun nooit de kans geboden toe te treden en hadden ze de mogelijkheid ook niet. Nu wel.

@paulr Euhm, ik bedoel die Martin van Geel die nog nooit directeur bij de KNVB is geweest. Ik bedoel die ene die Technisch Directeur was bij Feyenoord en in 2019 is overgestapt naar Willem II. Welke jij het over hebt weet ik zo gauw niet.

14 mei 2022 om 21:27

Je hebt helemaal gelijk, ik was in de war met Eric Gudde. Die liep ook al rond bij Feyenoord toen ze besloten niet in de KKD te beginnen en is later directeur bij de KNVB geworden. Hij is de persoon die eerst heeft geprobeerd om de Jong-elftallen uit de KKD te halen. Toen dat niet lukte moest er een nieuwe competitie komen om te zorgen dat via de achterdeur er toch nog andere jong-elftallen naar de KKD konden promoveren. Daarnaast heeft hij van de landelijke -19 competitie een -18 competitie gemaakt. Hiermee vergrootte hij de stap van de jeugd naar de jong-elftallen in de KKD. De logica van die keuze is nergens te vinden, aangezien er competities -7, -9, -11, -13, -15, -17 en -19 waren. Waarom moet -19 dan opeens een -18 competitie worden. Verander dan alle competities naar even jaren en niet alleen de laatste leeftijdsgroep.

14 mei 2022 om 18:41

Ik ben het niet met je eens dat kleinere clubs zich moeten richten op buitenlands talent. Van de elf spelers in een Jong-elftal zullen maximaal twee en in een goeie lichting drie spelers het eerste halen. Dan hou je acht spelers, exclusief bank, over die niet goed genoeg zijn voor een topclub, maar wel gehard worden op het tweede niveau. Het oppikken van zulke talenten bij mijn club heeft middenmoters in Nederland geen windeieren gelegd. Denk aan een Botman die gehard is in de KKD, daarna Heerenveen een jaar hielp en een toptransfer maakte naar Lille. Of Lang die bij Twente uitstekend presteerde op huurbasis en ook profijt had van al zijn wedstrijden op het tweede niveau. Groningen maakt er zelfs een handel van om spelers die in de KKD goed presteren maar net niet in aanmerking komen voor 1, te rekruteren. Eerst met Sierhuis en Matusiwa, daarna met Kasanwirjo en binnenkort met Musampa. Twee hebben al een miljoenenbedrag opgeleverd, Kasanwirjo gaat dat ongetwijfeld ook opleveren en ik durf de stelling aan dat Musampa binnen drie jaar ook voor een of twee miljoen verkocht wordt.

14 mei 2022 om 18:50

Ja of zo een Botman begint in de jeugdopleiding van Fortuna omdat er bij Ajax geen team is dat gewoon op het tweede niveau speelt waardoor die jongen gewoon geen enkele minuut profvoetbal zou spelen bij Ajax.

14 mei 2022 om 18:56

Bevordert dat de individuele ontwikkeling? Jeudige spelers van Ajax krijgen de beste faciliteiten en voorzieningen en de meeste weerstand. Dat alles zorgt ervoor dat die spelers in ieder geval fysiek enorm gehard worden. Denk dus weer aan een Botman, een De Wit of een Flemming. Door een universiteitsopleiding te volgen vergroot je je kennis. Betekent niet dat alle rechtenstudenten in Sillicon Valley gaan werken. Misschien een wat vreemde analogie, maar je snapt mijn punt wel toch

14 mei 2022 om 19:36

Voor de kleine clubs bevorderen dergelijke spelers inderdaad de ontwikkeling van de club ja.

14 mei 2022 om 18:42

Dat is zeker niet waar Lierse. Jong Feyenoord moet zich gewoon via de normale wegen plaatsen. We krijgen niets cadeau, wat eerder de beloftenploegen van andere clubs wel kregen. Terecht dat we onderaan de ladder moeten starten en een lange weg moeten afleggen maar ik zou blij zijn als we met Jong in de KKD kunnen acteren.

14 mei 2022 om 18:51

Jullie hebben letterlijk het cadeautje tot 3 maal toe gekregen, maar niet uitgepakt. Deze route was ook speciaal voor feyenoord opgericht, want jullie hebben meerdere malen de toegang tot de voetbalpiramide geweigerd. Zelfs toen oa jong vitesse en jong sparta allemaal een of twee competities onder de KKD gingen spelen wilde jullie niet. Toen gingen er geruchten dat jullie in de 5de klasse moesten instromen en na veel gezeur is mede deze weg voor jullie opgezet, dus nu zeuren dat andere clubs het cadeau hebben gekregen is onzin.

14 mei 2022 om 19:35

Ik ken ook niemand die zeurt dat anderen het cadeau hebben gekregen hoor Zytto. Ik ken wel hordes aan Feyenoorders die dat besluit toen, en nu nog steeds, ongelooflijk hekelen van Martin van Geel. Sterker nog, het is de grootste reden dat hij zo verguist wordt in Rotterdam ondanks het kampioenschap.

Maar dat is iets anders dan zeuren dat andere clubs wél verstandig waren en hun kans pakten.

14 mei 2022 om 18:45

Dit werkt 2 kanten op. Kijk eens hoeveel spelers vanuit de jong elftallen van Ajax, PSV en AZ (van FC Utrecht weet ik het niet) de afgelopen jaren transfervrij zijn overgestapt naar andere clubs in de KKD en ED.

Belachelijk. Het enige voetballand waar je niet normaal kan promoveren en degraderen in en uit het 2e niveau

14 mei 2022 om 19:50

Een "open" competitie zou uiteraard het leukste zijn. En ook goed voor de algehele kwaliteit. Maar moeilijk op poten te zetten. Er zijn heel weinig amateurclubs die aan de eisen kunnen voldoen die voor de tweede divisie gesteld zijn. Stadioneisen etc, maar vooral de regels omtrent contractspelers, vergoedingen jeugdopleidingen zijn financieel niet haalbaar. In elk geval niet voor genoeg clubs.

15 mei 2022 om 12:48

tjsa, dan gewoon wat minder eisen aan promovendi, en de eisen wat opschroeven als ze erin blijven.

Het domste wat Martin van Geel en daarbij Feyenoord in de afgelopen 15 jaar hebben besloten is om niet toe te treden tot de KKD. Ik weet zeker dat ze anders al miljoenen hadden verdiend met spelers die daar volop vlieguren hadden gemaakt en zich zouden ontwikkelen.

14 mei 2022 om 19:20

1e keer lag het aan financiele problemen, alleen de 2e keer was koppigheid / onkunde van de man.

Daarna nog op tv met een absurd plan komen voor een campingelftal op maandag.

Alle beloften teams moeten eigenlijk een playoff spelen voor het seizoen of aan het einde van het seizoen.
Aan de hand daarvan mogen de beste vier teams meedoen in de Keuken Kampioen Divisie en 3/4 teams in de Tweede Divisie. De rest strijdt in de beloftencompetitie.

@voetbalzone. Het is niet zo dat ze altijd tegen het laagst geklasseerde Jong team spelen. Dat team moet wel in het rechterrijtje eindigen anders is er geen playoff en kan Feyenoord of Almere niet promoveren.
Is wel een belangrijk detail.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Vrijdag 20 mei
Juventus gaat de koopoptie in het contract van Alvaro Morata niet lichten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren